招聘中
$17,500-$25,000
月薪
餐厅: 美心皇宮 (信德中心)
资讯:

餐厅: 美心皇宮 (信德中心)
资讯:

2017-09-24 1465 浏览
從澳門回來,已是晚上八時許,因應方便的關係,便到信德中心的美心皇宮酒樓食晚飯。當晚我們點了一個原價一仟一佰多元的套餐,牌面睇好低食,但質素就很一般了。先說片皮鴨,鴨片可能是一早預備好,上枱時已涼,皮也不脆。小炒皇則用韮皇,蝦乾,腰果,鱼條及豬皮合炒而成,腰果淋而不脆。脆炸黃金香芋丸也是不脆不香,可能擺得耐而著涼了。只有這個杏汁嚮螺燉土雞還可以,濃濃的杏仁味,加上嚮螺及雞肉以長時間燉,迫出肉的甜味,這個湯是0K的。其餘的鮑魚扣花姑,及米湯蟲草花浸翡翠都還可以,最難吃的就是那個蟠龍豉汁蒸大鱔,本來賣相一流,擺上枱的時候,大家都好有期待,怎知一試即想放棄,魚的肉質,腍而不滑,全無咬口,亦無魚味,於是問部長是否魚出問題,是否不新鲜,怎知解釋卻是來源地的不同,是大陸和台湾的關係。雖然那部長提出以花尾躉替換,但因為我們已吃過這蟠龍鱔的関係,以不佔人便宜原則下,我們拒絕了。當然我們亦明白,一仟一佰多元的套餐,亦不能期望太高。
小炒皇
炸黃金香芋丸
蟠龍豉汁蒸大鱔
米湯蟲草花浸翡翠
片皮鴨
2017-09-13
今日爹哋約咗同佢相識咗40幾年嘅好朋友一齊飲茶聚舊,由於Uncle同Auntie已經移居咗澳門好多年,為咗方便他們,所以我們約咗去上環信得中心嘅「美心皇宮」飲中午茶!我們叫咗排骨水晶粉嘅水晶粉好似陳村粉咁,但可能蒸到有啲過咗火,所以質感比較腍身,唔係好煙煙韌韌,而排骨嘅肉質都算爽滑!乾蒸牛肉賣嘅肉質有啲啲霉,唔算係好新鮮,但有好濃烈嘅芫茜香味!帶子菜苗餃嘅餃皮好晶瑩剔透,但餡料嘅味道就比較清淡!百花釀魚肚嘅魚肚燜得好腍好入味,蝦膠都幾爽口彈牙!煙三文魚帶子粒炒飯炒得好乾身同粒粒分明,材料相當足料豐富,雖然帶子嘅味道比較淡,但煙三文魚嘅味道係比較濃郁同有啲鹹,所以兩樣夾埋一齊食就啱啱好,唔會過鹹或過淡!龍蝦餃鯪魚角「就咁睇」個賣相覺得無乜特別,但食落都唔覺得同普通嘅炸鯪魚球有啲咩唔同,可能祇係多咗啲龍蝦汁,所以令到我們覺得好失望!
今日爹哋約咗同佢相識咗40幾年嘅好朋友一齊飲茶聚舊,
所以質感比較腍身,
唔係好煙煙韌韌,
而排骨嘅肉質都算爽滑!
乾蒸牛肉賣嘅肉質有啲啲霉,
唔算係好新鮮,但有好濃烈嘅芫茜香味!
帶子菜苗餃嘅餃皮好晶瑩剔透,
但餡料嘅味道就比較清淡!百花釀魚肚嘅魚肚燜得好腍好入味,
蝦膠都幾爽口彈牙!
煙三文魚帶子粒炒飯炒得好乾身同粒粒分明,
唔會過鹹或過淡!
龍蝦餃鯪魚角「就咁睇」個賣相覺得無乜特別,
但食落都唔覺得同普通嘅炸鯪魚球有啲咩唔同,
可能祇係多咗啲龍蝦汁,所以令到我們覺得好失望!
排骨水晶粉
帶子菜苗餃
百花釀魚肚
煙三文魚帶子粒炒飯
2017-09-14 1063 浏览
啱啱係澳門Hea左兩日,係信德落船去咗美心皇宮酒樓食晚飯才回家。我哋一行六人,剛好有個匯豐簽帳優惠套餐好抵食,所以就決定order。呢個六人套餐$1000都有找,連埋甜品共有九樣食品之多,每碟的份量超乎6人的胃口,多至八人食亦冇問題,價錢還包左6位茶錢和加一服務費,送橙汁一酌或大啤酒一支!片皮鴨原隻起肉,份量很多,每人起碼可包三四片,唯獨是包皮只有約十片,其他鴨肉只好淨食。皮脆,肉質嫩滑。小炒皇用料豐富,有腰果、韭菜花、蝦乾、魚肉等,炒得好夠鑊氣,亦好惹味。燉湯有好香濃的杏仁味,因為有響螺、土雞、雞腳和豬骨來燉,十分鮮甜可口,而且飲得出係沒有添加味精。盤龍豉汁蒸鱔賣相好吸引,好惹味,但肉汁好淋,我們以為條鱔唔新鮮,後來經了解後才知酒樓用了來自中國的鱔,所以肉質偏淋,而我們平常食的是來自台灣,肉質比較彈牙。黃金香芋丸其實就係炸芋頭丸,足足有九粒之多。芋頭丸裏沒有其他,只有芋頭!沒有太大的感覺,因為之前食的餸實在太飽,大家共只吃了兩三粒,其他打包回家。原只鮑魚扣花菇幾有睇頭,鮑魚比想像中大隻,花菇亦好口厚肉,可惜生菜比較少。蟲草花浸菜苗係呢個套餐最清的一道菜,蟲草花雖然唔算係好貴的材料,但

蟲草花浸菜苗係呢個套餐最清的一道菜,蟲草花雖然唔算係好貴的材料,但放在菜苗一起,即時令這道菜矜貴不少。

北京填鴨片皮之後剩返D鴨肉和殼就用嚟炒苦瓜,做成呢道小菜,味道濃郁,苦瓜甘甜爽口,但可惜的是苦瓜片太少!
最後就係一道甜品,紅棗糕。紅棗糕剛剛蒸完端出,棗香四溢,熱騰騰,煙煙靭靱,清甜可口,不禁食多一件。

基本上呢間食肆的味道是有一定的保證的,加上有信用卡和平日的優惠,感覺非常之抵食。建議六人餐可以八人去食,那就抵上加底了!!!
2017-09-08
2017-08-26 6057 浏览
為了和住港島區的家人外出吃飯,又要找個有免費泊車優惠的停車場,加上有信用卡優惠,所以選擇在這𥚃吃這個冬瓜盅.大花蝦.原隻鮑魚宴,粵菜都是較大路,適合老中青三代人,其實同樣的套餐我在其他美心集團的餐廳都吃過,但同樣的菜式,由不同廚子烹調,應該是大不同的!套餐的菜式其實和上次在翠園吃的差不多,只是龍蝦尾和花尾躉由大花蝦和石斑代替了!但都不壞,價錢便宜了且食材分別不大!套餐有以下菜式:芝士上湯焗原隻大花蝦(伊麵底)古法桂花炒魚肚胡麻山葵脆炸蝦丸錦繡冬瓜盅 原隻鮑魚伴花菇家鄉大盆魚瑤柱杞子泡菜苗蔥花醬油雞鮮奶椰皇糕前菜的炸花生和魚仔香脆可口,不錯!半席有橙汁一酌。這個冬瓜盅雖然是夏天時令菜式,但湯水似乎清淡了一點,湯料不足,分了五碗已經所餘無幾!這幾個菜式都算美味,好吃過上次翠園,但比起以前的美心皇宮又稍為遜色了點,可能是將貨就價,好在最後的甜點都幾好味,椰味香濃,中間夾層椰粒清爽怡人,good ending

但都不壞,價錢便宜了且食材分別不大!
套餐有以下菜式:
前菜:炸花生魚仔
前菜的炸花生和魚仔香脆可口,不錯!

一酌橙汁

半席有橙汁一酌。

湯內只有一只蝦仁,大大塊冬瓜

2017-08-25
用餐优惠
信用卡優惠
鮮奶椰皇糕
  • 芝士上湯焗原隻大花蝦(伊麵底)
2017-08-14 1102 浏览
前幾天來這裡吃晚飯, 看到有這优惠, 就搵了在這附近工作的朋友食餐。 優惠好似係2-4人晚飯送鹽香雞半隻。我跟朋友都不是大食的人, 想就想了很多樣菜式, 都最後幸好都控制到只叫了一個客家釀豆腐煲,心想不夠才加多些。奉送的半隻雞來到,並不是迷你版, 正常份量, 味道亦不錯, 真的算是優惠客家釀豆腐煲, 這個煲真係唔講得笑,用料好豐富, 當然有釀豆腐, 還有白蜆,魚頭,芹菜同肉丸, 湯底亦好清甜。最後我跟朋友連2味餸都食唔晒

客家釀豆腐煲

最後我跟朋友連2味餸都食唔晒
2017-08-01 1551 浏览
上星期與朋友聚餐,並於信德中心吃晚餐,一共有8人, 信德中心有一個冬瓜盅套餐超級抵食, 如果有匯豐信用卡更有八五折。 於是點了一個六人套餐 975元, 但是8人吃6人份量的套餐時不足夠的,於是我們額外叫了三個餸。不要以為六人餐這麼便宜便隨隨便便煮給我們客人吃, 美心皇宮廚房用心烹調每一道菜都超水準,真是大件、便宜夾抵食 每碟餸的擺設外貌都很用心!夏天天氣熱,飲冬瓜盅是消暑的首選! 冬瓜盅材料豐富,瓜肉飽滿多汁。超級推介“脆皮咖哩牛肋骨”是整頓晚餐最令人驚喜的一款菜式, 牛肋骨肉入口軟綿綿,而且非常入味, 肉外表沾上炸粉, 入口外脆內軟, 在點上咖哩汁, 味道非常豐富!揚州炒飯味道香濃, 送上檯面已經聞到陣陣香氣, 炒飯是非常考功夫的,飯粒都沾滿蛋漿,淡淡入口的飯粒都非常香濃 胡麻山葵脆炸蝦丸,超級彈牙! 做到這種水準一定用了很多功夫去打蝦膠, 炸蝦丸還塗上胡麻醬, 增加炸蝦丸嘅風味

每碟餸的擺設外貌都很用心!

超級推介

脆皮咖哩牛肋骨

揚州炒飯

胡麻山葵脆炸蝦丸,超級彈牙!

脆皮咖哩牛肋骨
揚州炒飯
2017-07-16 1009 浏览
星期日中午飲茶,每幾十枱才一個待應,五、六個人只給四人枱。攪到做服務的又態度差,飲茶的又激氣勞氣。簡直係貼錢買難受。以後要避之則吉。估唔到美心越做越令人失望。食品質素還可,傳菜阿嬸態度還親切,上點心速度還算快,但不要指望有待應添茶水,自己動手才有茶水。。以這樣的價錢和服務真的没有其他選擇嗎?
。以這樣的價錢和服務真的没有其他選擇嗎?
2017-07-16
2017-04-27 1939 浏览
最近工作都只可以到左下午茶時間先食到飯。是日係上環工作,想搵度可以坐耐啲同舒服啲既地方,所以最後決定左係美心皇宮度飲下午茶。以為係下午茶時間,應該會少人啲,點知都幾多人下,仲有上班一族添。 我地叫左水鮮茶,鴻圖窩面,麻蓉飽(3個)同上素粉果(3隻)。 個窩面好香蟹肉味,啲蛋花又滑,d啲面又好口感,分量又多。至於麻蓉飽,已經唔太多酒樓有得食,個麻蓉味好夠又香。個上素分果皮薄,用料又多,口感非常豐富,而且一啲都唔油。兩個人食完百五蚊有找,真係好抵食。
。個上素分果皮薄,用料又多,口感非常豐富,而且一啲都唔油
。兩個人食完百五蚊有找,真係好抵食
2017-04-26
2017-03-21 1679 浏览
某日同屋企人去飲下午茶,叫咗個麻蓉包,之前食過都唔錯,今次諗住都唔會衰,點知食落去,層皮厚,又唔夠軟,D餡又少,最多係個包嘅30%, 心諗使唔使咁cheap, 無D誠意
2017-01-30 2848 浏览
中午去上環美心皇宫,order了菜心($38),待應冲冲动来。菜心看上去不錯但沒煮熟,超硬。叫了個年輕男部長跟,煮軟些。他面黑黑拿起碟菜。我們等了好久,其他六樣點心都送到,但碟菜心情没到。原本想吃好些才去美心皇宫(家附近也有富臨和其他茶楼),想不到菜心都可以不熟。
2017-01-29 2110 浏览
美心皇宮位於順德中心,對上環上班族來講,皇宮是飲茶的好地方,因為佔地面積很大,如果人數不太多,平日也大多數很快便可入座。相比起其他酒家,即使預訂了也要等一陣子。記得幾年前的皇宮,很多點心也是推車仔形式的,車仔前有LED顯示屏。現在只有極少數的點心推車仔,其餘都是胖點心紙,當然因爲省時省地方省人手也無可厚非。基上下單十分鐘左右,點心便上檯。很有效率。而且服務我覺得比其他酒樓也好,可能是人手比較充足的關係。蛋散和煎堆是推車仔點心。蛋散蛋味夠濃。煎堆略略嫌炸得不夠香口。蘿蔔糕是唯一幾款小點中的其一。但蘿蔔明顯太少。炸栗米魚餅不錯,炸得香口,而且不會太油膩。奶黃包不是流心,是傳統款式。蝦餃合格水平,皮不太厚。總括來講,皇宮的價錢和食物相符,食物不會有驚喜/驚嚇。

蘿蔔糕是唯一幾款小點中的其一。但蘿蔔明顯太少。
炸栗米魚餅不錯,炸得香口,而且不會太油膩。

奶黃包不是流心,是傳統款式。

蝦餃合格水平,皮不太厚。

總括來講,皇宮的價錢和食物相符,食物不會有驚喜/驚嚇。
2017-01-25
2017-01-20 1674 浏览
友人倡議吃懷舊菜,知悉美心皇宮有類似的物體,同往晉餐是也。以碗上的叉燒還見到清晰的肉紋,沒有太多汁卻亦不會很乾,少許的燶邊位更覺香口。魚雲羹一點也不會腥,湯羹杰度適中,入口滑嘟嘟。拿走包著的油淋淋威化紙,裡面的紙包骨肉質猶保持鬆軟,帶五香粉味,亦不會被過多的油滲進去。金銀蛋上湯浸菜蛋夠多,上湯味道不俗,菜是爽嫩。延續傳統老菜的神髓,更可取的是少了一份油膩感。
友人倡議吃懷舊菜,知悉美心皇宮有類似的物體,同往晉餐是也。

叉燒
魚雲羹一點也不會腥,湯羹杰度適中,入口滑嘟嘟。
鮮拆魚雲羹
五香紙包骨
金銀蛋上湯浸菜蛋夠多,上湯味道不俗,菜是爽嫩。
金銀蛋莧菜
延續傳統老菜的神髓,更可取的是少了一份油膩感。
鮮拆魚雲羹
五香紙包骨
2016-12-24 1818 浏览
Food is ok but service terrible. Waited more than 20 minutes for sweet dumpling, never arrived.

2016-12-16 1623 浏览
First time to this restaurant, foods are average. when footing bill, is abt $560, we passed a 500 and a 100 notes. cashier walked away and get back in 5 mins and said we gave her 2 $100 notes. Thank God, that's a kind old couples that sat beside our table and be our witness that we have hand over the correct notes. Cashier walked away and came back insisted that she is right but for good will, she will use her salary to compensate the restaurant. We told her off to cut the craps and the old couples suggested report police. She quickly cut it off and walked away.
2016-12-16
$125 (早餐)
2016-08-29 4440 浏览
星期日早上約了大學同學和大學教授共5人去飲茶,為左就其老人家,我地選左上環信德中心的美心。早上10點到,人頗多,已見有人在等位。幸好我們有人早到,位已拎好。飲茶都係點啲大路野黎食。腸粉呀、蘿蔔糕、芋頭糕等。我最愛食粥,所以點左碗花生瘦肉粥。咁啱推出緊懷舊點心系列,但見唔特別吸引,所以無點。點心都係同大路茶樓差不多,但因為美心皇宮,所以總帶著一點期望。然而卻令人失望。牛肉球呀,釀豆腐那些點心,都還可以,但凡有蝦的點心,食得出隻蝦係唔新鮮。燒賣,蝦餃,隻蝦嘅肉質都係好死實。貪得意點嘅豬膶燒賣,件豬膶好乾好硬,咬一啖就停左手。奶黃包正常,但唔特別好食,啲奶黃唔多,亦唔滑,亦無爆漿感。整體黎講,太失望,好耐未食過一餐質素咁差的點心。幸好價錢不貴,否則就傷心死了。

2016-08-28
$95 (早餐)