2018-09-01 44 浏览
好耐冇去過羅麥記。機緣巧合,黎到青衣城就去羅麥記試一試。還記得當年係屯門羅麥記試過佢地既撈丁就一試難忙。入到羅麥記見到佢既裝潢好有特色,門口有好耐冇見過既霓虹光管,入到去見到吾到既角色畫像,裝修就令到人對佢好有好感。一場黎到就緊係食番佢既撈丁啦,叫左一個蔥油撈丁(雞扒)同一杯熱奶茶。蔥油撈丁個麵底好正,撈麵汁帶甜,同個麵底好夾,好味。雞扒大大塊,大件夾抵食,味道吾錯。杯奶茶直頭冇得輸。清香幼滑,入口滑到不得了。好耐冇飲過一杯禁好飲既奶茶,師傅仲要係一個後生仔,真係估佢吾到。希望下次有緣再黎試下佢其他野。
希望下次有緣再黎試下佢其他野。
蔥油撈丁(雞扒),熱奶茶
2018-09-01
蔥油撈丁(雞扒),熱奶茶
  • 蔥油撈丁(雞扒)
2018-09-01 30 浏览
This is a very local restaurant. It serves very local food. Foreigners must come to try. The signature food is the curry beef rice and the shrimp toast. Really tasty. The drinks here are very local too. You must try the red bean ice and milk tea here. Really feel of hong kong.
  • 蝦多士
  • 蜂蜜紅豆西多士
2018-08-27 71 浏览
食過返尋味🙈假期又同屋企人去青衣食野+行街,上次試過哩間下午茶,今晚黎食晚餐😌✌🏻狂牛應該係小朋友都中意,一杯野飲可食到雪糕同爆炸糖👍🏻雜果賓治辣羅麥雞翼撈丁超級好食,上次食過今次再叫,d雞翼超入味😍😍四川香辣口水雞撈丁唔係辣甘簡單,係麻辣食完成條利好麻🤪蕃茄濃湯牛肉公仔麵個湯都濃,岩唔食得辣既小朋友食👧🏻蝦多士都係上次食過好味再叫😋😋哩個炸魷魚圈就麻麻地因為d雞翼真係好好味,所以我地叫多5隻羅麥雞翼😆😆哩個對比撈丁果個雞翼仲入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

狂牛應該係小朋友都中意,一杯野飲可食到雪糕同爆炸糖👍🏻

雜果賓治

辣羅麥雞翼撈丁超級好食,上次食過今次再叫,d雞翼超入味😍😍

四川香辣口水雞撈丁唔係辣甘簡單,係麻辣食完成條利好麻🤪

蕃茄濃湯牛肉公仔麵個湯都濃,岩唔食得辣既小朋友食👧🏻

蝦多士都係上次食過好味再叫😋😋

哩個炸魷魚圈就麻麻地

2018-08-26
  • 蝦多士
2018-08-26 68 浏览
友人想試傳說中既羅麥記...最近既分店應該係青衣了~裝修一流...周圍都係電影@@仲特別多周星馳TIM@@不過掛住食...無影到~哈哈哈炒飯~好乾身....3樣蝦既野去炒~羅麥汁牛河~同平時濕炒牛河既分別就係佢D汁似瑞士汁囉~~無咩特別~蝦多士~ 唔知做乜鬼~5舊入面有4舊炸到咁鬼油~得1舊唔油....味道係OK...但太油了芝味牛肉蔥油餅卷~一咬落去就有芝士味湧出黎~算係唔錯既小食~唔油唔膩~最後係CREAM芝士窩蛋雞皇飯~焗野最遲上是常識吧~同普通白汁雞皇飯無咩分別~係多左粒蛋~總結:評價中等~環境好好~座位舒適~同朋友食野吹水一流~價錢算係公道~不過好多野都好乾好熱氣~其實要幫襯佢飲下特飲...但特飲價錢貴到癲~食一次就算~應該唔會主動再去~
友人想試傳說中既羅麥記...
最近既分店應該係青衣了~
裝修一流...
周圍都係電影@@
仲特別多周星馳TIM@@
不過掛住食...無影到~
哈哈哈炒飯~
好乾身....3樣蝦既野去炒~

羅麥汁牛河~
同平時濕炒牛河既分別就係佢D汁似瑞士汁囉~~
無咩特別~
蝦多士~ 唔知做乜鬼~5舊入面有4舊炸到咁鬼油~
得1舊唔油....
味道係OK...但太油了
芝味牛肉蔥油餅卷~
一咬落去就有芝士味湧出黎~
算係唔錯既小食~唔油唔膩~
最後係CREAM芝士窩蛋雞皇飯~
焗野最遲上是常識吧~
同普通白汁雞皇飯無咩分別~
係多左粒蛋~

總結:
評價中等~
環境好好~
座位舒適~
同朋友食野吹水一流~
價錢算係公道~
不過好多野都好乾好熱氣~其實要幫襯佢飲下特飲...
但特飲價錢貴到癲~
食一次就算~應該唔會主動再去~
2018-08-14
2018-08-23 49 浏览
Lunch去左好耐無今既羅麥記,見到餐牌轉左,價錢平左,就入去試下啦,反正都有一段時間無食過。叫左一個豬扒飯,個樣幾靚既,食落口就知係番炸豬扒,即係炸完再炸既豬扒,無所謂啦,幾十蚊想點。但食多幾啖,發覺成口都係麵粉漿,再望下,原來d豬扒飯既豬扒竟然未熟.......係粉紅色..我仲要食左好多啖。。咁大個人都未食過一間餐廳係豬扒未熟。。豬扒喎。。同餐廳嘅侍應講咗之後,咁都有同事同我講返話下次唔會。但。。。。我夜晚就肚屙啦😕

但。。。。我夜晚就肚屙啦😕
豬扒飯
2018-08-22
2018-08-22 88 浏览
老媽子打完雀仔無煮飯,咁就求其街落食飯就算。見呢間羅麥記新開左一段時間但未試過,就貪新鮮去試下。個 Meun 睇落就幾吸引,望落幾特別,例如個磚頭焗飯,不過價錢有啲那利,加上唔係太餓,就點左個羅麥汁雞翼撈麵。羅汁雞翼撈丁 $53一個字,甜。其實個麵同個汁係幾夾嘅,可惜個羅麥真係太甜,我直頭要加餐桌鹽去中和翻個味。加上賣相都係一般,蔥花都無滴,整個面都係深啡色,十分單調,而且份量幾細份下。只有啲雞翼比較可取小小。羅麵汁牛河都係一個字,甜。其實個汁同河粉本真已經真係唔係幾夾。总之就奇奇怪怪的,同樣地賣相單調,顏色太深,難引起食欲。,一餅嘢咁。只可以比like 就係杯咖啡,幾香幾滑,力挽狂瀾了不小。但如果有機會我都會食多一趟,始於個 menu 有咁多嘢食,我唔會一捶定音嘅。
老媽子打完雀仔無煮飯,咁就求其街落食飯就算。

見呢間羅麥記新開左一段時間但未試過,就貪新鮮去試下。

羅汁雞翼撈丁 $53

羅麥汁雞翼撈丁

羅麵汁牛河

羅麥汁炒河

只可以比like 就係杯咖啡,幾香幾滑,力挽狂瀾了不小。

咖啡

2018-08-09 114 浏览
今天同媽媽去青衣城食羅麥記。第一次試,在門口望入去裝修已經好吸引,四個紅燈大字”全院滿座”好有氣勢。牆壁上一幅大畫,畫上有很多香港影壇的經典角色,我都認到好多位電影人物,和媽媽一邊食一邊猜電影人物,真的好快樂。座位好寬敞,枱夠大張,上了菜都好有空間。我們叫了乾炒牛河和粟米魚柳飯。真心要讚一讚乾炒牛河炒得好好食。河粉是幼身薄身的,炒得條條分明,顏色味道都好均勻,最重要這碟炒河粉上枱夠熱!因爲唔夠熱的話,河粉就會硬。牛肉好滑,唔會韌,醃得好味。整體成碟乾炒牛河都好啱我口味,羅麥記的牛河,我一食就想起太平館出名的瑞士汁牛河,兩者都有少少甜味,但各有千秋。粟米魚柳飯,一上枱金黃色賣相好吸引。魚柳有好多件,外層好脆,魚柳都滑,粟米汁甜甜的。整體成碟飯都好食,又夠汁。至於侍應服務方面,都可以,有進步空間。食牛河問侍應攞碟辣椒醬,就耐左D。首先侍應要叫mic搵另一個人攞,過左幾分鐘都未有,又要叫多次mic ,又等左一陣才有人攞過來。辣椒醬不是成枝攞黎,係用碟仔裝住好少一碟,都等了頗久。但食物質素是很好的。
2018-08-08
2018-08-04 51 浏览
見到羅麥記既門口,就會深深被店內香港懷舊裝修所吸引,牆上全院滿座四字,令人想起為人所知既猛鬼戲院店內除左懷舊裝修,食物及飲品也見到好多港式懷舊食物,蝦多士、撈丁、滷翼、雪糕紅豆冰、黑牛等⋯不過價錢就偏高,少少一碟魷魚鬚要$60幾蚊。朋友叫左厚多士咖喱飯,味道都唔錯,食完個飯再食埋厚多士勁飽滷水雞翼撈通粉味道一般,個汁好淡,成碟粉淡而無味,食唔出滷水味,食左幾啖已食唔落,幸好朋友幫我包底食晒。原本想試紅牛飲品,但紅牛、黑牛都冇,唯有飲其他

原本想試紅牛飲品,但紅牛、黑牛都冇,唯有飲其他
服務:午餐十一点去到,客不多,但服務員吾係甘理客人。環境:人不多時2人坐卡位幾舒服。如果多人時也不用比人搭枱就perfect。裝修幾好,幾舒服。食物:本抱住好大期望去試,因為我比較喜歡重口味,知道菜式比較有創意和看似重口味。食後感:不輪焗或炒,全部也很啖。焗既什至啖到冇味!好失望!不收visa佢地話就話lunch 11点開始,menu 又寫住11点開始,但去到九成話11:30才開始討厭,第2次遇到這些歺廳
服務:午餐十一点去到,客不多,但服務員吾係甘理客人。

食後感:不輪焗或炒,全部也很啖。焗既什至啖到冇味!好失望!

不收visa
討厭,第2次遇到這些歺廳
2018-07-17 118 浏览
其實羅麥記,做一個這樣的麵包焗豬扒飯,根本沒有意思,因為一個人食,根本冇可能吃得完,兩個人吃,又不好意思🤔三個人吃,就更加唔好意思,結果,最少都一人叫一個餐,又或者兩個人叫一個,總之結果怎樣也吃不完🤷🏿‍♂️。而且,炒飯的飯底不算炒得特別好,麵包的外圍也比較乾,雖然店方都有另外給一碗仔汁,但是也比較難下嚥。另外一碟的瑞士汁雞翼撈麵,名堂就起得好聽,但其實雞翼普普通通,中間有點兒老,不算非常之嫩滑;公仔麵都只是撈了一些瑞士汁,不見得特別出色。店內的冷氣調校得非常之寒冷,其實在商場裏面的食肆,冷氣不需要開到那麼冷,而且,店內人數雖然多,但是桌子比較有距離,不會感到太過炎熱,冷氣開得這麼大,根本就破壞環境。

而且,炒飯的飯底不算炒得特別好,麵包的外圍也比較乾
,雖然店方都有另外給一碗仔汁,但是也比較難下嚥。

另外一碟的

午餐
My friend and I went to a restaurant/ modern cha chaan teng called "Law Mark Kee" ( 羅麥記) located in Shop 212A, 2/F, Maritime Square, 33 Tsing King Road, Tsing Yi青衣青敬路33號青衣城2樓212A號舖.The restaurant adopts Hong Kong 60s 70s cha chaan teng nostalgic style (香港 60 70 年代 冰室) with vintage cinema setting - red neon light, famous movie characters graffiti...etc.Classic black and white checks tiles are paved on the floor.You can find all sorts comfort food in this restaurant. From traditional classic cha c
青衣青敬路33號青衣城2樓212A號舖.
You can find all sorts comfort food in this restaurant. From traditional classic cha chaan teng to those with modern, innovative twists.
Stir fried beef noodles
乾炒牛河
HKD$68

A must order dish when you go to the Hong Kong style cha chaan teng.
Authentic taste.

Will its bigger portion.
芝士芫茜蝦春卷
HKD$38

Super flaky, crunchy, crispy.

Melted cheese with a hint of coriander herbal refreshing flavours and springy bouncy shrimp is wrapped inside.
無骨海南雞飯
HKD$65

The chicken is tender, juicy and soft.

Portion is acceptable.

The rice is well cooked. Nicely separated from each!
"Deep fried chicken thigh" (front)
炸雞腿 (前)
HKD$28

Crispy golden skin

Jumbo size thigh!

Tasty!!
Loveeeeee the vintage nostalgic setting and decor!!
  • "Cheese coriander shrimp spring rolls" 芝士芫茜蝦春卷
  • "Deep fried chicken thigh"炸雞腿
  • "Boneless Hainanese chicken rice" 無骨海南雞飯
  • Almond  Milk (hot)杏仁茶  (熱)
周六晚上六時半,青衣城開始人頭湧湧,大部份食肆門外都圍滿著人。平時大多光顧旁邊的丼丼屋,是日想吃港式風味,來到甚有噱頭的羅麥記一試。 餐廳以舊式電影院作主題,燈光偏暗,牆上有不少帶有漫畫風格的插圖,在等待的時候四處張望也挺過癮。 避風塘軟殼蟹炒麵 $68面頭有一隻肥美的炸軟殼蟹,麵炒得乾身惹味,味道濃鹹,重口味之選。 焗豬扒飯 $65焗盤有點淺,份量比想像中少,普通食量的話應付得綽綽有餘。喜歡它的豬扒已切開一件件,吃起來方便,醃得入味,頗為合意。 另還有海南雞飯($65)和公司三文治($52)沒拍到,賣相一般味道平平。可能菜單上的圖片太吸引,令人期望過高,整體性價比一般。

避風塘軟殼蟹炒麵 $68

焗豬扒飯 $65

2018-04-28
2018-07-11 67 浏览
近年大家興懷舊,所以忽然開左好多懷舊冰室,今次去到青衣嘅羅麥記就係其中一間。雖然佢嘅裝修有參照以前嘅電影院,風味十足, 但其實餐牌菜式好多都好新派。我地得兩個人,仲要係late lunch, 所以都唔諗住叫太多,。通常去到陌生餐廳我都鍾意看圖識字,今次都唔例外,一開餐牌就被兩味吸引,一味係招牌羅麥雞翼,佢有辣牌,另一味係唔食得都睇得嘅磚頭焗咖哩軟殼蟹飯,再配兩杯有少少懷舊嘅粒粒紅豆冰奶茶/咖啡,我諗應該夠食喇掛。先嚟奶茶咖啡,味夠濃,得!紅豆雪成粒粒冰咁等佢慢慢溶,純粹gimmick, 不過係幾得意嘅。鹵水雞翼加左辣椒,都難唔好食囉最後主角出場喇好大磚呀!有睇開我食評會發現我好鍾意食軟殼蟹😅,所以其實呢個飯係我堅持要點嘅,但佢真係好好味架,隻軟殼蟹好大隻, 炸得好香脆,味道濃郁得嚟唔會過鹹。飯底炒過特別香, 加埋咖哩汁仲正,不過咖哩汁略嫌少左啲唔知其實可唔可以加嘅呢?其實淨係食個飯都已經好飽,因為佢份量好大,但我貪得意搣少少個磚頭包嚟食,點知唔食由自可,一食就停唔到口,佢外皮好似多士烘過咁脆,裡面啲包又好軟熟,用嚟點咖哩汁食,真係飽都要食囉!呢度食物嘅份量都幾大, 我見隔離左右食客都係

鹵水雞翼加左辣椒,都難唔好食囉

最後主角出場喇

呢度食物嘅份量都幾大, 我見隔離左右食客都係叫一兩樣share share together, 所以如果想嚟試多幾味嘅話, 最好叫多幾個朋友或屋企人嚟喇
午餐
  • 羅麥雞翼() 辣
  • 磚頭焗咖哩軟殼蟹飯
鍾情於懷舊,所以如果出街食飯,餐廳裝潢有特式,個日心情就會更加好.一直有留意開「羅麥記」呢間餐廳,因為個人真係超鍾意佢嘅環境之前又光顧過佢銅鑼灣店,食物性價比高,所以佢一直都係定期會去嘅餐廳list之一。呢晚約左個住青衣嘅朋友,知道青衣城開左分店,絲毫無考慮,晚餐係「飯堂」解決!.服務員嘅服務態度超好,一入去坐低,佢哋就會俾杯水你飲,唔該前唔該後,感覺非常好.食物方面都幾玩味下,係一啲fusion左嘅茶餐廳菜,幾特別,幾得意。最重要係可以打打卡,因為店裏面嗰啲裝飾都好有80年代嘅味道。尤其是佢地大大個「羅麥記」霓虹燈招牌,同埋啲好有特色嘅電影海報。坐喺度,留心啲聽下,佢會播緊啲比較懷舊嘅歌,同裝修都幾有舊冰室嘅感覺,好有feel. 價錢黎來講算係平,另有套餐嘅選擇,包埋嘢飲,所以都見到好多一支公喺度食嘢。份量算大,可以同朋友或者屋企人share又得。 .小食方面我哋叫咗一個炸魷魚圈 $46啲粉漿做得幾好,薄薄地唔會話好厚。雖然佢哋冇配上沙律醬嗰啲調味,但其實本身個味道都已經好夠。重要嘅係個魷魚圈脆脆地,好香口,所以同朋友一齊食好快就快就分哂.主食方面,我哋叫咗個磚頭焗咖喱軟殻蟹飯 $9

一直有留意開「羅麥記」呢間餐廳,因為個人真係超鍾意佢嘅環境

小食方面我哋叫咗一個炸魷魚圈 $46

主食方面,我哋叫咗個磚頭焗咖喱軟殻蟹飯 $95
服務員好細心咁另外幫我地分上左個咖喱汁,同周不時咁check吓你食晒啲咖喱汁未,會主動咁幫你添加,超貼心
最surprise嘅係個磚頭麵包超好食,勁厚身,依然焗到外脆內軟;配上咖喱汁之後好開胃,越食越滿足。另外份量好大,但邪惡嘅係佢唔會好膩,所以你會慢慢咁食晒啲飯同麵包。好玩嘅點就係,你可以慢慢咁撕啲麵包落嚟,好有趣
呢個菜式有得玩,有得食真係好鬼搞笑。
我哋再叫咗避風塘炒麵 $68
佢哋用咗唔同嘅海鮮,有魷魚、炸魚塊同埋大蝦球,再配上豉油王炒麵都幾有特色。上面嘅避風塘粒粒非常香口,同啲海鮮好夾。其實佢啲辣味都幾出,如果食唔到辣嘅朋友可以諗下佢。 但好似我咁食得辣嘅就可以值得一試🌶🌶
嘢飲方面我哋叫咗一杯蜂蜜鮮奶 $13
飲落去超舒服,因為佢蜂蜜味都好重下。甜但嚟又幾滋潤,好解渴,一啲邪惡感到冇

2個人食到超級飽,都係二百頭,服務周到,座位都幾舒適,好啱同屋企人同朋友嚟食
2018-07-03
2018-07-02 220 浏览
每次去旅行,我想去的地方總有事情發生QAQ今次臨出發東京,就傳出沖繩的痲疹陸續出現在東京TAT為求安心,熊姐立即為肥爸四處致電查詢痲疹針,發現有針打而又近家的竟然是青衣城......我們急忙出到青衣城打針後,便隨意選了這間餐廳用餐。餐廳環境懷舊,牆上的明星你又認到多少位?我見大部分食客都點了這個,但我怕吃不完,所以沒有點。焗飯炒飯都很吸引~小食賣相都不差熊姐點了豬頸肉芝士撈麵,吃下去就是普通的撈麵,芝士味濃而膩。所以當熊姐吃不完,我幫忙吃時,我是不斷刮走麵上的芝士,熊姐看見不停話我,哈哈哈~肥爸點了焗豬扒飯,挺好吃,但原來載飯的容器厚度不深,所以很快見碟低,份量較小。因為肥爸愛吃豬手/腳,所以我幫他點了蜂蜜豬手仔。而事實上,上檯的真是一隻隻小小的豬手仔,只是餐牌上的相片給予我們太大的期望......味道一般。

餐廳環境懷舊,牆上的明星你又認到多少位?
我見大部分食客都點了這個,但我怕吃不完,所以沒有點。

焗飯炒飯都很吸引~
小食賣相都不差
阿芝芝士撈麵(豬頸肉)
焗豬扒飯
蜂蜜豬手仔