鍾情於懷舊,所以如果出街食飯,餐廳裝潢有特式,個日心情就會更加好.一直有留意開「羅麥記」呢間餐廳,因為個人真係超鍾意佢嘅環境之前又光顧過佢銅鑼灣店,食物性價比高,所以佢一直都係定期會去嘅餐廳list之一。呢晚約左個住青衣嘅朋友,知道青衣城開左分店,絲毫無考慮,晚餐係「飯堂」解決!.服務員嘅服務態度超好,一入去坐低,佢哋就會俾杯水你飲,唔該前唔該後,感覺非常好.食物方面都幾玩味下,係一啲fusion左嘅茶餐廳菜,幾特別,幾得意。最重要係可以打打卡,因為店裏面嗰啲裝飾都好有80年代嘅味道。尤其是佢地大大個「羅麥記」霓虹燈招牌,同埋啲好有特色嘅電影海報。坐喺度,留心啲聽下,佢會播緊啲比較懷舊嘅歌,同裝修都幾有舊冰室嘅感覺,好有feel. 價錢黎來講算係平,另有套餐嘅選擇,包埋嘢飲,所以都見到好多一支公喺度食嘢。份量算大,可以同朋友或者屋企人share又得。 .小食方面我哋叫咗一個炸魷魚圈 $46啲粉漿做得幾好,薄薄地唔會話好厚。雖然佢哋冇配上沙律醬嗰啲調味,但其實本身個味道都已經好夠。重要嘅係個魷魚圈脆脆地,好香口,所以同朋友一齊食好快就快就分哂.主食方面,我哋叫咗個磚頭焗咖喱軟殻蟹飯 $9

一直有留意開「羅麥記」呢間餐廳,因為個人真係超鍾意佢嘅環境

小食方面我哋叫咗一個炸魷魚圈 $46

主食方面,我哋叫咗個磚頭焗咖喱軟殻蟹飯 $95
服務員好細心咁另外幫我地分上左個咖喱汁,同周不時咁check吓你食晒啲咖喱汁未,會主動咁幫你添加,超貼心
最surprise嘅係個磚頭麵包超好食,勁厚身,依然焗到外脆內軟;配上咖喱汁之後好開胃,越食越滿足。另外份量好大,但邪惡嘅係佢唔會好膩,所以你會慢慢咁食晒啲飯同麵包。好玩嘅點就係,你可以慢慢咁撕啲麵包落嚟,好有趣
呢個菜式有得玩,有得食真係好鬼搞笑。
我哋再叫咗避風塘炒麵 $68
佢哋用咗唔同嘅海鮮,有魷魚、炸魚塊同埋大蝦球,再配上豉油王炒麵都幾有特色。上面嘅避風塘粒粒非常香口,同啲海鮮好夾。其實佢啲辣味都幾出,如果食唔到辣嘅朋友可以諗下佢。 但好似我咁食得辣嘅就可以值得一試🌶🌶
嘢飲方面我哋叫咗一杯蜂蜜鮮奶 $13
飲落去超舒服,因為佢蜂蜜味都好重下。甜但嚟又幾滋潤,好解渴,一啲邪惡感到冇

2個人食到超級飽,都係二百頭,服務周到,座位都幾舒適,好啱同屋企人同朋友嚟食
2018-07-03