2018-07-11 67 浏览
近年大家興懷舊,所以忽然開左好多懷舊冰室,今次去到青衣嘅羅麥記就係其中一間。雖然佢嘅裝修有參照以前嘅電影院,風味十足, 但其實餐牌菜式好多都好新派。我地得兩個人,仲要係late lunch, 所以都唔諗住叫太多,。通常去到陌生餐廳我都鍾意看圖識字,今次都唔例外,一開餐牌就被兩味吸引,一味係招牌羅麥雞翼,佢有辣牌,另一味係唔食得都睇得嘅磚頭焗咖哩軟殼蟹飯,再配兩杯有少少懷舊嘅粒粒紅豆冰奶茶/咖啡,我諗應該夠食喇掛。先嚟奶茶咖啡,味夠濃,得!紅豆雪成粒粒冰咁等佢慢慢溶,純粹gimmick, 不過係幾得意嘅。鹵水雞翼加左辣椒,都難唔好食囉最後主角出場喇好大磚呀!有睇開我食評會發現我好鍾意食軟殼蟹😅,所以其實呢個飯係我堅持要點嘅,但佢真係好好味架,隻軟殼蟹好大隻, 炸得好香脆,味道濃郁得嚟唔會過鹹。飯底炒過特別香, 加埋咖哩汁仲正,不過咖哩汁略嫌少左啲唔知其實可唔可以加嘅呢?其實淨係食個飯都已經好飽,因為佢份量好大,但我貪得意搣少少個磚頭包嚟食,點知唔食由自可,一食就停唔到口,佢外皮好似多士烘過咁脆,裡面啲包又好軟熟,用嚟點咖哩汁食,真係飽都要食囉!呢度食物嘅份量都幾大, 我見隔離左右食客都係

鹵水雞翼加左辣椒,都難唔好食囉

最後主角出場喇

呢度食物嘅份量都幾大, 我見隔離左右食客都係叫一兩樣share share together, 所以如果想嚟試多幾味嘅話, 最好叫多幾個朋友或屋企人嚟喇
午餐