2025-04-25
💰 九曲紅梅 $12/位薺菜年糕煮魚膠 $188三色雞絲涼麵 $48松露松仁烤菜心 $68西湖桂花藕粉 $28大圍圍方都開咗好多唔同嘅新餐廳,一直未有機會試,今日就揀咗呢間綠茶入去食午餐。餐廳裝修富有中國風情,裝修充滿故鄉氣息,仿佛返返入古裝劇入面會坐低嘅餐廳😂 用餐體驗中,環境都佔咗唔少分🫶🏻所以都幾有儀式感。請人食飯都係一個幾好嘅選擇👍🏻☕️ 九曲紅梅 ($12/茶位)茶水特別,menu有兩款菜可選。九曲紅梅茶味清香,去油解膩。🥦 薺菜年糕煮魚膠 ($188)主菜中必點😻年糕Q彈,魚膠QQ有咬口!薺菜清香,湯汁超濃郁,有一陣薺菜獨特味着香氣,食完忍唔住飲埋湯🫶🏻🫶🏻🍜 三色雞絲涼麵 ($48)麻辣涼拌麵😍不得不讚綠茶既麻辣汁,紅油偏辣小小,但飲番一啖茶又舒-味道好上癮!三隻顏色嘅麵,色彩繽紛,每款都唔同味!🌱 松露松仁烤菜心 ($68)第一次食到咁濃香又淋滑既菜心。炆得十分十分入味。松仁酥脆同軟滑既菜心pair 住,口感特別。我估有機會菜心係用慢煮嘅方式烹調,先可以煮到咁淋滑。西湖桂花藕粉 ($28)最後就由呢款桂花甜品作結,甜而不膩👍🏻又好健康
💰
九曲紅梅 $12/位
薺菜年糕煮魚膠 $188
三色雞絲涼麵 $48
松露松仁烤菜心 $68
西湖桂花藕粉 $28
所以都幾有儀式感。請人食飯都係一個幾好嘅選擇👍🏻
☕️ 九曲紅梅 ($12/茶位)
🥦 薺菜年糕煮魚膠 ($188)
🍜 三色雞絲涼麵 ($48)
🌱 松露松仁烤菜心 ($68)
西湖桂花藕粉 ($28)
最後就由呢款桂花甜品作結,甜而不膩👍🏻又好健康