2025-05-02
等我又分享下呢間新開嘅茶餐廳食評先!✨ 話說最近發現呢間江浙菜連鎖店殺到嚟香港,仲要開咗幾間分店,身為為食鬼嘅我緊係要去會一會佢啦~【環境先加分🎋】一入門口就俾佢個古風裝修吸引住!木雕屏風、水墨畫同紙燈籠,真係好似瞬間穿越去咗江南水鄉咁~雖然座位有啲逼,但勝在夠氣氛,打卡一流呀!【必食招牌烤鴨🦆】蔥香脆皮烤鴨($128)真係不得了!同大陸食到嘅版本有得揮~鴨皮脆到「咔嚓」聲,咬落去竟然有乳豬皮嘅感覺,但完全唔油膩。最正係配埋嗰浸秘製醬汁同新鮮香蔥,鴨肉嫩滑仲帶住肉汁,我同朋友爭住用個鴨汁撈飯食啊!【驚喜蝦湯泡飯🦐】原本諗住平平無奇嘅泡飯,點知一上枱就聞到超濃蝦香!熱辣辣嘅金黃色蝦湯倒落脆米度,湯頭鮮甜到舌頭都打震~裡面仲有彈牙蝦仁同清爽菜芯粒,冬天食真係暖到入心,飲到底都唔肯放過!【火焰粉絲蝦🔥】呢個真係表演級菜式!店員推住個爐過嚟即場煮,睇住啲開邊蝦慢慢變紅,蒜蓉香氣攻過嚟~粉絲索晒蝦膏同醬汁精華,每啖都掛汁!蝦肉爽甜到好似落咗味精咁(但其實係新鮮嚟㗎),最後我地連墊底嘅洋蔥都清埋~【抵食度💰】雖然比內地貴兩三成,但以香港標準絕對合理。呢度絕對係我嘅新飯堂~溫馨提示:晚市勁多人,記得
【環境先加分🎋】
【必食招牌烤鴨🦆】
【驚喜蝦湯泡飯🦐】
【火焰粉絲蝦🔥】
【抵食度💰】
溫馨提示:晚市勁多人,記得早啲拎飛啊!👯♀️~