2019-04-23 486 浏览
放工去左黄金睇game,朋友提議食素見到衣間餐廳排第一位,全部評價唔錯,餐廳環境好簡約成間cafe咁,應該都唔會伏一去到成間餐廳滿座,咩年紀嘅人都係座上客我地等左一陣就安排到張二人枱俾我地餐牌上每個菜式下面都有寫一啲主要食材,仲有中英文版好細心不可能漢堡包 $128一定要試不可能漢堡,重點當然係佢塊「扒」好juicy,個質感都幾似肉加埋芝士同火箭菜好想自私食唔分俾朋友😂蕃薯條好好好好食甜甜地,唔會炸到過哂火,食多幾條都唔覺熱氣平時食薯條點茄汁先好食蕃薯條唔點茄汁食原味最滋味日式定食 $108朋友個日食定食都好吸引見到好多小碟,有湯、前菜、小食、主食、甜品朋友話麵鼓湯唔會好鹹,小食豆腐好滑我就試左一件炸物同少少甜品炸蕃薯餅炸到剛剛好,係即炸熱辣辣嘅個甜品類似抹茶蕨餅,好好食食食下听到隔離枱個客人叫餐前問左好多問題佢應該係素食者,比較關注食材侍應都好有耐性解答佢嘅問題和作出特別嘅安排呢度服務好好,不時主動加水外面有客人等亦唔會趕客走總括而言,想喺九龍區食新派素食一定會諗起「素年」期待佢嘅餐牌上有更多選擇
放工去左黄金睇game,朋友提議食素
見到衣間餐廳排第一位,全部評價唔錯,餐廳環境好簡約
成間cafe咁,應該都唔會伏

一去到成間餐廳滿座,咩年紀嘅人都係座上客
我地等左一陣就安排到張二人枱俾我地

餐牌上每個菜式下面都有寫一啲主要食材,仲有中英文版
好細心

不可能漢堡包 $128
一定要試不可能漢堡,重點當然係佢塊「扒」
好juicy,個質感都幾似肉
加埋芝士同火箭菜
好想自私食唔分俾朋友😂
蕃薯條好好好好食
甜甜地,唔會炸到過哂火,食多幾條都唔覺熱氣
平時食薯條點茄汁先好食
蕃薯條唔點茄汁食原味最滋味

日式定食 $108
朋友個日食定食都好吸引
見到好多小碟,有湯、前菜、小食、主食、甜品
朋友話麵鼓湯唔會好鹹,小食豆腐好滑
我就試左一件炸物同少少甜品
炸蕃薯餅炸到剛剛好,係即炸熱辣辣嘅
甜品類似抹茶蕨餅,好好食

食食下听到隔離枱個客人叫餐前問左好多問題
佢應該係素食者,比較關注食材
侍應都好有耐性解答佢嘅問題和作出特別嘅安排

呢度服務好好,不時主動加水
外面有客人等亦唔會趕客走

總括而言,想喺九龍區食新派素食
一定會諗起「素年」
期待佢嘅餐牌上有更多選擇
2019-04-20
2019-04-15 408 浏览
好高興在香港找到一家這麼簡潔美麗的素食餐廳。自己本身是素食者,在香港想找到心儀的素食餐廳真是一門難事。 前幾天在網上看到這家餐店的推介,網上的照片已經令我垂涎欲滴。今天恰巧經過一定要來試試吧!結果叫了店主推介的“野菌闊條麵'', 味道真是一流!麵很爽口,忌廉汁也恰到好處, 最欣賞當然是煎香了的洋蔥和野菌! 真的很喜歡哦😍~ 有機會一定想再來嘗試其他的素菜午餐。聽說“不可能漢堡包“和“日式定食''也是不錯!😚😚😚😚
好高興在香港找到一家這麼簡潔美麗的素食餐廳。
自己本身是素食者,在香港想找到心儀的素食餐廳真是一門難事。

• 玄米茶
  • 野菌闊條麵
2019-04-11 378 浏览
約咗朋友晚上係深水埗黃金商埸買電子產品, 咪上openrice搵吓邊度有野食, 最近1星期餐餐食肉, 想清清地食吓素,  見到"素年", D食物相片好真好特別, 一於試吓先~黎到見到一個好舒服既coffee shop咁,有2個文青係度上網做野,悠悠閒閒~好啦,睇返menu先,見到有2樣"不可能",一於試下:我點咗個"不可能"肉醬長通粉",點果時心諗,肉醬點素呢?  食物黎到, 點睇都好似一個肉醬長通粉, 味道也跟肉醬沒有分別, 質感都好似, 而且番茄醬香濃, 加埋D芝士碎,  好正晚餐加$20可以轉咖啡, 我叫咗杯"抹茶咖啡", 抹茶味好濃郁, 正合我口味!朋友叫咗"不可能的漢堡包"睇賣相真係睇唔出佢唔係牛肉,個包焗過,好香脆,芝士素牛肉漢堡食落同真實既真係無咩分別,好神奇呀! 個包配上火箭菜、車打芝士、洋蔥, 好豐富, 再加埋炸番薯條,平時漢堡包係配薯條,依家配番薯又幾好喎,甜甜地,好特別!友人都係咖啡友,見到玫瑰咖啡,即刻雙眼發光,佢話好香玫瑰味總括黎講,係深水埗區搵到間咁舒服既素食餐廳,認真難得下次一定會再來!
好啦,睇返menu先,見到有2樣"不可能",一於試下:
我點咗個"不可能"肉醬長通粉",點果時心諗,肉醬點素呢?
不可能TM 肉醬長通粉

抹茶咖啡
,好神奇呀!
不可能TM 漢堡包
友人都係咖啡友,見到玫瑰咖啡,即刻雙眼發光,佢話好香玫瑰味
玫瑰咖啡
總括黎講,係深水埗區搵到間咁舒服既素食餐廳,認真難得
下次一定會再來!
2019-04-09
不可能TM 肉醬長通粉
抹茶咖啡
不可能TM 漢堡包
玫瑰咖啡
2019-04-09 316 浏览
以素食主打的小店唔多,相信呢間可以俾到驚喜大家。喜歡日食ge 我叫咗日式套餐,大家可以睇下幅圖賣相吸引,分量足夠,仲要係每樣都好好好好味。我最鍾意係左下個個炸南瓜餅😋,碗味噌湯同出面飲開ge唔同,呢個湯好清甜。呢個套餐每樣野都好fresh,食落覺得好舒服😌食完再飲杯玄米茶,成件事十分圓滿

是日為兔子素食晚餐日,朋友找來深水埗新開的素年。素年走的是木與白的小清新風格,小店面積算大,店內空間寬敞明亮。晚餐選擇豐富,有日式定食、意粉、飯、沙律、漢堡,總有一款能合心意。兔子與朋友一行4人,分別點了飯、沙律、漢堡。是日餐湯為蘑菇湯,味道不錯,但質感上有點太稀。先來的是兔子的大啡菇burger配蕃薯條,大啡菇夠juicy,蕃薯條甜甜的,味道很不錯!之後來的是羽衣甘藍salad,份量大得驚人!我們都笑說吃完這個應該比我的burger還要飽肚!但有點意見就是羽衣甘藍不夠新鮮,有點難入口。其他沙律菜如果可以先處理得比較小塊一點會較易進食。最後來的是蘑菇risotto,risotto賣相精美,但芝士好像重手了一點點,大啡菇也有一點不夠新鮮。但如果是愛creamy、重口味的朋友,這絕對是你的菜!rose latte 朋友打了4星,有玫瑰味也有咖啡香,平衡得不錯。相反matcha latte 令友人大感不解,沒有抹茶味道,除了表面那抹茶粉外,飲下去就如一杯普通的latte。整體來說,環境和服務都讓人滿意,食物和飲品水準有待改善,希望小店能越做越好吧!加油!
是日為兔子素食晚餐日,朋友找來深水埗新開的素年。

兔子與朋友一行4人,分別點了飯、沙律、漢堡。
是日餐湯為蘑菇湯,味道不錯,但質感上有點太稀。
mushroom burger

kale salad

但有點意見就是羽衣甘藍不夠新鮮,有點難入口。
其他沙律菜如果可以先處理得比較小塊一點會較易進食。
mushroom risotto

但如果是愛creamy、重口味的朋友,這絕對是你的菜!
matcha latte
rose latte

2019-04-02
mushroom burger
rose latte
2019-04-02 298 浏览
中午朋友帶到深水埗區食素餐,聽說是新開新派素食店,有點好奇也想試試。裝修簡樸脫俗有時尚感,餐牌內食物根本看不出是全素,我們點了日式烏冬定食、白汁野菌闊條麵和不可能漢堡包配熱咖啡……哈哈😂我們那兒像食素,定食內前菜有牛蒡絲、凍豆腐、秋葵、炸南瓜餅、麵豉湯、溫泉蛋加烏冬,實在真的太豐富了吧!牛蒡絲咸咸的很清爽,烏冬有質感,闊條麵上炸冬菇片增加了食慾噢!最難以相信的是那個"可能漢堡包"🤔真的是素肉嗎?無論外觀及肉質和真的沒分別,好好味又有肉汁,不是他們指明是新派全素食,真的不能相信自己的味覺,下次一定要帶素食朋友來試。
2019-04-02
午餐
  • 不可能漢堡包午餐
2019-04-01 9347 浏览
因為我早前斷過食,腸胃還在調節中,所以近排都是清淡為主,無意中發現這間位於深水埗新式的素食店,立即拉埋妹妹同媽咪一齊嚟試~~同媽咪食飯無得影咁耐相,講返自己份天婦羅定食$88吧~定食附送玄米茶和麵豉湯,玄米茶超熱到連杯都拎唔起,店員仲要徒手拎XD天婦羅有齊南瓜、茄子、番薯、秋葵、蓮藕等蔬菜,炸粉漿薄身脆卜卜,除了茄子略為吸油外,其他都唔算好油烏冬入口煙韌,上面還有一大塊腐皮,成個set 係好清雅,份量剛好,腸胃沒有太大負擔妹妹吃的是純素,本來想點漢堡的,但因為麵包是交貨的,有蛋呢最後妹妹點了不可能肉醬長通粉$88,並走了巴馬臣芝士~之前吃過Omipork,我們都鐘情Impossible Meat,因為口感與真肉相差不遠。  這裏的咖啡可以加錢轉脫脂奶或植物奶。因為植物奶沒有油脂,比較難拉花,不過呢度都拉得好挺身,高手!餐廳尚在試業,餐牌選擇不算太多,但因為深水埗少見的新式素食,所以都爆場!雖然爆場,但服務態度非常好,店主仲幫我地影左好多相(而且影得幾好)~大家睇返d相都好開心!總結來說有下次,店主比心機!
因為我早前斷過食,腸胃還在調節中,所以近排都是清淡為主,

同媽咪食飯無得影咁耐相,講返自己份天婦羅定食$88吧~
天婦羅定食
天婦羅有齊南瓜、茄子、番薯、秋葵、蓮藕等蔬菜,
炸粉漿薄身脆卜卜,除了茄子略為吸油外,其他都唔算好油

妹妹吃的是純素,本來想點漢堡的,但因為麵包是交貨的,有蛋呢
最後妹妹點了不可能肉醬長通粉$88,並走了巴馬臣芝士~
不可能肉醬長通粉
這裏的咖啡可以加錢轉脫脂奶或植物奶。
大家睇返d相都好開心!總結來說有下次,店主比心機!

天婦羅定食
不可能肉醬長通粉
把一間素店餐單上的食品全部殲滅,這個還真是第一次的體驗😎😆昨晚,我們一行8人到了深水埗新近開業的CAFÉ風格素店「素年」YEARS HK,由於店方剛開始試業,餐單📃暫時只有7款食物,於是,把餐單上食品「全點全殲」的絕佳機會就出現了。不過,在介紹食物前,先說說昨晚一些令人印像深刻的事情👨‍🏫⚀初遇店長KAY埋單後,在店門外遇上了店長KAY,我們一班人和他聊了💭好一陣子。問起「素年」和「YEARS」這店名的由來,原來是因為KAY和他的伙伴希望開素店這念頭﹐已經在腦海中縈繞數年,直至最近終於可以把想法付諸實行🎊🎉。「素年」之名,正道出了這些年來,他們對開辦素店這理念的堅持。傾談間,發現KAY的記性實在很厲害,也很重視光臨的顧客。我們告訴KAY,開業首天,以及我們昨晚光顧前的1小時左右,分別有2位朋友👦👦曾經到訪。估不到KAY竟然可以立即說出2位朋友的名字,實在令人驚訝!由此也可估到,有時間時,KAY會頗喜歡和顧客交流,了解大家的看法。昨晚我們也告知了KAY對食物方面的一些建議,相信「素年」將來推出的食物,質素是值得期待的!⚁漢堡旗陣飄揚我們一共點了2個「不可能漢堡包」,食品到來時,每個包上均

把一間素店餐單上的食品全部殲滅,這個還真是第一次的體驗😎😆

不過,在介紹食物前,先說說昨晚一些令人印像深刻的事情👨‍🏫

⚀初遇店長KAY

⚁漢堡旗陣飄揚

我們一共點了2個「不可能漢堡包」,食品到來時,每個包上均插着1枝小旗🚩。由於我們希望每人都能嚐到一口漢堡,便請店方幫我們把漢堡包切成4份。店方弄再次拿出已切開的漢堡時,每個小漢堡上,竟然都分別插了旗,看着似乎比漢堡更搶眼的「小旗陣」,大家都「嘩」了一聲。這個「小旗陣」一來頗搶眼,二來也有實際作用,有助穩固已切開的漢堡,使漢堡不會支離破碎。廚房師傅👨‍🍳的細心,也可見一斑。

⚂食物介紹
雖然餐單只有7款食品,但也有4種不同風格的食物👍👍-----2款的日式定食、1款沙律、2款西式食物(闊條麵及長通粉)、2款漢堡。「不可能漢堡包」和「不可能肉醬長通粉」味道較為濃郁,長通粉口感煙韌;「黑松露磨菇漢堡包」的特別之處,在於薯條🍟的伴醬是黑松露醬,而非常見的茄醬,以黑松露醬配薯條,入口更香;喜歡爽口的朋友可以選擇「天婦羅定食」;清新輕量之選就有「羽衣甘藍沙律」🥗。7款食物,已頗能對應不同朋友的口味,相信店方在設計餐單時,也用了不少的💞心思。

2019-03-27 5313 浏览
如果食齋,一般都會諗起一啲典型嘅舊式齋,但係深水埗有一間新式嘅齋,某天經過這條路,看到這一間店舖,立刻引起我的興趣,記得這裏原來是一間西餐店,裝修好簡潔,現在已經轉型成為食素的店舖,名稱就簡單叫做「素年Years」。。餐廳的裝修格局和以往西餐一樣,白色的牆壁,令餐廳顯得10分光猛。不過座位之間有點迫呢。。餐牌上的食物選擇不算太多,有日式定食、天婦羅定食、沙律、闊條麵、肉醬長通粉、和兩款漢堡包。除了食飯之外,這裏也10幾款的咖啡呢,有機會可以再來試一試。最理想這裏的咖啡和飲品可以轉成脫脂奶、和燕麥奶呢。天婦羅定食$88南瓜、茄子、番薯、秋葵、蓮藕、烏冬,還附送玄米茶和麵豉湯烏冬入口煙韌,上面還有一大塊腐皮。 天婦羅為例,喜歡蓮藕、秋葵,茄子略為吸油。 麵豉湯與平常看見的不太同, 一試之下原來是甜的麵豉湯, 自我安排為甜品部分。不可能漢堡包$128素食漢堡、火箭菜、車打芝士、洋蔥凍伯爵茶和薯條。本來以為係一個普通嘅漢堡,點知求知欲好強嘅朋友上網一查,發現「無肉的 Impossible Burger 在味道、香味和口感上,都能與傳統漢堡媲美,但相比一般的牛肉漢堡,其製造過程能減少 75% 耗

天婦羅定食$88
南瓜、茄子、番薯、秋葵、蓮藕、烏冬,
還附送玄米茶和麵豉湯

不可能漢堡包$128
素食漢堡、火箭菜、車打芝士、洋蔥
凍伯爵茶和薯條。
本來以為係一個普通嘅漢堡,點知求知欲好強嘅朋友上網一查,發現「無肉的 Impossible Burger 在味道、香味和口感上,都能與傳統漢堡媲美,但相比一般的牛肉漢堡,其製造過程能減少 75% 耗水量、87% 溫室氣體排放量及 95% 土地使用量。」
難怪常常聽到人說素食能夠有助環保呢。
這一塊無肉的漢堡扒,兩邊被煎香。口感真的很像漢堡扒,上面還鋪上了火箭菜呢,不過沒有醬汁的關係,個人覺得較為乾身。

餐廳還試業階段,各方面還有待改進,不過服務態度值得一讚,是一間有誠意的餐廳。
今日走到深水埗,是與另一半看一下自己心愛的遊戲。看罷後,打算在附近吃個午餐。出了電腦廣場過了一條馬路,走走下看到一間新開張的餐廳,名叫「素年」。餐廳感覺很簡樸清新,與深水埗的繁雜地區形成對比,於是與另一半就進內嘗試一下,放鬆身心。素年,固名思義就是吃素的。但餐牌的美食卻非常貼地年輕人的口味,於是我倆就打算點:❀ 1. 野菌闊條麵 (配凍伯爵茶) , $78野菌闊條麵 ,雖然貌似是普通的麵食,但在這裡卻能吃到有健怡的風味。餐廳並沒有用強烈的調味料來控制味道,反而簡單透過野菌和白酒忌廉料就能煮出清香的味道。闊條麵份量充足,再配上凍的伯爵茶,當然是物超所值!❀ 2. 不可能漢堡飽 (配薯條) , $128 所謂不可能漢堡飽 (Impossible Burger),其實就是素「肉」的漢堡飽。原來「漢堡扒」主要是用織紋小麥蛋白、椰子油、馬鈴薯蛋白以及豆血紅蛋白四種成份製作,織紋小麥蛋白可以帶來牛肉的口感,而豆血紅蛋白更為素肉提供肉色與肉味的重要成份,令整塊漢堡扒更似真肉。而且,食落的真實口感是絕對與肉類可以相比,而其材料成份卻為素菜,對於初次嚐試 Impossible Burger 的我是十分驚
❀ 1. 野菌闊條麵 (配凍伯爵茶) , $78
凍伯爵茶
❀ 2. 不可能漢堡飽 (配薯條) , $128
所謂不可能漢堡飽 (Impossible Burger),其實就是素「肉」的漢堡飽。原來「漢堡扒」主要是用織紋小麥蛋白、椰子油、馬鈴薯蛋白以及豆血紅蛋白四種成份製作,織紋小麥蛋白可以帶來牛肉的口感,而豆血紅蛋白更為素肉提供肉色與肉味的重要成份,令整塊漢堡扒更似真肉。而且,食落的真實口感是絕對與肉類可以相比,而其材料成份卻為素菜,對於初次嚐試 Impossible Burger 的我是十分驚喜,亦都絕對會食過翻尋味!另外,我再加配一杯熱榛子咖啡 (+$20),味道淡然,不會太過濃烈,整個套餐都是十分健康。
不可能漢堡飽
榛子咖啡
潮流興健康飲食,遇到了一間切合自己口味又現代化的素食,要襯剛開張未有太多人的時候再去一下。
2019-03-26
凍伯爵茶
不可能漢堡飽
榛子咖啡
2019-03-26 377 浏览
屋企附近開咗間新嘅素食餐廳,試業第三日同屋企人入去試吓佢哋個試業餐牌。有別於一般傳統素食,走文青西日路線。鋪頭不大,但由裝修到擺設都見到店主好有心思。叫咗四個set share. Impossible meat burger 好有驚喜,同一般漢堡味道冇分別,但係感覺健康好多,配菜有我最鍾意嘅火箭菜,仲有唔係好多地方有得食嘅番薯條。 野菌闊條麵個sauce 夠濃厚,係家人至愛。日式定食啲餐具好精緻,味到恰到好處,想食得清淡必選。Salad 用咗黑醋汁夠晒開胃! 可能而家係試業期間餐牌選擇比較少,希望會推出多啲唔同款式嘅菜式!店員有禮貌服務好。食完好滿足,咁樣食素法,可以一星期唔止green 一日☺️

日式定食
Impossible  meat  burger
羽衣甘藍沙律
綠茶咖啡
2019-03-26 3791 浏览
As well as food in general, I love Vegetarian food.When I found out about this joint, I decided to go and check it out even though there were no pictures on social media yet.YEARS is located in SSP, the exact spot where NEW ORDER used to be.Inside, you will find a modern setting and at the far end you will see cartons of OATLY on the shelf.The current food menu which includes drinks.Drinks menu:Clearly the burger was my pick because of the Impossible Patty which came with my favourite iced Earl
Drinks menu:
Clearly the burger was my pick because of the Impossible Patty which came with my favourite iced Earl Grey Tea without any extra charges.
I have had so many Impossible burgers so far which were all good but this one is my favourite because it is simple and not overwhelmed by strong sauces.
I got to taste the Impossible patty properly which was paired with delicious cheese, balsamic and arugula leaves which all worked in harmony.
The Impossible patty was definitely beefy in taste and texture, it reminded me of eating sweetbread as it was quite velvety yet it had a lovely crispy edge where it got seared.
The bun they sourced was a good one as it was soft and pillowly without any sweetness.
The fries were to my liking as they were crispy on the outside and starchy in the middle.
Finished with iced Earl Grey which made my day as it had a lovely fragrant aroma that was not artificial and I appreciate how it wasn't sweetened by default.
I look forward to coming back as I'm sure they will have some new creations.
聽說深水開了一間新的素食餐廳,這天剛好要去郵局寄信,就順路過去八卦一下。原來是走小清新文青風的小店啊~ 目前還在試業,連Google Map也未有資料、Openrice 又未有食記,新鮮滾熱辣啊!試業餐牌比較簡單,有七款主菜可以揀,其中兩款使用 Impossible Food,那天去發佈會才聽說(事實上我今天正好揹著Impossible的布袋XD),原來真的已經有餐廳在用 Impossible 肉碎了。另外還有一張飲品單,提供咖啡、茶和果汁等,咖啡也可以轉燕麥奶做純素。店內約有30個座位,我坐那邊是卡位,空氣中播放著西洋流行樂,環境都幾悠閒舒服。羽衣甘藍沙律 HK$78最近喜歡吃沙律又不吃碳水,剛好有一道羽衣甘藍沙律可以試試看。餐點份量看起來也不錯,不過因為我叫羽衣甘藍沙律,所以預期中起碼有半碟羽衣甘藍,結果只吃到幾條覺得不夠。(利申:我平常在家吃羽衣甘藍都成盤成盤食) 倒是入面有冰菜我覺得有點特別。醬汁用了黑醋,感覺上有點單調,建議調製一個有自己特色的沙醬汁會更好。餐廳有提供燕麥奶,另外我覺得熱飲紙杯設計蠻漂亮。餐廳位於黃金電腦商場再過去一點,所以外面不算太人來人往,畢竟深水不是

羽衣甘藍沙律 HK$78

餐廳有提供燕麥奶,另外我覺得熱飲紙杯設計蠻漂亮。

餐廳位於黃金電腦商場再過去一點,所以外面不算太人來人往,畢竟深水不是一個有很多素食的地方,街坊們有多一個選擇也很不錯。
2019-03-25