2019-05-30 300 浏览
難得高水準又有素食的西餐廳, 因為朋友食素的, 所以就約這間食Lunch。食物整體質素高,不過上得比較耐。黑松露磨菇漢堡包大大份漢堡配上炸甜番薯條,很少有的搭配,甜番薯條好食,炸得剛好,不會太硬,也沒有太多的炸粉,感覺很天然。漢堡包的黑松露芝士醬是爆滿,簡直是芝士人的寵兒!有心思的拉花咖啡, 可以一試黑松露意大利飯      上菜時已經聞到很濃郁的黑松露味,滿足滿足。很豐盛又很健康的日式定食絕對是減肥餐的完美選擇

有心思的拉花咖啡, 可以一試

很豐盛又很健康的日式定食

絕對是減肥餐的完美選擇

2019-04-22
午餐
2019-05-30 272 浏览
咋天我的Green monday! 深水埗最近新開的文青風cafe ,顛覆了我對傳統素食的觀感。有別一如既往對中式素食那種口味一致,又油膩的感覺。原來食素都可以好精緻,好yoho!星期一是新開始,經過了一星期的工作和放肆,應該清清地對腸胃來個好的交代,讓腸胃休息一下。餐廳有些菜式可以選擇全素,走埋蛋和奶。我點的日式套餐好味道,有我最愛的秋葵!食物好精緻,味道不會太濃,合我心意。加上南瓜薯餅,好脆口!仲有兩件抹茶mochi做飯後甜品。朋友的冬蔭功意大利飯也不錯!滿有東南亞的特色,冬蔭功不會太搶鏡。隨餐奉上兩杯熱辣辣的玄米茶。食飽了都不會有頂住的感覺,相信這就是吃素的功力了。雖然做不了每天都吃,但盡力清下腸胃都好。
原來食素都可以好精緻,好yoho!

加上南瓜薯餅,好脆口!仲有兩件抹茶mochi做飯後甜品

朋友的冬蔭功意大利飯也不錯!
滿有東南亞的特色,冬蔭功不會太搶鏡。

本人昨晚(5月26日)光顧了'素年',訂了四位,當時我一人先到達,店員很好,可讓我先入座。食物質素方面,其中點了 '香辣乾蕃茄意粉',但份量偏少,見對面枱的意粉比我們的那碟稍大。另外本人覺得意粉口感較奇怪,有點黏牙,有點硬身。

另外本人覺得意粉口感較奇怪,有點黏牙,有點硬身。
香辣乾蕃茄意粉
题外话/补充资料: 整晚稍為失色的是套餐中所選的飲品只有兩款茶(熱玄米茶/凍伯爵茶),點餐時本人詢問店員如果兩款茶也不選,可改選什麼,店員回覆:清水。 在這方面,如果'素年'可加多兩款飲品的選擇(例如:檸水,橙汁),一定可另少部份的客人感到滿意。
2019-05-26
2019-05-23 430 浏览
最近公司附近新開了一間餐廳,一直想試食,可惜lunch hours 都是滿座,於是和同事們決定遲點去,幾一點半左右我們便到餐廳,但都要等幾5-10分鐘⋯個人覺得餐廳好靚,peace and chill! 午餐meue 有九款,每一set 均配有冷熱餐飲(熱玄米茶或者凍伯爵茶)我和同事分別點了:1)日式定食烏冬正常(都多,女仔未必食得晒),凍豆腐配上胡麻醬幾好味,炸南瓜餅也不錯,不算膩,不過有少少似炸過頭。另外秋葵、漬物、甜品(抹茶糕點)都正常!2)素純沙律碗份量看似不多,但都好飽肚!蔬菜整體都算新鮮,有藜麥、羽衣甘藍、牛油果、南瓜(比較硬),而醬汁是柚子汁,酸酸地幾開胃!3)“不可能”素肉醬長通粉同事話好好食,素肉碎配上茄醬和香料,味道剛剛好,不會膩同濟! 下次要試呢個!會再食!期待下午茶同晚餐的菜式!

個人覺得餐廳好靚,peace and chill!

我和同事分別點了:
1)日式定食

2)素純沙律碗

3)“不可能”素肉醬長通粉

會再食!期待下午茶同晚餐的菜式!
2019-05-22 347 浏览
現在流行健康生活,養生食素。公司附近新開了一間以素食為旗號的餐廳,放工便去試試。內在裝潢以白色簡約為主,平日晚上也滿座。我們點了黑松露蘑菇漢堡包,大蘑菇很多汁,加上芝士,沙律醬,新鮮蕃茄,火箭菜,十分惹味,漢堡包烘烤至香脆,熱辣辣奉上。伴菜有炸蕃薯條,甜甜的,同樣炸得脆身,內軟,份量十足。冬蔭意大利飯,酸酸的,很開胃,意大利飯不會太硬,恰到好處,上面有小矮瓜,伴入車厘茄,露筍,蘑菇,冬蔭功味剛剛好,簡直是味覺享受。隨餐附送飲品有冷伯爵茶或熱玄米茶,各有特色。這餐廳值得再次光顧。

內在裝潢以白色簡約為主,平日晚上也滿座。

隨餐附送飲品有冷伯爵茶或熱玄米茶,各有特色。
這餐廳值得再次光顧。
2019-04-29
2019-05-22 226 浏览
最近迷上食素,朋友推介這個新開小店。訂了4位星期二7點。想不到深水埗店平日也滿坐,限用餐90分鐘店面很新淨和光鮮。雖然近廚房,但沒有油煙味我點了impossible burger. 第一次吃素肉漢堡😋😋😋 做得很好,肉質很像真肉,味道也做得很好,肉質鮮甜又juicy.朋友點了大啡菇漢堡也很Juicy和食食材新鮮,擺得好靚,不過素菜不太特別。這店值得推介和encore價錢方面,新派素食來說,價格和份量適中。
最近迷上食素,朋友推介這個新開小店。訂了4位星期二7點。
想不到深水埗店平日也滿坐,限用餐90分鐘

店面很新淨和光鮮。雖然近廚房,但沒有油煙味

和食食材新鮮,擺得好靚,不過素菜不太特別。
這店值得推介和encore
價錢方面,新派素食來說,價格和份量適中。
2019-05-21
  • Impossible  burger
2019-05-21 189 浏览
這天朋友帶我來深水埗福華街這家素年,位置旺中帶靜,裝修簡潔别緻。老板和侍應生都是有禮又親切的年青人。我們點了一款日式定食 : 麵豉湯什錦配菜烏冬及甜品 $88濃郁的麵豉湯裏有數粒白滑的豆腐。脆脆綠綠的烤秋葵,不會有潺。烏冬軟滑,紅豆和果子,清清淡淡,不會太甜。餐配玄米茶。黑松露芝士蕃薯條 $58 這蕃薯條外脆內軟、有重重的蕃薯味道,配黑松露芝士酱,真是色香味俱全。配菊花甘草花茶加 $30菊花清香,甘草甘凉,加上杞子,甘甜解熱I素年令我對素食的印象完全改觀,過往總覺得素食都是不太出色的食品。但這回給我的經驗對素食改觀了。與老闆聊天才知道原來素年的英文名字~YEARS~是有意思的,這家餐廳原來已構思了好幾才年開業的。感受到這裏的出是有心思、有水準的。

老板和侍應生都是有禮又親切的年青人。

我們點了一款日式定食 : 麵豉湯什錦配菜烏冬及甜品 $88

黑松露芝士蕃薯條 $58

• 麵豉湯配菜什錦烏冬及甜品
  • 黑松露番薯條
2019-05-21 161 浏览
同朋友去深水埗行街,附近搵嘢食,意外發現呢間小店裝修好企理,於是入去試試,由於我地係walk in 所以店舖都講明用餐1小時要交枱,當時係6點,證明間鋪都應該好多人食,因為我地6點到都幾乎滿座。講返食物方面,朋友嗌左個不可能肉醬意粉,聽個名都會吸引你去試。個意粉好大碟肉醬又多,茄醬都好味唔太酸。我則叫左個冬蔭意大利飯,裡面有泰式茄子,露筍,金不換,磨菇。賣相已經好靚,估唔到味道很不錯,簡直意外驚喜,因為冬蔭功關係有少少冬蔭功味已經好開胃,重要係每一口都有少少辣味,而那味道很特別,會令人追住嚟食,俾朋友試兩啖,都話估唔到咁好食。由於飯後仲有節目,所以我地唔加20蚊飲咖啡,跟餐杯玄米茶算啦,點知杯茶送到嚟唔係茶包,而係新鮮玄米加一些葉子泡茶,令到茶香味噗出,完全看得到小店嘅用心,一定會再來食。

2019-05-16 265 浏览
今日2人嚟呢度午膳,花咕差不多半小時先等到店外嘅停車位,門外亦有其他在等侯嘅食客,可見好受歡迎,剛好有幾枱埋單,所以我哋唔係等咗好耐。走入店內,裝修簡約時尚,但空間有限,擺枱位置有啲擠迫,但都算係舒服嘅! 午餐只有八款,選擇不多,以一款日式定食和7款西式食品所組成,配有冷熱餐飲。我哋就揀咗定食和“不可能”素肉醬長通粉各一份,配以兩杯凍茶。定食用科好有心思,當中特別用兩大片白色菇來配胡麻醬,不是一貫用日本豆腐做法,另外包括有秋葵、漬物、炸南瓜餅、麵豉湯(味道偏鹹) 、湯烏冬(彈牙) 和甜點,整體今人滿意。另外一款,長通粉就軟硬適中,“不可能”素肉碎、茄醬及香料的份量和配搭適宜,十分惹味!不過凍伯爵茶就帶點苦澀,留有點遺憾!以店舖的所在地段嚟講,價錢有點偏貴,但食材用料不俗,亦可彌補呢嗰缺點。
2019-05-16
午餐
2019-05-16 461 浏览
在網上看到有關這素食餐廳的介紹後就即刻bookmark了,趁著假期就跟男友到深水埗試試! 餐廳以白色為主的設計風格簡樸文青,座位比預期中少,而且可能還在試業的關係,等待食物的時間都比較長一點呢。我們點了個黑松露磨菇漢堡包,再配香脆炸蕃薯條。漢堡包的芝士混合著黑松露,醬汁都多到快要滿瀉呢!一咬下去,麵包外脆內脆,而磨菇非常多汁。配上蕃茄、生菜和黑松露芝士醬,清新的來又帶點邪惡呢 嘿嘿!我們另外點的就是這個包含了前菜、湯、主菜和甜品的日式定食。前菜有非常健康的秋葵、特別口感的蜂巢(?)豆腐、醃製的酸味木耳和青瓜,還有日本料理必備的麵鼓湯。主菜烏冬入口挺煙韌,還可以自行加入流心蛋,而湯底則是甜甜的味道,比較驚喜。個人最欣賞是它的甜品炸紫薯餅和抹茶蕨餅,濃郁味道但又不會太甜。整個set都很完滿呢!男友點了凍伯爵茶,而我就試了它的羽衣甘藍奇異果青瓜乳酪,酸酸甜甜的非常清新呢!

我們點了個黑松露磨菇漢堡包
一咬下去,麵包外脆內脆,而磨菇非常多汁。
配上蕃茄、生菜和黑松露芝士醬,清新的來又帶點邪惡呢 嘿嘿!

日式定食

我們另外點的就是這個包含了前菜、湯、主菜和甜品日式定食

日式定食

凍伯爵茶  &  羽衣甘藍奇異果青瓜乳酪  (+$35)

男友點了凍伯爵茶
,而我就試了它的羽衣甘藍奇異果青瓜乳酪
,酸酸甜甜的非常清新呢!
日式定食
凍伯爵茶  &  羽衣甘藍奇異果青瓜乳酪  (+$35)
2019-05-13 440 浏览
平時出街食飯都以肉類為主,呢日行完西九龍中心,喺橫街嘅呢間素年過咗中午都仲要排隊!睇嚟都幾有人氣,豬太郎同家姐唔算太肚餓,決定等下位,試下佢哋嘅素食先!.#冬蔭意大利飯 $82冬蔭公湯麵就食得多!意大利飯就真係第一次,酸酸辣辣嘅味道好開胃!意大利飯煮得啱啱好,有口感得嚟唔會太過軟腍,仲有蕃茄仔同正值當季嘅脆嫩蘆筍𠻹!份量一個人絕對夠飽~豬太郎同家姐就係嗌兩個餐再share食,樣樣都食到啲 .#黑松露蘑菇漢堡包 $98鐘意食burger嘅家姐畀黑松露蛋黃醬吸引住,果然無令我哋失望!由多汁嘅大磨菇、濃郁嘅黑松露蛋黃醬、到熱辣辣嘅蕃薯條都值得再次光顧!雖然有提供蕃茄醬,但蕃薯條本身嘅甜味已經令人好滿足!下次再食嘅仲想試埋 impossible burger !

#冬蔭意大利飯 $82

#黑松露蘑菇漢堡包 $98
黑松露磨菇漢堡包

鐘意食burger嘅家姐畀黑松露蛋黃醬吸引住,
黑松露蘑菇漢堡包

2019-05-11
黑松露蘑菇漢堡包
2019-05-13 168 浏览
慶祝朋友生日,我們找了一間新派素食店試試。這間小店的裝修簡潔清新,特別喜歡侍應的白恤衫,給客人感覺乾淨整齊😊我們一行三人點了四個晚餐,沙律中加入藜麥,口感一流,我十分喜歡😍另外,日式定食中的吉烈紫薯餅甚為特別,中間夾有栗子,別具心思!而不可能漢堡中的牛肉看上去跟真牛肉十分相似,中間滲有少許血水,聽朋友説是用豆做成的。最後一道是意大利蘑菇飯,欣賞廚師的用心,他知道我們喜歡有咬感,米芯中有少許脆脆,香味四溢,而且多吃兩口亦不覺膩,值得試試👍🏻
2019-05-11
  • 日式定食
  • 意大利蘑菇飯
2019-05-08 225 浏览
呢間新式素食店,位於深水埗,係鬧市中的寧靜小綠洲,很有文青的風格!今日就來試下呢度的黑松露菇素 burger(芝士係 Vegan芝士)及薯條,加菊花茶,享受文青下午茶!啲薯條係番薯製,好有田園風格,好香甜,我下次帶父母來品嘗!
啲薯條係番薯製,好有田園風格,好香甜,我下次帶父母來品嘗!

2019-05-08 332 浏览
~由於家人茹素嘅關係,一向都有不定期食齋習慣。基本上我唸全香港所有素食都食過😂新野又點能錯過。黎過2次都入唔到去因爲太爆場好啦,今晚終於成功訂到位。又可能因為落雨關係無乜人排隊~準時20:00入席。眼見鋪頭應該容納到30人?4人最後點左5個set😂😂😂我一早鎖定肉醬意粉家人們點左定食set / 黑松露burger / 同埋冬蔭公燴飯🙆🏼‍♀️最令我驚為天人係個burger ~ 佢個芝士醬簡直無得輸~ 同我食shake shack 嗰個醬零分別,同家人share左一半忍唔住再叫埋佢個「不可能burger 」簡直番唔到轉頭~同真嘅無咩分別,仲好似有幻覺係真牛肉?伴碟嗰堆蕃薯條又係好食到痴線🤣🤣如果有埋其他醬就更perfect。定食set就不過不失,個味蹭湯略嫌過咸,同店員反映完好好咁換左另一碗~冬蔭公燴飯一上檯就好香,會令人唸起泰國😂😂😂肉醬意大利粉同食真嘅冇乜分別😂雖然係少啲選擇但係睇得出每一樣野都好用心咁去做😎🤘🏼甜品就真心覺得一般🙆🏼‍♀️可能我自己唔鍾意食mousse 嘅cake😂Burger 真心正~再番卓食都要食~下次試埋佢其他嘢食先🤗希望book到位😂😂😂
新野又點能錯過。黎過2次都入唔到去因爲太爆場
好啦,今晚終於成功訂到位。又可能因為落雨關係無乜人排隊~
我一早鎖定肉醬意粉
簡直番唔到轉頭~同真嘅無咩分別,仲好似有幻覺係真牛肉?
冬蔭公燴飯一上檯就好香,會令人唸起泰國😂😂😂
肉醬意大利粉同食真嘅冇乜分別😂
雖然係少啲選擇但係睇得出每一樣野都好用心咁去做😎🤘🏼
甜品就真心覺得一般🙆🏼‍♀️可能我自己唔鍾意
食mousse 嘅cake😂
Burger 真心正~再番卓食都要食~
下次試埋佢其他嘢食先🤗希望book到位😂😂😂
不可能漢堡包
不可能肉醬意粉
2019-05-07
不可能漢堡包
不可能肉醬意粉
  • 不可能漢堡
2019-05-01 300 浏览
::1 May, 2019:: Happy labour’s day!I must say I am not a vegetarian but I enjoy this meal.///It is public holiday, arrived the restaurant around 2pm and need to wait(didn’t count how long I waited), luckily the weather wasn’t very hot.:Tomato spaghetti (spice)-a bit spicy -not too oily (should made with olive oil)///ortabello mushroom burger with french fried ($98)-high quality!-the mushroom is yummy (not too dry)-french fried quite special-mayonnaise should be self-made(?)-the mushroom matches
///

:Tomato spaghetti (spice)
-a bit spicy
Portabello mushroom  burger

-high quality!
-french fried quite special
-the mushroom matches the burger, this is impressive!!
-not much black truffle flavour?
Cappuccino

:Cappuccino (add $20 from lunch)
-I think it’s at a average level (it is not a café though)
-a bit too milky to me
///
Overall: very satisfied, I really like the mushroom burger as Im a mushroom lover and it’s well cooked. Didn’t expect to be such full and enjoyable after having vegetarian meal, it really moved vegetarianism to a new level, worth going and worth trying for sure.
///
The price is reasonable too, $242 for 2 persons($121 each) but there was queue outside so we didn’t stay long after finishing the meal and the surrounding is a bit noisy, thus may not be the best place for chatting. High quality vegetarian food, will revisit for sure
2019-05-01
Portabello mushroom  burger
Cappuccino
  • Portabello  mushroom  burger