餐廳喺油麻地駿發花園,因嫲嫲住呢度所以我間唔中會嚟,但因為餐廳唔喺地舖而要上一層,而且大廈門面又唔起眼,所以開業三年我都只係最近見到餐廳直幡所以先發現到。大廈門口樓梯直上就到門口,門口都係平平無奇。主菜同意粉都可以加$22跟餐,都係百幾蚊個,價錢合理。另外仲有沙律、小食、頭盤、甜品,飲品有咖啡、花茶同Mocktail,都幾多選擇。今日餐湯係【紅菜頭忌廉湯】,紅菜頭有「歐洲靈芝」美譽,係近排好hit嘅健康食品,做出嚟嘅湯幾清甜,不錯。跟餐嘅蒜蓉飽亦相當鬆軟。散叫嘅【椒鹽酥炸軟殼蟹$68】,有三隻。冇乜椒鹽味,不過夠熱,而且蟹味夠,不錯。【炭燒紐西蘭西冷牛扒.燒汁.芥末及配菜 跟餐$124】雖然叫炭燒但一嚟唔見有炭燒常見嘅炭燒坑紋、二嚟亦食唔出有炭燒味道。叫咗5成不過有啲部份就起碼七成。肉質OK,燒汁亦算不錯。跟餐百二蚊有呢個質素算是OK。【炭燒美國草飼肉眼牛扒.燒汁.芥末及配菜 跟餐$110】都係冇炭燒味⋯不過味道肉質都OK。餐飲可以要樽裝鮮橙汁,有益。呢度另外有Tea Set,薄切紐西蘭西冷牛扒.燒汁,連Free drinks,都只係$48,絕對係街坊價錢。原來餐廳逢星期六7:30pm

大廈門口樓梯直上就到門口,門口都係平平無奇。

主菜同意粉都可以加$22跟餐,都係百幾蚊個,價錢合理。

跟餐嘅蒜蓉飽亦相當鬆軟。

餐飲可以要樽裝鮮橙汁,有益。

原來餐廳逢星期六7:30pm有live band,下次嚟開呢邊百老匯電影中心睇戲,可以嚟邊食邊聽,支持本地音樂。
2017-12-21 2428 浏览
I was meeting my ex colleague for dinner and since both of us stayed near to each other, he suggested red idea cafe for dinner. He told me that he have eaten there before and the quality was there. Red idea cafe was located at Reclamation Street, around 6 minutes walk from Yau Ma Tei MTR and just opposite the police station. Their menu offered main course, pasta, salad, soup, snack, desserts and drink etc. Their main course can be upgraded to a set, which consisted of bread, soup or salad and a

Their menu offered main course, pasta, salad, soup, snack, desserts and drink etc. Their main course can be upgraded to a set, which consisted of bread, soup or salad and a drink.

Compal orange juice - I seldom see this brand in Hong Kong and came in a short glass bottle. It was not too overly sweet, with some orange bits in it as well.

Soup of the day - It was mushroom cream soup. It was creamy and thick in texture. I could even taste mushroom bits in it and the bread was crispy and soft as well.

Soft shell crab spaghetti - The serving was quite huge, with 2 pieces of soft shell crab in it. The shell was very crispy and thin, and yet the meat inside was still soft and smooth. Pasta was creamy and smooth, chewy as well. There were even mushroom pieces in it.

Hokkaido apple sorbet - It was served cold and hard, thus the waitress told me to wait for few minutes before removing the cover. The sorbet was creamy and smooth, with very strong apple taste. It was icy cold, and helped to digest some of my food earlier.
2017-12-20 1863 浏览
朋友們帶我到一間樓上舖「紅煮意」吃晚餐,睇到個店名我仲以為吃川菜,原來是西餐廳。點選餐前小食:很粗身的椒鹽薯條,熱騰騰的,灑上少許芝士粉更添美味!法式烤包上的蒜蓉牛油賣相已經很吸引,鹹香的味道引人入勝,加埋外脆內軟的烤包,我們吃得很滋味!蜜味脆皮腸,雖然油脂比較多少少,但我們沒有抗拒甜蜜蜜的蜜味和脆脆皮的口感。炭燒西冷牛扒餐,配磨菇湯、牛油小多士、熱檸檬蜜。寒冷的天氣除了提供兩大樽清水,還送上一壺熱水,很窩心。我們分享炭燒西冷牛扒,炭燒香,有肉汁,再沾少少燒汁吃。卡邦尼意粉,份量頗多,不過,不是我碟粉喔!樓上舖價錢唔貴,又不是輕盈份量,人均消費$139!我有留意到西餐廳牆壁掛上結他,相信餐廳主人一定很喜歡音樂,再細看海報每逢週六19:30-21:30舉行Live Music音樂會,邀請不同的本地音樂單位。並開拓攝影、繪畫插畫展覽,分享文化交流平台,享受美味食品之餘又親親藝術文化,的確很吸引。
椒鹽薯條

蒜蓉牛油法式烤包

蜜味脆皮腸

炭燒西冷牛扒餐,配磨菇湯、牛油小多士、熱檸檬蜜。
寒冷的天氣除了提供兩大樽清水,還送上一壺熱水,很窩心。

我們分享炭燒西冷牛扒,炭燒香,有肉汁,再沾少少燒汁吃。
炭燒西冷牛扒餐
卡邦尼意粉,份量頗多,不過,不是我碟粉喔!
卡邦尼意粉
樓上舖價錢唔貴,又不是輕盈份量,人均消費$139!

2017-12-20
椒鹽薯條
蒜蓉牛油法式烤包
蜜味脆皮腸
炭燒西冷牛扒餐
2017-12-20 98 浏览
去左油麻地附近一間cafe,地方又唔算大,但都座得好舒服,同朋友食飯傾下計真係幾好。呢一次叫左沙津,洋蔥圈,燒牛肉,都係唔錯ga味道。仲有如果星期六黎仲會有live band show

2017-12-04 1063 浏览
在百老匯電影中心看完戲想扮下藝文青隨了可到電影中心隔鄰的Cafe外,還可以到這間紅煮意。其實就在M記隔鄰的俊逸豪園一樓。如果不想行長長樓梯,是可以到俊逸豪園裏撘電梯的。我就帶老爸撘過。撘電梯的方向。這裏很支持本地文化。星期六會有Live Music。但我未欣賞過,有機會真要來感受下。憑戲飛票尾可換小食。還有board game玩。近窗全部都是好舒服的沙發位。牆上掛著幾部樂器,主打Live Music主題,喜歡音樂的朋友應該會喜歡。環境暗暗的令人放鬆。我們要了黑醋羅勒葉豬柳螺絲粉,$78。螺絲粉煮得不夠稔,所以有少少硬,食完一碟會牙骹軟。可以再煮稔一些。而且不是很熱,雖然我接受到,但如果老爸來就免免強強了。可以再熱少少就完美啦。不過醬汁味道很好,甜甜酸酸很開胃,而且豬柳厚身又稔,配著黑醋吃很惹味。另一個是香草蕃茄芝士雞扒,$75。蕃茄醬汁是凍的,薯菜是微暖的。但雞扒是熱辣辣的。不知是特色還是未煮熱。但朋友說若是醬汁和薯菜是熱的會更好味。雞扒內有香草,很好味,但只有中間部份有,不太多,吃得不夠喉。多一點會更好。雞扒很稔,芝士拌著香草和雞扒吃不會很漏,反而提升了雞扒的味道。我們都加$18轉餐

撘電梯的方向。

憑戲飛票尾可換小食。

還有board game玩。

環境暗暗的令人放鬆。

我們都加$18轉餐。包餐包,湯和飲品。麵包熱辣辣,忌廉湯有點稀,但味道不差,有忌廉味,再濃一點會更好。

飲品可以升級,但我忘記了。

還有特飲,看著Live Music 歎一杯應該不錯。

餐牌。看到別枱叫牛扒,看著很易切,應該質素不錯。

原來有素食,真是有點驚喜,可帶老媽來。

油麻地很少有這一類休閒寫意的地方。沒有坐地起價很不錯。而且還有Live Music!如果食物水準可以改善一點就Perfect了。好期望有一日可以來欣賞到Live Music。
2017-12-03
2017-12-01 293 浏览
油麻地係一個包羅萬象嘅地方,呢度餐廳數量較多,我同朋友行街嘅時候見到呢間係戲院側邊嘅吃義大利美食嘅紅煮意。店舖入面十分寬敞,餐牌寫有沙律,湯,小食,主菜,法式烤包,意粉,甜品,果茶甚至係素食等唔同種類嘅美食。我啲嗌咗牛肝菌忌廉湯,風味啤酒烤雞槌,義大利紫酥醬意青瓜義大利粉,以及炭燒紐西蘭西冷牛扒蘑菇燒汁。風味啤酒烤雞槌非常推薦,外蘇裡嫩,啤酒入味,雞槌非常美味。七分熟嘅西冷牛扒亦肉質素好高,配嘅醬汁恰到好處,係一間值得來嘗試嘅餐廳!
2017-11-18
  • 啤酒風味烤雞槌
繼續講係油麻地真係唔知有乜可以食,始終選擇唔多。今次係電影中心附近搵下有乜食,應該都ok嘅。早排工作真係去到一個巔峰,終於有時間去食下好嘢,見下朋友,平衡下生活(當然就係繼續寫食評)。支持本地文化嘅,當然要幾good喎!朋友食素,佢有個專用嘅素餐牌(手震左,放唔到上黎。。)加18元,有包有湯有飲品如果你有睇過我嘅食評,我都幾鍾意食卡邦尼系列嘅意粉。唔好問我點解,就是喜歡。算係整得夠味,係個汁多左啲水,還可以。羊,五成熟,朋友話ok,汁唔錯,份量都夠(男生的話也夠)素漢堡包,完全唔似,朋友話味道不錯。加6元要左杯特濃朱古力,佢真係特濃,同埋佢係得朱古力,無奶唔甜,幾特別。樓上cafe係有樣我仍然麻麻地就係油煙味點都散唔到,無論邊間都係,坐一陣都已經有陣味。

支持本地文化嘅,當然要幾good喎!

朋友食素,佢有個專用嘅素餐牌(手震左,放唔到上黎。。)

加18元,有包有湯有飲品

羊,五成熟,朋友話ok,汁唔錯,份量都夠(男生的話也夠)

素漢堡包,完全唔似,朋友話味道不錯。

2017-11-24 225 浏览
門口有少少隱蔽,要行入駿發花園先搵到大廈,經過短短的樓梯就到餐廳門口環境舒適的樓上cafe,好適合一班朋友聚舊意外發現竟然有素食餐牌,有時多出街食飯,都想清清地,多一個選擇款式都唔少,價錢亦合理點左款三文魚沙律,好少可以配蜜糖芥末醬,成個配搭好好食😋洋蔥圈脆得黎又唔會太熱氣,正👍仲點左份西冷牛扒,外層脆脆地,肉質嫩滑,份量好足😁另外加多壺玫瑰花茶,有蠟燭加熱,最近涼涼地啱哂😆仲可以加水,下次tea time又多個地方慢慢hea下

環境舒適的樓上cafe,好適合一班朋友聚舊

款式都唔少,價錢亦合理

點左款三文魚沙律,好少可以配蜜糖芥末醬,成個配搭好好食😋

洋蔥圈脆得黎又唔會太熱氣,正👍
仲點左份西冷牛扒,外層脆脆地,肉質嫩滑,份量好足😁

2017-11-23
2017-09-02 1087 浏览
星期六上午要帶亞仔去油麻地學嘢,在等佢和接佢之間有一個鐘,但佢一放學又到lunch 時間,惟有在附近找地方飲杯嘢才回來食lunch。老公在open rice 搵到呢間上樓cafe,坐下來正播放着Jason Mraz 嘅I'm Yours, 配着吊扇和柔和燈光,好有家的感覺,如果可以一天在看着書呷着咖啡便心滿意足,香港人其實很容易滿足。食物方面,我們點了兩個餐,後用16蚊追加黑醋沙律菜和北海道原隻椰子雪糕,大満足,有讚冇彈。果然真的!為了回饋Open rice, 希望更多人認識小店令佢哋繼續生存。

老公在open rice 搵到呢間上樓cafe,
2017-09-02
午餐
今日相約左朋友係紅煮意食飯,係網上見到大多數都係正評,所以即管黎試一試~地址都唔算難搵既~係警局斜對面就係啦.... 加$18可以跟餐湯同包,不過個人覺得如果個包可以轉做軟林林既包反而同個湯夾D...小食叫左瑞士汁雞奕,有瑞士汁外,仲加左蜜糖,甜甜地又唔會覆蓋左D汁,令到我同朋友都食到唔停口...主菜叫左BB豬仔骨,哩個等候時間比較耐D,不過好食就得啦~~再黎叫左個卡邦尼意粉,雖然係簡單野,不過有時就係簡單既野先考廚師既技巧,個人覺得煮得好好食呀~最後,當然唔會小得食甜品啦~甜品可以話係女人既第2個胃黎ga  ma~哩個朱古力布甸真心推介大家一家要食,當你食第一啖落口已經係覺得好滑,好重朱古力味,加上雲哩那雪糕,整體好match~
地址都唔算難搵既~係警局斜對面就係啦....

题外话/补充资料: 哩間餐廳我會再黎食架,不過有時都因為哩到係開放式廚房既關係所以卻步。。。 油煙問題都真係好勁,食完野成身都係油煙味....如果可以改善埋哩樣既話就真係GOOD GOOD啦
2017-07-21
2017-07-23 811 浏览
餐廳環境舒適,店員服務有禮。星期六有現埸樂隊歌手表現,很有feel的。適逢見到,熱愛音樂的老闆放下鑊剷和樂隊Jam歌,真的有點驚喜。食物方面,牛扒和芝士蛋糕合格,焗菇很好味(心水推介),瑞士雞翼有水準,卡邦意粉有咬口,醬汁好味道,很有水準(推介),凍檸賓大杯不孤寒。整體很不錯,讚!會再去的。
2017-07-08 788 浏览
音樂夜🎤今晚一邊聽住歌食晚飯,本來對今餐無咩所謂,點知就有驚喜啦雖然食物唔係重點,但一邊聽歌一邊享用美食,都唔會理個味道,反而更加享受其實,今餐都慢慢叫得幾多野食ge,有沙律、大蘑菇同巴馬火腿桃多士做前菜,之後....再叫左個三文魚扒配薯蓉同意大利雲吞做主菜,整體都幾平均無話太特別,係個意大利雲吞比較深刻,比較...咸但總括都會推介依間餐廳ge特別係每個星期六晚,因為有音樂聽,同埋坐得舒服輕鬆,咁岩有得玩點歌tim仲有,服務員都好好,因為我地係訂左位ge,咁岩我地坐左響喇叭下面,服務員驚音樂太大聲,都好貼心幫我地調低聲浪

黑醋沙律

2017-07-08
芝士大蘑菇
三文魚扒配薯蓉
2017-06-12 626 浏览
我係一名新手家長~第一次打食評。我們致電訂枱食晚飯~然後找不到門口?再打電話上去~服務員好親切地話……要從後面入架。但我們有bb車喎,再說……咁我地落黎接你啦~感覺已經好好~仲未算~服務員幫忙安置bb車及同我個仔打招呼再同佢玩左一陣其實我想講我個仔本身好百厭下,但他們的耐性及對客人的包容度好高,因為不段發出嘈音自己也唔好意思~他們不但冇出聲,仲以微笑對待食物質量也好,有多款主菜及意粉可供選擇。自己点了西冷牛扒8成熟,太太点了番茄螺絲粉及瑞士汁鸡翼同仔仔“些牙”味道溫和,不太濃味,清新感。牛扒好大塊,係外國人做法~有彈性,肉味重不錯。總結服務一流,有誠意,服務員有愛心價錢不貴,3人行食左二百幾,超值!
再同佢玩左一陣
不錯。總結服務一流,有誠意,服務員有愛心
價錢不貴,3人行食左二百幾,超值!
2017-06-07
庆祝纪念
纪念日
  • 西冷牛扒
  • 瑞士汁雞翼
2017-05-15 693 浏览
逢周六有現場音樂表演,所以星期一去的我發現餐廳裡很冷清,非常適合聚會聊天。當天的自選2人菜單:(跟餐)1. 前菜(蘑菇湯、蒜蓉包)蘑菇湯的蘑菇很融,不知道是不是罐頭湯。蒜蓉包外脆內軟,蒜味不太強2. 白酒藍青口青口比想像中多,但很小只,還有點咸,最好吃的是滲滿了白酒的車厘茄3. 黑松露蘑菇帶子意粉黑松露不是很濃味,帶子不多,意粉有韌度4. 蘑菇汁羊架配薯菜羊架的樣子有點像牛,筋有點多,但味道不錯最後飲品選了熱情果果汁,沒想像中好喝,感覺是挑錯了,好可惜每人$1xx

當天的自選2人菜單:(跟餐)
1. 前菜(蘑菇湯、蒜蓉包)

2. 白酒藍青口

3. 黑松露蘑菇帶子意粉
黑松露不是很濃味,帶子不多,意粉有韌度

4. 蘑菇汁羊架配薯菜
羊架的樣子有點像牛,筋有點多,但味道不錯

最後飲品選了熱情果果汁,沒想像中好喝,感覺是挑錯了,好可惜

每人$1xx
2017-05-14 559 浏览
又到我哋一班好姊妹聚會嘅時間,今次響openrice嗰度,揀咗邊一間未去過嘅新餐廳!雖然第一次嚟,因為路線指示得好清楚,所以好快就搵到啦!餐廳大約有10張枱左右,可能因為我地早到,所以都唔係咁多人。因為我地仲有個朋友未到,所以我地坐响到傾計,大概坐咗成個鐘,朋友先至到,但係呢度D侍應都無吹我地落單,服務態度和藹可親!食物質素好,朋友話樣樣都好好味,價錢又合理!全間餐廳咩都好係個抽氣系統好差,D油煙味勁到,成晚响度做緊人肉抽油煙機,返到屋企要由頭洗到腳,都覺得有味個袋4日都有油煙味凍咗食都好好味其實我地叫咗6樣嘢,樣樣都好食,只係唔記得影相就食晒希望我地有機會再嚟嘅時候,抽油煙系統會有改善

雖然第一次嚟,因為路線指示得好清楚,所以好快就搵到啦!

但係呢度D侍應都無吹我地落單,服務態度和藹可親!

食物質素好,朋友話樣樣都好好味,
價錢又合理!全間餐廳咩都好

係個抽氣系統好差,
D油煙味勁到,成晚响度做緊人肉抽油煙機,
返到屋企要由頭洗到腳,都覺得有味
個袋4日都有油煙味

凍咗食都好好味
蜜汁燒BB豬仔骨

其實我地叫咗6樣嘢,樣樣都好食,只係唔記得影相就食晒
希望我地有機會再嚟嘅時候,抽油煙系統會有改善

2017-05-11
蜜汁燒BB豬仔骨