2016-06-23 814 浏览
是日中午有set lunch ,價錢抵!叫左個肉丸螺絲粉,哩個麻麻,醬汁唔夠酸,偏甜,但好在芝士夠,中和到少少。芝士鵝肝雞排比螺絲粉好食!雞排鮮嫩,夾埋入口即融既鵝肝同芝士好好味!不過汁較淡,所以意粉麻麻,而家意粉唔係靚意粉,口感較淋。
是日中午有set lunch ,價錢抵!
2016-04-17
2016-06-23 683 浏览
透過openrice搵到哩間野,試過之後發覺價錢合理,食物有心思,所以一個星期去左三次😂第一次-晚餐我叫左個忌廉汁雞排螺絲粉,汁唔係麵粉汁,所以唔會好杰身,掛唔到麵,不過都夠味,雞好味,有醃過,好入味,煎得香脆!友人叫左羊架,伴菜既紫薯蓉令佢覺得好驚喜,因為佢係紫薯迷,畢竟好少餐廳會咁做薯菜,都幾特別!羊唔騷,友人評價對得住個價!芝士焗大蘑菇,雖說係大,但其實唔太大,芝士係片裝芝士,所以40蚊2隻話平唔平,話貴唔貴,不過都幾好味,焗到好juicy!反而杯比利時朱古力令我好驚喜,好濃朱古力味,帶有少少谷咕味,甜度適中,而且大大杯!

第一次-晚餐

2016-04-15
2016-06-05 706 浏览
落勁大雨 避雨避到一條馬路抬頭見到樓上有一間cafe 就唔理三七廿一 上去先講坐低先發現 原來呢度夜晚會有live bandtea set價錢幾平 我叫左法式牛角酥配司華力腸 ($36)酥皮幾好味 淋淋地 但中間既涵明明係呑拿魚 唔知點解有蜜糖夾左入去(可能因為條蜜糖腸既關係) 但個sauce咁甜有點奇怪😅條腸就好好食 好脆皮 有蜜糖在面 再加少少黃芥辣醬 好味👍🏻老公叫左芝士焗意大利螺絲粉 $40老公話略嫌太濕 用匙羹都能食到 主要食到肉醬味 而芝士冇乜芝士味 (後來我地食完先發現係有卡夫芝士粉可問店員取😳)跟餐野飲 不用加錢座位夠闊 可以坐好耐 但出食物速度比較慢最適合想hea翻一個下湊既人
落勁大雨 避雨避到一條馬路
抬頭見到樓上有一間cafe 就唔理三七廿一 上去先講
坐低先發現 原來呢度夜晚會有live band
tea set價錢幾平
我叫左法式牛角酥配司華力腸 ($36)

老公叫左芝士焗意大利螺絲粉 $40
老公話略嫌太濕 用匙羹都能食到
主要食到肉醬味 而芝士冇乜芝士味
(後來我地食完先發現係有卡夫芝士粉可問店員取😳)
跟餐野飲 不用加錢

座位夠闊 可以坐好耐 但出食物速度比較慢
最適合想hea翻一個下湊既人
2016-06-04
2016-03-22 1454 浏览
老實講,呢間餐廳如果唔係經朋友介紹, 我諗我未必識嚟....因為個入口好得意, 睇住寫明係新填地街...但原來係眾坊街入口上樓梯..... 反正都第一次嚟, 即管就試吓是日推介啦!!佢底下寫+$18有餐湯、麵包&飲品,本身都有ORDER...不過忘記咗相機食先, SOR...佢當晚係忌廉磨菇湯, 湯中真有粒粒菇, 飲得出係自家製on top海膽, 鮮甜帶甘!忌廉意大利飯, 剛好而不膩...入面又混合菇&洋葱落去煮, 醒胃!!!隻菇有大隻!!!食落難得JUICY...露荀, OK.佢既薯蓉, 有加入黑松露, 好香!!心機之作喎!!

反正都第一次嚟, 即管就試吓是日推介啦!!
佢底下寫+$18有餐湯、麵包&飲品,
本身都有ORDER...不過忘記咗相機食先, SOR...

佢當晚係忌廉磨菇湯, 湯中真有粒粒菇, 飲得出係自家製
海贍意大利飯
on top海膽, 鮮甜帶甘!
忌廉意大利飯, 剛好而不膩...
入面又混合菇&洋葱落去煮, 醒胃!!!
牛肝菇扒
隻菇有大隻!!!

食落難得JUICY...
露荀, OK.
佢既薯蓉, 有加入黑松露, 好香!!心機之作喎!!

题外话/补充资料: 細心望望餐廳, 店內海報張貼住呢度係有LIVE MUSIC表演既, 都幾特別!! 服務生既服務態度, 都樂意與客人互動...不錯。
2016-03-07
海贍意大利飯
牛肝菇扒
2015-12-20 2027 浏览
一直都想試cafe, 好方便可以經網上訂位, 位置有啲避, 去到搵唔到個入口, 最尾經住宅門口入.7點鐘去到, 環境唔錯, 人唔算太多, 仲有外國MV 睇, 8點鐘之後開始多人, 因為有live music,老闆娘非常搞笑, 同食客有講有笑老闆都好細心, 會留意食客枱面啲野食, 差唔多食完, 先至上另外一道菜…時間岩岩好唯一美中不足食唔到刺身, 同埋激烈的海膽唔係成日有, 要海膽當造既日子先會有…
7點鐘去到, 環境唔錯, 人唔算太多, 仲有外國MV 睇
, 8點鐘之後開始多人, 因為有live music,

老闆娘非常搞笑, 同食客有講有笑

唯一美中不足食唔到刺身, 同埋激烈的海膽
唔係成日有, 要海膽當造既日子先會有…
白汁雞肉螺絲粉
日本椰子雪糕
芝士焗有機蘑菇
2015-12-19
白汁雞肉螺絲粉
日本椰子雪糕
芝士焗有機蘑菇
2015-12-10 1482 浏览
經過老友推介, 成日口讚不停既樓上CAFE, 今次終於有機一試喇!!當然係好好味啦!!!要立即心心眼!!!~ 佢飯身軟硬適中,味道温和, 中間有加入材料有:JUICY烤菇, 洋溢黑松露, 香口洋葱, 芝士, 忌廉等!! 絕配 食到佢好瑞士汁好獨特,肉質嫩滑, 濃得嚟又夠香,仲有少少蜜糖包住成隻雞翼, 如果食開太平館既朋友...個人覺得, 比較喜歡呢個!! 注意: 但點呢個菜既時候,由於即叫即做, 服務員姐姐會提醒過要等15-20分鐘喎。成個椰子殼上, 香濃幼滑,奶味適中, 食落成口椰子香味, 都為不錯既飯後甜品!! 佢呢度逢星期六會有音樂聽, 有飯食、有歌聽, 都幾開心 伴隨住窗景食飯, 心情舒暢!!
黑松露意大利飯
當然係好好味啦!!!要立即心心眼!!!~

佢飯身軟硬適中,味道温和, 中間有加入材料有:
瑞士汁雞翼
食到佢好瑞士汁好獨特,肉質嫩滑, 濃得嚟又夠香,
仲有少少蜜糖包住成隻雞翼, 如果食開太平館既朋友...
個人覺得, 比較喜歡呢個!!

椰子雪糕
佢呢度逢星期六會有音樂聽, 有飯食、有歌聽, 都幾開心
伴隨住窗景食飯, 心情舒暢!!
题外话/补充资料: 我覺得比我之前食過既餐廳, 有一點唔同... 頗為特別, 先講環境...有私房FEEL同家庭式既感覺!! 再講食物...餐牌總類都多元化, 有定期SPECIAL推介, 風格不一、未必可以用"西式餐廳"嚟形容, 而食材用料相當高, 意外!!!! 相信廚師揾食材方面, 一定花咗唔少心機。
2015-11-30
黑松露意大利飯
椰子雪糕
2015-11-16 1176 浏览
同朋友諗去邊食飯,意外揾到呢間餐廳,好有驚喜!如果鐘意音樂既朋友,極力推介你一試!但如果想同朋友傾下計,可以在非星期六的日子黎。因為音樂都幾大聲下,同朋友講野真係要嗌!今次同十世無見既朋友星期六來,太多野要講,食完餐飯,喉嚨嗌到有啲沙訂左枱不用排隊等位,餐廳比較細,建議訂左位先黎!二人行叫左羊架同Risotto羊架可以跟飯,意粉,薯菜(注:不是薯條,而是薯蓉)我都以為係薯條,不過薯蓉味道都不錯下,彌補到我食唔到薯條既失望!羊架只係$88, 但有三大舊!份量十足之餘,羊架非常juicy ,味道不錯!Risotto 就比較失色少少,我覺得飯冧左啲,同埋無乜味。呢間餐廳價錢合,又有live band 欣賞,這個星期六非常完美!好期待下一次黎再次欣賞另一隊組合或揾到相類似既餐廳呀!大家有好介紹嗎?

訂左枱不用排隊等位,餐廳比較細,建議訂左位先黎!

二人行叫左羊架同Risotto
羊架可以跟飯,意粉,薯菜(注:不是薯條,而是薯蓉)
我都以為係薯條
,不過薯蓉味道都不錯下,彌補到我食唔到薯條既失望!

2015-11-14
2015-10-11 1343 浏览
Red idea係一間位於油麻地的樓上cafe,面積唔算太大,每個星期六晚都會有live music表演,一邊食住晚餐一邊欣賞住音樂,特別relax。今個星期六,Red Idea邀請了二人組合Paper Bear演出。佢地唱嘅歌好照顧到唔同嘅年齡階層,有Beyond、楊千嬅、張學友、羅文、孫燕姿、英文歌、電視劇主題曲、連兒歌都唱埋,勁!呢度除了live music外,食物亦很不錯。我們叫了三道小食一道主菜。其中最最最好食嘅,係芝士焗有機大烤菇,芝士多到滿瀉,切下去的一刻,有好多汁流出來,好香好creamy,差d㩒唔住自己再encore多次,極度推介!第二道小食是芝士菠菜焗石蠔,亦都係推介嘅菜式。忌廉、芝士、菠菜、石蠔呢個絕對是絕配。難得石蠔焗完之後仲能夠咁juicy,d蠔汁好鮮甜,連汁都飲埋。😋至於巴馬火腿蜜桃多士,則有點兒普通,有少少乾。主菜方面,我們選了露絲瑪莉燒羊架。羊架燒得恰到好處,羊肉十分之鲜嫩,薯蓉味道亦不錯。好正嘅一間餐廳,好少食得咁滿足,呢度連餐湯同餐包都勁好食,而且價錢相宜!呢間餐廳真係又抵又好食,絕對要再encore!

Live band - Paper Bear

芝士焗有機大烤菇

芝士菠菜焗石蠔

至於巴馬火腿蜜桃多士,則有點兒普通,有少少乾。

巴馬火腿蜜桃多士

露絲瑪莉燒羊架

2015-10-10
Live band - Paper Bear
芝士焗有機大烤菇
芝士菠菜焗石蠔
露絲瑪莉燒羊架
2015-10-09 1191 浏览
呢間野, 令我對樓上CAFE 改觀, So Far 點個幾樣野都好好食。會等得比較耐, 都要十五分鐘但雞翼出嚟岩岩好,個汁好得。呢間野推介,愈食愈肚餓...意粉好爽, 汁會包住每一條意粉 。7成熟, 有準繩度,配菜仲可以揀淨菜, 好貼心!!份量多, 雞肉都好食!!但唔算太特別...
瑞士汁雞翼
會等得比較耐, 都要十五分鐘
但雞翼出嚟岩岩好,個汁好得。
卡邦尼
呢間野推介,
愈食愈肚餓...
意粉好爽, 汁會包住每一條意粉 。
西冷牛扒
7成熟, 有準繩度,
配菜仲可以揀淨菜, 好貼心!!
蛋汁雞肉螺絲粉
份量多, 雞肉都好食!!
但唔算太特別...
题外话/补充资料: 價錢唔太貴, 傾計好地方。 服務人手不太多, 但質素也不錯!!
卡邦尼
西冷牛扒
蛋汁雞肉螺絲粉
想食西餐但吾想咁貴又係市區,其實有一間不錯選擇,但只是油煙太多坐吾耐。這間之前食過味道都吾錯同價錢抵。今次2個人去食,但點知想食的法式包沒有了,但牛扒見偏硬身,所以只叫了一個晚餐(主菜加$18有湯,包,飲品)一個湯和一個小食,除返每人百多元餐湯本來係忌廉湯,但最後沒有所以改為牛菌湯(我們想貴價湯原因是朋友叫$38牛菌湯,所以有多才給我)。味道好濃菇菌味,忌廉湯都濃,但朋友就不覺得太有牛菌味道。粟子紫薯餅$48:味道最好味,夠熱又吾油。紫薯香加好大粒粟子係度,超好味!~羊架意粉:意粉只係用水滾熟有點失望,羊架有2支都叫多,但味道冇咩羊味,幸好未煮到硬身。醬汁吾似燒汁,而芥辣和薄荷醬偏淡同因為比較平的薄荷醬為啫喱狀和味道不濃。最後因為油煙問題,我地坐左一個鐘都冇就走左。可以講這裡抵食甲大件,但味道就普通。服務就一般,始終人手不多,要叫幾次先有人應。
味道好濃菇菌味,忌廉湯都濃,但朋友就不覺得太有牛菌味道。
餐湯牛菌湯
粟子紫薯餅
2015-09-13
粟子紫薯餅
2015-09-13 922 浏览
好耐無0係紅煮意食晏, 第一次食過之後都係晚飯較多。LIKE左佢地個PAGE見到每星期都有唔同既午餐一路都想試下, 終於一個唔太忙既周末做到喇。晚餐一向都非常滿意, 但係次次都掛住食無影相, 今次可以慢慢食, 仍地既午餐同一般餐廳都係跟湯包餐飲, 最唔同就係佢湯同包款成日會變, 仲有冷熱飲都唔駛加錢, 今次我奢侈少少加左8蚊轉左玻璃樽裝既果汁。食慣平時D餐包黎呢度會好開心, 因為D包全部都係熱上, 如果好彩有牛角包仲會個面脆脆地咁上, 不過我今日食既綠茶麻糬包都唔錯, 食左先記得影相, 所以得返個湯有得上鏡...至於餐湯係椰菜煙肉, 不!相係睇唔到既, 因為佢地都差唔多溶哂, 無錯, 係溶左入個湯度, 就算佢唔講呢隻係乜野湯你都會飲得出D味0個種, 睇得出係用心煮過, 唔係出湯出求期落D煙肉"DUN"下腳0個種!我同老公各自點左越式拼盤同西蘭花磨菇螺絲粉, 個拼盤有扎肉, 雞翼, 豬扒, 咖喱角同埋紅腸, 基本上女仔兩個SHARE食都可以, 魚露酸酸地, 用個杯仔裝好有心思。熱辣辣食就0岩哂, 扎肉唔炸都應該好好食, 而家炸左就香口D~我個螺絲粉算係素食, 個名我覺得應該叫多菇粉~~因
路都想試下, 終於一個唔太忙既周末做到喇。
既果汁。
算佢唔講呢隻係乜野湯你都會飲得
椰菜煙肉忌廉湯
好食, 而家炸左就香口D~
越式拼盤
我個螺絲粉算係素食, 個名我覺得應該叫多菇粉~~因為佢唔止一種菇, 我食得出就有三款, 個芝士白汁
保持水準, 係招牌黎~夜晚有好多款都係由唔同既白汁配出黎。
西蘭花多菇螺絲粉
野食賣相好好, 味道都唔會令人失望, 其實都成為左我睇戲前/GATHERING既飯堂好耐下架喇。
唔怕行樓梯既朋友可以試試佢地有誠意既服務喔~
2015-09-12
椰菜煙肉忌廉湯
越式拼盤
西蘭花多菇螺絲粉
2015-08-11 1055 浏览
跟老朋友約好在這家大家都從來沒去過的餐廳晚飯。看過食評, 直覺告訴我這家都不會太差吧...來在百老匯電影中心老麥旁的餐廳入口, 一條亮麗的綠階梯直上二樓。地方cozy, 整潔, 十分舒適。4人簡單地點了各自的主菜:5成熟西冷7成熟西冷BB豬仔骨羊扒都加了$18轉做套餐, 包是日餐湯、麵包、咖啡/茶(凍加$3)。兩個不同熟度的西冷都異常準確, 驚喜。沒有過熟/過生的情況, 十分欣賞。羊扒肉質嫩滑, 不粗糙!BB豬仔骨夠肉, 夠嫩 (由於即叫即做, 需多一點時間, 約15分鐘), 值得等。由於是open kitchen, 始終會有多點油煙, 如能改善, 一流。有下次! 還有很多菜式未試, 期待中...

地方cozy, 整潔, 十分舒適。

4人簡單地點了各自的主菜:
5成熟西冷
7成熟西冷
BB豬仔骨
羊扒

羊扒肉質嫩滑, 不粗糙!

有下次! 還有很多菜式未試, 期待中...

BB豬仔骨
羊排
2015-08-10
2015-07-03 1414 浏览
呢一間CAFE 都幾特別, 食食吓飯有LIVE聽 ...除左加一服務費之外, 都無額外Charge, 服務員姐姐話佢地老闆只為要推廣本地音樂文化,呢個理念真係支持一下先!! 汁夠濃, 雞翼滑, 仲有少少蜜糖味...即叫即整, 都值得等!!同枱有小朋友都食得好滋味 由於開放式廚房設計, 見廚師有用火燒一燒,所以出到嚟都香口, 而又不流失肉汁, 都不錯 佢地無什麼Dinner Set 既...純粹只係响主菜、意粉類度選擇+$18, 就有湯、包、飲品餐包, 不禁要嘉許一下先就係夠熱, 食得出唔係一般貨式似係用一D靚既麵粉, 不太甜帶有少少藍莓味, 驚喜是日湯就係磨菇忌廉湯, 飲落有濃郁既磨菇味, 酒店水準, GOOD!  切開用紫薯做既...炸得鬆化, 呢道菜好特別!! 樓底好高, 好似有兩層咁, 感覺好舒適, 無壓迫感!!
呢一間CAFE 都幾特別, 食食吓飯有LIVE聽 ...
呢個理念真係支持一下先!!
同枱有小朋友都食得好滋味
羊架
由於開放式廚房設計, 見廚師有用火燒一燒,
所以出到嚟都香口, 而又不流失肉汁, 都不錯
+$18的湯+麵包
佢地無什麼Dinner Set 既...
純粹只係响主菜、意粉類度選擇+$18, 就有湯、包、飲品

餐包, 不禁要嘉許一下
先就係夠熱, 食得出唔係一般貨式
似係用一D靚既麵粉, 不太甜帶有少少藍莓味, 驚喜
甘栗餅
切開用紫薯做既...炸得鬆化, 呢道菜好特別!!
樓底好高, 好似有兩層咁, 感覺好舒適, 無壓迫感!!
题外话/补充资料: 菜式我估大多以創作為主, 出面好少機會食得到, 味道偏向温和, 食完無口乾既感覺, 唯一要彈既...就係出菜既次序不夠正宗, 除了湯、麵之外, 反而主菜嚟先, 小食最後, 或許是人多, 小食工序繁複也吧!!
2015-06-26
羊架
甘栗餅
  • 餐包
  • 餐湯
  • 瑞士雞翼
2015-05-28 1386 浏览
工作忙了一天!下班就是要好好的放鬆一下。晚餐時間,來到了這間餐廳~紅煮意。這裡是一間很用心做菜的餐廳,菜式,味道,服務就像一間私房一樣。\坐位比較寬敞,環境也很安靜,適合我想下班後,好好放鬆的要求。今天到這裡的驚喜太多,菜式都太驚喜了。\感覺到這裡用心做菜,我也必須真心的點個讚。   講咁多!睇相開飯了。 有肉汁, Juicy、有炭燒香味、讚!!感覺有點似鮮牛油, 一凍一熱的口感,几特別新鮮, 個汁直頭可以當湯飲, 超讚!!當晚的是日精選, 新鮮得嚟又價錢不太貴都係是日精選, 用椰子殼上的雪糕, 好特別..但是一個人食有點膩, 兩個人食會比較好少少
工作忙了一天!下班就是要好好的放鬆一下。
晚餐時間,來到了這間餐廳~紅煮意。
。
 講咁多!睇相開飯了。
西冷牛排
有肉汁, Juicy、有炭燒香味、讚!!
鵝肝醬多士
感覺有點似鮮牛油, 一凍一熱的口感,几特別
白酒青口
新鮮, 個汁直頭可以當湯飲, 超讚!!
是日刺身
當晚的是日精選, 新鮮得嚟又價錢不太貴
冰鎮椰子雪糕
题外话/补充资料: 係油麻地呢個比較不顯眼的地方, 好難得揾到咁既特別又用心製作的餐廳。 由於廚房開放式關係,油煙味比平常餐廳為多, 抽風有待改善
2015-05-06
西冷牛排
白酒青口
2015-05-17 1215 浏览
油麻地,廚房用具集中地。幫友人買商業廚具,行到我腳軟軟,本來一心去電影中心飲咖啡,但路經此店樓下,記起之前曾經見過網上介紹,讚賞此店出品。雖然唔係晚飯,試唔到真水準,但既然經過,食翻個下午茶都好吖。上樓,一條長長樓梯。到頂時竟然有個半閘咁神奇 .... 呢到好多人搬貨既咩? 整個閘來做咩呢??就係咁神奇,一心上去想食意粉。上到去,坐低,突然心血來潮,想食蛋糕 .... 藍梅芝士餅,凍咖啡。藍梅芝士餅,應該九成九係來貨,但樣式唔多似街外食開的款式,形狀是較為正三角,與一般長三角不同,鋪面的藍梅醬也比一般的厚。味道無大分別,芝士味一般,口感實而乾。凍咖啡,少甜,比起一般的茶記好多多了, 起碼少甜後不會少埋茶味和奶味, 然而, 味道都是淡淡的.員工態度良好, 服務水準可以, 雖然下午茶無咩特別, 又未試晚飯, 但我都豪氣地比個”笑臉”先啦….哈哈..
2015-05-04