朋友介紹左一間平靚正泰國菜「粉紅水門雞」,上網見都有好幾間分店,今次就黎到旺角分店試下先。入到去,環境都幾整潔,大概都可容納12-14人左右。至於餐牌上雖然種類吾算太多,但基本主食、小食、甜品、飲品樣樣有齊,都稱得上麻雀雖小,但五臟俱全。招牌主食:粉紅水門雞飯 $36黎到當然叫個招牌菜- 水門雞飯啦🙈佢個油飯都幾出色,有香茅同薑既味道,又夠乾身。至於雞皮鮮黃色,雞肉嫩滑,點埋個酸酸甜甜既醬汁,愈食愈開胃,整體好好食,果然係招牌菜👍🏻Grandma 咖哩牛飯 $36呢個咖哩飯都好有泰國既風味,食到香草既味道😌佢個牛都做到好腍身,入哂啲咖哩味。而我好鐘意佢個流心蛋,真係同個咖哩好夾❤️小食泰姐製馬拉盞炒芥蘭 $18$18既炒芥蘭真係好抵食👍🏻炒得好爽口之餘,啲菜好綠身,夠哂新鮮。馬拉盞味道又夠哂出,同芥蘭真心絕配。甜品🍮芒果🥭糯米飯 $18當然吾少得飯後甜品,芒果🥭真係好甜,好新鮮。而糯米飯好煙靭,椰汁🥥都好滿滿的,超滿意。飲品🍹陳年柑桔蜜 $12冷泡白桃烏龍(無糖)$8飲品都係用瓶子盛好,幾鐘意呢個包裝,食完飯飲吾哂都方便拎走呢😋成餐飯2個人都只係消費左$128,有齊哂主食、小食、甜品及飲

招牌主食:

芒果🥭糯米飯 $18

飲品🍹
陳年柑桔蜜 $12
冷泡白桃烏龍(無糖)$8

成餐飯2個人都只係消費左$128,有齊哂主食、小食、甜品及飲品,cp 值非常高,真係要多多支持小店丫👏🏻

粉紅水門雞
📍地址:旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
2021-12-03 19 浏览
隱世海南雞飯 價錢超貼地!!!今次都算好彩行女人街個陣咁岩見到呢間粉紅水門雞飯❤️D食物全部都係$40樓下現今既香港估唔到仲有咁平既堂食海南雞飯海南雞飯好用心飯係好香好香,我個盒仲有條香茅而且飯唔乾身,係比較濕身超香!海南雞係去骨無血而且非常非常嫩滑👏🏼強烈建議大家要多個醬料,可以用黎撈飯❤️咖哩牛飯!!!!超好味,送飯一流!仲有一隻糖心蛋跟埋,真係好用心呀泰式鳳爪去左骨,食落好惹味!!!!芒果糯米飯!飯比較硬身 芒果都甜
隱世海南雞飯 價錢超貼地!!!
今次都算好彩
行女人街個陣咁岩見到呢間粉紅水門雞飯❤️
D食物全部都係$40樓下
現今既香港估唔到仲有咁平既堂食海南雞飯

海南雞飯好用心
飯係好香好香,我個盒仲有條香茅
而且飯唔乾身,係比較濕身超香!
海南雞係去骨無血而且非常非常嫩滑👏🏼

強烈建議大家要多個醬料,可以用黎撈飯❤️

咖哩牛飯!!!!超好味,送飯一流!

仲有一隻糖心蛋跟埋,真係好用心呀

泰式鳳爪
去左骨,食落好惹味!!!!

芒果糯米飯!飯比較硬身 芒果都甜
2021-11-16
2021-12-03 23 浏览
亞女星期六係學校上完興趣班,話想去睇猫猫同狗狗,所以搭van仔落旺角仲帶佢食班蘭厚多士添。今次去左間家庭式嘅小店,裝修比較簡單樸素,但店員好nice家,都幾多人黎排隊添啵😍我地叫左2個主食、2個小食同2款野飲!我以為我地食得哂,但點知份量都唔少🤣🤣🤣水門雞海南雞飯都幾好食,雞又滑,個油飯都好香,亞女食唔少😌😌仲有佢個泰式酸辣醬都好好味,沾雞食或者撈飯都好惹味。煎蛋香葉肉碎飯肉碎份量都好多,完全唔吝嗇,少少辣真係好送飯,正宗嘅會落埋豆角粒,加埋流心蛋一流呀。陳年柑桔蜜 & 冷泡白桃烏龍酸酸甜甜又潤口,而冷泡白桃烏龍茶香又無糖岩哂我,2款飲品都好抵飲。自家酸酸辣辣鳳爪Lee個對我黎講辣了少少,但越食越滋味。秘製椰香班蘭厚多士多士烘左底,而且班蘭醬都好多。

陳年柑桔蜜 & 冷泡白桃烏龍

自家酸酸辣辣鳳爪
Lee個對我黎講辣了少少,但越食越滋味。

秘製椰香班蘭厚多士
多士烘左底,而且班蘭醬都好多。

2021-12-02 11 浏览
聽朋友講,旺角通菜街,有間主打曼谷水門雞嘅小店,CP值高,價錢實惠,外賣堂食都可以😌「粉紅水門雞」小店只有簡單裝修,平民得來帶點獨特的泰式地道小店嘅風格😚😚粉紅水門雞飯$36皮脆肉嫩嘅水門雞,配合香茅雞油飯,又香又好味,點埋兩款泰式醬料,酸酸辣辣更可口😋😋正宗滷水豬手飯$36叫埋泰式豬手飯,充滿膠質的美味鹵豬手,愛濃郁味道的我垂涎慾滴。加埋流心蛋酸菜拌飯,甜甜的滷水汁,一口一口食唔停🤚泰姐製馬拉盞炒芥蘭$18小店提供嘅小小小食,平平哋又多款式泰國🇹🇭小食,香口惹味馬拉盞炒翠綠芥蘭,夠鑊氣😋😋芒果糯米飯 $18泰國水仙芒果肉挺身,入口不會甜到漏,白糯米軟熟、黑糯米煙靭,淋上椰漿,更好味,我最喜歡嘅泰式甜品🍮冷泡炭培烏龍(無糖)$8 ,陳年柑桔蜜$12自家製飲品,冷泡烏龍茶健康解喝👍柑桔🍊蜜清潤,唔太甜👍👍

粉紅水門雞飯$36

正宗滷水豬手飯$36

泰姐製馬拉盞炒芥蘭$18

芒果糯米飯 $18

冷泡炭培烏龍(無糖)$8 ,陳年柑桔蜜$12
自家製飲品,冷泡烏龍茶健康解喝👍柑桔🍊蜜清潤,唔太甜👍👍

2021-11-27
2021-12-01 20 浏览
旺角人多車多,想搵野食都好多選擇,原來係通菜街兩邊都有好多隱世美食,好似今日就去左粉紅水門雞,CP值高,抵食!室內裝修唔算好華麗,但都算有異國風情睇下餐牌,最貴都係$36,好抵食!粉紅水門雞飯,雞係滑嘅,份量唔算少,最驚喜係個飯,唔係普通油飯,好足料,好有香茅味架再黎一個正宗滷水豬手飯,啲肉煮得好淋架,仲有隻溏心蛋添!本身想叫馬拉盞炒芥蘭,可惜賣哂!唯有試下酸辣鳳爪,酸辣適中,好開胃!飲品就點左冷泡白桃烏龍茶~桃味都唔算好濃最後甜品就係芒果糯米飯~份量夠哂一人食,芒果有啲酸,但糯米飯都煮得好煙韌~

室內裝修唔算好華麗,但都算有異國風情

睇下餐牌,最貴都係$36,好抵食!

再黎一個正宗滷水豬手飯,啲肉煮得好淋架,仲有隻溏心蛋添!

飲品就點左冷泡白桃烏龍茶~桃味都唔算好濃

2021-12-01 20 浏览
朋友喜歡食海南雞飯, 行開女人街經過呢度一於嚟試下可能係星期五, 店內特別多人, 去到都要等一陣先有枱兩個人叫咗粉紅招牌海南雞飯, 冬陰雞肉炒香料飯, 再叫馬拉盞炒芥蘭, $36 一碟飯, 一啲都唔hea, 雞油飯用香茅, 薑片同蒜頭, 好香但略嫌啲飯有啲硬, 雞肉好滑嫩, 皮同雞肉中間都有薄薄嘅脂肪, 唔錯朋友叫嘅冬陰雞肉炒香料飯, 不得了囉...味係有啲濃, 酸酸辣辣, 但真係食唔停口, 兩個女孩子居然食曬啲飯值得稱讚嘅馬拉盞炒芥蘭, 芥蘭爽脆馬拉盞亦恰到好處, $18碟朋友點了陳年柑桔蜜, 我就揀咗冷泡炭焙烏龍茶, 茶我就覺得一般啦, 但係朋友個柑桔蜜佢話唔錯最後用椰汁芒果糯米飯做甜品, 黑白糯米各一半椰汁味好香, 之前都擔心會唔會太飽食唔落, 但見到又好ok喎, 啱啱好唔多亦唔少, 糯米飯比較黏但黑糯米粒粒分明食落去口感唔錯百零蚊食到兩個都飽飽, 仲要係有質素值得推介
朋友喜歡食海南雞飯, 行開女人街經過呢度一於嚟試下

可能係星期五, 店內特別多人, 去到都要等一陣先有枱

百零蚊食到兩個都飽飽, 仲要係有質素值得推介
  • 芒果糯米飯
2021-12-01 10 浏览
旺角有一間好抵食嘅餐廳,都幾隱蔽,真係識得嚟嘅就會識得嚟!裏面嘅餐牌選擇多多,有雞,有牛有豬肉等等,價錢都係差不多大概$36嘅範圍。另外亦都有其他小食、甜品大概$20之內,飲品就比想像中特別平,幾蚊已經有一樽冷泡茶。粉紅水門雞飯$36煎蛋香葉肉碎飯$36叫咗兩碗飯,兩碗飯都有唔同,水門雞飯就係雞油飯裏面仲有蒜,而且款雞特別香滑,雞油十足,可以點上泰式醬汁,口感一流!另外一款肉碎飯好似食緊生菜包咁,鹹香得來又有四季豆,加上有少少流心嘅煎蛋提升口感層次。芒果糯米飯$18鍾意食泰國嘢唔少得食埋芒果糯米飯,裏面表面有新鮮芒果,下面有大量糯米+黑糯米,加上椰汁味道香甜有口感。秘製椰香斑蘭厚多士$16椰香斑蘭味道突出,表面有滿滿的醬,震震飄香,而且多士口感香脆,作為甜品小吃不錯。冷泡炭焙烏龍(無糖) $8陳年金橘蜜$12飲品方面對於想像中真係實在太平,炭焙烏龍味道香濃,另外陳年金橘蜜都好清香清甜,同泰國嘢食好match。食到咁豐富每位大概都係$60左右,真係平到癲!
旺角有一間好抵食嘅餐廳,都幾隱蔽,真係識得嚟嘅就會識得嚟!

粉紅水門雞飯$36

煎蛋香葉肉碎飯$36

芒果糯米飯$18

秘製椰香斑蘭厚多士$16

冷泡炭焙烏龍(無糖) $8

陳年金橘蜜$12

好耐都未有得去旅行 以前去親泰國都一定會去食水門雞飯 覺得價錢親民又好味 估唔到同朋友講起話旺角都有間唔錯 收工就去食 望望餐牌大部份飯都係36蚊 係旺角區晚巿呢個價錢所好超值 對於就到糧尾既我非常友善 粉紅水門雞飯 $36水門雞飯有驚喜~雞肉嫩滑 點雞個醬汁獨特好味 飯又有濃厚油香同埋泰國香料味道😋煎蛋香葉肉碎飯 $36煎蛋香葉肉碎飯嘅肉碎好入味 味道唔錯朋友試過都話幾好 我試咗啖就覺得香葉再多啲就更有泰國菜feel自家酸酸辣辣鳳爪 $18佢嘅自家制酸辣鳳爪味道好出好清新 鳳瓜好爽夠哂辣 清爽夠開胃青木瓜沙律(少辣)$12青木瓜沙律偏向清淡適合女仔口味 蕃茄仔好新鮮木瓜絲好爽脆對我黎講就一啲都唔辣😎冷泡白桃烏龍/ 冷泡碳焙烏龍$8 小店座位唔多 見到好多人嚟食人來人往 下次再喺旺角做嘢都可以食個lunch 比起唔少附近食雞飯嘅鋪頭超值好多 性價比高
好耐都未有得去旅行 以前去親泰國都一定會去食水門雞飯

小店座位唔多 見到好多人嚟食人來人往

2021-11-18
粉紅水門雞飯
2021-11-26 813 浏览
行街行得攰,想食個快,入左呢間叫粉紅水門雞食食海南雞飯。佢鋪面不太花巧,食物卻令你好有驚喜!餐牌的款式比較少,但價錢實在太吸引親民!主食大概都喺得6款,我哋叫咗兩款主食,兩款小食青木瓜沙律 $12以青木瓜、番茄仔、花生、櫻花蝦等做配料,好岩做前菜, 爽口酸辣開胃,惹味十足!馬拉盞炒芥蘭$18份量一D都唔少,炒得好香!😍粉紅水門雞飯$36我之前以為西灣河嗰檔已經叫平,呢度完勝左!$36超大份,雞肉粉嫩色,但係絕對熟,嫩滑可口,再加上有甜甜酸酸的泰式醬汁, 超好味!黃薑飯有好大盒,又好味又高質!煎蛋香葉肉碎飯$36呢個又係好驚喜!因為個蛋剛剛好,大概7成熟,會有蛋汁撈埋d肉碎!肉碎係泰色生菜包的煮法,有少少微辣,好惹味!份量係啖啖肉碎撈飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後,飲品都好平!大概$8就有無唸過仲有甘高性價比的餐廳,雖然唔係靚裝修,但絕對勁舒服!同真係好食的餐廳menu 唔會多,因為甘樣先可以專注做好👍🏻👍🏻👍🏻

行街行得攰,想食個快,入左呢間叫粉紅水門雞食食海南雞飯。

主食大概都喺得6款,我哋叫咗兩款主食,兩款小食

青木瓜沙律 $12

馬拉盞炒芥蘭$18
份量一D都唔少,炒得好香!

😍粉紅水門雞飯$36

我之前以為西灣河嗰檔已經叫平,呢度完勝左!
黃薑飯有好大盒,又好味又高質!

煎蛋香葉肉碎飯$36
呢個又係好驚喜!
因為個蛋剛剛好,大概7成熟,
會有蛋汁撈埋d肉碎!
肉碎係泰色生菜包的煮法,有少少微辣,好惹味!
份量係啖啖肉碎撈飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後,飲品都好平!大概$8就有

無唸過仲有甘高性價比的餐廳,

2021-11-19
2021-11-26 12 浏览
一個人唔知食咩好又唔想煮,經過旺角見到咁抵食既海南雞飯估下幾錢?睇下$36既質素如何~飯落左油、蒜粒同香茅去煮,所以都幾香同惹味,而且飯粒分明雞肉唔係腳頭腳尾又無話,舊舊都係肉之餘仲有雞髀肉,口感嫩滑最出色係呢個醬料,酸酸甜甜辣辣,無論加落雞肉或者飯度都好好味,如果可以另加錢買醬,我都會考慮下!加左$18馬拉盞炒芥蘭同$12陳年柑桔蜜馬拉盞炒芥蘭上菜時仲冒煙,超有鑊氣陳年柑桔蜜味道偏酸一點,唔會太甜,可以一試
一個人唔知食咩好又唔想煮,經過旺角見到咁抵食既海南雞飯
估下幾錢?

睇下$36既質素如何~
飯落左油、蒜粒同香茅去煮,所以都幾香同惹味,而且飯粒分明

雞肉唔係腳頭腳尾又無話,舊舊都係肉之餘仲有雞髀肉,口感嫩滑

加左$18馬拉盞炒芥蘭同$12陳年柑桔蜜

馬拉盞炒芥蘭上菜時仲冒煙,超有鑊氣

陳年柑桔蜜味道偏酸一點,唔會太甜,可以一試
2021-11-24 33 浏览
話佢係我最喜愛小店之一D都唔誇張! 雖然餐廳唔係豪裝, 又冇好多人排排企SERVE你, 不過家庭式小店, 食既係另一種味道同感覺。黎過幾次, 每次MENU都有改少少.覺得佢個海南雞飯真係好好食, 個個油飯比起出面得個黃字完全冇味, 呢到個飯真係好好食雞又好滑煎蛋肉碎飯, 都係新既食次MENU多左菜同埋斑蘭多士本來覺得菜好普通, 不過佢地整得好香好好食斑蘭多士非常好食呀!!! 雖然只係好簡單係多士上面搽D醬, 但係佢超大方!!!個包係軟軟既包, 上面脆脆地一D都唔硬, 真係好好食!!!
黎過幾次, 每次MENU都有改少少.

雞又好滑

煎蛋肉碎飯, 都係新既

食次MENU多左菜同埋斑蘭多士
本來覺得菜好普通, 不過佢地整得好香好好食

個包係軟軟既包, 上面脆脆地一D都唔硬, 真係好好食!!!

2021-11-24 19 浏览
而家試吓搵一間平價平民美食並唔容易❤️今次好開心喺旺角搵到一間泰式海南雞飯👍😛我哋仲encore左幾次添首先我哋要咗粉紅水門雞飯 雞嘅份量都唔錯 而且雞肉嫩滑 黃油好香🤣而且仲配左佢哋特色嘅泰式醬!!香茅飯就真係有香茅喺黃油飯到所以特別有味道分量勁大碗 連男仔都好夠食🤣之後就叫咗正宗滷水豬手飯佢哋用咗特別調製嘅醬汁去整滷水豬手同我一向食開嘅味道有少少唔同佢哋嘅滷水汁比較甜 而且香料味特別有甘香🤣連啲豬手都好入味添啊至於食開泰國嘢我哋梗係唔少得要嗌泰式鳳爪啦呢個小食作為涼點來講真係唔錯又爽口又彈牙我哋另外多咗一個生菜包肉碎炒得非常之juicy 加埋爽口新鮮嘅生菜 好fresh我哋見到佢哋嘅嘢飲一啲都唔貴所以就帶咗佢哋嘅特色嘢飲首先我自己要咗冷泡白桃烏龍茶無糖 但係有少少白桃香味令到本身茶澀味去除咗好多❤️💕聞落去亦都好甜甜地男朋友就要咗陳年柑桔蜜飲落去好舒服😎甜甜地嘅感覺特別開胃
而家試吓搵一間平價平民美食並唔容易❤️
今次好開心喺旺角搵到一間泰式海南雞飯👍😛
我哋仲encore左幾次添

首先我哋要咗粉紅水門雞飯

雞嘅份量都唔錯 而且雞肉嫩滑 黃油好香🤣
而且仲配左佢哋特色嘅泰式醬!!
香茅飯就真係有香茅喺黃油飯到

男朋友就要咗陳年柑桔蜜

飲落去好舒服😎
甜甜地嘅感覺特別開胃
2021-11-23 9 浏览
勁勁勁抵食!!!🤑🤑🤑#糧尾恩物 出現喇😎 🐽 粉紅水門雞飯 🐓 ($36)當然要試下招牌菜😙 價錢抵食 份量一d都唔吝嗇!雞件肉質滑溜😋😋 而且個泰式酸辣醬好惹味😛 配雞肉/ 撈油飯都正😼😼 🐽 煎蛋香葉肉碎飯🍳 ($36)肉碎份量好多 少少辣辣地🌶️好香口😝😝加埋流心煎蛋🤤🐽 芒果糯米飯🥭 ($18)黑糯米配糯米 雙重口感🤩✌🏻香甜芒果再加埋椰汁🥥🐽 泰姐製馬拉盞炒芥蘭🥬 ($18)爽脆芥蘭 個汁夠惹味🔥🐽 冷泡白桃烏龍🫖 & 陳年柑桔蜜🍊 ($8 & $12)陳年柑桔蜜味道偏酸 感覺天然 潤喉😼

勁勁勁抵食!!!🤑🤑🤑
#糧尾恩物 出現喇😎

🐽 粉紅水門雞飯 🐓 ($36)
當然要試下招牌菜😙
價錢抵食 份量一d都唔吝嗇!
雞件肉質滑溜😋😋
而且個泰式酸辣醬好惹味😛
配雞肉/ 撈油飯都正😼😼

🐽 煎蛋香葉肉碎飯🍳 ($36)
肉碎份量好多 少少辣辣地🌶️
好香口😝😝
加埋流心煎蛋🤤

🐽 芒果糯米飯🥭 ($18)
黑糯米配糯米 雙重口感🤩✌🏻
香甜芒果再加埋椰汁🥥

🐽 泰姐製馬拉盞炒芥蘭🥬 ($18)
爽脆芥蘭 個汁夠惹味🔥

🐽 冷泡白桃烏龍🫖 & 陳年柑桔蜜🍊 ($8 & $12)
陳年柑桔蜜味道偏酸 感覺天然 潤喉😼
2021-11-21 14 浏览
突然間好想食泰國菜朋友推介旺角粉紅水門雞除咗雞飯之外仲有豬手飯價錢經濟又實惠最重要係味道好好好似去咗泰國咁店內仲播住泰國歌水門雞飯$36豬手飯$36鳳爪$18芒果糯米飯18好耐冇食過咁平嘅嘢而且仲要好味有泰國嘅味道水門雞飯油飯好好味😋,雞好滑再配上泰式辣醬豬手飯呢個豬手飯真係超好味醬汁做得好好👍🏻個蛋仲要係留心蛋泰式鳳爪,酸酸甜甜好好味😋芒果糯米飯芒果好新鮮一啲都唔酸紅白糯米飯,我哋食完最後嗌多一個打包整體來講這餐很滿意之後會再光顧
突然間好想食泰國菜
好耐冇食過咁平嘅嘢
而且仲要好味
有泰國嘅味道

水門雞飯
油飯好好味😋,雞好滑
再配上泰式辣醬

豬手飯
呢個豬手飯真係超好味
醬汁做得好好👍🏻
個蛋仲要係留心蛋

泰式鳳爪,酸酸甜甜好好味😋

芒果糯米飯
芒果好新鮮一啲都唔酸
紅白糯米飯,我哋食完最後嗌多一個打包
整體來講這餐很滿意
之後會再光顧
  • 芒果糯米飯
2021-11-21 21 浏览
這間位於旺角通菜街的小店,主打水門雞,價錢非常親民,性價比高。🌸粉紅水門雞飯$36油飯份量十足,雞肉滑嫩,醬汁酸酸甜甜,好開胃。🌸冬陰功雞肉炒香料飯$36冬陰功香味濃郁,bb辣度,飯面有幾粒炸腰果及炒香了的臘腸粒,添加口感。🌸自家製酸酸辣辣鳳爪$18平常成日食到辣味蓋過酸味,這裡的鳳爪酸中帶辣,兩者剛剛好。🌸秘製椰香斑蘭厚多士$16班蘭醬幾多,若多士份量多啲更好。🌸冷泡白桃烏龍$8🌸冷泡培茶烏龍$8冷泡茶茶味好香,眼前一亮,令人驚喜,勁抵飲。

🌸粉紅水門雞飯$36
油飯份量十足,雞肉滑嫩,醬汁酸酸甜甜,好開胃。

🌸冬陰功雞肉炒香料飯$36

🌸自家製酸酸辣辣鳳爪$18
平常成日食到辣味蓋過酸味,這裡的鳳爪酸中帶辣,兩者剛剛好。

🌸秘製椰香斑蘭厚多士$16
班蘭醬幾多,若多士份量多啲更好。

🌸冷泡白桃烏龍$8
🌸冷泡培茶烏龍$8
冷泡茶茶味好香,眼前一亮,令人驚喜,勁抵飲。