🐔 火焰麻辣雞煲 (小)🐟 脆鯇片🦑 竹笙墨魚滑🔔 鮮炸響鈴 (半份)🥬 油麥菜 (半份)🧊 蜂巢冰豆腐 (半份)🍹 竹蔗茅根見到Menu有2款招牌雞煲可以選擇🧀🌶有誘惑既黃金芝士同惹味既火焰麻辣我比較中意食辣所以最後就揀左麻辣雞煲嚕🤤首先個麻辣雞煲好夠味而且雞肉大大舊又嫩滑👍🏻仲可以選擇你中意既辣度🌶小辣至大辣任君選擇✅叫左小辣食落已經好香好惹味🤤如果食得再辣d既朋友仔叫辣d應該仲正❗️食雞煲最開心就係食哂d雞肉再加清湯打個邊爐Menu都有好多唔同種類既配料可以選擇好欣賞個脆鯇片🐟 魚肉夠哂新鮮爽脆仲有好特別既竹笙墨魚滑❕包係外層既竹笙索哂惹味既麻辣湯汁好正呀🤤再加埋包係裡面口感十足既墨魚滑非常彈牙❕大大件既響鈴同冰豆腐一樣索哂麻辣湯汁好好味❗️最後食埋個清新油麥菜同飲杯清涼既竹蔗茅根正❣️成餐雞煲真係非常滿足呀🥰👍🏻想食雞煲黎呢度真係無錯🤤👍🏻米走雞呀真係🐔✨✨
🐔 火焰麻辣雞煲 (小)

🐟 脆鯇片

🦑 竹笙墨魚滑

🔔 鮮炸響鈴 (半份)

🥬 油麥菜 (半份)
🧊 蜂巢冰豆腐 (半份)

🍹 竹蔗茅根

• 脆鯇片
  • 蜂巢冰豆腐
  • 竹蔗茅根
2022-06-15 1036 浏览
📍米走雞📍💡觀塘🤤🧀🧀🐤🐤‼️芝士雞煲專門店‼️🐤🐤🧀🧀麻辣雞煲呢就成日食,芝士雞煲真係未試過🤤我就真係比芝士吸引咗黎,鍾意食芝士嘅真係唔可以錯過餐廳係用QR code落單,價錢唔算太貴,樣嘢都可以半份半份咁叫,可以食多幾款🥰CP值幾高架🐥黃金芝士雞煲 細 ($208)芝士嘅份量有得揀,可以揀多芝士,上枱真係見到滿滿嘅芝士碎🥰非常之邪惡。等啲芝士溶晒一開見到啲雞有拉絲🤤超級濃嘅芝士味,雞好啖啖肉同埋嫩滑,份量都好多。神奇既係食完都唔覺得好漏☺️🧀🧀🧀食晒啲雞之後就梗係打邊爐啦,有得揀清湯同芝士湯,😂為咗減少罪惡感,我最後都係揀咗清湯,感覺上冇咁肥🐥手打M5和牛丸🐄 半份($48)手打牛丸爽口彈牙,有牛香,夠晒Juicy🐥哈哈蝦多寶🦐 半份 ($68)呢個真係推介🥰👍🏻佢上面放咗啲蟹子,用啲蝦滑包住隻蝦,大大舊,好鮮甜爽口,中意食❤️🐥鮮炸響鈴 半份 ($32)本來諗住叫半份響鈴細細地唔使食咁飽,點知一上枱都有嚇親,係世界級咁大份😹脆,吸埋啲芝士湯唔錯🐥雜菇拼盤🍄 ($48)鍾意食菇嘅真係要呢個,乜嘢菇都有啲🐥稻庭烏冬($28)🍴餐廳整體感覺環境好好,服務都唔錯#觀塘 #觀塘美食 #美食日記 #
📍米走雞📍
💡觀塘

🤤🧀🧀🐤🐤‼️芝士雞煲專門店‼️🐤🐤🧀🧀

🐥黃金芝士雞煲 細 ($208)

🐥手打M5和牛丸🐄 半份($48)
手打牛丸爽口彈牙,有牛香,夠晒Juicy

🐥哈哈蝦多寶🦐 半份 ($68)

🐥鮮炸響鈴 半份 ($32)

🐥雜菇拼盤🍄 ($48)
鍾意食菇嘅真係要呢個,乜嘢菇都有啲

🐥稻庭烏冬($28)

🍴餐廳整體感覺環境好好,服務都唔錯

#觀塘 #觀塘美食 #美食日記 #食好西 #大滿足 #米走雞 #雞煲 #芝士雞煲 #麻辣雞煲
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare
  • 芝士雞煲
2022-06-12 72 浏览
冬天黎食雞煲,夏天就試下<咪走雞>既蒜茸卜卜蜆煲,宜家轉左做QR code order 有埋圖睇都唔錯真係要推介個卜卜蜆煲,啖湯好鮮甜!staff 既服務又體貼,餐廳其實好大好好座,通風幾好,就算隔離枱食雞煲都唔會攪到成身都有雞煲味!響令係即叫即炸(份量都唔少),豚肉片有少少貴1份都要$228,反而食牛會平少少,2個人去食,佢地都有部分食品款式可以有得選擇半份(丸類)最啱樣樣都想試下既朋友下次再約多d 人再黎食多次

下次再約多d 人再黎食多次

蒜蓉卜卜蜆煲
  • 鮮炸響鈴
  • 芝士雞煲
2022-06-10 73 浏览
米走雞雞煲食得多,但芝士雞煲真係第一次💕食法同麻辣雞煲一樣🥘一煲兩食食完可以加湯打邊爐嚟個中式嘅芝士火鍋🫕🌀黃金芝士雞煲 (細) $208我地揀咗regular份量嘅芝士雞煲上枱時鋪滿芝士碎稍為加熱 芝士溶化後散發陣陣芝士香氣雞煲目測有半隻雞嘅份量 雞件嫩滑重奶香味 芝士份量多到係每啖都撈到滿滿嘅芝士汁其他配料有洋蔥 芫茜同乾蔥 提香之餘 洋蔥本身嘅清甜亦令雞煲唔會過膩.估唔到湯底都備有清湯或者芝士湯🧀將芝士味發揮到極致想平衡返食咁多芝士嘅罪惡感 所以我地主要以蔬菜類打邊爐 選擇都幾多✨竹笙-索晒芝士汁🧀食到香濃芝味 呢個必點✨午餐肉-芝士同午餐肉係好朋友 咸香得嚟好惹味✨生菜-芝士湯越煮越濃稠 呢個時候落生菜最正🥬✨山藥-口感爽脆 份量亦好多 打邊爐食覺得特別健康✨萵荀-萵荀好新鮮 每件都切得好厚身 令滿足感大大提昇.店員服務亦值得一讚有禮貌之餘又好細心有機會再試埋佢哋嘅辣雞煲✨
米走雞

雞煲食得多,但芝士雞煲真係第一次💕
食法同麻辣雞煲一樣🥘一煲兩食

✨萵荀-萵荀好新鮮 每件都切得好厚身 令滿足感大大提昇

店員服務亦值得一讚有禮貌之餘又好細心
有機會再試埋佢哋嘅辣雞煲

2022-06-09 74 浏览
主打雞煲ge火鍋餐廳--米走雞,其他鍋都同樣出色!今次試左蒜蓉卜卜蜆煲($188)有驚喜!以蒜蓉,辣椒,芫茜,白蘿蔔配以上湯煮蜆煲,做湯底香辣得黎好好味!蜆份量亦唔少,好足料,而且無沙手切霜降牛頸脊 (小$258),只係睇相就見到雪花如此均勻,好高質!油花係口中融化,非常厚切,加上部位有少少筋位有咬口,好高質!響鈴為打邊爐必食,而呢度ge鮮炸響鈴(半份$32)係絕對推介,超巨型,食得出鮮炸ge香脆,點湯底口感豐富,份量大到食完整一條都有少少飽。牛丸就食得多,但係有餡ge鴨肝M5和牛丸(半份$58)就好特別!牛丸做得彈牙,而且用和牛做食得出濃郁牛味,最有特色係中間包左粒鴨肝,真係好邪惡呀!但邪惡得黎又好好味!忍唔住試多粒!

呢度有好多丸類都係花心思手工製作,火鍋控唔好錯過!

呢度有好多丸類都係花心思手工製作,火鍋控唔好錯過!

2022-06-08 47 浏览
上次係Mini Friday 食完西餐,見佢隔離有間打邊爐好似都幾吸引💓今日終於有時間試啦💓哩間餐廳叫「米走雞」主打芝士雞煲,對於我哩個芝士控嚟講當然一定要試啦🤭咁我地就叫咁一個芝士雞煲,一份特級雪花肥牛,一份魚餃,一份金菇同半份響鈴👍🏻其實可以叫半份真係好好👍🏻因為人少少叫半份就可以滿足到咩都想試吓嘅心情啦💓落完單好快個芝士雞煲就嚟啦💓成煲都係滿滿嘅芝士,好香濃💗芝士咸香十足👍🏻仲做到拉絲效果🧀雞件又啖啖肉,食嘅時候每一件雞都沾滿咗芝士🤤滿足度簡直係滿分💯重點係都幾大煲,好多件雞,食完基本上差唔多飽😂仲有啲響鈴,勁大舊,差唔多係半隻前臂咁大❤️而且好新鮮又脆卜卜咁👍🏻真係好好味雪花肥牛都好大碟,油脂均勻,牛味都好香🙌🏻牛控一定要試埋🥰哩餐真係食得好滿足,下次一定要再嚟💗

雪花肥牛都好大碟,油脂均勻,牛味都好香🙌🏻牛控一定要試埋🥰

哩餐真係食得好滿足,下次一定要再嚟💗
2022-06-07 51 浏览
米走雞 佢地既雞煲好出名,有4間分店原來之前觀塘店夜晚仲有live 睇平日夜晚唔算好多人,去到仲有卡位坐🌟醬湯費 $18/位一黎就會先上醬料可以按個人口味加配🌟火焰麻辣雞煲 (小) BB辣 $198雞煲有兩款,我地揀咗辣既黎到會先煮一煮,員工會過黎幫你點火炒香之後先食雞既份量好多,2個人食完都幾飽,全部都係雞脾位,肉幾滑BB辣啱啱好,仲有小小麻食完可以加湯打邊爐🌟哈哈蝦中寶 (半份) $68半份有3件,每件都好飽滿。蝦滑幾爽口,裏面包住一粒粒既蝦仁蝦仁細粒但爽脆🌟鴨肝M5和牛丸 (半份) $58半份有4 粒,和牛丸比平時既牛丸多汁唔算好彈牙入面包住咗鴨肝,幾香幾好食🌟鵝腸 $53一份都算大份,清洗得幾幹淨味道正常,食落幾爽脆🌟稻庭烏冬 $28點都要食返個烏冬收尾人個湯底都夠味唔洗再加調味都好食。📍米走雞Live (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓。#米走雞 #觀塘美食 #觀塘 #旺角美食 #銅鑼灣美食 #長沙灣美食 #火鍋 #邊爐 #打邊爐 #雞煲 #港式 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger
米走雞

佢地既雞煲好出名,有4間分店
原來之前觀塘店夜晚仲有live 睇
平日夜晚唔算好多人,去到仲有卡位坐

🌟醬湯費 $18/位
一黎就會先上醬料
可以按個人口味加配

🌟火焰麻辣雞煲 (小) BB辣 $198
雞煲有兩款,我地揀咗辣既
黎到會先煮一煮,員工會過黎幫你點火炒香之後先食
雞既份量好多,2個人食完都幾飽,全部都係雞脾位,肉幾滑
BB辣啱啱好,仲有小小麻
食完可以加湯打邊爐

🌟哈哈蝦中寶 (半份) $68
半份有3件,每件都好飽滿。
蝦滑幾爽口,裏面包住一粒粒既蝦仁
蝦仁細粒但爽脆

🌟鴨肝M5和牛丸 (半份) $58
半份有4 粒,和牛丸比平時既牛丸多汁
唔算好彈牙
入面包住咗鴨肝,幾香幾好食

🌟鵝腸 $53
一份都算大份,清洗得幾幹淨
味道正常,食落幾爽脆

🌟稻庭烏冬 $28
點都要食返個烏冬收尾
人個湯底都夠味
唔洗再加調味都好食

📍米走雞Live (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓

#米走雞 #觀塘美食 #觀塘 #旺角美食 #銅鑼灣美食 #長沙灣美食 #火鍋 #邊爐 #打邊爐 #雞煲 #港式 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger #hkblogger #香港美食 #美食 #食 #食好西 #hkfood #hkeat
2022-06-06 35 浏览
每次想食芝士雞煲一定會諗起米走雞🐔,今日突然想食雞煲就即約朋友收工一齊食☺️呢到既芝士雞煲係用左5種芝士,水牛芝士、卡夫芝士、大孔芝士、車打芝士同巴馬臣芝士🧀,芝士味道特別濃郁,仲可以做到拉絲效果🤩簡直係芝士控既最愛🥰仲可以選擇不同濃度既芝士,當然激量版芝士就最岩我🤤🤤🤤雞肉係採用雞髀肉,入口嫰滑,無咩骨頭,非常肥美😚,餐廳唔會吝嗇,洋蔥又係比左超多,洋蔥煮到好淋好甜好入味,每次都會清晒d洋蔥😂食晒d雞肉就可以加湯打邊爐😚湯底可選清湯或芝士湯。由於雞煲本身已經好濃味,我地就簡返清湯!食完雞煲已經有D飽,所以就無叫太多餸打邊爐,只係叫左個手打鮮墨丸、辛辣麵同翡翠苗。手打鮮墨丸真心好食,入口爽口彈牙,超對真材實料,食到墨魚味!辛辣麵配芝士湯底簡直係超配,吸引芝士汁,入口煙韌彈牙,就算煮得耐都唔怕會太淋👍🏻👍🏻😚📍 米走雞Live (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓

📍 米走雞Live (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓
係麻辣同芝士中掙扎左一陣雞煲食過好多次 但芝士雞煲真係第一次試最後決定叫個2-3人份嘅細size 蔥同茜同芝士碎份量都可以自選選左滿芝士碎 全部鋪哂面好震憾 雞肉夾起都有拉絲 啖啖都有芝士雞肉亦比想肉中嘅多 而且唔老 建議係食左雞肉先食完之後驚太濃 加左啲清湯 如果唔怕濃或者覺得唔夠濃都可以加芝士湯呢到嘅配料都可以選擇點一份或半份🥢鮮炸響鈴 👉🏻必點 超級大size又可以吸哂湯汁👉🏻響鈴鮮炸嘅香脆口感真係唔同啲亦都有啲特色丸物/滑🥢哈哈蝦中寶👉🏻蝦滑好爽口 入面係夾左隻真蝦嘅👉🏻蟹籽蓋面口感豐富🥢鴨肝M5和牛丸👉🏻和牛丸用牛肉打成 牛味濃👉🏻中間夾左一片鴨肝 使和牛丸油脂味更香濃 味道更豐富

係麻辣同芝士中掙扎左一陣

👉🏻蟹籽蓋面口感豐富

🥢鴨肝M5和牛丸
👉🏻和牛丸用牛肉打成 牛味濃
👉🏻中間夾左一片鴨肝 使和牛丸油脂味更香濃 味道更豐富
米走雞好耐之前就知道專食雞煲,但一直都未抽到時間過去試,今日專登約左朋友去觀塘行街順路試吓。餐廳位置非常方便,離地鐵站約5分鐘,餐廳間隔寬敞,唔會好迫,如果一班人聚會都唔會覺得侷促,餐廳位置仲有一個小型band位,不過可能疫情關係就唔開放。火麻辣雞煲(小辣)$198細上菜時先煮一陣,之後會有專人點火然後幫你將醬汁同雞混埋一齊爆炒,雞肉食落肉嫩多汁,即使食雞胸位置都唔會覺得「硬骨骨」,洋蔥炒過之後香甜,雞煲愈煮愈惹味!五香鮮牛肉 $98牛肉油脂分布平均,落落湯勺一陣就食得,鮮嫩,而且唔會有筋,$98價錢算非常抵食,大大碟,兩個人食好足夠。手打墨魚丸(半份)$48墨魚丸爽口彈牙,呢度仲可以揀要全份定半份,岩晒咩都想試又驚食唔晒既人。紅薯粉 $22食晒所有野之後唔少得煮一個紅薯粉,煮熟左既薯粉堅韌吸味,吸晒個湯既精華。

火麻辣雞煲(小辣)$198細

五香鮮牛肉 $98

手打墨魚丸(半份)$48

紅薯粉 $22
2022-05-25
2022-05-20 1196 浏览
⚡️是日晚餐·米 走 雞🐣幾年前已經食過呢間🐥米走雞嘅🔥火焰雞煲同埋🧀芝士雞煲,當時覺得好特別😛今日經過觀塘,見到Openrice有折,即刻book位去回味下🤗🌶火焰麻辣雞煲 半隻 $198上菜時,侍應會加醬汁落雞煲再點火🔥有氣勢😂又可以打卡📸😛要咗小辣,食落夠辣🌶好惹味,辣得🥵過癮❗️半隻雞份量都好多,而且啖啖肉,肉質夠滑😋兩個人食咗半隻雞都8成飽啦,加啲雞湯又可以開始打邊爐啦😝🦐哈哈蝦中寶 半份 $48好大粒呀!蝦滑入面有蟹籽、芹菜粒同埋蝦肉,咬落去爽口彈牙,口感幾豐富😋🍡手打M5和牛丸 半份 $48新鮮手打牛丸,牛味幾濃,口感鬆軟唔係彈牙嗰隻🥬油麥菜 半份 $28夠新鮮👍🏻食咁多肉梗係要食啲菜平衡下!🌽粟米 半份 $24好大嚿🤭食落好嫩、好甜,好食❗️仲可以用筷子吉住嚟食😝🍻青島 $32食雞煲梗係要飲返杯啤酒啦😝🥫醬料 pp$18總結💕整體食物幾好味😋卡位坐得幾舒服!同埋好鐘意佢好多食材可以叫半份,夠貼心😍即使兩個人都可以試多幾款食物👍🏻以前觀塘呢間有埋Live Band㗎,而家因為疫情暫停咗🥹喜歡食雞煲嘅可以試下呢間🫶🏻🔥麻辣雞煲小🌶都幾辣下,唔太食得辣嘅可能就要食bb辣或者芝士雞煲
⚡️是日晚餐·米 走 雞🐣

🌶火焰麻辣雞煲 半隻 $198

🦐哈哈蝦中寶 半份 $48

🍡手打M5和牛丸 半份 $48
新鮮手打牛丸,牛味幾濃,口感鬆軟唔係彈牙嗰隻

🥬油麥菜 半份 $28
夠新鮮👍🏻食咁多肉梗係要食啲菜平衡下!

🌽粟米 半份 $24
好大嚿🤭食落好嫩、好甜,好食❗️仲可以用筷子吉住嚟食😝

🍻青島 $32
雞煲梗係要飲返杯啤酒啦😝

🥫醬料 pp$18

喜歡食雞煲嘅可以試下呢間🫶🏻🔥麻辣雞煲小🌶都幾辣下,唔太食得辣嘅可能就要食bb辣或者芝士雞煲啦😝
2022-05-19
  • 粟米
🤩🌶嗜辣者必試·火焰麻辣雞煲🐔由冬季苦候至夏季,重開晚市堂食,終於可以一試期待已久的火焰麻辣雞煲。這次來到位於觀塘的米走雞Live吃雞煲,向大家介紹一下大熱火焰麻辣雞煲。🌟火焰麻辣雞煲-小 $198 (2-3人份量) 中辣愛好麻辣的朋友必試這款火焰麻辣雞煲,雞煲採用三十多種香料,以辣椒乾、洋蔥、中芹和芫茜作配料。雞煲上桌時店員會加入玫瑰露點火爆炒雞肉,相當吸睛,香辣味滿溢;可謂色香味俱全。平常與朋友外出吃飯都吃慣中至大辣的菜餚,這次也點了中辣雞煲,但這可不是一般的中辣,雞件經辣椒和辣汁爆炒後辣得出色,愈吃愈辣,吃得筆者鼻水直流。雞煲的雞件基本上全都是雞腿肉,嫩滑的雞件啖啖肉,在麻辣醬料的襯托下顯得非常惹味!讓人愛不釋口,愈吃愈過癮,嗜辣的人士萬勿錯過喔!雞煲吃得差不多時,可請店員加湯轉作打邊爐,在半飽的情況下點了數款配料︰哈哈蝦中寶 - 半份 $68哈哈蝦中寶的大小大概是平常吃到的兩粒蝦丸般大,份量十足。蝦膠面鋪滿了蟹籽,蝦膠內有原隻爽彈蝦仁,每口都爽彈鮮味。和牛餃 $53點了一款比較特別的餃子,這還是第一次吃和牛餃。餃子內的和牛餡富香濃牛味,皮薄餡靚,充滿肉汁。鮮炸響鈴 - 半份
🤩🌶嗜辣者必試·火焰麻辣雞煲🐔

🌟火焰麻辣雞煲-小 $198 (2-3人份量) 中辣
愛好麻辣的朋友必試這款火焰麻辣雞煲雞煲採用三十多種香料,以辣椒乾、洋蔥、中芹和芫茜作配料。雞煲上桌時店員會加入玫瑰露點火爆炒雞肉,相當吸睛,香辣味滿溢;可謂色香味俱全。平常與朋友外出吃飯都吃慣中至大辣的菜餚,這次也點了中辣雞煲,但這可不是一般的中辣,雞件經辣椒和辣汁爆炒後辣得出色,愈吃愈辣,吃得筆者鼻水直流。雞煲的雞件基本上全都是雞腿肉,嫩滑的雞件啖啖肉,在麻辣醬料的襯托下顯得非常惹味!讓人愛不釋口,愈吃愈過癮,嗜辣的人士萬勿錯過喔!

哈哈蝦中寶 - 半份 $68

和牛餃 $53

鮮炸響鈴 - 半份 $32
相當巨型的鮮炸響鈴,是平常3條的份量吧!由於是鮮炸的關係,響鈴相當脆口,索湯後吃,更是盡吸湯底精華,大愛。

生菜 - 半份 $28

🔸小總結:
火焰麻辣雞煲辣得滋味,吃得過癮,火鍋配料款色新穎,新鮮美味。店員態度殷勤,爆炒雞煲時又會妯心講解食用步驟,服務一流,必再回訪。

👅味道:4.9/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
🍽 餐廳:米走雞Live @runningchicken_hk

🌐地址:觀塘興業街4號The Wave 3樓
🐮 #cowing吃在觀塘

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西#米走雞 #芝士雞煲 #麻辣雞煲
2022-05-05
  • 和牛餃
2022-05-04 261 浏览
上次食mini friday既時候就見到隔離有間食芝士雞煲既基於上次既美好體驗同埋開翻晚市之後想食熱辣辣既嘢所以我同我朋友去食米走雞啦鋪面一樣非常闊落舒服侍應帶我地入到去之後就首先比左醬料我地全程使用QR Code落單非常方便因為我最唔鍾意就係叫半日但係侍應又見唔到我就舉左半日手都叫唔到野食>.<٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~● 麻辣雞煲 (大) $258 (9/10)因為個日我同朋友都冇咩食過嘢所以胃口大開叫左大份雖然淨係叫小辣但係其實都幾辣~所以唔食辣既朋友要留意啦!但係食辣既朋友!呢份就非常適合你喇-v-佢上雞煲之後會幫你攪拌辣醬同雞過一陣就有得食!不過d雞份量都真係非常多唔鞋我地都食到不亦樂乎♪(´ε` )♡ 紅薯粉 $22辣粉就當然要配紅薯粉~♡ 雜菇拼盤 $48 (9/10)比咁高分係因為份量多之餘蘑菇種類繁多~杏鮑菇/冬菇/蘑菇/金針菇全部都有!♡ 蒙古羊肉片 $158 (8.5/10)睇下羊肉d色幾美麗;0)羊肉配上麻辣醬都係非常好味而不臊叫左絕對唔會後悔!!♡ 竹蔗茅根 $78 (9.5/10)呢個絕對可以係話全場既MVP因為
上次食mini friday既時候

因為我最唔鍾意就係叫半日
但係侍應又見唔到我
就舉左半日手都叫唔到野食>.<
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● 麻辣雞煲 (大) $258 (9/10)
因為個日我同朋友都冇咩食過嘢
所以胃口大開叫左大份
雖然淨係叫小辣但係其實都幾辣~
所以唔食辣既朋友要留意啦!
但係食辣既朋友!呢份就非常適合你喇-v-
佢上雞煲之後會幫你攪拌辣醬同雞
過一陣就有得食!
不過d雞份量都真係非常多唔鞋
我地都食到不亦樂乎
♪(´ε` )

♡ 紅薯粉 $22
辣粉就當然要配紅薯粉~

♡ 雜菇拼盤 $48 (9/10)
比咁高分係因為份量多之餘
蘑菇種類繁多~
杏鮑菇/冬菇/蘑菇/金針菇全部都有!

♡ 蒙古羊肉片 $158 (8.5/10)
睇下羊肉d色幾美麗;0)
羊肉配上麻辣醬都係非常好味而不臊
叫左絕對唔會後悔!!

♡ 竹蔗茅根 $78 (9.5/10)
呢個絕對可以係話全場既MVP
因為麻辣雞煲最緊要就係要配解辣飲品
而呢個竹蔗茅根絕對係不二之選
因為首先佢係自家製放左真材實料的蘿蔔馬蹄等
其次佢係非常之多料的!有足足1L以上~
呢杯野飲絕對係解救左我地係辣海之中
而且佢唔會過份的甜 非常健康desu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
米走雞既雞煲真係幾有特色
其實我好想食埋佢芝士雞煲
佢d其他餸其實都幾有特色
而且我認為份量都係足夠
如果同朋友聚會可以黎呢度♪
不得不說這間絕對是我最愛的雞煲店😍跟一般雞煲不同時是,唯一有芝士的雞煲😚這間已經開了多年,由長沙灣店開到旺角、觀塘也有,我也吃超過5-6次🤣🤣每次也會叫同樣的雞煲😛💠黃金芝士雞煲 (小)$208 🐔🧀🥘🔹辛辣麵 $24🍝🔹芝士 $22/2pcs 🧀經過多年,價錢有所改變也是正常,但也不阻我對芝士的熱愛😌2人來說,叫小份也足夠,因為真的很大份🤩🤩對芝士控來說當然要免費加激量芝士碎,怕太漏的人可叫正常、或少芝士.雞件多又大隻,每隻也浸滿芝士,超級邪惡😈雞肉超滑嫩,多肉又夠稔.骨不算多👍🏻食完雞肉後,當然加芝士湯底後煮麵食😽😽餐廳有幾款芝士配塔組合,當然最正是芝士加麵🤤湯底不能太多,要不然芝士味會淡,最好就像芝士撈丁,食完大滿足☺️☺️💠涼拌木耳絲拌海蜇 $58海蜇木耳也很q彈,有麻辣,食得惹味過癮!😋🔹烏龍茶 $22🔹Asahi(大)$39

💠黃金芝士雞煲 (小)$208 🐔🧀🥘
🔹辛辣麵 $24🍝
🔹芝士 $22/2pcs 🧀

💠涼拌木耳絲拌海蜇 $58
海蜇木耳也很q彈,有麻辣,食得惹味過癮!😋

🔹烏龍茶 $22
🔹Asahi(大)$39

2022-04-28 231 浏览
打邊爐係要夜晚打先有feel架嘛🥘終於等到開返晚市堂食🌃🍴 當日就去左「米走雞」食黃金芝士雞煲🐔🫕🐔🫕黃金芝士雞煲 $208 ⭐⭐⭐⭐叫左個細嘅芝士雞煲,絕對夠2-3人份量👍🏻仲要全部都係雞脾肉,好滑啖啖肉😋揀左「激量芝士碎」,鋪頭真係唔慳手😳芝士份量超級多‼️完美覆蓋每一舊雞😝食完雞煲仲可以叫店完加湯變打邊爐🥘最過癮係個湯底都仲係有芝士味😆不過芝士鍋無可避免真係比較容易燶🥺唔控制好個火候d野食就會變哂做煙燻芝士味😅🦑竹笙墨魚滑 $53 ⭐⭐⭐⭐⭐️依個竹笙墨魚滑surprisingly 幾有特色🤩成為左必叫MVP item👍🏻半份有四條,竹笙好爽口,入面包住左足料墨魚滑,啖啖都有食到墨魚😋呢間鋪大部分配料都可以叫半份淺嚐一下,非常不錯😙🐮鴨肝M5和牛丸 $58 ⭐⭐⭐⭐牛丸半份都係四粒大大粒,用左M5和牛同鴨肝靚料😳性價比高👍🏻牛味唔錯,但未去到一咬爆汁,鴨肝係粒丸嘅中間,如果溝埋牛肉一齊打做丸,鴨肝嘅味道應該更出☺️🦐哈哈蝦中寶 $68 ⭐️⭐️⭐️💫🥟鮮製五拼餃 $63 ⭐️⭐️⭐️💫蝦寶好大件好足料😋五拼餃好似開盲盒咁,有驚喜,但比較多菜🤣以上邊爐料嘅性價比唔錯☺️但反而d普通野就好貴😂😂例如一枝

🐔🫕黃金芝士雞煲 $208 ⭐⭐⭐⭐

🦑竹笙墨魚滑 $53 ⭐⭐⭐⭐⭐️

🐮鴨肝M5和牛丸 $58 ⭐⭐⭐⭐

🦐哈哈蝦中寶 $68 ⭐️⭐️⭐️💫
🥟鮮製五拼餃 $63 ⭐️⭐️⭐️💫
蝦寶好大件好足料😋五拼餃好似開盲盒咁,有驚喜,但比較多菜🤣

以上邊爐料嘅性價比唔錯☺️但反而d普通野就好貴😂😂例如一枝津路要$22🙊出前一丁要$20🙈呢度就要扣少少分喇😣但整體來講要食特色嘅打邊爐,都會推介一試嘅!即食麵同嘢飲就唔使喺呢度食嘅🤣

味道:😋😋😋😋
性價比:👍🏻👍🏻👍🏻