2022-11-06 1453 浏览
天氣轉涼,最想食熱辣辣既食物呀🔥🔥火鍋同雞煲都真係不二之選😍所以今晚朋友又約左去食雞煲😋大家都想食惹味又曖胃既食物呀!🥘-朋友帶左我去位於觀塘既米走雞LIVE📍環境闊落既樓上店,以雞煲店泥講真係幾舒服✅以QR CODE餐,好方便的!📱而且一坐地會有醬料FOR一陣打邊爐用呢!🥳估唔到呢間點仲有芝士雞煲,不過想食辣既我都係揀左辣味!🌶-點了小火麻辣雞煲 , BB辣🌶🌶因為2個女仔食所以我地揀左細份!‼️但份量又係好多,雞既數量仲好多呢!😝而且肉質好嫩滑呢! 真係啖啖肉!🥩而且BB辣相對都幾濃味,所以唔食得辣既朋友都要留意下!❗️配料有齊洋蔥、紫洋蔥等,好豐富!🧄🥒🥬-開始時店只會幫手整好雞煲,再係面前混好,所以食時味道真係好夠呀😋食到中段,可以請店員加湯變火鍋呢!🥘可以有清湯或麻辣湯既選擇! 我地當然點了麻辣湯!🌶配料方面,我地點了 🌟芋絲 🌟辛辣面 🌟半份芝心丸 🌟鵝腸 🌟半份蜂巢冰豆腐最鍾意有半份選擇,岩晒女仔食量唔多選擇!👯‍♀️推薦蜂巢冰豆腐,吸引火鍋既味道最正!🤩同埋爽口彈彈既鵝腸🧡-飲品方面都係點了港式凍檸水同凍檸茶!🍋真係好飽呀! 相對係惹味,如果本身鍾意清淡既朋友 可能要留意下⚠️
天氣轉涼,最想食熱辣辣既食物呀🔥🔥
火鍋雞煲都真係不二之選😍
所以今晚朋友又約左去食雞煲😋
大家都想食惹味又曖胃既食物呀!🥘
朋友帶左我去位於觀塘既米走雞LIVE📍
環境闊落既樓上店,以雞煲店泥講真係幾舒服✅
以QR CODE餐,好方便的!📱
而且一坐地會有醬料FOR一陣打邊爐用呢!🥳
估唔到呢間點仲有芝士雞煲,不過想食辣既我都係揀左辣味!🌶
點了小火麻辣雞煲 , BB辣🌶🌶
因為2個女仔食所以我地揀左細份!‼️
但份量又係好多,雞既數量仲好多呢!😝
而且肉質好嫩滑呢! 真係啖啖肉!🥩
而且BB辣相對都幾濃味,所以唔食得辣既朋友都要留意下!❗️
配料有齊洋蔥、紫洋蔥等,好豐富!🧄🥒🥬
開始時店只會幫手整好雞煲,再係面前混好,
所以食時味道真係好夠呀😋
食到中段,可以請店員加湯變火鍋呢!🥘
可以有清湯或麻辣湯既選擇!
我地當然點了麻辣湯!🌶
配料方面,我地點了
🌟芋絲
🌟辛辣面
🌟半份芝心丸
🌟鵝腸
🌟半份蜂巢冰豆腐
最鍾意有半份選擇,岩晒女仔食量唔多選擇!👯‍♀️
推薦蜂巢冰豆腐,吸引火鍋既味道最正!🤩
同埋爽口彈彈既鵝腸🧡
飲品方面都係點了港式凍檸水同凍檸茶!🍋
真係好飽呀! 相對係惹味,
如果本身鍾意清淡既朋友 可能要留意下⚠️
同埋份量真係好多,建議大家可以考慮下食量先決定!😁😁
火鍋
半份芝心丸
醬料
  • 小火麻辣雞煲
2022-11-06 1262 浏览
之前去過旺角分店的米走雞吃 雞煲+火鍋!今次來到觀塘店,店名是"米走雞Live",不知有什麼不同呢!?有看到一個表演台,會是有音樂Show嗎? 另外還有西餐的部份。不過眼見多數是吃雞煲和火鍋,而我們今次就選了兩個湯底吃火鍋。蒜蓉卜卜蜆煲鍋 ($188) - 蜆很鮮甜,吃落很有蒜蓉香和帶點辣,十分惹味的喔!建議將蜆都吃光才放火鍋料比較好,因為這個鍋容量有點淺。番茄粟米湯 ($98) - 相對這個鍋就很深,相對水滾的時間就較慢些。薯仔切得滿太舊,所以一直在煲也沒有溶掉,湯不會變得糊糊的。帶辣的蒜蓉湯底這麼惹味,當然要選一些吸湯能力高的 - 蜂巢冰豆腐 ($48/全份) & 鮮炸響鈴 ($56) 後者超大一舊!而且很香脆,上次吃也有點這個。竹笙墨魚滑 ($98) 都是吸收湯汁很不錯,但原來加了彈牙墨魚滑來吃都幾得意。虎蝦 ($138/6隻) - 都幾大隻,新鮮彈牙的。鴨血 ($43) 不是配麻辣湯底好像差了點。肉的話,牛肉、豚肉和雞也有點。滑雞片 ($68) 應該是雞髀肉來?十分嫩滑。西班牙黑豚肉 ($228) 口感柔嫩,吃落有帶甜的味道。五香鮮牛肉 ($98) 的牛味很濃厚,爽口得來也很嫩
之前去過旺角分店的米走雞吃 雞煲+火鍋

不過眼見多數是吃雞煲火鍋,而我們今次就選了兩個湯底吃火鍋

蒜蓉卜卜蜆煲鍋 ($188)
蜆很鮮甜,吃落很有蒜蓉香和帶點辣,十分惹味的喔!
建議將蜆都吃光才放火鍋料比較好,因為這個鍋容量有點淺。
蒜蓉卜卜蜆煲鍋

番茄粟米湯 ($98)
相對這個鍋就很深,相對水滾的時間就較慢些。
薯仔切得滿太舊,所以一直在煲也沒有溶掉,湯不會變得糊糊的。
番茄粟米湯

帶辣的蒜蓉湯底這麼惹味,當然要選一些吸湯能力高的 -
蜂巢冰豆腐 (全份)
鮮炸響鈴
竹笙墨魚滑

虎蝦 ($138/6隻) - 都幾大隻,新鮮彈牙的。

鴨血 ($43) 不是配麻辣湯底好像差了點。
鴨血

肉的話,牛肉、豚肉和雞也有點。

滑雞片 ($68) 應該是雞髀肉來?十分嫩滑。

西班牙黑豚肉 ($228) 口感柔嫩,吃落有帶甜的味道。

五香鮮牛肉 ($98) 的牛味很濃厚,爽口得來也很嫩。
滑雞片
西班牙黑豚肉
五香鮮牛肉

菜類點了 - 娃娃菜 ($28/半份) & 萵荀 ($48)

後者感鮮嫩爽脆,都幾好吃。
娃娃菜 (半份)
萵荀
2022-10-30
蒜蓉卜卜蜆煲鍋
蜂巢冰豆腐 (全份)
鮮炸響鈴
滑雞片
西班牙黑豚肉
五香鮮牛肉
2022-11-03 87 浏览
觀塘一向都多美食,但開始凍凍地心血來潮都會想打下邊爐既!聽朋友講有間叫”米走雞好似唔錯配料齊,環境舒服,坐得唔逼都好緊要!今日一於就試下呢間!入到去裝修比較時尚同西式風格,仲有藝術氣氛!叫左我最鐘意食既墨魚滑,豬紅,仲有魚腩!仲有好大隻既桶蠔夠哂鮮香味呀!汁底開頭我就選擇左香芫茜味既鮮滑辛辣雞煲(半隻雞),一開火立即嗅到十分香濃芫茜味!配上任何野食都十分有胃口最後加左清雞湯變做火鍋,味道一樣都係甘出色!所有食物都入哂雞煲既香味,真係食過番尋味,食完再想食呀!!地點係觀塘wave3樓,快d食啦👍👍
觀塘一向都多美食,但開始凍凍地
心血來潮都會想打下邊爐既!
聽朋友講有間叫”米走雞好似唔錯
配料齊,環境舒服,坐得唔逼都好緊要!

夠哂鮮香味呀!

汁底開頭我就選擇左香芫茜味既鮮滑

地點係觀塘wave3樓,快d食啦👍👍
2022-10-29 55 浏览
雞煲唔好食 , 全部係 冰鮮雞肶 ,仲要收咁嘅價錢, 廣島蠔唔好食, 蝦中堡有怪味超 難食 , 和牛餃唔好食,啲皮好厚, 肉超難食,酒樓 D 牛肉球好食過佢,都唔明點解仲有咁多人幫襯 .
2022-10-25 80 浏览
天氣開始轉涼,令人想食雞煲打邊爐嘅季節黎到啦。平時麻辣雞煲食得多,但係我好鍾意米走雞嘅芝士雞煲,芝士味夠晒特別。好適合同三五知己或者另一半過嚟食。黃金芝士雞煲芝士控揀左激量芝士碎,真係滿滿一座芝士山!入面仲有好多洋蔥,加重香味,枱面嘅餐紙仲有教食法,好貼心。佢嘅雞肉真係好滑,一拎起仲有芝士拉絲,充滿芝士味,忍唔住食完一舊又一舊。蒙古羊肉片打邊爐成日食肥牛,今次見到羊肉片就試吓。羊肉片好抵食,夠晒大碟。羊肉係薄切淥一淥就好快熟。有羊肉味又唔會太羶,好好食。 手打五寶拼盤鍾意食手打肉丸或者魚滑嘅人必點!唔係市面上嘅普通嘅肉丸,佢係自己加左配料更加多口感,豬肉加左好多冬菇好香,而鯪魚肉就加多左蝦米令佢更鮮。拼盤仲可以試齊五款,一定要試!萵荀打邊爐必叫,鍾意萵荀係淥熟後仲爽脆嘅口感,而且呢度份量夠多,好抵食!

黃金芝士雞煲

蒙古羊肉片

手打五寶拼盤

萵荀

2022-10-25 69 浏览
其實呢度食火鍋對比去火鍋放題店係貴好多,不過一分錢一分貨吧,佢嘅肥牛真心好食,我唔會用入口即溶來形容,但它真的肉味重亦都好咬口,其他食材由蝦滑、丸類及餃子等,全部都有質素,貴得有價值。
2022-10-25 503 浏览
撞著仲有微涼天氣,火鍋活動唔好比佢停住,火鍋就諗起牛肉,牛肉就令我諗起佢..................無黎一段時間,落單已轉為手機二維碼自己搞掂; 仍然可以坐到卡座,食得輕鬆舒適每次黎呢度打邊爐,都一定要叫份手切霜降牛頸脊 ($258/小),夠2-3人食架啦。睇見佢肉色靚仔,脂肪分佈平均就知佢咩料啦簡單D配個清熱又下火嘅皮蛋芫茜湯($98),仲有埋粟米同豆腐。切成蝴蝶狀,輕輕灼幾灼轉色就食得。點D醬油加芫茜蔥一齊放入口,油香肉嫩,一啖一片夠口感,好夠肉味,超級好味。丸同餃又係不能缺少嘅Buddy,有半份叫的,呢客手打墨魚丸 ($48/半份),外觀上已能一眼認知係手打類咪講笑,入口真係食到墨魚粒,相當彈牙又增加口感,機製嘅確係無得相比。仲有韮菜餃 ($48/半份)烚完都唔會輕易散開,餡料有滿滿嘅韮菜,入口帶少少麻油香味。友人想食白鱔片 ($98),切得薄薄一片,色澤亮麗。烚完卷成波浪型,微彈牙口感,肉味幾鮮,細骨唔太多。索湯"油物"鮮炸響鈴 ($32/半份)出場,三秒.......浸三秒,仍然享受到外層索湯,內圍仍然保持脆度嘅雙重口感。食完2條都幾飽肚。

仲有韮菜餃 ($48/半份)

烚完都唔會輕易散開,餡料有滿滿嘅韮菜,入口帶少少麻油香味。

友人想食白鱔片 ($98),切得薄薄一片,色澤亮麗。

烚完卷成波浪型,微彈牙口感,肉味幾鮮,細骨唔太多。

咁耐冇食,一定要叫多d,食夠本。呢間既環境好好,坐得好舒服,同朋友慢慢傾都得。米走雞既雞煲係我食過最好味既,不單止雞件既挑選係好好,唔會柴,非常鮮嫩,而且佢配料同配味都配合得好好。我地今次叫左芝士雞煲(大)$268真係好重芝士,加上有少少cream既湯底,食到最後混埋一齊隻味,真係好味。爽滑豬頸肉($98)本身腌左少少味,條條肉都好厚身,而且新鮮。白鱔片($98)大大片,好爽口,亦都非常新鮮,每次黎都必點.。
咁耐冇食,一定要叫多d,食夠本。

呢間既環境好好,坐得好舒服,同朋友慢慢傾都得。

我地今次叫左芝士雞煲(大)$268

爽滑豬頸肉($98)
本身腌左少少味,條條肉都好厚身,而且新鮮。

白鱔片($98)
大大片,好爽口,亦都非常新鮮,每次黎都必點.。

米走雞嘅火焰雞煲每次都唔會令我失望,真係好好味🤤 雞煲一到,店員會先加入少少玫瑰露再點火,炒香個雞煲,再倒入辣汁,佢個辣汁好正,食完啲辣同麻係慢慢滲出黎,好過癮👍🏽 而且啲雞又大塊又啖啖肉,食完個雞煲都已經飽左一半🤣 食完雞煲後,開始打邊爐,佢有清湯/辣湯揀,因為雞煲我地叫左辣,所以就揀左清湯。今次叫左幾樣野食,包括:🔥火焰麻辣雞煲(少) $198◎ 竹笙墨魚滑(半份)$54◎ wasabi鮮墨丸(半份)$54◎ 萵荀(半份)$28◎ 特級雪花肥牛(小)$188🥤飲品:竹蔗茅根 (壺)$78-竹笙墨魚滑墨魚滑好彈牙,竹笙吸晒湯底啲精華,好正。-wasabi鮮墨丸墨丸手打,超彈牙,wasabi係流心ga食嘅時間要小心啦,wasabi味唔算好重,但味道幾特別。- 萵荀萵荀好新鮮,厚切,就算放耐左都唔驚會綿晒,幾爽脆👍🏽- 特級雪花肥牛肥牛油脂分布均勻,而且好大塊,食落好香牛肉味,肉質鮮嫩,灼幾秒就食得😋每次食米走雞都食都好飽,因為佢份量好足夠,如果少人食,有啲野食可以叫半份,幾貼心😚甘樣就可以試多幾樣唔同嘅野食! 食雞煲真係要食米走雞,未試過嘅你試完保證會愛上😊

🔥火焰麻辣雞煲(少) $198
◎ 竹笙墨魚滑(半份)$54
◎ wasabi鮮墨丸(半份)$54
◎ 萵荀(半份)$28
◎ 特級雪花肥牛(小)$188
🥤飲品:竹蔗茅根 (壺)$78

-竹笙墨魚滑
墨魚滑好彈牙,竹笙吸晒湯底啲精華,好正。

-wasabi鮮墨丸

- 萵荀
萵荀好新鮮,厚切,就算放耐左都唔驚會綿晒,幾爽脆👍🏽

- 特級雪花肥牛

2022-10-18
2022-10-18 64 浏览
今日凍凍地真係好岩食雞煲🤣🤣所以放工約左朋友一齊去.呢度冇大水牌 唔算明顯要搵一陣先搵到個𨋢口.上到去原來佢同另一間餐廳係同一個場店員都會問一問係book左邊一間.呢間米走雞都幾多位同埋算多卡位 坐得舒服啲其他位都唔算好逼.Menu用QR code落單所以都冇影到.個人認為最好食都係麻辣雞煲我地得2個人食 叫左個小煲但係都好多雞 我地食唔晒🙈🙈🙈雞夠入味 又唔鞋洋蔥好甜好好味😋.連肥牛都有小碟揀!岩晒我地唔算大食既人🤣同埋好大塊 比正常更大塊味道正常.呢度最好既就係配料可以叫半份所以我地每樣都係半份咁叫🙈竹笙墨魚滑將墨魚滑釀入竹笙裏面熟左既時候會見到佢漲卜卜 浮係湯面竹笙吸晒啲汁 墨魚滑又彈牙口感好豐富 必試👍🏻.Wasabi墨魚丸見佢幾新奇就想試下同墨魚滑同一口感 應該係同一做法不過wasabi有啲苦澀味 有啲扣分.萵筍切得大大塊又厚要煮耐少少但係好好味 好適合用辣湯煮.我地食到勁飽 食剩左少少雞整體來講性價比高 2個人食左$700今日係閒日 食客唔算多 就算即興黎食都幾好!
今日凍凍地

我地得2個人食 叫左個小煲
但係都好多雞 我地食唔晒🙈🙈🙈
雞夠入味 又唔鞋
洋蔥好甜好好味😋

連肥牛都有小碟揀!
岩晒我地唔算大食既人🤣

要煮耐少少
但係好好味 好適合用辣湯煮
我地食到勁飽 食剩左少少雞
整體來講性價比高 2個人食左$700
今日係閒日 食客唔算多 就算即興黎食都幾好!
2022-10-18
  • 火焰麻辣雞煲
2022-10-14 56 浏览
米走雞Live (觀塘).好耐無食米走雞,咁耐無食覺得好食左!.▪️火焰麻辣雞煲▪️.每次食米走雞都覺得有特別嘅味,好似有股香茅味咁,雞件係勁大件同埋每次都覺得份量好足又多!. ▪️鵝腸/娃娃菜/芥茉Wasabi墨魚丸▪️.呢到嘅鵝腸係洗得非常乾淨! 而且又係份量多,淥一陣就食得夠爽口娃娃菜就每次打邊爐必叫Wasabi墨魚丸好特別,一咬爆汁仲辣親我個咀,不過墨魚丸好彈牙.📌 米走雞Live (觀塘)觀塘興業街4號The Wave 3樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
米走雞Live (觀塘)

好耐無食米走雞,咁耐無食覺得好食左!

▪️火焰麻辣雞煲▪️

▪️鵝腸/娃娃菜/芥茉Wasabi墨魚丸▪️
娃娃菜就每次打邊爐必叫

📌 米走雞Live (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-14 58 浏览
黃金芝士雞煲(小)$208,芝士份量簡直係激量,熔化左既芝士就好似岩漿一樣咁靚,睇賣相都知道芝士味道超濃郁,雞好嫩滑一d都唔“鞋”口,配料其中一款係花生醬,將芝士雞和花生醬結合埋一齊食,陣陣花生香味在口中散發,令味道更加提升五香鮮牛肉$98,牛肉色澤鮮紅都幾新鮮,份量亦都唔少,牛肉厚度係薄切,所以比較容易吸收湯底既味道,但因為湯底係芝士湯本身已經好夠味道,所以有點蓋過左牛肉既鮮味,肉質方面都幾軟“林”竹笙墨魚滑(半份)$54,墨魚肉既Q彈口感,配上竹笙既爽口,這個組口好夾,仲食到有粒粒墨魚肉金菇$38,油麥菜(半份)$28,食左咁多肉,都要食下蔬菜中和一下,兩者都處理好乾淨雪白翠綠,蔬菜吸收左湯底既精華,唔需要再額外加醬料都一樣已經好入味

🍁呢排秋風起 即刻連續幾日去咗打邊爐 •今次想講下觀塘呢間餐廳雖然比較出名雞煲 但原來佢嘅蒜蓉卜卜蜆煲鍋都好正 🍲蒜蓉卜卜蜆煲鍋 $188 ➡️熱騰騰有好多粒卜卜蜆 仲有好多蔥同白蘿蔔做配料 白蘿蔔超級甜 由於湯底都有加辣椒 如果完全唔食得辣嘅朋友 就建議你哋唔好飲個湯底 (大約譚仔10小辣嘅程度)而食得辣嘅朋友 湯底有埋蜆嘅鮮味 所以值得一飲 🐮霜降𝑃𝑟𝑖𝑚𝑒牛板腱(小) $198 ➡️有分大份同小份 由於大家唔算太肚餓 所以我哋叫咗小份試吓 估唔到𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙都有12塊 肉質唔韌 不錯! 🦑手打鮮墨丸 (半) $48 ➡️超級推介!我好耐未試過食墨魚可以咁彈口 本身以為普通嘢 點知一食 真係可以好似乒乓波咁彈起 唔好以為我誇張 呢個真係試過你就知 🐓滑雞片 $68 ➡️冇全份半分之分 雞肉可以 不過不失 🐟鯪魚釀豆卜(半) $43 ➡️豆卜半份 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙有8粒 鯪魚肉新鮮 細細粒一口𝑠𝑖𝑧𝑒 唔會”肉卜分離” 🥬生菜(全) $48 ➡️新鮮嫩綠已經好足夠 🫙醬湯$18/位
🍁呢排秋風起 即刻連續幾日去咗打邊爐

➡️新鮮嫩綠已經好足夠

🫙醬湯$18/位
  • 手打鮮墨丸
2022-10-12 38 浏览
▫️米走雞觀塘興業街4號The Wave 3樓雞煲款式林林總總,米走雞是其中一間性價比好高的雞煲店。之前試過他們的黃金芝士雞煲,非常邪惡和惹味,今次決定挑戰他們另一款主打,火焰麻辣雞煲。🍽️ 火焰麻辣雞煲(小)雞煲利用了多種香料作配料,辣椒乾、洋裝蔥、中芹、芫茜等,非常有誠意!火焰麻辣雞煲顧名思義會見到火光熊熊,侍應會在客人面前加入玫瑰露點火炒雞件,非常有睇頭!雞件份量很多,而且啖啖肉,肉質嫩滑,我們點了中辣,麻辣味十足,辣得非常過癮!🍽️ 哈哈蝦中寶蝦肉大大嚿,上面仲有好多蟹子,口感豐富!蝦滑非常有咬口,超級彈牙,蝦味濃郁,十分推介!🍽️ 竹笙墨魚滑看似兩款完全不相關的食材,味道配合起來又非常夾。原條竹笙包住新鮮打好的墨魚滑,好彈牙,竹笙完全吸收了雞煲的湯汁,辣得來口感很特別!
▫️米走雞
觀塘興業街4號The Wave 3樓

🍽️ 火焰麻辣雞煲(小)

🍽️ 哈哈蝦中寶

🍽️ 竹笙墨魚滑
2022-10-01 64 浏览
味道不錯 但價錢有點貴紅日中午去都冇咩人 可能位置唔太就腳同埋價錢貴整體環境氣氛唔錯 有音樂紓緩下野食方面 豬肉200幾蚊 但唔值呢個價 任食都好食過佢 反而雞煲有驚喜 冇雞皮 同埋好入味銀菊露都幾好飲 唔會好甜 呢間野主要都係價錢方面問題 可以一試
味道不錯 但價錢有點貴
紅日中午去都冇咩人 可能位置唔太就腳同埋價錢貴