想食唔同D既雞煲去左呢間食個芝士雞煲首先點左個芝士雞鍋芝士既份量仲有得揀我地為免太膩 所以揀左普通份量雞煲點左2-3人份量不過其實兩個人食都幾多個爐滾起 芝士好快溶哂同好多雞件一齊可以拉到芝士另外仲點左其他野食響鈴幾大份 而且都幾脆魚皮餃點左一份即係有10隻都唔係特別細隻蝦蝦蝦中寶真係份量十足外面應該係蝦膏再包住大蝦係中間真係勁滿足未試過蜂巢豆腐所以都點左個試下口感幾得意 或者唔會一煮就爛仲飲左兩杯鹹檸七都幾好飲同夠開胃
想食唔同D既雞煲

仲飲左兩杯鹹檸七
都幾好飲同夠開胃
2018-08-08
2018-08-11 66 浏览
最近雖然天氣炎熱,但係都不忘我鍾意打邊爐嘅事實,今次同朋友趁着落雨冇咁熱,於是去咗滿足下自己,黎個炎炎嘅夏日。今次去咗銅鑼灣米走雞,因為都好就腳。餐廳環境亦都好好,坐得好舒服。今次揀咗一個比較清淡嘅湯底,芫荽皮蛋湯底,呢個湯底特別之處係佢有點粟米,紅蘿蔔嘅香甜,當然亦都唔少得有芫荽嘅香味。喜歡清淡的你一定喜歡。打邊爐點可以少得牛肉,叫咗個特級雪花肥牛。肉質非常之鮮嫩,一啲都唔覺得有肥肉,而且非常新鮮好友肉味。一點雪嘅味道都冇。正😍😍最愛嘅芝士腸,芝士汁爆曬出嚟。手打五寶拼盤,每一粒都好大粒,而且亦都好爽口彈牙,牛丸墨丸鯪魚丸,豬肉丸,全部都係頂呱呱好味。新鮮鱔片,每塊都好新鮮,薄切,食落非常爽囗,真係想食完再食。蔬菜方面揀咗,豆苗,翠綠嘅豆苗好味。

最愛嘅芝士腸,芝士汁爆曬出嚟。

蔬菜方面揀咗,豆苗,翠綠嘅豆苗好味。
2018-08-10 80 浏览
話說太耐無食過雞煲,所以知道今日放假要陪男朋友出銅鑼灣shopping,就左扭右扭要佢帶我食雞煲。呢間雞煲聽就聽得多,食我都係第一次。銅鑼灣店仲要加左deluxe呢個字,難怪環境望落都闊大舒適雖然聽講呢度係出名芝士雞煲,但我都係想食返傳統一啲既醬料架乾淨企理重頭戲火焰麻辣雞煲有專業既職員望你點火,兜炒,最後加麻辣醬拌勻。個麻辣麻而不太辣,最令我驚訝係,食兜雞煲都係雞脾肉,一件多骨,頸,腳,我一律睇唔到!良心煲丫!特級雪花肥牛油脂分佈平均,淥10秒已經食得,牛味好重不得不讚呢個蝦滑,粒粒大蝦,唔係淨係面架,連入面都充滿切粒既蝦仁,真係真材實料!最衰今日胃口不算最佳,下次一定要再黎食多餐勁既!

雖然聽講呢度係出名芝士雞煲,但我都係想食返傳統一啲既

醬料架乾淨企理

重頭戲火焰麻辣雞煲

有專業既職員望你點火,兜炒,最後加麻辣醬拌勻。

特級雪花肥牛
油脂分佈平均,淥10秒已經食得,牛味好重

最衰今日胃口不算最佳,下次一定要再黎食多餐勁既!
2018-08-09 111 浏览
聽過米走雞呢個大名,只喺聽個名巳經覺得幾得意同有意思,於是睇吓到底米走雞有咩好野食 唔睇由自可,原來呢度嘅芝士雞煲同火焰雞煲深得大眾喜愛,決定約朋友嚟食米走雞有幾間分店,揀咗位於銅鑼灣渣甸中心,方便朋友搭車返屋企我哋book六點鐘, 時間尚早🕕環境舒適,空間感足夠要喺芝士雞煲與火焰雞煲之間作出選擇實在困難,兩種口味大家都鍾意食,不過朋友認為芝士雞煲相對比較漏,有可能好快飽肚,最終決擇火焰雞煲🌶🍱 店員先提供醬料,過咗無耐店員拿來雞煲呈現在我哋眼前,隨後店員將雞煲與洋葱,辣椒等一同抄起,認真夠火氣🔥 由於我怕芫茜味,職員話可以另上,所以當職員抄緊雞煲,我並無要求連芫茜一齊抄,只是後加上 🥘 火熖雞煲(小)$168🥘我哋叫咗份量小,辣度亦最少,雞煲有少量辣椒🌶 先食雞,陣陣麻香巳入哂味 麻辣香味香得嚟唔會搶走雞味,雞件柔嫩,肉質滑,雞件份量除咗多仲好大舊 洋葱味道清爽,平時少食洋葱嘅我都愛上,好味食完雞煲,店員問我哋要麻辣定清湯,我哋揀咗清湯,另外柯打咗嘅有📍特級雪花肥牛$158(小)牛味香,肉質嫩,好食📍竹笙墨魚滑 $88(半份)呢款既可食到竹笙亦可食到墨魚,食材新鮮,口感一流📍蜂巢水

我哋book六點鐘, 時間尚早🕕
環境舒適,空間感足夠

🥘 火熖雞煲(小)$168🥘
洋葱味道清爽,平時少食洋葱嘅我都愛上,好味

📍特級雪花肥牛$158(小)

牛味香,肉質嫩,好食

📍竹笙墨魚滑 $88(半份)
竹笙墨魚滑

呢款既可食到竹笙亦可食到墨魚,食材新鮮,口感一流

📍蜂巢水豆腐 $24 (半份)

🔸️平時打邊爐鍾意食豆腐,呢款第一次食,質感比豆腐挺實,拎起唔會散開,因為size比較大舊,見議浸耐啲先好上碟食🤤

📍翡翠苗 $24 (半份)
翡翠苗

📍 紅薯粉 $16
紅薯粉

🔖以兩個人份量相當足夠😉
食過陣陣香味嘅麻辣雞煲後接住打邊爐,真係雙重滿足
要讚一讚店員,不時主動上前換碟加湯底,服務殷勤細心

今次食過火焰雞煲幾正
有機會再嚟食芝士雞煲🧀
竹笙墨魚滑
翡翠苗
紅薯粉
  • 特級雪花肥牛
  • 火焰麻辣雞煲(小)
  • 蜂巢冰豆腐
2018-08-05 50 浏览
老婆話好耐冇食過雞煲火鍋🍲!但係又話要去銅鑼灣睇家電!因為屋企裝修差唔多完成,係時候要入貨行左差唔多三粒鐘!頂唔順一定要搵地方醫肚同😬停下來休息!🎈🎈今日去呢間麻辣雞煲係個女😍介紹嘅!佢極力推介因為地點方便👍味道非常好而且價錢唔貴😏🥘🍲米走雞Deluxe🥘🍲到咗餐廳裝修都幾舒服🙂唔會坐得太逼夾👍最主要唔會好似一般食雞煲嘅餐廳咁🤓好似🈶油包住啲座位、筷子咁!我個人最怕油淋淋! 餐廳非常整潔!火焰麻辣雞煲$228我個女指定要食呢一款!店員點火冒出陣陣的酒香!火🔥雞煲上燒👍而且非常足料!全部雞件採用雞俾肉👍👍麻辣味道🔟足!肉質細嫩!吸收晒麻辣味嘅湯汁😋食到都唔想停⋯⋯手打墨魚丸$78色澤潔白,入口爽脆,非常彈牙!而且仲有八粒,而且超大粒鮮炸響鈴$52係新鮮即炸而且超大超長!非常香脆👍充滿豆香,請不要煮超過3分鐘!咁樣食就最perfect打邊爐😬😎點少得午餐肉啦來過半份,都只不過係$24餐廳仲非常體貼😀備有乾紙巾和濕紙巾
行左差唔多三粒鐘!頂唔順一定要搵地方醫肚同😬停下來休息!

🥘🍲米走雞Deluxe🥘🍲

火焰麻辣雞煲$228

手打墨魚丸$78
色澤潔白,入口爽脆,非常彈牙!而且仲有八粒,而且超大粒

鮮炸響鈴$52

打邊爐😬😎點少得午餐肉啦
來過半份,都只不過係$24
餐廳仲非常體貼😀備有乾紙巾和濕紙巾
  • 火焰麻辣雞煲
  • 手打墨魚丸
  • 鮮炸響鈴
2018-08-05 49 浏览
位於樓上舖既米走雞用餐環境涼爽舒適一坐低就自己調校醬汁調味架非常整潔衛生今次特登上嚟試吓佢嘅獨家火焰麻辣雞煲有多種辣度可以選擇 今次就揀咗一隻辣椒 應該為少辣火焰麻辣雞煲 (2-3人份量) $168店員會為雞煲加上酒精 然後再點火之後雞肉就會吸收左酒香但係唔會有苦澀味雖然只係二至三人份量 但係都超級大煲配料亦都好充足 有辣椒乾 洋蔥 中芹同芫茜而且雞塊都好大件 啖啖肉好爽!麻辣味十足 而且雞肉好入味真係非常惹味 辣得過癮之後就可以加啲上湯打邊爐喇手切新鮮牛頸脊 (小) $228肉質食落非常嫩滑 肉味香濃而且色澤紅潤 證明非常新鮮油脂分布好平均 食落非常甘香!手打五寶拼盤 $88完全適合貪心嘅朋友一次過就可以試晒五款特色丸分別有鮮墨魚 鮮蝦丸 鯪魚丸 豬肉丸同埋鮮牛丸每款都各具特色而且海鮮既丸有一啲特別嘅鹹香味不過由於剛剛喺雪櫃拎出嚟 非常冰凍記得恰耐少少先好食!打邊爐當然唔少得竹庶茅根水真材實料又清甜 最啱清下熱

位於樓上舖既米走雞

但係唔會有苦澀味

雖然只係二至三人份量
但係都超級大煲
配料亦都好充足 有辣椒乾 洋蔥 中芹同芫茜
而且雞塊都好大件 啖啖肉好爽!
麻辣味十足 而且雞肉好入味
真係非常惹味 辣得過癮

之後就可以加啲上湯打邊爐喇

手切新鮮牛頸脊 (小) $228

肉質食落非常嫩滑 肉味香濃
而且色澤紅潤 證明非常新鮮
油脂分布好平均 食落非常甘香!

手打五寶拼盤 $88

完全適合貪心嘅朋友
一次過就可以試晒五款特色丸
分別有鮮墨魚 鮮蝦丸 鯪魚丸 豬肉丸同埋鮮牛丸
每款都各具特色
而且海鮮既丸有一啲特別嘅鹹香味
不過由於剛剛喺雪櫃拎出嚟 非常冰凍
記得恰耐少少先好食!

打邊爐當然唔少得竹庶茅根水
真材實料又清甜 最啱清下熱
2018-08-04 56 浏览
女大女世界🙆‍♀️依家大個啦🤨又話要學車⋯⋯特意叫我和我媽咪一同陪她銅鑼灣一起同佢報名學車☺️順便去行下街shopping下!炎炎烈日😎但係個女堅持話要去食火焰🔥麻辣雞煲😋⋯⋯因為係佢嘅至愛美食之一🙆‍♀️而且地點又方便!價廉物美!係一班朋友吹水食飯嘅好地方!今次佢話要帶埋婆婆一定試呢間😋👉位於銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓全層🎈🎈🥘🥘米走雞Deluxe🥘🥘火焰🔥麻辣雞煲(大)$228我哋選擇咗BB辣鍋!因為我媽咪唔係咁食得辣!店員捧出雞煲!哇哈哈!分量超大,滿滿的鋪滿整個煲😍然後店員滾後點火🔥香濃嘅玫瑰酒香🤩香氣撲鼻😋配上秘製麻辣汁!超惹味👍雞件香嫩多汁!連啲洋蔥都超好味!手打豬肉丸$68有八粒🤩但係好似大過乒乓波!豬肉丸彈牙👍肉味超濃😋😋大家一定要試一試😏粟米🌽半份$20因為份量實在超大⋯⋯所以我哋只叫咗半份😏魚皮餃🥟半分$22🙆‍♀️打邊爐點少得我哋最愛嘅生菜都只係$44 汽水都係$14👍👍地點又方便!價錢又實惠!喺銅鑼灣呢個地段算超值!

👉位於銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓全層

因為份量實在超大⋯⋯所以我哋只叫咗半份😏

魚皮餃🥟半分$22

🙆‍♀️打邊爐點少得我哋最愛嘅生菜都只係$44

汽水都係$14👍👍

地點又方便!價錢又實惠!喺銅鑼灣呢個地段算超值!
  • 火焰麻辣雞煲
  • 手打豬肉丸
2018-08-04 76 浏览
呢度傳聞最爆的雞煲,有兩款,一款係麻辣,另一款係芝士。由於本人食唔到好辣,就只可同芝士雞煲挑機。店內的環境都比一般火鍋店整潔,坐得舒服落單紙上寫各雞煲有大小之分,大:for 4/6 我, 小:for 2-3 。我們兩個人食,所以只叫了小的就好了。仲要可選擇芝之的多少,都黎食得,我們擇左”勁量” ,一次食到盡😂多到眼都凸埋😳,但真係好興奮,未試過食啲咁evil 😈程度🤣但真係好興奮🤗🤗🤗Staff 話大火十分鐘左右就可以熄火,一路睇住佢溶🤤終於食得啦,芝士岩呀,心諗咁多其實真係四五個人食都得如果女仔☺️,食咗一半已經好飽,但係個芝士係真係好特別又唔會好鹹又唔係好甜,總之就係吸引你一路食一路食🙈help so fat!!! 但我哋可以全部雞食晒,跟住原來係可以加清湯或者芝士湯你繼續加其他嘅食物去打邊爐覺得呢個主意幾好。我哋仲叫咗同芝士好夾嘅公仔麵同埋我最鍾意食響鈴,仲有好多人都叫的新鮮手切牛頸脊(見到好多人叫所以叫來試下).本身覺得打邊爐用一般肥牛都OK啦點知呢一款牛係好有質感好有咬口有筋。搏鬥一輪我哋真係將所有野食晒,aaaa 唔係剩低兩個響鈴🙈.覺得叫多啲人嚟一齊食會食得多啲野仲好😊

店內的環境都比一般火鍋店整潔,坐得舒服

Staff 話大火十分鐘左右就可以熄火,一路睇住佢溶🤤

終於食得啦,芝士岩呀,

2018-07-20
  • 芝士雞煲
2018-07-27 64 浏览
雖然而家炎炎夏日,但每個月一定有幾日條雞煲癮就起,即刻BOOK位黎米走雞,之前試過呢度嘅芝士雞煲,雞件好大件啖啖肉仲好JUICY下,食過返尋味所以今次黎試下佢嘅辣雞煲食咪一樣咁出色。不過今次有啲唔同,BOOK左呢間米走雞係DELUXE VERSION睇下佢有咩唔同。入到去環境就同其他分店冇太大分別,勝在好多卡位又闊落坐得好舒服。而餐牌都同一般米走雞分店一樣。ORDER左個火焰麻辣(小)$168 佢嘅份量係FOR2-3人雞煲上枱後,原來有啲野同一般雞煲店唔一樣,就係店員會埋黎幫你倒啲汁落個雞煲到再用火槍點著成個雞煲過程都幾好睇,然後店員會提示你大概等2-3分鐘就可以食用。雞煲食到7788嘅時候我地兩條友ORDER左 特級雪花肥牛(小)$158五香鮮牛肉 $98半份 魚皮餃 $22鮮炸響鈴 $52稻庭烏冬 $21因為雞煲份量非常足料,所以其實淨係食完啲雞都已經飽飽地。講返啲火鍋炓先:我自己個人推薦大家可以試下呢度嘅五香鮮牛肉原因好簡單 因為佢味道好特別,肉質好滑但又唔會好似出面食到嘅比鬆肉粉"那"到假哂個啲粉紅色肉咁同埋好!大!份!之後力推嘅係佢嘅響鈴,因為佢係鮮炸嘅關係嘅咬落好鬆脆炸到大
雖然而家炎炎夏日,但每個月一定有幾日條雞煲癮就起,
即刻BOOK位黎米走雞,之前試過呢度嘅芝士雞煲,

入到去環境就同其他分店冇太大分別,勝在好多卡位又闊落

坐得好舒服。而餐牌都同一般米走雞分店一樣。

過程都幾好睇,然後店員會提示你大概等2-3分鐘就可以食用。

雞煲食到7788嘅時候我地兩條友ORDER左
特級雪花肥牛(小)$158
五香鮮牛肉 $98
半份 魚皮餃 $22
鮮炸響鈴 $52
稻庭烏冬 $21

因為雞煲份量非常足料,所以其實淨係食完啲雞都已經飽飽地。

講返啲火鍋炓先:

我自己個人推薦大家可以試下呢度嘅五香鮮牛肉
同埋好!大!份!
之後力推嘅係佢嘅響鈴,因為佢係鮮炸嘅關係嘅咬落好鬆脆炸到大舊,口感一流!

而特級雪花肥牛不會太肥太多脂肪亦不會太瘦,比例好平均。

總括黎講,性價比高,食物質素有水準,無論係芝士同辣雞煲都VERY GOOD!
2018-07-25 71 浏览
食雞煲、打邊爐一向都係同一大班朋友聚會嘅首選活動,今次一行五人就揀咗銅鑼灣米走雞,一早book咗枱7:30,就唔怕無位要排隊啦~( ̄▽ ̄)一坐低落完單,店員就會放低六格嘅調味料,貼心嘅安排令我地可以好懶咁喺自己位搞掂哂啦~首先當然揀咗個鍋:火焰麻辣雞煲(BB辣)$228唔太食得辣嘅我地BB辣就啱啱好,可以過過癮~ 米走雞啲雞亦係我食過最大塊的,絕對唔會係皮包骨!其中一樣Gimmick就係「火焰」喇,當雞煲上菜再冒煙嘅時候,唔好咁急開始食,店員會主動幫我地兜一兜,最後仲有「著火」添!食完第一round雞煲當然會叫配菜打邊爐啦,第一樣必點就係特級雪花肥牛($158) 可以睇得出佢嘅脂肪分佈好平均,所以每一塊都好好食~本來以為我地五個人叫太多,可能太餓又好好味,竟然全部食哂!除咗牛肉,我個人推介墨魚滑,好特別餐廳會用用竹笙包住,咁就又方便又更爽口啦~ 另一樣好滿意嘅,就係銀菊露,最後我地飲咗兩壺,清甜健康,解辣一流!

首先當然揀咗個鍋:火焰麻辣雞煲(BB辣)$228

本來以為我地五個人叫太多,可能太餓又好好味,竟然全部食哂!

2018-07-24 172 浏览
星期六八點行完書展,即興想食雞煲,經朋友介紹就打電話去問話八點半有位就去咗食啦。間餐廳都易搵,環境好過一般雞煲舖,耐何我地坐既位成日都俾條柱遮住,啲伙計成日都睇唔到我地嗌🤦🏽‍♀️ 廢事煩我地就加湯都係自己黎講返隻雞先,個芝士雞煲可以揀普通/極量芝士,我地怕太膩就揀咗普通,普通已經好好食!好有芝味但又唔會太膩,啲雞都算滑同多肉,唔會剩係俾啲骨你,食到最後發現好多洋蔥,不過啲配料洋蔥都好食👍🏻😂。我地之後仲嗌咗個公仔麵諗住煮芝士撈麵食,但發現唔係太可行,因為個湯太水😂 下次要食都係要嗌返極量芝士。因為我地係四個人既關係,我地仲嗌咗個細既辣雞煲(提外話,我地芝士雞都係嗌細),因為朋友唔係好食得辣就嗌咗半隻辣椒。個煲一黎到先知原來佢會點火整啲火焰俾你睇😂,都幾驚喜,因為我地唔知有呢樣野😂 因為係半隻辣椒既關係,唔係好辣(我覺得冇咩辣味,因為本人食得辣),麻麻地,下次再黎應該剩係會嗌芝士雞。我地四個女仔,其實食完兩個細雞煲已經飽飽地,好彩我地嗌既配料都係菜呀菇呀個啲,都叫食得晒。嗌咗一jar野飲,最後埋單都係700頭,每人二ma蚊都唔洗,都幾抵食,會再返兜👍🏻😋

火焰辣雞煲
嚮鈴
油麥菜
娃娃菜
出前一丁
蜂巢豆腐
  • 黃金芝士雞煲
2018-07-23 66 浏览
以前已經食過長沙灣米走雞1次一路以來佢嘅口碑都唔錯今次食銅鑼灣新開米走雞座位比長沙灣闊落好多仲有卡位坐可以你慢慢食住雞煲傾計 一嚟就叫咗雞煲先啦因為食過芝士雞煲覺得比較漏嘅關係所以直接決定叫麻辣就算五個女仔叫咗一個大雞煲雞煲未黎之前店員會送上醬料盤仲有花生醬可以撈 幾新穎叫左銀菊露覺得好好飲好足料又唔太甜好啱食住雞煲飲好快飲完再叫多左一jar雞煲上菜啦侍應仲會好貼心幫你點火炒埋雞見到都流晒口水雞煲好好味我哋叫咗少辣麻得黎好過癮但雞肉好juicy同嫩墨魚滑有驚喜呀!用一層竹笙包住食落好爽 雙重滋味 肥牛都好新鮮好大塊鍾意食牛嘅朋友可以叫多幾碟紅薯粉都幾好食好少有雞煲或者打邊爐有得揀紅薯粉韭菜餃中間既蝦滑啖啖鮮蝦肉值得食食飯又可以同朋友慶祝生日, 壽星食得好開心總結呢餐都食得好滿足有機會會再食
以前已經食過長沙灣米走雞1次

雞煲好好味
我哋叫咗少辣
麻得黎好過癮
但雞肉好juicy同嫩

墨魚滑有驚喜呀!
用一層竹笙包住
食落好爽 雙重滋味
 肥牛都好新鮮好大塊
鍾意食牛嘅朋友可以叫多幾碟

紅薯粉都幾好食
好少有雞煲或者打邊爐有得揀紅薯粉
韭菜餃中間既蝦滑啖啖鮮蝦肉
值得食

食飯又可以同朋友慶祝生日, 壽星食得好開心
總結呢餐都食得好滿足
有機會會再食
2018-07-19 69 浏览
今晚來得呢度食就知道米走寶,啊,講錯,其實係米走雞顧名思義就是為了食雞先過來!兩個人先來個火焰麻辣$168 個價錢不貴,辣的程度真要自己能適應先好,因為佢地用獨家麻辣秘製。香噴噴的味道,見到顏色甘搶眼,食慾大增!秘製醬料熱情的火將雞的味道散發出來佢用嫩滑的雞脾肉做整鍋雞煲主角,好入味又啖啖肉手打五寶丸拼盤$88呢個一定要叫,粒粒各有特色,而且肉質鮮美滋味,口感彈牙,真材實料特級雪花牛粒$148放入鍋中逗留幾十秒撈上來,你會享受到佢肉味香濃,油脂分佈平均炸魚皮$48我係聽到隔離枱果位先生大聲講,話自己上次叫左個炸魚皮好好食,所以我又唔執輸叫一份試一試,份量好足,好香脆,食唔停口!蜂巢冰豆腐 半份$24豆腐吸曬湯精華,我覺得呢個可以encore總結:足料雞煲,價錢合宜,每人埋二百左右!
今晚來得呢度食就知道米走寶,啊,講錯,其實係米走雞
顧名思義就是為了食雞先過來!
兩個人先來個
火焰麻辣$168

香噴噴的味道,見到顏色甘搶眼,食慾大增!

秘製醬料

熱情的火將雞的味道散發出來

佢用嫩滑的雞脾肉做整鍋雞煲主角,好入味又啖啖肉

手打五寶丸拼盤$88

特級雪花牛粒$148

炸魚皮$48

蜂巢冰豆腐 半份$24

豆腐吸曬湯精華,我覺得呢個可以encore

總結:足料雞煲,價錢合宜,每人埋二百左右!
2018-07-19 62 浏览
今晚約咗六個老友喺銅鑼灣打邊爐。無論任何天氣,一年四季我哋都鍾意食火鍋,因為夠自由,又可以大聲傾計講嘢大聲笑!所以揀咗呢間位於銅鑼灣渣甸中心的米走雞火鍋!呢度裝修同環境幾舒適,我地七人坐了卡位,都有相當空間。今日有人愛芝士雞,但有人食得好清,所以最後叫了兩個鍋,個咸菜豬肚湯幾好味,仲有好多豬肚食!我自己最鐘意食佢個芝士雞煲,d雞又滑又濃芝士味。其他火鍋料食物分量大,有d只叫半份。呢到勝在選擇多、質素佳!手切肥牛好正,肥瘦適中。雲吞同豬潤都好好味!又是非常豐富的一餐!

呢度裝修同環境幾舒適,我地七人坐了卡位,都有相當空間。

又是非常豐富的一餐!
  • 手切特級霜降和牛
  • 芝士雞煲
2018-07-18 69 浏览
好早之前已聽聞過芝士雞煲,適逢老公話想食餐好,就決定去食。當然要揀原創芝士雞煲店「咪走雞」。佢原來開左好多分店,我住港島,去銅鑼灣分店最方便。我們到達,店員隨即接待我們,為我們提供齊全的調味料,有辣椒粒、豉油、生蒜、炸蒜、芫荽、香蔥等。按照計劃,我們揀了「黃金芝士雞煲」(小),芝士份量還可以任君選擇,我揀了普通。黃金芝士雞煲 (小) $178雞煲來了,普通份量的芝士量也很多!全鍋雞煲都能拉出芝士絲,超濃郁芝士湯,每舊雞也被芝士卷住。雞的份量很多,非常入味。吃畢雞煲後,店員便直接為我們加湯開始打邊爐了,搖身一變成了個忌廉湯鍋。我點了稻庭烏冬、美國桶蠔、貢丸、滑雞片和生菜。稻庭烏冬 $21稻庭烏冬係必點,過了一會兒烏冬已掛滿惹味芝士汁,味道像極了芝士龍蝦裡的伊麵,煙靭有咬口又creamy。美國桶蠔 $158一份有5隻手掌般大的美國桶蠔,超肥美和新鮮,每一口都是蠔鮮味。生菜 $24貢丸 $22滑雞片 $58第一次食芝士雞煲,估唔到可以甘足料,芝士多到不得了,加入清湯打邊爐就冇甘膩。佢仲有好多其他鍋類,隔離檯個「火焰雞煲」都好吸引。餐廳既調味料選擇多,每人食左三百幾蚊。餐廳近地鐵站,非常方便。

黃金芝士雞煲 (小) $178

稻庭烏冬 $21