2018-07-25 71 浏览
食雞煲、打邊爐一向都係同一大班朋友聚會嘅首選活動,今次一行五人就揀咗銅鑼灣米走雞,一早book咗枱7:30,就唔怕無位要排隊啦~( ̄▽ ̄)一坐低落完單,店員就會放低六格嘅調味料,貼心嘅安排令我地可以好懶咁喺自己位搞掂哂啦~首先當然揀咗個鍋:火焰麻辣雞煲(BB辣)$228唔太食得辣嘅我地BB辣就啱啱好,可以過過癮~ 米走雞啲雞亦係我食過最大塊的,絕對唔會係皮包骨!其中一樣Gimmick就係「火焰」喇,當雞煲上菜再冒煙嘅時候,唔好咁急開始食,店員會主動幫我地兜一兜,最後仲有「著火」添!食完第一round雞煲當然會叫配菜打邊爐啦,第一樣必點就係特級雪花肥牛($158) 可以睇得出佢嘅脂肪分佈好平均,所以每一塊都好好食~本來以為我地五個人叫太多,可能太餓又好好味,竟然全部食哂!除咗牛肉,我個人推介墨魚滑,好特別餐廳會用用竹笙包住,咁就又方便又更爽口啦~ 另一樣好滿意嘅,就係銀菊露,最後我地飲咗兩壺,清甜健康,解辣一流!

首先當然揀咗個鍋:火焰麻辣雞煲(BB辣)$228

本來以為我地五個人叫太多,可能太餓又好好味,竟然全部食哂!