2015-09-17 1049 浏览
平時見到有好多人打卡,琴日同朋友心血來潮,就去試下啦!晚飯時間去相當多人,要等咗陣先有位。入到去,裝修又唔似係特色食店嚟得當然食芝士雞煲,個煲一上嚟~已經聞到好香既芝士味,成個煲都係芝士落足料!食件雞,雞都算有水準~其實已經俾芝士味蓋住。食完雞仲可以加芝士湯底煮其他火鍋料~芝士湯底感覺幾新鮮總结:鐘意食芝士嘅朋友,一定好開心!👍

總结:鐘意食芝士嘅朋友,一定好開心!👍
2015-09-15 957 浏览
第一次寫食評,因為對此雞煲頗失望。樣正但真係好一般,本身愛cheese。加左湯底真係仲有般。可能太期望吧。個響鈴應該同街市帖無分別,有陣放左好耐嘅味,平時真係覺得響鈴好好味,但完成唔店。個肥牛好鞋口。烏冬真係稻庭?放一陣已經勁稔。雞煲是可以的,但不是很好好味個種。
第一次寫食評,因為對此雞煲頗失望。
樣正但真係好一般,本身愛cheese。
加左湯底真係仲有般。可能太期望吧。
個肥牛好鞋口。烏冬真係稻庭?放一陣已經勁稔。
雞煲是可以的,但不是很好好味個種。
2015-09-14 1099 浏览
同兩位芝士愛好者黎呢到見識下呢個黃金雞煲,之前在其他餐廳都是吃辣的,所以今次呢個芝士版夠哂特別!我地三個女仔食得唔多,所以叫咗細黃金雞煲。份量剛好,每舊雞都係啖啖肉,唔多骨,同芝士原來咁夾。D芝士仲可以拉起!之後加湯變火鍋,芝士味依然突出。牛頸脊,牛味濃,如果用新鮮手切嘅就更加完美。蒙古羊肉片竹笙墨魚滑- 好有創意!用手打墨魚滑釀入竹笙內,竹笙咬落脆囗,墨魚滑非常彈牙,呢個配撘一定要試!手打粟米牛丸- 好彈牙,包住好多粟米粒,甜甜地,同牛丸好夾,呢到D手打丸食得出係用好質量嘅食材。手打wasabi墨丸- 我好怕wasabi所以留返俾D朋友食啦,又一樣創意食品。響鈴- 浸1,2秒就食得,正常味道菜類- 全部都係半份,但都好多!其實我地仲想試其他食物: 魚歡喜、芝士出前一丁、蠔,但今次已經食得好飽。
我地三個女仔食得唔多,所以叫咗細黃金雞煲
黃金芝士雞煲

之後加湯變火鍋,芝士味依然突出。
牛頸脊

牛頸脊,牛味濃,如果用新鮮手切嘅就更加完美。

竹笙墨魚滑

手打丸類

響鈴- 浸1,2秒就食得,正常味道
菜菌類

菜類- 全部都係半份,但都好多!
2015-09-10
竹笙墨魚滑
手打丸類
菜菌類
2015-09-04 2439 浏览
呢個雞煲店之前在朋友間已流傳過但一直無機會試,難得有極愛芝士的哥哥邀請,當然奉陪!好彩有book 左枱,我地7點三到,已經見坐滿位,門外亦有人等位。地方有少少淺窄,枱有點細,但店家在枱邊擺放盛菜車,方便放生料不用堆到成張枱都係嘢。這裡主打芝士雞煲外,都有麻辣雞煲提供,我們一場嚟到當然選前者la!!大概等左5分鐘煲就來了,雞本身預先用芝士醬炒香,再用大量洋蔥和中芹墊底,所以上爐後等5分鐘好快就食得!一打開個蓋滾動嘅時刻嚟了!澎湃的芝士汁溶岩般沾滿雞塊,香濃撲鼻,邪悪得把所有致肥顧慮全部忘記!芝士味夠但不會過鹹,食多幾件都不會太漏,而且雞肉很嫩又多雞脾肉位置,多肉少骨,而且很捧的是沒有雪雞味喎!雞肉吃得7788 後,店員會替我們加芝士湯做火鍋,加湯後芝士味依然香!。我們點了芥末手打墨魚丸,牛頸脊(小),魚歡喜,青口和店家推介的油墨菜(半份)手打Wasabi墨魚丸($58)一碟有8粒,因為是手打關係魚丸彈牙,中間夾著芥未爽口刺激更帶出墨魚鮮,想不到和墨魚丸這麼配襯!新鮮牛頸脊($188)大大的一碟,雪花紋理都多,雖不是手切,但勝在牛味重,碌一碌就食得!魚歡喜($78)其實即墨魚滑用魚仔模造成

黃金芝士雞煲

手打Wasabi墨魚丸($58)
手打芥末墨魚丸

新鮮牛頸脊($188)
牛味濃!

得!

魚歡喜($78)
魚歡喜

其實即墨魚滑用魚仔模造成的,用魚籽切成一個笑臉真可愛。這個比墨魚丸軟身一點,每囗都食到墨魚粒粒,好有口感。

藍青口($68)
藍青囗
藍青口

一啲9隻,size不是太大。芝士焗青口就食得多,芝士火鍋就第一次食,做不到又幾夾! 青口新鮮配芝士汁滑入口,正!

油麥菜半份($18)
油墨菜

呢度啲生料有一個好處就係好多都可以叫半份!打邊爐習慣左要有啲菜,餐牌又推介油麥菜係配芝士火鍋,所以叫半份!半份兩個人食啱啱好!

P.S.記得要食煲墊底的洋蔥,滾耐左超甜超好食。
2015-09-01
手打芥末墨魚丸
牛味濃!
藍青口
油墨菜
2015-09-04 1817 浏览
芝士雞煲,朋友介紹時,我一聽只係諗到兩個字---「好肥」呀!!       不過眾志城城,大家都話想試,幾肥都唔理得咁多啦~~~     米走雞以「芝士雞煲專門店」自居,即使位置偏僻卻引來不少食客慕名以來,究竟有幾把炮呢?不論巴士還是地鐵,要去食米走雞都要行一小段路,不過跟著門牌找,還不能找到店舖位置所在訂位必須要用whatsapp訂,都幾有趣,不過經常爆滿,真係要預早D訂呀~~訂左位的,會在二樓用餐~~(舖頭外面旁邊的樓梯上)芝士雞煲一食...果然名不虛傳... 芝士雞煲不像芝士火鍋那種濃濃的芝士味,加了雞的精華(aka 雞油),是比較鹹和屬於雞味的濃味。雞件頗多且嫰滑,配上芝士的確係一絕最的還有洋蔥......!!!吸收哂所有湯的精華把芝士雞煲的雞吃得七七八八之後,侍應會來加湯~加湯後變得油,沒了起初濃厚的芝士質感及味道。但個湯稀左,就方便去煮其他的火鍋材料~肉類質素與餐廳環境成反比,意外地靚同新鮮~必點的魚歡喜,其實是墨魚滑,有形亦有實,真心推介~其他推介食物還有冰巢豆腐、響鈴等等,最後記得要叫出前一丁,把所有食材的精華吸收後的湯底,最適合就是用來煮麵!!

不過眾志城城,大家都話想試,幾肥都唔理得咁多啦~~~

芝士雞煲
芝士雞煲一食...果然名不虛傳...

雞件頗多且嫰滑,配上芝士的確係一絕

的還有洋蔥......!!!吸收哂所有湯的精華

把芝士雞煲的雞吃得七七八八之後,侍應會來加湯~
加湯後變得油,沒了起初濃厚的芝士質感及味道
但個湯稀左,就方便去煮其他的火鍋材料~
雪花肥牛
肉類質素與餐廳環境成反比,意外地靚同新鮮~
魚歡喜(墨魚滑)
必點的魚歡喜,其實是墨魚滑,有形亦有實,真心推介~
2015-08-03
芝士雞煲
雪花肥牛
魚歡喜(墨魚滑)
2015-08-28 1966 浏览
揾食既時侯,行過兩條街見到呢間火鍋店門口好多人等位,行埋去睇吓個餐牌板, 寫住“招牌黄金芝士雞煲”, 未試過芝士雞煲, 所以就去食啦,就係咁我地就試吓啦!店鋪内好多客,我地坐低後即刻叫左個招牌芝士雞煲鈴個雞煲好快就上抬啦,香噴噴, 墊枱紙下方有個溫馨提示教你點食,GOOD雞肉充滿左芝士汁,味道香濃而不漏,而且份量十足啖啖都係嫩滑雞脾肉,食極都仲有!!終於食到咁上下...可以放配料喇!墨魚滑 - 金魚形賣相特別吸引,墨魚肉爽口彈牙咬落仲啖啖食到有蟹子粒, 非常有口感,正響鈴 - 配埋芝士湯汁味道更精彩芝士+公仔面 - 呢個組合係無可能唔好食的~~滿足!食到勁飽,食材質素滿意, 下次會再離!

店鋪内好多客,我地坐低後即刻叫左個招牌芝士雞煲

終於食到咁上下...可以放配料喇!

響鈴 - 配埋芝士湯汁味道更精彩

芝士+公仔面 - 呢個組合係無可能唔好食的~~滿足!

食到勁飽,食材質素滿意, 下次會再離!
2015-08-13
  • 芝士+公仔面
  • 招牌黄金芝士雞煲
呢排食雞煲,打邊邊打上癮,於是是夜決定去試下d新ya,呢間餐廳出名食芝士雞煲,而我咁鍾意食芝士ge小妹妹就竟然未曾試過,咁點得嫁?唔知食雞煲唔食麻辣,食漏漏地既芝士到底會係點嫁呢?真係覺得幾新奇下,可能有左好耐,只係我後知後覺姐!去到餐廳,真係估唔到,又唔係星期五都咁多人既!!!!睇黎香港人真係好鍾意食雞煲的,咁多人客,我估今晚應該無簡錯,會有好ya食呱!已見十多個人等梗位,雖然天氣好熱好熱真係好熱,但為左食ya, 咁我都只好等下啦! 好彩等左十五分鐘就有得入!入到去,見到餐廳細細,有點大排檔既感覺,而又似似地茶餐廳咁,坐得都幾舒服下,都坐到大約四十人左右既……見到餐牌,其實呢度都有傳統d ge 麻辣雞煲食既!價錢方面都幾合理,細芝士雞煲索價148 即刻黎一個先一上台,見到半隻雞查實都幾大煲下,芝士好快就溶曬係雞既面頭,另外材料仲有洋蔥,原來加賣一齊又幾natch嫁wo....令我唸起好似d芝士伊面呀,非常吸引!開頭以為係芝士汁湯頭咁既姐,點知原來成煲都有好勁既cheese真係好正呀!!!每舊雞都沾滿上好多好多既芝士!雞塊切得大細啱啱好,原來同芝士咁食又幾夾嫁wo,雞肉好嫩滑,唔係用肥

每舊雞都沾滿上好多好多既芝士!雞塊切得大細啱啱好,原來同芝士咁食又幾夾嫁wo,雞肉好嫩滑,唔係用肥雞或老雞,啖啖肉,抵讚!d 骨同肉好易分離,質地超鬆化,十分入味!因為有時食用肥雞的除左肥,食到成口油又肥外,仲攪到無乜肉食,呢度就完全唔會,雞皮已煎香,能嚐到有微脆的口感,點上丰富濃郁夾點咸香既芝士,軟糯無比,看到雞煲這種不吝嗇的淺黃色,芝士係拉得岀絲的,內心很是滿足,香港人咁辛苦返工每日搏殺,其實都只係想食好d姐,今夜又是另一次苦中一點甜!

另叫了細牛頸脊,單係睇賣相色水已經好對板,鮮紅色好新鮮哎!!呢個牛肉堅嫩滑呀,雖然叫左細,但其實份量都好多下,足夠兩個人食得好滿足了!牛頸脊肥瘦適中,脂肪分佈平均,雪花亦靚仔,一d都唔un, 烚兩下就食得,在口中有入口即化既感覺 ,沾上很濃味的芝士鍋食,好像食芝士火鍋咁,滋味無窮,大滿足呢!!鍾意食芝士火鍋既人一定like爆!!

打邊爐又點少得凍飲呢?!叫左凍奶茶,夠哂冰凍,好解暑!奶同茶夾得ok, 味道正常!涼住歎冷氣打邊邊,真係人生一大快事喇!!

本來叫左好多ya食嫁,但點知有人未食就話唔舒服,所以最後食得兩樣ya.... 好可惜呀,只能期待下一次啦!

跟據開飯所講係b出囗,唔識行下,問路都十分鐘去到既,但其實資料上出錯,原來係c出口先係最近既!!!
2015-08-24
  • 黃金芝士雞煲
  • 手切新鮮牛頸脊
之前聽人講過呢間米走雞D芝士雞煲好出色,一直想黎試,但雞煲呢D緊係約多幾個朋友仔一齊食先過癮啦!(・Д・)ノ最後約左幾個芝士控BOOK定枱一齊食( ´ ▽ ' )ノ由長沙灣地鐵站行過黎大概8分鐘左右,路程唔算好遠但有識路既朋友帶路當然會更好,哈哈…( ´ ▽ ' )ノ來到店前見到舖頭入面已經滿座,就算訂了枱都要等幾分鐘先可以入座好彩餐廳都好細心,放了幾張櫈係門外比等位既客人坐下(・Д・)ノ入到餐廳已經有一股好濃郁既芝士味,好香!( ´ ▽ ' )ノ一坐到急不及待先點了一個4人份量既芝士雞煲食睇到餐紙寫上芝士雞煲是這餐廳首創,仲有寫埋個食法,好細心(・Д・)ノ記得食芝士雞煲要加個公仔麵,最後食完用D香濃芝士汁煮公仔麵,一大享受!喜歡濃味D既朋友仲可以加芝士片添( ´ ▽ ' )ノ雞煲好快就上枱,睇到好多既雞件被滿滿既芝士醬包圍,上面再加了些洋蔥碎一邊滾已經一邊聞到芝士味一路湧出黎,好正呀!!(・Д・)ノ到差唔多時間店員就會過來開蓋,滾既時間比平時短少少,可能係因為芝士唔可以過分的熟的原故吧?(・Д・)ノ一開蓋我們每人已經忍唔住個個動筷去夾雞件一夾落煲裡你會發現個雞煲好抵食,因為真係有好多
之前聽人講過呢間米走雞D芝士雞煲好出色,一直想黎試,
雞煲呢D緊係約多幾個朋友仔一齊食先過癮啦!(・Д・)ノ
最後約左幾個芝士控BOOK定枱一齊食( ´ ▽ ' )ノ

由長沙灣地鐵站行過黎大概8分鐘左右,路程唔算好遠
但有識路既朋友帶路當然會更好,哈哈…( ´ ▽ ' )ノ
一坐到急不及待先點了一個4人份量既芝士雞煲
喜歡濃味D既朋友仲可以加芝士片添( ´ ▽ ' )ノ
一邊滾已經一邊聞到芝士味一路湧出黎,好正呀!!(・Д・)ノ
到差唔多時間店員就會過來開蓋,滾既時間比平時短少少,
可能係因為芝士唔可以過分的熟的原故吧?(・Д・)ノ
一開蓋我們每人已經忍唔住個個動筷去夾雞件
一夾落煲裡你會發現個雞煲好抵食,因為真係有好多雞件係入面
仲要大部分都係啖啖肉架!(・Д・)ノ
至於味道方面,一咬落口首先會感受到濃厚的芝士汁味,有點蓋過雞味
然而加了芝士令整個雞件都好嫩滑
雖然我地幾個芝士控一人負責十件八件雞,但唔會覺得好肥膩
仲可以將煲內所有雞清光!因為真係好好味 ( ´ ▽ ' )ノ
食食下途中如果湯唔夠,店員會為你加芝士湯汁
所以就算食到最尾D芝士味都唔會越來越淡,抵讚!(・Д・)ノ
賣相 ★★★★★
價錢 ★★★★☆
配料方面最令我驚喜都是手打肉丸,我們點了一個手打牛丸,一個手打墨丸
手打肉丸已經可以看得上餐廳的誠意,手打肉丸好彈牙!(・Д・)ノ
驚喜是因為他們的配搭好創新獨特,竟然在墨丸釀入WASABI( ´ ▽ ' )ノ
牛丸釀了粟米,口感好特別呢~
賣相 ★★★★★
價錢 ★★★★☆
之後推介一下 新鮮牛頸脊,只是四個人加上我們已經點了好多配料,
所以平時肥牛打孖上的我今日都收斂一點,我們只點了一個細份
但原來細份份量都很足,每人至少可以食到4-5塊左右!( ´ ▽ ' )ノ
牛頸脊不會太肥,咬落肉味好濃!仲幾厚身的,很不俗~
賣相 ★★★★☆
價錢 ★★★★☆
食到已經七七八八,我們就照住餐紙上的指引放入公仔麵和芝士片去煮( ´ ▽ ' )ノ
個人比較喜歡硬身少少既麵質,所以兩分鐘左右已經撈起公仔麵了,
此時芝士已經溶掉在公仔麵上,食前把溶掉的芝士先和麵攪拌再夾落碗內
這個芝士公仔麵實在好味,本身怕兩塊芝士煮麵會太膩太漏,吃落還不覺得
可能是因為湯汁沖淡了一點芝士味吧?!(・Д・)ノ
但加了芝士,麵很滑身~ 4個人SAHRE一個麵的份量唔會太多唔會太少,再食多點可能真的太膩了~

對比芝士雞煲和傳統雞煲,個人覺得芝士雞煲很有特色,
這款雞煲不會有濃烈的香料味和配菜而令到湯底味道混濁(・Д・)ノ
加上本人是芝士控,怎可能抵抗得到芝士雞煲呢?!( ´ ▽ ' )ノ
2015-08-12
青蛙時不時在面書上看見朋友帖出芝士雞煲的相片,身為芝士控的青蛙早早就把它列入候食名單中~事隔一段時間, 連青蛙都差點將它遺忘之時,終於......在某一個晚上, 豬大人竟然說他已book了位,要跟青蛙一嚐芝士雞煲喔!! (開心到暈呢 ^^)是晚, 我倆比原定的時間早到了一點點,但已經有數檯的食客正在用膳。店內的面積.....實在太狹窄喇~我倆被安排坐在靠牆的二人檯,與隔壁的四人檯的距離, 就只有一張窄窄、用來擺放食物的小檯仔....出入時, 必須要隔壁的食客起身讓位,老實說, 當下真的被青蛙扣分呢 >.<不過算了吧~ 還是好好調整心情,食物質素才是皇道。由於我倆都是第一次吃不是麻辣的雞煲~對於選取火鍋配料上, 都是以參考食評為主。 剛下了芝士雞煲五分鐘左右,主角就登場喇!!!!!我倆一看到它, 即時顯露出心心眼,仲二口同聲說好多芝士、好香喔 ^^經過一輪相機食先,雞煲亦已經滾起喇~單看外表稠稠的以為會好膩,誰不知, 入口是香是濃, 但完全不會覺得膩呢 而且, 當青蛙吃了一段時間才發現,店家所選用雞的部位, 竟然是肉多過骨兼沒有雪味,此舉青蛙即時加分呢!!!來到火鍋配料
青蛙時不時在面書上看見朋友帖出芝士雞煲的相片,

身為芝士控的青蛙早早就把它列入候食名單中~

事隔一段時間, 連青蛙都差點將它遺忘之時,

要跟青蛙一嚐芝士雞煲喔!! (開心到暈呢 ^^)
是晚, 我倆比原定的時間早到了一點點,

但已經有數檯的食客正在用膳。

店內的面積.....實在太狹窄喇~

我倆被安排坐在靠牆的二人檯,

與隔壁的四人檯的距離,

就只有一張窄窄、用來擺放食物的小檯仔....

出入時, 必須要隔壁的食客起身讓位,

老實說, 當下真的被青蛙扣分呢 >.<

不過算了吧~ 還是好好調整心情,

食物質素才是皇道。
由於我倆都是第一次吃不是麻辣的雞煲~

對於選取火鍋配料上, 都是以參考食評為主。
剛下了芝士雞煲五分鐘左右,

主角就登場喇!!!!!

我倆一看到它, 即時顯露出心心眼,

仲二口同聲說好多芝士、好香喔 ^^
經過一輪相機食先,

雞煲亦已經滾起喇~

單看外表稠稠的以為會好膩,

誰不知, 入口是香是濃, 但完全不會覺得膩呢

而且, 當青蛙吃了一段時間才發現,

店家所選用雞的部位, 竟然是肉多過骨兼沒有雪味,

此舉青蛙即時加分呢!!!

來到火鍋配料上場的時間喇~
響鈴 $38

青蛙覺得偏貴, 不過乃是我倆吃火鍋必點之物,

所以今次亦不例外的點了一客。

一貫的索湯汁好吃, 但酥脆程度一般,

建議還是多浸點湯, 腍少少才吃。
出前一丁 ($12) + 芝士 ($10兩片)

網絡上一致推薦必點的出前一丁,

相信是拜港產名物芝士撈丁所賜~

豬大人為了幫青蛙可以跟到足網絡上所寫的來吃,

決定加多兩塊芝士.......
嗱嗱嗱~ 先講明, 好吃與否視乎個人喜好,

但青蛙又覺得普通,

可能加湯後已不及雞煲剛上檯時的湯汁濃味,

所以即使加了兩塊芝士也好,

味道總是若有所失。
魚歡喜 ($78)
其實即是彈牙彈牙好彈牙的墨魚滑~

賣相可愛之餘, 食落口一樣正!!!

青蛙最欣賞的是店家加了魚子在墨魚滑上,

令吃的時候多了一層密集式的彈牙口感。
蜂巢冰豆腐 ($35)
又一款在網絡上推介之物,

冰豆腐是索味的, 但是口感怪怪的~

不太合青蛙胃口......
稻庭烏冬 (15)
叫烏冬吃純粹是青蛙的個人喜好~

不過青蛙覺得伴芝士湯來吃,

味道挺不錯, 而且烏冬亦彈牙好吃!!
最後......清曬見煲底 ^^
結帳$366, 以第一次吃芝士雞煲的經驗來說,

除了坐得不舒服外, 其他各樣都算不錯呢~
2015-06-30
2015-08-18 1695 浏览
極之普通!!!竞然booking去到9月芝士雞煲無想像中好有有芝士味!!但唯一可取嘅係啲雞無雪味同份量都頗多但火煱配料不食也吧!!!本人點選凍豆腐!!普通貨色平价美國肥牛。。。一分錢一分货但都要88大元鲜尤正常無特别!!!最可恨嘅係鱼片頭得6粒。。。仲衰過四海鱼旦總結一句除咗好鐘意食芝士外!!都無任何特别之處
極之普通!!!竞然booking去到9月

但火煱配料不食也吧!!!
本人點選凍豆腐!!普通貨色

平价美國肥牛。。。一分錢一分货但都要88大元

總結一句除咗好鐘意食芝士外!!都無任何特别之處
2015-08-18
  • 魚歡喜(墨魚滑)
2015-08-17 1486 浏览
一早想試好耐,終於揾到人一齊去😊唔識路都揾左一段時間,本身諗住食6點,最後都差不多6:45先到。店員哥哥話要等9個字,可以留電話,一有位就通知。咁唯有去隔離麥當當食杯雪糕,坐下啦~點知一買完雪糕就話有位。。。都幾無奈,好彩走唔遠入到去間舖原來都幾細。。2人座位比較逼,但好貼心有張枱仔可以放食物。肚餓一坐低就即刻叫煲芝士雞煲👍初頭驚咁多芝士會好漏,但都唔算太漏,接受到。雞好滑😍😍😍兩個人食左成隻雞其實都好飽,但都想食其他。就叫左響鈴,雲吞,墨魚滑同個個都推介的出前一丁。其實都幾肉赤,$12一個出前一丁。。但係芝士湯底冇理由唔試😅響鈴唔夠脆。雲吞中上吧。墨魚滑無得輸!爆like👍👍👍👍外型條魚似魚滑多啲😂好彈牙!巧巧食! 店員都好有禮貌,係環境比較逼。全程聽住隔離枱傾計。但絕對會再食!😀😀😀

入到去間舖原來都幾細。。
芝士雞煲👍
初頭驚咁多芝士會好漏,但都唔算太漏,接受到。雞好滑😍😍😍
雲吞,墨魚滑,響鈴
2015-07-14
雲吞,墨魚滑,響鈴
2015-08-12 2483 浏览
This chicken hotpot place is very busy, I need to book a table a week ahead.Me and my friend ordered the spicy chicken hotpot instead of the cheese chicken hotpot. Actually I want to try the cheese one but my friend said that if we order the spicy one and add some cheese later on then we can taste two different types of hotpot. So we ended up ordering the spicy one. We only asked for little spicy but it turned out that the little spicy is very spicy already. For the first few pieces of chicken,

Me and my friend ordered the spicy chicken hotpot instead of the cheese chicken hotpot. Actually I want to try the cheese one but my friend said that if we order the spicy one and add some cheese later on then we can taste two different types of hotpot. So we ended up ordering the spicy one. We only asked for little spicy but it turned out that the little spicy is very spicy already. For the first few pieces of chicken, you will crave for more but then later on, the taste will come. I wouldn't say that I feel spicy but your lip and tongue are all numb.
When the pot arrived, only the chicken were  cooked already, all the other ingredients such as onion, ginger and chilli were raw. The staff will wait until the pot is bubbling and then light up the chicken. I assume the chicken also contains some alcohol so that the chicken can be lit up.
After eating half the pot of the chicken, we ordered some extra food for hotpot. The tofo are very special as they are surrounded by honey mixture. It is the first time for me to try this type of tofo. After cooking this tofo, the soup in the hotpot is not that chilli. The beef were very easy to chew! The vegetables were fresh.
To finish up, I put in an instant noodles and put two pieces of cheese on top. The noodles tatsed so nice with the cheese and the soup.
题外话/补充资料: You can ask for more soup.
2015-08-14
聽朋友推介長沙灣有個芝士雞煲好味,可以一試。。。於是約埋幾個朋友一行六人一戰芝~士~雞~煲!訂位真係唔簡單,要whatsapp訂,亦要早個幾星期先成功訂位!識食一定食芝士雞煲!雞煲正呀!芝士味勁濃!芝士同雞完全融合!洋蔥亦勁多 感覺中西合壁!不錯!但食到最後有點感覺漏食完雞後加湯變芝士湯底打邊爐推介魚歡喜彈牙!味道剛好!凍豆腐都好正!吸收哂d芝士湯!牛脊椎肉都好食!肉好新鮮好軟!鍾意食新奇有趣食物嘅人 可以try try手打wasabi墨魚丸 一咬落去就有wasabi汁流出 墨魚丸本身好彈牙加上wasabi 哈 感覺得意 個人認為wasabi份量可多d 比較喜歡辣!識食最後一定食番個公仔面!!! 整個面變左芝士撈公!!!

聽朋友推介長沙灣有個芝士雞煲好味,可以一試。。。

識食一定食芝士雞煲

食完雞後加湯變芝士湯底打邊爐
推介魚歡喜
彈牙!味道剛好!

凍豆腐都好正!吸收哂d芝士湯!

牛脊椎肉都好食!肉好新鮮好軟!

識食最後一定食番個公仔面!!! 整個面變左芝士撈公!!!
2015-08-03
  • 手切新鮮牛頸脊
  • 魚歡喜(墨魚滑)
雞煲已流行了一陣子,但食慣了麻辣口味都有少少沉悶,最近終於有新搞作就是黃金芝士雞煲,而且位置於長沙湾十分方便我一進店子,太約8成顧客都叫了黃金芝士雞煲店子裹充滿了濃濃的芝士香味由於只有兩個人,所以叫了細芝煲一開始,細芝煲裹鋪滿了未溶的芝士煲不是熱的,需要馬上行動加熱黃金芝士雞煲的食法可以參考墊台紙大家不用太不知所措在等黃金芝士雞煲煮沸的時候,可以先點配料這裡的配料不少也十分多元化黃金芝士雞煲煮沸了好像火漿岩一樣澎湃將火較細,先品嚐被芝士包圍的雞件看見已經令人唾涎肉質嫩滑~完全沒有膩的感覺除了有濃濃的芝士味,還有香菜和洋蔥的香味中西合壁的味道不一會兒已經將雞件食得七七八八配料也先後遞上牛頸隻牛肉雪花分佈平均,有質感而且牛味不俗配上芝士汁別有一番風味魚歡喜原來是墨魚滑,鋪上蟹籽,可愛之餘也美味令我想起”年年有餘”的意頭菜色剛咬下鮮甜煙靱彈牙,再咬下去食到蟹籽粒粒口感豐富牛肉丸口感不錯,裏面有粟米粒但牛味不太明顯,而且有點兒過鹹響鈴響鈴打邊爐都一定會食今次有濃濃的芝士湯底,響鈴味道吸收了精華有些地方脆卜卜,有些地方充滿芝士湯食下超級滿足芥末墨魚丸内有芥末醤,令墨魚丸的鮮味進一步提升而且好有日
雞煲已流行了一陣子,但食慣了麻辣口味
都有少少沉悶,最近終於有新搞作
就是黃金芝士雞煲,而且位置於長沙湾十分方便我
一進店子,太約8成顧客都叫了黃金芝士雞煲
店子裹充滿了濃濃的芝士香味
由於只有兩個人,所以叫了細芝煲
一開始,細芝煲裹鋪滿了未溶的芝士
煲不是熱的,需要馬上行動加熱
黃金芝士雞煲的食法可以參考墊台紙
大家不用太不知所措
在等黃金芝士雞煲煮沸的時候,可以先點配料
這裡的配料不少也十分多元化
黃金芝士雞煲煮沸了
好像火漿岩一樣澎湃
將火較細,先品嚐被芝士包圍的雞件
看見已經令人唾涎
肉質嫩滑~完全沒有膩的感覺
除了有濃濃的芝士味,還有香菜和洋蔥的香味
中西合壁的味道
不一會兒已經將雞件食得七七八八
配料也先後遞上
牛頸隻
牛肉雪花分佈平均,有質感而且牛味不俗
配上芝士汁別有一番風味
魚歡喜
原來是墨魚滑,鋪上蟹籽,可愛之餘也美味
令我想起”年年有餘”的意頭菜色
剛咬下鮮甜煙靱彈牙,再咬下去食到蟹籽粒粒
口感豐富
牛肉丸
口感不錯,裏面有粟米粒
但牛味不太明顯,而且有點兒過鹹
響鈴
響鈴打邊爐都一定會食
今次有濃濃的芝士湯底,響鈴味道吸收了精華
有些地方脆卜卜,有些地方充滿芝士湯
食下超級滿足
芥末墨魚丸
内有芥末醤,令墨魚丸的鮮味進一步提升
而且好有日本菜式的感覺
蜂巢冰豆腐
充滿豆香味道,質感特別
有很多細小洞,更容易吸汁
一邊食一邊加湯,所以黃金芝士雞煲湯底開始變稀
這時正好煮個出前一丁
加$10有2片芝士,可以令湯底更濃郁
出前一丁加芝士是必贏的組合
大家一定要試試
2015-07-30
2015-08-03 2512 浏览
今日終於吃到米走雞的芝士雞煲了!曾經到過米走雞2次,但都因為沒有book位,連walk in都很full的情況下而放棄。今次貼心的朋友預先訂了位,一到便可以入座了。由長沙灣MTR走過來5分鐘左右,招牌大大個,好醒目!雞煲方面有2款,分別是麻辣及芝士,我們當然點了個大芝士雞煲!配料方面則點了一些應該可以配芝士的食料,當然少不了出前一丁!值得一讚的是有些配料可點半份,可以試多點又不怕太飽!很快雞煲便到了!芝士香氣撲鼻,立即感到肚餓,但要耐心等候,大火煮滾才開蓋。開蓋後轉細火,不用攪伴,便可食芝士雞了!滿滿的芝士包著一件件雞肉,味道方面芝士味固然濃,但不會覺得很膩,雞煲放了很多洋蔥,好像有點能中和芝士的膩。雞件方面,好像全部都是雞脾肉,啖啖肉,又夠嫩滑,相信大部分人都會喜歡雞脾肉的。雞肉吃完後,便到配料上場。到火鍋店總要試試手打丸,因為每間店的都各有特式,而米走雞的手打牛丸就加了粟米,彈牙的牛丸有著芝士的香味,但入口又有粟米的清甜,有點複雜,不過又很好吃!之後再來便是外表普通,但內裡有趣的手打Wasabi墨魚丸。這個特別的丸,實在不能不點!熟了後其實與一般墨魚丸無異,原本以為會吃到眼淚直流,
由長沙灣MTR走過來5分鐘左右,招牌大大個,好醒目!

雞煲方面有2款,分別是麻辣及芝士,我們當然點了個大芝士雞煲
香濃芝士雞煲
開蓋後轉細火,不用攪伴,便可食芝士雞了!
手打粟米鮮牛丸
手打Wasabi墨魚丸
熟了後其實與一般墨魚丸無異,原本以為會吃到眼淚直流,但其實容易入口,芥末的份量不多,但少少的wasabi可以為平凡的墨魚丸添上少許刺激!連從不吃芥末的朋友試了後都可以接受!很推薦這個墨魚丸!

另一個有趣的配料:魚歡喜!與其猜不透是什麼,不如點來試試?
魚歡喜
原來魚歡喜是鯉魚形狀的墨魚滑,很像新年的年糕。墨魚滑爽口彈牙,又不失鮮甜,味道上跟wasabi墨魚丸完全不同,2款都值得一試。
蜂巢冰豆腐
我們點了蜂巢冰豆腐,吸了芝士湯後很好吃!蜂巢冰豆腐不是間間餐廳都有,幸好這裡有機會一試芝士加蜂巢豆腐!
最後,以一個出前一丁加芝士來作一個總結,把芝士鋪在出前一丁上,一挾起便已沾滿了芝士,附上麻油,但好像不加比較好吃,不會影響芝士的美味。

米走雞的創新的確讓我留下了深刻印象,餐廳雖小,但它的味道跟友善的服務應該令我會再次回頭。期待下一次的芝士雞及其他配料!
2015-07-21
手打粟米鮮牛丸