2022-11-16 51 浏览
服務貼心的咪走雞火鍋今天約了朋友在太子站,朋友介紹我到太子站藍馬之城2樓的咪走雞吃火鍋。米走雞是連鎖店,在各區都有分店。我們點了蕃茄粟米湯底。還點了脆鯇,水餃,新鮮牛肉,廣島蠔。首先來的是湯底,好足料哦!湯底裏充滿粟米,蕃茄,洋蔥,薯仔。烹煮期間,店員不停為我們加湯底,態度溫文,親切有禮。我最喜歡是這兒的新鮮牛肉,又滑又大件,分量超多,$98超值哦!脆鯇片$79,亦是厚切的,大大塊,吃起來有口感。這兒的水餃$53亦是不容錯過哦,餃內有木耳,大地魚碎,味道十分香。
服務貼心的咪走雞火鍋

我們點了蕃茄粟米湯底。還點了脆鯇,水餃,新鮮牛肉,廣島蠔。

脆鯇片$79,亦是厚切的,大大塊,吃起來有口感。

2022-11-11 172 浏览
之前喺網上見過朋友post呢間芝士雞煲,睇到我勁想食!!好邪惡好吸引🤤 終於捉到個friend嚟陪我去食😈我哋呢日係平日去食,樓上鋪靜靜地唔算好多人,而且呢度嘅座位大部份都係卡位,算闊落,唔會坐得好逼夾呢度叫嘢食係用QR code手機落單,不過侍應姐姐都好好服務,佢哋應該係一個人負責一個area幾張枱,負責我哋張枱個姐姐都有過嚟介紹吓有咩推介,必試嘅當然係芝士雞煲啦!🧀🧀 呢度嘅芝士雞煲,最正嘅係有得揀芝士份量😍😍 我即時揀咗「增量」芝士!😈 一係唔食,一食就要食最邪惡!上菜嘅時候侍應擺低個煲,然後講解一下,叫我哋等佢嚟開,然之後要由面開始食落底~我哋揀咗個細嘅煲,2-3人份量,我哋兩個女仔食真係算好多😂😂😂都有好多件雞!食到咁上下,就可以叫侍應姐姐加湯,呢個時候佢會問你加芝士湯定係雞湯,我哋就問咗佢嘅意見,佢話加雞湯冇咁漏☺️ 我哋就揀咗加雞湯喇!滾起之後,就可以落埋其他餸,我哋叫咗手打墨魚丸,同埋一份手打丸拼盤(墨魚丸、鯪魚丸、M五和牛丸…..etc)呢度嘅手打丸係自家製,好夠彈牙👍🏻👍🏻 我哋食完雞煲已經飽飽地,所以冇叫太多配菜,加埋一份油麥菜,已經夠晒飽!好滿足!飲品方便,有啲一

手打墨魚丸

飲品方便,有啲一渣渣嘅嘢飲~ 我哋揀咗銀菊露,打邊爐清熱氣啱晒☺️

2022-11-08
手打墨魚丸
  • 手打五寶拼盤
🔥真·火焰麻辣雞煲!🥘有鑊氣!閒日7 點入座唔算好多人,🧀芝士雞煲同埋火焰麻辣雞煲特別出名!唔想太Heavy就揀左火焰麻辣雞煲,食完可以加雞湯或者麻辣湯,唔洗另外加湯底💰,繼續打邊爐🫕。🍯一上黎就俾調味醬,埋單先知要$18/每位。不過勝在衛生、新鮮。🥑麻辣火鍋雞煲$198 ❗️推薦❗️雞煲炒起時候有噴火,好有鑊氣、惹味,打卡啱晒!幾乎全部係雞髀肉🍗,好嫩滑。雖然叫細份(2-3人份量),2 個人都好夠食。我地平時都比較食得辣,但今次叫左bb辣🌶,但都好麻好辣,雞味好突出。追加左銀菊露🌼,可以清下熱先。🥑手打5 寶拼盤 $108/全份有5 款丸😋,分別係鯪魚、和牛、豬、蝦、墨魚,真係完全手打肉,超級超級彈牙爽口。我最鍾意食墨魚、蝦、和牛。蝦丸係見到有蝦,真材實料,絕對唔係街邊d 急凍肉丸!🥑澳洲牛舌 $98膽粗粗試下牛舌(唔見好多人試)👅,竟然好有驚喜,牛味極重,油脂分佈均勻,煮幾秒食得,好似食緊肥牛咁,性價比極高!整體食物質素幾好,肉類好新鮮肥美,雞煲、打邊爐同時都食到💛
🔥真·火焰麻辣雞煲!🥘有鑊氣!

🥑麻辣火鍋雞煲$198 ❗️推薦❗️

追加左銀菊露🌼,可以清下熱先。

🥑手打5 寶拼盤 $108/全份

🥑澳洲牛舌 $98

整體食物質素幾好,肉類好新鮮肥美,雞煲、打邊爐同時都食到💛
  • 火焰麻辣雞煲(小)
趁而家天氣涼返啲,要去食返個暖笠笠嘅打邊爐😝 估唔到火焰麻辣雞煲真係有火焰效果,有得睇有得食🤭✨ 雞肉沾滿晒雞煲醬汁,香噴噴,啖啖肉。而且火候適中,肉質都仲仲係保持嫩滑嘅。我地叫細份(2-3人份量),份量都好夠食。今次叫左Bb辣,麻同辣咪都都好突出,個醬汁真係好加分!後面加左湯打邊爐,因為本身雞煲醬汁好濃厚,個湯都唔會淡茂茂。我地叫左手打五寶拼盤、澳洲牛舌。有5 款丸,分別係鯪魚、和牛、豬、蝦、墨魚,感受到手打肉既威力,超級彈牙爽口。我比較鍾意墨魚、蝦、同牛丸。蝦丸真材實料,入邊真係有一粒粒嘅蝦肉,唔係d啲hea hea急凍肉丸。而澳洲牛舌都有驚喜,牛味重,油脂分佈均勻,好似食緊肥牛咁。追加左清熱銀菊露,清熱潤喉,解下辣。整體食物質素唔錯,新鮮好味,閒日夜晚都好多人食,最好book定位🥸
趁而家天氣涼返啲,要去食返個暖笠笠嘅打邊爐😝

追加左清熱銀菊露,清熱潤喉,解下辣。

🥢 天氣啱啱轉涼,又到打邊爐同埋瘋狂食雞煲嘅季節啦,今次嚟到呢一間主打芝士同埋麻辣雞煲嘅米走雞食返餐勁嘅! 👍🏻 店員服務貼心,會講解點樣食嘅雞煲會最好味,同埋火鍋配料可以供選擇一份或者半份,比較貼心,同埋就算係半份嘅份量都唔少,性價比係唔錯! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 黃金芝士雞煲 $208本身芝士唔會太濃,食到底越黎越濃,好有層次!雞件大大件,小鍋份量都幾多,雞肉幾滑,好正!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨五香鮮牛肉 $98牛肉好大塊,肉質好腍易咬開,五香醃製都入味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 手打五寶拼盤 $63手打M5和牛丸:牛味好濃郁,爽口彈牙手打豬肉丸:豬肉爽口,配埋冬菇增添口感手打墨魚丸:一粒粒墨魚肉好彈牙同埋有口感手打鮮蝦丸:鮮蝦份量足料,蝦肉晶瑩剔透好新鮮手打鯪魚丸:鯪魚打得Q彈,好足料,大大粒好味揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 哈哈蝦中寶 $68裏面好多蝦仁,每間都新鮮鮮甜,面頭有好多蟹籽搵食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 出前一丁 $20重頭戲,最後剩一半湯先落,索晒啲精華超濃味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 黃金芝士雞煲 $208
本身芝士唔會太濃,食到底越黎越濃,好有層次!
雞件大大件,小鍋份量都幾多,雞肉幾滑,好正!

✨五香鮮牛肉 $98
牛肉好大塊,肉質好腍易咬開,五香醃製都入味!

✨ 手打五寶拼盤 $63
手打M5和牛丸:牛味好濃郁,爽口彈牙
手打豬肉丸:豬肉爽口,配埋冬菇增添口感
手打墨魚丸:一粒粒墨魚肉好彈牙同埋有口感
手打鮮蝦丸:鮮蝦份量足料,蝦肉晶瑩剔透好新鮮
手打鯪魚丸:鯪魚打得Q彈,好足料,大大粒好味
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 哈哈蝦中寶 $68
裏面好多蝦仁,每間都新鮮鮮甜,面頭有好多蟹籽
搵食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 出前一丁 $20
重頭戲,最後剩一半湯先落,索晒啲精華超濃味!
  • 手打五寶拼盤
天氣開始轉涼又係時候約埋朋友一齊食雞煲打邊爐啦,最鐘意就係一大班朋友約埋一齊打邊爐,可以食多幾款,經openrice訂座仲可以享有早鳥優惠。凡於晚上7點前埋單及離座即可享有全單88折優惠,超抵黃金芝士雞煲 ($208)雞煲有辣有唔辣,我地成班唔食得辣所以就揀左個黃金芝士雞煲,呢個記得趁熱食,芝士仲做到拉絲既效果,雞煲份量都幾多,雞肉好入味,而且嫩滑多汁,超推介大家試呢個食完雞煲之後就可以打邊爐啦,可以加雞湯或者麻辣湯,我地就揀左雞湯,夠清甜,加其他火鍋配料都咁夾,幾個朋友可以揀個貴少少既牛肉,店員推介我地試下澳洲頂級和牛封門柳,重量級既封門柳肉味香濃又有咬口,果然無介紹錯

黃金芝士雞煲 ($208)

2022-11-01 46 浏览
講到芝士雞煲,一定係諗起米走雞,幾年前食過一次,今次再嚟食水準依然係咁高🌟黃金芝士雞煲🐔🧀 (大)(4人) $268我同朋友兩個都比較大食,所以直接嗌咗4人份😂😂仲有得比你揀芝士嘅量,熱愛芝士嘅我當然係揀超激量啦,一上枱啲芝士真係多到唔洗錢咁🤣配埋嫩雞件,拉絲效果一流💯哈哈蝦中寶🦐 (全份) $128每粒蝦滑裏面都有原隻蝦肉,面頭仲鋪咗蟹籽,都幾飽肚👍🏻黑松露蟹子魚麵🦀 $158係比你自己唧的魚麵!仲配埋一大羹蟹籽同黑松露醬,撈埋一齊食真係雙重享受🤤竹蓆茅根🥃 $78忍唔住飲咗幾啖先影相🤣足料又清甜,係打邊爐必嗌飲品。

黃金芝士雞煲🐔🧀 (大)(4人) $268

哈哈蝦中寶🦐 (全份) $128
每粒蝦滑裏面都有原隻蝦肉,面頭仲鋪咗蟹籽,都幾飽肚👍🏻

黑松露蟹子魚麵🦀 $158

竹蓆茅根🥃 $78
忍唔住飲咗幾啖先影相🤣足料又清甜,係打邊爐必嗌飲品。

2022-10-31 103 浏览
天氣開始轉涼🍂最好梗係約埋三五知己食雞煲打邊爐🐔🥰圍爐取暖😂環境:7.5/10係太子地鐵站行一分鐘就到,加上係商廈2樓唔怕街邊太多人與車😂,同餐廳多卡位,可以傾到計😛食物:7.5/101️⃣米走雞獨家火焰麻辣雞煲(小) $198雞煲嚟到嘅嘅時間,店員點火🔥wow😂都幾猛火同震撼,爆香埋d芫茜洋蔥,完全係視覺同嗅覺享受😂雞件全部都啖啖肉,揀走晒d多骨位,不過個秘製醬唔簡單🌶,小辣都幾麻🤭唔食得辣嘅你留意喔😛2️⃣白鱔片 $98有5-6塊好大片下😂要讚下條魚好新鮮🐟加埋個雞煲湯底打邊爐,吸咗d辣仲惹味😋3️⃣日本鮮帶子 $118食雞煲又太多肉叫d海鮮冇咁飽😂 大大粒鮮甜唔係急凍個d,讚👍🏻4️⃣蟹棒/金菇/響鈴/生菜無論係雞煲定打邊爐個湯底先係精粹😋一定要食一d最索汁嘅野😝加上佢呢到嘅響鈴係鮮炸,放上枱仲好鬆脆😍💰性價比: 7.5/ 10 ($350/人) 人均$350有找仲食淨唔少😂3個人夠食😜

環境:7.5/10

4️⃣蟹棒/金菇/響鈴/生菜

響鈴
日本鮮帶子
白鱔片
米走雞獨家火焰麻辣雞煲(小)
2022-10-25
日本鮮帶子
白鱔片
米走雞獨家火焰麻辣雞煲(小)
2022-10-30 38 浏览
秋意起,最岩就係打邊爐啦!今晚又去老地方食雞煲🥰火焰麻辣雞煲 *小辣每次都會揀麻辣雞煲🤣小辣剛剛好,惹味得黎仲食到雞件既香滑🤤 而且店員會幫手處理,坐定影相同等食就得👍食到差唔多就可以加湯打邊爐,可以揀清湯或者辣湯手打鮮墨丸好大粒😍又夠足料,墨魚十分彈牙,又好有咬口,正呀鮮炸響鈴好大條😂😂好彩叫半份,好脆油麥菜要讚下個湯唔係好油,所以我都好放心淥菜,油麥菜好新鮮出前一丁火鍋最後必食,掛埋麻辣湯,好邪惡🤣
秋意起,最岩就係打邊爐啦!今晚又去老地方食雞煲🥰

火焰麻辣雞煲 *小辣

食到差唔多就可以加湯打邊爐,可以揀清湯或者辣湯

手打鮮墨丸
好大粒😍又夠足料,墨魚十分彈牙,又好有咬口,正呀

鮮炸響鈴
好大條😂😂好彩叫半份,好脆

油麥菜
要讚下個湯唔係好油,所以我都好放心淥菜,油麥菜好新鮮

出前一丁
火鍋最後必食,掛埋麻辣湯,好邪惡🤣
2022-10-27 39 浏览
#fafafoodblog打邊爐 #fafafoodblog太子🍴小 黃金芝士雞煲 208 蚊🐥叫左好多芫茜同激量芝士 🧀呢間雞煲食過幾次 每次質素都好好 冇退步 芝士今次點左激量 一上枱 勁多芝士 😈 兩款芝士 一路溶 一路滲落雞度 雞全部大大件 全部雞脾肉 夠哂滑 又夠口感 一路食芝士一路溶 配埋芫茜夠哂香 食完再落湯打邊爐 可選雞湯同芝士湯 我就點左雞湯有另一番風味 正👍🏻🍴米份鴨肝m5和牛丸 58 蚊🐂成粒牛丸用左 m 5 和牛整 牛肉味濃同 juicy入面有粒鴨胸 一到好香濃 同濃牛肉一齊好 match 🍴紅薯粉 22 蚊🍜🍴半份粟米 24 蚊🌽粟米半份份量都多 夠香甜 正🍴五香鮮牛肉 98 蚊🐂鮮牛份量多 夠軟熟新鮮 牛肉夠滑同口感 牛肉味適中 正#牛肉 #火鍋 #打邊爐 #芝士雞煲 #和牛 Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~
🍴小 黃金芝士雞煲 208 蚊🐥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#米走雞
旺角彌敦道761 號藍馬之城2 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog太子
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-10-27
2022-10-27 47 浏览
火焰麻辣雞煲隔咗好耐冇食,今次再幫襯,都係嗌咗一個小小辣,服務都係好好,個雞煲上枱之後會有侍應過嚟點火同埋撈一撈個雞煲,全程都唔使自己郁手。啲雞好嫩滑,大部份都係雞髀肉,個雞煲煮得耐,啲麻辣味越嚟越勁,好鬼過癮呀,食完啲雞之後,都飽咗六七成,打邊爐都唔係嗌咗好多嘢。鮮炸響鈴呢度既響鈴係自己炸嘅,比起出邊大件厚身好多,所以浸落啲湯度,更加吸汁。鮮切牛肉分量都好多,兩個人share食,每人都有六七件啦,啲牛肉有少少醃咗,有嫩滑又好味呀。嘢飲我哋嗌咗藍妹同青島,佢哋係大支裝,價錢又唔算貴,抵飲呀。最後都要讚一讚佢哋啲侍應服務好好,會同你換碟,飲完啤酒會問你使唔使添飲,相當之好服務。
火焰麻辣雞煲

鮮炸響鈴

鮮切牛肉

• 火焰麻辣雞煲(小)
好耐冇食熱辣辣惹味火焰麻辣雞煲➕打邊爐🍲久仰左【米走雞】大名好耐,終於同朋友夾到時間去食我啲兩個人叫左小份嘅火焰麻辣雞💰198、半份嘅鮮腐竹💰24、一份芋絲💰38、一壺酸梅湯💰78、一份紅薯粉💰22、半份豆卜💰24、半份蘿白💰24、雜菇拼盤💰48呢間雞煲夠曬方便、人性化,用QR code落單可以自行選辣度、走莞茜、走中芹,而且可以自己酌量落麻辣醬,對於唔太食到辣嘅朋友夠曬友好雞肉都好入味,啲肉好嫩滑,就算小份都好夠食😋味道:4/5👩🏻‍🍳服務:4/5🌃環境:3.5/5💰性價比:3.5/5
好耐冇食熱辣辣惹味火焰麻辣雞煲➕打邊爐🍲
久仰左【米走雞】大名好耐,終於同朋友夾到時間去食

雞肉都好入味,啲肉好嫩滑,就算小份都好夠食

😋味道:4/5
👩🏻‍🍳服務:4/5
🌃環境:3.5/5
💰性價比:3.5/5
米走雞出名芝士雞煲同麻辣雞煲,之前食過芝士唔錯,今次食火焰雞煲!火焰🔥麻辣雞煲,揀咗bb辣都好惹味,另有辣油再可加辣~份量細雞煲都好大份,兩個人食好夠~上枱燒一燒,有專人負責炒雞件,香噴噴等食~好多髀肉,啖啖肉,嫩滑juicy香料十足~加清雞湯之後,就可以打邊爐~呢度唔係任食,但單點食材好高質~哈哈蝦中寶呢個正,原粒蝦肉加蝦滑混合,雙重口感,爽彈好味~新鮮制造嘅五拼餃,每款都可以試下,餡料飽滿,和牛餃咬落實淨全係肉~爽滑豬頸肉,肥瘦均勻,食落油香、肉彈爽滑~竹蔗茅根一大壺,解渴一流,抵飲!

加清雞湯之後,就可以打邊爐~

爽滑豬頸肉,肥瘦均勻,食落油香、肉彈爽滑~

竹蔗茅根一大壺,解渴一流,抵飲!

2022-10-18 327 浏览
男朋友成日話想食雞煲 見米走雞幾多人推介 就腳揀咗太子分店入座用QRcode落單同時會比呢set醬料你加落自己碗先雞煲好快就到 我地叫左黃金芝士雞煲 芝士份量我地叫左激量😂真係好多芝士好邪惡 拉絲效果一流 雞塊好嫩滑👍🏻配料仲有好多洋蔥 洋蔥好甜食到8899就可以加湯打邊爐喇~可以揀雞湯或者芝士雞湯 我哋梗係揀咗芝士雞湯啦🙈湯底帶啲甜甜地 幾好味蜂巢冰豆腐冇介紹錯!口感少許彈牙 放落湯底吸收唒啲湯汁超好食😋竹笙墨魚滑 由於出面冇見過所以叫黎試下😂食落好特別 夾起上黎唔會散 墨魚滑好有彈性好香 M5和牛餃好大隻 食落外皮有啲似雲吞 好滑 中間牛肉餡好似粒牛丸咁大 咬落好實好香牛味特級雪花肥牛每塊都好大片 食落都幾軟滑同香.每樣野我地都係叫左細份同半份我地都食唔唒😂
男朋友成日話想食雞煲 見米走雞幾多人推介 就腳揀咗太子分店

竹笙墨魚滑
M5和牛餃
特級雪花肥牛
2022-10-15 31 浏览
和朋友四個人吃了800多,人均220左右,这个价钱算是性价比高的火锅餐厅价钱了,两种吃法,吃完鸡煲,然后再加水就可以跟朋友仔一起打边炉了,雞肉真的很嫩,特別好吃,其实四个人吃完大份的鸡煲就很饱了,然后再加了鸡汤打边炉响铃很好吃,是我每次火锅都一定要点的菜,还有金针菇也不错,还有一些什么,我有点忘了,记不起来,火锅料出品都不錯。唯獨鴨血有點不新鮮,不是太好吃。勝在性價比高,還有生啤喝,會當回頭客的一家店。
和朋友四個人吃了800多,
人均220左右,
这个价钱算是性价比高的火锅餐厅价钱了,
两种吃法,
吃完鸡煲,然后再加水就可以跟朋友仔一起打边炉了,
雞肉真的很嫩,特別好吃,
其实四个人吃完大份的鸡煲就很饱了,
然后再加了鸡汤打边炉
响铃很好吃,是我每次火锅都一定要点的菜,
唯獨鴨血有點不新鮮,
不是太好吃。
勝在性價比高,
還有生啤喝,
會當回頭客的一家店。
  • 哈哈蝦中寶