2022-10-14 207 浏览
夜晚食飯好想食雞煲,米走雞係一個唔錯嘅選擇鍾意食芝士既你,可以試下佢既芝士雞煲,落單時可以揀個激量芝士,一定滿足到各位芝士控🤭🤭而雞煲份量係非常足料,3個人去揀個二至三人嘅size一定夠食,食完雞煲仲可以打埋邊爐🧀黃金芝士雞煲:芝士控必點,再必點配料公仔麵/烏冬,簡直一大享受🥩澳洲頂級和牛封門柳、🌟手切霜降牛頸脊:肉質鮮甜,好有口感🍡手打五寶拼盤:每粒丸都非常大粒,因手打肉丸丸質鬆軟,非常有咬口酸梅湯勁多
夜晚食飯好想食雞煲,米走雞係一個唔錯嘅選擇

黃金芝士雞煲

🥩澳洲頂級和牛封門柳、🌟手切霜降牛頸脊:肉質鮮甜,好有口感
手打五寶拼盤

酸梅湯勁多
酸梅湯
手打五寶拼盤
2022-10-13 31 浏览
Fried stuffed bean curd 鮮炸響鈴 $32 Sweet corn 🌽 粟米 $34Vegetables 🥦 翡翠苗、油麥菜 $76Homemade platter 手打五寶拼盤 $63Sliced chicken 🍗 滑雞片 $68火鍋配料嘅選擇好多,有唔同種類嘅肉🍖、丸類、蔬菜以至粉麵都有,今次叫咗即炸響鈴卷、粟米、新鮮油麥菜、滑脫脫又大碟嘅雞片、舖頭自家製嘅五寶丸(牛丸、豬肉丸、鯪魚粒、蝦滑🦐同墨魚丸🦑) ,口感爽口彈牙!Herb-flavoured hotpot 藥膳滋補鍋 $138藥膳滋補湯底特別養生健康,裏面嘅材料主要有杞子、大粒紅棗🫘、龍眼肉、人蔘、雞胸肉等等,有滋補清潤嘅感覺Deep-fried steamed bun 🥯黃金炸饅頭 $58 呢款黃金炸饅頭小食都唔錯,饅頭嘅金黃色外皮香脆可口,可以按個人喜好選擇點煉奶醬😋
Sweet corn 🌽 粟米 $34
Vegetables 🥦 翡翠苗、油麥菜 $76
Homemade platter 手打五寶拼盤 $63
Sliced chicken 🍗 滑雞片 $68
蝦滑🦐同墨魚丸🦑) ,口感爽口彈牙!

🐔 麻辣雞煲大家可能成日食,但對於唔食得辣既朋友仔就無得享受啦 🥺 尼間雞煲店既芝士雞煲就幫到你 🐻當年食過一次非常難忘,今次難得有朋友話一齊食,當然一定叫個芝士雞煲回味下啦 😍⁡🐻の試食‼️✨黃金芝士雞煲(4人) $268✨哈哈蝦中寶(全) $128✨特級雪花肥牛(大) $288✨油麥菜(全) $48✨鮮炸響鈴(全) $56✨雜菇拼盤 $48✨解渴酸梅湯(壺) $78⁡佢地既雞煲可以揀激量既芝士碎 🧀 加熱之後聞到好香既洋蔥乾蔥味 😋 食左面頭既再慢慢食落底,不過面頭既唔夠熱 🧐 不過食落去d雞件滿滿熱辣辣芝士醬汁,真係好邪惡 🤩 配料幾有驚喜係肥牛(意想不到係靚靚牛)、鮮炸響鈴(食得出真係鮮炸,浸芝士湯外軟內脆超正),反而佢地出名既蝦中寶就唔算好驚喜,放耐左會出水添 🙈 不過整體都係正‼️

🐻の試食‼️
✨解渴酸梅湯(壺) $78

• 黃金芝士雞煲
  • 鮮炸響鈴
  • 特級雪花肥牛
發堀到一間好食嘅雞煲☺️雞好食,辣好味,打邊爐嘅料都唔錯!💁🏻‍♂️小火焰麻辣唔會太甜,唔會太多醬,係幾理想嘅狀態,少少麻 ,好食!同朋友發現,辣雞沾白芝麻醬(非常欣賞!),係更好味,強烈推介!個白麻醬好香,亦有少少解辣功效!🤩手切霜降牛頸脊有咬口得嚟,有適當脂肪,幾嫩滑。☺️鮮炸響鈴響鈴唔夠新鮮,皮好韌,應該預早炸定,放太耐了,建議改善!🫡竹笙墨魚滑外層竹笙好爽口,同時吸曬d湯;竹笙包住彈牙嘅墨魚滑,入面仲有墨魚粒。口感好豐富!🤤Wasabi鮮墨丸新鮮、彈牙,有墨魚粒,wasabi味唔會好攻鼻,食嘅時候要小心,因為佢會爆汁,建議吉穿試試溫度先食。😌哈哈蝦中寶呢個滑入面有成隻蝦,口感十足,又有層次。嗰面加左蟹子,令成件事更香!😜另外一提,員工會留意食客需要,周不時會幫手換碟,又會調下個火,值得一讚!🫶🏻

小火焰麻辣

手切霜降牛頸脊

有咬口得嚟,有適當脂肪,幾嫩滑。☺️

鮮炸響鈴

響鈴唔夠新鮮,皮好韌,應該預早炸定,放太耐了,建議改善!🫡

竹笙墨魚滑

Wasabi鮮墨丸

哈哈蝦中寶

2022-10-10
2022-10-11 28 浏览
之前已經在長沙灣食過一次米走雞,覺得唔錯,所以今次約同事傾計加食野。食雞煲可以慢慢食,而且食完雞之後仲可以加湯打邊爐。涼拌五香牛肉起初以為前菜好細碟,比想像中大碟,而且幾入味,在食雞煲前係一個唔錯的頭盤好味😋😋😋芝士黃金雞煲因為我之前食過,所以俾同事選食麻辣定芝士雞煲,我兩款都想有人選,內心有少少想試麻辣,不過芝士雞煲係好味的,而且仲可以點激量芝士,好濃的芝士味,雖然我跟同事都幾大食,但雞件的份量都已經好多,我地只係選最細份量。手打丸 五寶丸我見有推介的LOGO,所以叫左一份,兩個人食可以試晒5種口味,好味,同平日在街食的丸完全不同口感。我特別喜愛豬肉丸。好足料的感覺。雖然只是比平日食的丸大小小,但真係好味好多。炸響玲這個則正常水準,比平日食的響玲更大,但如果連芝士湯底一併食,佢會吸晒D芝士湯,味道唔錯。
雞煲可以慢慢食,而且食完雞之後仲可以加湯打邊爐。

涼拌五香牛肉
好味😋😋😋

芝士黃金雞煲

手打丸 五寶丸

炸響玲

2022-10-07
  • 手打五寶丸拼盤
火焰麻辣雞煲(小) *BB辣*爆茜呢度個麻辣雞煲會令人食上癮,原因喺佢嗰麻辣汁辣得嚟好惹味,雞件大件又啖啖肉,啲雞夠哂入味,裡邊啲洋蔥莞茜食落去都係甜架,仲可以order爆茜,超級爽。食到7788可以揀雞湯或麻辣湯打邊爐。 澳洲頂級和牛封門柳(小)超級推介,必定要試。 開頭唔知揀食邊隻牛肉好,老豆就話梗係要食封門柳啦,肉質軟淋好食。嘩!跟住佢一放上枱,我就驚嘆order份細嘅都咁大份咁多塊,冇認真細數,我諗至少有20幾塊。第一啖放入口之後,嘩嘩嘩!!! 塊封門柳好似喺我個口入面榨汁咁,啲肉汁好彭拜,如此的鮮甜美味! 麻雞煲湯已經好濃味,但你依然都掩蓋唔到塊和牛放出嚟嘅甜味,而且真係肉質比較軟淋,咬兩口已經可以一聲吞入口,食完之後個口依然散發著和牛嘅香甜味,真係絕對無得頂! 竹笙墨魚滑(半份)有3大條,原來係竹笙包住手打墨魚滑,一次過享受到兩份滋味。竹笙充分吸收哂麻辣湯底,入面嘅墨魚滑超級彈牙,真係真材實料嘅墨魚滑。 鹅腸(半份)白雪雪又肥嘟嘟咁,霎眼望以為係腸粉,但食落口好彈牙,一啲腥味都冇。 其實,個雞煲同和牛封門柳嘅份量都十分可觀,雖然只係叫左細嘅雞煲同細嘅封門柳,再加叫多幾款其他

火焰麻辣雞煲(小)

火焰麻辣雞煲(小) *BB辣*爆茜

澳洲頂級和牛封門柳(小)

竹笙墨魚滑(半份)

鹅腸(半份)

其實,個雞煲同和牛封門柳嘅份量都十分可觀,雖然只係叫左細嘅雞煲同細嘅封門柳,再加叫多幾款其他嘅食物,我地兩個人都已經食到捧住個肚,味道價錢服務都達到回頭率高嘅水準。

2022-10-06
火焰麻辣雞煲(小)
  • 澳洲頂級和牛封門柳
  • 竹笙墨魚滑
  • 火焰麻辣雞煲
2022-10-06 63 浏览
食左咪走雞都有幾年,最近一次食都依然覺有好好味!特別依家疫症+經濟唔好,好多餐廳都無以前咁好食🙈🙈首先次次黎都會叫既「火焰麻辣雞煲」$198,件件雞都好大件,而且好惹味👍🏻👍🏻上枱既時候會有人點火,香到隔離枱都聞到之後加湯打邊爐,分別叫左「鮮炸響鈴」$56「手打五寶拼盤」$108「稻庭烏冬」$28「日本廣島蠔」$88最推介係「手打五寶拼盤」,食到粒粒丸都係誠意之打,牛丸同墨魚丸彈牙爽口,非一般打邊爐質素~

上枱既時候會有人點火,香到隔離枱都聞到

之後加湯打邊爐,分別叫左

「鮮炸響鈴」$56
「手打五寶拼盤」$108
「稻庭烏冬」$28
「日本廣島蠔」$88

2022-10-01 77 浏览
小子之前一直想試依間, 夾岩時間同泡泡姐出動, 17:45 到 入坐用QR落單,店員會提示未黎嘢食唔好除口罩。店員先會攞個調味架俾你自行調配鼓油,依間店有個好處就係食材可以叫「半份」👍👍, 打開味道啊小子今次係為咗芝士雞煲黎,雞煲過後就打邊爐,但係打邊爐可以揀雞湯或者芝士湯,小子揀加芝士湯打邊爐🍲 , 但係小子覺得冇乜味🤔🤔🤔 飲品方面, 點了「清熱銀菊露」$78 幾好唔甜 。但小子忘記影相 黃金芝士雞煲 (細) $208我地抙揀左激量芝士雞煲上枱仲見到d芝士未溶, 要再煲下先, 等一陣就食得店員都會過嚟提示唔好搞到個底,仲會見到少少拉絲滾起左嘅雞煲比想像無咁膩 細煲夠哂2-3人食哈哈蝦中寶 $68 (半份)係蝦好啊呀,膠裏面包着幾隻蝦, 八點上邊仲有啲蟹籽,味道正常無特別,鍾意食蝦嘅朋友應該都鍾意食鴨肝M5 和牛丸 $58(半份)依粒牛丸實的的煮熟咗個個鴨肝有d流油竹笙墨魚滑$54 (半份)墨魚滑釀咗入竹笙裏面,然後雪硬, 睇佢個樣平平無奇, 但呢一個比想像中好味😋鮮制韭菜餃 $48 (半份)餃子內全部都係韭菜,好香,皮薄餡靚蜂巢冰豆腐 $28(半份)顧名思義係將啲蜂巢豆腐雪到變冰,
幾好唔甜 。但小子忘記影相

黃金芝士雞煲 (細) $208
我地抙揀左激量芝士
滾起左嘅雞煲比想像無咁膩 細煲夠哂2-3人食

哈哈蝦中寶 $68 (半份)

鴨肝M5 和牛丸 $58(半份)

依粒牛丸實的的
煮熟咗個個鴨肝有d流油

竹笙墨魚滑$54 (半份)

鮮制韭菜餃 $48 (半份)
餃子內全部都係韭菜,好香,皮薄餡靚

蜂巢冰豆腐 $28(半份)
顧名思義係將啲蜂巢豆腐雪到變冰,但呢咁打邊爐冇乜特別,係有少少酸味

萵筍 $28(半份)
蔬菜正常味道,小子本身鍾意食,所以一定會嗌

鮮炸響鈴 $32 (半份)
份量大大嚿,裏面卷咗好多層食都係脆嘅

紅薯粉$22 (落爐時忘記影相)😂
煙煙韌韌正常味道

見咁多好評,就同朋友去試下,叫咗一個麻辣雞煲一個芝士雞煲,分量超級少, 又完全冇驚喜,跟住叫咗碟差唔多三百蚊嘅牛肉, 點知得12-14片,全程叫嘅所有嘢嘅價格同份量完全唔成正比,又完全唔覺得有D咩特別好食,全部都係好普通。 服務員態度亦麻麻…… 因為我哋叫咗兩個煲, 諗住將個麻辣煲放喺入面,等芝士雞煲嚟嘅時候就方便放, 點知準備拎起個煲放過去入面嘅時候,個服務員即刻按住個煲,話:呢個我要幫你炒架, 你唔好旭佢。然後炒咗兩下就話食得……
2022-09-24
庆祝纪念
生日
2022-09-24 51 浏览
見到網上推介,決定出開旺角就試下當日其實唔太肚餓,但係見到個雞煲黎到都流曬口水呀!啖啖芝士包住好入味既雞,雞肉唔諧,好滑好好食😋 同平時既雞煲一樣啦,食曬啲雞之後就加湯打邊爐,咁由於我地兩個都唔係太餓,就唔係嗌左好多個餸,淨係叫左牛、菜同埋土豆片👍🏻 但係我地都係覺得雞煲最出色~之後既邊爐就同平時出面差唔多✨ 但係依然會為左芝士雞煲黎食😋😋 出開太子旺角諗唔到食咩不妨去食推介程度:🥞🥞🥞🥞(五個🥞為滿分)
見到網上推介,決定出開旺角就試下

當日其實唔太肚餓,但係見到個雞煲黎到都流曬口水呀!

推介程度:
🥞🥞🥞🥞
(五個🥞為滿分)
2022-09-22 1888 浏览
醬料有六款, 選擇不多也不少, 黃金芝士雞煲 (小) @$208: 我們剔了 "激量" 芝士碎, 芝士份量真的不少,  這個小份量雞煲, 分量真的不少, 兩位女生絕對吃不完, 而且芝士份量真的很多, 所以吃數塊雞後, 便開始膩了, 手打M5和牛丸(半份) @$48: 這牛丸不是行走彈牙口感路線, 不過牛肉味道和肉質口感也是滿滿的, 鮮製韭菜餃(半份) @$48: 餃子脹卜卜的, 滿滿的餡, 不錯不錯!!! 稻庭烏冬 @$28: 烏冬配濃厚芝士湯底, 讚!!!,,, 蟹柳 (半份) @$26: 蜂巢冰豆腐 (半份) @$28: 芝士腸 (半份) @$26: 它們就是正常味道, 份量也不少, 生菜 (半份) @$28: 就是新鮮的生菜,,,
醬料有六款, 選擇不多也不少,
黃金芝士雞煲 (小) @$208:

我們剔了 "激量" 芝士碎,

芝士份量真的不少,
這個小份量雞煲, 分量真的不少,

兩位女生絕對吃不完,

而且芝士份量真的很多,

所以吃數塊雞後, 便開始膩了,
手打M5和牛丸(半份) @$48:

這牛丸不是行走彈牙口感路線,

不過牛肉味道和肉質口感也是滿滿的,

鮮製韭菜餃(半份) @$48:

餃子脹卜卜的, 滿滿的餡, 不錯不錯!!!
稻庭烏冬 @$28:

烏冬配濃厚芝士湯底, 讚!!!,,,
蟹柳 (半份) @$26:

蜂巢冰豆腐 (半份) @$28:

芝士腸 (半份) @$26:

它們就是正常味道, 份量也不少,

生菜 (半份) @$28:

就是新鮮的生菜,,,

2022-09-08
2022-09-22 73 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️❶黃金芝士雞煲 (小) (2-3人)麻辣雞煲就食得多 芝士雞煲就真係第一次🧀呢到既芝士雞煲用左5款芝士製造而成🫕當中包括:車打芝士、巴馬臣芝士、大孔芝士、水牛芝士同卡夫芝士📣另外仲可以根據個人喜好揀返芝士碎嘅份量🪤作為芝士控就緊係揀「激量嘅芝士碎」😀芝士濃而不膩 食落仲帶啲拉絲效果🤟🏻而雞肉就選用咗新鮮嫰滑嘅雞脾肉🍗鹹香嘅芝士同嫩滑雞肉 真係邪惡但超惹味🐥食晒雞件仲可以加芝士湯打返個芝士邊爐🍲❷澳洲牛舌 $98呢個牛舌厚度嘅岩岩好🐮爽口嫩滑 口感柔嫩帶有脆度👍🏻食落仲帶有濃濃嘅牛味🫶🏻❸手打五寶拼盤(半份)$63個人超like呢個拼盤👀簡直係一次過滿足晒你五個願望🌟五寶入面最出色就係牛丸同墨魚丸🙆🏻‍♀️牛丸採用新鮮牛肉製造而成 肉質結實 鮮味十足🤎墨魚丸 真才實料 彈牙厚實又鮮甜⚪❹鮮製五拼餃(半份)$64而五拼餃入而最令我印象深刻嘅就係鳳城水餃🥟水餃皮薄餡靚 中間包住左鮮蝦、木耳等食材🦐入口口感爽脆 而且層次豐富🤩❺紅薯粉 $22薯粉完完吸收咗芝士湯湯汁嘅味道😽食落相當惹味同時口感仲非常煙靭👅
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

❶黃金芝士雞煲 (小) (2-3人)
麻辣雞煲就食得多 芝士雞煲就真係第一次🧀

牛丸採用新鮮牛肉製造而成 肉質結實 鮮味十足🤎
墨魚丸 真才實料 彈牙厚實又鮮甜⚪

❹鮮製五拼餃(半份)$64
而五拼餃入而最令我印象深刻嘅就係鳳城水餃🥟
水餃皮薄餡靚 中間包住左鮮蝦、木耳等食材🦐
入口口感爽脆 而且層次豐富🤩

❺紅薯粉 $22
薯粉完完吸收咗芝士湯湯汁嘅味道😽
食落相當惹味同時口感仲非常煙靭👅

2022-09-16 78 浏览
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.4/5💜雞煲就成日食,但係芝士雞煲就比較少😆米走雞最出名就係佢地嘅芝士雞煲,聽個名都覺得邪惡,一於嚟試試佢😈✅黃金芝士雞煲$208芝士雞煲份量都幾多,兩個人share 啱啱好😆而且呢度嘅芝士香得嚟唔算好漏,雞肉嫩滑🐔食完雞煲可以選雞湯或者芝士鍋,我地怕太漏選咗雞湯😆✅配料-竹笙墨魚滑用竹笙包住嘅墨魚滑,爽口彈牙😋口感幾有趣-娃娃菜、生菜可以叫半份,樣樣都可以試小小👍🏻-鴨血鴨血口感幾好,個味道都好食,但係覺得配麻辣湯夾啲😂叫完覺得諗得唔夠周詳-稻庭烏冬烏冬好食,同芝士鍋好夾👻如果叫芝士湯底唔知會唔會變芝士撈烏冬味😹✅黃金炸饅頭(4件)$58竟然有炸饅頭,吸引咗我😍饅頭細細隻,唔洗擔心食完會太飽😊🐻總結第一次食芝士雞煲,無想像中咁漏🤣不過記得選啲同芝士鍋夾嘅食材😆如果兩個人食雞煲基本上叫多2-3款小食已經超飽😝📍 米走雞 (太子藍馬之城) (旺角)旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.4/5💜
✅黃金芝士雞煲$208

✅配料
-竹笙墨魚滑
用竹笙包住嘅墨魚滑,爽口彈牙😋口感幾有趣
-娃娃菜、生菜
可以叫半份,樣樣都可以試小小👍🏻
-鴨血
-稻庭烏冬

✅黃金炸饅頭(4件)$58
竟然有炸饅頭,吸引咗我😍饅頭細細隻,唔洗擔心食完會太飽😊

🐻總結

📍 米走雞 (太子藍馬之城) (旺角)
旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
2022-09-15 43 浏览
食得多麻辣雞煲,呢次來太子食黃金芝士雞煲,超正😍餐廳好大間,坐得闊落,全店用QR code 落單,但係都同時提供餐牌方便顧客,店員服務態度都有禮貌,會再訪🥰✨黃金芝士雞煲🐔(小) $208我地揀左2-3人分量,雞肉好足料,全部都係雞腿肉,食落嫩滑多汁🤤餐廳用左5種芝士,令到芝士香味濃郁,一上菜已經聞到好濃香味,每件雞都沾滿咗濃濃芝士味,又可以有拉絲嘅效果,底下仲鋪滿洋蔥,再配埋芝士碎、洋蔥、芫茜等配料一齊食,邪惡又鹹香惹味🤪食完仲可以加湯打邊爐,可加雞湯 / 芝士雞湯😚✨手拍青瓜 $48落左d蒜同芫茜,幾開胃☺️✨涼拌五香牛肉🐮 $68大概有8塊,牛肉味道濃,口感幾Q彈,唔錯🤩✨脆鯇魚片🐟$78薄厚岩岩好,食落口感爽脆香滑,肉質結實清爽🥰✨娃娃菜半份🥗 $28我地係未加湯嘅時候已經將娃娃菜放入雞煲入面,所以好入味好好食😍娃娃菜沾滿芝士汁,又帶咸香,大家去食都可以試下呢個隱藏食法🤣✨醬湯費 ($18/1位)米走雞📍旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓

✨黃金芝士雞煲🐔(小) $208

✨手拍青瓜 $48
落左d蒜同芫茜,幾開胃☺️

✨涼拌五香牛肉🐮 $68
大概有8塊,牛肉味道濃,口感幾Q彈,唔錯🤩

✨脆鯇魚片🐟$78
薄厚岩岩好,食落口感爽脆香滑,肉質結實清爽🥰

✨娃娃菜半份🥗 $28

✨醬湯費 ($18/1位)

米走雞
📍旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
2022-09-15 66 浏览
一向好鍾意食芝士,近排發現旺角有間好受歡迎嘅芝士雞煲,即刻約埋朋友去試吓😋~黃金芝士雞煲(小)($208)個雞煲真係有好多芝士🧀,好彩揀咗細size,原來份量真係好足😂,雞肉雖然有骨🐥,但全部都有肉而且大大塊,煲底仲有大量洋蔥同芹菜墊底~煮左一陣,啲芝士就溶晒🤤,仲有少少拉絲效果添~食晒啲芝士雞之後,就可以揀芝士湯或者雞湯黎打邊爐,我哋就揀咗芝士湯🧀,配料就揀咗手打墨魚丸、菠菜豬肉餃、魚皮餃、油麥菜,同紅薯粉,食到超級飽😆其中必叫嘅係手打墨魚丸,真係好彈牙👍🏻,魚皮餃都好好食,菠菜豬肉餃正常發揮,紅薯粉吸收左芝士湯真係幾滋味,但係太滑有啲難夾😂

黃金芝士雞煲(小)($208)

煮左一陣,啲芝士就溶晒🤤,仲有少少拉絲效果添~

右:菠菜豬肉餃(半份)& 手打鮮墨丸(半份)

魚皮餃(半份)
紅薯粉
油麥菜(全份)

咸檸7&津路烏龍茶

右:菠菜豬肉餃(半份)& 手打鮮墨丸(半份)
魚皮餃(半份)
紅薯粉