2020-09-29 100 浏览
類似Muji 形式咁叫既日式料理,裝潢都很日式感覺。唔同既係無話限定要揀幾款,就係你想叫幾多款都可以。款式選擇之多,如果幾個朋友叫多幾少碟一齊分享,咁就更佳。叫之前有詢問過店員有無推介,然後推介的都非常不錯,下次去可以先問下佢地有無推介。..忌廉蟹肉餅x鏗魚汁菠菜x 白味噌慢煮石斑柳x蟹膏蟹肉飯忌廉蟹肉餅相當creamy ,芥辣既配襯相當夾。切半既菠菜好新鮮,而且賣相精緻,加左鏗魚汁很加分。厚厚既石斑用左白味噌去慢煮後好入味,煮得岩岩好而且完全無魚骨,好鮮甜。飯上既蟹膏蟹肉既份量都唔算少,新鮮味道又好。松葉蟹薯仔沙律x海苔炸竹輪x月見博多地雞團子x明太子飯雖然唔太食得出松葉蟹,但就咁沙律都好好食。海苔炸竹輪是有驚喜,就係口感以至味道都非常之好,唔會好油,竹輪入面就係薯仔沙律既餡料,但完全係另一個食法。更驚喜嘅係博多地雞團子,上面放一隻蛋,將雞肉蘸蛋汁送飯一流,之後問返原來將雞加入蓮藕混合再炸,唔怪得之咁好食。總括而言,這間的回頭率很高。〒米気 (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
忌廉蟹肉餅x鏗魚汁菠菜x 白味噌慢煮石斑柳x蟹膏蟹肉飯

松葉蟹薯仔沙律x海苔炸竹輪x月見博多地雞團子x明太子飯

〒米気 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
2020-09-28 77 浏览
Luckily there was no line outside the restaurant when I went there on a Saturday afternoon. I like how they are all in small potions so that I can try a variety of them. The beef tongues were so nice, they were soft to chew and crispy on the edges. The fish roe rice was spicy and not fishy. The recommended beef stew was very soft, they were in miso flavour. The sukiyaki beef was tasty, the tofu and mushroom was full of flavour. The creamy crab hash browns was crispy and crunchy. It was super cre

The beef tongues were so nice, they were soft to chew and crispy on the edges. The fish roe rice was spicy and not fishy. The recommended beef stew was very soft, they were in miso flavour. The sukiyaki beef was tasty, the tofu and mushroom was full of flavour. The creamy crab hash browns was crispy and crunchy. It was super creamy inside. The potato salad was my favourite! I always like this sort of salad, there were lots of potato crumbs and very creamy!

2020-09-19
2020-09-25 1294 浏览
米氣是一家以精米為主題的日本料理,餐廳出品的食物,賣相十分精緻,齋睇Menu已經令人食指大動喇!食物分類有「米」、「主」、「冷」、「溫」四大類,客人可按自己的喜好和食量組成專屬自已的定食,加$8仲可以追加是日湯品同埋漬物,價錢唔貴仲要非常Flexible!蟹肉蟹膏飯 $38極邪惡的飯,用濃香的蟹膏和鮮味的蟹肉伴飯,米飯煲得軟硬適中,粒粒分明得黎仲幾有飯香,不愧為米氣!明太子飯 $22明太子鮮味得黎仲帶少少辣,用黎撈飯真係超級開胃,兩三下就成碗啪晒!白味噌慢煮石斑柳 $68魚肉結實甜美,魚皮用火槍輕輕炙過帶焦香,同時亦帶白味噌的豆香!月見博多地雞團子 $46免治雞肉沾滿了香濃甜美的醬汁,再加埋蛋黃香,真係超正,推介!松葉蟹薯仔沙律 $24清爽的沙律加入了松葉蟹的鮮味,Good!柚子醋海藻沙律 $24柚子醋微酸,海藻爽涼,超開胃的沙律!汁燒鰻魚 $38香濃的醬汁配上肥美嫩滑的鰻魚,無得輸!蔥燒厚切牛舌 $32厚切牛舌燒到好香口,蔥油亦大幅提升咗牛舌嘅惹味程度,推廌!米氣雪糕 $28奶味和黏度都好高,上面加有少量脆米提升口感,Good!清酒雪糕 $30只有清酒的酒香和清甜,一啲都唔嗆,大人細

蟹肉蟹膏飯 $38

明太子飯 $22

白味噌慢煮石斑柳 $68

月見博多地雞團子 $46

松葉蟹薯仔沙律 $24

清爽的沙律加入了松葉蟹的鮮味,Good!

柚子醋海藻沙律 $24

柚子醋微酸,海藻爽涼,超開胃的沙律!

汁燒鰻魚 $38

香濃的醬汁配上肥美嫩滑的鰻魚,無得輸!

蔥燒厚切牛舌 $32

厚切牛舌燒到好香口,蔥油亦大幅提升咗牛舌嘅惹味程度,推廌!

米氣雪糕 $28
奶味和黏度都好高,上面加有少量脆米提升口感,Good!

清酒雪糕 $30
只有清酒的酒香和清甜,一啲都唔嗆,大人細路都啱食!

Suntory日本三得利生啤 $38

有Gold、Mix同Black三種,梗係要Black啦,格外香醇同埋細滑!

Calpis乳酸菌飲品 $15

唔會好似「XX多」咁得個甜字,更健康!
2020-09-23 77 浏览
香港賣日式家庭料理的餐廳不多,這間餐廳行Muji簡約風格。料理的選擇好多,可以隨意配搭,連飯的選擇都多達7款,而且選用日本國產米。今次嘗試了兩款冷的跟一款溫的side dish,加$8配湯品跟漬物。明太子飯($22)明太子帶一點辣味,非常開胃。白飯煮得口感軟糯,飯粒飽滿分明。醬煮糖漬紅薯($24) ,味道香甜,如果可以脆口一點會更好食。照燒肉燥蒟蒻絲($22)鏗魚汁菠菜($18)菠菜食落好爽口,鏗魚汁調味剛剛好,簡簡單單的一道菜式,已經做得很出色。CP值很高,不過店内空間連迫,坐得不算舒服,但值得再食。

照燒肉燥蒟蒻絲($22)

CP值很高,不過店内空間連迫,坐得不算舒服,但值得再食。
2020-09-16
2020-09-19 100 浏览
今日去了紅磡黃埔找朋友食晚飯朋友帶左我去一間專門食飯的日本料理店!食飯??🤔🤔一入餐廳淺色木色裝修!好有日本家庭式的餐廳感覺!點餐是一樣樣點主食(飯)醬油蛋飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻松葉蟹肉飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻主菜牛肉壽喜燒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻白味㬝慢煮石班柳月見博多地雞團子👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冷松葉蟹薯仔沙律柚子醋海藻沙律温汁燒鰻魚唐揚魷魚柚子醬油煎鴨胸👍🏻蔥燒厚切牛舌👍🏻👍🏻甜品杏仁豆腐👍🏻蜜柑白玉👍🏻清酒雪糕👍🏻總結味道好好味!月見博多地雞團子和牛肉壽喜燒好好味!飯是正中日本米!好好味!好有在日本食的感覺!好想去旅行!🤣😂
今日去了紅磡黃埔找朋友食晚飯
朋友帶左我去一間專門食飯的日本料理店!
食飯??🤔🤔
一入餐廳淺色木色裝修!好有日本家庭式的餐廳感覺!
點餐是一樣樣點

蜜柑白玉👍🏻

清酒雪糕👍🏻

總結
味道好好味!
月見博多地雞團子和牛肉壽喜燒好好味!
1K
2020-09-16 107 浏览
黃埔真係又多野行又多野食, 而且KEEP住有新開既鋪頭, 近期新發現係今日一試愛上既日式餐廳-米気。星期六既下午3點, 竟然都9成滿座, 餐廳主要用左淺木色同白色既裝潢, 牆上放左清酒同日本米, 整整齊齊, 簡潔又不失和風風格。連MENU設計都整潔清晰, 望落特別吸引, ORDER方式係自由配搭, 組合有 1)米 2)主 3)冷 4)溫 5)甜 6)飲品, 另有追加漬物同湯。每個大項都有至少幾款選擇, 可以揀自己最中意既配搭, 但有個難處係.. 真係樣樣都好吸引, 絕對會選擇困難症發作呀!以下就係我既PERFECT MATCH飯 -  明太子飯 $22用既係日本國產米, 辣辣咸咸既既明太子係我最愛, 平時自己買一盒又太多, 咁樣食岩岩好!主 - 月見博多地雞團子 $46平時去屋酒屋必叫既雞肉串點生雞蛋差唔多, 但依度既係變左一大個雞團子, 盛住橙黃既蛋黃, 吉穿後蛋汁流下, 滲入雞團子, 賣相吸引! 團子外表有D焦香, 雞肉有粒粒口感, 唔會一PAT野咁, 沾滿蛋汁入口更滑, 整個味道更加香濃, 讚!冷 - 柚子醋海藻沙律 $24偏清淡既冷盤, 海藻爽身, 配上柚子醋, FRESH!溫

以下就係我既PERFECT MATCH

飯 -  明太子飯 $22

主 - 月見博多地雞團子 $46

冷 - 柚子醋海藻沙律 $24
偏清淡既冷盤, 海藻爽身, 配上柚子醋, FRESH!

溫 - 蔥燒厚切牛舌  $32
不能錯過之一, 牛舌厚得黎口感軟嫩帶爽口, 夾住面頭既蔥同蒜, 加上牛舌本身既油脂, 香到不得了!

甜 - 清酒雪糕 $30
雪糕質感特別, 介乎雪糕與雪芭之間,  清酒味道恰到好處, 唔會太OVER, 好好味~

飲 -米気黑糖米水 $12
黑糖米水貫徹番日本人飲食既健康路線, 冇冷熱揀, 只有常溫~  黑糖份量唔多, 只係微微帶出甜味, 清清淡淡, 飲落幾舒服~

跟住係朋友既PERFECT MATCH

飯 -  醬油蛋飯 $22
日本直送雞蛋, 橙黃蛋黃賣相吸引!

主 - 牛肉壽喜燒 $48
小小一盤但材料豐富, 應有既都有齊, 壽喜燒汁味道香甜。

冷 - 芝麻醬秋葵 $18
健康之選秋葵, 同麻醬係絕配。

溫 -  汁燒鰻魚 $38
鰻魚厚身而且肉質結實唔鬆散, 燒汁香甜惹味。

甜 - 蜜柑白玉 $30
賣相精緻, 白玉Q彈, 蜜柑多汁香甜, 仲有口感綿蜜既紅豆, 絕對要試!

我同朋友都好中意依間和式餐廳, 食物精緻又好食, 而且每款都特別又吸引, 下次再黎PERFECT MATCH一下!

日式家常菜飯店米氣, 選址在黃埔花園與黃埔新村中間,貫徹日系風格minimalism, 木系椅子白身牆,加配大玻璃,佔地寬敞的用餐空間, 置身其中,彷彿間都停止了, 就輕愜意,享受一頓日式家常菜。這裡的定食可從主菜、前菜和飲品各選其一, 並附有日本國產米飯,是日湯品及漬物。這次喝到的是豆乳湯, 豆乳味道很濃, 配搭各種菇菌, 味道不會太重也不會過談,家常健康味道的說。簡單的家常餸, 經過精緻的擺盤後, 看起來是如此的精緻。前菜和風茄子, 冰涼暢快起來很開胃。主菜豚肉大根生姜燒,豚肉油脂與肉的比例適中, 這道菜的份量很紮實, 豚肉就像吃極都有。 大根清甜入味並配有淡淡的姜的辣度,汁燒鰻魚鰻魚肥味可口帶油香, 肉質厚實, 每一件都被醬汁完美覆蓋。 不得不提的是日本米飯,煙韌軟糯有口感。 配搭 油香滿滿的鰻魚實在一流。鏗魚汁菠菜在鰹魚汁的襯托下菠菜一點都不覺得苦澀, 而且鰹魚汁更為涼拌爽脆的菠菜添上淡淡日本醬油味道。套餐也附有飲料, 特別推薦米氣黑糖米水, 米香味道淡淡的, 配搭黑糖微微的甜度, 冰涼暢快又消暑。 除了咪氣糖水也可以選擇烏龍茶,也是挺不錯的選擇。

日式家常菜飯店米氣, 選址在黃埔花園與黃埔新村中間,

簡單的家常餸, 經過精緻的擺盤後, 看起來是如此的精緻。

前菜和風茄子, 冰涼暢快起來很開胃。

鏗魚汁菠菜

今日和媽媽來到黃埔附近的一家日本餐廳,原本以為這種高級的和風餐廳價格會比較昂貴,但lunch set 原來相當抵食,難怪餐廳近乎滿座;而且難得餐廳服務態度滿分,後生靚仔既侍應哥哥禮貌又有耐性,臨走仲幫我開門,值得讚讚  今次揀左兩個套餐,一個係我最愛的汁燒鰻魚($ 118)鰻魚份量十足,有兩大塊而且非常厚肉,豐腴肥美,烤到金黃油亮,令人食指大動,肉質不會軟腍,食得出魚油香;日本珍珠米蒸到粒粒分明,顆粒飽滿,粘而不膩,口感綿軟,跟餐小食-冰涼的明太子豆腐非常適合夏天享用,做前菜健康又清新,豆腐口感滑嫩,配上明太子和香蔥清爽不膩;和風茄子簡簡單單卻食到茄子香,味道細膩,推薦!另一個豚肉大根生姜燒($72)豚肉完全吸收了姜味和日本燒汁,味道好香,而日本大根蘿蔔食落非常爽口;小食芝麻醬秋葵,平時不喜秋葵滑潺潺的口感,但配上芝麻醬香又清新,令人食唔停口;而另加($18)的柚子醋海藻沙律入口滑脆,淋上柚子醋微酸帶甜,營養又開胃 所有食物有好好味,包括味噲湯、漬物和招牌黑糖米水等;味噌湯味道不似一般日店鹹,比較符合我的口味,湯亦十分足料豐富;招牌黑糖米水飲得出淡淡米香味,完全不甜膩食完之後媽味仲問我

食完之後媽味仲問我呢間米氣有冇其他分店 😂不過上網查完暫時只此一間,咁高質既日式家庭料理店絕對會再幫襯!
和風茄子

餐廳風格類似muji一樣的簡約風

2020-09-10
和風茄子
2020-09-09 205 浏览
米気的用餐方式為自定組合,你可以按照自己喜歡的菜式來搭配一個定食組合。餐廳提供四品的選擇,即你可以選擇一款米飯,一款主菜、一款冷料理、一款溫菜、和甜品,冷料理和溫菜的部分也有十款的選擇。雖然菜色價錢合理,但份量卻少了點,味道方面,整體比較清淡,調味不重,不是我的菜,不知道他們是否走健康路線呢,邊吃邊覺得他們有點像無印良品餐廳的味道。海苔醬(HKD17)醬油金菇 (HKD18)汁煮鯖魚 (HKD36)蕃茄味噌豆腐漢堡 (HKD38)松葉蟹薯仔沙律 (HKD24)鰹魚汁菠菜 (HKD18)揚出鯖魚豆腐 (HKD22)炸牛肉餅 (HKD26)

海苔醬(HKD17)
醬油金菇 (HKD18)
汁煮鯖魚 (HKD36)
蕃茄味噌豆腐漢堡 (HKD38)
松葉蟹薯仔沙律 (HKD24)
鰹魚汁菠菜 (HKD18)
揚出鯖魚豆腐 (HKD22)
炸牛肉餅 (HKD26)
2020-09-06 221 浏览
最近買餸、煮飯都變成興趣,有時想煮一餐日本家常料理都覺得多工序,決定去米氣食返餐美味嘅一汁多菜。小鉢簡左鰹魚汁菠菜、主菜簡左豚肉大根生姜燒、餐飲簡左米氣黑糖米水。跟餐嘅仲有具たくさん(超多料)嘅味噌湯同漬物。先要大讚鰹魚汁菠菜,鰹魚汁鮮甜,經過鰹魚汁醃浸過嘅菠菜好爽口,唔係淋曬個種,正!要煲出鮮甜嘅鰹魚汁需要高質嘅鰹魚片、大量心機同時間,可以以依個價錢食到高質嘅鰹魚汁菠菜實在有驚喜👍🏻唔好睇豚肉大根生姜燒好似只係一小碟,但其實分量都多,食極都仲有😂大根煮得入味,而豚肉亦煮得岩岩好,易咬開唔會韌。豚肉生姜燒向來應有嘅油膩感都有做到,而個人覺得相比其他餐廳,米氣嘅唔算油膩,汁配白飯食係一流,而且灑上一味粉同蔥花更帶出整體味道,令人會上癮嘅一品。漬物不過不失;味噌湯意外地好多料!有大根、油豆腐等等⋯飲完成個人都舒服曬,好滿足☺️黑糖米水亦只係微甜,對怕太甜嘅我黎講岩岩好👍🏻疫情下入店時堂食只有我一枱,坐係窗邊望住人來人往嘅街道,邊細味簡單又美味嘅日本家庭料理,彷彿形成兩個世界。偶爾慢活都唔錯。P.S. 食完依餐後無好口渴嘅情況出現,所以都證明到佢地主要用運用食材原有味道去製作料理,唔係狂用味精

跟餐嘅仲有具たくさん(超多料)嘅味噌湯同漬物。

鰹魚汁菠菜

豚肉大根生姜燒

漬物不過不失;味噌湯意外地好多料!
有大根、油豆腐等等⋯飲完成個人都舒服曬,好滿足☺️
黑糖米水亦只係微甜,對怕太甜嘅我黎講岩岩好👍🏻

P.S. 食完依餐後無好口渴嘅情況出現,所以都證明到佢地主要用運用食材原有味道去製作料理,唔係狂用味精嘅餐廳。
鰹魚汁菠菜
2020-09-04 192 浏览
經過了米気很多次,卻每次都剛好吃飽了,今天終於還沒吃飯來這邊試試看。裝潢用上不同深淺色的木及灰色白色,播著的是日本音樂,很是有感覺。午餐の選是主菜+冷盤+飲料這樣子配搭,價錢則是按主菜而定。土手燒($78)原來是白麵豉燴牛筋,膠質非常豐富而且味道頗為濃郁,配飯真的一流!冷盤選了明太子豆腐,用上日本豆腐夠滑嫩,加上惹味的明太子,不錯!追加了芝麻味增苦瓜拌炸豆皮(+$18),苦瓜切得很薄,配上豆皮及芝麻,調味適中,很好吃!另一份選了蕃茄味增豆腐漢堡($68),感覺比較特別。漢堡用上豆腐而製,是素食菜式,蕃茄味增很適合拌飯!冷盤的醬煮糖漬紅薯甜甜的份量很足。至於額外追加的芝麻醬秋葵(+$18)也夠新鮮,好吃!飲料是本來就包了米気黑糖米水,常溫的而且只有淡淡的天然甜味,很是健康。CALPIS乳酸菌飲品(+$5)也是餐廳調配出來的,也很清新!店員熱情有禮,食物有家的感覺,健康沒負擔!

芝麻味增苦瓜拌炸豆皮

醬煮糖漬紅薯
芝麻醬秋葵

店員熱情有禮,食物有家的感覺,健康沒負擔!

芝麻味增苦瓜拌炸豆皮
醬煮糖漬紅薯
芝麻醬秋葵
星期日去咗黃埔行街,再探索一下附近有乜美食。其實我喺呢頭返過工,所以對呢區都算熟悉。區內開滿各式各樣嘅餐廳,連鎖店或者小食店通通都有,競爭可算係非常大😳!今次我哋就去咗間應該新新地嘅餐廳「米気」,上次嚟好似都未見到佢。餐廳環境走簡約風,即係無X良品Style,帶畀人舒服平靜嘅感覺。我哋坐喺卡位,十分闊落,而且仲有太陽光曬入嚟😊。可能由於無得做晚市堂食嘅關係,餐廳現時得一個餐牌,就係🌤全日供應(11:30-17:30)嘅午市套餐。套餐包括主食、冷盤、飲品、白飯、湯品同漬物。而需要選擇嘅項目就係主食、冷盤同飲品,其中前兩者都係八選一。價錢以主食價格定奪,由$58-$118不等,額外追加冷盤就每款$18。我覺得好抵食喎,尤其係最貴嗰款係我最憎食嘅鰻魚,一定唔會嗌🙈。我哋兩個人Share食,就可以試到更多款式。唔駛等好耐,食物就送上;🍱攞盤就如日本人嘅早午餐,因為用咗好多大大小小唔同嘅碗碟裝住食物。套餐本身只係包咗一款冷盤,但見追加一份唔貴,所以我哋各自都加咗份,成個感覺即刻再繽紛啲😍。由於每樣食物都真係好好味😋,所以我決定逐一介紹。味噌番茄燴肥牛($76),唔好睇個碟唔大,份量其實一啲都唔少
由於每樣食物都真係好好味😋,所以我決定逐一介紹。
味噌番茄燴肥牛
味噌番茄燴肥牛($76),唔好睇個碟唔大,份量其實一啲都唔少,🐮肥牛有五至六片,大大片。除咗肥牛外,呢道菜嘅重點係個番茄汁,超級無敵好食,送飯一流。
味噌番茄燴肥牛
🍅番茄味道濃郁,我冇喺其他餐廳食過類似口味,估計並無用上茄膏,無酸味;但整體係相對甜咗啲。雖然話用咗味噌,不過又唔太覺;唔知係咪融入咗喺番茄味入面呢?畫龍點睛之處在於最上面嘅溫泉蛋🥚,蛋漿同番茄一向都咁夾,佢令到菜式嘅造型同味道均有所提升!
豚肉大根生姜燒
豚肉大根生姜燒($72),反而我覺得呢道菜有味噌味😂,不過薑味就唔太出。再者,由於落咗七味粉,口味變得有微微嘅辛辣。同樣地,佢亦係好好味嘅主菜。🐷豚肉係帶皮豬腩片,無肥牛咁大塊。我認為大根蘿蔔更有驚喜,因為口感超爽,並同洋蔥一樣咁掛汁。
芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮
芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮,利申平日我係唔食苦瓜的,但見係日式,又唔知係咪沖繩苦瓜(佢無話係),就一於試試,反正唔啱食都仲可以食豆皮。估唔到我又接受到喎😱,苦瓜切成絲狀,唔需要太多勇氣都可以夾入口。味道微甘,唔算太苦,涼拌無乜多餘醬汁,食落帶點清新嘅感覺。炸豆皮絲亦都有口感,同苦瓜相映成趣。
鏗魚汁菠菜
鏗魚汁菠菜,呢個小食係頗為常見嘅一味,而且好難唔好食。菠菜條每條長短相若,好整齊。如果上面多啲木魚會更正🤔,不過鏗魚汁都夠味,所以無損滋味。
明太子豆腐
明太子豆腐,明太子同豆腐我都鍾意食,但本身我覺得味道可能會相對地寡,點知又無啵。每啖都食到明太子,幾辣下、但好惹味,😙襯滑滑嘅豆腐食啱啱好。
柚子醋海藻沙律
柚子醋海藻沙律,其實佢都好食,不過就最為普通🥗,可能因為喺第到食過類似口味嘅柚子醋沙律啦。但佢勝在係用上海藻,而唔係一般蔬菜,特別爽脆。
味噌湯
每份套餐均配有味噌湯,佢無過鹹之餘,仲有超多湯料👍,例如蘿蔔、海帶同豆腐等。
作為日式午餐,又點少得米飯呢🍚?餐廳採用日本國產米,大大粒珍珠米,軟熟有飯香。成枱放滿餸,真係飯都要食多啖,我朋友仲好厚面皮咁添咗碗飯。跟餐嘅漬物亦為開胃。
米気黑糖米水
米気黑糖米水,幾款飲品之中係得呢款唔駛加錢。作為餐廳嘅招牌飲品,果然唔錯🤤。雖然係黑糖,但甜度好低,為米水減「淡」。留意番,佢預設係常溫。烏龍茶(+$6),我覺得同道地津路差唔多味😅,如無特別需要,可以唔嗌,汽水亦然。
餐廳現時做緊🥡外賣自取8折優惠,我目測訂單做唔停。
總括嚟講,「米気」真係一間好出色嘅日式家庭料理店🇯🇵,每樣食物都超好食,無呃你。價錢亦大眾化,完勝無X印良品嘅三餸飯。最後,店員服務唔錯,態度有禮。
2020-08-17
芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮
味噌湯
米気黑糖米水
  • 黑糖米水
2020-08-22 185 浏览
呢間位於黃埔嘅日式家常料理bookmark左好耐終於抽到時間中午會一會佢定食午餐最平$58起真係幾抵🤪.〰️定食午餐<主食 + 冷盤 + 飲品 + 湯>主食我揀咗蕃茄味噌豆腐漢堡漢堡係由豆腐整食 裏面加入左紅椒同青椒幾欣賞佢個蕃茄味噌 濃得黎同豆腐好夾不過豆腐漢堡椒味都好重 怕青椒嘅朋友要留意下🤭特別想提佢哋嘅麵豉湯都好高質好足料入面除咗普通嘅豆腐同昆布之外仲有好多菇同埋佢哋係用日本米 粒粒分明好有咬口食曬成個餐真心飽哂 極滿足午市真係好平 環境又舒服 推介🤙🏿

呢間位於黃埔嘅日式家常料理bookmark左好耐

同埋佢哋係用日本米 粒粒分明好有咬口
食曬成個餐真心飽哂 極滿足

午市真係好平 環境又舒服 推介🤙🏿
2020-08-20 303 浏览
午市定食餐牌主菜八選一,冷盤六選一,加飲品,價錢由$58-$118另收加一,價錢唔算平,但食物質素唔錯。東坡肉 $76 份量幾多,配黃芥末幾新鮮亦幾夾。肉質半肥瘦,肥肉入口融化,但瘦肉略有咬口。蕃茄味噌豆腐漢堡 $68素食之選,豆腐做的漢堡球,味道偏淡,口感唔錯。醬煮糖漬紅薯唔會太甜,不過食完真係好飽。芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮我真係好鍾意食苦瓜,切絲幾爽口,少少甘香。米気黑糖米水常溫,味道淡淡的,唔識形容既味道,但都幾清新。

東坡肉

蕃茄味噌豆腐漢堡

醬煮糖漬紅薯唔會太甜,不過食完真係好飽。
米気黑糖米水常溫,味道淡淡的,唔識形容既味道,但都幾清新。
午餐
東坡肉
蕃茄味噌豆腐漢堡
2020-08-16 100 浏览
日式家庭料理🍱 可以自由選擇你鐘意食既Main dishes 同埋Cold side dishes🥢 其實我平時淨係食日本米 珍珠米已經覺得好開胃,今次佢哋既日式家庭菜除咗好多選擇之外,味道都唔錯,哩個味噌蕃茄燴肥牛好有蕃茄味,又唔會太咸,味道啱啱好🥰 用黎送飯真係一流🍚 個Cold side dishes 揀左個芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮,平時唔鐘意食苦瓜既我食落又覺得ok wo,加埋豆皮好似中和左d苦味咁😂 哩個餐 $76 包埋飲品同味噌湯其實性價比都ok,佢個米気黑糖米水係常溫,女仔飲真係好有益健康☺️ 如果唔夠飽佢哋都會好好咁幫你免費加飯,加完飯感覺仲抵😂 不過女仔食哩個餐真係啱啱好,好滿足啊🥰