2020-09-06 198 浏览
最近买𩠌、煮饭都变成兴趣,有时想煮一餐日本家常料理都觉得多工序,决定去米气食返餐美味嘅一汁多菜。小钵简左鲣鱼汁菠菜、主菜简左豚肉大根生姜烧、餐饮简左米气黑糖米水。跟餐嘅仲有具たくさん(超多料)嘅味噌汤同渍物。先要大赞鲣鱼汁菠菜,鲣鱼汁鲜甜,经过鲣鱼汁腌浸过嘅菠菜好爽口,唔系淋晒个种,正!要煲出鲜甜嘅鲣鱼汁需要高质嘅鲣鱼片、大量心机同时间,可以以依个价钱食到高质嘅鲣鱼汁菠菜实在有惊喜👍🏻唔好睇豚肉大根生姜烧好似只系一小碟,但其实分量都多,食极都仲有😂大根煮得入味,而豚肉亦煮得岩岩好,易咬开唔会韧。豚肉生姜烧向来应有嘅油腻感都有做到,而个人觉得相比其他餐厅,米气嘅唔算油腻,汁配白饭食系一流,而且洒上一味粉同葱花更带出整体味道,令人会上瘾嘅一品。渍物不过不失;味噌汤意外地好多料!有大根、油豆腐等等⋯饮完成个人都舒服晒,好满足☺️黑糖米水亦只系微甜,对怕太甜嘅我黎讲岩岩好👍🏻疫情下入店时堂食只有我一枱,坐系窗边望住人来人往嘅街道,边细味简单又美味嘅日本家庭料理,彷佛形成两个世界。偶尔慢活都唔错。P.S. 食完依餐后无好口渴嘅情况出现,所以都证明到佢地主要用运用食材原有味道去制作料理,唔系狂用味精

跟餐嘅仲有具たくさん(超多料)嘅味噌汤同渍物。

鲣鱼汁菠菜

豚肉大根生姜烧

渍物不过不失;味噌汤意外地好多料!
有大根、油豆腐等等⋯饮完成个人都舒服晒,好满足☺️
黑糖米水亦只系微甜,对怕太甜嘅我黎讲岩岩好👍🏻

P.S. 食完依餐后无好口渴嘅情况出现,所以都证明到佢地主要用运用食材原有味道去制作料理,唔系狂用味精嘅餐厅。
鲣鱼汁菠菜
豚肉大根生姜烧