2020-10-30 136 浏览
點餐方式係自選模式,每位客人一張紙剔下自己想要嘅餐,建議胃口比較小小嘅唔好剔曬,會食唔曬架佢哋嘅茶都好好飲,雖然係配角,但係亦因為如此而唔無點嘢飲每份嘢食都係細細份,但係係夠食嘅。菜單食食下會悶,選擇無muji多,口感亦無muji好飲,仲要貴過muji
佢哋嘅茶都好好飲,雖然係配角,但係亦因為如此而唔無點嘢飲
2020-10-29 3235 浏览
相信日本🇯🇵係唔少香港人嘅另一個鄉下,疫情關係大家今年都冇得外遊。由於太掛念日本,即使身在香港卻經常都想食日本野,藉此幻想一下自己身處日本😂。今晚黎到黃埔嘅呢一間日式家庭料理店,竟然有種置身於日本嘅錯覺!餐廳有唔少闊落嘅梳化卡位,燈光光線柔和,座位之間有足夠空間,環境舒適☺️👍🏻 一打開餐牌就知道我揀岩地方了!客人可以喺每一個category:米、煮、冷、溫甜及飲裡面揀一樣野食,呢個設計岩哂三心兩意咩都想少少嘅我!可以一次過試哂咁多款美食之餘又唔會過飽😆💖 呢一個係我揀嘅set:明太子日本米飯🍚+牛肉壽喜燒+ 和風茄子🍆 + 忌廉蟹肉餅 + 柚子醬油煎鴨胸,再追加日式麵豉湯同埋漬物🥰 呢個set嘅賣相我會比100分!見到已經令人食指大動。薄切牛肉吸收哂壽喜燒嘅湯汁,再配埋日本京蔥、溫泉蛋同日本豆腐,材料豐富又美味!忌廉炸蟹餅熱辣辣炸得金黃香脆,內裡包住非常creamy嘅filling;茄子嘅調味剛好作為開胃菜一流;鴨胸都好惹味煮得幾出色。我最愛嘅係呢碗明太子珍珠米飯🍚 出面好少餐廳食到,明太子配白飯實在係絕配!值得一讚嘅係啲湯上枱時都係熱辣辣嘅,飲落好暖胃好舒服🥰!友人點左一個唔同嘅se

友人點左一個唔同嘅set:櫻花蝦味噌漬白飯+ 南蠻炸雞 + 鏗魚汁波菜 + 松葉蟹薯仔沙律 🥗 + 期間限定嘅醬油牛油煎牛扒 😇 炸雞有少少攤凍左上枱時唔夠熱,但勝在個sauce超惹味,惹味得黎唔會太咸,好喜歡呢一種淡淡的健康美味。牛扒就唔係好食得出醬油味,反而牛味好香濃,可惜有少許煮過頭,咬落唔夠鬆軟。其他幾款就正常發揮啦!整體黎講我叫果個set嘅幾款食物水準更高。

最後壓軸出場嘅係清酒雪糕 - 呢款雪糕係日本🇯🇵廚師現場手打製作而成,呢款雪糕口感好特別,食落好彈牙有啲似食緊土耳其雪糕咁,而且唔會好易溶!另一款係杏仁豆腐,口感介乎布甸同啫喱之間,齒腔之間滲透著陣陣濃郁嘅杏仁味🥰
2020-10-28
呢間餐廳成日都好多人排隊社交媒體同𝚘𝚙𝚎𝚗𝚛𝚒𝚌𝚎上都正評居多 就去一試究竟🧐一行𝟺人嗌嘅食物都好似 只係有小不同~食物味道黎講 整體大家都幾失望🤓先講環境~卡位都舒服嘅 𝟺個人坐都好鬆動👍🏻裝修走木系簡約風🦦佢主打一汁多菜 換言之就係續樣叫~選擇都算幾多嘅醬油蛋飯($22)呢個飯已經係我成個套餐入面食過最好食嘅野🥺蛋係新鮮嘅 所以加左小小醬油已經好好食~牛肉壽喜燒($48)入面嘅材料有肥牛 豆腐 冬菇 溫泉蛋個汁係做得唔錯嘅 微甜頗香~但肥牛有點𝑜𝑣𝑒𝑟𝑐𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 食落鞋到不得了醬汁亦都太少我同朋友都無食曬😕松葉蟹薯仔沙律($24)呢個沙律食得到有蟹肉 但我同同行朋友都覺得食落去好似茶餐廳雞髀配沙律果種味~普通到無得再普通😖蔥燒厚切牛舌($32)黎嘅時候同朋友都嚇左一跳說 好 的 厚 切 呢 ? 食落去個調味都𝚘𝚔𝚊𝚢嘅 但佢如果寫薄切我個心會好過啲😫整體黎講環境舒服 食物賣相精緻都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎但味道表現真係好𝚜𝚘𝚜𝚘而且其實散叫加下加下 都成百幾蚊呢個價錢嘅話 我正正經經搵間日本野食個壽喜燒應該會開心啲😶大家如果想念日本家常小菜嘅味道又行開附近想試嘅話 或者嘗試叫下其他小碟 睇下

一行𝟺人嗌嘅食物都好似 只係有小不同~
食物味道黎講 整體大家都幾失望🤓
先講環境~
卡位都舒服嘅 𝟺個人坐都好鬆動👍🏻
裝修走木系簡約風🦦

佢主打一汁多菜 換言之就係續樣叫~
選擇都算幾多嘅

醬油蛋飯($22)
呢個飯已經係我成個套餐入面食過最好食嘅野🥺
蛋係新鮮嘅 所以加左小小醬油已經好好食~

牛肉壽喜燒($48)
入面嘅材料有肥牛 豆腐 冬菇 溫泉蛋
個汁係做得唔錯嘅 微甜頗香~
但肥牛有點𝑜𝑣𝑒𝑟𝑐𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 食落鞋到不得了
醬汁亦都太少
我同朋友都無食曬😕

松葉蟹薯仔沙律($24)
呢個沙律食得到有蟹肉
但我同同行朋友都覺得食落去好似茶餐廳雞髀配沙律果種味~
普通到無得再普通😖

蔥燒厚切牛舌($32)
黎嘅時候同朋友都嚇左一跳
說 好 的 厚 切 呢 ?
食落去個調味都𝚘𝚔𝚊𝚢嘅 但佢如果寫薄切
我個心會好過啲😫

整體黎講環境舒服 食物賣相精緻都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎
但味道表現真係好𝚜𝚘𝚜𝚘
而且其實散叫加下加下 都成百幾蚊
呢個價錢嘅話 我正正經經搵間日本野食個壽喜燒應該會開心啲😶

大家如果想念日本家常小菜嘅味道
又行開附近想試嘅話 或者嘗試叫下其他小碟 睇下會唔會有驚喜啦🤭
2020-10-25 121 浏览
🇯🇵精緻日本定食,推介推介❗️每碟份量少少但係款式多到啱晒貪心的吃貨🍚佢建議嘅套餐係一個米飯+主食+冷食+溫食(每款價錢不同),加$8會有埋湯同漬物。🍚日本國產米配/醬油金菇($18)及櫻花蝦味增漬($22)Both推介❗️醬油味道適中,金菇亦十分入味,至於櫻花蝦就更出色,既香口亦充滿蝦的香味,令整碗飯的味道及層次更上一層樓。下次會試吓醬油蛋及海苔醬!🍚主食/(因為有推薦菜式logo選擇的)土手燒($48)及蕃茄味增豆腐漢堡($38)較為推介豆腐漢堡❗️土手燒有啲似係一個特色醬汁去炆牛腩及蒟蒻,比預期較遜色。但豆腐漢堡味道及層次都十分豐富,口感與漢堡扒相似,而裏面除咗豆腐仲有其他切碎左嘅蔬菜,十分驚喜!下次要試吓南蠻炸雞同壽喜燒!🥗冷食/松葉蟹薯仔沙律($24)及明太子豆腐($28)Both推介❗️十分多蟹肉,裏面有切條狀的青瓜及紅蘿蔔,是久違了的薯仔沙律味道!讚!另外明太子豆腐質感嫩滑入口融化,和明太子加起來一起吃味道滿分!🍲溫食/海苔炸竹輪($28)及炸蓮藕脆片($18)海苔同竹輪本身味道就好夾,上枱嘅時候係熱辣辣新鮮炸起,而且竹輪長達15cm,中間更驚喜地配以餡料,味道口感滿分!蓮藕脆片
🇯🇵精緻日本定食,推介推介❗️

🍚日本國產米配/
醬油金菇($18)及櫻花蝦味增漬($22)
Both推介❗️

🍚主食/
較為推介豆腐漢堡❗️

🥗冷食/
松葉蟹薯仔沙律($24)及明太子豆腐($28)
Both推介❗️

🍲溫食/
海苔炸竹輪($28)及炸蓮藕脆片($18)
海苔同竹輪本身味道就好夾,上枱嘅時候係熱辣辣新鮮炸起,而且竹輪長達15cm,中間更驚喜地配以餡料,味道口感滿分!蓮藕脆片厚薄適中脆到索索聲,配以調味,不知不覺就成碗食晒啦。下次要試埋明太子厚蛋燒、關東煮同忌廉蟹肉餅!

至於麵豉湯同食物味道則正常,因為太飽嘅關係無試到甜品😂一句!值得Encore的餐廳!
  • 蕃茄味噌豆腐漢堡
  • 海苔炸竹輪
  • 炸蓮藕脆片
  • 松葉蟹薯仔沙律
木系嘅裝潢同陳設,餐廳環境有種日本和室風格;定食選擇完全由你話事,由飯底到冷盤,每款一兜,隨意組合😋今日同朋友一行四人,好搞笑地我哋大部份嘅選擇都係一樣🤣有唔同嘅小食就會大家share🍴🥢而且每一兜嘅份量適中,賣相都幾別緻🤤嚟到米氣當然要試清楚佢嘅米飯🍚「米」今次我哋都選擇咗「醬油蛋飯」🥚,簡而精,一隻新鮮嘅流心蛋黃,配上鮮甜嘅醬油,淨係咁樣撈飯食都好滿足😋👍🏻「主」又係一致地選擇咗「牛肉壽喜燒」🍲略嫌唔夠汁,所以表面嘅牛肉都幾乾身會有啲鞋口,壽喜燒嘅湯汁清甜,如果多啲汁就好!😩到「冷」終於出現分歧,「醬煮糖漬紅薯」有點失望,由於糖唔夠多,變相令外層嘅糖皮唔夠脆,口感太硬😞有冷就有「溫」,「蔥燒厚切牛舌」傷心在一點都唔厚切😭薄切係爽口嘅質感,份量多,但牛味欠奉😩分開逐碟計黎講其實價錢都偏貴,回頭意欲唔高,不過飯真心香,加上環境日本風,令人有置身日本嘅感覺👍🏻

2020-10-21 93 浏览
一睇個門口見到非常簡約既設計🎨 米白色既主調走一種簡約既無印風🤍 採光仲要好光猛✨ 可以自己選擇主菜 🍽冷盤🧊 溫菜🔥 做成自己既定食👍🏻 選擇非常多😍 但係口味黎講 比起同類餐廳 日系既口味都係差少少🇯🇵 未算正宗 ⭐️日本國產米 🍚不過不少 缺少日本米既香同綿密既口感🌝⭐️土手燒 🍲用白味增煮過既牛筋🐮口感好QQ 滿滿既骨膠原💪🏻 味增可以再濃D😋⭐️明太子厚蛋燒 🍳玉子燒都幾滑溜🥚但係明太子醬溝得太多Mayo 🙃 如果係完整既明太子 鮮味會更重 同蛋味更夾🥰⭐️ 芝麻味增苦瓜拌炸豆皮 🥗涼菜黎講幾清新🌿 苦瓜同豆皮既口感同味道都好夾🤪 調味可以濃一D 因為苦瓜始終有DD 澀味同草青味🌱⭐️ 明太子飯 🦑撈飯一流💥 滿滿海水既Umami 感覺🌊而且唔會腥 +$8 有味增湯同漬物 🍜但感覺無乜亮點⭐️ 月見博多地雞團子 🍗中間既蛋黃令到口感好滑 🤣但係調味比較重手🧆食落竟然有D似薯片既味道😨⭐️ 忌廉蟹肉餅 🍘脆卜卜好香口😂 裡面流心好Creamy🦀

⭐️日本國產米 🍚

⭐️ 月見博多地雞團子 🍗

⭐️ 忌廉蟹肉餅 🍘
脆卜卜好香口😂 裡面流心好Creamy🦀
2020-10-21 99 浏览
朋友住黃埔, 話近排開左間新餐廳, 幾有人氣想去試下咁話。餐廳風格有D似MUJI, 係日系簡約風, 感覺幾舒適。MENU選擇多得黎好有條理, 真係好有日本STYLE! 依度其中一個賣點係一個SET可以自由配搭, 最basic應該係揀一款米+主食+冷盤+溫。醬油蛋飯金黃蛋黃加上少少醬油, 正。蟹膏蟹肉飯平時自己買罐頭撈都好貴, 依度有得咁樣食好過癮! 蟹膏甘香, 撈飯一流!!芝麻醬秋葵日本秋葵灼熟帶爽脆口感, 健康之選。八爪魚沙律好多彈牙既八爪魚粒。 忌廉蟹肉餅炸得香脆可口, 中心係超CREAMY忌廉, 帶淡淡蟹鮮味, 朋友好中意依個。蔥燒厚切牛舌我最愛既牛舌! 唔算好厚但叫做厚薄適中, 口感彈牙, 而且面頭加左蒜粒, 好惹味!白味噌慢煮石斑柳以鹽同黑椒吊味, 加上白味噌帶出微微甜味, 味道溫和。石斑柳已起骨, 魚皮香口, 魚肉札實有質感 。牛肉壽喜燒熱呼呼既壽喜燒, 湯底味道香甜, 牛肉份量都算多, 沾上蛋漿食, 正!蜜柑白玉中意煙韌甜品既人會中意, 加上蜜柑果香, 好味~整體黎講我地都覺得好高分, 而且香港真係比較少有同類型餐廳, 價錢亦好合理, 值得一試!

醬油蛋飯
金黃蛋黃加上少少醬油, 正。

芝麻醬秋葵
日本秋葵灼熟帶爽脆口感, 健康之選。

八爪魚沙律
好多彈牙既八爪魚粒。

蔥燒厚切牛舌

白味噌慢煮石斑柳

蜜柑白玉
中意煙韌甜品既人會中意, 加上蜜柑果香, 好味~

2020-10-20 342 浏览
喜愛去日本旅遊的好友,約我吃日式西餐廳,紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖,她推介蟹膏蟹肉飯,味道極鮮甜,有頗多蟹肉, 撈白飯超好味。醬煮糖漬紅薯 🍠,香香甜甜。白味噌慢煮石斑柳 ,大大份又啖啖肉 ,魚皮煎得香脆 ,真美味。牛肉壽喜燒,有肥牛、豆腐、冬菇、溫泉蛋,醬汁帶甜,好味道。汁燒鰻魚,鰻魚肥美肉厚,燒得外脆內軟,塗滿燒汁,很香味甜。月見博多地雞團子,賣相靚很,雞肉中間有隻生雞蛋,很香滑美味。蔥燒厚切牛舌 ,牛舌爽口彈牙 ,很美味。明 太子厚蛋燒,頗厚身,很嫩滑,配明太子就更惹味😊蜜柑白玉,白玉口感軟糯又煙韌,寒天口感爽滑,配紅豆蓉香甜好味,極好吃。焦糖布丁,蛋味香濃,焦糖味香,真不錯。杏仁豆腐,清香又滑。
蟹膏蟹肉飯
蟹膏蟹肉飯,味道極鮮甜,有頗多蟹肉, 撈白飯超好味。

醬煮糖漬紅薯 🍠,香香甜甜。

牛肉壽喜燒
牛肉壽喜燒,有肥牛、豆腐、冬菇、溫泉蛋,醬汁帶甜,好味道。
汁燒鰻魚,鰻魚肥美肉厚,燒得外脆內軟,塗滿燒汁,很香味甜。
月見博多地雞團子
燒牛舌
蔥燒厚切牛舌 ,牛舌爽口彈牙 ,很美味。
明太子厚蛋燒
明 太子厚蛋燒,頗厚身,很嫩滑,配明太子就更惹味😊
杏仁豆腐/蜜柑白玉
杏仁豆腐/焦糖布丁
焦糖布丁,蛋味香濃,焦糖味香,真不錯。
杏仁豆腐,清香又滑。
關東煮
杏仁豆腐/焦糖布丁
關東煮
  • 汁燒鰻魚
  • 蜜鉗白玉
餐廳位於大馬路的轉角位😙清晰顯眼看來應該深受附近上班族及街坊喜愛因為明明我已經2:00來🕑但都依然多人店內設計及色調簡約樸素 清幽脫俗💕有置身於日本家庭式料理感覺讓人感到休閒 舒適 放鬆💆🏻‍♀️牛市套餐可以自選 1主食 1冷料理 1飲品價錢依據主食金額定價🧐更附送日本國產米,是日湯品及漬物🥣如果喜歡的話亦可額外+$18配多款冷料理🥢明太子豆腐表面鋪上滿得快瀉般的明太子👏🏻👏🏻而豆腐則嫩滑得能直接滑進喉嚨內配埋底部的醬汁酸酸辣辣 特別開胃🤤PS:在我選的幾款食品當中 這相對最辣🥬鰹魚汁菠菜每當食日式料理👨🏻‍🍳少不免要配搭簡單又美味的鰹魚汁菠菜 清幽的鰹魚鮮味 讓菠菜變得滋味👅然而廚師壓成磚狀後更顯整潔🙌🏻🍠醬煮糖漬紅薯當糖包著紅薯表面時 既甜蜜又增添黏口感份量更是頗多 大約有8-10粒左右👀食晒後都已經能有點兒飽肚了雖然如此但都推薦一試🥳🍆和風茄子味道酸酸辣辣 零舍惹味♥️加上生蒜,青紅黃椒的獨特香味作為前菜真是一流🙆🏻‍♀️🐟汁燒鰻魚 $118雖然並非原條上枱 但其實份量十足因為肉質極肥厚 又沒太多細骨完全是食到啖啖肉 外表亦烤得色澤金黃 伴隨著香甜可口嘅燒汁🎊用來配粒粒分明而又米香十足
餐廳位於大馬路的轉角位😙清晰顯眼
看來應該深受附近上班族及街坊喜愛
因為明明我已經2:00來🕑但都依然多人

店內設計及色調簡約樸素 清幽脫俗💕
有置身於日本家庭式料理感覺
讓人感到休閒 舒適 放鬆💆🏻‍♀️

牛市套餐可以自選 1主食 1冷料理 1飲品
價錢依據主食金額定價🧐
更附送日本國產米,是日湯品及漬物🥣
如果喜歡的話亦可額外+$18配多款冷料理

食晒後都已經能有點兒飽肚了
雖然如此但都推薦一試🥳

🍆和風茄子
味道酸酸辣辣 零舍惹味♥️
加上生蒜,青紅黃椒的獨特香味
作為前菜真是一流🙆🏻‍♀️

使得牛肉香氣及濃郁羶味突出

☕️烏龍茶 +$6
原本會附送米気黑糖米水
當然亦可加錢轉其他飲品👍🏻

喂呀~真係好耐冇飛過🥺好想返鄉下呀🇯🇵唯有係香港食下日本野一解思鄉之苦😭今次覓食黎到黃埔本身我已經好喜歡食呢類型日式料理叫幾樣菜式好豐富 所以對米氣好期待😆Lunch menu都算多野揀一個冷盤一個熱盤 有飯同飲品價錢優惠👏🏻我叫咗蕃茄牛肉 上面仲有隻溫泉蛋份量都算多 不過有小小咸冷盤叫咗茄子🍆❤️❤️❤️非常日式非常好食!每個餐仲有湯同漬物正常食量一定飽或者食唔哂😂掛住日本嘅去開呢邊我都推介你黎試👍🏻
喂呀~真係好耐冇飛過🥺

價錢優惠👏🏻

我叫咗蕃茄牛肉 上面仲有隻溫泉蛋
份量都算多 不過有小小咸

冷盤叫咗茄子🍆❤️❤️❤️
非常日式非常好食!

每個餐仲有湯同漬物
正常食量一定飽或者食唔哂😂
掛住日本嘅去開呢邊我都推介你黎試👍🏻
午餐
1K
2020-10-15 140 浏览
太耐無去日本的關係,對所有吃日式食品的餐廳都倍感興趣的,之前朋友話在黃埔有間可以食到日式家常便飯的小店,好吸引呢😋餐廳內格局好日系感覺,簡單得來頗有藝術感的,坐得好舒服,怪不得8點去滿座了。餐廳建議可以選擇一款米+主食+冷盤+溫,當然也可以按個人口味自由配搭~可以選擇的款式很多,有選擇困難症的我合朋友每款都選擇了些,賣相很精緻呢!這是我選擇的,我點了限定新登場的冷盤-大吟釀醉雞配其他菜。🍚明太子米:向來都很喜歡吃明太子,所以見到有明太子的菜都會點,餐廳用了日本米,配上香辣的明太子,將明太子與米撈勻,好match!🌟溫- 炸蓮藕脆片:蓮藕片炸得很薄脆,上面加了些辣粉,吃下去很惹味呢,忍不住不斷的吃,當飯前小食或送飯都一流。🌟冷-大吟釀醉雞(期間限定):醉雞好厚肉,而且每口都好香酒味,而且雞皮好薄,值得一試嘅期間限定款。朋友喜歡清淡點的,所以點了很多魚的菜式🐟~🍚蟹膏蟹肉飯:喜歡吃蟹膏的一定會好喜歡,蟹膏好香,撈落飯到就咁食都好正😋🐟唐揚金目鯛(期間限定):好掛著日本的鯛魚,所以一見到有就order了,魚係宮城縣直送的,魚肉好香好嫩,好似飛了去日本食咁🐟汁燒鰻魚:鰻魚肉好厚,味道都幾好吃過

這是我選擇的,我點了限定新登場的冷盤-大吟釀醉雞配其他菜。

大吟釀醉雞

朋友喜歡清淡點的,所以點了很多魚的菜式🐟~

唐揚金目鯛

🐟汁燒鰻魚:鰻魚肉好厚,味道都幾好

蜜柑白玉

吃過正餐後,重頭戲來了,是我最期待的甜品!這裡的甜品非常出色
🍮蜜柑白玉:白玉子好煙韌,底下是焦糖,香得來不會太甜😋
清酒雪糕

🍨清酒雪糕:吃下去是好清香的清酒香味,好refreshing,而且甜度剛剛好

下次想吃家常便飯的時候,可以再去😋😋
大吟釀醉雞
唐揚金目鯛
清酒雪糕
2020-10-13 3011 浏览
住喺黃埔嘅朋友推介米氣 😏 , 話係區內人氣食店 , 週日晚上嚟試試先 !! 餐牌 :餐牌選擇豐富 , 單單係飯都有 7 款咁多 🤤 每款食物都好吸引 , 呢度勝在每款食物份量唔太多 , 就算 2 口子黎食飯 , 都可以試到好多款而又唔覺得 heavy ! 👍👍醬油蛋飯 ($22) 蛋黃非常飽滿 , 醬油蛋有鹹香但又唔會太鹹 , 每粒飯都比蛋汁包住 🤤 好正 ! 明太子飯 ($22)超多明太子 !! 絕對夠撈曬成碗飯 ~ 鹹同辣度非常適中 ! 超好味 ! 必試 !! 😋😋 就算唔撈明太子 , 米氣嘅米飯都好好味 !! 口感軟糯 , 飯味甚濃 !! 鰹魚汁菠菜 ($18) 賣相精緻 , 菠菜嫩滑無渣 , 配埋鰹魚汁感覺清新 , 份量亦多 , 抵食 , 推介 ! 大吟釀醉雞 ($32)有 3 件無骨雞卷 , 賣相一般 🤨 , 雞肉偏蒼白 , 食得出酒味但唔太濃 , 用日本酒大吟釀同樣做到醉雞效果 , 不過個人覺得花雕酒比較襯 , 但係呢個配搭幾新穎 , 可以一試 ~白味噌慢煮石斑柳 ($68) 幾大份 , 魚皮煎得香脆 , 魚肉實淨 , 啖啖肉 , 不過唔係好食到白味噌味🤣 , 食到鹽同黑
餐牌 :

醬油蛋飯 ($22)

明太子飯 ($22)
鰹魚汁菠菜 ($18)

大吟釀醉雞 ($32)

白味噌慢煮石斑柳 ($68)
幾大份 , 魚皮煎得香脆 , 魚肉實淨 , 啖啖肉 , 不過唔係好食到白味噌味🤣 , 食到鹽同黑椒味 ~

唐揚金目鯛 ($108)
雖然呢個比較貴 , 不過職員特別推介話係日本直送 , 就試下喇 ~ 賣相美美的 , 黃金色魚皮 , 雖然係唐揚做法 , 但唔油膩 , 魚肉偏實淨 , 比石斑柳更加好食 🤗
牛油醬油煎安格斯牛柳 ($68)
望落去有啲乾 , 大概 7 成熟 , 食落牛味都算濃 , 微微牛油香 , 想特別提個 3 大片蒜片炸得好靚

蔥燒厚切牛舌 ($32)
牛舌彈牙 ! 生熟程度啱啱好 , 焦香十足 , 不過唔係厚切 🤣🤣 個人覺得薄切更加好味 ~

東坡肉 ($42)
睇圖以為薄薄地 , 點知嚟到好大粒 🤣 好有份量 , 呢個抵食 , 醬汁撈飯一流 , 豬肉炆得好腍 , 肥膏入口即溶 !

唐揚魷魚 ($36)
驚喜位係全部都係魷魚鬚 !! 正 😍😍😍 !!! 炸粉調味剛剛好 , 魷魚彈牙 , 可惜我影相影得太耐 , 食嘅時候已經淋咗 😟 失色不少 , 大家記住要趁熱食 !!
米氣雪糕 ($28)
清酒雪糕 ($30)
2 款雪糕賣相精緻 , 份量比出面嘅一球雪糕大 😲😲 !!
米氣雪糕 - 我講唔出係咩味道 , 連埋面頭嘅脆米一齊食係甜甜地 , 係一個大眾化嘅味道 , 但係又會食得出佢有少少特別之處
清酒雪糕 - 一入口感受到非常突出嘅清酒味 , 唔錯唔錯 !
呢度嘅雪糕質感好特別 , 好似米漿咁 , 可以拉絲 , 我鍾意呢種口感嘅雪糕多過用奶做嘅雪糕 , 大家一定要試下 !! 味道特別 , 份量又多 , 性價比高 🤤🤤🤤 ! 如果兩者要揀其一嘅話 , 我會選擇米氣雪糕 ~

整體黎講 , 呢間人氣食店裝修走簡約日系風 , 用色舒服 , 又有格調 , 餐具亦一樣 , 令食物望上去更加有日式嘅感覺 , 特別鍾意呢度可以一次過試好多款食物 ~ 味道價錢亦合理 , 值得回頭 ! 😊😊
  • 明太子飯
  • 清酒雪糕
  • 米氣雪糕
  • 鰹魚汁菠菜
2020-10-09 134 浏览
早已聽聞紅磡開了一間以日本家庭式料理的餐廳 - 米氣,淨看名字已感到了一種日本文化氣息。餐廳用了和式木系設計,燈光柔和,讓人一種和諧舒適的感覺。日常料理店中所用的都是由福岡縣新鮮的食材,當真是用心製作,誠意十足!芝麻醬秋葵 + 汁燒鰻魚 + 明太子飯+蔥燒厚切牛舌+牛肉壽喜燒芝麻醬秋葵秋葵軟硬度適中,每一口都有一絲絲的黏液,配上濃郁的芝麻醬後,味道清甜爽口,酸酸甜甜真是一道開胃的小菜。牛肉壽喜燒暖笠笠的壽喜燒,把牛肉配上順滑的蛋醬後,更顯味道香濃,牛味濃郁。明太子飯明太子口感細膩,香口的微辣,就算不愛吃辣的人也會愛上,混和香甜的日本白米,真係輕輕鬆鬆就食完一碗飯。汁燒鰻魚鰻魚厚身多汁,嫩滑有彈性,添加了鰻魚汁後更鮮甜,更美味。蔥燒厚切牛舌厚切牛舌嫩滑香口,再加入香蔥後,更令味道更有層次,更惹味。米氣雪糕 米氣的招牌雪糕 ,其黏度跟一般雪糕有很大分別,口感煙韌,而且奶味濃郁,真是必點的飯後甜品。

餐廳用了和式木系設計,燈光柔和,讓人一種和諧舒適的感覺。

日常料理

芝麻醬秋葵

明太子飯

汁燒鰻魚
鰻魚厚身多汁,嫩滑有彈性,添加了鰻魚汁後更鮮甜,更美味。

蔥燒厚切牛舌
厚切牛舌嫩滑香口,再加入香蔥後,更令味道更有層次,更惹味。

米氣雪糕

2020-10-04 113 浏览
早幾日約咗朋友食午餐我哋去到紅磡新開嘅日本餐廳試新嘢店內裝修以木質為主好簡約 有點無印風不論係飯類、主菜、前菜、熱食的款式都有好多選擇有張紙仔比你可以自己剔選想食嘅嘢好似食車仔麵咁😝今次我哋叫咗:明太子飯 $22漬物/味噌湯 $8櫻花蝦味噌漬飯 $22白味噌慢煮石斑柳 $68月見博多地雞團子 $46醬煮糖漬紅薯 $24芝麻醬秋葵 $18米氣雪糕 $28焦糖布丁 $28🍚先講飯,日本珍珠米,煙韌有黏性有咬口。明太子份量唔少,味道唔錯,但我比較推介櫻花蝦味噌漬飯,櫻花蝦香味濃,被味噌醃過,送飯一流!🥗前菜簡咗芝麻醬秋葵,口感爽脆,同麻醬好夾。另一款係醬煮糖漬紅薯,哩款口感比較乾,唔夠軟綿,糖漬亦唔太夠味,哩款一般。🥘主食是月見博多地雞團子好好味!外層炸過香脆,內裡係juicy 嘅雞肉漢堡,配燒汁同生蛋黃,超正!朋友嘅白味噌慢煮石斑柳唔算入味,肉質都有點鬆散。🍦甜品嘅米氣雪糕,米味嘅雪糕唔算太甜,面頭有脆脆咸咸嘅米通,雙重口感,特別得嚟又好食,推介!🍮我嘅焦糖布丁,布丁好Q好滑,有蛋味,焦糖非常香,而且幾大杯,抵食!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔶整體食物味道係中上,好有日本地道風味,感覺幾

早幾日約咗朋友食午餐
我哋去到紅磡新開嘅日本餐廳試新嘢
店內裝修以木質為主
好簡約 有點無印風
不論係飯類、主菜、前菜、熱食的款式
都有好多選擇

芝麻醬秋葵 $18
米氣雪糕 $28
焦糖布丁 $28

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔶整體食物味道係中上,好有日本地道風味,感覺幾健康,同埋佢哋嘅玄米茶都好香幾好飲,會再去試其他款菜式。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2020-09-29 2525 浏览
最近有同事介紹左小妹黃埔一間食日本家庭式料理🇯🇵🏡🍱嘅餐廳, 所以今晚就同朋友去試下😊! 餐廳用左柔和嘅燈光, 營造左一個感覺好舒適好溫暖, 好有日本家庭嘅屋企feel☺️! 佢地嘅餐牌主要分左做幾大項: 米🍚, 主食🥘, 冷盤🥗, 溫盤🥟, 甜品🍰, 飲品🍹, 亦可以追加漬物同湯🥣, 每項都可以自由配搭, 岩哂唔同人嘅口味, 仲一定食得飽🤣!米氣黑糖米水🌾🥛米水味道清甜, 飲落舒服輕盈!麵豉湯🥣➕前菜漬物(上方)松葉蟹薯仔沙律🦀🥔🥗(左下)薯蓉中間有粒粒薯仔, 加埋松葉蟹肉口感唔錯😁!柚子醋海帶沙律(右下)海帶口感爽脆, 拌以柚子醋非常開胃😉!鰹魚汁菠菜菠菜口感鮮嫩, 吸哂鰹魚汁, 味道唔太咸, 鮮中帶甜!明太子厚蛋燒🥚厚蛋燒邊邊微微焦脆, 質感綿密帶點creamy口感, 加上少少嘅明太子已經好好味😊汁燒鰻魚🐟鰻魚肥美, 外脆內軟, 上面怖滿濃厚燒汁, 份外香口!😊醬油蛋飯🍳🍚一桔穿醬油蛋黃, 蛋液四處流落係熱辣辣嘅白飯, 蛋味香濃幼滑, 白飯口感煙韌, 飯味重, 簡簡單單嘅食法已經好好味☺️!蟹膏蟹肉飯🦀🍚蟹膏味極濃極鮮甜入面仲有一絲絲嘅蟹肉, 就咁食一d都唔咸, 幾有驚喜😋! 少少嘅

米氣黑糖米水🌾🥛
米水味道清甜, 飲落舒服輕盈!

麵豉湯🥣➕前菜漬物(上方)
松葉蟹薯仔沙律🦀🥔🥗(左下)
薯蓉中間有粒粒薯仔, 加埋松葉蟹肉口感唔錯😁!
柚子醋海帶沙律(右下)
海帶口感爽脆, 拌以柚子醋非常開胃😉!

鰹魚汁菠菜
菠菜口感鮮嫩, 吸哂鰹魚汁, 味道唔太咸, 鮮中帶甜!

明太子厚蛋燒🥚

汁燒鰻魚🐟
鰻魚肥美, 外脆內軟, 上面怖滿濃厚燒汁, 份外香口!😊

醬油蛋飯🍳🍚

蟹膏蟹肉飯🦀🍚
蟹膏味極濃極鮮甜入面仲有一絲絲嘅蟹肉, 就咁食一d都唔咸, 幾有驚喜😋! 少少嘅醬加上白飯已經好好味, 完全係可以撈好多碗飯, 極度推介😆👍🏻!

白味噌慢煮石班柳🐟
石班柳色澤微微金黃, 香味四溢而且用左適量嘅白味噌所以唔會過咸, 魚肉質感厚實嫩滑唔鬆散, 而且味道幾鮮!

牛肉壽喜燒🐂🥘
入面有牛肉🐂, 冬菇🍄同煎香過嘅豆腐, 混合甜甜地嘅壽喜燒醬汁同埋半熟蛋, 就咁食已經好入味, 撈埋飯又係不得了!

清酒雪糕🍶🍦
質感黏黏地有d似米漿, 入口酒味濃酒香重, 甜而不膩!

蜜柑白玉🍊
白玉質感軟糯煙韌, 寒天口感爽滑, 沾上黑糖漿同紅豆蓉甜甜地幾好味, 配合埋微微帶酸嘅蜜柑就岩岩好平衡番個味道!
2020-09-25
  • 蟹膏蟹肉飯