2020-11-29 134 浏览
店鋪位置唔難搵,不過由於附近好多住宅,所以一到晚飯時間就好多人等位明太子豆腐+ 月見博多地雞團子+忌廉蟹肉餅+蟹膏蟹肉飯月見博多地雞團子係一個好大件的雞肉丸,外層煎香左,充滿甜醬油的味道,配埋生雞蛋黃汁,唔錯忌廉蟹肉餅好香脆,由於我本身鐘意食呢樣野,所以我覺得好食以下係朋友叫的明太子豆腐+蕃茄味噌豆腐漢堡+明太子厚蛋燒+醬油蛋

明太子豆腐+ 月見博多地雞團子+忌廉蟹肉餅+蟹膏蟹肉飯

忌廉蟹肉餅好香脆,由於我本身鐘意食呢樣野,所以我覺得好食

以下係朋友叫的

明太子豆腐+蕃茄味噌豆腐漢堡+明太子厚蛋燒+醬油蛋

2020-11-25 167 浏览
🇭🇰米気 一汁三食🍱👩🏻下午食完個tea晚餐唔太餓 見到米気既menu唔太heavy就試下啦 拎左飛之後好快就有位店鋪都會提供熱荼☕️紙袋比大家入口罩👍🏻落單就係紙上邊剔☑️就OK啦選擇困難症既朋友要做好心理準備🤣🤣因為由🍚米飯, 主菜, 冷盤, 溫盤, 甜點交 飲品都係要自己諗哂-🍱醬油蛋飯+土手燒+🦀忌廉蟹肉餅(💰$22+48+26)土手燒其實係白麵豉燴牛筋 味道較濃 肉質肥而腍身 送飯不錯忌廉蟹肉餅就冇咩特別 炸衣唔厚 食落蟹肉味道比芥末蓋過-🍱日本國產米🍚+牛肉壽喜燒🍲+明太子豆腐+白芝麻四季豆(💰$15+48+28+22)為配壽喜燒專登叫白飯🍚日本米真係好靚 米粒大而企身 唔會太黏太硬 粒粒分明明太子豆腐 ontop 係大量的明太子底下有辣油🌶豆腐唔會太軟身連用筷子🥢唔叻既👩🏻家姐都夾得起 🙆🏻‍♀️白芝麻四季豆幾有驚喜 開頭以為冇咩特別食落去好清甜 走哂根🙂🙂
🇭🇰米気 一汁三食🍱
👩🏻下午食完個tea
晚餐唔太餓 見到米気既menu唔太heavy
就試下啦 拎左飛之後好快就有位
店鋪都會提供熱荼☕️紙袋比大家入口罩👍🏻
落單就係紙上邊剔☑️就OK啦
選擇困難症既朋友要做好心理準備🤣🤣
🍱醬油蛋飯+土手燒+🦀忌廉蟹肉餅(💰$22+48+26)
土手燒其實係白麵豉燴牛筋 味道較濃 肉質肥而腍身 送飯不錯
忌廉蟹肉餅就冇咩特別 炸衣唔厚 食落蟹肉味道比芥末蓋過
🍱日本國產米🍚+牛肉壽喜燒🍲
+明太子豆腐+白芝麻四季豆(💰$15+48+28+22)
為配壽喜燒專登叫白飯🍚
日本米真係好靚 米粒大而企身 唔會太黏太硬 粒粒分明
明太子豆腐 ontop 係大量的明太子
底下有辣油🌶豆腐唔會太軟身
連用筷子🥢唔叻既👩🏻家姐都夾得起 🙆🏻‍♀️
白芝麻四季豆幾有驚喜 開頭以為冇咩特別
食落去好清甜 走哂根🙂🙂
2020-11-25 172 浏览
🍴(飯)醬油蛋 HKD22 +海苔醬HKD17就咁聞啲飯都有飯香味 而且飯粒飽滿分明🍚好蛋人士叫醬油蛋真係無得輸 蛋黃非常飽滿 吉開撈飯食蛋汁非常濃郁 再配上醬油味道咸咸地 正😋海苔醬呢就無乜特別 就係普通紫菜撈飯咁☺️.-🍴(主)土手燒HKD48 +牛肉壽喜燒 HKD48土手燒係牛筋腩同魔芋 薯仔整成🥔 食落啲汁比較稠 味道麻麻😶壽喜燒就比較似平時打邊爐食到嘅甜豉油湯底肥牛同蔬菜 無乜特別👅.-🍴(冷)和風茄子HKD18 +鏗魚汁菠菜 HKD18茄子同菠菜都新鮮嘅 比較清少少 兩個汁都唔太重味 不過不失🙈.-🍴(溫) 汁燒鰻魚HKD38 + 炸蓮藕脆片 HKD18 +忌廉蟹肉餅 HKD26 +蔥燒厚切牛舌 HKD32 +宮崎蕃薯餅 HKD32鰻魚燒得岩岩好 唔錯🌝蓮藕片比較薄身 食落都幾脆 但就無乜蓮藕味 同埋有啲炸得比較燶😛蟹肉餅一切開嘅汁流出黎 食到有蟹肉 忌廉味都幾重嫁🥰到牛舌 我覺得係最好食嘅 厚身得黎一啲都唔韌 配埋蒜蓉食 好惹味喔😋蕃薯餅係期間限定 但我覺得就麻麻啦 因為佢比較似雜菜餅多啲 係幾種蔬菜切絲炸成 得一兩條蕃薯😥.-🍴(甜品)宮崎蕃薯雪糕 HKD30 +焦糖布丁
🍴(飯)醬油蛋 HKD22 +海苔醬HKD17
🍴(主)土手燒HKD48 +牛肉壽喜燒 HKD48
🍴(冷)和風茄子HKD18 +鏗魚汁菠菜 HKD18
🍴(甜品)宮崎蕃薯雪糕 HKD30 +焦糖布丁 HKD28
蕃薯雪糕都係期間限定🍠 勁大杯 雪糕已經好重蕃薯味仲有少少蕃薯蓉起入面 個底仲鋪左幾舊焦糖脆蕃薯起到 好好食 呢個價錢我覺得絕對係值😻 焦糖布丁亦都幾大杯 布丁蛋味濃 再配上面層焦糖一級棒🍮.
題外話:餐廳主要係以日本家常飯做主題 材料亦都係日本直送 每碟都細細碟 岩曬咩都想試嘅人 同朋友食一次過都可以試到好多款 我都無諗過4張相都係唔同野食🤣.
  • 汁燒鰻魚
2020-11-23 235 浏览
作為紅磡地膽,繼續介紹下呢頭嘅野食先🤩 試咗呢間日式家庭料理,餐廳裝修簡約,環境好舒服,之前睇左啲食評好似一般般🤭不過小編食完覺得唔錯啵!可能我去試嘅時候已經改良左😚 午市套餐(白飯+主菜+冷盤+飲品+湯)日本國產米(+$8醬油蛋)飯嘅口感頗煙韌,但煮得太軟身,硬身啲一定仲正🤭 加左醬油蛋,蛋汁加醬油拌飯係無得輸嘅🤩蕃茄味噌豆腐漢堡 ($68)呢個餐賣相好精緻,仲係素食之選🥬 拌碟嘅炸蓮藕片好正,切得薄身,仲炸到好香,有啲似薯片😆 漢堡結合豆腐同蔬菜粒,都幾特別!蕃茄味噌比較濃味,餸飯一流,不過朋友就覺得有啲過鹹🤔南蠻炸雞 ($68)炸雞大大舊,外皮炸得好香脆!一擺落口仲係熱辣辣😋 雞肉嫰滑唔會乾,食落都唔覺太油膩,點埋個蛋沙律醬仲正~ 醬煮糖漬紅薯外層嘅糖漬加埋香甜嘅紅薯,真係甜入心🥰唔好睇佢細細舊,超級飽肚🤣和風茄子味道正正常常,健康又開胃🍆-米気 (紅磡)📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

午市套餐(白飯+主菜+冷盤+飲品+湯)
日本國產米(+$8醬油蛋)

蕃茄味噌豆腐漢堡 ($68)

南蠻炸雞 ($68)

醬煮糖漬紅薯

和風茄子
味道正正常常,健康又開胃🍆

米気 (紅磡)
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-11-14 242 浏览
今日留意到依間餐廳嘅存在,特意搵咗啲資料去睇,覺得好吸引。環境都乾乾淨淨,裝潢都好舒服,點知食落就都幾失望😞首先,個蟹膏蟹肉飯啲蟹肉有陣腥臭味,未去到不能接受,但係都幾難食,啲飯濕咗少少,主要問題係冇飯香味然後,明太子厚蛋燒個味道普普通通,個蛋燒到太老,不過個明太子醬汁幾好食之後到個牛肉壽喜燒,啲牛肉太老,好鞋,豆腐係凍嘅同埋冇味,冬菇幾好食,溫泉蛋都幾好,湯汁陣味都唔錯,整體上有啲可惜,明明落多少少心機可以好食好多,但係冇做到。甜品要左清酒雪糕,食到依到都冇晒咩期望,反而有啲驚喜,口感同一般雪糕唔同,比較杰身啲,味道都幾融洽。

2020-11-12 182 浏览
開咗一段時間都未去試, 今日工作經開紅磡去試下, 環境好有日本feel, 冇得去日本可以去呢度頂下引環境舒適有日本氣氛, 送菜速度都幾快,款式都好多, 最欣賞佢個明太子飯, 咪係用珍珠米 配埋豉油明太子食一流。 主食都唔錯,係有點略咸同重味,燒物就普通, 點咗個牛舌好硬咬唔入, 另一樣欣賞係佢哋個米味雪糕, 黏性好高, 應該係自家製, 不過隻味就人夾人緣,我覺得幾特別,味道唔同出面食開, 總結中規中矩, 價錢都略貴
2020-11-11
2020-11-10 110 浏览
餐牌有好多唔同既選擇岩哂D揀飲擇食既朋友哈哈!食素既朋友都好welcome!食物質素算滿意 唔係好驚喜但至在多野揀而份量都好足夠!除左主菜 都有哂冷盤 前菜 同甜品 最欣賞係餐廳入面既裝修 以木系為主 好舒服又會播住耳熟能詳既日文流行曲 唔講以為自己身處係日本haha!!
餐牌有好多唔同既選擇
岩哂D揀飲擇食既朋友哈哈!
食素既朋友都好welcome!
食物質素算滿意 唔係好驚喜但至在多野揀
而份量都好足夠!除左主菜 都有哂冷盤 前菜 同甜品

最欣賞係餐廳入面既裝修 以木系為主 好舒服
2020-11-10 4564 浏览
當初佢新開張嗰張已經對佢好有興趣 但奈何黃埔唔係一個會點去嘅地方但朋友都向筆者推薦佢 所以就搵個happy Friday的起心肝去試下喇呢張相係食完先影 影唔到個等位人潮大家想食就一係早啲 一係就有心理準備要等下喇😛餐廳裝修沿用簡約日式風格座位唔算太多 但幾舒適嘅餐牌一眼睇晒 就係有分飯款、熱盤、冷盤、甜品但其實每一類別都有好多野揀除咗餐牌嘅固定款式外 仲會不定期出下期間限定嘅新品但好可惜 當日筆者夜晚7點半去到已經全部賣晒 無緣試下喇😢揀好野食之後 自己剔order紙就可以㗎喇✨米醬油蛋 $22日本米加日本雞蛋 呢個組合係一定無得輸嘅蟹膏蟹肉 $38蟹膏份量都幾多 味道好好嘅但就無咁大驚喜明太子 $22微辣嘅明太子配飯又係一流3款飯基本上都可以唔駛額外嘅餸都可以食晒😆 但筆者都係最推薦醬油蛋呢個必勝組合✨主東坡肉 $42有成5大嚿 肥瘦交替唔會太漏 而且炆得夠 瘦肉位置都唔會好難咬或者乾牛肉壽喜燒 $48壽喜燒味道夠甜 筆者好鍾意 而且一碟有晒牛肉冬菇豆腐同蛋 淨係嗌佢加碗飯都夠晒 性價比超高👍🏽白味增慢煮石斑柳 $68魚柳係非常大塊 有淡淡嘅味增味相對嚟講係比較清少少嘅 月見博多地

呢張相係食完先影 影唔到個等位人潮
大家想食就一係早啲 一係就有心理準備要等下喇😛

餐廳裝修沿用簡約日式風格

座位唔算太多 但幾舒適嘅

餐牌一眼睇晒 就係有分飯款、熱盤、冷盤、甜品
但其實每一類別都有好多野揀

比較普通啲但味道係唔錯嘅
明太子厚蛋燒 $28
呢個提醒大家真係要趁熱食 熱食係無得輸嘅
唐揚魷魚 $36
呢個係有小小失望嘅 因為感覺好似炸咗好耐凍晒 然後啲炸粉同魷魚係分分地開嘅😞
炸蓮藕脆片 $18

總結嚟講 呢類型嘅日式家常菜唔係好常見
味道環境都幾好 真係值得嚟試下嘅
  • 炸蓮藕脆片
2020-11-04 207 浏览
充滿日式風味既和食料理餐廳🎌—————————————.🔶自選組合 約$150/人 (💡7/10)由飯 沙律 主菜 溫食 甜品等通通都好多選擇😍自己組合成一個定食😝幾個friend叫左唔同既餸又可以試多幾樣今次揀左醬油蛋飯🍳食既時候撈埋落暖粒粒既飯度冷盤就揀左酸甜開胃既日式茄子😋主食既南蠻炸雞厚身亦炸得香口!溫食既鰻魚都幾肥美👍🏻 牛舌都好推薦!雖然味道唔算好突出 但勝在選擇夠多🙃拼埋一齊營造出好豐富既感覺😆By M
充滿日式風味既和食料理餐廳🎌
—————————————
🔶自選組合 約$150/人 (💡7/10)

由飯 沙律 主菜 溫食 甜品等通通都好多選擇😍
自己組合成一個定食😝
幾個friend叫左唔同既餸又可以試多幾樣

今次揀左醬油蛋飯🍳
食既時候撈埋落暖粒粒既飯度

冷盤就揀左酸甜開胃既日式茄子😋
主食既南蠻炸雞厚身亦炸得香口!

溫食既鰻魚都幾肥美👍🏻 牛舌都好推薦!
雖然味道唔算好突出 但勝在選擇夠多🙃

拼埋一齊營造出好豐富既感覺😆

By M
  • 南蠻炸雞
呢間餐廳行簡約日系木色嘅風格,唔單只係裝修,連餐牌都俾人井井有條嘅感覺。而且有別於平時日式餐廳食嘅丼飯,呢度可以揀選自己鍾意嘅配搭,而且仲有多款選擇,夠晒開心!定食分咗米、主、冷、温四大類,仲可以追加麵豉湯同前菜,仲有甜品,鍾意點配都得!由冷開始,揀咗八爪魚沙律同大吟釀醉雞,八爪魚大粒又厚身,配上麻醬沙律,係傳統又開胃嘅前菜。至於大吟釀雞卷,係fusion嘅菜式,雞肉浸著大吟釀,入口散發住酒嘅清香,好味。唐楊魷魚炸到金黃色,厚肉又爽彈!厚燒牛舌有咬口,加埋面頭嘅蒜茸,燒得甘香惹味!牛油醬油煎安格斯牛柳 係期間限定嘅菜式,我同朋友係牛魔,當然唔可以錯過!牛柳入口充滿着牛油嘅香氣,醬油適中不會過鹹,同牛柳好夾。黎到主食!土手燒係用白味噌醬汁加上煮得軟淋,仲有吸滿醬汁嘅汁煮蘿蔔,牛肉帶有少少嘅脂肪,入口半溶且散發肉香,推介!另一款主食叫咗白味噌煮石斑柳,估唔到石斑柳咁大份,魚肉厚實但不失嫩滑,加上魚皮上薄薄嘅白味噌醬汁,係女士們嘅好選擇!嚟到呢度唔可以唔試佢地嘅雪糕,清酒同埋米氣雪糕同樣濃厚黏稠,米氣雪糕有米通增加口感,清酒雪糕就有酒嘅清香,估唔到味道幾夾,唔飲酒嘅都可以放心大啖大啖咁食呀。

唐楊魷魚炸到金黃色,厚肉又爽彈!

厚燒牛舌有咬口,加埋面頭嘅蒜茸,燒得甘香惹味!

2020-10-31
  • 土手燒
  • 厚燒牛舌
  • 米氣雪糕
  • 麻醬八爪魚沙律
2020-11-01 103 浏览
黎到黃埔呢個小市區,見到一間好家庭式既日本料理就黎試下💛每碟都係自己配搭,樣樣都好似好好食,唔知點揀好🤣一於跟餐牌上既建議組合咁叫,就係米+主+冷+温🍱,另外+$8有湯同漬物。話明米気,用既係日本既精米,食落感覺唔係好似平時既珍珠米咁黏口,而係一粒粒好分明同比較飽滿😋配上咸咸地既明太子,好開胃🍚最推介既主食係月見博多地雞團子(M8)👍🏻口感好特別,外面既肉比較硬身但入面肉質就好juicy😍加埋生蛋好match!!😋另外既忌廉蟹肉餅(W9)都好推介,外脆內軟食落又暖暖地,忌廉味好重,成件事好夾😋 一路食一路望下周圍既環境,店員都好nice都幾有日本既感覺😭為食指數: 3/5性價比指數: 4/5推介指數: 4/5
黎到黃埔呢個小市區,見到一間好家庭式既日本料理就黎試下💛

為食指數: 3/5
性價比指數: 4/5
推介指數: 4/5

• 月見博多地雞團子
2020-10-30 136 浏览
點餐方式係自選模式,每位客人一張紙剔下自己想要嘅餐,建議胃口比較小小嘅唔好剔曬,會食唔曬架佢哋嘅茶都好好飲,雖然係配角,但係亦因為如此而唔無點嘢飲每份嘢食都係細細份,但係係夠食嘅。菜單食食下會悶,選擇無muji多,口感亦無muji好飲,仲要貴過muji
佢哋嘅茶都好好飲,雖然係配角,但係亦因為如此而唔無點嘢飲
2020-10-29 3235 浏览
相信日本🇯🇵係唔少香港人嘅另一個鄉下,疫情關係大家今年都冇得外遊。由於太掛念日本,即使身在香港卻經常都想食日本野,藉此幻想一下自己身處日本😂。今晚黎到黃埔嘅呢一間日式家庭料理店,竟然有種置身於日本嘅錯覺!餐廳有唔少闊落嘅梳化卡位,燈光光線柔和,座位之間有足夠空間,環境舒適☺️👍🏻 一打開餐牌就知道我揀岩地方了!客人可以喺每一個category:米、煮、冷、溫甜及飲裡面揀一樣野食,呢個設計岩哂三心兩意咩都想少少嘅我!可以一次過試哂咁多款美食之餘又唔會過飽😆💖 呢一個係我揀嘅set:明太子日本米飯🍚+牛肉壽喜燒+ 和風茄子🍆 + 忌廉蟹肉餅 + 柚子醬油煎鴨胸,再追加日式麵豉湯同埋漬物🥰 呢個set嘅賣相我會比100分!見到已經令人食指大動。薄切牛肉吸收哂壽喜燒嘅湯汁,再配埋日本京蔥、溫泉蛋同日本豆腐,材料豐富又美味!忌廉炸蟹餅熱辣辣炸得金黃香脆,內裡包住非常creamy嘅filling;茄子嘅調味剛好作為開胃菜一流;鴨胸都好惹味煮得幾出色。我最愛嘅係呢碗明太子珍珠米飯🍚 出面好少餐廳食到,明太子配白飯實在係絕配!值得一讚嘅係啲湯上枱時都係熱辣辣嘅,飲落好暖胃好舒服🥰!友人點左一個唔同嘅se

友人點左一個唔同嘅set:櫻花蝦味噌漬白飯+ 南蠻炸雞 + 鏗魚汁波菜 + 松葉蟹薯仔沙律 🥗 + 期間限定嘅醬油牛油煎牛扒 😇 炸雞有少少攤凍左上枱時唔夠熱,但勝在個sauce超惹味,惹味得黎唔會太咸,好喜歡呢一種淡淡的健康美味。牛扒就唔係好食得出醬油味,反而牛味好香濃,可惜有少許煮過頭,咬落唔夠鬆軟。其他幾款就正常發揮啦!整體黎講我叫果個set嘅幾款食物水準更高。

最後壓軸出場嘅係清酒雪糕 - 呢款雪糕係日本🇯🇵廚師現場手打製作而成,呢款雪糕口感好特別,食落好彈牙有啲似食緊土耳其雪糕咁,而且唔會好易溶!另一款係杏仁豆腐,口感介乎布甸同啫喱之間,齒腔之間滲透著陣陣濃郁嘅杏仁味🥰
2020-10-28
呢間餐廳成日都好多人排隊社交媒體同𝚘𝚙𝚎𝚗𝚛𝚒𝚌𝚎上都正評居多 就去一試究竟🧐一行𝟺人嗌嘅食物都好似 只係有小不同~食物味道黎講 整體大家都幾失望🤓先講環境~卡位都舒服嘅 𝟺個人坐都好鬆動👍🏻裝修走木系簡約風🦦佢主打一汁多菜 換言之就係續樣叫~選擇都算幾多嘅醬油蛋飯($22)呢個飯已經係我成個套餐入面食過最好食嘅野🥺蛋係新鮮嘅 所以加左小小醬油已經好好食~牛肉壽喜燒($48)入面嘅材料有肥牛 豆腐 冬菇 溫泉蛋個汁係做得唔錯嘅 微甜頗香~但肥牛有點𝑜𝑣𝑒𝑟𝑐𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 食落鞋到不得了醬汁亦都太少我同朋友都無食曬😕松葉蟹薯仔沙律($24)呢個沙律食得到有蟹肉 但我同同行朋友都覺得食落去好似茶餐廳雞髀配沙律果種味~普通到無得再普通😖蔥燒厚切牛舌($32)黎嘅時候同朋友都嚇左一跳說 好 的 厚 切 呢 ? 食落去個調味都𝚘𝚔𝚊𝚢嘅 但佢如果寫薄切我個心會好過啲😫整體黎講環境舒服 食物賣相精緻都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎但味道表現真係好𝚜𝚘𝚜𝚘而且其實散叫加下加下 都成百幾蚊呢個價錢嘅話 我正正經經搵間日本野食個壽喜燒應該會開心啲😶大家如果想念日本家常小菜嘅味道又行開附近想試嘅話 或者嘗試叫下其他小碟 睇下

一行𝟺人嗌嘅食物都好似 只係有小不同~
食物味道黎講 整體大家都幾失望🤓
先講環境~
卡位都舒服嘅 𝟺個人坐都好鬆動👍🏻
裝修走木系簡約風🦦

佢主打一汁多菜 換言之就係續樣叫~
選擇都算幾多嘅

醬油蛋飯($22)
呢個飯已經係我成個套餐入面食過最好食嘅野🥺
蛋係新鮮嘅 所以加左小小醬油已經好好食~

牛肉壽喜燒($48)
入面嘅材料有肥牛 豆腐 冬菇 溫泉蛋
個汁係做得唔錯嘅 微甜頗香~
但肥牛有點𝑜𝑣𝑒𝑟𝑐𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 食落鞋到不得了
醬汁亦都太少
我同朋友都無食曬😕

松葉蟹薯仔沙律($24)
呢個沙律食得到有蟹肉
但我同同行朋友都覺得食落去好似茶餐廳雞髀配沙律果種味~
普通到無得再普通😖

蔥燒厚切牛舌($32)
黎嘅時候同朋友都嚇左一跳
說 好 的 厚 切 呢 ?
食落去個調味都𝚘𝚔𝚊𝚢嘅 但佢如果寫薄切
我個心會好過啲😫

整體黎講環境舒服 食物賣相精緻都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎
但味道表現真係好𝚜𝚘𝚜𝚘
而且其實散叫加下加下 都成百幾蚊
呢個價錢嘅話 我正正經經搵間日本野食個壽喜燒應該會開心啲😶

大家如果想念日本家常小菜嘅味道
又行開附近想試嘅話 或者嘗試叫下其他小碟 睇下會唔會有驚喜啦🤭
2020-10-25 121 浏览
🇯🇵精緻日本定食,推介推介❗️每碟份量少少但係款式多到啱晒貪心的吃貨🍚佢建議嘅套餐係一個米飯+主食+冷食+溫食(每款價錢不同),加$8會有埋湯同漬物。🍚日本國產米配/醬油金菇($18)及櫻花蝦味增漬($22)Both推介❗️醬油味道適中,金菇亦十分入味,至於櫻花蝦就更出色,既香口亦充滿蝦的香味,令整碗飯的味道及層次更上一層樓。下次會試吓醬油蛋及海苔醬!🍚主食/(因為有推薦菜式logo選擇的)土手燒($48)及蕃茄味增豆腐漢堡($38)較為推介豆腐漢堡❗️土手燒有啲似係一個特色醬汁去炆牛腩及蒟蒻,比預期較遜色。但豆腐漢堡味道及層次都十分豐富,口感與漢堡扒相似,而裏面除咗豆腐仲有其他切碎左嘅蔬菜,十分驚喜!下次要試吓南蠻炸雞同壽喜燒!🥗冷食/松葉蟹薯仔沙律($24)及明太子豆腐($28)Both推介❗️十分多蟹肉,裏面有切條狀的青瓜及紅蘿蔔,是久違了的薯仔沙律味道!讚!另外明太子豆腐質感嫩滑入口融化,和明太子加起來一起吃味道滿分!🍲溫食/海苔炸竹輪($28)及炸蓮藕脆片($18)海苔同竹輪本身味道就好夾,上枱嘅時候係熱辣辣新鮮炸起,而且竹輪長達15cm,中間更驚喜地配以餡料,味道口感滿分!蓮藕脆片
🇯🇵精緻日本定食,推介推介❗️

🍚日本國產米配/
醬油金菇($18)及櫻花蝦味增漬($22)
Both推介❗️

🍚主食/
較為推介豆腐漢堡❗️

🥗冷食/
松葉蟹薯仔沙律($24)及明太子豆腐($28)
Both推介❗️

🍲溫食/
海苔炸竹輪($28)及炸蓮藕脆片($18)
海苔同竹輪本身味道就好夾,上枱嘅時候係熱辣辣新鮮炸起,而且竹輪長達15cm,中間更驚喜地配以餡料,味道口感滿分!蓮藕脆片厚薄適中脆到索索聲,配以調味,不知不覺就成碗食晒啦。下次要試埋明太子厚蛋燒、關東煮同忌廉蟹肉餅!

至於麵豉湯同食物味道則正常,因為太飽嘅關係無試到甜品😂一句!值得Encore的餐廳!
  • 蕃茄味噌豆腐漢堡
  • 海苔炸竹輪