2017-04-12 253 浏览
築地番本 一路都好想食 今日終於搵到人陪我😋👏 入到去待應好快手就幫我地開蒸氣爐 食物方面有好多選擇,刺身、壽司、串燒等 仲好細心地用顏色分類   第一輪 當然叫刺身同壽司💕 份量與點菜紙相同 件件刺身都好肥美 特別係三文魚 紋路分明 好大塊 非常肥美  當然吾少得仲有甜蝦🦐 好鮮甜  我地點左啲壽司🍱 芥末八爪魚 真心推介😋😋 吾洗另加醬汁 都可以有芥未的香味加上八爪魚好有彈性 非常爽口👍  芝士玉子壽司同燒三文魚壽司~ 玉子厚度適中與薄薄的芝士溶合 十分可口🤗  呢度仲會附送蒸氣火鍋~材料有海鮮、菜、肉類等 吾會太熱氣 可以食到食物的鮮味  飲品有涷、熱之分~好適合一啲同我一樣吾飲得涷野的朋友整體來說築地番本我十分滿意 食物不過不失 特別係刺身方面非常鮮甜 上菜時間同份量都剛好合時
食物方面有好多選擇,刺身壽司、串燒等 仲好細心地用顏色分類
第一輪 當然叫刺身壽司💕 份量與點菜紙相同 件件刺身都好肥美 特別係三文魚 紋路分明 好大塊 非常肥美  當然吾少得仲有甜蝦🦐 好鮮甜
飲品有涷、熱之分~好適合一啲同我一樣吾飲得涷野的朋友
  • 刺身
  • 黃金焗蠔
  • 刺身拼盤
2017-04-10 276 浏览
價錢雖然吾算貴!但同舖名完全不符番本? 絕對冇可能囉 你呢度食嘢一定蝕本 你間舖頭主打任食象拔蚌.但係啲象拔蚌完全冇味 亦都唔新鮮… 食物款式少不特止! 最重要係佢啲嘢食非常非常之咸…… 除日式小食放題外, 亦有蒸氣火鍋提供,但食物唔超過十款 。 魚生刺身唔新鮮! 唯一值得一提佢哋啲壽司味道都ok喎。埋單嗰陣時同經理反應 佢都答我係我都知我好多客人都投訴 麻煩你幫我填份意見書啦我哋講咩老闆都唔會聽㗎淨係會睇你哋啲意見書 總之喺度提醒想試嘅朋友 絕對係唔值得去㗎啦
價錢雖然吾算貴!但同舖名完全不符
總之喺度提醒想試嘅朋友
絕對係唔值得去㗎啦
2017-04-09
2017-04-09 264 浏览
終於約到幾位舊同事食飯,大家各有各忙,難得抽到一天大家都得閒。大家都想吃些特別的,其中一位同事便提議築地番本日式放題,又可以日式放題,更可以蒸氣火鍋,另外仲有清酒梅酒啤酒任飲。放題是兩小時任飲任食,可以自己揀時段,依方面幾好!刺身方面的選擇都多,一般放題有的都有。原隻甜蝦刺身:有我最愛的原隻甜蝦,幾新鮮,好大隻,味道甜美,食左好多隻!三文魚刺身:三文魚刺身都好厚身,幾大塊,十分肥美!象拔蚌刺身:爽口鮮甜,每件的份量都不會太細條,十分超值!北海道帶子:都算大粒,色澤晶瑩剔透,味道鮮美。太子醬焗帆立貝:帆立貝都算大隻,外層是芝士醬汁,帆立貝肉質仍然軟滑,不錯。黃金焗蠔:個醬味道不錯,十分惹味。鹽燒牛舌:呢個好好味,燒得剛好,口感爽口,味道亦都很出色!追加了好幾串!梅酒:賣相很有日本的風味,味道帶少酸,酒味不濃,而且十分冰凍。飲品及甜品是自取的,選擇都幾豐富。蒸氣火鍋:蒸氣火鍋方面,配料選擇沒有日式放題那麼豐富,只有十款選擇。海中蝦,帆立貝,沙白蜆,雞,豚肉片,肥牛片,南瓜片,冬菇,金菇,小棠菜。食到最後,還可以試下個粥底火鍋,不過已經太飽了,只吃了一點點,吸收了剛剛蒸海鮮的味道,味道都不錯
刺身方面的選擇都多,一般放題有的都有。
三文魚刺身:三文魚刺身都好厚身,幾大塊,十分肥美!
象拔蚌刺身:爽口鮮甜,每件的份量都不會太細條,十分超值!
北海道帶子:都算大粒,色澤晶瑩剔透,味道鮮美。
黃金焗蠔:個醬味道不錯,十分惹味。
飲品甜品是自取的,選擇都幾豐富。
食到最後,還可以試下個粥底火鍋,不過已經太飽了,只吃了一點點,吸收了剛剛蒸海鮮的味道,味道都不錯!
我係因為琴晚食完決心要開個ac寫篇真實既食評,亦並唔係打手。其實兩年前已經去左番本放題,又係見咁多like就去試,結果一啲都唔好食!依家又多間築地番本放題,又係同樣情況,我好懷疑哩兩間番本啲like係點黎??首先,又有得食蒸氣鍋又有得食放題,賣點係幾唔錯,因為我冇食過其他地方既蒸氣鍋,尚且唔能夠評論太多,只係依舊成舊磚咁既肉係咩一回事?同埋2個人去想個蒸氣鍋相當細,每次蒸得啲咩?蒸蒸下都冇咩耐性了。。。其次,放題方面,魚生有粒蚊係咩事?見到之後已經唔敢再叫多round魚生。跟住有啲熟食已經算ok架喇,對味蕾好有衝擊,食完淡矛矛既蒸氣鍋再食翻啲煮得咁咸既野食,係別有一番風味既!跟住要講既就係佢既蜆係我食過最細隻既蜆,但又好神奇可以有好多沙有沙唔出奇,但係啲蜆真係相當唔足月 我食緊啲咩?!唯一可讚既地方係佢既服務係好好,但坦白講完全彌補唔到食物既質素。係意見書寫唔晒我既意見,但希望番本老細改善下食物質素多過走去淘啲like番黎(唔知係咪淘,但真係十萬個唔明白你啲like點黎?)其實係香港食野,得過且過,我都廢時走去寫食評,只係好睇唔過眼依個番本集團!希望大家唔好再比佢既正評欺騙!完。

跟住要講既就係佢既蜆

係我食過最細隻既蜆,但又好神奇可以有好多沙

有沙唔出奇,但係啲蜆真係相當唔足月 我食緊啲咩?!

2017-04-07
  • 維記糯米滋已是最好
2017-04-06 388 浏览
這間「築地番本日式放題」餐廳位於旺角女人街(通菜街)一幢新建食廈內,所以無論在裝修、環境、電梯上落都比較清潔衛生。有趣的店家名字「番」「本」日式放題不就是叫大家食「返」夠「本」嗎? 此店地方寬敞,座位很多,環境舒適。這裡的午市有3個選擇: (1) 人氣定食、 (2)壽司放題、 (3)刺身放題。我選了HK$68午市壽司放題 (星期一至五12pm-3pm供應,送飲品一罐,限時90分鐘) 。這天的HK$68午市壽司放題給我的最佳印象是服務到位,有效率。員工們也很有禮貌,漏單問題不嚴重,可能因為我早入座的關係,餐廳內沒有很多的客人,所以上菜速度也很快! 前菜有6款,我選了3款: 蘆薈雜錦魚生沙律、松葉蟹肉沙律、小銀魚沙律。 手卷有4款,我選了3款: 雜錦魚生手卷、香蔥拖羅手卷、青瓜海膽手卷。 軍艦有2款: 飛魚子帶子沙律、辣八爪魚。 軍艦有2款: 辣八爪魚軍艦、飛魚子帶子沙律軍艦。 卷物有5款: 芝味牛肉卷、三色花之戀、吞拿魚腩海膽卷、黑蟹子炸蝦卷、加州卷。 手握壽司有8款: 三文魚、立魚、帶子、鰻魚、蟹柳、象拔蚌、油

軍艦有2款: 飛魚子帶子沙律、辣八爪魚。

軍艦有2款: 辣八爪魚軍艦、飛魚子帶子沙律軍艦。

手握壽司有8款: 三文魚、立魚、帶子、鰻魚、蟹柳、象拔蚌、油甘魚、玉子。

壽司卷物驚喜不大,但壽司飯量適中,配料都能完全覆蓋飯面,唯魚生壽司全無魚味!

拉麵烏冬有3款: 中華冷麵、一之藏牛肉烏冬、九州叉燒拉麵。

2017-04-04 213 浏览
築地番本可謂街知巷聞的放題餐廳之一,不過一直為求保險還是會選擇大X屋或滿X,朋友看到最近築地番本推出迷你蒸氣火鍋,三心兩意既想放題又想吃蒸氣火鍋的他還是蠢蠢欲動,要我陪他一試。刺身水準不過不失,擺盤精美,以冰底保持溫度,份量亦大致與點菜紙相符。太子醬燒帆立貝醬汁豐沛而且燒得香口,帆立貝肉身亦不會過份細小,其他燒物當中個人比較喜歡鹽燒牛舌。其他食物款式亦夠多元化。吃過較為寒涼生冷的刺身壽司後,隨即吃一個蒸氣火鍋暖一暖胃,體積迷你,蒸過後的食材份外多汁。雖然食物質素其非上乘,但放題向來都是追求那種選擇多多的感覺,築地番本完全滿足了三心兩意,偶爾一次亦無妨。
其他食物款式亦夠多元化。

2017-04-02 206 浏览
一大班朋友約食生日飯,因為呢間既有放題,又有蒸氣鍋,又有象拔蚌食,所以黎試下。呢間放題都幾好生意,我地預約左7點,黎到都坐滿哂人,好彩一早book定位。入黎見到每枱都放左個蒸氣鍋,好得意,上面個蓋好似頂帽咁,我地第一次食蒸氣鍋,唔係好知點食法,所以都係點左d刺身食先。呢度嘅刺生唔錯,幾新鮮,三文魚、甜蝦、帶子、希靈魚、象拔蚌,好多刺身都好好食,我地叫左幾輪,每次嘅刺身都好新鮮。之後侍應幫我地開火煮起蒸氣鍋入面嘅粥先,因為要熱起個鍋要d時間,放左d蝦、帶子、牛肉片、雞蒸黎食,全程都係侍應幫我地蒸架,真係要讚下佢地嘅服務態度,d蝦同帶子幾好食,不過牛肉可能蒸得耐左,肉質冇咁嫩。蒸完所有野食之後,可以食埋裡面嘅粥,都係侍應幫我地整,粥熱辣辣,好有米香味,幾好食。呢間放題價錢唔貴,除左放題之外仲有蒸氣鍋食,係個唔錯嘅選擇,下次可以再黎食。
2017-03-30 10569 浏览
今天放工和同事行左去女人街,睇下有冇平野執,行下行下差不多8點半了,又是晚餐時間了,到左西洋菜街見到有一座大廈名叫威達商業大廈Deli 2,大堂內有多間食店的招牌,其中一樓B是築地番本日式放題,個名改得吾錯、番本=返本,好!一於去食、睇下你番本,定係我返本?餐廳地方都很整潔,但2人枱真的比較細,最好約多些人,佢地有一間房,人多可以book 房、自成一角,舒適非常👍👍👏附送蒸氣火鍋,1一2人個爐和煲都細細個,3人以上會大好多。材料有海鮮、肉類和蔬菜。點菜紙上已經寫了每種食物需要蒸的時間,材料都好新鮮,而且也是任食👍新鮮刺身:三文魚厚切又肥美,原隻甜蝦刺身好鮮甜,冰山貝爽口,還有其他刺身也很新鮮,食多幾轉,我們真的已返本😋火炙海膽赤蝦壽司:赤蝦上有海膽,好鮮甜。火炙皇金三文魚壽司:三文魚面層輕輕燒過,肉質仍然帶生,所以有爽口感覺,加上少許京蔥,非常美味👍太子醬焗帆立貝:金黃色的面層蓋住新鮮的帆立貝,味道鮮甜!黃金焗蠔:沙律醬酸酸甜甜,焗完的蠔雖然縮細左,配合醬汁仍然好好味😋日式鮑螺蟹粥:用料十足,粥很鮮甜!3.6奶凍:甜品有好多款,我喜歡3.6奶凍,滑滑的不會很甜!
附送蒸氣火鍋,1一2人個爐和煲都細細個,3人以上會大好多。
火炙海膽赤蝦壽司:赤蝦上有海膽,好鮮甜。
太子醬焗帆立貝:金黃色的面層蓋住新鮮的帆立貝,味道鮮甜!
日式鮑螺蟹粥:用料十足,粥很鮮甜!
2017-03-29
  • 黃金焗蠔
  • 日式蟹粥
  • 刺身拼盤
  • 3.6奶凍
2017-03-28 216 浏览
位置算係旺中帶靜,上2樓就到,出面仲有位比人坐下,等位都等得舒服d。因為又係平日7點到既關係,唔算多人,一到7半就可始多人了。有勁多野食揀,比大家睇下d種類~~飲品都勁多野揀,仲有甜品添呀!雖然甜品得奶凍同雪糕覺得好味,但總算多元化!另外一提,我第一次食到榴連雪米滋呀🤣🤣🤣其實一坐低就有依舊野,係蒸氣火鍋,咁既價錢有咁多野揀,真係滿足大家放題既心態~但依個其實味道麻麻的,但都係勝在有得揀!食物太多,未能盡錄重點係佢既象拔蚌是任食的,依個價錢黎講算係幾好食!

因為又係平日7點到既關係,唔算多人,一到7半就可始多人了。
有勁多野食揀,比大家睇下d種類~~
但依個其實味道麻麻的,但都係勝在有得揀!
食物太多,未能盡錄
重點係佢既象拔蚌是任食的,依個價錢黎講算係幾好食!

2017-03-23 3226 浏览
放題曾食過不少,食物方面,隨口都可以說出來,例如:前菜、炸物、壽司、刺生、燒烤、天婦羅、湯/酒、拉麵或烏冬…先不講食物質素,其實上菜慢,追單,甚至劃好的食物不知所踪往往最影響食慾和心情。這晚的放題給我的最佳印象是服務到位,有效率。一如既往的放題模式,除了食品外,還有自助飲品,自助甜品。特別之處是還提供熱飲,對於當晩不便飲凍飲的我來說確實是驚喜。 另一驚喜是今晚還送蒸氣火鍋。海鮮類有海中蝦、帆立貝、沙白蜆,肉類有雞、牛、豬肉,菜類有南瓜、冬菇、金菇菜及小棠菜。今天慶祝朋友升職,我們還特意叫了一瓶日本清酒。溫熱的,濃度不高,非常適合酒量不佳的我,一邊食一邊喝,特別盡興。刺生是食放題番本的首選,特別喜愛象拔蚌的鮮甜爽口的感覺,因此叫了兩輪。炸物和天婦羅也是我的至愛,雞軟骨和天婦羅送酒一流。壽司是飽肚之選,件件均勻,色澤光艷。我們也豪不吝嗇地叫了8件。菇菌混合少量牛油焗到好香,爽嫩可口,美味得來又營養豐富。唯一不足的是張二人枱太細,如果一次過劃太多的話,食物擺放安排上會有點狼狽。因此在劃食物方面要盡量控制得宜,一次最多劃3至4樣,待食完再劃就會更好。價錢方面尚算親民,二小時放題,按時段收
一如既往的放題模式,除了食品外,還有自助飲品,自助甜品
炸物和天婦羅也是我的至愛,雞軟骨和天婦羅送酒一流。
菇菌混合少量牛油焗到好香,爽嫩可口,美味得來又營養豐富。

價錢方面尚算親民,二小時放題,按時段收費,由每人$168至$228(另加一)視乎什麼時段進場。

2017-03-20 7041 浏览
今日去左旺角食放題呢間放題既特別之處係可以食蒸氣鍋呢個蒸氣鍋好cute呀,mini 版自助區除左有飲品外,仲有自製甜品添,另外仲有榴槤雪米糍,我係榴槤控,當然唔放過啦有蝦,帶子,蜆,仲有d蔬菜可以蒸黎食,d蝦&蔬菜蒸完好正呀點菜紙仲會有溫馨提示,話我地知蒸幾多分鐘係最好刺身既選擇唔係好多,三文魚,帶子&冰山貝都好新鮮,反而象拔蚌有d遜色,有d腥我地唔敢叫太多壽司,驚食太多飯會好飽不過呢幾款都幾好喎特別要推介大家有幾款要必食的燒翠肉瓜&燒菠蘿都好juicy仲有紫心香芋丸個外層煙煙韌韌,再加埋中間既芋泥,簡直無得頂糖心蕃薯天婦羅都係必食鹽燒海老串都唔可以放過甜品當然唔少得榴槤雪米糍啦,我不停咁食,今次真係肥喇
今日去左旺角食放題
呢間放題既特別之處係可以食蒸氣鍋
呢個蒸氣鍋好cute呀
,mini 版
有蝦,帶子,蜆,仲有d蔬菜可以蒸黎食,d蝦&蔬菜蒸完好正呀
點菜紙仲會有溫馨提示,話我地知蒸幾多分鐘係最好
我地唔敢叫太多壽司,驚食太多飯會好飽
不過呢幾款都幾好喎
特別要推介大家有幾款要必食的

燒翠肉瓜&燒菠蘿都好juicy

仲有紫心香芋丸個外層煙煙韌韌,再加埋中間既芋泥,簡直無得頂

糖心蕃薯天婦羅都係必食

鹽燒海老串都唔可以放過
甜品當然唔少得榴槤雪米糍啦,我不停咁食,今次真係肥喇

2017-03-20
2017-03-14 335 浏览
冇樣野得架波,鰻魚飯來到,係微波爐出品咁,魚生死左咁,蒸氣鍋不知所謂,究竟我比錢食緊d咩!貼錢買難受,最慘甜品都咁難食,唯一ok係清酒,但係我係去放題,唔係去任飲呀
2017-03-03 459 浏览
在旺角吃飯真的有不少選擇,好久也沒吃日式放題了,平日吃便宜一點 (208元一位,未加一),位置就在我上次吃的意蠔屋旁邊,注意正門和後門也是同一條街,行多兩步就會見到正門。免費送一個蒸氣鍋,但略嫌太小和蒸板有點髒。食物選擇也多,基本上應該有的壽司魚生也有,特別一提的是天婦羅的種類有不少! 最喜歡甜薯條!甜品有兩款:抹茶紅豆布丁和慕絲。抹茶紅豆布丁的抹茶粉比較少,慕絲比較像 cream =.= 還有香芋味和榴連味的雪米糍,當然亦有雀巢雪糕杯。飲品推介蜜瓜椰汁露,真的布香濃的蜜瓜味和椰粒。服務也很不錯,不斷有人幫忙往蒸氣鍋加湯,需要點菜時往往職員也很快留意到,也一直有人很快幫我們收走桌面上的空碟。

免費送一個蒸氣鍋,但略嫌太小和蒸板有點髒。

甜品有兩款:抹茶紅豆布丁和慕絲。
抹茶紅豆布丁的抹茶粉比較少,慕絲比較像 cream =.=
還有香芋味和榴連味的雪米糍,當然亦有雀巢雪糕杯。

飲品推介蜜瓜椰汁露,真的布香濃的蜜瓜味和椰粒。

2017-02-28
2017-03-02 8753 浏览
這天下班後跟一位中學同學在旺角吃晚飯,她提議吃放題,我沒有異議。近年放題大熱,很多人都會選擇在朋友聚會、生日或紀念日吃放題。朋友提議吃築地番本日式放題,她聽說這間店算是最抵食的。由登打士街轉入女人街,直行三分鐘左右,便到達威達商業大廈地下大堂,乘電梯到一樓,一出去就會看到這店,完全不難找:那時是晚上七時左右,已經有很多食客在等位,餐廳門外有一位服務員專為食客安排座位,當她知道我們只有二人時,立即安排我們進去,不用像其他人那樣需要等,服務真是非常好!餐廳裏面比想像中大,除了座位還是座位,但椅子是舒服的那種,空間也充足,不會為了多放幾張桌椅而犧牲食客活動的空間:一坐下,店員清楚地告訴我們這頓晚餐限時兩小時,我們覺得這也合理,其他放題餐廳也只是差不多的時間,這店一早說明時限,反而讓我們易於掌握時間。餐單是極厚的一疊,上面已經列明了這餐廳所供應的各種食物,點餐的方式跟其他地方很相似,只要把餐單撕下來,在上面寫上需要的份量、枱號和人數就可以。比其他餐廳有特色的是,這裏有一個新優惠,如果惠顧的人數是二人或以上,可以選擇要一個蒸爐,這樣就可以點蒸氣火鍋的食材。蒸爐:既然時間有限,我們也不作任何延誤,

近年放題大熱,很多人都會選擇在朋友聚會、生日或紀念日吃放題

朋友提議吃築地番本日式放題,她聽說這間店算是最抵食的。

蒸爐:
既然時間有限,我們也不作任何延誤,朋友埋首寫菜單,我負責到飲品櫃那邊拿飲料。

因為是自助形式的,所以拿多少都沒關係,不會有店員專門站在附近監視食客拿多少,對我們這種吃貨來說簡直是一大解脫!

飲品種類不少,普通汽水當然少不了,冷門一點的有偏門牌子的蘋果汁、鴻福堂的鹹柑桔、fuze tea的菠蘿薄荷綠茶、果汁先生的橙汁和果汁先生的蜜瓜椰汁露。

遞交菜單後,店員很快就把食物端上。

壽司和手卷率先送到:
上圖右上的是蟹籽沙律,蟹籽咬下去很彈牙,口感十足,完全是味覺的大滿足。

右下是雞翼,烤得不錯,沒有燒焦,雞肉很嫩滑,滿足了我想吃雞翼的慾望。

炸物:
上圖右邊的是蒸氣火鍋的材料,我們選了半殼帆立貝、肥牛片、日本南瓜片和小棠菜。餐單寫得很專業,上面有建議的煮食時間。

帆立貝味道鮮美,選料不錯;肥牛脂肪比例剛好,切得很薄,肉質鮮嫩,牛味十足;南瓜片很香,跟香港的有分別;小棠菜比想像中大棵,朋友用餐具把菜弄小,再放入蒸爐裏煮。

店員真是非常勤力,他們幾乎每隔幾分鐘,就會輪流來為我們檢查蒸籠內的水是否足夠,這樣殷勤的服務實在令我們受寵若驚。

鰻魚飯、豚肉串和魚:
天婦羅和醬汁、烤菠蘿:
墨魚咀和牛肉:
上圖是三文魚刺身、新鮮象拔蚌、白玉拖羅、希靈魚刺身、八爪魚刺身、榮螺片刺身、冰山貝、鯛魚刺身和北海道帶子刺身刺身的味道很鮮、清淡甘香,口感滑溜溜的,而八爪魚刺身非常彈牙有嚼勁。

抹茶紅豆奶凍和木糠榛子慕絲:
各種食物的味道都屬於中上水平,食材選料新鮮,烹調適宜,本身的味道能保留,醬汁則令食物更上一層樓。

總括來說,我們對這頓晚餐非常滿意。以往到其他餐廳吃放題,上菜的份量總跟我們點的不同,而且上菜速度非常參差。但這間餐廳上菜的速度非常快,我們一開始就遞交所有餐單,因為我們預計上菜的速度不會很快,但店員竟然極度有效率,完全不拖延。而且我們點多少,他們就來多少,沒有增刪,所以絕對是有機會番本的,只要食客有這個能力!
2017-02-28
2017-03-01 5473 浏览
旺角特別多好野食 我同朋友一齊放左學之後去覓食 近年好興韓燒、火鍋、雞煲呢啲食物 我想食放題 但朋友又話想食火鍋 喺我地都決定唔到之際 突然見到呢間築地番本放題竟然有埋蒸氣火鍋 一次滿足曬兩個願望一入座就見到下面呢個鍋 遠睇仲以為係條蛇🤣🤣 原來係近排好熱門既蒸氣火鍋 上面個蓋係用竹藤編織而成 十分之隔熱 我地基本上都係徒手開蓋第一擊緊係瘋狂叫刺身啦 😍 我地點左三文魚、北寄貝、鮑魚片、帶子、八爪魚、白玉拖羅同甜蝦~三文魚一直都係我既至愛 質素唔錯😋 第一次見到放題有白玉拖羅 口感同三文魚好唔同 感覺魚既油脂更多 不過比起大拖羅 白玉拖羅較淡味~淨係刺身都已經食到好滿足😋 不過我地又點會咁細食 再點左兩碟壽司 😂 三文魚腩壽司好肥美 仲有好香口既松露油甘魚同埋炙燒三文魚 三款壽司都係我既最愛🍣食完呢啲凍冰冰既壽司同刺身之後 一定要食返啲野暖下胃下面係明太子燒帶子 明太子同帶子好夾 一個味道香濃 一個帶點清新 帶子好爽口彈牙 燒到岩岩好我同朋友都點左好多點熟食 有一口牛柳粒、墨魚嘴、雞翼、烤番薯🍠、炸魷魚、牛舌同豬肉串燒🍢等等 每一碟都各有特色 一次過滿足多重味覺享受~👅我個人最愛炸魷魚
旺角特別多好野食 我同朋友一齊放左學之後去覓食 近年好興韓燒、火鍋雞煲呢啲食物 我想食放題 但朋友又話想食火鍋 喺我地都決定唔到之際 突然見到呢間築地番本放題竟然有埋蒸氣火鍋 一次滿足曬兩個願望
食完呢啲凍冰冰既壽司刺身之後 一定要食返啲野暖下胃

我同朋友都點左好多點熟食 有一口牛柳粒、墨魚嘴、雞翼、烤番薯🍠、炸魷魚、牛舌同豬肉串燒🍢等等 每一碟都各有特色 一次過滿足多重味覺享受~👅我個人最愛炸魷魚同埋墨魚嘴 我絕對係海鮮控 但朋友就好中意牛柳粒同埋牛舌 佢係一個「牛肉控」
呢碟炸物就係炸魷魚同埋雞軟骨 雖然知道好熱氣 但實在食唔停口 😋 炸魷魚好彈牙 雞軟骨好爽脆 兩者都令人欲罷不能 😆
仲有我同朋友至愛既天婦羅👅 天婦羅既選擇好多 有蝦、蟹棒、冬菇等等 我就緊係食天婦羅蝦啦🍤 麵粉唔算太厚 同蝦既比例都適中 我覺得唔錯~
我覺得自己真係「海鮮控」因為我又忍唔住叫左焗蠔 佢用左芝士黎焗 香濃既芝士 加埋鮮甜既生蠔 係一個幾正既配搭 朋友都encore左兩次 😝
當晚既重點 蒸氣火鍋!我地點左大量肥牛、金菇、扇貝、豬肉片同埋雞肉~ 清蒸扇貝真係好清甜 又唔覺得腥
我最中意打邊爐食肥牛 肥牛係必備既鍋物 估唔到仲有埋金菇 我將薄薄既肥牛包住金菇食 金菇既口感好正😆
呢個就係蒸氣火鍋既內部結構😛 下面放左水 上面就放你想蒸既食物 我地當時就係蒸緊豬肉片同埋扇貝 蒸到半路就打開蓋 將啲豬肉片反轉再蒸~又有得食 又有得享受煮野食既樂趣😂😂
最後要表揚既 就係大量既飲品選擇 真係你要咩汁都有 我地飲左利賓納汁、蘆薈奇異果汁、芒果汁、橙汁同埋檸檬汁 我睇返都覺得好瘋狂 個人最中意橙汁同埋蘆薈奇異果汁 奇異果汁好潤喉好清新 值得一試!
食物種類包羅萬有 基本上咩都有 你想要既都會搵到 仲有大量飲品任君選擇 簡直係美食天堂~ 服務員經常幫我地既蒸氣火鍋加水 又收返啲食完既碟 非常貼心勤奮
2017-02-23