2017-05-12 1674 浏览
我和弟弟倆好久沒有一起去食飯,今次一吃就選擇了放題。這間築地番本除了普通放題有的食物外,特別之處就是有像拔蚌刺身,還有蒸氣鍋!平常吃蒸氣鍋基本都是全海鮮,價錢非常貴!今次放題有蒸汽鍋吃,每人218加一,當然要吃返夠本。餐廳的座位很多,這張圖只是冰山一角。食物種類豐富,每一個類別都會有一張菜單。蒸氣鍋、刺身、壽司、燒烤、一品料理、小食、炸物和麵等甚麼都有得吃。壽司都分了創意卷物和手卷等。除了酒類需要用菜單點外,其餘飲品都在飲品櫃拿。果汁、汽水、茶都有,不想喝凍飲的話常溫櫃也有選擇。就連甜品也是自助任取。這裏的蒸氣鍋除了海鮮還有肉類和菇菌類可選擇。事不宜遲,一開始就立即把海鮮放在蒸氣鍋上, 由他慢慢蒸熟。我們覺得肉類比海鮮 還要高質素,蒸出來的肉全部肉質幼嫩! 蟲草花杞子雞件一定要吃,雞肉嫩得過分啊!然後就可先吃其他食物。帆立貝和蠔也有用特別醬汁烤製,甜甜的又creamy不錯。烤雞翼、豚肉和牛舌的水準也非常高,尤其是牛舌非常爽口,我們encore了兩次。刺身拼盤上菜美觀,甜蝦連蝦頭大大隻和帶子一樣好鮮甜;三文魚肥瘦適中味道又濃,白玉拖羅更是必點,咬下就是入口即溶又creamy的感覺!創意卷

餐廳的座位很多,這張圖只是冰山一角。

食物種類豐富,每一個類別都會有一張菜單。蒸氣鍋、刺身壽司、燒烤、一品料理、小食、炸物和麵等甚麼都有得吃。

壽司都分了創意卷物和手卷等。

蒸氣鍋

燒物、一品料理

刺身

創意卷物的配搭特別,鵝肝帶子,吞拿魚腩海膽味道都好夾。普通的黑松露油甘魚香滑可口,火灸三文魚半溶的口感也不能錯過。
壽司

沒想到燒菠蘿和翠玉瓜可以那麼好吃,又甜又清新。清酒煮蜆的味道較清淡不怕酒味太重,牛油帆立貝入味也有菇粒,鯖魚肉爽。

接著發現刺身不夠,要加碼他們的象拔蚌清甜爽口,果然是推介之選。但是我倆還是比較喜歡三文魚和白肉拖羅,好吃到不能自拔。

最後在差不多吃完時,店員拿來了一碗飯加入蒸氣鍋的湯底內煲粥。 這是我才知道原來鍋底的“水”是豬骨湯,其實可以打邊爐呢! 加了飯後別忘了攪拌,因為我們忘了所以底部燶了。米飯吸收了湯底的全部精華,成粥後軟綿綿,味道超級甜, 沒想過粥也可以好吃到這樣,因為蒸過雞,雞汁全滴入鍋內,鮮甜到不行了。

放題有蒸汽鍋的選擇的確很新穎,如果鍋可以大一點更好。看到鄰枱吃磯燒,究竟這裡還有多少新東西啊?!

2017-05-11
蒸氣鍋
燒物、一品料理
  • 鹽燒牛舌
  • 焗蠔
  • 刺身拼盤
座位:人數6位坐左喺門口附近卡位有需要可問待應拎箱仔放袋飲品:飲品自取有罐裝利賓納支裝咸柑桔等款式都幾特別酒就要落單有清酒/梅酒/啤酒清酒:好似溝水飲咁好稀梅酒:OK食物:有得揀燒或者蒸氣火鍋燒既食物選擇會多啲有海鮮亦有翠玉瓜蒸氣火鍋就會有肉類有位朋友食齋所以選擇燒海鮮總體黎講一個字淡好味啲既食物有:牛舌XO醬墨魚咀炸雞軟骨明太子扇貝白玉拖羅刺身帶子刺身燒翠玉瓜(餐廳燒既)其他都冇咩味同淡試左一次可以唔洗再去另外朋友生日生日個位會有半價優惠餐廳亦有送個朱古力火鍋拼生果人多的話唔建議去兩三個會比較識合
座位:

炸雞軟骨
明太子扇貝
白玉拖羅刺身
帶子刺身
燒翠玉瓜(餐廳燒既)

其他都冇咩味同淡
試左一次可以唔洗再去

另外朋友生日
生日個位會有半價優惠
餐廳亦有送個朱古力火鍋拼生果

人多的話唔建議去
兩三個會比較識合
2017-05-10 379 浏览
一直鐘意食壽司、刺身既我,之前同友人食過另一間的番本,今次決定試築地番本,再食一次。不過今次跟之前的放題不同,今次一餐放題,有2種享司--任食壽司和磯燒/蒸氣火鍋。睇下餐牌,有好多選擇,日式料理、卷物、手卷類、拉麵烏冬、炸物、天婦羅、湯、燒烤,當然不少得壽司和刺身。快快點完餐就等食三文魚、白玉拖羅、象拔蚌看顏色都很肥美三文油膩分佈平均,入口甘香,而且厚切的口感份外吸引!希靈魚、八爪魚刺身都很爽口。小食方面特別要推介大家必食的燒翠肉瓜同燒菠蘿,不但燒得岩岩好而且好juicy。而外層煙韌既紫心香芋丸,值得推薦。毛豆不是很多人都喜歡,而友人喜歡,更喜歡配酒一齊食;紅酒燴牛腩也很嫩,不錯而兩味中最後選擇了磯燒試玩。無論是燒蝦、翠玉瓜、貝殼類,都特別好食,而且侍應送餐服務快,又無咩走單,符合大家各人想食又食得開心的心意。然後開始食壽司類,海膽赤蝦、海鹽鮮象拔蚌、芝士玉穌、燒三文魚壽司,不可以錯過,而且每人一至兩件,試一口就岩岩好。好大份也好令人滿足!最後以甜蝦作最尾,鐘意食甜品的友人選了糯火糍,一口一個就甘食左唔少粒。唔單止好味,仲好滿足!
一直鐘意食壽司刺身既我,之前同友人食過另一間的番本,今次決定試築地番本,再食一次。

睇下餐牌,有好多選擇,日式料理、卷物、手卷類、拉麵烏冬、炸物、天婦羅、湯、燒烤,當然不少得壽司刺身。快快點完餐就等食
刺身
三文魚、白玉拖羅、象拔蚌看顏色都很肥美
三文魚
紅酒煮牛腩+毛豆
而兩味中最後選擇了磯燒試玩。
磯燒
壽司
好大份也好令人滿足!

最後以甜蝦作最尾,

鐘意食甜品的友人選了糯火糍,一口一個就甘食左唔少粒。

唔單止好味,仲好滿足!

2017-04-24
三文魚
磯燒
  • 甜蝦
2017-05-08 202 浏览
跟朋友到旺角,試試這間放題很久沒吃過放題了,任食的感覺太爽了來到時店員問要不要試試小蒸氣火鍋我冇試過所以就試試吧這個二人份量的小窩很可愛放不到很多食物但很過癮之後當然要點刺身拼盤啦這裏的刺身也算新鮮,甜蝦很鮮甜,三文魚有夠肥美還有壽司,壽司種類也很多,不過相對來說個人覺得刺身比較新鮮食物種類太多了點了一些小吃這個帶子顯肉非常好吃,鹹鹹的,帶子裏面有很濃烈的汁, 配上一點黑椒的味道更野味我還點了一份烏冬,但是味道偏淡店內還有自取的甜品區,方便客人選擇不同的甜品, 而我當然吃朱古力雪糕,除了甜品飲品也是可以自己選擇的。種類都挺多。整體來說我覺得這間放題如果你是吃刺身的話相當不錯,熟食方面沒有刺身出色,但那個蒸氣小火鍋值得一試!
跟朋友到旺角,試試這間放題

很久沒吃過放題了,任食的感覺太爽了

來到時店員問要不要試試小蒸氣火鍋
我冇試過所以就試試吧

這個二人份量的小窩很可愛

放不到很多食物但很過癮
之後當然要點刺身拼盤啦

這裏的刺身也算新鮮,甜蝦很鮮甜,三文魚有夠肥美

還有壽司壽司種類也很多,不過相對來說個人覺得刺身比較新鮮

食物種類太多了點了一些小吃

我還點了一份烏冬,但是味道偏淡

2017-05-07 163 浏览
我食過咁多間放題,最衰係呢一間 入坐不足20分鐘同你講所有海鮮都冇曬 你只要炸佢贏佢就會有番畀你 如果畀錢去幫襯哪啲無良僱主不如攞錢去賭錢去幫襯佢同佢賭冇分別 可能你坐低十分鐘後同你講冇曬任何海鮮但係佢會收返你正常價錢真係不知所謂唔識做生意唔好做啦一次過
我食過咁多間放題,最衰係呢一間
入坐不足20分鐘同你講所有海鮮都冇曬
真係不知所謂
唔識做生意唔好做啦一次過
2017-05-06
2017-05-05 388 浏览
每次聚會有人想食壽司、有人想食火鍋時,就會選擇多樣化的任食放題。而今次見到築地番本有優惠--3人或以上即送磯燒或蒸汽火鍋,見甘抵又多選擇當然約朋友仔去試下。內在環境都大,容納很多人。鐘意食日式的友人就多選擇,刺身種類多達十數款大包圍點左三文魚,、甜蝦、八爪魚、榮螺、帶子、希靈魚、象拔蚌等,每款食落都唔錯,由其係最鐘意甜蝦。當然不少得點杯清水飲,友人鐘意冰的,而我選擇了暖的。壽司SIZE岩好,每樣選一兩樣件,可以食多幾款,推介海膽壽司!除了叫刺身、壽司外,小食當然不少得。炸物小食併盤值得推薦!有炸雞軟骨、炸紫心丸、炸一口芝士豆腐、吉列魷魚圈、南瓜芝士餅同炸甜薯。每樣數量唔多,但勝在每人都可以試到,唔怕食得多浪費食物。再配上梅酒,真系無得頂。磯燒和蒸氣火鍋方面,選擇了磯燒,當中燒帶子絕對推薦,唔單止鮮味,而且燒起來既感覺很實在。友人們都不斷加單。而另一樣就是用錫紙包好的燒粟米粒,真系甜而多,如磯燒絕不可錯過點日式料理的話推薦紅酒煮牛柳同和風牛柳粒,而鰻魚炒飯也比想象中好食。食完這些來個甜品也可以,築地的甜品有各色的糯米糍、乳酪等,食得落的話不妨試試。今餐放題不但滿足想食壽司的友人,也滿足想

當然約朋友仔去試下。
內在環境都大,容納很多人。
鐘意食日式的友人就多選擇,刺身種類多達十數款

刺身

當然不少得點杯清水飲,友人鐘意冰的,而我選擇了暖的。
壽司
除了叫刺身壽司外,小食當然不少得。炸物小食併盤值得推薦!
炸物小食併盤
再配上梅酒,真系無得頂。
今餐放題不但滿足想食壽司的友人,也滿足想燒烤的友人,滿足!
2017-04-24
炸物小食併盤
2017-04-30 272 浏览
得知呢間店推出咗磯燒/迷你蒸海鲜餐,所以咪嚟再朝聖囉。呢度三人或以上就送磯燒或大蒸海鲜爐,二人就送迷你蒸海鲜爐一個,再升级加$58蚊就有海鲜一碟,佢哋既材料新鲜,有虎蝦、鲍魚、蠔、象拨蚌、帶子等等,蒸熟後海鲜鲜甜彈口!最後佢地會俾一碗白飯幫妳哋加落個粥度慢慢煮,滾熱後果碗粥甜到呢……😍😍
得知呢間店推出咗磯燒/迷你蒸海鲜餐,所以咪嚟再朝聖囉。
2017-04-30
2017-04-30 279 浏览
標題好像跟內文沒有太大關係,不過當你地去到百分之百會有同樣感受今日朋友生日所以就去試下蒸氣火鍋~~再加放題位於旺角既築地番本除左有蒸氣火鍋之外,仲有燒烤,不過我朋友想試蒸氣火鍋所以今次就無點燒烤。除咗蒸氣火鍋嘅食物係可以任加之外 , 仲有好多其他放題時都會有嘅食物,選擇種類都好多。好sweet啊飲品有熱櫃,唔一定要飲D凍冰冰既飲品蒸氣火鍋上枱!!!!但可惜食物方面只有蟲草雞我比較喜歡,牛肉口感不太好,有啲“鞋”口,而且無咩牛味 食完蒸氣火鍋仲可以加埋個粥底, 不過當時我太飽一口都沒有吃過點解我會幫襯呢一間放題嘅重點嚟啦~ 任食象拔蚌刺身~ 真心講一句啲象拔蚌都算ok,同價錢成正比朋友生日果然係要飲下酒,食下炸嘢,再吹下水總括嚟講呢間餐廳質素都算ok, 而且價錢亦都唔算貴, 不過要嚟呢度慶祝生日嘅人就要記得喇,佢哋喺會收切餅費㗎,好似係$50 1個蛋糕

今日朋友生日所以就去試下蒸氣火鍋~~再加放題

好sweet啊
飲品有熱櫃,唔一定要飲D凍冰冰既飲品

蒸氣火鍋上枱!!!!

朋友生日果然係要飲下酒,食下炸嘢,再吹下水

宵夜
庆祝纪念
生日
2017-04-29 215 浏览
星期一至三,9:00後$178,這個價錢同食的東西都合理,但如果要正價$208時段,我就覺得唔值了。魚生新鮮,象拔蚌都唔錯但不是廣告嗰個品種囉,是細細隻嗰種,這真是(圖片只供參考)了和食好味道,每款都熱辣辣的。烤翠肉瓜好juice壽司都不錯,仲有一個好可愛的蒸籠,用來蒸蜆,好鮮甜,蒸半殼帶子都好正喜歡飲酒的真的可以回本,有清酒,梅酒同啤酒,當然气水都有啦!女人吃得飽飽還有位置放甜品的,榴槤雪米糍,好好食喔這裏的服務員不錯的,唯一缺點是地方太窄,台太細,要食得很快,如果唔係放不下食物。
和食好味道,每款都熱辣辣的。烤翠肉瓜好juice
壽司都不錯,仲有一個好可愛的蒸籠,用來蒸蜆,好鮮甜
,蒸半殼帶子都好正
2017-04-29 257 浏览
聽聞築地番本有新野推出就係磯燒放題,於是約埋班朋友一齊去試試。原來磯燒係指一部機 ,外形有d似韓燒機,不過火力無咁大,無咁油煙,主要應該係燒海鮮為主,因為無咁易燒乾d海鮮,火喉可以易控制d,磯燒海鮮種類都算多而且新鮮,有蜆,海蝦,帶子,象拔蚌等,比多58蚊仲可以升級,有巨型日本元貝,虎蝦,鮑魚,低食,再配6款唔同調味鹽,更令鮮味突出,本人就鍾意用玫瑰岩鹽,正。除左磯燒外,當然食埋刺身,質素無變,仍然咁新鮮,最愛食冰山貝,真係好鮮甜,好少放題店有得食架。
2017-04-27
  • 磯燒
  • 刺身
  • 刺身拼盤
2017-04-27 274 浏览
午市壽司放題68+1壽司飯量唔算多,亦唔會整到好鬼實淨魚生分量幾多,可惜有一部分鮮味欠奉睇得出散熱花之戀的三文魚係邊料,無咩魚味反而沙律上的魚生不錯象拔蚌同帶子几甜總體來講,性價比頗高味道不差,店員服務很好有機會會再去
午市壽司放題68+1

壽司飯量唔算多,亦唔會整到好鬼實淨
魚生分量幾多,可惜有一部分鮮味欠奉
睇得出散熱花之戀的三文魚係邊料,無咩魚味
反而沙律上的魚生不錯
象拔蚌同帶子几甜

總體來講,性價比頗高
味道不差,店員服務很好
有機會會再去
2017-04-25 1033 浏览
作為放題控嘅我倆今日又出動搵嘢食搜羅放題及自助餐,終於畀我哋喺旺角搵到一間 。 雖然旺角區一帶有唔少放題嘅選擇, 而今次我哋揀呢間嘅原因只有一個就係平喺旺角區有番咁上下嘅放題最少都二百尾到 三百多不等,而呢間竟然係最繁忙時間都係208 而佢呢間最大嘅賣點係有鮮象拔蚌任食, 真係諗都冇諗過而今日我哋又係早咗到,所以唔需要等位入面無咩裝修, 但係就好光猛入門口第一件事必定係點番盤刺身拼盤, 佢呢度嘅刺身款式同平常差不多就係多咗一樣象拔蚌。 三文魚都算肥美,甜蝦雖然唔大隻但夠鮮甜。 象拔蚌雖然有少少腥, 但勝在夠爽口呢度除咗日式嘢之外最特別嘅係有海鮮蒸鍋食, 蒸鍋入面嘅海鮮都係任點, 一般出面食到嘅海鮮蒸鍋係用粥底, 而呢度係改用魚湯,魚湯吸收曬所有海鮮嘅精華,飲落鮮味無窮食天婦羅最怕成口粉,呢個天婦羅唔會! 而一般我只會點虎蝦天婦羅, 而呢度嘅香草龍利柳天婦羅更有驚喜 , 外脆但龍脷柳保持嫩滑質感三色花之戀用好多三文魚包住,味道甘甜有質感黃金焗蠔醬汁好味 蠔鮮味一般平時好少飲清酒不過今次真係忍唔住。因為 清酒散發淡淡幽香,最終飲咗兩支和風牛肉粒有牛味但係肉質比較硬呢度甜品全部都好別緻,有多
作為放題控嘅我倆今日又出動搵嘢食搜羅放題自助餐,終於畀我哋喺旺角搵到一間 。 雖然旺角區一帶有唔少放題嘅選擇, 而今次我哋揀呢間嘅原因只有一個就係
而佢呢間最大嘅賣點係有鮮象拔蚌任食, 真係諗都冇諗過
而今日我哋又係早咗到,所以唔需要等位
入面無咩裝修, 但係就好光猛
炸物
三色花之戀
三色花之戀用好多三文魚包住,味道甘甜有質感
黃金焗蠔醬汁好味 蠔鮮味一般
和風牛肉粒有牛味但係肉質比較硬
呢度甜品全部都好別緻,有多種選擇如雪糕甜點及糯米糍等,而我最欣賞呢款木糠榛子慕斯,佢甜而不漏,香滑柔軟質感之餘有 好香嘅榛子味, 忍唔住食咗兩杯

所以話呢間日式放題真係畀我哋食返夠本 完全冇改錯名(番本)
2017-04-25
  • 鹽燒海老串
2017-04-21 244 浏览
蒸海鮮:只有個蓋有特色,海鮮味道一般飲品:意料之外有好細既樽裝飲品提供,印象中200g,咁樣就有機會飲多幾款唔同既飲品,而且仲有暖既飲品提供,好窩心適合唔太喜歡飲凍飲人士,還有估唔到任飲梅酒同清酒,不過本人唔太喜歡清酒,只品嚐一杯,味道一般好重燒酒味,而梅酒正常,還可入口甜品:傳統甜品就有d遜色唔太好食,但都有其他牌子雪糕、雪條提供,請放心食物:整體上ok, 串燒唔多選擇還炸野OK,份量適中,刺身正常服務:非常好,效率快,跟單跟得好好
蒸海鮮:只有個蓋有特色,海鮮味道一般

服務:非常好,效率快,跟單跟得好好
2017-04-07
  • 梅酒
2017-04-21 232 浏览
早已聽過築地番本這日式放題餐廳,但一直未有時間前來,剛巧大胃王表弟正在放復活節假而媽媽又十分喜歡吃放題,所以不說二話前來。除了聽得多築地番本這名字,蒸氣火鍋亦是我們前來的原因,因為母親大人特別喜歡吃蒸氣火鍋。坐下不久,就看看他們有甚麼飲品提供,發現他們的飲品款式很多。除了飲品是自取的,甜品亦是自取的。除了雪糕和雪米糍外,我也看了一看其他的甜品,發現它們的賣相相當不錯。蟹籽沙律青瓜絲清甜爽脆,蟹棒鮮甜,再配上甜甜酸酸的沙律醬,十分開胃。松葉蟹肉沙律松葉蟹肉鮮甜美味,蟹籽鹹香,生菜爽脆,三者再配上甜甜酸酸的沙律醋相當不錯。刺身 (甜蝦、三文魚、八爪魚、象拔蚌、鯛魚、榮螺、冰山貝)原本以為放題的刺身都是一般然而,誰知他們的刺身比想像中還要新鮮甜美。每款刺身都深得我們的喜愛,但我特別喜歡甜蝦、三文魚、象拔蚌和榮螺。甜蝦真的是非常甜而鮮味十足,三文魚非常肥美而鮮甜,榮螺和象拔蚌爽口得來又不失鮮甜美味。火灸皇金三文魚壽司肥美的三文色經過火灸更為甘香,三文魚的鮮甜味跟甜甜酸酸的沙律醬兩者配搭得宜,非常美味。三色花之戀三色花之戀用上三文魚和鯛魚制作,兩者的鮮甜跟魚籽鹹香和沙律的甜酸令整體味道上變得更出
蟹籽沙律

松葉蟹肉沙律

刺身 (甜蝦、三文魚、八爪魚、象拔蚌、鯛魚、榮螺、冰山貝)

原本以為放題刺身都是一般然而,誰知他們的刺身比想像中還要新鮮甜美。每款刺身都深得我們的喜愛,但我特別喜歡甜蝦、三文魚、象拔蚌和榮螺。甜蝦真的是非常甜而鮮味十足,三文魚非常肥美而鮮甜,榮螺和象拔蚌爽口得來又不失鮮甜美味。
火灸皇金三文魚壽司

三色花之戀

三色花之戀用上三文魚和鯛魚制作,兩者的鮮甜跟魚籽鹹香和沙律的甜酸令整體味道上變得更出色美味。
蒸氣火鍋

蒸氣火鍋大部份食材也不錯,帶子雖不是很大粒,但也不失鮮甜,蝦更深得我們的鍾愛,單是看它的賣相已知道它非常新鮮,吃上去的確爽口彈牙又鮮甜。肥牛也比我們想像中還要好,肥牛甘香得來還帶點牛肉香。金茹和南瓜亦見新鮮甜美。
黃金焗蠔

黃金焗蠔雖不算大隻,但蠔味亦頗濃,加上他們放了煙肉粒、洋蔥和沙律醬跟蠔一起焗,吃上去就更為香口惹味。
太子醬焗帆立貝

帆立貝焗得剛好唔會韌口,味道鮮甜,加上太子醬甜甜酸酸,吃上去份外開胃美味。
鹽燒雞中翼

雞中翼燒得皮脆肉嫩又熱辣辣,但味道較淡,如果再鹹多少許會更為出色。
鹽燒黑豚肉串

黑豚肉串甘香可口而帶著微微的黑豚肉香,外層又燒得香脆,相當不錯。
和風牛肉粒

和風牛肉粒煮得有點過了火,所以有點韌口,但濃濃的牛肉味加上香濃醬汁彌補了它少少的缺點,我們還是蠻喜歡吃這個牛肉粒。
虎蝦天婦羅 ; 糖心蕃薯天婦羅

虎蝦天婦羅炸得不夠香脆,不過蝦味及鮮甜度還算可以,相反糖心蕃薯天婦羅相當不錯,糖心蕃薯外層炸得香脆,味道香甜,感覺非常討好。
吉列魷魚圈 ; 紫心香芋丸

吉列魷魚圈炸得香脆不油膩,魷魚圈一點也不韌口,十分滋味可口,令我們都吃過不停。紫心香芋丸口感外脆內軟,每一口都吃到香芋的味道又甜甜的,絕對討得我們的歡心。

甜品前,就是吃蒸氣火鍋的粥底,喜歡這粥底可自行調校稀稠度,除此之外粥底吸收了蒸氣火鍋食材的精華,味道十分鮮甜,吃完也不覺口渴,不錯。
360奶凍

最後就是到吃甜品時間,360奶凍幼滑又帶濃濃的奶香,真的不錯,這樣就為我們今次放題畫上完滿的句號。
放題食物款式多,大部份食物都有中至中上的質數,加上新鮮程度亦令我們滿意。服務有禮,面帶笑容,上菜又快,這令我們對今次的放題更為滿意。而價錢不用多說真的是十合分理,吃了這麼多食物才二百多一位,絕對有再次來”番本”的機會。
2017-04-18
2017-04-15 2475 浏览
「築地番本日式放題」很多朋友都有食過,於是今天就跟三位舊同學一齊來品嚐一下。日式放題一向都是我們的至愛,不過旺角區的日式放題普遍的質素都是一般,不是多位朋友介紹過都不敢來吃。我們四位還可以試蒸氣火鍋,很特別。放題是兩小任飲任食,可以一邊放題一邊蒸氣火鍋,而且清酒梅酒任飲,學渡邊麻友所講真的「大滿足」!刺身方面都幾新鮮,我們都叫了好幾轉,份量都算來得齊,種類繁多,尤其以下幾款最為出色:鮮象拔蚌刺身:作為全港首創的鮮象拔拔蚌放題,味道口感一點都不失禮,象拔蚌爽口彈牙,味道甘甜美味三文魚刺身:厚切肥美,顏色呈橙紅,味道鮮甜,沒有雪味,口感一流原隻甜蝦刺身:好大隻,味道鮮甜帶子刺身:白雪雪,味道同樣鮮甜無雪味,不過略為細粒白玉拖羅:口感厚實彈牙,新鮮可口除了刺身出色外,這裡的燒物同樣吸引:黃金焗蠔:用上芝士和沙律醬去烤焗,既有蠔獨有的鮮味,亦有香濃芝士沙律醬既甜帶酸的味道,十分豐富太子醬燒帆立貝:太子醬味道酸甜,帆立貝肉質軟滑,連同一起食,十分惹味可口鹽燒牛舌:味道醃得剛剛好,香燒後肉質軟稔,充滿牛味放題之外另一主題 - 蒸氣火鍋:雖然這裡主打放題,但這裡的蒸氣火鍋配料選擇絕不馬虎,海蝦、帶子

原隻甜蝦刺身:好大隻,味道鮮甜

帶子刺身:白雪雪,味道同樣鮮甜無雪味,不過略為細粒

白玉拖羅:口感厚實彈牙,新鮮可口

除了刺身出色外,這裡的燒物同樣吸引:
鹽燒牛舌:味道醃得剛剛好,香燒後肉質軟稔,充滿牛味
放題之外另一主題 - 蒸氣火鍋

雖然這裡主打放題,但這裡的蒸氣火鍋配料選擇絕不馬虎,海蝦、帶子、蛤蜊等,樣樣都新鮮,用蒸氣火鍋的方法可保留食材的鮮味,亦可令海鮮的精華滲透到火鍋煲底的白粥,最後可以用一碗充滿鮮味的海鮮粥為一頓美味的放題作結。
2017-04-03