2017-01-24 304 浏览
今晚約朋友在旺角附近吃晚飯,近來天氣有點涼意,最近已吃過火煱和燒肉放題,而日式放題都有一段時間沒有吃。以吃得飽的大前題,及餐廳海報的吸引下,就決定嘗試這間餐廳。雖然今天是平日的晚上,但客人非常多,全間餐廳滿座。座下來即快手點些刺身。這裡食物款式應有盡有,一般的日式放題食物都可以在這裡找到。刺身的款式很多,這裏有我喜愛的帶子及甜蝦,當然要多叫一點。另外象拔蚌刺身任食是這裡的亮點,很少餐廳可以有象拔蚌刺身任食。象拔蚌味道非常鮮甜,爽口,完全把其他刺身比下去,自己當然也吃了很多。前菜都有很多選擇,我們點了蟹肉沙律,味道不過不失。燒物方面,餐廳有燒蠔及明太子燒元貝,這些都不是常見的食物。燒蠔的蠔肉比較小,反而醬汁比較美味。燒元貝的味道也得特別,其他燒物也很不錯。天婦羅比較喜歡炸蝦,炸蝦蝦肉爽口,炸醬脆口,很美味。另外也喜愛這裡的清酒煮蜆比較有酒味,不會太淡。最後吃了很多片我喜愛的燒菠蘿作為甜品,這裡的菠蘿非常甜美,大滿足。
前菜都有很多選擇,我們點了蟹肉沙律,味道不過不失。
當一個人想食壽司,但又想食刺身,仲要食埋炸物,但身上只有數百餘錢,還要應酬母親大人的時候,最好就是吃放題!在旺角的街頭,為了吃頓便宜又滿足的一餐,我做了一下資料搜集,最後決定跟媽媽去【築地番本日式放題】。餐廳門前的玄關位有流水石,別有一番風味。每位$178 ,可以由中午12點食到點。Last order 在這2:15 。餐廳內有大量的座位,環境闊落企理。內裡還有許多日式的佈置和裝飾,別緻而有心思,去到一些角落會有種到了日本餐廳的感覺。我們倆人都被安排到一張四人枱到就坐,枱的面積大,可以放到多種食物,適合放題。枱面放有一疊點食物點,有許多不同種類的食物任君選擇,由壽司、刺身、炸物、手卷、前菜、熱食、湯、酒等⋯⋯應有盡有。人蔘雞湯、蜆肉麵鼓湯人蔘味好重的人蔘雞湯,感覺好滋潤,有少少的雞味,不過大多給人蔘味蓋過了。蜆肉麵鼓湯就比較平實,帶有少少蜆肉味,好重麵鼓味。各類的壽司應有盡有,第一輪就點到成枱都是。火炙黃金三文魚壽司、三文魚壽司、香蔥海鹽鮮象拔蚌壽司、黑松露油甘魚壽司壽司的飯細細舊,不會太飽肚,但其中有些飯是暖的。飯上面的魚肉全部都好新鮮,三文魚肥美,火炙過的三文魚比較好吃。黑枱露油甘

餐廳門前的玄關位有流水石,別有一番風味。
餐廳內有大量的座位,環境闊落企理。
枱面放有一疊點食物點,有許多不同種類的食物任君選擇,由壽司刺身、炸物、手卷、前菜、熱食、湯、酒等⋯⋯應有盡有。
人蔘雞湯、蜆肉麵鼓湯

蜆肉麵鼓湯就比較平實,帶有少少蜆肉味,好重麵鼓味。
各類的壽司應有盡有,第一輪就點到成枱都是。

壽司的飯細細舊,不會太飽肚,但其中有些飯是暖的。飯上面的魚肉全部都好新鮮,三文魚肥美,火炙過的三文魚比較好吃。黑枱露油甘魚壽司最特別,有少少的黑枱露在刺身上,油甘魚本身沒有太多味道,所以黑松露變相好搶鏡。
三色花之戀

三文魚還幾新鮮,點有沙律醬,上有魚籽,入口醒胃。不過包得有點鬆散,所以夾起來就散掉了。
發魚子帶子沙律軍艦
飛魚子帶子沙律軍艦

飛魚子入口扑扑聲,帶子鮮甜,混上沙律醬,好開胃的呢。軍艦的紫菜好乾身,不會軟掉,不錯。
 築地吞拿魚腩海膽卷

裡面卷有啓拿魚腩,上有木魚絲和少許海膽,味道都幾甜,但可惜海膽比較少所以不太食出有海膽味,但整體感覺不錯。
刺身拼盤

重頭戲就來到刺身,我們叫了好多,它一盤上來好精緻的造型!十分吸睛。
北海道帶子刺身
帶子鮮甜可口,其他的魚肉刺身都好清甜可口。
原雙甜蝦刺身
甜蝦細細隻但好爽口!我們一連食了交隻之多!蝦身清甜,肉質有彈性。
三文魚刺身
三文魚刺身肥腴,魚肉脂肪分佈均勻,而且每片都好厚切!
長腳蟹蟹腳
記住Like他們的facebook,會有松葉蟹腳送,每人一隻。
太子醬焗帆立貝
明太子醬焗帆立貝

明太子醬有少少鹹,不過帆立貝ok 好食,幾鮮甜下,所以都推薦試一試這個。
鹽燒牛舌

不錯的牛舌,還挺惹味的呢,鹽燒調味好夠,牛舌肉質嫩口。
黃金焗蠔

大大隻焗蠔,芝士味香濃,燒到焦香的芝士配上蠔一流。蠔肉肥美,任食可以來多幾隻。
海鰻手卷
軟殻蟹手卷

手卷的紫菜還得乾身,包著脆脆的炸軟殼蟹,蠻不錯的啦,就是飯有點暖。
梅酒

放題有梅酒我是比較驚喜!可以飲多少都不肉痛,因為平時梅酒都比較貴。
炸甜蕃薯條

甜蕃薯用來炸還是頭一回,甜甜的薯身,加上外表炸到脆卜卜的,好好吃。
虎蝦、蟹柳天婦羅

全部都好好食,炸到脆卜卜!尤其是甜蝦,外脆內滑,裡面還是水份滿滿。
一口芝士豆腐

想不到豆腐都可以炸,而且加上芝士還很好吃的呢!咬開裡面好creamy 的質地,但又食出有濃濃芝士味,質地似豆腐,好特別。
松葉蟹肉沙律

這個特別在於鮮味的松葉蟹肉絲,好重蟹味,面頭的蟹籽都令沙律生色不少。
枝豆

有少少未解凍的狀態,所以入口有水。不過枝豆都幾清甜,如果可以徹底解凍更好。
烤有機菠蘿

真心好甜!烤完有少少和暖的!清甜到我連食幾回。
蟹籽沙律

基本上由好多青瓜絲所做成的沙律,沙律醬配上蟹籽,感覺清新。
鹽燒雞中翼

雞翼燒得還不錯,雞肉嫩口,鹽燒一定無得輸!如果有蜜糖燒仲正~
川風雞絲麻辣粉

好少在放題食麵食,但這個好特別,麻辣粉,所以就試了一下。精瑩的粉彈牙爽口,湯汁是麻辣味,但不太辣,醒胃可口。粉份量挺多,所以最好share給朋友,否則會飽肚。
飲品方面其實種類都好多,所以好滿意,還有一些飲品挺特別比較少見。
木槺榛子慕斯

木槺其實是好像oreo碎,底下是cream,不太甜。
抹茶紅豆奶凍

奶凍幾滑,紅豆味濃,抹茶味不太吃得出來。整體是好吃的 ,我吃了兩個,哈哈!
雪糕
這裡的雪糕是省巢,有雲呢拿和朱古力味兩款。
這裡其實價錢合理,食物質素都不錯,而且食物的種類多到完全試不完,一定可以滿足到大食的我,同時又滿到我貪新鮮的慾望。

就三百多可以跟媽媽吃個飽,好令人滿意。
2017-01-14
太子醬焗帆立貝
海鰻手卷
雪糕
2017-01-18 273 浏览
從來未寫過食評既我無論如何都要寫一次,booking當日落大雨,又有小童同行,行錯路,打電話問職員,職員馬上指引方向,到達後職員安排左個方便照顧BB既座位比我地,仲送左2個玩具比我2個小朋友👍👍👍食物方面基本放題有既佢都有,仲要酒類都係任飲😍😍最重要係個蒸氣窩,真係冇得頂,外面食個蒸氣窩幾佰蚊,呢度係送架😱😱😱上面蒸完食物,下面個粥好好味,3個人食晒煲粥,講真佰幾蚊位冇諗過咁好食咁多野食,仲要招呼周到,唔會黑口黑面,我會經常去食架la
  • 黃金焗蠔
  • 炸物
  • 日式蟹粥
  • 梅酒
  • 牛油蒜香炒帶子
  • 焗蠔
  • 刺身拼盤
2017-01-13 300 浏览
出面放題成行成市,搞聚會d朋友仔話又想放題咁普通,想有特別就一定要試下番本點解咁講,因為番本除左有日式放題外,仲有現時最流行的蒸籠火鍋,所以除了可以食生冷刺身外,仲有得熱食選擇至於飲酒既朋友,呢度既既梅酒係推介,十分濃厚,沒有開釋,加上大舊冰,飲得十分開懷刺身十分新鮮鮮甜,重點推介甜蝦牛舌係必食, 厚切的十分淋身芝士蠔 回本之一串燒蝦,爽口彈牙,證明是新鮮蝦蒸籠食品其實蠻多選擇,但沒全部影低, 呢個帶子十分鮮甜還點了其他食品超大大滿足,下次要再同朋友到番本暢飲一番

刺身十分新鮮鮮甜,重點推介甜蝦
牛舌係必食, 厚切的十分淋身
芝士蠔 回本之一
串燒蝦,爽口彈牙,證明是新鮮蝦
蒸籠食品其實蠻多選擇,但沒全部影低, 呢個帶子十分鮮甜
還點了其他食品
超大大滿足,下次要再同朋友到番本暢飲一番
2017-01-12 2103 浏览
試過幾間日式放題,都係最鍾意這家出品穩定有水準,服務周到的築地番本。今日和好姊妹又想再來回味一下。枝豆很新鮮,夠軟稔,加了少少鹽調味。蟹籽沙律很清新,蟹籽卜卜脆,青瓜絲爽爽甜甜的。火炙黃金三文魚壽司,三文魚夠肥美,壽司飯夠軟熟。火炙芝士玉子壽司, 玉子有蛋香,芝士味唔會太重蓋過蛋味。海鰻手卷, 鰻魚軟軟稔稔,醬汁香甜, 加上軟熟的米飯和脆身的紫菜。 松葉蟹腳,味鮮肉甜,意想不到。鐵板炒銀芽,加了黑椒炒香的銀芽,稔中帶爽沒有渣。日本甜粟天婦羅, 爽爽脆脆,天婦羅外皮夠薄又不油膩 。蕃薯天婦羅,迷你蕃薯香軟又可愛。烤有機菠蘿,用新鮮的菠蘿製造,又香又甜。鹽燒海老串,蝦肉非常鮮甜,肉爽有彈性。紫心香芋圓、一口芝士豆腐和南瓜芝士餅都外脆內軟,最愛後者南瓜蓉稔稔香香,十分美味。炸番薯,乾爽沒有油,外脆内軟又香甜,每次來必食。日本冰梅酒,有質素的梅酒,喝完一瓶當然要再安歌。最後到自助飲品和甜品櫃走一趟,驚喜飲品櫃升了級,全部熟悉的品牌在眼前,最後選了兩支鴻福堂細支裝的竹蔗茅根水 ,清清熱之餘,份量剛好唔會浪費。 又一次體驗美食漫遊,滿足!滿足!

今日和好姊妹又想再來回味一下。
枝豆很新鮮,夠軟稔,加了少少鹽調味。
蟹籽沙律很清新,蟹籽卜卜脆,青瓜絲爽爽甜甜的。
松葉蟹腳,味鮮肉甜,意想不到。
鐵板炒銀芽,加了黑椒炒香的銀芽,稔中帶爽沒有渣。
烤有機菠蘿,用新鮮的菠蘿製造,又香又甜。
鹽燒海老串,蝦肉非常鮮甜,肉爽有彈性。
炸番薯,乾爽沒有油,外脆内軟又香甜,每次來必食。
日本冰梅酒,有質素的梅酒,喝完一瓶當然要再安歌。

又一次體驗美食漫遊,滿足!滿足!

2017-01-12
午餐
  • 松葉蟹腳
  • 火炙三文魚壽司
  • 炸蕃薯
  • 天婦羅
之前到過築地番本食放題Lunch之後總是難忘那满足和滋味。今天放假再约友人一起去暢快的吃一頓!嘩!首先来的刺身冇令我失望、依然的咁有質素、三文鱼軟滑、帶子鲜甜嫩滑、長脚蟹稍嫌瘦一點、肉少幸好夠新鲜碟中的白玉拖羅更令我驚喜、入口即散發出油脂甘香、肉質細膩、柔滑可口!原隻甜蝦刺身更冇得输、那甜美很温柔令人自然的~放慢的~去品嚐……天婦羅蕃薯条甘香鬆軟甜度夠、上面的一口芝士年糕好Creamy滑溜、黄金焗蠔……蠔肉不太肥、但焗得好金黄香口、醬汁香滑、清洒煮蜆、夠新鲜、熱騰騰、只是细粒左D寿司的種類繁多、款款做得出色、鵝肝帶子卷中的鹅肝順滑味甘、火灸皇金三文鱼寿司入口即溶滿口甘香!好!太子醬焗凡立貝、醬汁調校得宜、酸酸甜甜香滑口感豐盈很惹味!肥牛烏冬很吸引、肉和烏冬入口軟滑、再飽也忍不住口吃上一碗!最後甜品了……雪糕、香芋雪米糍很香呀!今次重臨一樣咁好味、食物質素依然、很滿足的一頓午餐、下次再来試晚餐火鍋也好呵!
暢快的吃一頓!
碟中的白玉拖羅更令我驚喜、入口即散發出
油脂甘香、肉質細膩、柔滑可口!

天婦羅蕃薯条甘香鬆軟甜度夠、上面的一口
芝士年糕好Creamy滑溜、
黄金焗蠔……蠔肉不太肥、但焗得好金黄香口、醬汁香滑、
清洒煮蜆、夠新鲜、熱騰騰、只是细粒左D
寿司的種類繁多、款款做得出色、鵝肝帶子卷
中的鹅肝順滑味甘、火灸皇金三文鱼寿司入口即溶滿口甘香!好!
太子醬焗凡立貝、醬汁調校得宜、酸酸甜甜香滑口感豐盈很惹味!
肥牛烏冬很吸引、肉和烏冬入口軟滑、再飽也忍不住口吃上一碗!
最後甜品了……雪糕、香芋雪米糍很香呀!
  • 黃金焗蠔
  • 焗蠔
  • 炭燒紐西蘭羊架
  • 刺身拼盤
2017-01-10 356 浏览
建議大家唔好去食,真係好垃圾,仲要收208+d刺生完全冇味又唔新鮮,三文魚帶子甜蝦全部都一樣淨係食倒d雪味,今日去轉左凍蟹腳,但泥到竟然係暖的,頭都大埋。到熟食仲離譜,d炸物全部都係油益味,唔知d油幾耐冇換過。燒牛舌係最離譜,舊牛舌有陣霉左既感覺。湯麵同蟹粥咸到一個點。d甜品好特別係自助形式,全部都冇蓋蓋住,試左三款,得出一個結論,甜到想嘔!我食左一個鐘都冇就埋單走人。建議大家想去試之前要諗清楚以免好似我咁食到一肚氣
建議大家唔好去食,真係好垃圾,仲要收208+

以免好似我咁食到一肚氣
2017-01-08 424 浏览
中伏!“番本”廣告上鮮象拔蚌好吸引,上月27號一家四口上去食晚餐。8:00入座,8:10點刺身,壽司“寫好枱號”入單。等等等…………等到隔離枱第三碟刺身上。時間8:35我先出聲問先有嘢食8:40刺身終於上枱,但「天氣不似預其」鮮象拔蚌原來係雪貨明顯中伏D雪蚌又要咸到苦,其他食品一般一般好一般。到甜品時間雪糕櫃得十粒左右雪糕.甜品櫃上樽仔甜品2種,冇名冇姓,只拿二樽一黃一白,黃色樽食一口冇味,一口白樽甜品酸酸,完 最後總結:刺身中伏,食物一般,成日錯枱, 冇下次完
中伏!“番本”廣告上鮮象拔蚌好吸引,上月27號一家四口上去食晚餐。8:00入座,8:10點刺身壽司“寫好枱號”入單。等等等…………等到隔離枱第三碟刺身上。時間8:35我先出聲問先有嘢食
D雪蚌又要咸到苦
,其他食品一般一般好一般。到甜品時間雪糕櫃得十粒左右雪糕

最後總結:刺身中伏,食物一般,成日錯枱, 冇下次完
Because I had good dinner buffet experience in one of the branches in "Banmoto Japanese all you can eat restaurant".So my mum and I tried the lunch buffet of "Tsukiji Banmoto Japanese all you can eat restaurant."(築地番本日本放題) located in Tung Choi street,Mong Kok(旺角通菜街).HKD$168 per adult + 10% service charge for 2 hours Japanese lunch buffet with free flow beverages & food.The restaurant decorates in Japanese style with geisha prints.Large spaces & large windows with opened views.Various Sashimi an

Various Sashimi and sushi are provided as there is a sushi bar in charged by several Japanese chefs.
Geoduck sashimi(象拔蚌刺身) is provided in both lunch & dinner buffet without extra charges!!!

The Geoduck sashimi is crunchy and crispy,not rubbery at all.

''Japanese style beef cubes''(和風牛肉粒)
Beef cubes are sooo tender & well season.One of my favorites

''Deep fried chicken cartilage & calamari''(炸雞軟骨)(炸魷魚圈)
Both deep fried chicken cartilage & calamari are crispy & crunchy yet not dry at all.Yummmm

This dish is cooked to order.It is steaming hot when it is served.

Perfectly executed the essences of ''Wok Hei''(夠鑊氣)!!!

The scallops pan fried with Enoki mushroom.

A nice buttery garlicky infuses into these ingredients.

The scallops are delicate,not rubbery.

Kyushu BBQ pork ramen(正宗九州叉燒拉麵)
The ramen is al dente with rich well seasoned soup base.

But the portion is little bit small.I suggest ordering 2 bowls for a person.

Fluffy,chewy & sticky on the inside,crispy golden brown on the outside with sweet purple taro filling.

''Grilled organic pineapple''(燒有機菠蘿)

The heat soften the pineapple whick makes the pineapple juicier & more succluent than usual.

''Grilled shrimp with seasalt''(鹽燒海老串)
The shrimps are large in size but not extremely fresh.

You definitely dont wanna miss out free flow of icy cold ''Japanese Choya plum wine''(Choya 梅酒),Asahi beer(朝日啤酒) and japanese sake
Other Juices,tea&soft drinks Are also free flow.

The staff here are very polite & helpful.

Less desserts & ice creams & longer serving time in lunch buffet comparing to that of dinner buffet as there are few people during lunch time.
  • ''Pan fried mini cattlefish lips with OX sauce''(OX 醬炒墨魚咀)
  • ''Deep fried chicken cartilage''(炸雞軟骨)
  • ''Calamari''(炸魷魚圈)
  • ''Pan fried scollops with butter & garlic''(牛油蒜香炒帶子)
  • ''Deep fried sweet purple taro''(紫心香芋丸)"
2017-01-03 455 浏览
有蒸氣火鍋… 但因為蜆臭… 要成鍋收走! 其他食物好 Hea. 工廠大廈放題仲正! 上菜就係另在種悲劇!🤔 明明落咗order 但又唔到… 之後重覆落order,又一嚟嚟兩次!真係激死! 坐位又勁迫… 同後面枱客背對背!但值得推介嘅係佢地個花之戀壽司… 比較特別嘅! 但係個刺身船就認真勁失望啦… there are so limited choices.得嗰幾樣… 而且完全唔新鮮… 加上上面所講嘅臭蜆… 完全可以扣曬所有分! I don't recommend all of you to try.
2017-01-02 295 浏览
其實都唔係第一次食番本但因為facebook見到新出左象拔任食所以去試多次結果。。同我想像中有出入所謂任食象拔唔係你去火鍋鋪個種而係普通既放題型象拔不過其他食物都算可以特別係燒海蝦同三文魚刺身相當新鮮同埋野飲種類亦比同類放題多我朋友飲清酒飲得好過癮當晚仲有兩架bb車但都算寬敞唔會好逼順便係度同咁多員工say個sorry小朋友食野食到成地都係位置都算方便!地鐵站行七分鐘就到樓下大堂又grand下次都會再黎
其實都唔係第一次食番本
但因為facebook見到新出左象拔任食
所以去試多次
結果。。同我想像中有出入
所謂任食象拔唔係你去火鍋鋪個種

位置都算方便!地鐵站行七分鐘就到
樓下大堂又grand
下次都會再黎
2016-12-27 7475 浏览
平安夜約了新朋友聚會,食日式放題最好,上食物又快,有齊冷熱食物,仲任食任飲,呢度最抵係有酒任飲,另外,還有蒸氣火鍋,雖然有點不搭合,但多樣野玩下食下啦。不過座位太窄太迫啦,加上多了蒸氣鍋更加唔夠位。一行六人,8:30pm ,任食兩小時,當日是平安夜所以服務費再貴d,每人約$300有找。刺身的帶子及甜蝦最正,帶子嫩腍,甜蝦柔軟鮮甜。三文魚肥美啖啖肉。油甘魚及鯛魚就麻麻地,有點酸味。螺片都幾爽口味道不錯。呢度最正可以任飲酒,包捨清酒、梅酒及啤酒,當然有其他無酒精飲品,如氣水、茶、果汁等等。清酒可選擇冷或熱,我地點了冷的,雪的夠凍,而且提供小酒杯,別有一番滋味。梅酒也貼心提供冰塊,梅酒甜甜地好岩女仔飲,味道好好,一飲再飲。三色花之戀,比平時的心之戀更靚,兩款刺身都好味,但組合一齊咬感一軟一爽,不太夾啦。鵝肝帶子卷,鵝肝味道都很濃郁,但質感較硬,味道不易跟腍滑帶子溶合,分開食味道更好。吞拿魚海膽卷,海膽味道甘香,都重味,只係有點腥。壽司反而味道不錯,可能刺身有質素,三文魚壽司較好,壽司飯用量不算多,沒有咁易飽。這碟炙燒的壽司就麻麻地,幾乾身。赤海老乾得沒味了。焗蠔看似賣相吸引,但真的蠔肉超細粒
1920 浏览

刺身

螺片都幾爽口味道不錯。
清酒
壽司 卷物
吞拿魚海膽卷,海膽味道甘香,都重味,只係有點腥。
壽司
壽司
這碟炙燒的壽司就麻麻地,幾乾身。赤海老乾得沒味了。
燒蠔
焗蠔看似賣相吸引,但真的蠔肉超細粒,大家找了好耐先找出蠔肉,反而面層的醬汁味道幾好,也很膩。

太子醬焗帆立貝也是很好看,但味道還是一般。
串燒蝦
鹽燒海老串,燒得蝦殻脆卜卜,蝦肉彈牙不乾,也很夠味。

鹽燒牛舌有部份較硬,有部份好爽口,整體感覺不差。
燒菠蘿
燒菠蘿其實很好味,保留到果汁,咬落好juicy,但燒耐一點會更好。
炸物
炸雞軟肉夠哂香口,炸得酥脆又熱辣辣,值得一讚。

虎蝦天婦羅、南瓜及糖心蕃薯仔,炸皮夠薄,雖然有點腍了,但是味道好,食完不算膩。
煮物
清酒煮蜆沒有酒香,蜆肉太腍太沒味,而且已經凍了,都係食蒸氣鍋的蜆更好。
小炒
五目炒墨魚仔,好彈牙惹味,估唔到做得幾好。另外,牛肉粒也不錯,只係煮耐左少少,韌左少少。
蒸氣鍋
蒸氣鍋配料都有11款,有肉有菜有海鮮。我地揀左蝦、帆立貝、沙白蜆、肥牛片,order紙有建議烹煮時間,但一班人食緊野,大多都沒理會,所以經常有過熟的情況。

沙白蜆冇沙,雖肉細但都脹卜卜,味道幾好。海中蝦好爽口係最好味。帆立貝熟得剛好,彈牙不腥,也好味。

後來再叫豚肉片太硬了。

甜品的抹茶紅豆布丁最好味,Q彈又夠抹茶味,紅豆份量剛好又不太甜,還有雪糕糯米滋,皮薄煙韌,雪糕夠凍味道濃。焦糖燉蛋就麻麻地,友人說似蒸水蛋。
2016-12-24
刺身
清酒
串燒蝦
炸物
小炒
好耐無同我個frd食飯啦!難得佢唔駛飛!佢又鍾意食日本嘢,咁最後決定食放題!食得多都唔駛擔心埋單貴!😂哩度同我食果幾間放題一樣,罐裝樽裝飲品任飲,不過我次次都係飲茶類,因為無咁肥。仲有甜品,不過款式唔多。識食嘅當然一開始就係食刺身壽司回本先啦!種類都算多,而且幾新鮮,最怕放題啲刺身唔新鮮,好易肚痾…我最重要食甜蝦,幾大隻同鮮甜,帶子都鮮甜,不過如果係原粒上,唔切粒,口感更佳!壽司當然唔少得我一定會食嘅玉子壽司啦!食完生嘢就食熟食,食咗蜆,串燒,天婦羅等等,味道唔錯,不過我食得最多係燒菠蘿,後期掛住食無乜再影相lu😂哩度仲有酒飲,我就無飲,我個frd飲Asahi。食到尾聲就試埋甜品,360奶凍唔錯,奶味幾濃不過焦糖燉蛋就怪怪…面頭無焦糖,哩款可以唔食除咗哩個焦糖燉蛋比較失望外,其他食物都好滿意,仲有讚下哩度啲服務幾好,啲waiter好主動同友善,我跌咗隻筷子落地,我都未叫佢攞過對,佢已經自動波俾過對我!抵讚!不過哩度啲收費有啲搞笑,星期一至三最平,星期4又貴啲,星期5同6最貴,星期日價錢又介乎喺星期4同5,6中間😑

仲有甜品,不過款式唔多。
識食嘅當然一開始就係食刺身壽司回本先啦!種類都算多,而且幾新鮮,最怕放題刺身唔新鮮,好易肚痾…我最重要食甜蝦,幾大隻同鮮甜,帶子都鮮甜,不過如果係原粒上,唔切粒,口感更佳!壽司當然唔少得我一定會食嘅玉子壽司啦!
哩度仲有酒飲,我就無飲,我個frd飲Asahi。
食到尾聲就試埋甜品,360奶凍唔錯,奶味幾濃
不過焦糖燉蛋就怪怪…面頭無焦糖,哩款可以唔食

2016-12-08
2016-12-08 8735 浏览
之前聽人講旺角有間放題有埋蒸氣火鍋食, 超吸引, 不過要三個人以上先會包蒸氣火鍋, 咁我地緊係約夠三個人先一齊去啦, 好彩有訂位, 因為都幾多人下, 我地差不多9點先到都已經坐滿8成人有多, 今日係星期二ja....一坐低店員就即刻介紹如果LIKE 築地番本日式放題FACEBOOK 即送紅蝦刺身或松葉蟹腳一份, 哈哈...我地選左2隻蝦同1隻蟹腳, 紅蝦刺身都幾大隻下, 肉質都好彈牙, 而蟹腳雪到好冰, 好似食緊蟹冰咁, 哈哈....新菜式.之後店員就拎左個粥底喎黎, 咁我地就緊係快快手咁 TICK 野食啦, 第一時間叫左我地最愛既刺身先, 呢到勁正呀, 有象拔蚌呀, wao....相信好少地方會有得食low, 仲要係新鮮的, 好鮮甜呀, 而且都ok 大件ga....仲有白玉拖羅都係超正, 好厚肉, 又鮮甜, 讚!!飲品係自助既.....都有好多款ga, 我地就拎左竹庶茅根, 烏龍茶, 同埋好特別的薑茶, 我都係第一次飲ja, 味道ok喎, 好薑, 正.yeah, 蒸氣火鍋d 料黎la, 我地叫左蝦, 帆立貝, 肥牛片, 南瓜, 金菇, 小棠菜 etc...蝦同帆立貝都係新鮮的, 好彈
yeah, 蒸氣火鍋d 料黎la, 我地叫左蝦, 帆立貝, 肥牛片, 南瓜, 金菇, 小棠菜 etc...蝦同帆立貝都係新鮮的, 好彈牙, 而菜類都ok, 其實蒸氣火鍋既餸唔係好多選擇, 但咁樣反而好, 哈哈...因為可以食多d其他唔同既野, 如果唔係食飽哂呢d就食唔到其他野啦.
之後就黎個三文魚沙律先, 入面個汁好開胃, 有d麻醬味, 正.
再黎個芝士焗蠔, 蠔肉比想像中大, 忌廉味重.
呢款燒菠蘿好正, 勁多汁, 又甜不太酸, 仲要啱啱燒起仲正.
哈哈....又點少得壽司呢, 我地點左必叫既三文魚, 勁好食既象拔蚌, 超好食既火灸海膽赤蝦, 唔可以唔點既火灸三文魚.
食完壽司不如食下小食, 有雞翼, 鹽燒海老串, 牛舌等等....哈哈...因為驚食唔哂, 所以都唔敢叫咁多.
因為我地仲要食埋個粥底, 嘩....估唔到食放題既地方都可以食到咁靚既粥, 頭先蒸個d海鮮既精華完全滴哂落d粥到, 好味道.
最後食埋個甜品就完滿結束啦, 哈哈....非常滿足, 非常飽飽的一餐, 仲要每人二百蚊到就可以食到咁蒸氣火鍋同日式放題, 正.
2016-12-06
2016-12-08 616 浏览
朋友一直介紹這間放題很好吃,因為今天決定來試試!三文魚很新鮮,加上魚子醬超高級喔~很香,咸咸的很特別喔~芝士是偏甜的,一點都不會膩,蠔不算太大,可是很甜很新鮮喔~超多選擇全部都超新鮮很肥美,一定要吃帶子喔~超甜的很有彈性,一點都不會老,軟軟的,有一點辣辣的,不錯喔~炸得很透,炸粉不會太厚,點一下天婦羅汁,脆脆的很好吃喔~肉很軟,肉味很重,調味料沒有很重。海鮮也是很新鮮喔~就算不點醬也有點咸咸的甜甜的。烤出來的汁還會滴到下面的粥喔~粥變得超好吃。
朋友一直介紹這間放題很好吃,因為今天決定來試試!
三文魚很新鮮,加上魚子醬超高級喔~很香,咸咸的很特別喔~
芝士是偏甜的,一點都不會膩,蠔不算太大,可是很甜很新鮮喔~
超多選擇
全部都超新鮮很肥美,一定要吃帶子喔~超甜的
很有彈性,一點都不會老,軟軟的,有一點辣辣的,不錯喔~
炸得很透,炸粉不會太厚,點一下天婦羅汁,脆脆的很好吃喔~
肉很軟,肉味很重,調味料沒有很重。