招聘中
$18,000-$22,000
月薪 (面议)
2019-04-25 189 浏览
拉麵新貴「立体派」由日本拉麵界冠軍級人馬林隆臣及廚藝鬼馬大師松村貴大於香港創立,通常背負如此名號的過江龍都是雷聲大、雨點小,今次會不會例外?位置有點難找,瑟縮於鏞記及蘭桂芳翠華附近的小巷地庫。🍜汁煮厚切叉燒 $38先上的是另外加的角煮,厚身的五花肉肥瘦適中,燜得入味亦入口即化。🍜特級白湯(大)$118湯碗大如臉盆,鋪上三塊低溫慢煮叉燒,的確有點立體,叉燒接近半肥半瘦,鬆軟有肉味帶油香,加上淡淡的黑椒味,甚有水準,拉麵是自家製中粗微曲麵,彈牙之餘掛湯力不俗,而「立体派」的殺手鐧絕對是湯頭,以日本米鴨、丹波地雞、籠目昆布等等熬製,有別於傳統豬骨湯的濃烈霸道,取而代之是甘甜溫醇,吃畢留下絲絲餘韻。
位置有點難找,瑟縮於鏞記及蘭桂芳翠華附近的小巷地庫。

🍜汁煮厚切叉燒 $38
汁煮厚切叉燒

🍜特級白湯(大)$118
特級白湯(大)
2019-04-12
汁煮厚切叉燒
特級白湯(大)
2019-04-25 110 浏览
愛拉麵的朋友在香港生活一定十分開心,久不久就會有新的拉麵店開張。年頭已經聽過Ramen Cubism 這大名,也看到很多關於這店的排隊消息,只不過一路害怕排隊,寧願慢過潮流一點,好過浪費時間排隊,聽說這裡開張時曾經排過最少一小時以上。我想主要原因是日本大阪的著名拉麵大師林隆臣和松村貴大一的創意真太吸引吧。林隆臣的店在日本排隊是得閒,於大阪開設的旗艦店,長期有百幾二百人等,無論當地人還是遊客都非常支持。松村貴大一的日本營運八個品牌,例如人類拉麵,敗壞大叔的最後一擊,無名拉麵店和世界初忙的拉麵店等等,全都是排隊店。星期三的晚上七點多來到,幸好早到達,還有坐位,因為十五分鐘後,這裡已經完完全全滿座,那樓梯也有一條人龍出現。原來這裡依舊是勁好人氣,來吃的記得有心理準備。店家非常容易找,就在前排開的越南牛肉河轉角落樓梯就係,當你見度那些像檳城的塗鴉後,就是這裡了。店裡麵的選擇有幾種,不過當然要吃signature首選。特別推薦的是林隆臣先生所呈獻的特級白湯,白湯拉麵以三大片低溫煮過的慢煮日式叉燒,加上半隻流心蛋,仲要個碗幾大碗。可能你會想,雞白湯到底有冇傳說中香港最好吃的座銀咁正呢。飲一口湯,滿

原來這裡依舊是勁好人氣,來吃的記得有心理準備。

可能你會想,雞白湯到底有冇傳說中香港最好吃的座銀咁正呢。

飲一口湯,滿口都是濃濃的雞香,不會有一點鹹,入口又滑又厚身,令人神往。

叉燒勁大塊,肥瘦縱橫交錯,叉燒燒得依然有肉汁又帶著點焦香。

流心蛋雖然不是我喜歡的狀態,但不過不失。

麵質彈性高,不算厚身但掛湯能力高,不過碗雖大,麵則不算多,隔離枱的男士很快吃完更要添麵。

如果要對比,這碗個性強一點,而且外表打卡呃like更容易,切合番立體派源自藝術的風格。

另一碗海體醬油湯則由松村貴大一主理,以九款不同的醬油湯底,再加上松村貴大一為香港店調較的風味,口味獨特,濃郁的醬油香叫掛湯更加強,味道有濃烈的醬油味,重身好多。

而叉燒更加是慢煮的厚切叉燒,整件叉燒肉質軟淋淋,就算做不到入口即溶,慢煮過後,汁和肉香纏綿得很,特別係近腩位就像東坡肉一樣,有過之而無不及。

另外叫了兩個小食,名古屋風雞翼和松林餃子都是不錯的選擇,松林餃子雖小但十分飽滿,滿口吃到是脆皮和豐富的肉汁,名古屋風雞翼炸得剛好,令我想起名古屋最有名的雞翼店,但這裡做得好的原因,味道適中,不會太鹹。

食左咁多野,飲番杯啤酒最爽,見這裡的啤酒選擇不錯,於是點了三得利啤酒和札幌啤酒,兩種都是厚身麥味重的款式,夠凍夠爽,送拉麵和小食都一流。

立體派令人感覺絕對深刻,無論餐廳外表的塗鴉,以木材為主的裝修令人感覺好輕鬆自然,而且感覺冇其他拉麵店咁細,開揚得多。

今日吃了兩款不錯的拉麵,有時間絕對下次可以試埋另外三款選擇,我想那時候,那立體派的印象會更深刻吧。

立体派
中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
2019-04-23 70 浏览
Came here for a girls’ gathering. This is my second visit and was totally impressed by its wonderfully prepared broth. So I invited 2 of my girls to try this ramen restaurant out.I have ordered the soy sauce broth ramen with braised pork, while my two friends ordered the premium white broth ramen (small size).The highlight of my ramen was the braised pork. It was so tender that it would literally melt in your mouth! Even picking it up with chopsticks needs to be very careful in order not to brea

The highlight of my ramen was the braised pork. It was so tender that it would literally melt in your mouth! Even picking it up with chopsticks needs to be very careful in order not to break the meat apart.

My girlfriends were very amazed by the premium white broth and finished their entire bowls! The broth is the soul of ramen and this place is doing their ramen very well.

My friends love the ramen so much that they said they will come back again
2019-04-22 136 浏览
無驚無險又到食晏時間!天下著毛毛雨,正煩著去邊度搵食,突然想起之前友人說起立体派的拉麵好食,於是向同事們提出,一行四人立即出發,因為怕會排長龍呢😆!正因爲落著毛毛雨,造就著我哋只需等候15分鐘已經可以入座!在等候入座期間,店員已預先比張點菜紙我哋以節省落單時間,對於我哋呢啲趕時間嘅上班族,確是貼心👍🏼!坐低無耐,店員即奉上熱辣辣嘅拉麵,好肚餓呀!先來的係我叫嘅特級白湯拉麵,先嘗一嘗白湯,味道鮮美,鹹淡適中,再來一口拉麵,混合筍、白蔥,確能帶出麵質恰到好處,而筍同白蔥都夠鮮嫩,無渣的!好味!再咬一啖叉燒,口感剛好!對女士來講,小的特級白湯拉麵份量剛好😃!之後就到男同事叫嘅特級濃湯拉麵(大)嘞!嘩!有三塊叉燒,真的很飽肚呢🤪!男同事吃到肚滿腸肥呢😆😆!一場嚟到,當然會叫埋至愛嘅餃子啦!松林餃子味道唔錯,外皮少少脆,內裏菜同肉嘅比例剛好😃!食完之後,外面嘅雨停咗!埋單走人!😆

坐低無耐,店員即奉上熱辣辣嘅拉麵,好肚餓呀!

特級白湯拉麵(小)

之後就到男同事叫嘅特級濃湯拉麵(大)嘞!

特級白湯拉麵(大)

嘩!有三塊叉燒,真的很飽肚呢🤪!男同事吃到肚滿腸肥呢😆😆!

一場嚟到,當然會叫埋至愛嘅餃子啦!

松林餃子

松林餃子味道唔錯,外皮少少脆,內裏菜同肉嘅比例剛好😃!

食完之後,外面嘅雨停咗!埋單走人!😆

特級白湯拉麵(小)
松林餃子
2019-04-22 87 浏览
其實已經是開業首個禮拜去吃的,只是拖到現在才有空補回食評。下午來到中環,經過這條小巷發現仍然還未出現人龍,馬上二話不說拉著🐽進去嘗試日本冠軍級人馬炮製的拉麵。非常喜歡店舖外牆的壁畫,簡單的線條是我喜歡的感覺。🍽特級白湯(大)到訪時還沒有分size,但以🐽的食量他一定選擇大份的。那個碗真的是超級大,美美地鋪上叉燒,完全是視覺上的滿足。喝第一口湯令人非常驚艷,雞肉味非常重,清甜不膩。雖然不能選擇麵質,但是非常彈牙,屬於「硬」的質感,非常好吃👍🏻相反叉燒就比較平平無奇,沒有什麼特別,但也好吃。🍽海體醬油湯我決定試另外一款用多種醬油熬製而成的湯底。這個湯相較之下沒有雞湯的經驗,只是濃濃的醬油味。這個特別的是另外端上的厚切叉燒。一口咬下去就是滿滿的油脂,和瘦肉一層層分明的口感🤤
其實已經是開業首個禮拜去吃的,只是拖到現在才有空補回食評。

🍽特級白湯(大)

🍽海體醬油湯
2019-04-20 76 浏览
因為喜歡吃拉麵,對拉麵餐廳也特別留意,最近又多一家。中環威靈頓街的小巷中,位置有點神秘,但外面的壁畫其實也很有特色。立体派由兩位大阪的著名拉麵大師林隆臣及松村貴大創立。餐廳環境舒適,沒有過分擠迫的感覺。餐廳貼心客人的需要,分別有提供髮夾和圍裙,讓客人食得安心放心。特級白湯 $118林隆臣為立体派的招牌首選拉麵。完全被巨型的拉麵碗和三塊叉燒所吸引。雞白湯味道鮮甜,不會口渴。低慢煮日式叉燒雖然是薄片,但好大塊,而且有入口即溶的感覺,至於拉麵亦有彈牙的口感。海體醬油湯 $88松村貴大在日本的招牌拉麵之一。拉麵湯是香濃醬油味,但沒有死咸,另一主角是慢燒厚切叉燒,非常夠份量。厚切叉燒脂肪和肉的比例得宜,口感豐富。這個價錢能吃到這個組合,實在無可挑剔。松林餃子 $38皮薄,但餃子皮保持香口的感覺。最特別的地方是配上秘製辣椒油,其辣香絕對一試難忘。唐揚脆炸雞 $38炸雞口感外脆內嫩,咬開之後有雞肉汁流出,而且油膩感不強烈。隱蔽的小小店子,藏着兩款不同特色的拉麵,實在值得再來光顧。
因為喜歡吃拉麵,對拉麵餐廳也特別留意,最近又多一家。

立体派由兩位大阪的著名拉麵大師林隆臣及松村貴大創立。

餐廳環境舒適,沒有過分擠迫的感覺。

特級白湯 $118
林隆臣為立体派的招牌首選拉麵。
完全被巨型的拉麵碗和三塊叉燒所吸引。

海體醬油湯 $88
松村貴大在日本的招牌拉麵之一。

松林餃子 $38

唐揚脆炸雞 $38
炸雞口感外脆內嫩,咬開之後有雞肉汁流出,而且油膩感不強烈。

隱蔽的小小店子,藏着兩款不同特色的拉麵,實在值得再來光顧。
  • 海體醬油湯
近年來日本拉麵店在香港越開越多間,但講到人氣一定是中環這間新開的拉麵店,由日本兩位廚界頂尖開辦,主打白湯拉麵。特級白湯,被巨型的湯碗嚇了一跳,比我的頭還要大,喝一口白湯,鮮甜、不油膩,配上彈牙的拉麵條,軟硬度煮得剛剛好。三片叉燒肉質肥瘦均勻,軟滑不油膩。海體醬油湯,由九種不同醬汁熬煮,湯味層次豐富。厚身豬腩肉別被外表嚇倒,咬一口肉嫩甘香,絲毫沒有一點肥膩感。松林餃子,餃子皮煎得金黃香脆,內裡的肉餡滋潤多汁,沾醬汁吃更為惹味。傳統關西風關東煮,這個關東煮需要耐心等候,有雞蛋、魔芋、獅子狗、大根,煮得軟腍,口感清甜爽口。唐揚脆炸雞,炸得外脆內軟,仍保留很多肉汁,配上手工啤酒,帶有香蕉的味道。一口炸雞,一口啤酒,這個配搭爽快到底。一邊吃的時候,我也留意倒拉麵店的佈置,比起一般拉麵店,是較為年輕、有個性的,讓人有一種很快樂的感覺。離開時,更讓我發現外牆的塗鴉,原來這麼充滿藝術氣息!

• 松林餃子
2019-04-18 2022 浏览
如果一碗沾麵同一碗拉麵放在面前,占苗一定會選擇沾麵,皆因小弟不太好有熱湯浸著的麵。可是,中環近來迎來了一間相當火紅的拉麵店,不少人都慕名而來,它的名字叫立体派,由兩位日本的拉麵大神所成立,所以連不太好拉麵的小弟也因此慕名而來。 兩位拉麵大神的其中一位名叫林隆臣,他於日本的人氣拉麵創作上屢獲殊榮,而另一位則叫松村貴大,而他卻是拉麵界的鬼才,先後創立多個特色拉麵品牌,經常為拉麵界帶來無限驚喜。 店子設在一條橫巷內,門口位置雖不算隱敝,但稍一不留神卻會錯過入口位。幸好,拉麵店的牆上卻畫上了兩位拉麵大神的畫像,由橫巷入口延伸至大門上,相當搶眼兼維肖維妙。店內的設計起用了大量木材,氣氛輕鬆自然。 店中主要賣兩款湯底,一款是由林隆臣創製的白湯,用上日本米鴨、京都丹波地雞及籠目昆布熬製而成,味道豐富有層次,絕不油膩,風味絕佳。而當中更首推招牌的「特級白湯」,用上自家壓製的彈牙麵條,配搭三大片低溫慢煮日式叉燒及溏心蛋,滋味在心頭。另外,盛麵的器皿也甚有特式,真正大過塊面,來到時的確有點兒震撼。 而另一位大神松村貴大則主理另一招牌的「海體醬油湯」,以九款日本醬油調味熬製,湯底味道濃淡適中,能
而另一位大神松村貴大則主理另一招牌的「海體醬油湯」,以九款日本醬油調味熬製,湯底味道濃淡適中,能喝到醬油的鮮香,再配上一份汁煮厚切叉燒,肉感十足,但吃起來卻香濃軟滑。
除此之外,拉麵豈能缺少了溏心蛋,蛋黃蠢蠢欲流,醬油味亦豐富,做得相當好。
另外,松林餃子做得皮薄餡靚,煎得香口,蘸上特製辣油,別有一番滋味;還有名古屋風雞翼,即叫即炸,保證新鮮熱辣,至於何謂名古屋風,小弟就真的說不出是何種風味了,但味道卻是不錯的。
同時,還發現了店方細心的安排,有圍巾方便大家,不用弄污衣服。集合了美味食物及殷勤服務的店舖又怎能不再光顧呢?
  • 名古屋風雞翼
2019-04-17 60 浏览
見到新開張拉麵店當然要試下,但就無叫到最招牌既拉麵,因為望落好似好大碗好多肉佢既雞白湯同座X比係好唔一樣,呢個既雞味比較濃一點,而座X既就比較creamy啲。無話邊個好啲,咸魚青菜各有所愛。湯底好飲到飲曬麵質、蛋同肉麵無乜驚喜,正常發揮。

湯底好飲到飲曬
麵質、蛋同肉麵無乜驚喜,正常發揮。
2019-04-16 65 浏览
又一間過江龍拉麵店登陸香港,今次係日本全國冠軍拉麵大師林隆臣,聽個名好都覺得好勁,緊係要去試試午餐時間都要排一陣隊,一邊排我就一邊欣賞牆上的塗鴉壁畫,兩位大師林隆臣及松村貴大都畫左係牆上,真係畫到好似真人一樣,睇下睇下就可以入座了我點了天方之鳥(濃厚白湯),湯底永遠係拉麵既靈魂,佢個白湯係用上有機雞熬製,清雞湯配上濃郁既雞味,我差不多飲晒成碗,真係好好味,飲完都唔算好口渴,麵粗幼適中有咬口,叉燒好嫩薄薄的,成碗麵都好好味,一定會再幫襯👍🏼

2019-04-16 169 浏览
睇到好多唔同嘅傳媒報道,又話係得獎拉麵,就特登去試。店舖位置係中環鏞記對面嘅一條樓梯,好容易唔小心就會miss左,壁畫幾靚。平日夜晚八點幾去到都仲要排隊,大概等左二十分鐘左右。座位分配都係坐到密密麻麻,枱同枱之間冇咩空間。叫左海體醬油拉麵,上菜同菜單張相唔一樣,叉燒分開左上。賣相麻麻,第一時間試湯,冇人地講嘅咁咸,反而係一種莫名其妙嘅甜,唔係鮮甜味,而似係加糖嘅甜,好奇怪,冇咩醬油味,好似一丁麻油味味精湯咁(一丁個湯好似仲好味dd)。拉麵係粗身嘅,幾彈牙,不過冇咩麵香。最嬲係塊叉燒,好似阿媽煲完湯d湯渣,柴到咬唔到。唐揚炸雞炸得幾好嘅,炸漿好薄,夠脆,雞肉滑,肉汁都仲係度,不過冇調味!!!!要自己落七味粉。咁樣嘅食物質素,冇服務仲要收加一,中環大把好野食,呢間絕對冇下次。不值一試。

睇到好多唔同嘅傳媒報道,又話係得獎拉麵,就特登去試。
平日夜晚八點幾去到都仲要排隊,大概等左二十分鐘左右。
座位分配都係坐到密密麻麻,枱同枱之間冇咩空間。
海體醬油拉麵

唐揚炸雞

唐揚炸雞

今日小編同我ex老細相約試呢間,據說ex老細既現任日本同事報稱話呢間拉麵好得,咁當然要試下啦,其實小編早幾個月已經聽到朋友講過呢間嘢,作為銀座死硬派忠粉當然唔咁容易心動,但ex老細現任日本同事都話正wor?!咁應該差唔得去邊,好啦、一於試下佢真偽啦我地大約12:20到達、不用排隊直接入座,小編一早已經唸定食咩,唔洗一分鐘就落order啦,綜觀店舖環境雖然細d但都坐🉐️舒服既我叫左細碗既雞白湯拉麵加京蔥加糖心蛋,而boss呢就🈶️大碗雞白湯拉麵順帶吩咐d麵煮軟身d,我碗好快到、賣相👌🏼啦,糖心蛋反而幾出色wor、有溏心既,第一時間梗係飲湯先啦,飲落口覺得好似屋企煲d中式雞鴨湯咁、比起x銀清d、但鹹味亦頗重,似乎較似鹽味雞湯拉麵rather than雞鴨昆布既味道,麵條🈶️鹼水味但尚可接受,麵條唔太軟或硬、頗適中、不過呢碗雞白湯拉麵就唔係小編杯茶啦,湯底缺乏口感、鹹味過重搶左好多原本應該有既雞和鴨既鮮味。我食到差不多完既時候,我boss碗麵都仲未到,經過一輪催促,終於黎啦,一睇就覺得、嗯?咁少湯既?我boss食到唔洗一半已經冇曬湯咁款,要求加湯,個staff都好快手比我地但就好尷尬咁講話加湯要加
今日小編同我ex老細

我叫左細碗既雞白湯拉麵加京蔥加糖心蛋,而boss呢就🈶️大碗雞白湯拉麵順帶吩咐d麵煮軟身d,我碗好快到、賣相👌🏼啦,糖心蛋反而幾出色wor、有溏心既,第一時間梗係飲湯先啦,飲落口覺得好似屋企煲d中式雞鴨湯咁、比起x銀清d、但鹹味亦頗重,似乎較似鹽味雞湯拉麵rather than雞鴨昆布既味道,麵條🈶️鹼水味但尚可接受,麵條唔太軟或硬、頗適中、不過呢碗雞白湯拉麵就唔係小編杯茶啦,湯底缺乏口感、鹹味過重搶左好多原本應該有既雞和鴨既鮮味。我食到差不多完既時候,我boss碗麵都仲未到,經過一輪催促,終於黎啦,一睇就覺得、嗯?咁少湯既?我boss食到唔洗一半已經冇曬湯咁款,要求加湯,個staff都好快手比我地但就好尷尬咁講話加湯要加15元,我boss當然冇所謂啦,豪俾你囉,沒有任何不悅既臉色反而呢個staff疑似店長就主動送兩件叉燒比我地試,我目測係d五花腩既物體啦,當然唔會食,我老細試過覺得鹹左d、食第二舊又好似冇咁鹹,可能已經適應左d鹹味啦
然之後個staff仍然好落力咁話佢地d麵既湯底分量全部都係standard跟足formula,所以唔係特登比咁少湯wor、而如果呢客人要加湯就需要加15元因為師傅係需要煮碗湯rather than就咁比d雞湯你、因為雞湯底係完全冇調味既、佢仲專等比左d清雞湯底我地試(完全冇落鹽或其他調味),小編飲落口、真係完全冇味、係even雞和鴨既鮮味都飲唔到,好明顯佢呢個base用既雞和鴨比例係既少,即係around 1000ml水只用1-2隻雞和鴨煲出黎咁款,反而更加令我清楚知道佢既所謂雞白湯完全靠後期加入去既所謂秘制醬油,因為呢個係吖拉麵大師林隆臣既秘制醬油啦所以要加15元 for碗湯,😯哦、是咁的

我地隔離張檯兩位女士order既海體醬油拉麵,食唔到一半已經放棄,我聽到個女仔話d麵和叉燒太鹹啦,鹹到食唔到,個staff好細心又解析呢個係拉麵既配方,係師傅調製既,我睇得出d staff好怕d食客比負皮佢,明白既,有邊個喜歡比人話d嘢唔好食吖,平心而論、呢碗拉麵合格既,以價錢黎講算合理始終係中環地段,但如果以細緻程度、絕對輸曬。如果大家有試過灣仔鳥華亭既,佢地係相當類似既,但如果大家用同區既座x比呢,sorry、絕對係兩回事

個人口味確實好難講,小編認同,但小編最頂唔Q順 既係呢間嘢不斷話自己係拉麵大師林隆臣主理既我就唔明呢位林生有幾巴閉吶?附上兩個cap圖關於林生o係大阪既 拉麵店,當地人既comment都只係非常一般,典解黎到香港就飛黃騰達咁款呢?日本人追捧返自己日本人o係香港開既店小編完全明白、亦有可能既係日本人偏向重口味所以佢地喜歡呢度既醬油拉麵,小編唔係話要完全跟香港人口味,我覺得香港人都係算食🉐️較濃味架啦,又唔見🉐️有人話x銀好鹹?佢地o係大阪既和o係香港既味道近似度90%(小編覺得大阪仲要濃味d),咁x銀冇比人話鹹到令既負皮呢?所以呢,呢d咁既情況又讓小編唸起相似既情景、即係呢原本o係香港不值一提既茄哩啡如劉愷威咁,去到大陸就被人吹捧到天咁 ,同現在呢個情況又係咪有d相似呢?據聞呢間嘢呢反轉頭會去返大阪心齋橋度開,小編有理由相信藉著香港人例牌返大阪家鄉既心態,見到大阪有間cubism、希望可以順帶提升埋香港人氣度?莫非?

小編之前都講過,好食既拉麵o係香港少之有少,暫時雞白湯始終x銀是也。如果cubism有心做既,多接納意見多改良、多落足料去熬湯而唔係單純靠秘制醬油去調味,相信足料鮮味肯定會有絡繹不絕既食客、何懼負皮呢?
特級雞白湯拉麵
細雞白湯拉麵
叉燒
2019-04-15
叉燒
近日中環新開佐一間拉麵店,好多舊同事食完都強烈推介,自己身為拉麵既愛好者,緊係點都有會個時間過黎試試啦。從網上得知,原來餐廳大有來頭,主廚係日本既冠軍級拉麵大師林隆臣,而佢既拍檔就係大阪廚藝界領袖人物松村貴大,兩個大係大師級既人馬,基本上一次過可以品嘗到兩位大師傅既傑作。餐廳位於威靈頓街,以前都真係唔係好留意到呢個舖既前身係賣D乜東東既,但係而家換上了拉麵店既新裝,即刻多佐好多人流。要入拉麵店,先要行幾級樓梯,有個牌寫住「私家重地,閑人免進」,自問並唔係一個閑人,所以一於少理,直往拉麵店既大門進發。門外看見很多關於拉麵既wall art,而最搶眼既一定係兩大師傅既圖像,畫得栩栩如生,感覺兩大師傅就在門外作出歡迎。步進餐廳內,很是光猛,由於新店新裝修,所有野都俾到你好乾淨既感覺,由門外的帶位到門內的店員招待,也看得出餐廳走高檔拉麵的風格。餐牌很簡單,主打4款精緻拉麵:一款係餐廳主打,林隆臣推介既特級白湯,分有大、小兩個SIZE。第二款係松村貴大推介既海體醬油湯,用上了9款特級醬油製作而成。而其餘數款就係醬油清湯丶濃厚白湯及香菇野菜湯。除了主打既拉麵外,亦有多款小食,以及日本精釀啤酒可供選

餐牌很簡單,主打4款精緻拉麵:

而其餘數款就係醬油清湯丶濃厚白湯及香菇野菜湯。

除了主打既拉麵外,亦有多款小食,以及日本精釀啤酒可供選擇。

瑠璃Ruri $58

首先來到既係飲品,呢款精釀啤酒飲落好清,帶上淡淡既麥香,用來配拉麵既濃濃真係恰到好處。

鰹魚凍湯浸菠菜 $28

比較特別既係呢款菠菜係用凍湯去浸既,帶來冰涼既感覺,天氣熱既時候進食就真係perfect,而鰹魚湯既香味同埋鮮甜亦都同菠菜很夾。

松林餃子 $38

即叫即煎既餃子,個皮做得好薄身,煎得好香脆,面頭帶有少少既焦脆香,餡料都好飽滿,鎖有肉汁,配上既餃子醋同埋辣醬2樣醮哂最好味。

海體醬油湯 88

日本師傅松村貴大推介既海體醬油湯拉麵,配上超厚身既叉燒非常吸睛。

湯底用了九款日本醬油調味熬製,飲落好清甜,唔會有口乾口渴既感覺。

厚切叉燒足足有3厘米厚,食落啖啖肉,半肥半瘦既完美比例。

同埋炆得好腍身,所以帶有濃厚既Juicy感,好好味,亦都令人食得好Guity,食完真係要去做運動消一消脂。

特級白湯 $118

另一碗我地點佐主廚林隆臣推仲既特級白湯拉麵。

佢既size真係超級大,湯碗係其他麵既一倍大,單是看到這個大湯碗已經讓人感覺滿足。

拉麵配上三片低溫慢煮日式叉燒,同埋會跟埋半隻流心蛋。

個湯底湯底用佐以肉汁豐腴聞名既日本米鴨,有機飼養既京都丹波地雞,加上昆布精製而成,飲落非常厚身而帶有層次感,拉麵富有彈性,掛湯進食真係好正。

特別要一提既係餐廳唔接受信用於付款,但係就接受 Alipay同埋 WeChat Pay ,都算係唔錯。
2019-04-01
2019-04-13 174 浏览
由兩位日本拉麵大神林隆臣和松村貴大所創辦的立体派在香港開業一段時間,但人氣依然強勁,大排長龍,相信一眾的拉麵迷和我一樣,想一嚐傳說中的創意拉麵。店外牆壁上繪畫多幅壁畫,當中更有兩位立体派的創辦人肖像,而這些壁畫均出自於藝術家Sergei Rozhnow之手,未吃拉麵前可以跟壁畫合照打卡消磨時間。立体派店內奉行簡約風格,以木材為主調,感覺自然輕鬆。看看拉麵的餐牌,一共有六款拉麵可選,當中兩款廚師推介甚為吸引,均由兩位創辦人創作而成。海體醬油湯拉麵映入眼簾的是琥珀色的湯頭,淡淡的醬油香撲鼻而來,第一口湯先嚐到微微鮮鹹,不一會口腔又有一番醬油的甘甜,湯底味道無窮變化,不少得九種特級醬油彼此互相融合的功勞。至於麵條亦是一大特色,口感極為煙韌彈牙,比一般拉麵更具嚼感,原來拉麵都是立体派自家製造,整碗拉麵製作真的一絲不苟,別具心思,令人驚喜連連。拉麵配料方面,有筍,京蔥及汁煮厚切叉燒。原條的汁煮厚切叉燒極有厚度,光是份量已引人注目,叉燒經醬油慢煮後醬香徹底滲透當中,非常入味。肥瘦相間的叉燒軟腍不膩,入口即化,口齒留香。傳統關西風關東煮湯底零味精,全是天然的鮮美,獅子狗煮得恰到好處,彈性十足,蒟蒻更

海體醬油湯拉麵

傳統關西風關東煮湯底零味精,全是天然的鮮美,獅子狗煮得恰到好處,彈性十足,蒟蒻更是爽彈無比。雞蛋和蘿蔔吸飽湯汁,清甜味美,這就是簡單的日式美食。
傳統關西風關東煮

唐揚脆炸雞蠻大塊,外層炸得金黃酥脆,有股特別的香氣,而內裡雞肉滑嫩極致,肉汁豐盈,在口腔流竄不絕,擠上檸檬汁的脆炸雞倍添可口滋味。
唐揚脆炸雞

特級白湯拉麵有別於常見的豚骨湯底拉麵,使用鮮雞燉煮出濃郁的雞湯,如同牛奶般的雪白湯底,令人食指大動。湯頭蘊含著雞肉熬出的濃郁鮮味,不會膩味,而浸潤在雞湯裡的拉麵很有彈勁。另外拉麵附上三片的低溫慢煮叉燒粉中帶白,足見它的細嫩,肉味濃重,脂香無窮。
波子汽水
唐揚脆炸雞
2019-04-12 64 浏览
這間拉麵店開張不久,才開始見有長龍,而家少咗少少人,最近又有朋友介紹,所以去試吓。但係都係有啲失望嘅。我12點鐘入座,叫咗碗細嘅白湯拉麵,其實大同世冇乜分別,大碗只係多咗半隻蛋,係半隻唔係一隻,和兩塊肥豬肉,但係就係要貴幾十蚊,有啲唔抵。等左10幾分鐘,見到比我遲入座嘅客人都已經有嘢食,但係我仲係等緊,訊問之下,原來我碗麵俾咗其他人。要再追先至整返俾我,如果我唔追,可能有排等。不過算啦,佢哋態度都OK嘅。整體碗麵唔算太油,但係就係有啲鹹同埋有啲甜,從來都冇食過咁甜嘅筍。濃得來似乎過甜過鹹,麵質有啲似買返屋企自己煮嗰啲拉麵,好一般。不過口味呢啲嘢好個人,唔使排隊可以試吓。
2019-04-12