2017-10-31 3283 浏览
朋友早前在 Openrice 睇上這間火鍋炸物放題,今晚終於夾到時間出來一試。這裡有不同價格的放題,想抵吃一點或想豪吃也可,任君選擇。今次我們選擇了中高價的 - 極上安格斯牛小排放題,重點就是其安格斯牛小排。火鍋湯底有多種選擇,我們選了個配搭雙味湯底,當中有我喜愛的台式麻辣鍋,香口得來不太辣。在等火鍋預備的時候,先來一點刺身開胃,寫上件數,很快就上桌,當中油甘魚及甜蝦最為出色。這裡好玩之處在於自助天婦羅吧,自行選擇喜歡的食材,沾上炸漿及麵包糠,放入炸鍋,再加上些許味粉,好玩之餘也吃得有滿足感。到主角出場,極上安格斯牛小排果然不得了,油脂分佈平均,肉質鮮嫩非常,十分出色,我們前後返點了多次呢。飲品方面有多款汽水選擇,而甜品種類雖然不太多,但有 Dreyer's Collection 獨立杯裝雪糕任食,多吃幾杯除時回本。總結安格斯牛小排優質,自助炸物好玩,及重本 Dreyer's Collection 任食,的確物超所值!

2017-10-30
2017-10-31 174 浏览
想一個價錢任食火鍋同埋刺身,我們二人特意選了大埔嘅《稻八日式火鍋炸物放題》,試一試放題套餐。當然一坐低就要選咗湯底先,本身套餐都有八款湯底選擇,但係眼見有女士們至愛嘅「美肌膠原湯」,湯底可以養顏,見到湯底入面真係有幾嚿花膠,果然足料,而且價錢只係加$48,全枱人均可享用,抵食!等食物嘅期間出去「自助炸物吧」,多款已經用竹籤吉好咗嘅食物串燒,整齊擺放係炸爐前面,只需因應自己嘅口味調製生粉厚度,就可以炸出香脆可口嘅串燒小食。最特別嘅係有「秋葵」,好少會有咁嘅食法,炸完之後食落去外脆,滑嘟嘟嘅口感,好特別。套餐包括任食刺身,有我最鍾意嘅「三文魚刺身」同埋「甜蝦刺身」。「甜蝦刺身」每一隻都好大隻,而且食落去爽口鮮甜,非常新鮮。隨即叫咗幾碟「特級美國穀飼牛」,只需要灼一陣就食得,口感軟綿綿,牛肉味非常濃郁,必食。「美國自然豚肉片」好大塊,半肥瘦,豬肉味道好新鮮,咬落去有質感,唔錯唔錯。至於蔬菜、瓜類、丸類同埋雜菌類都係出面以自助形式拿取,既方便又可以按自己食用的份量去選擇。唔少得我至愛嘅「貢丸」啦,每一粒貢丸就咁睇已經有好多磨菇肉,新鮮足料,食落去爽口彈牙。飲品方面更有多款選擇,就連「Jolly

飲品方面更有多款選擇,就連「Jolly Sandy」都有啊!
自助醬料吧更有多款醬料自由混醬,配搭自己最鍾意嘅口味。

大人細路最鍾意嘅甜品「Dreyer’s王牌雪糕杯」有芒果味、藍莓味、比利時朱古力同埋開心果味道,果然多款選擇,而且係高質素雪糕系列,值回票價。

最後兩個人埋單都只係$600有找,食物質素高,而且多款選擇,值得再試。

2017-10-31 173 浏览
自助火鍋成巷成市,今晚來到友人介紹的火鍋兼炸物放題店,一嚐滾滾炸炸的滋味!晚市為120分鐘放題,享用食品時間較為充裕,比起街外其他的放題店限時90分鐘優勝。今晚想試多幾款不同牛肉的款式,便選了價格屬於中等檔次的極上安格斯牛小排放題。極上安格斯牛小排,上枱時肥瘦比例勻稱,煮熟後肉質仍能保持嫩滑,值得一再encho。美國自然豚肉片,薄片的肉身只有邊緣位置是肥肉,看上來算是不錯,食落肉質亦算鮮嫩。炸物放題區,提供12款食物,主要為蔬菜類,肉類只有蝦一種。枱面上的墊枱紙寫上簡單的程序,方便食客自家製自己喜歡的炸物。第一次自助炸物,感覺新奇。唯一欠缺食物炸控時間提示,不懂煮食的我,起初也有點手足無措,不知食材何時才算是煮熟。最後來一杯Dreyers Triple Belgian Chocolate,為豐富的晚餐作總結。

2017-10-30
2017-10-30 144 浏览
大埔一向出名多嘢食,去到太和附近附近有間叫做 《稻八日式火鍋炸物放題》,知道荃灣都有一間分店,朋友都讚好,所以特意來試一試。餐牌有六個價錢六款選擇,一個「極上安格斯牛小排套餐」價錢$238已經可以享用刺身同埋火鍋任食任飲。刺身都有十幾款選擇,當中我最愛嘅「三文魚刺身非常」新鮮,條紋非常平均,咬落去爽口彈牙。最特別係餐廳中央位置有個「自助炸物吧」,有十二款串燒放喺炸爐前面,因應自己口味調製生粉厚度,炸完之後更可以自己調味,非常方便。我平時最鍾意食嘅「腸仔」,放入去煮1-2分鐘左右就食得,外皮香脆,好滋味。湯底我哋加左$48要「美肌膠原湯」,可以滋補養顏,飲一啖湯底果然有好濃郁嘅骨膠原味道,飲落去還有一點黏口。「特級美國穀飼牛」食落去有入口即溶嘅感覺,好快我哋又encore左幾碟,正。「羊肉」都非常新鮮完全唔「騷」。外面擺放蔬菜丸類等等食物,讓客人自助形式拿取,而肉類方面,需要在點餐紙上面寫上數量給侍應下單。特別推介係「蟹棒」,口感好軟滑,而且好入味。甜品更有「雪糕糯米糍」同埋「Dreyer’s王牌雪糕杯」,兩者都有唔同嘅口味,多款選擇。

「羊肉」都非常新鮮完全唔「騷」。

2017-10-27 147 浏览
之前去過荃灣間分店食宵夜印象唔錯,所以今日去到大埔都嚟試下大埔呢一間分店食宵夜。呢間鋪頭嘅特色係佢宵夜放題可以去到三點呀就算你幾時去都仲有嘢食 。 日式火鍋炸物120分鐘放題 特價118蚊,好抵吖。11點後118蚊炸物放題, 任食豬羊雞,可以無限添加,啱曬啲[食肉獸],。出面有自助吧,可以揀唔同嘅嘢食, 菜心、菠菜、旺菜、木耳、粟米、番茄、墨魚丸、龍蝦丸、芝士丸、蔬菜,選擇有好多種,而且好新鮮,會不停refill,唔驚無得食。 呢度嘅特色仲有可以自助炸物,好好玩,又好食,好啱大人同細佬一齊黎玩,順面增進下感情。除此之外,呢度嘅和牛都唔錯,可以比多少少錢試下,都值得推介比大家。

2017-10-26 143 浏览
今日忙完黎食晚餐,經過見到這間火鍋店仲未關,入去試下。今日黎到這間日式火鍋炸物店,佢最大嘅特色係可以 自助炸物 選擇一樣有好多,時菜、青椒、秋葵、鮮冬菇、芋頭魚餅、雞肉腸、炙燒芝士丸、鮮蝦,做法好簡單,連小朋友都可以試下玩,首先放炸漿,在落麵包糠,炸兩分鐘就得㗎啦。之後 可以揀唔同嘅調味料,有海苔粉、味椒、咖哩粉、辣粉。 大家可以試下黎食食炙燒芝士丸,因濃濃嘅芝士味,都幾夾,幾好味!而鮮蝦炸完之後仲好味,值得一試。除咗炸物之外, 呢度有和牛好好食,香同滑。美國牛小排,牛肉嘅經典,有濃濃牛肉香味,油分佈均勻。
今日忙完黎食晚餐,經過見到這間火鍋店仲未關,入去試下。

2017-10-23 125 浏览
食完一次就覺得呢間質素好高。食物質素好高,雖然價錢有啲貴,但係好值得再嚟多次。 呢度除咗可以自助炸物之外,我覺得和牛都好值得推介。而黑松露鍋好推介只要加48蚊就有,而4人同行就免費唔需要加錢 。佢嘅加湯呢,唔係就咁加水甘簡單,而系加黑松露油和牛奶, 食到最後個湯底都唔會淡曬。11點後223蚊有升級m6澳洲和牛。11點後加178蚊有升級極上安格斯牛小排。 仲可以任食海鮮,有蚌,鮑魚,仙貝,虎蝦,墨魚嘴串。 好新鮮 甜。可升級至日本a4黑毛和牛盛合。特價313蚊,原價都係368蚊咋,任食海鮮盤盤同埋14款刺身拼盤。 癲牛雪花好靚 肥瘦均勻。230蚊或以上套餐送的激罕牛白肉一客,like專頁送梅酒或者清酒。
食完一次就覺得呢間質素好高

2017-10-16 130 浏览
特登入到大埔剪頭髮,可見髮型師幾唔簡單。難得入到去,當然要在附近搵食。呢間稻八日式火鍋店有唔同價位的套餐選擇,可以配唔同湯底。店內的環境都幾精緻,有少少日式的佈置同擺設。我哋冇點到最貴的套餐,所以肉類方面驚喜唔太大。反而係自助區,令我哋眼前一亮。首先飲品選擇非常多。醬料的選擇亦多得誇張。最得意的地方係呢度有一個專做炸物的corner ,可以喺度DIY角色炸物天婦羅,係好好的體驗。自助區的食物選擇亦好多,行過圈就拎到一大盤。我哋個套餐仲包埋刺身任食,一個價錢可以同時食到火鍋同刺身放題,其實都幾抵。刺身選擇絕唔馬虎,最鍾意油甘魚,甘甜鮮香。

呢間稻八日式火鍋店有唔同價位的套餐選擇,可以配唔同湯底。

店內的環境都幾精緻,有少少日式的佈置同擺設。

我哋冇點到最貴的套餐,所以肉類方面驚喜唔太大。

反而係自助區,令我哋眼前一亮。

首先飲品選擇非常多。

醬料的選擇亦多得誇張。

自助區的食物選擇亦好多,行過圈就拎到一大盤。

我哋個套餐仲包埋刺身任食,一個價錢可以同時食到火鍋刺身放題,其實都幾抵。

刺身選擇絕唔馬虎,最鍾意油甘魚,甘甜鮮香。
2017-09-14
2017-10-14 116 浏览
陪老婆到大埔見朋友過後,就是果腹之時。到了舊墟直街,不假思索進了一間日式火鍋店。我們選了中價位的套餐,貪其刺身不用加錢,也加錢陪老婆試了一下美肌膠原湯。湯底中當真有好幾件花膠,適合女士進補。肉類的品種和份量也多,有雞、豬、牛等等。牛肉質素一般,沒什麼驚喜,但也和價格相稱。當中豬肉比較好吃,豚肉爽口肉味濃。老婆對於刺身也頗滿意。任食的部份選擇很多,而且供應充足,沒有缺貨。環境服務也算是不俗,整體不錯。

湯底中當真有好幾件花膠,適合女士進補。

老婆對於刺身也頗滿意。

任食的部份選擇很多,而且供應充足,沒有缺貨。

環境服務也算是不俗,整體不錯。
2017-09-14
2017-10-10 4291 浏览
久久沒有見過朋友們,難得地相聚自不然要食好西邊食邊聊天。友人帶到鮮有去的大埔區打邊爐!晚飯時刻門外擠滿人,皆因火鍋為120分鐘放題,包無限飲品、沙律吧、雪糕及湯底食物。北海道3.7牛乳牛骨湯 - 香濃的牛乳味,入口醇滑不稠。選擇了$368黑毛和牛,賣相排得漂亮,有指示牌清楚顯示部位,有三角腩、肉眼上蓋及牛脊肉。日本國產關係,故質感帶薄而軟綿,肉味挺濃郁,雪花紋清晰,實在讓人停不了口。美國豚肉也是薄薄的一片,肉味相對較為淡。整體尚算不錯!有不同款式的丸類、菇類、蔬菜、炸物及飲品選擇!飲料亦有汽水及紙包類無限量供應。蔬菜及菇丸類浸泡在牛乳牛骨湯,散發一種香醇的牛乳香,而且蔬菜、菇丸挺新鮮爽彈,不錯!海鮮盛合 - 有青口、蝦、魷魚等,挺新鮮,而肉質頗彈牙!刺身 - 份量不算多,與朋友三扒兩撥便食得一乾二淨。三文魚及吞拿魚刺身皆為厚切,質感豐富,帶出一種頗鮮的油甘味。最後以Dreyers作為飯後甜點!

北海道3.7牛乳牛骨湯 - 香濃的牛乳味,入口醇滑不稠。

美國豚肉也是薄薄的一片,肉味相對較為淡。整體尚算不錯!

有不同款式的丸類、菇類、蔬菜、炸物及飲品選擇!
飲料亦有汽水及紙包類無限量供應。

海鮮盛合 - 有青口、蝦、魷魚等,挺新鮮,而肉質頗彈牙!

刺身 - 份量不算多,與朋友三扒兩撥便食得一乾二淨。

最後以Dreyers作為飯後甜點!
2017-09-25 201 浏览
通常諗唔到食咩既話,多數都會是但揀間餐廳去打邊爐就算😂 打邊爐呢個choice 通常都唔會有人反對🙈今次係第一次黎稻八,友人之前已經食過幾次覺得好正,所以大力推介俾我☺️ 大約七點黎到,唔洗等位直接有得入,入位前已經講明限時2小時😊因為友人想食埋刺身,所以就揀左$238果個😄我一舊刺身都冇食到🙈 不過友人就話覺得質素係okay的😀揀左壽喜燒做湯底,一黎到就dum左好多丸同水餃同菜落去🤣呢個唔係好記得係牛小排定係穀飼牛😳 不過無論係牛小排定穀飼牛都係好好食嫁😚 加單嗌牛果時記住講明要邊款牛 如果唔係就只會拎最平果隻牛俾你嫁炸🙃 配料有唔同既丸、蔬菜、小食,選擇夠曬多👍🏻另外仲有雪糕、泡芙做飯後甜品嫁😚

因為友人想食埋刺身,所以就揀左$238果個😄

我一舊刺身都冇食到🙈 不過友人就話覺得質素係okay的😀

揀左壽喜燒做湯底,一黎到就dum左好多丸同水餃同菜落去🤣

配料有唔同既丸、蔬菜、小食,選擇夠曬多👍🏻
另外仲有雪糕、泡芙做飯後甜品嫁😚
2017-09-12
2017-09-17 223 浏览
前晚和朋友慶祝生日,到了大埔一家放題吃飯朋友們都是大埔人,所以應該之前來過這兒了我則是第一次來,不過這兒看寺來不錯極上牛小排放題($238 per head, 120分鐘) 食物總類超多,而且最正係有得自製炸物,都真係幾好玩 有得自己落炸漿同麵包糠,好似玩緊細個啲煮野食game,而且有炸蝦 都唔錯,呢個級數嘅set仲包刺身任食同埋牛小排肉亦都質素唔錯,飲品亦都任飲而且好多款,係性價比頗高嘅日式邊爐放題
前晚和朋友慶祝生日,到了大埔一家放題吃飯
朋友們都是大埔人,所以應該之前來過這兒了

我則是第一次來,不過這兒看寺來不錯

極上牛小排放題($238 per head, 120分鐘)

食物總類超多,而且最正係有得自製炸物,都真係幾好玩

2017-09-11 237 浏览
見到YouTube 有人介紹過呢間火鍋放題,見到啲和牛勁靚,兩個鐘嘅火鍋放題,7點半前埋單有85折,於是訂左位食五點半食。不過果日落大雨,我搭火車去到太和都仲要搵路,雖然最後搭的士過去,但都已經遲左半個鐘去,食得90分鐘,有啲蝕。呢間野除左火鍋,仲有自助炸物玩,不過我一心入黎食和牛,於是炸左兩串就冇玩了。炸串都係炸下芝士丸吖,海鮮蔬菜咁,味道就普通啦,不過勝在好玩。火鍋湯底講起,我覺得自己揀錯湯底,揀左牛乳湯底,唔係話佢個湯做得唔好食,只係因為我個湯用黎煮靚牛有啲唔夾,而且食和牛其實好“漏“,應該搵個清啲嘅湯底會好啲,不過煮其他菜吖,拉麵吖果啲都好好食。點單時,佢地會問你有冇野唔食,例如海鮮,豬肉,雞肉,湯底上左之後,佢地就會每種肉送一碟過黎。和牛佢都有兩種,澳洲同日本a4和牛,都有三個唔同部位,相比之下,日本和牛好食好多,一入口就有果種濃郁嘅脂肪味,食和幾碟其實都好“漏“,不過好好食。日本和牛都唔係全部都正,我淨係鐘意牛肩>三角腩>牛下膝,所以後來追加牛肉嘅時候都只加牛肩同三角腩,但牛肩啲肥油真係好多,雖然好正,食得多會覺得好漏,最後其實都唔係加左好多碟,除左和牛之外
呢間野除左火鍋,仲有自助炸物玩,
不過我一心入黎食和牛,於是炸左兩串就冇玩了。
>三角腩
>牛下膝,所以後來追加牛肉嘅時候都只加牛肩同三角腩,但牛肩啲肥油真係好多,雖然好正,食得多會覺得好漏,最後其實都唔係加左好多碟,除左和牛之外,其他普通牛,豬肉羊肉雞肉海鮮我地都冇再追加,質素好一般,而且當你食完和牛其他肉真係唔會想再食
費事浪費自己quota。順帶一提,海鮮唔新鮮。

火鍋當然唔少得自助bar,啲菜都好新鮮
,仲有好多魚蛋,烏冬,拉麵,沙拉,凍豆腐小食等,種類都唔算少,就算唔係食呢個和牛餐嘅,都唔驚少野食嘅。
除左火鍋同炸物,佢仲有刺身放題,都ok嘅,新鮮,但我都冇食好多,始終主角係和牛嘛。
食到最後,食埋杯dryers 雪糕作結尾,超飽超滿足。
總結:食咁靚嘅和牛368一位,仲有85折真心扺食,不過一係要5半食,一係就等宵夜時段先有折,我食五半果批,7點就截單,夠鐘佢就會叫我走,勝在佢上菜夠快,我食得 90分鐘都唔會話唔夠時間食。而且有炸串,好好玩

海鮮
普通牛
羊肉
雞肉
豬肉
2017-09-01
2017-09-10 188 浏览
上次同朋友食完荃灣稻八火鍋放題之後,話過要共屋企人分享如此美食,就決定今日實踐我的承諾,帶家人食日本國產牛日本國產黑毛和牛盛盒,家人都覺得好好食,由其 A4黑毛和牛三角腩牛味最濃,亦有期他肉類,如豚肉、雞肉......刺生亦達九款之多,三文魚十分肥美、螺肉爽甜DIY天婦羅區有接近十二款的食物,好多選擇,有得食、有得玩用今期美肌膠原湯底來打邊爐,簡直無得輸(湯底內有花膠兩隻及海螺條),都幾有料到甜品區有 Dreyers 雪糕同韓國雪條,足夠滿足他們的胃口有各式各樣的罐裝及包裝飲品,滿足男、女、老、幼店內位置寬敞,員工常常幫忙添加湯,好細心
和牛

刺生亦達九款之多,三文魚十分肥美、螺肉爽甜

DIY天婦羅區有接近十二款的食物,好多選擇,有得食、有得玩
天婦羅

有各式各樣的罐裝及包裝飲品,滿足男、女、老、幼

店內位置寬敞,員工常常幫忙添加湯,好細心
2017-08-24
天婦羅
2017-09-07 187 浏览
打邊爐最好就係大大啖肉,大大啖啤酒,成個人真係會好爽。雖然我不勝酒力,但係呢個時候係飲啤酒嘅最好時機,比起無限量飲汽水仲要好d。我中意日式放題火鍋嘅原因係拒除左牛肉同特色的肉類之外,大部份的蔬菜加丸類都係可以自己選擇的,自助的型式,唔需要驚一大碟叫左食唔曬。大部份蔬菜顏色鮮豔,新鮮。剩係個視覺效果已經攞足分。湯底嚟講其實我係中意壽喜燒多d,但係呢到推薦一個花膠湯,又真係好吸引喎。飲落去味道都幾濃,口有黏黏的感覺,入面有花膠粒。就算食到無乜湯,加番嘅都係湯而唔係水。可以無限量食嘅牛,牛魔王?你在那?快點過來吧。還有好小見到的炸串物,呢到可以動手自己整。見d小朋友玩得好開心,甘當然要小心d喇。最後就係甜品,必有嘅日式糯米滋,仲有Dreyers 雪糕杯,呢隻開心果嘅味道係必食嘅。

大部份蔬菜顏色鮮豔,新鮮。剩係個視覺效果已經攞足分。

可以無限量食嘅牛,牛魔王?你在那?快點過來吧。