2017-11-18 42 浏览
今晚同朋友黎到尖沙咀天文臺道呢間新既秋田浜燒食堂dinner,入面主打串燒同燒海鮮。餐廳空間都幾大,唔會好侷促,可以同朋友舒舒服服咁慢食住傾。餐廳做緊promotion, 所有雞肉串燒買一送一,好抵食!邪惡燒雞皮,燒得乾身同脆口,食落唔會好油膩同成口雞油,大大減低罪惡感。手打雞絞肉棒會配上特製醬汁,甜醬油汁上打上一粒生雞蛋。雞絞肉棒既肉唔會過實,沾上特製醬汁令味道更突出,係神來之筆!燒雞腿點肉串同蔥雞串雞肉嫩滑,蔥雞串既大蔥唔會燒過火仲帶點爽脆同淡淡蔥味。厚切利久牛舌好重牛香味,面且肉質厚切有口感,加上小小黑胡椒係牛舌上👍🏻餐廳推介必點人氣味噌甲羅燒,蟹糕上打上鵪鶉蛋再係燒爐上加熱,令蟹糕質感更香濃,再配上燒過既米通味道好夾。而且燒蟹既過程蟹殻香味不斷飄出,好香!藍鰭呑拿雜錦魚生丼大大份,角切魚生份量好多,除藍鰭呑拿魚外,有三文魚,油甘魚同蝦。魚生顏色唔會暗啞有光澤睇很出係新鮮。壽司醋飯唔會過酸,珍珠米飯粒分明有咬口。鰻魚飯鰻魚燒很香脆,配上鰻魚汁好滿足。炸雞軟骨大大份香脆不過不失總括成餐飯都好滿足,飽到反艇,食物味道各方面都好滿意。每人二百幾蚊,抵食!

鰻魚飯鰻魚燒很香脆,配上鰻魚汁好滿足。

炸雞軟骨大大份香脆不過不失

2017-11-18 182 浏览
知道這間「秋田浜燒食堂」的雞串燒在做買一送一優惠之後,已有一段日子沒吃日式串燒的我大感興趣,一於前去試下。 這一晚,從諾士佛臺沿路前往這間「秋田浜燒食堂」分店的時候,正好經過它的老店,不太記得怎想去天文臺圍的我,向老店門外的女接待員查問新店的位置後,她竟通知新店的待應來接我,還引路帶我前去。來到天文臺道後,街對面的新店侍應,亦已在前面等我,實在讓自己感到意外,也由衷地感到這店子的服務不錯。坐進充滿日式氛圍的店舖裡,赫然勾起我大約半年前在「秋田浜燒食堂」老店吃美味浜燒的記憶。不過我這夜到訪的目的明確,就是吃串燒,所以不用多想,大餐牌只是隨便看了一看,便集中注意力在細餐牌上,點選了多款串燒與老婆仔一起享用。 先說說有買一送一優惠的三串雞串燒。根據餐牌的介紹,這兒的雞串燒是以日本秋田縣產的比內地雞為材料的,令人期待。 爽口的「雞腎串」($23/串,買一送一)味道稍淡,仍好吃。不常吃的「雞心串」($25/串,買一送一)本是比「雞腎串」更讓自己期待的雞串燒,但不知何故店方搞錯了,沒來雞心串,卻多來了兩串雞腎串,也罷,這晚與雞心無緣,便吃多串雞腎吧!「手打雞絞肉棒」($28/串,買一送一)賣

先說說有買一送一優惠的三串雞串燒。根據餐牌的介紹,這兒的雞串燒是以日本秋田縣產比內地雞為材料的,令人期待。
爽口的「雞腎串」($23/串,買一送一)味道稍淡,仍好吃。

手打雞絞肉棒」($28/串,買一送一)賣相吸引,味道本來不怎麼樣。不過把雞肉棒放進以比內地雞蛋與醬油混合而成的蛋漿蘸來吃,雞肉添上了蛋香和蛋味,就比淨食雞肉棒為佳。
除了雞串燒,當然還有其他 。

美國穀飼牛肩柳」($48/串)甚為厚身,味道甚好,肉汁豐富,要不是某些部份有點兒韌便很好了。
牛舌與白鱔都是我與老婆仔的至愛串燒,怎會不叫?

生燒長崎白鱔」($48/串)味道不過不失,不會不好吃,但就不是特別好吃。
厚切利久牛舌」($38/串)切得甚厚,口感甚為實在,鹹味較重,味道較濃,比燒白鱔來得好。
店方有多款創作「料理長自慢創作串燒」,當然也要一試。
霧島流心玉子釀免治雞柳」($38/串)一次過把雞肉與雞蛋吃進肚子裡,口感特別,裡面軟,外面脆,蛋汁也夠多,味道尚佳。
紀州梅醬紫蘇葉燒魷魚卷」($25/串)是想像不到的小,不過才二十多塊錢的的串燒魷魚,魷魚不大,又甚為合理。小小的魷魚卷,彈力十足,既有清香獨特的紫蘇葉香,又有紀州梅醬開胃的酸,咪然迷你了點,都幾好吃。
最後還有「椰子雪芭」($48),椰子味極重,香甜得像似椰子雪糕的「椰子雪芭」為這夜的串燒晚餐帶來甜蜜的結束。
  • 美國穀飼牛肩柳
  • 霧島流心玉子釀免治雞柳
  • 紀州梅醬紫蘇葉燒魷魚卷
  • 椰子雪芭
2017-11-16 43 浏览
穿過諾士佛台附近嘅日式居酒屋感覺秋田浜燒食堂外面有位泊車,望住唔驚抄牌閒日7點鐘,鋪頭未開始多人靜靜地傾下計,摸下酒杯底每枱有埋個燒烤爐預備藍鮨吞拿雜錦魚生飯好大碗,不同嘅魚生款鋪滿面吞拿魚好鮮,三文魚好肥美藍鮨吞拿油甘左口魚裙邊丼厚切魚生左口魚裙邊入口即溶刺身盛·松睇相都見到魚生有幾厚切食店新張遊戲,男友拎到成9隻侍應話試過成男士拎到13隻,好厲害!一隻手拎到幾多蝦就送俾你食我地決定一半刺身一半譏燒好鮮甜!!^
穿過諾士佛台附近嘅日式居酒屋感覺
秋田浜燒食堂
外面有位泊車,望住唔驚抄牌

閒日7點鐘,鋪頭未開始多人
靜靜地傾下計,摸下酒杯底

每枱有埋個燒烤爐預備

藍鮨吞拿雜錦魚生飯
好大碗,不同嘅魚生款鋪滿面
吞拿魚好鮮,三文魚好肥美

藍鮨吞拿油甘左口魚裙邊丼
厚切魚生
左口魚裙邊入口即溶

刺身盛·松
睇相都見到魚生有幾厚切

食店新張遊戲,男友拎到成9隻
侍應話試過成男士拎到13隻,好厲害!
一隻手拎到幾多蝦就送俾你食
我地決定一半刺身一半譏燒
好鮮甜!!

^
2017-11-16 69 浏览
今日男朋友帶咗我去尖沙咀,食飯時間去左天文台圍道,佢book左呢間靚靚日本餐廳俾驚喜我。餐廳充滿日式氣氛,周圍都係木嘅裝飾,感覺舒服。佢而家做緊優惠,雞嘅串燒買一送一, 而且有一個套餐可以用AE卡仲有五折優惠。點了雞腎串同雞絞肉冬菇串, 廿幾蚊有兩串都幾抵, 雞腎好食,又吾會燒得太硬,好爽口,正。點了兩個小食,一個係蟹膏豆腐,一個係脆炸雞軟骨,先上了雞軟骨,好脆,即叫即整,好正,份量仲好多。蟹膏豆腐第一次食,好香蟹味,咸咸地嘅。兩個魚生飯都落足料, 藍鮨吞拿油甘左口裙邊丼 同藍鮨吞拿雜錦魚生丼,雜錦丼的魚生係一粒粒嘅,不過有較多嘅魚生款式,所以食落口感豐富 ,而油甘左口裙邊丼就係一塊塊魚生厚切咁上,所以食落更加滋味,好新鮮,吞拿沒有根,肥瘦適中,吾錯。價錢以為很貴,但原來很平民,今晚兩人晚飯,五百元多d,服務環境又一流,一定再嚟,真係好驚喜丫。

2017-11-15 150 浏览
是咁的 話說揸開車既識食朋友介紹話尖沙咀有間主打浜燒海鮮既日本餐廳 環境清靜 味道ok 又方便泊車 我同小胖男友就跟住open rice個地址去搵食點知位置都幾隱閉 真係係尖咀搵左咁多年食都無留意到有個咁既地方相信係唔少車友既宵夜集中地**各位注意 係天文臺"圍" 唔係天文臺道**環境的確如朋友所講寧靜舒適 走傳統東瀛風 最岩三五知己一邊食一邊摸下酒杯底 (當然車友例外 )前菜係免費既席前蔬菜 點埋餐廳袐制既麵豉醬食清新開胃一場黎到當然要試下主打既浜燒海鮮呢度浜燒有專人效勞 帶子勁大隻 餐廳職員除左幫忙清理好貝殼類唔食得既部份 仲燒得恰到好處 非常鮮甜切開4份仍然每啖都有一定份量同口感當日燒鳥(雞)類串燒做緊買一送一燒雞翼同雞腎都燒得唔錯 調味唔會太重手另外鐘意食牛既朋友仔一定要試下佢既牛肉炒烏冬同燒美國頂級牛肋肉 肉味香濃,有咬口 質素可媲美日本和牛總結 以環境,服務同味道黎講 價錢都算合理 值得一試
相信係唔少車友既宵夜集中地

**各位注意 係天文臺"圍" 唔係天文臺道

前菜係免費既席前蔬菜 點埋餐廳袐制既麵豉醬食清新開胃

一場黎到當然要試下主打既浜燒海鮮
呢度浜燒有專人效勞

切開4份仍然每啖都有一定份量同口感
當日燒鳥(雞)類串燒做緊買一送一
燒雞翼同雞腎都燒得唔錯 調味唔會太重手

總結 以環境,服務同味道黎講 價錢都算合理 值得一試
  • 美國頂級牛肋肉
  • 牛肉炒烏冬
  • 浜燒海鮮
2017-11-15 132 浏览
今日約咗朋友行街,向來鍾意食海鮮嘅佢,話要帶我哋去食燒海鮮。一行4人行到天文台道,一路上斜轉上天文臺圍,店前日本餐廳嘅裝飾,掛上一個個和風圖案嘅燈籠,紅紅嘅門框簡約耀眼。除了燒海鮮,餐廳還有串燒、刺身、壽司、多款套餐。我哋叫咗個$1280嘅2人餐,再加咗2個蟹味噌甲羅燒,再加串燒雞翼及燒雞皮。😋2人餐有炙燒平目魚裙黑松露1醬田園沙律、五點空降刺身盛盒、漁獲浜燒( 鮮活伊勢丹龍蝦、活北海道帆立貝、磯燒活鮑魚、北海道活北寄貝、飛驒牛柳、山之惠黑松露蓉焗野菌)、黑豚肉泡菜烏冬鍋、鮮果雪葩。餐廳職員同我哋講,只要在Facebook like及share,可一手取蝦。我哋攞到9隻,仲有兩款食法,可揀刺身或燒。雖然係送,但無論係刺身或者燒都一樣新鮮彈牙。店員送上1小碗菜及海鮮醬,係配串燒食。估唔到當甘荀、椰菜配海鮮醬係可以咁野味。串燒雞翼及燒雞皮仲買一送一㖭 👍雖然今餐海鮮係主角,但燒雞皮的確一讚。一般日式餐廳燒雞皮都有炸過嘅痕跡,而秋田嘅燒雞皮係外脆內軟,雞油香味陣陣滲出。餐有刺身拼盤,內有吞拿魚腩、牡丹蝦、長畸油甘魚、馬糞海膽、播磨生蠔。各刺身新鮮甜美,紫菜配馬糞海膽一齊食,不過唔加醬油唔加芥

除了燒海鮮,餐廳還有串燒、刺身壽司、多款套餐。我哋叫咗個$1280嘅2人餐,再加咗2個蟹味噌甲羅燒,再加串燒雞翼及燒雞皮。😋2人餐有炙燒平目魚裙黑松露1醬田園沙律、五點空降刺身盛盒、漁獲浜燒( 鮮活伊勢丹龍蝦、活北海道帆立貝、磯燒活鮑魚、北海道活北寄貝、飛驒牛柳、山之惠黑松露蓉焗野菌)、黑豚肉泡菜烏冬鍋、鮮果雪葩。

餐有刺身拼盤,內有吞拿魚腩、牡丹蝦、長畸油甘魚、馬糞海膽、播磨生蠔。各刺身新鮮甜美,紫菜配馬糞海膽一齊食,不過唔加醬油唔加芥辣,直接放入口係最正👍

浜燒伊勢丹活龍蝦爽口彈牙,飛驒牛柳入口即溶油香滿溢,活北海道帆立貝彈牙又唔靭
,蟹味噌甲羅燒有鹹香野味。浜燒一度接一度,我哋4個人好似食極都食唔完咁,朋友笑問唔係點2人餐咩?🤣

豐富晚餐不可缺嘅……甜品😋鮮果雪葩係蕃薯雪葩,口感似食雪糕咁,蕃薯微微清香,正為晚餐畫上完美句號。

下次嚟尖沙咀,又多個食海鮮嘅好地坊。
2017-11-13
2017-11-14 36 浏览
朋友帶我黎呢頭話新開左間日本菜好似幾正,所以一齊黎試新野餐廳環境令我覺得好似返番去日本咁枱面上已經預先放好唔同嘅醬汁,仲貼心地提供濕紙巾鮮蟹肉蟹籽沙律,$68有好多蟹肉,沙律份量都幾大再來兩客炸物小食上面炸雞軟骨,$48下面炸幼池魚,$58唔油嘅炸物,香口野食到唔停口,幼池魚可以成條食呢間嘅份量真係算幾多,兩個人食到呢度已經有少少頂肚......侍應話串燒雞做優惠,買一送一雞翅串,$28/2串仲點左啲特色料理左面係黑蒜蓉汁燒沖繩苦瓜釀赤豚,$28平時怕苦唔多食苦瓜,但汁燒加上豚肉係容易接受好多右面係霧島流心玉子釀免治雞柳,$38蛋黃係類似溫泉蛋,外面包住免治雞柳藍鮨吞拿雜錦魚生丼,$128魚生又多又大粒,一個人食唔到咁大碗,兩個人分就差不多,最重要魚生夠新鮮,$128好抵食👍🏻成田鰻魚丼,$118又係大大碗食唔哂,鰻魚質素拍得主之食喺日本食雖然餐廳單價唔平,但論份量及味道,絕對好抵食Menu
朋友帶我黎呢頭話新開左間日本菜好似幾正,所以一齊黎試新野

餐廳環境令我覺得好似返番去日本咁

枱面上已經預先放好唔同嘅醬汁,仲貼心地提供濕紙巾

鮮蟹肉蟹籽沙律,$68
有好多蟹肉,沙律份量都幾大

再來兩客炸物小食
上面炸雞軟骨,$48
下面炸幼池魚,$58
唔油嘅炸物,香口野食到唔停口,幼池魚可以成條食

侍應話串燒雞做優惠,買一送一
雞翅串,$28/2串

仲點左啲特色料理
左面係黑蒜蓉汁燒沖繩苦瓜釀赤豚,$28
平時怕苦唔多食苦瓜,但汁燒加上豚肉係容易接受好多

右面係霧島流心玉子釀免治雞柳,$38
蛋黃係類似溫泉蛋,外面包住免治雞柳

藍鮨吞拿雜錦魚生丼,$128

成田鰻魚丼,$118
又係大大碗食唔哂,鰻魚質素拍得主之食喺日本食

雖然餐廳單價唔平,但論份量及味道,絕對好抵食

Menu
2017-11-08
2017-11-13 70 浏览
位於尖沙咀的秋田浜燒,最近搬了新舖和加入新的串燒系列菜式。時晩便走到尖沙咀,一齊吃曰本料理晩餐吧。鮮拆蟹肉蟹籽沙律$68吃曰本串燒大餐,會吃不少的肉類,所以先選擇一件沙律清新一下吧。新鮮拆肉的鮮蟹肉和蟹籽,青瓜絲,組成的沙律,份量不多,但味道不錯。流心玉子免治雞柳$38最想吃的串燒,必定是流心玉子球吧。大大個玉子球被免治雞肉包著,玉子依然保持溜心狀態,令人口水直流。免治雞肉肉質軟腍,抹上醬汁,調味充足。雞翼串$28吃串燒必需點燒雞翼吧,雞翼燒得外皮香脆,肉質略實,調味剛好。手打雞絞肉棒 $28最喜歡點手打雞肉棒,雞棒肉質彈牙,餡料豐富,口感不錯,沾上特製蛋黃甜醬油,味道更好。雞腿串$28雞腿串肉量充足,肉質較為結實,配酒較好。雞軟骨串$15吃串燒時,我也喜歡選擇雞軟骨串,師廚燒得略乾過焦,可能火侯太旺了。
位於尖沙咀的秋田浜燒,最近搬了新舖和加入新的串燒系列菜式。

時晩便走到尖沙咀,一齊吃曰本料理晩餐吧。

鮮拆蟹肉蟹籽沙律$68

流心玉子免治雞柳$38

雞翼串$28

手打雞絞肉棒 $28

雞腿串$28

雞腿串肉量充足,肉質較為結實,配酒較好。

雞軟骨串$15

2017-11-12
2017-11-10 240 浏览
之前去親秋田都係食鐵板燒 有FRD話秋田最近搞新野咁我地緊係要即刻去試下啦BK左1930 去到都已經坐滿哂人 一坐低發現KIRIN生啤哩排做緊買一送一 拿拿聲叫番杯先 之後就有個前菜送既 有椰菜 青瓜 蘿蔔 西芹 點個面豉醬食係幾好味嫁堝 不過唔知點解我食到辣辣地哩個送酒一流 炸粉唔多唔覺好油而且啲八爪魚一啲都唔UN望落好似成舊都係脂肪但食落真係唔覺豬腩肉最緊要夠火喉燒得夠脆 最中意咬落去個下啲油必哂出尼 好滿足雞皮夠哂脆不過略嫌唔夠味 我比較重口味 自己落鹽哈哈蘆筍卷好味 冇根 唔會咬唔開最中意食燒牛舌 如果哩樣整得唔好食我就以後都唔會再幫襯但秋田緊係唔會令人失望嫁啦 真係好好食呀雞腿肉認真麻麻不過白膳抵讚 燒到個皮好脆白膳肉好彈牙哩個大路野 好難唔好食 不過都要讚因為冇燒LONE本身以為要自己搞掂 原來係有專人服侍嫁咁我地就唔會嘥左咁大粒既帆立貝見佢好似冇落過調味料 諗住實唔會有味點知咁整法原來係食到帆立貝既鮮味嫁堝仲要整到啱啱熟 真係要試下!之前係日本食過 念念不忘 今次冇理由唔叫既將啲蟹膏連埋米通一齊食係幾夾既不過始終都係日本個次好食啲我極度迷戀鵝肝 所以有得食我一定會叫尼食不
BK左1930 去到都已經坐滿哂人

本身以為要自己搞掂 原來係有專人服侍嫁
咁我地就唔會嘥左咁大粒既帆立貝
見佢好似冇落過調味料 諗住實唔會有味
點知咁整法原來係食到帆立貝既鮮味嫁堝
仲要整到啱啱熟 真係要試下!
北海道帆立貝
仲有少少鹽吊下味 絕對值得一試
網燒法國鮮鵝肝+日本脆米通多士
之後再尼多ROUND生啤 冇計 仲平過HAPPY HOUR
最後仲有個燒湯丸
外層燒到LONE LONE地 入邊又唔太甜 第一次食 真心覺得好好味
如果唔係咁飽真係想叫多串
北海道帆立貝
網燒法國鮮鵝肝+日本脆米通多士
燒紅豆湯丸
2017-11-08 139 浏览
今日一個人行完街買完野走左去尖沙咀食飯,經過一間日式餐廳見到主打串燒,環境好靚又好大。反正一個人食晚餐就入去試一試。放假一個人行街shopping都好開心。秋田浜燒食堂。燒雞翼。雞翼切半燒香,入口外層香脆雞肉好嫩滑,輕輕一咬雞油好濃香。燒豬腩和燒牛舌。豬腩肉入口完全唔會太油膩,入口豬肉爽嫩,牛舌比較驚喜,爽嫩入口好腍,加上黑椒燒得香口。燒海蝦。我好鐘意食蝦所以一口氣叫左4隻。蝦肉爽口彈牙唔會燒到好乾,蝦殼帶點咸香,蝦頭有膏好滋味。流心玉子釀免治雞柳。好有心思既串燒,免治雞肉包上流心蛋,入口蛋漿濃香濕潤,又不失雞肉的咸香多汁。鰻魚飯。鰻魚極是出色鰻魚無骨入口爽嫩燒得好香口,魚味十足加上甜香醬汁,好好食。
秋田浜燒食堂。
燒雞翼。
雞翼切半燒香,入口外層香脆雞肉好嫩滑,輕輕一咬雞油好濃香。
燒豬腩和燒牛舌。
燒海蝦。
我好鐘意食蝦所以一口氣叫左4隻。
蝦肉爽口彈牙唔會燒到好乾,蝦殼帶點咸香,蝦頭有膏好滋味。
流心玉子釀免治雞柳。
鰻魚飯。
鰻魚極是出色
鰻魚無骨入口爽嫩燒得好香口,魚味十足加上甜香醬汁,好好食。
2017-11-07 122 浏览
每次去日本,都必定去食xx水産食燒蟹蓋今日行過尖沙咀搵食,見到呢間既menu就吸左我入去喇入到去好有日本居酒屋feel,但比喺日本少左D收工上班族喺度飲啤酒既熱鬧情景我地2人行叫左蟹籽沙律,3份蟹蓋,雞翼串,雞軟骨串,鵝肝雞翼串,一個刺身飯同一個燒湯丸蟹籽沙律 普普通通,不過不失,以$65來講有D細份突然待應拎來一盆蝦,話每人消費滿300可以一手拎起蝦,拎到幾多就食幾多小女當然即刻師奶上身⋯⋯拎到十隻店員話可選擇刺身定燒,當然揀左一樣一半刺身大隻夠新鮮,估佢唔到的係燒完都唔會好乾身,可以一試主菜呀呀呀真係好鮮甜,蟹味好濃配米餅食又真係未試過,感覺都好夾不過建議就咁空口食一啖先,幸福度Up雞肉串,而家做緊買一送一,2串都只係$28,抵食味道就OK刺身飯。刺身都好新鮮,鮮甜,尤其係海膽同魚子。不過個飯底就似乎可以做得更好,略嫌唔夠粒粒分明最後,貪得意叫左個燒湯丸。串佢唔到好食喎外脆內軟又唔會太甜,非常好。值得一讚的係店員們都好細心。唔會一窩蜂上晒所有菜,例如佢會喺你就食完刺身之後先燒下一樣餸,有用心舖排過,所以每樣食物入口都係新鮮熱辣順帶一提,邊食邊睇住隔離枱叫左個海鮮拼盤,D鮑魚同龍蝦邊
每次去日本,都必定去食xx水産食燒蟹蓋
今日行過尖沙咀搵食,見到呢間既menu就吸左我入去喇

蟹籽沙律 普普通通,不過不失,以$65來講有D細份

小女當然即刻師奶上身⋯⋯拎到十隻

店員話可選擇刺身定燒,當然揀左一樣一半
刺身大隻夠新鮮,估佢唔到的係燒完都唔會好乾身,可以一試

主菜呀呀呀

真係好鮮甜,蟹味好濃
配米餅食又真係未試過,感覺都好夾
不過建議就咁空口食一啖先,幸福度Up

雞肉串,而家做緊買一送一,2串都只係$28,抵食
味道就OK

刺身飯。刺身都好新鮮,鮮甜,尤其係海膽同魚子
。不過個飯底就似乎可以做得更好,略嫌唔夠粒粒分明

最後,貪得意叫左個燒湯丸。串佢唔到好食喎
外脆內軟又唔會太甜,非常好。

順帶一提,邊食邊睇住隔離枱叫左個海鮮拼盤,D鮑魚同龍蝦邊燒邊郁緊嫁
超新鮮!!下次必食!!

2017-11-06 135 浏览
秋田一提係呢個名就諗起佢最招牌嘅鐵板燒以前生日嘅時候朋友曾經帶我食過一次真係超好味同埋難以忘記嘅經歷知道佢開咗分店仲係行居酒屋路線,即刻去試下早放工,六點就過到去了睇住menu 等朋友店內裝修好有日式風情傳統Ge 紙燈籠、木枱木櫈其中一面牆仲有好多呢d 日本進口食材ge 牌仔:更期待佢用ge 食材呀!連天空都有一面好好好大ge 日本風旗幟店員擺低Menu 時提我地是日Promotion:1) Kirin 啤酒買一送一2) 雞類串燒買一送一勁抵呀不過唔記得問佢做到幾時呢用7仔ge 價錢飲Kirin 啤酒,仲要係生揸啤酒,真係抵到...朋友叫左幾round,送串燒一流串燒方面由於買一送一太抵,結果我地叫得多左D, 最後搞到冇乜位食燒海鮮衰貪心不過真係抵呀圖左邊係生菜小兜,Free 的點埋少少麵豉醬食一流生菜勁新鮮,新鮮ge 菜真係好甜嫁,唔通都係日本直送?圖右係大䓤雞串一見到佢ge 串燒心入面即刻覺得抵到不得了仲出緊煙之餘佢唔會一次過燒哂全部比你分開慢慢上每一啖入口都熱辣辣大䓤略微燒得燶左D, 但雞仲係好Young 好Juicy加埋䓤一齊食肉感立時減低跟住係燒雞脾肉串,燒豬腩肉同埋冬菇雞肉
秋田一提係呢個名就諗起佢最招牌嘅鐵板燒
以前生日嘅時候朋友曾經帶我食過一次
真係超好味同埋難以忘記嘅經歷

知道佢開咗分店仲係行居酒屋路線,即刻去試下

早放工,六點就過到去了
睇住menu 等朋友
店內裝修好有日式風情
傳統Ge 紙燈籠、木枱木櫈

連天空都有一面好好好大ge 日本風旗幟

店員擺低Menu 時提我地是日Promotion:
1) Kirin 啤酒買一送一
2) 雞類串燒買一送一

勁抵呀

不過唔記得問佢做到幾時呢

衰貪心不過真係抵呀

圖左邊係生菜小兜,Free 的
點埋少少麵豉醬食一流
生菜勁新鮮,新鮮ge 菜真係好甜嫁,唔通都係日本直送?

圖右係大䓤雞串
一見到佢ge 串燒心入面即刻覺得抵到不得了
仲出緊煙之餘佢唔會一次過燒哂全部比你
分開慢慢上每一啖入口都熱辣辣

大䓤略微燒得燶左D, 但雞仲係好Young 好Juicy
加埋䓤一齊食肉感立時減低

跟住係燒雞脾肉串,燒豬腩肉同埋冬菇雞肉串,右邊既係燒手絞雞肉棒

煙燻果飼豚肉

雞脾肉串非常嫩滑,超抵食!

豬腩朋友食完個樣好幸福咁
佢話好少見豬會燒到香脆又有豬味,好好食

冬菇雞係釀係底既做法,雞肉有少少軟碎骨,鍾意食雞軟骨既朋友記得試下

不過記得等一等先好食,燒完好似我咁見外面入得口就咬會比菇既汁辣親

手打雞絞肉棒

雞棒好驚喜,叫果陣都冇留意menu 圖片有隻溫泉蛋係燒汁上面,黎到見到買一送一叫一件最後黎到有二蛋二串真係好開心

肉味濃厚,啖啖肉,口感一流呀

呢個時候店員就過黎幫手燒甲羅燒~係日本食完一試難忘,香港都比較少見,今日見有得叫就即刻叫黎回味

名物!甲羅燒

甲羅燒其實係蟹蓋上將蟹肉,蟹膏,鵪鶉蛋同埋其它配料~燒果陣店員幫我將隻蛋倒落殼內,同其他野撈埋一齊,一路燒一路keep 住攪一攪佢

最後配上附送既米餅就食得

一試就覺得要再叫多隻廢事朋友搶食
非常鮮既蟹味,加埋米通既香口同脆口感回味十足

最後係朋友想食炒飯而叫既海鮮炒飯~
以炒飯黎講,飯粒分明,唔會太油,我已經覺得好食

而佢既配料都唔少,蝦,蟹籽,魷魚,蛋白等等,稱得上足料

霧島流心玉子釀免治雞肉

最後係呢個外形得意既霧島流心蛋釀免治雞~個名咁長我都記得係因為我都去過霧島

外面果層係雞肉,包住成隻流心蛋再加燒汁係上面,一啖咬齊所有野個感覺好滿足

雞燒得幾香而流心蛋仲好流心,煮得好食

食到呢度大家都停晒手,繼續傾多陣飲埋呢轉啤酒就結束晚餐~下次再帶男友黎試,希望仲有呢兩樣超抵promo 啦

煙燻果飼豚肉
手打雞絞肉棒
名物!甲羅燒
霧島流心玉子釀免治雞肉
  • 霧島流心玉子釀雞肉棒
2017-11-03 173 浏览
有朋友介紹呢一間浜燒食堂, 雖然見唔係好多食評, 但口碑推介所以都膽粗粗去食。 位置喺google map上面睇好似唔係好就腳,㗎但經過諾士佛臺直入到尾,見到一棵大榕樹再入就到, 算容易搵。當日book咗七點半,以為去到大把位揀, 但原來都好爆場, 好多日本人同埋外國人喺度用餐。 望個menu價錢比想像中平, 落單都好爽啲相當抵食,完全冇魚腥味,而飯同魚生中間用紫菜輕輕隔開咗,連旁邊啲紫薑都較出面的更加薄切,入味。會有專人喺旁邊烤畀你食,燒得剛剛好保留咗生蠔嘅鮮味, 而且會用火槍再燒面一陣,所以外觀都相當吸引。呢個好抵食25蚊有兩條,而且味道好惹味,又唔會好似台灣腸咁肥。大腸係洗得好乾淨,好好食,唔會食到一層肥油咁。烤牛根出面冇見過, 加了七味粉烤得更加好食, 煙煙韌韌好有咬口。超好食,切得好厚,但燒得剛好,唔干身, 本來覺得價錢小貴,但食落就會知道係物超所值。雖然唔係和牛,但因為係牛肩部分,非常有牛味, 半生熟,烤得非常好,入口即溶。而且如果你叫串燒,佢中間會送一碟蔬菜條,可以中和一下個燒肉嘅味道,好細心。食完 豬同牛,就到雞,叫咗雞腿串,玉子釀 免治雞柳。 雞肉方面, 餐廳選用日本

藍鯨吞拿魚魚生飯

燒生蠔

大阪爆汁辛辣腸

燒大腸,烤牛筋

厚燒牛舌

燒牛肩肉

食完 豬同牛,就到雞,叫咗雞腿串,玉子釀 免治雞柳。 雞肉方面, 餐廳選用日本三大名雞之一嘅比內地雞, 好有雞味又鮮嫩, 可以媲美係日本當地食的感覺。 如果係要食到原汁原味雞味個,燒雞腿肉最好食,但下圖的雞絞肉同埋雞蛋免治雞柳就比較較特色。

雞絞肉每支都會跟一個同是日本產的生雞蛋加豉油, 沾上了蛋汁令肉質更鮮嫩,而且絞肉中混入了軟骨,增加空氣感,咬口,減少肥膩的感覺
雞絞肉

霧島流心玉子釀免治雞柳, 出場好有睇頭,非常考功夫, 燒的時間一過,流心蛋就會變成熟蛋。
玉子釀免治雞柳

玉子釀免治雞柳
  • 烤牛筋
  • 燒大腸
2017-11-01 173 浏览
餐廳喺天文臺圍,離遠就見到幾個一樣格調嘅門口,好易認餐廳入面都好大,枱與枱之間好多空間,坐得超舒服另外門口仲見到所有雞類嘅串燒同啤酒買一送一!超級抵點餐後就送嚟前菜,入面有椰菜、蘿蔔同西芹。配埋鹹鹹地嘅麵豉醬,非常開胃之後係脆炸粒粒八爪魚,好好味!一擺上枱已經聞到好香,八爪魚粒都好大!食得多都唔覺油膩仲有厚切牛舌同雞腎,同樣都好正!兩樣嘅調味都唔重,啱啱好仲十分juicy,推薦然後係雞腿串,食得出用左少少鹽做調味,但又唔會太鹹雞肉都幾嫩,可以一試!除左串燒之外,仲嗌左刺身盛!包括三文魚、油甘魚、帆立貝,同埋生蠔全部都好厚肉,好新鮮!最後食左芝麻燒湯圓,煙煙靭靭,口感好得意!仲有少少燒焦,令到表面脆脆地整體感覺良好,會再去食!
餐廳喺天文臺圍,離遠就見到幾個一樣格調嘅門口,好易認

餐廳入面都好大,枱與枱之間好多空間,坐得超舒服

另外門口仲見到所有雞類嘅串燒同啤酒買一送一!超級抵

前菜

脆炸粒粒八爪魚

仲有厚切牛舌同雞腎,同樣都好正!兩樣嘅調味都唔重,啱啱好
仲十分juicy,推薦

厚切牛舌、雞腎串

然後係雞腿串,食得出用左少少鹽做調味,但又唔會太鹹
雞肉都幾嫩,可以一試!
雞腿串

全部都好厚肉,好新鮮!
松刺身盛

日式芝麻燒湯圓

整體感覺良好,會再去食!
2017-10-30
厚切牛舌、雞腎串
雞腿串
松刺身盛
2017-10-31 151 浏览
身為海鮮控,見到呢個餐已經好多野想食🤤今次係叫AE card個餐,同本身套餐有少少唔同,雖然我係舊店食,但都想寫返食評先有like fb,玩一手蝦,一手拎到幾多就幾多,我就一半做刺身,一半係燒,肉質同平時好唔同,好甜,平時唔太好刺身蝦既我,都食左三隻🙊仲會有個刺身拼盤個拼盤上既時候,我真係好想快啲燒黎食😂每種海鮮都會有專人去燒,唔使擔心燒得太耐,唔好食黑松露沙律,不過我唔鍾意隻味,麻醬會開心啲😂仲有個烏冬,二人餐黎講份量真係好多😂😂
身為海鮮控,見到呢個餐已經好多野想食🤤

仲會有個刺身拼盤

黑松露沙律,不過我唔鍾意隻味,麻醬會開心啲😂

仲有個烏冬,二人餐黎講份量真係好多😂😂