放半日假就梗係有luxury 去d遠離公司嘅地方,悠閒咁食個靚lunch💃🏻💃🏻一入到去呢間小店好舒服,好好feel,店員都超有禮貌,好細心咁同你推介餐牌嘅菜式!好想食刺身所以叫左季節刺身四品配茶漬飯!個presentation超靚,感覺好豐盛!刺身有池魚、吞拿魚、帶子同油甘魚,帶子好甜而且魚生全部都好新鮮!茶漬飯有三文魚碎,d飯保留左硬度和口感,好味好味!仲有前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸同水果,食完好滿足!鹽燒油甘魚鮫定食都好出色,個油甘魚鮫真係超巨,有手掌咁大,燒得好甘香而且d肉好滑,好味到舔舔脷!💛💛呢間良心小店給店員嘅服務態度一流,食物又出色,等我下次去試埋佢地晚市嘅串燒同埋sake放題先~

鹽燒油甘魚鮫

麵豉湯、茶碗蒸

鹽燒油甘魚鮫
麵豉湯、茶碗蒸
因為今日係初一,所以只可以食素菜和少量的魚。本來今天的前菜係牛舌,但同職員講解之後,佢轉左個黑松露枝豆俾我哋,非常之有驚喜 一邊食住,一邊點菜。話咁快所有餸菜就已經嚟到,可惜當時全場坐滿晒,而且地方都好細下,所以啲餸都擺唔晒落張枱度。唯有快快脆脆放入口,然後等啲職員收減啲碟。美中不足就係要好趕咁樣有壓力地食 今次我哋叫咗八個菜,除咗個凍烏冬之外,其他都做得十分之出色,落樓埋單兩位一共$780。1. 燒玉子 2. 雞泡魚乾3. 拖羅 $1484. 蟹薯餅5. 燒鱔6. 燒鰻魚7. 明太子油揚豆腐8. 凍烏冬期待下次返去再試吓佢哋個午餐

1. 燒玉子
7. 明太子油揚豆腐
8. 凍烏冬

期待下次返去再試吓佢哋個午餐

2021-03-04 2999 浏览
話說呢間唔係bookmark左好耐🤩🤩今日抽起條筋好想好想好想食⋯⋯🤣呢到定食岩晒我呢啲貪心咩都想食既人😋😋咩都可以試到最開心😆呢間位於太子既舖係新開,其次仲有九龍城及土瓜灣既分店,聽職員講佢地老闆除左呢啲日式定食仲撈埋西餐架🤤有機會都要試下!!🍱定食有成六種配菜🥰🥰正正正!茶碗蒸~熱辣辣👍🏻有蝦粒有雞粒,竟然仲有百合,有啲九唔搭八,但我又幾like🤣麵豉湯~比起平時飲既無咁濃味,岩我口味啲😋所以都飲左一大半。沙律~撈左芥末既八爪魚刺身😧惹味非常。刺身~三文魚刺身🥰好耐無食,得兩片唔夠喉🤤🤤前菜~呢個醬汁有啲韓式feel😆蒜頭爽脆少少鹹酸,覆蓋左蒜頭原有既辛辣味,估唔到幾好食幾惹味👍🏻生果~哈蜜瓜及提子,甜就唔算好甜😌但有埋水果我已經收晒貨😋😋🐮野川牛舌丼 $128見到牛舌咁有厚度就興奮🎉🎊🤩🤩牛味香,爽脆彈牙有咬口🥰醬汁甜甜地好濃厚,足夠撈晒成個飯🤤🤤仲有啲洋蔥青椒紅椒好好餸飯!真係香噴噴相當惹味👍🏻正!🐟鹽燒油甘魚鮫定食 $128魚鮫大慨有手掌咁大🤣🤣收收埋埋好多魚肉,表面燒到焦香而內裡肉質好鮮嫩滑溜🤤!!食落雖然魚油滿滿,但健康既魚油唔怕吸收🥰不過佢話鹽燒,又唔覺得有鹹味😂定食除

🍱定食有成六種配菜🥰🥰正正正!
沙律~撈左芥末既八爪魚刺身😧惹味非常。
刺身~三文魚刺身🥰好耐無食,得兩片唔夠喉🤤🤤

🐮野川牛舌丼 $128

🐟鹽燒油甘魚鮫定食 $128
定食除左十穀飯亦可選擇腐皮烏冬,我就緊係揀烏冬啦😆要求要稔啲的確都做到👍🏻甜甜地既腐皮係不敗之處,烏冬份量足夠,燒油甘魚鮫比較heavy食返個清清地湯烏冬係唔錯既配搭😋
  • 野川牛舌丼飯
  • 鹽燒油甘魚鮫定食
2021-03-02 179 浏览
昨天約了好友吃午餐聚聚,他選了位於太子花園街新開的居酒屋禮吃午餐。午市套餐有多個選擇,包括丼飯、咖喱、定食及麵食,而且有手寫餐牌寫上多款禮師傅推介食物。很多款套餐也吸引,最後我們點了野川牛舌丼及鹽燒油金魚鮫定食,包前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸、時令刺身及水果。服務員送上枱一刻感覺非常豐盛。餐廳座位舒適,透過玻璃見到師傅們在廚房準備,服務員有禮,不時也加茶。前菜的washabi八爪魚沙律好味,而且醃蒜頭也酸酸地十分開胃,時令刺身是三文魚刺身,麵豉湯內有大大片海苔,味道香濃好飲。野川牛舌丼有多件厚切牛舌,配上雜椒洋蔥煮香濃美味,拌飯很好。鹽燒油金魚定食皮脆肉多汁,魚肉鮮甜美味,烏冬也好味。

鹽燒油金魚定食皮脆肉多汁,魚肉鮮甜美味,烏冬也好味。
2021-03-02 1631 浏览
放假諗住行吓旺角花墟買啲盆栽種吓順便喺附近食個晏行過花園街見到新開咗間叫禮嘅日本餐廳決定試吓鹽燒油甘魚鮫定食定食可選十穀飯或腐皮烏冬同時配前菜、沙律、老店麵豉湯、茶碗蒸、季節刺身及水果前菜係蒜頭漬鼓起勇氣試咗舊出乎意料爽脆同時酸酸地咁開胃得嚟又幾好食;沙律配芥末八爪魚刺身辛辣刺激;兩片厚切三文魚刺身肥美新鮮質素唔錯;哈密瓜同提子兩款水果都好清甜油甘魚鮫油脂豐腴簡單鹽燒已經足夠甘香而且肉質肥厚彈嫩魚肉細緻鮮甜食嗰陣時落啲檸檬汁可以減輕油膩感六貫手握壽司壽司附腐皮烏冬同時配前菜、沙律、老店麵豉湯、茶碗蒸及水果未試過嘅伊佐木喺白身魚嚟講都算幾柔軟多脂;個人最鍾意食深海池魚貪佢魚肉細膩清爽;甘蝦口感綿密粘稠都幾特別;帶子配搭些許黑松露醬反而成勁襯托出本身嘅鮮味;鮑魚質感緊緻軟腍而且醬漬得夠入味;中拖羅油花細密分佈又夠均勻食落入口即融好正老店麵豉湯配搭昆布、蜆肉、豆腐以及豆皮煲煮夠哂濃醇;茶碗蒸配料豐富有齊昆布、魚片、雞肉、百合同埋蝦仁而且蛋香滑溜;烏冬質感煙韌彈牙仲配埋甜腐皮同魚糕好滿足
放假諗住行吓旺角花墟買啲盆栽種吓順便喺附近食個晏

行過花園街見到新開咗間叫禮嘅日本餐廳決定試吓

六貫手握壽司

壽司附腐皮烏冬同時配前菜、沙律、老店麵豉湯、茶碗蒸及水果

2021-02-22
  • 鹽燒油甘魚鮫定食
2021-02-27 543 浏览
開返夜市堂食, 當然要馬上出動去搵好嘢食🥰🥰 呢一間禮係好多地方都有分店 知道佢喺太子開咗一間😍 所以今日就特意過嚟試一試, 店舖裝修非常之有日本風味 而且新開張所以非常之新淨😍 牆上面嘅畫都係手繪嫁 😊 今日我哋兩個人就叫咗:蟹膏玉子燒 $78熱辣辣😳 玉子鬆軟而多汁,吃到濃厚的蛋香 配上分量唔少嘅蟹膏喺入面 增添左一份鮮味南蠻炸雞 $78呢一個炸雞應該係全餐飯嘅驚喜,首先炸雞非常之酥脆,分量亦都好多 但係最驚喜嘅係南蠻醬汁,食落有啲似糖醋嘅味道, 香口嘅炸雞配上酸酸甜甜嘅醬汁非常開胃😍厚切牛舌 $68要拎牛舌燒得好食都唔係容易嘅事,因為一不小心就會令牛舌變得好硬 而今次食呢個厚切牛舌柔軟而有彈力,鹽味恰到好處媽媽鹹蛋豬肉少棒 $48豬肉柔軟而多汁, 配上淡淡的鹹蛋香 令到味道層次豐富❤️富士蘋果煙肉卷 $48我自己好鍾意叫一款比較清新口味嘅食物, 當你食左其他比較濃味嘅食物嘅時候,然後再食一個蘋果煙肉卷 清新一下口腔 咁樣成餐飯就唔會太過膩燒大腸 $48燒大腸外脆內軟, 而且當然重點係清洗得好乾淨另外呢度有好多嘅燒酒 可惜第二日要返工所以都冇叫到飲 下次再嚟就會試吓佢哋嘅燒酒
今日我哋兩個人就叫咗:
蟹膏玉子燒 $78

南蠻炸雞 $78

厚切牛舌 $68

媽媽鹹蛋豬肉少棒 $48
豬肉柔軟而多汁, 配上淡淡的鹹蛋香 令到味道層次豐富❤️

富士蘋果煙肉卷 $48

燒大腸 $48
燒大腸外脆內軟, 而且當然重點係清洗得好乾淨

• 南蠻炸雞
2021-02-27 1161 浏览
之前係九龍城留意過呢間日本餐廳,原來最近係花園街開咗。加上我哋本身好鍾意食日本嘢,所以就決定同朋友食佢😆 我哋揀咗2個午餐食。餐廳環境🎐以木啡色為主,座位都幾寛落。六貫手握壽司 配茶漬飯 $148本身淨係睇Menu唔知有邊六件壽司🍣,不過問咗店員同上網見過都話有海膽😍 嗰日嘅壽司有海膽、黑松露帶子、赤蝦、甜蝦、深海池魚同池魚。海膽兩大片,海膽食落鮮甜同幾creamy🤤。另外,黑松露帶子本身齋睇佢嘅外貌同𠝹紋,仲以為係貝類壽司,睇落好爽身。一咬落去口感嫩滑鮮甜,又靚又驚喜,不過黑松露味道比較重,可以略略減份量都ok~😆 其實壽司都好新鮮,赤蝦甜蝦👍🏻 除咗有壽司外,仲有前菜係芥未八爪魚、類似黑蒜頭甜甜哋嘅蒜粒、茶碗蒸、麵豉湯、水果,好豐富。我哋都幾鍾意食芥末八爪魚,份量幾多又唔會好辣,佢下面係用咗柚子汁調味嘅沙律菜,食落味道都幾豐富🤓!同埋,個餐仲有茶漬飯,飯上仲有好多三文魚碎同飯素🍲。網燒牛仔骨定食 配腐皮烏冬 $138朋友叫呢個定食同樣有好多配菜同小食,都有茶碗蒸、麵豉湯、水果,仲有兩片三文魚刺身😝。網燒牛仔骨有四大塊,都厚身,我都食咗舊😋。牛仔骨好香又有好多燒汁,幾夠味,仲有啲油脂

六貫手握壽司 配茶漬飯 $148
茶漬飯

網燒牛仔骨定食 配腐皮烏冬 $138
朋友叫呢個定食同樣有好多配菜同小食,都有茶碗蒸、麵豉湯、水果,仲有兩片三文魚刺身😝。網燒牛仔骨有四大塊,都厚身,我都食咗舊😋。牛仔骨好香又有好多燒汁,幾夠味,仲有啲油脂香味。腐皮烏冬嘅烏冬滑身,湯汁唔會太鹹。
腐皮烏冬

最後食到好飽,雖然定食百幾蚊份,不過佢嘅菜式豐富,可以食到好多嘢,味道又幾好😆👍🏻
2021-02-23
2021-02-26 120 浏览
位於太子花園街新開嘅「禮」係一間非常地道 名副其實嘅日式料理店無論佢裏面嘅裝修同埋氣氛都好一致十足十喺日本去到嘅居酒屋今日同朋友去呢度食lunch。六貫手握壽司 $1486款唔同嘅壽司 🍣全部尚算新鮮 最鍾意食海膽同埋甜蝦每一格裏面都有兩件壽司擺放非常精緻,賞心悅目呢個餐跟茶漬飯、前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸同水果,有咁多野食,呢個價錢相當抵食!茶碗蒸熱到燙口 有別於出邊嘅茶碗蒸佢完全冇腥味 裏面嘅蝦同冬菇味道啱啱好水果有哈密瓜🍈唔太甜 用來清清口腔網燒牛仔骨定食配腐皮烏冬$138牛仔骨總共有4塊 我同朋友一齊share個餐仲包前菜同沙律🥗沙律係芥末章魚,口感幾得意,細細條而且仲有芝麻。加上麵豉湯、茶碗蒸、三文魚刺身同水果真係性價比Level Up!😄
位於太子花園街新開嘅「禮」
係一間非常地道 名副其實嘅日式料理店
無論佢裏面嘅裝修同埋氣氛都好一致
十足十喺日本去到嘅居酒屋
今日同朋友去呢度食lunch。

六貫手握壽司 $148
6款唔同嘅壽司 🍣全部尚算新鮮
最鍾意食海膽同埋甜蝦

每一格裏面都有兩件壽司
擺放非常精緻,賞心悅目

茶碗蒸熱到燙口 有別於出邊嘅茶碗蒸
佢完全冇腥味 裏面嘅蝦同冬菇味道啱啱好
水果有哈密瓜🍈唔太甜 用來清清口腔

網燒牛仔骨定食配腐皮烏冬$138

牛仔骨總共有4塊
我同朋友一齊share

個餐仲包前菜同沙律🥗
沙律係芥末章魚,口感幾得意,細細條而且仲有芝麻。

加上麵豉湯、茶碗蒸、三文魚刺身同水果
真係性價比Level Up!😄
今日同好友嚟太子聚下,試吓呢間新開嘅日本餐廳。Lunch set乜都有d, 食材新鮮好味。「月見鵝肝和牛定食」鵝肝煎到外脆內軟,入口Juicy, 配埋個汁同飯一齊食,正。「柚子汁燒雞排定食」雞排煎完好香,依然保留肉汁,加埋煙靭嘅烏東😋定食跟埋味噌湯.茶碗蒸.仲有刺身.芥辣八爪魚.水果🍇份量都唔少,係一間有服務,又坐得舒適嘅餐廳,今餐食得好滿足,下次要晚餐時段再嚟,可以試多d款,唔揸車...仲可以飲下sake🥰

定食跟埋味噌湯.茶碗蒸.仲有刺身.芥辣八爪魚.水果🍇

2021-02-25
  • 月見鵝肝和牛丼
  • 柚子汁燒雞排定食
2021-02-24 103 浏览
今日約咗朋友食晚飯兼拜年,朋友話好想食日本野,於是搵咗太子站附近,見有間新開的居酒屋「禮」,所以就入去試下。 坐下,店員送上小食枝豆,話餐廳今日開張,免費請食的,枝豆以黑松露再撈上醋,入口即有黑松露特有味道,再配以醋的微酸,開胃醒神。 小食……牛舌粒入口彈牙,撈上醋酸醬汁,令牛舌更香口好味。 蟹肉薯餅薄薄粉漿,包裹蟹肉馬鈴薯饀,外面炸至金黃酥脆,咬下去綿密滑順的,口感外酥內軟。 蟹膏玉子燒店員推介食物,店員話要用鰹魚、木魚、鏗魚餚成的上湯,再加上四隻雞蛋,才可做成一份的玉子燒。入口有蛋的清香,又有上湯的清甜,再加上蟹膏的濃香味,層次分明,非常惹味 脆皮風鱔好香烤燒香味,白鱔新鮮肥美,肉爽彈牙,冇腥味。 厚切牛舌厚厚牛舌,香味美,入口超彈。 富士蘋果煙肉、青森青提豚肉卷以生果配上肉類燒烤,口感清爽,味道清甜。 串燒秋葵燒烤後的秋葵,冇嗰種黏滑口感,入口口感軟嫩,清爽。

小食……牛舌粒
入口彈牙,撈上醋酸醬汁,令牛舌更香口好味。

蟹肉薯餅

蟹膏玉子燒

脆皮風鱔
好香烤燒香味,白鱔新鮮肥美,肉爽彈牙,冇腥味。

厚切牛舌
厚厚牛舌,香味美,入口超彈。

富士蘋果煙肉、青森青提豚肉卷
以生果配上肉類燒烤,口感清爽,味道清甜。

串燒秋葵
燒烤後的秋葵,冇嗰種黏滑口感,入口口感軟嫩,清爽。

疫情放媛,放寬可以晚間堂食,緊係急不及待外出消費下,好耐冇食串燒啦,行過太子附近見倒原來”禮”係呢度開左間分店,之前幫襯過九龍城(打鼓嶺道)果間,印象中食物質素唔錯架👍🏻。“禮” 一貫日式居酒屋格調,一張長Bar枱,另外幾張4-6人餐桌,簡潔企理。前菜 – 牛舌,非常林滑入味,切成丁粒非常有咬口蟹肉薯餅 - 入面蟹肉同薯蓉結合成餡料,入口creamy,外層炸漿薄薄一層,炸至金黃,做得非常酥脆可口😋。蟹膏玉子燒 – 呢個真心推介,超好食,玉子做得非常滑溜,中間包陷住流心蟹膏,味道非常濃郁鮮甜,外層仲鋪滿大量蟹子,放入口唔同鮮味同幾個層次嘅口感係口腔大爆發, 超好食。燒秋葵 – 好鍾意秋葵獨特嘅味道,上面鋪滿木魚碎,起左提鮮作用。燒鰻魚 – 肥美肉厚,外皮燒得乾身香口,肉質鮮嫩,入口油花充斥整個口腔,呢個都係要推介。媽媽鹹蛋豬肉捧 – 真係好似食緊媽媽煮嘅鹹蛋肉餅咁,好有家嘅味道。富士蘋果煙肉卷同埋青森青提豚肉卷,最有特色係加入甜美嘅生果,不但增加唔同口感,更可減少食肉嘅油膩。

前菜 – 牛舌,非常林滑入味,切成丁粒非常有咬口

2021-02-23 72 浏览
晚市重開了, 終於可以相約友人晚飯一餐, 今次選了日本居酒屋, 點左幾款串燒跟炸物, 聚下吹吹水, 開心一番~ #小食前菜前菜是牛舌粒,有肉汁而且唔會韌。 #蟹羔玉子燒芝士玉子燒就食得多, 呢間用上蟹羔, 又估唔到味道又幾夾啊, 蛋香嫩滑, 蟹羔份量都多而且味鮮, 入口滑滑的好正。 #厚切牛舌牛舌唔韌,燒得好香而有嚼勁, 一定要點。 #沖繩炸雞雞件夠厚身, 食落皮脆卜卜肉嫩, 新鮮炸起絕不油膩👍仲好Juicy添。 #媽媽咸蛋豬肉捧原來係咸蛋撈埋豬肉做成肉捧, 食到啖啖鹹香味, 很想夾啖飯一併食😛。 #富士蘋果煙肉卷蘋果甜又爽口配上煙肉, 配搭一齊會中和煙肉的油膩,很好的配搭~ #亞波美手羽先雞皮燒到脆脆的, 啱晒火喉,肉質扎實好有咬口。環境舒適,食物美味可口🥳。

#小食前菜
前菜是牛舌粒,有肉汁而且唔會韌。

#蟹羔玉子燒

#厚切牛舌
牛舌唔韌,燒得好香而有嚼勁, 一定要點。

#沖繩炸雞

#媽媽咸蛋豬肉捧

#富士蘋果煙肉卷

#亞波美手羽先
雞皮燒到脆脆的, 啱晒火喉,肉質扎實好有咬口。

環境舒適,食物美味可口🥳。
2021-02-22
2021-02-12 181 浏览
陪媽子買年花,午飯時間到附近新開張的日本餐廳吃。L 選的是十勝咖哩黑豚飯定食,豚肉外層金黃香脆而且很香。整個定食很豐富,有多種前菜。吉烈豚肉當然是厚切,而咖哩是日式的甜咖哩,加上以薯仔及紅蘿蔔的配茶很美味。值得一讚是這裡的飯有種像糯米的煙韌而又米飯的香甜,混合咖哩汁好好食。媽子選的月見鵝肝和牛丼,同樣有多款前菜。鵝肝很大份,而且表面經過烤很脆口,肥美甘香。加上有雞蛋令和牛更滑。飯口感很好,軟硬適中,加上燒汁更正。前菜為柚子酸蘿蔔、沙律、老店麵豉湯,更有三文魚刺身,水果有哈蜜瓜及提子。茶碗蒸蛋很滑很香,材料豐富裡面有雞、蟹肉,雞肉,日式魚片及蔬菜。每一口都很有質感。餐廳充滿日本居酒屋風格,坐得舒服。
陪媽子買年花,午飯時間到附近新開張的日本餐廳吃。

L 選的是十勝咖哩黑豚飯定食,豚肉外層金黃香脆而且很香。

整個定食很豐富,有多種前菜。

媽子選的月見鵝肝和牛丼,同樣有多款前菜。

餐廳充滿日本居酒屋風格,坐得舒服。

• 十勝咖哩黑豚飯
  • 月見鵝肝和牛丼
2021-02-11 128 浏览
去開花墟買花,見到新開咗間居酒屋,當然要試吓啦!野川牛舌丼 ($128)配有前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸同水果。牛舌厚度十足,入口爽脆彈牙又有咬口。醬汁甜甜哋,好開胃,撈飯一流!茶碗蒸口感嫩滑,入口即溶,蛋味濃郁,味道鮮甜。豚骨濃湯叉燒拉麵 ($98)豚骨濃湯呈奶白色,味道濃厚。食拉麵當然唔少得溏心蛋啦!一啖咬落去,蛋白軟滑,半熟嘅蛋黃流出嚟,好誘人!蛋黃味濃郁又香甜,無得彈!叉燒軟腍,肥瘦適中;拉麵嫩滑彈牙。
去開花墟買花,見到新開咗間居酒屋,當然要試吓啦!

野川牛舌丼 ($128)
配有前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸同水果。

牛舌厚度十足,入口爽脆彈牙又有咬口。

醬汁甜甜哋,好開胃,撈飯一流!

茶碗蒸口感嫩滑,入口即溶,蛋味濃郁,味道鮮甜。

豚骨濃湯叉燒拉麵 ($98)
豚骨濃湯呈奶白色,味道濃厚。

叉燒軟腍,肥瘦適中;拉麵嫩滑彈牙。
2021-02-09 86 浏览
< 禮 >📍太子太子新開咗間日式料理 之前喺土瓜灣分店食過 今次又試下先🤣🐖 生薑豚肉丼 $98啊媽叫咗生薑豚肉丼 生薑味香濃 有好多塊豚肉片、洋蔥、木耳絲同雜菇😛飯加咗飯素 撈埋一齊食好好味❣️ 另外定食仲包括前菜、沙律、刺身、茶碗蒸、麵豉湯同水果😍好豐富 茶碗蒸都幾滑溜 三文魚有兩塊 幾新鮮👍🏻 最後仲有生果食 好滿足🐟 鹽燒油甘魚鮫定食 $128油甘魚鮫好大舊😋 魚皮燒到金黃 魚皮有少少焦香 魚肉好鮮嫩 肉質嫩滑😛😛 魚鮫位置最好味😋😋 跟餐可以揀十榖飯或者腐皮烏冬 我就叫咗腐皮烏冬 腐皮好大塊 甜甜地 烏冬彈牙煙韌 索晒啲湯好入味🥰
< 禮 >📍太子
太子新開咗間日式料理 之前喺土瓜灣分店食過 今次又試下先🤣