2016-03-04 741 浏览
煲仔飯新店筲箕灣不嬲多野食,今次司令試左間新開既餐廳,小菜、煲仔飯一應俱全,性價比亦都好高。 椒鹽九肚魚 ($65)食得小菜,椒鹽一向都會係司令必叫既系列😝。今次司令叫左椒鹽九肚魚🐟,咬落覺得粉漿唔厚,而魚肉肉質嫩滑,都算得上係外脆內軟。配上椒鹽炸蒜,鹹鹹香香,送啤酒🍻一流呀! 窩蛋牛仔肉煲仔飯 ($62)飯既份量算多,而且牛肉亦都唔少,配上蛋同煲仔飯特別既豉油,風味十足😚。簡直啖啖飯又啖啖肉,而肉亦都好滑,唔會韌😍!而配埋煲邊既飯焦食,令到個飯更加香口!但可能因為係窩蛋,所以飯會較濕潤,但司令略嫌佢太濕,少左粒粒分明既感覺。 白鱔煲仔飯 ($70)白鱔肉非常多,佈滿哂成個煲,配上絕配嘅豆豉同蔥,鮮味十足😋。而魚🐟本身亦都好新鮮,咬落彈牙,一d 都唔會霉呀!底下嘅飯仲吸收哂豆豉同特製豉油嘅味道,味道香濃。而且食落仲有淡淡既果皮香,所以唔會有魚腥味,仲令到個飯更加香添👅,剩係食飯已經食到司令停唔到口。 煎封龍脷魚 ($118)廚師將原條龍脷魚煎到脆卜卜,再加上特調既醬汁上碟。就咁睇,已經覺得會唔錯😏!司令影完相就即刻夾嚟食,雖然扁身,但肉質好滑,可見廚師控制
煲仔飯新店

椒鹽九肚魚 ($65)

窩蛋牛仔肉煲仔飯 ($62)

白鱔煲仔飯 ($70)

煎封龍脷魚 ($118)

廚師將原條龍脷魚煎到脆卜卜,再加上特調既醬汁上碟。就咁睇,已經覺得會唔錯😏!司令影完相就即刻夾嚟食,雖然扁身,但肉質好滑,可見廚師控制火喉同時間都好好。魚肉亦都好配個汁,甜甜鹹鹹咁,香口又好味!碟上面仲會有刀叉🍽,司令建議大家用🍴,唔好就咁用筷子夾夾夾。😳😳因為司令夾到啲魚彈到周圍都係。
2016-02-22 863 浏览
天氣時暖時寒,人日過後又再要穿大衣,幸好陽光普照,潮氣盡消!下班後如常覓食,今次向東走,坐懷舊電車十多分鐘便到達筲箕灣,過年花費了太多,這夜打算光顧這小區的平民飯堂。邊行邊想,十多度的天氣,除了蛇羹、火鍋外,最好不過吃一碗熱飯,而熱飯之最莫過於煲仔飯。曾幾何時,我亦是煲仔飯的追隨者,廟街的丶西環的x記x囍丶中上環丶大坑等等,聽說用炭火燒的就衝好試,花款不少,往往吃得滋味滿足。 尋尋覓覓,想到不遠就有一家,名叫祥囍煲仔小廚,位於橫街小角。 街坊小廚格局,並不期望有何裝潢,但求光猛企理便已經足夠,門外自有廚師推介吸引路人,店內牆上自然又會貼滿招牌菜式。 膠面餐牌,密密麻麻,亦是一貫茶餐廳作風。首次光顧,香惹丶小炒及兩煲飯,二人飯局,綽綽有餘。油浸筍殻魚 點菜才一會兒,一條頭大尖扁丶身形粗壯丶頭尾揨起丶深褐顏色丶看似炸至酥脆通透的筍殻魚便已出場,浸在鼓油汁內,有紅辣椒粒及蔥綠點綴。 備以刀叉,我們一刀切下,有酥脆的"索索"聲音,魚肉露出,雪白幼嫩,而魚皮是酥不只是脆,入口酥碎口感非常好,完全不乾硬,魚內香嫩有水份,河魚中之石班,味道果然甜美,成功炸至外酥脆內香嫩之效果,完美無

膠面餐牌,密密麻麻,亦是一貫茶餐廳作風。

首次光顧,香惹丶小炒及兩煲飯,二人飯局,綽綽有餘。

油浸筍殻魚
備以刀叉,我們一刀切下,有酥脆的"索索"聲音,魚肉露出,雪白幼嫩,而魚皮是酥不只是脆,入口酥碎口感非常好,完全不乾硬,魚內香嫩有水份,河魚中之石班,味道果然甜美,成功炸至外酥脆內香嫩之效果,完美無瑕。
配備之鼓油汁亦是意想不到的出色,鹹甜味道協調,遠勝於坊間一些蒸魚鼓油,不是過甜就是死鹹,而且有鮮味,以此佐飯一流。

供應筍殻魚的小廚不多,因為此魚成長慢價格較高,以此質素及價錢吃到,實在超值。

美味指數:5/5

祥囍小炒皇
小炒皇說是易做其實亦難,看似隨意把剩餘材料炒作一起,其實講求配搭,更不用說,成功在鑊氣,這一道,相比平凡了!
大雜會的材料有豆丶西芹丶炸菜丶魷魚丶蝦干丶腰果丶肉絲丶肝片丶冬菇絲及紅蘿蔔絲,集鹹香丶爽丶脆丶軟丶濃於一身,口感有變化,但吃多幾口就開始覺得鹹了些,蝦干大片了有些靱,宜切粒;我不喜歡加進炸菜,覺得太鹹,幸好份量不多,亦有少許味精,喜歡濃郁味道的客人或以作佐酒合適,以我口味,中規中矩。

好味指數:2.5/5

黃鱔煲仔飯
身為魚痴的我,非常喜歡鱔,一見有黃鱔飯又豈會放過。

煲仔飯出場後,適加進鼓油再焗兩三分鐘才吃,效果方是最好。
黃鱔煲仔飯
這一煲黃鱔飯,完全合符期望,見圖知道,鼓汁豐富,滲入飯內;鱔肉厚身,肉質結實有彈性,預先泡香後方才放進飯內煲,鼓汁調味,味道濃郁豐富,肉爽有嚼勁;米飯的軟硬道適中,有咬口,未有被汁水弄腍。
飯焦
出色之最在於飯焦,微微的焦硬倍增嚼勁,一口飯焦一口飯,亦脆亦軟,有對比的口感。

美味指數:5/5

蝦乾臘味煲仔飯
可算是最受歡迎的口味之一,鹹香出衆,滋味無窮,而臘味的油份令煲仔飯更富焦香。
焦黃飯焦
飯焦不難取出,沒有緊黏煲底,也許預先塗上了油,也許亦是功力之在,翻轉飯焦看看,吸引的焦黃顔色,難免小部分過了火焦黑,不吃那小部分便成。

美味指數:4/5
店員指點,以砂糖伴飯焦的新吃法,原來砂糖之甜更能特出飯之焦香,有吃潮州糖醋麵之感,值得一試。
惹味炸物及煲仔飯果然有水凖,價錢非常合理,環境衛生,服務良好,位置離我公司不遠,值得重臨,而且有親人就在附近居住,搞個家聚亦好。

2016-02-15
2016-02-14 611 浏览
真係由開張嘅第二日幫襯到而家,由當初一晚得幾檯客幫襯到而家9點都仲要等位,真係好味,出色,保持水準先可以食咁多次。我本身對飯係無咩興趣,但無奈哋真係會有種心癮想去食吓㗎喎,不過本身除咗推介嗰幾樣餸之外,其實仲有好多都想介紹吓支竹羊腩煲超滑嘅菜膽雞西檸雞
2016-01-09
豬潤浸西洋菜
白鱔排骨煲
蒜蓉蒸娃娃菜
鴛鴦腸飯
油浸筍殼魚
  • 鴛鴦腸煲仔飯,白鱔排骨煲仔飯,油浸筍殼魚,蒜蓉蒸娃娃菜,椒鹽鮮魷
2016-01-31 754 浏览
6:15在筲基灣兩個人揾食,短短一條小街已有幾間出名食店,天氣凍凍地,試間煲仔飯。白鱔煲仔飯,即叫即整,約需時2O分鐘,白鱔肥美大件,鱔肉彈牙爽口,除了一般薑蔥辣椒絲外,仲多了果皮香味,把白鱔的本身鮮味大大提昇,也多了一份層令味蕾回味的層次感。米飯飽滿乾爽分明,完全吸收了白鱔的魚油及秘製的鼓油,聽店員推介先焗十分鐘才進食,的確在米飯中食盡煲仔飯的味道精華精髓,食到底,薄薄一層飯焦,甘香脆口,吾痴㡳不嗆喉,超正,滿有咬口過癮。窩打牛肉煲仔飯,牛肉應是鮮牛肉片,無崩沙味,夠軟夠鮮牛味,米飯香味加鮮牛味加旦香味加鼓油的甜咸,再加上沙煲煮熟的焦香味,簡直係無得彈,非一般己失傳的窩打牛肉飯。份量之大,用料之上乘,價錢之實惠,味道之絕頂滄海遺珠,一定要推介。

窩打牛肉煲仔飯
街坊價
貨真價實
2016-01-30
窩打牛肉煲仔飯
貨真價實
  • 大白鱔煲仔飯
今日落雨, 天氣冷冰冰, 想起暖笠笠的煲仔飯, 便選擇了筲箕灣的祥囍煲仔小廚, 响港鐵A2出口, 向前直行, 經過街市向著電車路行, 上一條小斜路就係愛民街, 這條小巷有幾間食肆聚在一起, 7:00晚飯時間, 每間食肆都非常旺場, 每間都要等四五張枱, 我也是, 大約等了10分鐘, 入座後, 馬上叫了幾個菜, 包括馳名的白鱔煲仔飯, 薑蔥田雞煲, 沙爹牛肉麵, 魚湯鮮菌芥蘭。先上菜的係薑蔥田雞煲, 熱辣辣即叫即整, 遠處送來已聞到超香的薑蔥味, 田雞肉質結實, 煙韌, 超惹味, 不會太濃味, 不用餸飯也可, 另一吸引係馳名白鱔煲仔飯, 差唔多見到每枱也點了這個菜色, 白鱔件肉質爽口, 微彈牙的, 好香的白鱔魚香, 食到肉身膠質黏感, 配以豆豉絶配, 唔會有魚腥味喎, 到飯底, 原煲上, 熱辣辣的, 沾上甜香豉油, 飯香, 到底時還有飯焦, 好脆口。 還有沙爹牛肉麵, 麵底炸過的, 好脆, 面淋上沙爹汁, 唔算好重的花生味, 沒有蓋過沙爹香味, 最緊要係個牛肉, 好滑嫩, 稔身,  最後叫了個魚湯鮮菌芥蘭, 白雪雪的魚湯浸住, 好鮮甜, 足料正宗的奶白魚湯, 令一個本來普通的清菜芥蘭顯得
薑蔥田雞煲
沙爹牛肉麵
最後叫了個魚湯鮮菌芥蘭, 白雪雪的魚湯浸住, 好鮮甜, 足料正宗的奶白魚湯, 令一個本來普通的清菜芥蘭顯得矜貴了, 而且芥蘭爽口,更清甜, 仲有好多鮮菌, 足料呀。
魚湯鮮菌芥蘭
2016-01-10
薑蔥田雞煲
魚湯鮮菌芥蘭
  • 沙爹牛肉麵
2016-01-16 762 浏览
四個街坊搵緊附近有咩新奇野食, 係網上見到依間煲仔飯, 飯焦可以成個起出泥, 仲有砂糖飯焦咁創新既食法, 當然要一試到底 個晚9點都等左一台, 但有得落單先因為需時製作叫左兩個小菜同四個煲仔飯, 小菜上得算快, 椒鹽鮮魷同炒什菌(什菌冇影)接住煲仔飯都一個個咁上煲仔飯夠曬熱, 鼓油應該係甜鼓油, 因為吾會只有色冇味道。飯粒亦夠乾身, 睇泥水份控制得幾吾錯!值得一贊既係, 蝦米大大粒, 好足料呀。清淡之選最遲先泥, 可能吾夠爐, 但最好食!!!最後問店家拎左砂糖泥試下加落飯焦度, 但可多work。店家好搞笑又好老實咁同我地講, 依d係gimmick野泥既啫

個晚9點都等左一台, 但有得落單先因為需時製作

接住煲仔飯都一個個咁上
值得一贊既係, 蝦米大大粒, 好足料呀。
田雞
清淡之選
排骨
最遲先泥, 可能吾夠爐, 但最好食!!!
2016-01-06
庆祝纪念
团年饭
排骨
  • 排骨煲仔飯
2016-01-11 1168 浏览
T和我雖然認識了不久,我們因為開飯而相識,大概應該接近一年的時間吧。她和我應該有幾個代的鴻溝,對於她的年青,對於她的習慣,對於她的愛好,我不太了解和明白,不過,因為食這個共通的話題,我們做了好朋友,雖然中間吃過不下幾次的飯,但我十分欣賞她的文筆和率直的爽朗,上次還記得她的短聚,令我想起那個蘇博文的年代。那一天我們會飛雖已經過了氣,我也已經過了能夠飛的年代,如今T真係要飛了,她將會去龍紋身女孩的國家exchange 半年,是晚,我和D先生兩位叔叔就和她來個告別晚會。選的地方是非常麻甩味重的地方,T小姐擁有最好的女性性格,夠男性化,食乜都得,於是我們便選了入冬最適合吃的東西。之前睇雜誌看過位於筲箕灣的這間祥囍煲仔小廚,是剛剛區內新張的,老實說,我覺得係膽大之作。這區已經有出名到不行的珠玉在前,煲仔飯食到街知巷聞的小廚就在附近,正因如此,我更想知佢有乜把戲。剛好冬季感強勁的夜晚,我想煲仔飯作告別令佢可以和香港食物見多個面,絕對是對得很的菜式。約定六點多的晚飯,有人遲到了,但幸好遲到,因為好難搵,你唔會係個地址找到呢度。其實鋪頭係大廈後面,如果你正常係愛民街搵,呢世應該都搵唔到。係大廈旁邊小巷

係大廈旁邊小巷轉入,或者係柴灣道間日本城轉個彎,你見到有啲食肆嘅燈光,行入去就係啦。

像是土瓜灣鴻福般,你會驚嚇,條後巷點解有咁多間食肆又有咁多人。

六點幾已爆滿,我想,今次選的這餐廳應該錯不了很多。

黑醋骨,樣子完全不討好的,我想唔會有女仔鐘意,但T就是那麼的男人味重,酷愛這個較易送酒的美食,大大舊的骨都算多肉多汁,不過味道完全因為黑醋的強勁氣勢而令那肉的肥膩感冇咁強,加上酸酸的洋蔥,送酒一流。
可惜今晚揸車,我冇得飲酒,結果以茶代酒。

豉椒炒蜆,外表唔算特別吸引,但吃下去卻是今晚的最大驚喜,炒蜆唔算大,唔算小,但放入口完全是大蜆有的鮮味和滋味,蜆肉沒有因小而炒得乾身,細細粒都有的Juicy,不過辣得狠勁,碟中散播了辣椒的芯,而青椒,洋蔥,紅椒,各花入各眼,我全部都咁鐘意食。

而且最鐘意係蜆肉好多,粒粒都靚,貨源必定新鮮無比。
煎封龍脷魚,個氣勢非常有霸氣的感覺,好少原條龍脷魚咁煎黎食,通常食龍脷魚柳的我都覺得幾特別。睇樣都知煎得好香脆,加上浸著類似蒸魚豉油的感覺更加少見而且有新鮮感覺。
切開條魚皮,一舊舊的龍脷魚肉青靚白淨,魚皮尤其好食,不過,魚肉冇你平時食開的龍脷柳咁大件。

三個小菜,都絕對有驚喜,食到大家肚皮都滿意得很。

不過,今晚的主角才剛上場。

我選的是白鱔煲仔飯,外表已告訴你其功架十足。豆豉,蔥,辣椒等擺係面,淋上豉油,焗一焗。
一揭開蓋已經有陣飯香,那豉油,煲仔飯煲的瓦煲味,白鱔滲入的鮮味,飯粒粒靚的美,做就了這個美味的白鱔煲仔飯。

白鱔肥美得很,一碗好多舊,全部都蒸得勁香而且鮮甜,一口白鱔,一口飯,一流。

飯底粒粒靚,加上豆豉,蔥和辣椒的調味散落於飯中,我會說是滿分。

最重要係底個飯焦,好似碗形咁可以挖到出黎,而飯焦有豉油香之餘又脆得可憐如旺旺般,T喜歡吃飯焦,她就是吃得非常滿足。

去到呢到,本來farewell談下天,說下地,講下人壞話,說下是非,聽下奇趣的事,但這刻我們告別了我們的語言,沒辦法再多講一句,只有不斷的地,才是真我,畢竟我們都是foodie。

滑蛋牛肉飯最後來到,老實說,樣子好過白鱔煲仔飯。
滑蛋打在旁邊,牛肉份額多於預期,佈滿碗的面上,牛肉是新鮮冇用任何加工過的純潔和蒸餾。
蛋滑得很,但蛋白嘅濕滲入了白飯之間,相對白鱔煲仔飯的乾身,呢個滑蛋牛肉飯味道冇咁煲仔飯。

落豉油同剛剛的白鱔煲仔飯一樣,因此,呢個飯相對濕度高少少,我會覺得白鱔煲仔飯優勝一籌。

而飯焦個底都冇咁硬同個形冇咁靚,飯焦細塊一點,也是很脆很乾身,依舊是美味的呈現。

大家都吃得愉快,冬日吃煲仔飯就是幸福得很,大約你要習慣歐洲的溫度,你一定會想念香港的美食
有時候,告別不一定離愁別緒,吃得高興的晚上,我會想多看你的文字,告別的是T小姐的語言,還有香港的美食。半年很快過,我想你會記得是我們今天晚上在大吃大喝時告別語言的那刻寂靜,我相信這是blogger共同有的觸覺吧。
祥囍煲仔小廚 Cheung Hei

筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下4A-5A號舖

2016-01-09
2016-01-10 776 浏览
隨興,好聽點說是坐言起行,但欠缺周全考慮及計劃,就怕亂套。還記得成為Openrice用戶之後,在某個時間點終於正正常常打篇文。如是者忘了幾多篇後,什麼編輯推介的突如其來,準則嗎?天知道。但難得的第一次有隨興的編推,當然不會輕易忘記那頓隨興的二人煲仔飯聚。將近一年,筲箕灣煲仔飯,我回來了,然而目標卻不是舊日那家。  數天前好友傳來UFood Facebook專頁的截圖,說的就是這家新開小店。祥囍的店名讓人聯想到西環的嚐囍(等等,我還未打後感)。看UFood的介紹,原來真的有關聯,老闆正正曾在嚐囍及坤記等煲仔小菜餐館待近十多廿年。功架可見一斑,所之要秒速將其撥入心中的美食清單,剛好這晚就派上用場了。到場才知道原來文中所指,要「等了又等」是真有其事。就算位處兩街之前屈入去的暗黑小巷,卻是滿場,且有不少食客再外頭等,包括我們。  餐牌一邊是午市套餐,供應的是平日常見的餸飯、焗飯、湯飯及炒飯粉麵。另一面才是我們是晚的重頭戲,由煲仔飯、煲仔菜、焗飯及湯品。到蒸、煮、炒、炸等的各式小菜,更有素菜可選,照顧客人的口味取向。三個人,說多不多,說少不少,但也不能點滿桌,肯定是吃不完的。不單像紹華般有鎖定好
  餐牌一邊是午市套餐,供應的是平日常見的餸飯、焗飯、湯飯及炒飯粉麵。另一面才是我們是晚的重頭戲,由煲仔飯、煲仔菜、焗飯及湯品。到蒸、煮、炒、炸等的各式小菜,更有素菜可選,照顧客人的口味取向。三個人,說多不多,說少不少,但也不能點滿桌,肯定是吃不完的。不單像紹華般有鎖定好的目標,選擇多了,卻是眼花撩亂,讓我們想到暈頭轉向。
黑醋一字骨
黑醋一字骨 $60
  相熟的親友都會知道我是酸人,不像綽號般的齋甜,餐牌中的酸甜類是我的囊中之物。每次同行的都說:「你揀一款好啦,唔好嗌哂呀!」看到這兒就認了吧,我是在說你XD。最後選的是店方推介的一款,黑醋類的還有雞球、魚柳、牛柳及珍珠骨可選。
  滿盤啡骨,看上去如像咖啡骨,友人直呼:「咁黑點影呀?」。不理了,小炒就要趁做起熱辣辣時食,尤其是肉類、海鮮及雞蛋等菜式。其實小菜中的黑醋跟我們用來沾麵包,拌沙律的不同,味道溫和得多。微微酸甜沒有咕嚕糖醋京都等醬汁的激烈,反而稍為嚐到一絲鹹。
  外層略帶脆,固然不是說炸過烤完的脆,只是裹汁後的少少焦感。骨邊肉紥實香口,嚼感豐富,也連帶些少脂肪。但我最喜歡的還是當中的點點軟骨,咬得俐落,咔咔聲,脆得非常,但小心不要咬到自己。旁邊的絲絲洋蔥頗掛汁,沒有過激嗆感,更是香口清新。
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆 $78
  除了正式印上餐牌的菜式,牆上也貼有多張時令餐紙,之後的兩款小炒也是出於此。友人眺望過去只是十秒左右的事情,立馬就下了決定。一盤子炒蜆比想像中大份,輕撥之下則是有肉的,不是盛一堆殼一堆配料充數。
  懶得花心機去拆肉,對,我就是連少少功夫都不願做的廢青。夾實蜆肉,左刮右撥,兩三下就讓其脫殼,輕輕鬆鬆。蜆肉頗為飽滿的,見連殼未有炒至分離的時候,蜆肉大小還是幾乎跟殼邊相貼。入口時彈爽稔甜,沒有霉霉爛爛放太久的感覺,新鮮無雪味。
  豉椒的鹹香辣味不俗,比我們預期中要辣些少,但仍在可接受範圍內。友人稍讚了蜆的品質,老實說海鮮既野我真係識條鐵。只知道附近就是筲箕灣魚類批發市場,這麼就近,每日選購新鮮貨,難怪能滿足他的味蕾。
煎封龍脷魚
煎封龍脷魚 $118
  另一款沒有印在餐牌上的時令追加款式,亦是店方推薦之物。上文提及近魚市場,話明「魚」市場,怎會只有蜆貝專美?比起生魚片湯或是蒸扇貝之類,香口惹味的食物還是較對胃口。
  看著大大份表面乾爽的龍脷魚端上,迫不及待要替其「開封」。友人看著扁平魚身感覺有點難以下手,照繼續鋸鋸下,將煎得乾脆的魚皮剖開。魚肉細白香稔,當然薄身又煎得如此脆口,也不會說嫩如豆腐。不過當中不失水份,吃起來鮮味重重,沒有說老柴無味。
  一直吃也沒有要沾什麼豉油的必要,因為已是略帶鹹香。油香在之前煎魚的時候就滲透,少許的焦香亦作加成。當然若要重口味,也可以刮出魚肉再沾底下的豉油添味。又或者直接翻面時食底部魚肉,食完面之後,另一邊的魚肉早已充分吸收了豉油啦。
白鱔飯
白鱔飯 $70
  由於這頓飯只有三位在席者,已點三個小菜,點煲仔飯要就住手。食開海鮮就不要停下來,沒有多想的餘地,朋友直接選好白鱔飯。這也是早前文稿略有提及的一款,但就只是說到夠入味,加豉油夠香。
  就在小菜吃得七七八八時,終於等到其到臨,心急如焚了嗎?一翻開窩蓋,倒是幾足料,看到面頭鋪上的多件白鱔件。澆上豉油,再焗兩焗,友人已經等不及要大啖一口。白鱔件肉嫩香滑,細緻不過,近骨的位置略帶膠質,不覺腥味。
  飯底香稔不水爛,沒有粉感爛飯的問題,濕潤水分剛好。豉油份量也恰到好處,調味也算均勻,一小碗下完未有濃味過頭。鹹甜交加,配上鱔件的鮮美,以及豉椒的香辣,確是對味。我們沒有像UFood拍攝般一野過剷起原底飯焦,但確確實實是有對版的大片飯焦。不會太燶苦,不會過厚,焦香合宜,脆感教人食得痛快。
窩蛋牛仔肉飯
窩蛋牛仔肉飯 $62
  本想一試文中及店方主推的蝦乾冬菇臘味飯,價錢只是差幾塊。但思及不吃臘味的同行友人,還是點回我的最愛--窩蛋牛,唔該!可惜這兒的窩蛋牛不是自己落蛋,也不是店方即揭蓋即落。一看之下,這邊一大塊蛋白,那邊一大堆蛋黃,盡是不均,浪費了這煲。
  牛仔肉……單靠細滑嫩稔亦未可完全形容它,夾到小塊的來吃,基本上只需抿兩下。這個大概就是滑牛了,比起平時食的滑牛甚至更加溜順。雞蛋蛋香不俗,沒有腥味問題,就是差在時機這點。蔥花帶來清香,也驅走牛肉的那份腥臊味,來得更易入口。
  這回的飯底未有鱔件一款香口,同時比較濕身,沒有乾爽咬口。附到雞蛋或是吸得多豉油的部分不用想也知道是更加水淋。幸好友人翻翻刮刮之下仍能搜出飯焦來,吃來一樣香脆誘人。只是沒有先前的那麼完整大塊,細細碎碎的,果然也是「識揀先至係老闆」……
黑醋一字骨
豉椒炒蜆