2020-11-22 13 浏览
#merry豬覓食在銅鑼灣好耐沒有和牛奶仔撐檯腳打邊爐了。到sogo shopping完就到隔壁的澳門逸園中心覓食。見有間新四川麻辣火鍋專門店裝潢頗古色古香,原來係尖沙咀的碼頭故事開新分店。之前在尖沙咀食過一次,都唔錯。一於就試下新分店吧➖➖📌 鴛鴦鍋 $159分別係牛油紅鍋配大骨百味湯鍋(豬骨鍋)。叫了小辣,因為麻辣湯由花椒及花椒組成,會愈滾愈辣,十分惹味。大骨百味湯鍋豬骨味濃郁。鴛鴦鍋啱曬鍾意食辣同唔食得辣既朋友。➖➖📌安格斯肥牛 $182打邊爐點少得肥牛。呢碟肥牛切出來厚薄度適中,油脂分佈平均,入口肉質鮮嫩,有牛味之餘亦都好有咬口,正! 放入麻辣湯底淥,非常之入味,又麻又辣。➖➖📌養生豆花$48係店舖嘅係必點之選,係麻辣鍋會吸曬d汁,好麻好辣,啱曬愛辣之人。➖➖📌 竹筒墨魚滑$113新鮮爽口又彈牙  ➖➖📌獅頭肥鵝腸鵝腸洗得好乾淨,又肥又闊。牛奶仔最鍾意放佢入麻辣鍋煮到又辣又脆。➖➖碼頭故事真材實料,而且份量適中,麻辣鍋真係好啱嚐辣之人挑戰下。➖➖地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓
#merry豬覓食在銅鑼灣

📌 鴛鴦鍋 $159

📌安格斯肥牛 $182

📌養生豆花$48

📌 竹筒墨魚滑$113
新鮮爽口又彈牙

📌獅頭肥鵝腸

地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓
是晚放工同事話happy friday要食好西,係openrice 搵到呢間新開火鍋店,果斷試!.一到門口已經聞到好香既麻辣火鍋味!!.湯底揀左雙拼,咁樣可以試到麻辣火鍋得黎又唔怕辣得濟啦。牛油鴛鴦鍋- 番茄鍋$159湯底既辣度係偏辣,而且好重油香好惹味,大家叫辣度既時候建議保守d。.一米肥牛 $159一上菜,碟肥牛真係好長架!差d連張枱都放唔落。油脂分布偏少既肥牛片被湯底燙熟後充滿麻辣香味,好正。.鵪鶉蛋 $37打邊爐我必點既,因為中間蛋黃燙後會入口即化,好好食架。.正大午餐肉 $48其實我唔知咩係正大午餐肉?!應該係牌子名?但我知午餐肉肉質唔會林而散,而且本身唔咸(感覺健康d既)。.一米鴨腸 $128好長....拉極都未斷既鴨腸。餐紙上教燙鴨腸既時間-精准的30秒,鴨腸剛好熟,爽脆而唔會硬到咬唔斷。.海澡麵 $42第一次尸+食海澡麵,應該係麵粉拌以海澡製成。麵條煮後好軟滑,雖然冇乜海澡味,但感覺健康。
一到門口已經聞到好香既麻辣火鍋味!!
湯底揀左雙拼,咁樣可以試到麻辣火鍋得黎又唔怕辣得濟啦。
牛油鴛鴦鍋- 番茄鍋$159

一米肥牛 $159
一上菜,碟肥牛真係好長架!差d連張枱都放唔落。
油脂分布偏少既肥牛片被湯底燙熟後充滿麻辣香味,好正。

鵪鶉蛋 $37

打邊爐我必點既,因為中間蛋黃燙後會入口即化,好好食架。
正大午餐肉 $48

一米鴨腸 $128

海澡麵 $42

2020-11-06
2020-11-20 57 浏览
每人都有一個自己的故事,那麼碼頭裡又有一個怎樣的故事呢?故事等你來發掘,我只知道是一個很好吃的火鍋。銅鑼灣真的是一個好地方,隨便搜尋一下,附近一定有好吃的,今晚我們就來一個人氣紅鍋。牛油鴛鴦鍋 $159火鍋有兩邊,鮮艷紅色的是牛油紅鍋,麻辣刺激又有辣勁,牛油香味濃郁。另一邊是菌湯鍋,清甜健康的湯底,滿滿的雜菌蔬菜,辣與不辣任君選擇。安格斯肥牛 $182安格斯肥牛的雪花是優質肥牛肉的象徵,如雪花般細緻的牛肉脂肪,入口香濃細膩,打邊爐火鍋食是絕佳配搭。現炸酥肉 $78現炸酥肉是重慶一道傳統小吃,外面炸得香酥,豬肉嫩滑,味道口感爽口,肥而不膩,值得推介!竹筒墨魚滑 $98冰鎮竹筒賣相滿分,必試推介,墨魚滑爽滑彈牙,放進湯裡,散發濃郁菌香的味道。宜賓小香腸 $55這個擺盤像扇形一樣很可愛,一條條幼幼的小香腸,口感就像廣東臘腸一樣,鹹香之中吃得出甜美。醬油炒飯 $67簡單的醬油炒飯,樸素卻回味無窮,炒飯金黃色發亮有光澤,炒出來的米飯甘香。鮮紅薯粉 $38吃麻辣火鍋,什麼出前一丁烏冬都不是我杯茶,鮮紅薯粉就最適合不過,入口 Q彈 順滑,吸收了整個牛油麻辣火鍋的香味,每一條紅薯粉都掛滿湯汁,滋味無窮

牛油鴛鴦鍋 $159

安格斯肥牛 $182

現炸酥肉 $78

竹筒墨魚滑 $98

宜賓小香腸 $55

醬油炒飯 $67

鮮紅薯粉 $38
吃麻辣火鍋,什麼出前一丁烏冬都不是我杯茶,鮮紅薯粉就最適合不過,入口 Q彈 順滑,吸收了整個牛油麻辣火鍋的香味,每一條紅薯粉都掛滿湯汁,滋味無窮。

到最後店員邀請我們填一個簡短的顧客意見書,送我們兩個人氣杯麵,十分欣賞這個活動囉!澳門逸園中心就在銅鑼灣崇光旁邊,地點非常方便,不久的將來又會再來幫襯。

庆祝纪念
生日
  • 牛油鴛鴦鍋
  • 安格斯肥牛
  • 現炸酥肉
  • 醬油炒飯
2020-11-19 5 浏览
今晚同個火鍋腳補食生日飯,之前在HYSAN果邊搭扶手電梯,咁啱發現係銅鑼灣新開咗間火鍋店 ~ 碼頭故事 。環境佈置不錯,坐得舒服,眼見火鍋配料選擇頗多呢! 被安排在卡座, 檯面裝了兩層可移動的食物架增添空間和靈活性而且還放了兩瓶油,店員主動上前介紹,原來有降辣(解辣)功能㗎喎這兒可以用手機scan QR CODE自己落單鴨血炸魚皮冰豆腐都係壽星想食嘅鴛鴦鍋 ( 牛油紅鍋 BB辣) $159牛油紅鍋BB辣,好濃郁既麻辣味湯底仲有蕃茄湯或豬骨湯揀,因為好特別,個湯清清地,幾好飲。當中既午餐肉較一般爽口。手工青笋片 $55呢個打邊爐一定要點,打卡夠靚之餘,真係又薄又好食打邊爐牛牛係我哋必點項目,為咗樣樣都食到,梗係點拼盤 肉嫩、味濃、油香各有特色填份意見書就送我哋每人一盒酸辣水粉,佢哋自己嘅出品添碼頭故事@銅鑼灣地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓

環境佈置不錯,坐得舒服,眼見火鍋配料選擇頗多呢!

被安排在卡座, 檯面裝了兩層可移動的食物架增添空間和靈活性

這兒可以用手機scan QR CODE自己落單

鴨血炸魚皮冰豆腐都係壽星想食嘅

鴛鴦鍋 ( 牛油紅鍋 BB辣) $159

牛油紅鍋BB辣,好濃郁既麻辣味

手工青笋片 $55

呢個打邊爐一定要點,打卡夠靚之餘,真係又薄又好食

打邊爐牛牛係我哋必點項目,為咗樣樣都食到,梗係點拼盤
肉嫩、味濃、油香各有特色

填份意見書就送我哋每人一盒酸辣水粉,佢哋自己嘅出品添

碼頭故事@銅鑼灣
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓

2020-11-02
庆祝纪念
生日
2020-11-19 48 浏览
睇過我之前食評嘅都知我真係好鍾意打邊爐今日又同友人去銅鑼灣行街 行完想揾個地方坐下就上左去碼頭故事食下久違嘅麻辣火鍋睇到鍋底都知道不得了 佢地主打正宗嘅麻辣鍋底當然就唔少得 麻同辣兼備 唔會有死辣嘅情況 食落十分惹味 為左照顧友人都叫左個豬骨湯底 做返個口味嘅緩衝打邊爐點可以少左肉 肉先係火鍋嘅靈魂 我地今次都叫左唔少肉 先講牛肉 肉味香而濃 而且厚薄適中焯返幾十秒就食得 加上因為肥瘦均衡 我個人十分推薦 另外我見佢仲有牛舌 我真係未試過牛舌打邊爐下次再試下肉全部都係肉 又係一道肉 今次係五花肉 睇相都睇到層層分明 入鍋後保持住豬肉應有嘅爽口 愈食愈想食 而且價錢唔貴性價比好高講咗牛肉同豬肉點少得羊肉 秋天冬天就要食返啲羊肉補補身 佢哋啲羊肉食落一啲都唔羶 對於本身就鍾意食羊肉嘅我 真係少有地可以令我滿意墨魚滑一上枱我地第一個反應就係 嘩 份量真係多 佢地嘅墨魚滑食落爽口 比你食到新鮮嘅感覺 而且對比起一大舊咁上 一管管咁上黎得更方便對火鍋黎講有可以將湯汁鎖住嘅野食好重要 佢地可以將之前嘢食留係湯底嘅精華 好好吸入裏面所以我哋就叫咗響鈴同埋豆腐 打開邊爐都知呢兩樣野相當吸味 食落真係不
睇過我之前食評嘅都知我真係好鍾意打邊爐

所以我哋就叫咗響鈴同埋豆腐 打開邊爐都知呢兩樣野相當吸味 食落真係不負眾望

作收尾我地仲叫咗個紅糖糍粑 炸得相當焦脆 食落可以保持住脆脆嘅口感 而且佢哋嘅紅糖唔會話太甜 對於啱啱食完火鍋嘅我哋來講 口味可以話係啱啱好 推薦比一眾喜歡中式甜品嘅朋友

推薦一眾喜歡打邊爐又去開銅鑼灣嘅朋友可以上去一試佢哋嘅嘢真係又新鮮又好食
令我可以食到一餐好好食嘅晚餐

2020-11-15
2020-11-19 41 浏览
碼頭故事位於銅鑼灣軒尼詩道逸園中心2樓,崇光百貨公司旁邊,交通便利,餐廳相信應該是剛開業不久。餐廳以四川麻辣火鍋為主打,麻辣火鍋湯底有大辣,中辣,小辣,湯底辣得來帶有香味,推介配搭食豆花,午餐肉,鴨血等尤其過癮。餐廳另有蕃茄湯底,豬骨湯底以及菇菌湯底可供選擇。食物方面在銅鑼灣區來說,價錢大眾化,每碟份量亦算多,食物質素中上,特別推介蝦滑,超級彈牙。最後餐廳更推介自家制酸辣水粉,相信其對自家辣製食物有一定信心。

2020-11-15
2020-11-19 30 浏览
碼頭故事銅鑼灣店,深秋初冬食返個麻辣火鍋都唔錯,但本人的辣級指數真係好低級,所以今次點了一個牛油鴛鴦鍋,小辣麻辣湯和豬骨湯兩款。這家店裝修都很有私人空間咁,一格格,坐得幾舒服😁🔹牛油鴛鴦鍋 $159 價錢唔貴,先講個豬骨湯先,有驚喜,幾濃厚和有蔬菜鮮甜味,不錯!小辣的麻辣湯底,我就真心覺得太猛,一入口是感到香辣味,都ok,但後勁就非常之澎湃,麻辣味湧上來,越食越麻,但食得辣既朋友就非常之滿意😉😉😉🔹蝦滑 $113 有三枝蝦滑棒,幾彈牙又爽口👍👍👍🔹麻辣雞腎串 $113 一份有5串,用了麻辣醃粉先醃好,所以已經有好濃既麻辣香味,味道不錯,記得不要放在不辣的湯底啊😊😊🔹麻辣牛肉 約$101 又係先醃好的麻辣牛肉,放湯約40秒就ok,好嫩滑,但辣味就蓋過了牛味🤓🤓🔹安格斯肥牛 $182 約250克 肥牛就正常,配麻辣湯真係好fit👍👍🔹時蔬拼盤 $98 唔晒諗,乜都有d,適合一班人一定有人會啱口味😚😚碼頭故事(銅鑼灣店)地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓電話: 25053222

🔹蝦滑 $113 有三枝蝦滑棒,幾彈牙又爽口👍👍👍

碼頭故事(銅鑼灣店)

地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心2樓
電話: 25053222

2020-11-19 20 浏览
秋風起,又是火鍋的好季節!今次特意來「追辣」。餐廳是新開業,所以環境位置都坐得舒服,可以手機下單,上菜速度也很快。每張枱都有小食陳皮花生,花生烤得香脆爽脆,加上陳皮味甜甜的,令我一口接一口!我們點了鴛鴦鍋,一邊是招牌牛油紅鍋,一邊是大骨百味湯鍋!牛油麻辣鍋真是用料十足,鋪滿了各種辣椒!我點的小辣真是很合適,辣度恰到好處,香辣味濃,惹味又好吃!而且不會太麻!店員特意介紹預設一人一樽的植物調和油,原來是成都麻辣火鍋必備,和醬料、醋、蠔油等混和,可以令消化時隔到紅鍋中的牛油,亦可中和辣味,也令食物增添了麻油香!首次嘗試的我幾乎全程都點上!真的很特別,也令辣味剛剛好!而另一邊是豬骨湯,湯頭都算濃,而且有幾塊午餐肉、紅棗和杞子,也算很豐富!配料方面,我們點了安格斯肥牛,牛肉味突出,而且我喜歡它的牛肉不會太肥,兩個人食一盤也不會膩!而另一款是一米鴨腸,從賣相已經看出份量很多了!鴨腸每條都很長,不像平時縮水到很短,即使滾完縮完也食起來滿足!而且鴨腸爽口爽脆,和麻辣鍋太配合了,吸收了香辣惹味!而另一個麻辣必備定是紅薯粉了!這裡的新鮮薯粉煮幾十秒便可以,煙煙韌韌,食起來滑溜溜,加上沾滿了麻辣香油鍋,真是

我們點了鴛鴦鍋,一邊是招牌牛油紅鍋,一邊是大骨百味湯鍋!

而另一個麻辣必備定是紅薯粉了!這裡的新鮮薯粉煮幾十秒便可以,煙煙韌韌,食起來滑溜溜,加上沾滿了麻辣香油鍋,真是辣得很過癮!

我們也點了蔬菜點豬骨湯,油麥菜份量很多,我很喜歡油麥菜獨特的油香,每次火鍋都要點!而另一款則是較少見的手工青笋片,擺碟很漂亮!青笋片切得透薄、通透,煮完後也一樣爽口,很清新的一個選擇!

最後當然要點兩碗紅糖冰粉,是解辣良品!食起來涼入心,冰粉滑嘟嘟,加上菠蘿、花生碎、葡萄乾,增添了不同的口感和風味!

整體來說,碼頭故事麻辣火鍋很夠香、油、辣!而且配料選擇多,賣相和質素都不錯!值得一試!
2020-11-18 15 浏览
天氣轉涼就好想打邊爐 今日同朋友嚟到 銅鑼灣嘅呢間碼頭故事到食麻辣火鍋 成個裝修都充滿住中式嘅味道湯底叫咗牛油煙鴦鍋一邊係蕃茄另外一邊係 麻辣湯底湯底叫咗小辣 麻味都幾濃郁牛油味芬香撲鼻蕃茄湯底 好似飲緊蕃茄湯咁唔錯五花肉 肥瘦均勻 肉味濃香口感彈牙 加埋麻辣湯底一啲都唔油膩 仲好惹味添蒙古羊肉片 小小酥 肉質嫩滑 肥瘦均勻一米鴨腸 出面好少見嘅鴨腸 分量超巨型 重用冰底冰鎮住勁新鮮 食落爽口 吸收曬辣汁正 鵝腸超級長 可愛鮮紅薯粉 必食推介紅薯粉 滑嘟嘟而且煙韌有咬口 同時吸收曬湯底嘅精華紅糖冰粉 冰涼清甜 解辣一流紅糖糍粑 外皮炸到脆卜卜入面係煙煙韌韌嘅米糕 點埋香濃嘅紅糖蜜 好夾

成個裝修都充滿住中式嘅味道

蒙古羊肉片 小小酥 肉質嫩滑 肥瘦均勻

紅糖冰粉 冰涼清甜 解辣一流

2020-11-17 33 浏览
餐廳滿滿霓虹燈和紅色燈籠 很有中華風味Overall環境、食材、服務都唔錯唯一美中不足係醬料款式略為少左啲 牛油鴛鴦鍋 $159麻辣湯底非常惹味 用黎煮鴨血一流👍🏼豬骨湯底很清甜 用來灼蔬菜牛肉最適合不過精選牛拼盤$398牛拼盤有牛舌、牛小排、牛肩胛🥩最值得推介既係牛舌😋😋好少打邊爐點牛舌 但今次真係令我改觀牛舌又軟又嫩 同韓燒食既牛舌完全係兩回事一米鴨腸 $101份量好大 每條鴨腸都成米長 食極都食唔完😹值得一讚既係鴨腸洗得好乾淨 完全冇怪味鮮鴨血 $32鴨血本身都好夠味 配埋麻辣湯底真係冇得輸

餐廳滿滿霓虹燈和紅色燈籠 很有中華風味
Overall環境、食材、服務都唔錯
唯一美中不足係醬料款式略為少左啲

牛油鴛鴦鍋 $159
麻辣湯底非常惹味 用黎煮鴨血一流👍🏼
豬骨湯底很清甜 用來灼蔬菜牛肉最適合不過

精選牛拼盤$398
牛拼盤有牛舌、牛小排、牛肩胛🥩
最值得推介既係牛舌😋😋

鴨血本身都好夠味 配埋麻辣湯底真係冇得輸

• 鮮鴨血
  • 一米鴨腸
2020-11-17 32 浏览
銅鑼灣碼頭故事地理位置非常好,正正係Sogo隔離的大廈。去到門口已經feel到有強勁的冷氣🥶坐底後枱面有一碟陳皮花生🥜,一人一樽食物調和油。之後店員先幫你order左個湯底先,我選擇咗牛油鴛鴦鍋。一邊係雜菌鍋,另一邊係牛油紅鍋(小辣)。雜菌鍋味道同清湯差唔多,適合烚菜😆牛油紅鍋~小辣已經食到我標晒汗🥵但會令你食唔停口😋😋即炸響鈴 ~ 火鍋必食配料之一,吸收左辣湯的精粹,份外好味🤪蝦滑 ~ 彈牙貢丸 ~丸類之中我最愛,味道正常紅薯粉 ~ 一定要放係雜菌鍋到,熟左先係紅鍋到燙一燙,如果唔係就會太油膩🤩安格斯肥牛 ~ 好難口,竟然係最失敗的食物😖西洋菜~食咁多肉點都要食D菜,唔係好多火鍋店有西洋菜食👍🏻👍🏻👍🏻脆肉鯇魚片 ~ 好脆,係全晚最好食🤤,好食到想encore👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻麻辣牛舌 ~ 食左幾件,終於諗到似咩味,就係羊肉串味😂😂,可能佢d醃料有d孜然粉掛.....但係好食既,牛舌都好滑好爽口👍🏻👍🏻
銅鑼灣碼頭故事地理位置非常好,正正係Sogo隔離的大廈。

去到門口已經feel到有強勁的冷氣🥶

坐底後枱面有一碟陳皮花生🥜,一人一樽食物調和油。

之後店員先幫你order左個湯底先,我選擇咗牛油鴛鴦鍋。

一邊係雜菌鍋,另一邊係牛油紅鍋(小辣)。
雜菌鍋味道同清湯差唔多,適合烚菜😆
牛油紅鍋~小辣已經食到我標晒汗🥵但會令你食唔停口😋😋

蝦滑 ~ 彈牙

貢丸 ~丸類之中我最愛,味道正常

安格斯肥牛 ~ 好難口,竟然係最失敗的食物😖

孜然粉掛.....但係好食既,牛舌都好滑好爽口👍🏻👍🏻

牛油鴛鴦鍋
西洋菜
脆肉鯇魚片
麻辣牛舌
2020-11-17 10 浏览
熱愛火鍋的我,放工又是輕鬆時刻,今日又想起打邊爐😂😂————————呢到乜都自動化。當然入座都係自動檢測,叫食物都係用自己手機落單,全自動化自已操作:😂😂😂😂😂———————-坐位亦好舒適,全部都係卡位設計,坐得非常舒適————————-來一個素湯底:🟥菌菰湯底🥣:用菌菰做湯底,清清地,今晚都不吃太多肉,係時候要收殮一下,但係兩條友都食咗好多嘢😅😅————————-🔲半打啤酒🍻:啤酒🍻我本身不太愛好,間中飲好小,但朋友是一個無酒不歡的人,無計,鬼叫我D朋友都是酒逢知己千杯小的人,無計,捨味陪君子⋯⋯飲杯🍻😅😅😅😅😅結果,兩條友飲咗半打啤酒🙈🙈🙈🙈————————🟩佐酒小食花生:花生🥜一係唔食,一食又係停唔到口既小食😂、呢碟花生🥜配搭好得意,唔講真係唔知,原來有D果皮和花生放在一起,食吓花生🥜又食吓果皮,甘甘地,又幾得意————————-🟪小食炸魚🐟片頭:佐酒一樓:🐟片頭炸起脆口熱辣辣,正————————🟫豬黃喉🐷:一個好特別既🔥鍋配料,我唸唔會好多地方有,佢特別在就係豬既喉龍,相信不是太多人食過,我就曾經好耐之前食過,所以見到呢度有又叫來吃,我鍾意食呢個食物既口感,又爽又脆,又不會肥滯

熱愛火鍋的我,放工又是輕鬆時刻,今日又想起打邊爐😂😂
———————-
坐位亦好舒適,全部都係卡位設計,坐得非常舒適

來一個素湯底:
🟥菌菰湯底🥣:

🔲半打啤酒🍻:
結果,兩條友飲咗半打啤酒🙈🙈🙈🙈

🟩佐酒小食花生:

🟪小食炸魚🐟片頭:
佐酒一樓:🐟片頭炸起脆口熱辣辣,正

🟫豬黃喉🐷:
一個好特別既🔥鍋配料,我唸唔會好多地方有,佢特別在就係豬既喉龍,相信不是太多人食過,我就曾經好耐之前食過,所以見到呢度有又叫來吃,我鍾意食呢個食物既口感,又爽又脆,又不會肥滯⋯⋯
又爽又滑又甜又脆口😋😋

🟧脆肉鯇🐟:
魚🐟又是我的至愛:尤其是脆肉鯇,因為魚肉脆口,最喜歡吃就是這種食物的質感
———————-
🟩米鴨腸🐥:
鴨腸用來配火鍋確是配對,又係爽口的食物😁

———————
🟦西洋菜🥬:
呢款菜又係又爽又甜😉

——————-
🟨金針菇🍄:
金菇又甜又嫩,今晚食菜多,健康D😛
——————
⬛️生根🔘:
火鍋🍲呢個配搭無理由無佢,索哂湯底嘅味道就最好味😋

———————
日日食,日日飲
開心🥳⋯⋯就是咁簡單🥰😍

c
朋友推薦銅鑼灣這間碼頭故事,今日來到銅鑼灣,就專程過來試下。餐廳裝修是特色的中國古代風格,古色古香,二人枱、四人枱及六人枱,座位非常舒適。火鍋調味料都有多款,可以自行選擇 調較。坐下後, 餐廳先送上花生一碟,可以一邊食一邊揀湯底及菜式,非常貼心!牛油鴛鴦鍋拼大骨百味湯鍋$159 鍋底要了個鴛鴦鍋 原來兩個湯鍋都非常大,麻辣鍋底麻香辣,令灼出來的肉類鮮香麻辣又滋味,這個湯底我最愛!!羊肉卷$113羊肉卷切得薄薄的,不肥又不太瘦,肉味濃郁,麻辣鮮香,真乃好味好味!!安格斯肥牛$182 安格斯肥牛份量多,顏色鮮豔,也是切得很薄,灼3-4秒就可以,麻辣又入味,真是 正 正 正 呀!! 廣島蠔$98至於廣島蠔,都很大隻,脹卜卜的,要計住時間不要灼太熟,又軟又滑的,好味。 其它配菜及飲品,要了油麥菜、山藥及可樂,這一餐真是食得麻辣鮮香又美味,正!!

火鍋調味料都有多款,可以自行選擇 調較。

牛油鴛鴦鍋拼大骨百味湯鍋$159

羊肉卷$113

安格斯肥牛$182

廣島蠔$98

天氣又開始凍,火鍋怪係時候出動!繼上星期既芝士鍋之後,又點少得我最愛既麻辣鍋,知道碼頭故事係四川成都過江龍,正宗有質素,岩岩開左銅鑼灣新分店,梗係即刻去試喇!.首先地理位置好就腳,就係sogo 行過少少,行完thankful week上去岩岩好!位置好闊落,二人都可以坐四人卡位.食物種類都不少,有好多款比較少見但四川火鍋必備既配料,例如黃喉,小酥肉,薄切窩荀片,鮮鴨血,冰粉等__________________________🍜鴛鴦鍋 $159鴛鴦鍋一邊就梗係麻辣喇,另一邊就揀左蕃茄湯。.麻辣叫左中辣,辣度夠刺激之餘,唔會太搶,攪到啲野食得個辣字,個麻令到條脷同咀唇好酥麻,夠過癮!紅油又唔會多到你覺得每樣野食都俾油包住咁膩.每人都會送一樽調和油俾你,增加麻油香味之外,可以中和下辣度,就算叫得辣左,都唔會怕,最緊要係個油會保護個胃無咁刺激.蕃茄湯幾清甜,用黎浸菜一流,唯一美中不足係唔係好多蕃茄食下.🔹一米肥牛 $159肥牛鋪滿一米長木板,用黎影相機一流叫做肥牛但又唔係好肥😂牛肉肥瘦平均,有少油脂又有牛肉味.🔹黃喉片 $148大塊又夠脆身,不過黃喉本身係一樣無乜味既食材,又唔特別索味,但我
天氣又開始凍,火鍋怪係時候出動!
__________________________
🍜鴛鴦鍋 $159

鴛鴦鍋一邊就梗係麻辣喇,另一邊就揀左蕃茄湯。
蕃茄湯幾清甜,用黎浸菜一流,唯一美中不足係唔係好多蕃茄食下
🔹一米肥牛 $159

肥牛鋪滿一米長木板,用黎影相機一流
叫做肥牛但又唔係好肥😂
牛肉肥瘦平均,有少油脂又有牛肉味
🔹黃喉片 $148

大塊又夠脆身,不過黃喉本身係一樣無乜味既食材,又唔特別索味,但我就係中意食佢個口感
🔹竹筒墨魚滑 $98

手打墨魚滑兩大條夠哂食,味道鮮味,口感唔算好彈牙,但都好咬。
餐廳只係俾左一隻大匙羹我,有啲難刮啲墨魚滑落黎,建議可以俾啲幼身啲既板俾食客刮
🔹手工窩荀片 $55

好考師傅刀功,切到咁平均咁薄,又大大片。
滾一滾就食到爽脆,滾耐啲索埋湯汁,好食!
食完填一份短問卷仲一人送一個佢地自家制既酸辣粉
2020-11-01
2020-11-15 18 浏览
今晚約左朋友係銅鑼灣接佢收工,想打邊爐就search下附近既火鍋店,見到呢間碼頭故事新開,就去食下。佢裝修係傳統中式火鍋店,成間鋪都係紅色為主,而且有霓虹燈,感覺好特別。就叫咗個麻辣火鍋雙拼。麻辣嗰邊有唔少乾辣椒,再加牛油嘅湯底,食落麻麻辣辣咁,好過癮。而另一邊就揀咗蕃茄湯,酸酸地中和返。肉類方面,我哋叫咗個一米牛肉。一上枱嗰陣就即刻打卡。估唔到真係有一米咁長,而且都唔算貴$200有找,都有好多件。另外我哋仲叫咗墨魚滑,佢一份總共有三條。食落口感好特別,除左爽口仲有卜卜脆咁,好鮮味。我覺得最值得推介係海帶。平時食開嘅都好厚身。佢呢一種有啲似以前食米線嘅螺旋藻咁樣,擺喺湯底灼幾秒就搞掂,食落好似介乎紫菜同海帶之間食麻辣火鍋,當然就唔少得要埋鴨血。鴨血好厚身,唔會一擺落湯底就散晒,而且都好新鮮,一啲都唔會腥,配埋麻辣湯底,食到成個口都有少少麻買單就2個人食左800蚊到,食到勁飽,而且新開有75折,下次去開銅鑼灣想食火銅可以再去。