疫情算係告一段落,只有外地輸入個案,大家都開始返正常生活,來到尖沙咀梗係要搵間野食甜品啦。開頭諗住四點零仲要係平日,應該都無咩人,但原來都有好多支持者同一家大細到現場親身體會甜品的美感,而且待應都算熱情招待,無話黑面,雖然都無笑容,但都算可以啦。最後都買左外賣返屋企食,個盒好靚架買三件都係期間限定的,外表精緻而且仲各有不同口味,真係令人有驚有喜。我自己就最鐘意呢個,太可愛而且外脆內軟,小朋友同大朋友都一定會鐘意

最後都買左外賣返屋企食,個盒好靚架

我自己就最鐘意呢個,太可愛
而且外脆內軟,小朋友同大朋友都一定會鐘意

2021-06-09 344 浏览
上次食過一次個芝士蛋糕之後,覺得除左靚,味道都唔錯,同埋啲芝士咸香真係好岩我口味呀!今次又見到呢間餅店,緊係再買黎回味下啦!梳乎厘pancake$45雖然佢個樣係pancake ,但其實佢真身係楓糖香蕉碧根果仁蛋糕!切開黎完全唔係pancake個質感嫁!都係好Q彈既蛋糕黎!佢中間有啲料既,就係香蕉同碧根蓉啦!啲香蕉勁香!係真係濃濃既蕉味!好食!法國軟芝士$68咁就緊係唔少得呢個芝士蛋糕啦!啲咸香味都係好正呀!入面係軟軟既地感覺,唔係傳統果種會漿住口既芝士黎,好食

梳乎厘pancake$45

法國軟芝士$68
下午茶
曾經食過當文歷的甜品,今次再次回頭,買幾個蛋糕返屋企慢慢食!但今次外賣有dd意外,拎到返去個蛋糕倒低左,面目全非,卡都未打真係喊出黎。今次主攻期間限定環遊世界系列,一如以往,蛋糕以其他精緻造型吸引左你先!芒果糯米飯蛋糕 $65本身對佢極高期望,但可惜換黎ge係失望!偏甜,有糯米飯的口感但無糯米飯的彈口,有椰子味,配合糖漬芒果肉食會好食d,中和的感覺但係芒果肉份量偏小梳乎里蛋糕 $68就係倒塌左的上方,造型最簡單,但出奇地好食!!!!係每一啖都有唔同層次唔單止味道上!仲有口感味道食到牛油咸,焦糖甜香,中間夾有拖肥味/香蕉/果仁!係會想一食再食!芝士蛋糕 $68佢係特濃芝士味中意食芝士的人會好好,佢有小小奶so味總結期間限定的甜品比恆常系列好食大家可以集中火力
曾經食過當文歷的甜品,
今次再次回頭,買幾個蛋糕返屋企慢慢食!

今次主攻期間限定環遊世界系列,
一如以往,蛋糕以其他精緻造型吸引左你先!
芒果糯米飯蛋糕 $65

本身對佢極高期望,但可惜換黎ge係失望!
偏甜,有糯米飯的口感但無糯米飯的彈口,
有椰子味,配合糖漬芒果肉食會好食d,中和的感覺
但係芒果肉份量偏小

梳乎里蛋糕 $68

就係倒塌左的上方,造型最簡單,
但出奇地好食!!!!係每一啖都有唔同層次
唔單止味道上!仲有口感

芝士蛋糕 $68

佢係特濃芝士味
中意食芝士的人會好好,佢有小小奶so味

總結
期間限定的甜品比恆常系列好食
大家可以集中火力

2021-05-20 852 浏览
今日去一家甜品店吃午餐。店子裝修別緻又時尚,粉橘色與海藍包的椅子,配上半拱形燈飾牆壁,帶一點溫馨又浪漫的氣氛。午餐有兩款選擇,分別是吉列滑蛋三文治或蘿蔔糕英式鬆餅配炒蛋,包括飲品一杯。今日我試吓吉列滑蛋三文治餐$118雖然這吉列滑蛋三文治份量唔多,賣相精緻小巧,但味道的確不錯。麵包烘得又香又脆,而吉列滑旦炸得外脆內軟,熱呼呼的,而且滑旦有如燉旦的固體版,又有濃厚雞旦味,又帶點彈性又香滑細密,一脆一軟,加上麵包的沙律汁,好吃!認真滋味!Mocha這mocha 堅係正!我點左少甜,但mocha 口感十分香滑,有著濃郁的朱古力味,是黑朱古力的甘香醇厚味道,沒有一般朱古力的甜膩,而且咖啡味淡香,是一杯很合意的飲品。靜靜的一個人吃三文治,呷一口咖啡,看看書,享受一下寧靜的時光,真不錯。

今日去一家甜品店吃午餐。
店子裝修別緻又時尚,
粉橘色與海藍包的椅子,配上半拱形燈飾牆壁,
帶一點溫馨又浪漫的氣氛。

午餐有兩款選擇,分別是吉列滑蛋三文治或
蘿蔔糕英式鬆餅配炒蛋,包括飲品一杯。

今日我試吓吉列滑蛋三文治餐$118

雖然這吉列滑蛋三文治份量唔多,

Mocha

午餐
2021-05-16 909 浏览
😍😍終於都食到當文歷,之前一直久仰大名😂但都未有機會試!今次行完街,就去買幾個包外賣返屋企慢慢嘆😆😆😆喺舖頭睇,都唔覺D包咁大個😂返到屋企拎出嚟,係成條魚咁😂😂好大個😍🤤牛角包都買咗兩款😆一個係芝士火腿、一個原味😍我放咗入微波爐叮咗10秒!超香!咬落勁香牛油味,一層層好鬆脆呀😍😋好味另外一個係叫DKA,知道係招牌嘢😆所以都買一個嚟試😆呢個好好食!係一層焦糖包住酥皮😋🤤勁鬆脆😍😍果然係名不虛傳😂而嗰set係奶茶味cookies,好cute!係益力多造型,將中間嘅奶茶倒入去一路似住一路食個cookie😆😆好得意 好好味😍🤩- Croissant 牛角包 $28- Ham & Cheese Croissant 火腿芝士牛角包 $45- DKA (Dominiques’s Kouign Annan) $38- HK Milk Tea Cookie Shot(gift set) 港式奶茶味曲奇 $108
😍😍終於都食到當文歷,之前一直久仰大名😂但都未有機會試!

- Croissant 牛角包 $28
Never liked their desserts in their Tokyo store, so I wasn’t keen on trying their Hong Kong branch. However, Harbour City offered promotions with them recently, so I finally gave it a try.  With coupons, it was HK$100 off of every HK$200 purchased.  Not a bad deal, why not. (Regretful decision! 🤦🏻‍♀️) The store is bright and attractive. Long window display of cute designer cakes. Matching colors of walls with the dessert bag. A line of people waiting at the front as usual. (Not sure why it’s so p

The store is bright and attractive. Long window display of cute designer cakes. Matching colors of walls with the dessert bag. A line of people waiting at the front as usual. (Not sure why it’s so popular 🤷🏻‍♀️).

We ordered 3 desserts 🍰 and a croissant 🥐 for takeaway to fulfill the coupon use of HK$200 or above.

We had the Milk Tin Panna Cotta ($65), Lemon Juice Box ($62) and Soufflé Pancake ($65). They looked very cute and creatively designed with Hong Kong cultural influences. However, they were nasty!
Overly sweet. No texture. Couldn’t taste anything besides sugar. We threw the whole box away after a few bites. It was inedible!! 😖😖😖

Definitely regretted purchasing it even with the coupons. Not worth the value. What a waste.

Pretty but nasty
Milk Tin Panna Cotta ($65), Lemon Juice Box ($62) , Soufflé Pancake ($65)

2021-03-28
2021-05-13 644 浏览
今次來到海港城既當文歷餅店最近推出左AROUND THE WORLD蛋糕系列每件蛋糕都代表左一個地方我就連同舊既款式一齊買來試試首先係新出既AROUND THE WORLD蛋糕系列Souffle Pancake 梳乎厘班戟 ($65)(日本)這個其實是慕絲蛋糕, 表面"牛油"係海鹽馬斯卡彭忌廉, 即係用來整提拉米蘇的芝士"牛油"下邊的"糖漿"係楓糖漿啫喱, "班戟"係慕絲入面係香蕉黃糖碧根果仁, 底部有塊海綿蛋糕, 好食推介指數 : 3星Fromage 法國軟芝士 ($68)(法國)表面那一塊是朱古力蛋糕其實有3層, 第1層係芝士慕絲, 第2層係芝士海綿蛋糕, 第3層係芝士牛油曲奇餅底芝士味超濃, 芝士鹹味好出, 喜歡芝士既朋友一定要試, 好食推介指數 : 4星Pretzel 蝴蝶脆餅 ($58)(美國)入面係吉士醬加焦糖花生脆脆, 底部係花生醬脆片餅乾花生味好濃, 喜歡花生既朋友可以試下推介指數 : 2.5星Mango Sticky Rice 芒果糯米飯 ($68)(泰國)外層有芒果醬, 入面係椰汁米飯忌廉, 忌廉入面有飯粒, 底部係糯米海綿蛋糕忌廉和海綿蛋糕中間有一塊糖漬芒果整體味
今次來到海港城既當文歷餅店
最近推出左AROUND THE WORLD蛋糕系列
每件蛋糕都代表左一個地方
我就連同舊既款式一齊買來試試
首先係新出既AROUND THE WORLD蛋糕系列
Souffle Pancake 梳乎厘班戟
"牛油"下邊的"糖漿"係楓糖漿啫喱, "班戟"係慕絲
入面係香蕉黃糖碧根果仁, 底部有塊海綿蛋糕, 好食
推介指數 : 3星
Fromage 法國軟芝士
Fromage 法國軟芝士 ($68)(法國)
表面那一塊是朱古力
推介指數 : 4星
Pretzel 蝴蝶脆餅
Pretzel 蝴蝶脆餅 ($58)(美國)
入面係吉士醬加焦糖花生脆脆, 底部係花生醬脆片餅乾
花生味好濃, 喜歡花生既朋友可以試下
推介指數 : 2.5星
Mango Sticky Rice 芒果糯米飯
忌廉和海綿蛋糕中間有一塊糖漬芒果
整體味道都幾好, 有芒果糯米飯既味道
推介指數 : 3.5星
Taco 墨西哥捲餅
Taco 墨西哥捲餅 ($65)(墨西哥)
外面黃色係牛油曲奇, 綠色是朱古力, 黑色係黑朱古力慕絲, 黃色一粒粒既係粟米奶油
底部還有一塊朱古力海綿蛋糕
味道其實就係朱古力蛋糕
推介指數 : 2.5星
Milk Tin Panna Cotta 黑白奶罐
新既蛋糕系列試完, 然後試一下舊有款式
Milk Tin Panna Cotta 黑白奶罐 ($65)
外面鐵罐係白朱古力, 入面係焦糖奶凍, 包住冧酒牛油蛋糕
因為有冧酒, 所以蛋糕係濕既, 而且好甜
推介指數 : 1星
Lemon Juice Box 紙包檸檬茶
Lemon Juice Box 紙包檸檬茶 ($62)
表面係朱古力, 入面有伯爵茶慕絲, 佛手柑奶酪, 餅底係杏仁餅脆片餅乾
入口真係有檸檬茶味, 不過偏甜
推介指數 : 3星
Pineapple Bun 菠蘿包
Pineapple Bun 菠蘿包 ($65)
外面係椰子慕絲, 食到少少椰絲, 中間係菠蘿青檸熱情果醬
"牛油"和班戟那一塊一樣係海鹽馬斯卡彭忌廉
餅底係椰子達克瓦茲, 味道酸酸甜甜幾好食
相比其他, 這個沒那麼甜
推介指數 : 3.5星
Chestnut Madeleines 炒粟子
Chestnut Madeleines 炒粟子 ($68)
1包有8粒, 外脆內軟, 蛋糕係瑪德蓮蛋糕
入面係威士忌栗子忌廉餡, 不過沒有威士忌味
栗子忌廉餡係甜甜地, 幾好食
推介指數 : 4星

總結, 大部分的蛋糕都好甜, 不過賣相就好靚, 用黎打卡呃Like一流
至於價錢比較貴, 性價比低, 試過就算
2021-03-31
Fromage 法國軟芝士
Mango Sticky Rice 芒果糯米飯
Pineapple Bun 菠蘿包
Chestnut Madeleines 炒粟子
2021-05-11 405 浏览
📍: Harbour city, TST✨Lemon juice box -earl grey bergamot cake ($62)✨HK milk tea coffee shot ($48)Love the cute HK style appearance dessert. Sweetness on point. Earl grey flavour is bit weak for the lemon juice box but still worth trying 😍 cookie shot with the thick cookie as Yakult bottle looks cute but the cookie was bit dry, so much better to pour that milk tea out😂🤣Value of money: 💰💰💰Taste: 😋😋😋😋Environment :😍😍😍😍Revisit: ✅
📍: Harbour city, TST

Value of money: 💰💰💰
Taste: 😋😋😋😋
Environment :😍😍😍😍
Revisit: ✅
海港城Dining B券買$200減$100,於是就揀左呢間試下,一開頭睇啲評價話啲甜品得個樣冇內涵,不過本住要用券的心態就諗住冇所謂當去打個卡啦,點知俾想像中高質🙊招牌DKA外層非常鬆脆且焦糖味好出,內裡的酥皮亦好多層次,每啖都住濃郁的牛油香味😍檸檬茶唔怕坦白同大家講,我完全係為咗顏值而叫haha實在太得意!裡面係Earl grey味的海綿蛋糕🍰加埋啲白朱古力出奇地唔算好甜,仲有一層夾心的檸檬cream,中和番cake的膩,恰到好處👍🏻用曲奇製成嘅益力多樽,配上店舖自家的奶茶真係好可愛🥰🥰🥰 不過味道就爭啲,奶茶淨係飲到淡奶味,冇茶味🤥 曲奇因為食得出好多牛油所以最後都咬咗半個就食唔落啦,當玩的形式叫係ok的炒栗子🌰其實係用蛋餅扮栗子仔,中間包住嘅係威士忌栗子蓉,因為係即叫即整,所以非常熱甩甩,口感幾正😉扣埋coupon埋單$140, 食到4款甜品😎抵

招牌DKA

檸檬茶

用曲奇製成嘅益力多樽,配上店舖自家的奶茶

炒栗子🌰

扣埋coupon埋單$140, 食到4款甜品😎抵
2021-05-09 337 浏览
飛唔到唔緊要,來當文歷一樣可以感受到環遊世界嘅滋味🛫芒果糯米飯$68🥭(糯米海綿蛋糕.椰汁米飯忌廉.糖漬新鮮芒果)泰國嘅代表係一到夏天就會想食嘅芒果糯米飯,食落去係超級香濃嘅椰奶味,加少許帶甜嘅芒果味,而且仲咬到一啲’碎粒’狀,好似’飯粒’嘅嘢。整體而言係極似,好有趣🤣Fromage法國軟芝士$68🧀(布里芝士慕絲.Fontina芝士牛油曲奇.芝士海綿蛋糕)Brie mousse食落又creamy又鹹香,係我心目中一個完美芝士蛋糕應有嘅鹹香感😍
飛唔到唔緊要,來當文歷一樣可以感受到環遊世界嘅滋味🛫

芒果糯米飯$68🥭
(糯米海綿蛋糕.椰汁米飯忌廉.糖漬新鮮芒果)

Fromage法國軟芝士$68🧀
(布里芝士慕絲.Fontina芝士牛油曲奇.芝士海綿蛋糕)
  • 法國軟芝士
當文歷餅店呢個名已經聽過好多次裏面有樽仔奶茶、又有菠蘿包賣呢啲咁地道特色嘅食物變成咗甜品又會係咩味道呢?———————————————————————🔸港式奶茶曲奇杯($48)曲奇杯有一個好似益力多樽仔嘅曲奇同埋一杯港式奶茶組合而成店員教落食法係首先將樽仔嘅蓋打開再倒入港式奶茶一路飲奶茶一路食住曲奇曲奇嘅口感偏林並唔係平時食開比較脆嘅質感反而認為港式奶茶嘅味道比曲奇更勝一籌🔸炒栗子($68)本人非常喜歡栗子味嘅甜品喺度見到炒栗子就忍唔住叫咗一包識落有啲似雞蛋仔嘅味道而裏面就有啲栗子蓉嘅感覺整體來講都偏甜,連我平時食開好甜嘅都有少少頂唔順———————————————————————當文歷餅店 by Dominique Ansel (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G63A號舖
當文歷餅店呢個名已經聽過好多次
裏面有樽仔奶茶、又有菠蘿包賣
呢啲咁地道特色嘅食物
變成咗甜品又會係咩味道呢?
———————————————————————

🔸港式奶茶曲奇杯($48)
曲奇杯有一個好似益力多樽仔嘅曲奇
同埋一杯港式奶茶組合而成
店員教落食法係首先將樽仔嘅蓋打開再倒入港式奶茶
一路飲奶茶一路食住曲奇
曲奇嘅口感偏林並唔係平時食開比較脆嘅質感
反而認為港式奶茶嘅味道比曲奇更勝一籌

🔸炒栗子($68)
本人非常喜歡栗子味嘅甜品
喺度見到炒栗子就忍唔住叫咗一包
識落有啲似雞蛋仔嘅味道而裏面就有啲栗子蓉嘅感覺
整體來講都偏甜,連我平時食開好甜嘅都有少少頂唔順
———————————————————————

尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G63A號舖
2021-04-28 710 浏览
最初知道呢間以食物造型做gimmick嘅當文歷餅店喺香港開嘅時候真係好興奮,仲一早仆去排隊添!香港人真係三分鐘熱度,最近經過已經完全唔使排隊啦,用海港城coupon仲有半價,今次俾佢門口呢舊咁可愛嘅疏乎厘pancake蛋糕吸咗我入去,同行嘅男伴想食鹹點就叫咗個吉列滑蛋三文治,軟熟嘅麵包夾住香脆嘅滑蛋,口感真係好過癮!疏乎厘pancake蛋糕外層係好似布甸咁滑嘅慕絲入面包住流心楓糖香蕉蓉,口感輕盈,食完冇罪惡感另外仲叫埋一直想試嘅DKA~變奏牛角包,咪睇佢外表平平無奇,聽講佢喺全世界分店都好賣得,外層用一層薄脆嘅焦糖包住千層酥皮,口感豐富,甜而不膩,不愧為Dominique 嘅名物!💡Total $220 用左coupon 減$100,平過Starbucks 🙃
吉列滑蛋三文治
疏乎厘pancake蛋糕
另外仲叫埋一直想試嘅DKA~變奏牛角包,
DKA
2021-04-20
用餐优惠
優惠券
吉列滑蛋三文治
疏乎厘pancake蛋糕
DKA
2021-04-25 524 浏览
剛好有海港城優惠卷,就去試下這間曾經風魔全香港的甜品店,店內裝修環境舒適,的確是很好的打卡位置,而且甜品外貌「盞鬼」非常能代表香港特色,但味道始終太一般☹️——————————————火腿通 $58單靠外貌是不能知道是個什麼口味的甜品,一定要看簡介,這是個芝士海棉蛋糕,上面裝飾的朱古力,但就是朱古力金幣味道,芝士蛋糕是那種會吃到很辛苦很膩的芝士,一個人吃絕對吃不完。黑白奶罐 $65介紹是海鹽奶凍、冧酒牛油蛋糕,外殼也不出意外,是朱古力金幣味道,因拍照關係,花了一點時間,所以朱古力有水珠的下去海綿蛋糕中,於是就像泡發了的蛋糕味道,然後海鹽奶凍過分甜,冧酒味道讓人覺得有點變壞的感覺?是只適合拍照的甜品😣————————————————環境:👅👅👅👅👅食物:👅性價:👅👅服務:👅👅👅

——————————————

食物:👅
性價:👅👅
服務:👅👅👅
2021-04-21 334 浏览
最近發現當文歷餅店推出環遊世界系列 每款代表一個國家 全部都好想試㖭 反正海港城堆卷就到期又用完 一於買晒番屋企慢慢嘆😌係唔係見到都流晒口水呢?溫馨提示:法國軟芝士真係好似食緊cheese platter 唔太接受一嚿嚿芝士放入口嘅慎選 真係幾濃味同偏咸芒果糯米飯啲椰汁糯米飯偏硬 有啲失望墨西哥taco朱古力味蓋過其他味 冇乜驚喜Pretzel花生醬味濃郁 樹熊熊媽媽至愛Pancake楓糖味好香 咁多款入面樹熊熊至愛 但加左香蕉餡感覺唔太夾都係中意平時嘅冬瓜盅肛小籠包多啲😅

係唔係見到都流晒口水呢?

芒果糯米飯啲椰汁糯米飯偏硬 有啲失望
墨西哥taco朱古力味蓋過其他味 冇乜驚喜
Pretzel花生醬味濃郁 樹熊熊媽媽至愛

都係中意平時嘅冬瓜盅肛小籠包多啲😅
記得初初開個時排到傻🤦🏿‍♀️難得依家唔洗點排隊,試下囉😏西式餅店入面既港式茶記/街頭小食甜品🍨🧁🍰由紐約得獎主廚為香港🇭🇰而設的餅店👨🏻‍🍳甜品外表精緻,舖頭入面仲有個位可以俾你影下相🤳🏻打下卡📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 港式奶茶曲奇杯 ($48) 🇭🇰🥛🫖🍪🍶表面係用曲奇🍪整成,好似某牌子既益生菌樽,曲奇內層有朱古力隔住🍫所以你倒左奶茶☕️落去都唔會漏出黎/浸淋個曲奇樽🙆🏻‍♀️凍奶茶幾香滑,但好似唔算太港式,甜左少少🤏🏻曲奇有淡淡玉桂香味😌個橙色蓋係朱古力整既,個蓋離奇地無想像中咁甜😂❓俾你會食餅先,定飲奶茶先?🤨定會一啖奶茶,一啖餅?🤪~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 味道我就覺得普普通通,一般啦🤨但外形就幾得意,好有香港茶記特色🤓創意分有既,名氣有既,不過我就一次好啦,應該唔會再食🥲因為六/七十元一件,又細細件,我覺得真係少少貴😵😵🔺堂食需要加一服務費
記得初初開個時排到傻🤦🏿‍♀️
難得依家唔洗點排隊,試下囉😏
西式餅店入面既港式茶記/街頭小食甜品🍨🧁🍰
由紐約得獎主廚為香港🇭🇰而設的餅店👨🏻‍🍳甜品外表精緻,
舖頭入面仲有個位可以俾你影下相🤳🏻打下卡📸

▪ 港式奶茶曲奇杯 ($48) 🇭🇰🥛🫖🍪🍶
表面係用曲奇🍪整成,好似某牌子既益生菌樽,
曲奇內層有朱古力隔住🍫
所以你倒左奶茶☕️落去都唔會漏出黎/浸淋個曲奇樽🙆🏻‍♀️
凍奶茶幾香滑,但好似唔算太港式,甜左少少🤏🏻
曲奇有淡淡玉桂香味😌
個橙色蓋係朱古力整既,個蓋離奇地無想像中咁甜😂
❓俾你會食餅先,定飲奶茶先?🤨
定會一啖奶茶,一啖餅?🤪
港式奶茶曲奇杯 🇭🇰🥛🫖🍪🍶

味道我就覺得普普通通,一般啦🤨
但外形就幾得意,好有香港茶記特色🤓
創意分有既,名氣有既,不過我就一次好啦,應該唔會再食🥲
因為六/七十元一件,又細細件,
我覺得真係少少貴😵😵
🔺堂食需要加一服務費