2021-02-07 193 浏览
禽日去左harbour city行街。 行行下街,我又好為食,經過當文歷就諗住買個旦糕食下,點知今日咁好賣,旦糕售罄,我就買個小食食下。 今日買左串魚蛋同叫左個好似益力多咁樣既曲奇奶茶。 講左我推介既串魚蛋先。串魚蛋真係好得意嫁。外型已經冇得輸,內邊係紅豆糯米糍餡,出面加左糖燒到一層焦糖咁。真係好特別,好好味😋個港式奶茶曲奇杯都好正,出面係曲奇,內邊有層朱古力,等奶茶倒左入去都唔會漏奶茶出黎。成個杯同杯蓋都食得,真係好可愛。
今日買左串魚蛋同叫左個好似益力多咁樣既曲奇奶茶。

• 魚蛋
2021-01-30 428 浏览
其實去食呢啲特式甜品,即係個外樣搞到好有gimmick嘅食物。我從來都唔會期待,因為大家食嘅目的唔係食物本身個味道,而係呃like影相。可能因為咁樣係無咩期望嘅情況之下。味道竟然出乎意料。佢又未話去到相當之有驚喜。但我會因為食物嘅味道再回頭,而唔係食物嘅外型而再回頭。魚蛋,真係好似。呢個就無咩特別。連盒食嘅檸檬茶我都係第一次食菠蘿油通心粉,但呢粒係放大版通心粉燒賣。益力多奶茶另外,店舖入面嘅裝修十分之有特式,整體嚟講我會比96.78分。
魚蛋,真係好似。
呢個就無咩特別。
連盒食嘅檸檬茶我都係第一次食
菠蘿油
通心粉,但呢粒係放大版通心粉
燒賣。
益力多奶茶
2021-01-24 278 浏览
成日喺ig/openrice都睇到嘅呢個紙包檸檬茶,亦係我想黎試吓食呢間鋪嘅原因!🧃.外面係用上朱古力去模仿緊維他檸檬茶嘅包裝,唔同顏色係冇分別嘅,但真心覺得好甜!😂 而入面就係由伯爵茶味嘅mascarpone mousse+佛手柑嘅奶酪+杏仁餅+脆片餅乾而成⋯🤔 我同fd子都只有一個感覺,太甜!佢的確有好香嘅伯爵茶味,唔係好濃,但都ok嘅!🙂 但最大問題就係甜到有啲膩,食呢件甜品係有飲水+食「小籠包」中和番嗰陣甜膩感⋯🙈 其餘真係冇乜太大感覺,真係甜到係我近幾年食過最甜嘅嘢!😶.呢個檸檬茶對小編&朋友黎講,試過一次就好,再試就不了。 一致認為打卡檸檬茶確實好igable, 但6十幾蚊一般般食個甜品,就唔太推薦喇~🧐
2021-01-24 240 浏览
小籠包係喺酒樓十分常見嘅一種點心,而且識食一定係趁熱食!不過小編今次食小籠包喺係甜品店食,仲要係趁凍食!😬 因為⋯佢係一款小籠包造型嘅甜品!.呢個甜品係出自黃店 — 當文歷餅店嘅出品!💛 而小編嗌呢一款小籠包,外層係雲尼拿mascarpone mousse而成, 內層就係芒果流心,張紙就係白朱古力而成⋯🤔 個人覺得佢本身都頗甜,幸好有芒果小小嘅酸味中和番吓,成件事好balance, fd子都表示好食!🤤.今次多謝我個朋友仔有海港城coupon, 重可以平一大截,比我可以試到呢間黃店而igable嘅甜品仔!🥰
係上年既1月,尖沙咀海港城開左一間來自紐約、曾榮獲世界麵包名店25選之一既Dominique Ansel Bakery。呢間餅店無論係英、美、日本都係長期排長龍既店,獨創甜品好似牛角包冬甩Cronut,係世界甜品界掀起熱潮,被譽為「一生一定要去一次的麵包店」。而係香港分店就將Dominique Ansel Bakery改名做當文歷餅店 by Dominique Ansel,會供應3大類型甜點,一種係香港限定創意甜品、二係即造特色甜品、三係經典法式甜酥麵包。香港限定創意甜品獨創香港口味,將港式特色小食好似菠蘿包、檸檬茶、皮蛋等融入甜品入面,外觀維妙維肖,岩晒打卡。店內有約十檯座位,靠牆係開放式餅房,可以睇到糕餅師不停製作蛋糕。-🥛 黑白奶罐 💰65(👅: 7.5/10)黑白奶罐造型以黑白淡奶罐示人,仿真度高,賣相吸晴,實際係一個海鹽焦糖牛奶布甸。奶罐外層係用白朱古力做,奶罐入面係用海鹽焦糖味既奶凍包裹着以冧酒浸泡過既牛油蛋糕。海鹽焦糖奶凍食落有D甜,奶凍令蛋糕口感變得濕潤,雖然外層都係白朱古力但食落無檸檬茶咁甜,不過層次感無紙包檸檬茶咁多。-🍋 紙包檸檬茶 💰62(👅: 7.5/10)紙

🥛 黑白奶罐 💰65(👅: 7.5/10)
黑白奶罐

🍋 紙包檸檬茶 💰62(👅: 7.5/10)
紙包檸檬茶

紙包檸檬茶打卡度爆登,係一個伯爵茶佛手柑蛋糕。
檸檬茶既表面係用白朱古力製成,白色個層係佛手柑奶酪,再入面會見到伯爵茶馬斯卡彭慕絲夾雜住杏仁酥同脆片餅乾,最入面就係蛋糕。
白朱古力既表面個人覺得太甜,佛手柑既酸味都唔太中和到,因為太甜最後無食哂外層。
紙包檸檬茶

Earl Grey Mousse食落幾幼滑,茶味馥郁,餅底有鹹香味。
成個甜品唔會因為切開而無左個形,脆片餅乾令Mousse食落多一層口感。
雖然佢係檸檬茶造型但係無檸檬既味道,如果可以有檸檬茶既澀中帶甜會更驚喜。
🌟今次淨係試左兩個甜品,但聽聞鹹點比甜點更出色,好似吉列滑蛋三文治、牛角包等。甜點味道黎講及格,但打卡度高。

可能因為疫情關係,店鋪收6點,5點半就會last order,所以差唔多5點鐘就會根據人數折龍。當日係假期,4點幾人龍有4個,如果唔想食白果要早D去排隊。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $70 (服務費: 10%)
2020-12-25
黑白奶罐
2021-01-22 242 浏览
我們這一家 慶祝生日總會帶點驚喜,而最「經典」一定係細妹某年生日嘅「菠蘿包」當蛋糕😎 而屋企人就響我今年生日買左 當文歷餅店 唔同款既 pastries 同我慶祝 🥳 以下係簡單既食後感比大家參考:甜度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️可愛度:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐⭐️總結:呢類型既蛋糕睇樣都知係會甜到漏⋯⋯不過最估唔到嘅係 #檸檬茶 最好食😋🤩蛋糕用earl grey mousse配上佛手柑奶酪,味道好挾!咬落去仲有脆餅🤤如果大家真係想試下的話,試呢隻味就夠啦🤪

甜度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️
可愛度:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐⭐️

2021-01-21 193 浏览
位於海港城的餐廳,一直以來人龍也絡繹不絕🤤最有名的便是特別造型甜品🍮包括檸檬茶、菠蘿包、黑白奶權等🥰而且店舖裝修有特色,與朋友一起打卡、渡過一個悠閑下午的好地方🙈#盒裝檸檬茶 $62以伯爵茶慕絲作為主要內餡,味道偏甜,但淡淡的檸檬香中和了甜味😋外層以白巧克力🍫製成,甚至飲管也是以巧克力造成😳配搭脆口的杏仁餅底,帶來了不同的口感~味道小評分:😋😋😋😋/5#蛋卷蛋撻 $38以薄片的蛋卷做成外層,添加了幼滑蛋漿在中間位置,味道不算太甜,並帶有陣陣蛋香🤤不過外層蛋卷偏軟,不脆口😢而且整個蛋撻只屬於微溫,與新鮮出爐熱辣辣的感覺有出入😖味道小評分:😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰/5環境:💕💕💕💕/5打卡指數:📸📸📸📸/5⬆️小編個人都很喜歡到處拍照打卡,特設打卡指數,並盡量附上推薦打卡位置💜

#盒裝檸檬茶 $62

性價比:💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2021-01-19 203 浏览
平時都好多人排隊,今次見少人就入去試下。菠蘿包 $65上層嘅椰子mousse好幼滑,椰味好rich,而底層嘅達克瓦茲都好脆脆。至於睇落以為係牛油嘅其實係海鹽味馬斯卡彭忌廉,食落輕盈唔heavy。最後裡面亦都搽左菠蘿青檸熱情果jam ,甜甜地幾香。炒粟子 $68雖然外表平平無奇,但其實係瑪德蓮蛋糕入面包住粟子味嘅whiskey,飲開酒嘅朋友相信會鐘意呢款甜品,因為佢酒味都幾濃郁,配埋粟子嘅香氣好特別好香。
平時都好多人排隊,今次見少人就入去試下。

菠蘿包 $65

炒粟子 $68
2021-01-19 122 浏览
屋企人買左返黎,終於試咗呢間整古做怪嘅蛋糕🍰蛋糕外型好有港式風味😝🔸紙包檸檬茶檸檬茶係百爵茶蛋糕,味道同一般蛋糕差不多🤔檸檬茶個茶味唔算好出同埋外皮用白朱古力整好甜🙊 檸檬茶仲用左佛手柑但食唔出🤣🔸火腿通通心粉係芝士檸檬蛋糕,火腿係草莓朱古力,有少少酸幾開胃同消除芝士既溜,芝士蛋糕入口都滑既,不過唔重芝士味🤔整體好食過檸檬茶🤣外型真係好靚,影相啱晒,所以都幾多人排隊,不過味道普通😝

🔸紙包檸檬茶

🔸火腿通

外型真係好靚,影相啱晒,所以都幾多人排隊,不過味道普通😝
2021-01-17 135 浏览

Lunch today with the girls at ocean terminal. Suddenly realized it’s their bday month. Must celebrate with them. The closest cake shop to the restaurant was this one. I’ve always wanted to try. For the larger cakes, what they had on display was the pineapple bun, lemon tea and the thousand year old cake. I picked the lemon tea since my gfs were both KOL wannabes n this cake was the most IG worthy. Since I didn’t order in advance the shop couldn’t write their names. After lunch, the waiter brought out the cake. They were so surprised! (I’m also surprised they’ve never heard of this cake shop before.) The nice waiters gave them some straws to pose, took about 10000 photos for them. Normally not a fan of earl grey or cakes in general, I was also pleasantly surprised by the taste. Just the right amount of sweetness; tea flavor not too strong, very balanced. In summary, would def get this cake again for bday celebrations.
2021-01-15 156 浏览
成日經過海港城,都會見到呢間糕點舖大排長龍。我都覺得佢啲甜品造型好得意,成日心郁郁想去食,今次終於如願。我地叫左三個甜品,最出名既檸檬茶,益力多樽同埋三文治。檸檬茶外皮係一層檸檬味,朱古力,個人覺得食一小塊ok,太多就會甜到漏了。裡面蛋糕係伯爵茶味的,呢個真係幾驚喜,伯爵茶味好濃,又唔會太甜,蛋糕都好鬆軟,不錯不錯。蛋三文治賣相相當吸引,但係真係好滯,味道算正常。可能我地之前去食左d嘢先過來,個肚冇乜位,所以就冇覺得好好味。益力多果個就有得玩有得食,將d奶倒入樽仔裡面,跟住奶融化左樽裡面果層朱古力,變左朱古力奶。呢個作法好創新好得意,個人都覺得幾好玩。個樽仔係曲奇質素,食落幾得意。呢間其實味道中規中矩,勝在夠創新,邊玩邊食,打卡一流。可能久唔久經過都會想回頭去玩下😂

我地叫左三個甜品,最出名既檸檬茶,益力多樽同埋三文治。

2021-01-14 152 浏览
👨🏿‍🍳當文歷餅店 by Dominique Anse🥧🍰☕️《尖沙咀》第二次黎食呢間野 因為有海港城coupons 如果唔係都唔捨得食😄 今次試左三款上次冇試過嘅甜品法式芝士疏乎厘奄列$88鹹鹹甜甜口感好特別 好空氣感😌 熱熱辣辣食 不錯!紅鼻子馴鹿($68)聖誕節限定的甜品 係泡芙黎嘅 有焦糖朱古力醬包住 入面有d牛奶🥛朱古力🍫cream 同黑朱古力cream 同 士多啤梨果醬酸酸味味 中和返個甜味Blossoming Hot chocolate 🍫 ($68)賣相100分 放個棉花糖落去 等佢慢慢開花🌼!手機食先🥰 朱古力奶口感都好順滑🥛🍫 不過價錢就貴左d呢間野食嘅係藝術感同手功 😆味道不能放在第一位 所以純粹為味道去嘅話就會失望☺️
第二次黎食呢間野 因為有海港城coupons
如果唔係都唔捨得食😄 今次試左三款上次冇試過嘅甜品

法式芝士疏乎厘奄列$88
鹹鹹甜甜口感好特別 好空氣感😌 熱熱辣辣食 不錯!

紅鼻子馴鹿($68)

賣相100分 放個棉花糖落去 等佢慢慢開花🌼!
手機食先🥰 朱古力奶口感都好順滑🥛🍫 不過價錢就貴左d

2020-12-25
2021-01-08 203 浏览
並沒有特別衝動去打卡網紅店,直到IFC開店,就在先生單位附近,又不排隊,他就買了一個檸檬茶的給我試試,外皮朱古力甜了,內心伯爵茶蛋糕還ok,但是也就是嚐嚐新鮮,不是我喜歡的味道
2021-01-08 6324 浏览
最近海港城做緊優惠, 只要賺物滿指定金額就可以享有一堆優惠卷,當中飲食優惠卷只要消費滿$100,就可以用一張$50優惠卷,半價咁開心,所以揀左一直想試好耐既當文歷餅店來自紐約既甜品店,甜品外形以香港signature既美食小食作賣點,仿真度又高又精緻,賣相真係非常吸晴魚蛋表面其實係用糯米製成,再用火槍燒至焦脆,真係好似咖喱魚蛋呀😂,入面其實係紅豆雪糕,食落好似雪米磁咁,煙煙韌韌唔太甜,好有驚喜紙包檸檬茶表面紙包檸檬茶用上白朱古力製成,入面就有杏仁餅,伯爵茶馬斯卡彭慕絲,佛手柑奶酪,脆片餅乾,就算有佛手柑都抵擋唔住白朱古力既甜,整體好甜,小朋友會鍾意菠蘿包表面佢係個菠蘿包,但實質入面係椰子慕絲,加上菠蘿青檸熱情果醬,而塊牛油就係海鹽馬斯卡彭忌廉,底部用上椰子達克瓦茲,食落表層酥脆,成個菠蘿包味道同口感都好有層次港式奶茶曲奇杯肉桂曲奇杯外形好似益力多,另外再附上一杯港式冷萃奶茶,奶茶還可以的,個曲奇杯內層原來仲有一層厚厚既朱古力,可能要當作器皿既關係要造到咁厚身,曲奇杯都幾硬同好甜,失望賣相就真係好符合港人既喜好,但味道就真係偏甜,真係唔係好岩港人口味,Chef Dominique Ans

港式奶茶曲奇杯

賣相就真係好符合港人既喜好,但味道就真係偏甜,真係唔係好岩港人口味,Chef Dominique Ansel真係要諗諗計
2021-01-04 228 浏览
來自紐約過江龍甜品店當文歷,以港式茶餐廳及港式小食為主題製作出外型別緻甜品。 適逢海港城呢期狂出coupon優惠,買滿$100減$50,終於決定一試呢間想試好耐嘅當文歷。店內設有打卡位及堂食位置。今次不用排隊,而且還有聖誕限定甜品。不過第一次還是想先試招牌黑白奶罐$65 及紙包檸檬茶$62黑白奶罐 $65白朱古力造成黑白奶罐作為焦糖海鹽奶凍嘅器皿,布甸焦糖味道超濃郁軟滑,仲有陣陣海鹽味,底部有冧酒海綿蛋糕,口感像tiramisu 浸手指餅嘅口感。紙包檸檬茶 $62 同樣朱古力外皮造成紙包檸茶造型,入面伯爵茶味道非常濃郁、夾層還有佛手柑奶酪酸甜味都幾突出,蛋糕味道絕對配合檸檬茶外型,內層亦可看到有很多不同口味夾層,幾有心思。整體味道不錯,值得一試,可惜價錢偏貴。

適逢海港城呢期狂出coupon優惠,
買滿$100減$50,終於決定一試呢間
想試好耐嘅當文歷。

店內設有打卡位及堂食位置。
黑白奶罐$65 及紙包檸檬茶$62

黑白奶罐 $65

紙包檸檬茶 $62

整體味道不錯,值得一試,可惜價錢偏貴。
2021-01-03