2022-10-07 1005 浏览
裝修簡單唔華麗,空間亦唔大,但暗暗嘅燈光,枱用木板隔開增加私隱度,室內氛圍就係好想飲酒食醉,同三五知己把酒談歡,過一個愉快嘅晚上。氛圍好,食物更加好,睇到他們不斷改進,味道出色,擺盤亦精美,當然更重要係超好嘅服務態度,在這裏用餐絶對係享受😍📌申子和牛燒衣個絕對係申子嘅招牌菜,用上一大片薄身嘅鹿兒島A4和牛,配料用簡單嘅日本米飯、蛋同秘製醬汁,服務員問幾成熟後就喺你面前開始用手提火槍燒,服務員熟練嘅手勢,兩三下功夫就搞掂可以上碟,口感又滑又嫩,肉質又香又多汁,神作👍📌海苔拖羅赤膽壽司拖羅壽司或赤膽壽司都常見,但拖羅赤膽壽司就真係少見,紅色拖羅黃色赤膽賣相超靚,味道又鮮又甜,加上少少魚籽,入口三重享受,配上海苔,另一必食📌和牛壽司和牛非常鮮嫩,入口滿滿幸福感📌蜜桃/茘枝乳酸梳打乳酸梳打比普通梳打多少少酸味,入口特別,蜜桃味非常出色,必飲📌汁煮左口魚裙邊擺盤靚到勁似一朵花咁,原來係左口魚裙邊,咁樣做法不多見,好特別好有創意,左口魚裙邊爽口,長長一條,伴以酸酸甜甜嘅湯汁好惹味,配上魚子增加鮮味,必食📌極上鹽燒牛舌芯牛舌最肥厚嗰部份,食落爽口啖啖肉,鹽燒過就更香口,沾上淮鹽,極上極好味📌手打墨魚

📌申子和牛燒

📌海苔拖羅赤膽壽司

📌和牛壽司
和牛非常鮮嫩,入口滿滿幸福感

📌蜜桃/茘枝乳酸梳打

📌汁煮左口魚裙邊

📌極上鹽燒牛舌芯

📌手打墨魚棒一串
墨魚肉爽口,燒過味香濃,配上鮮蛋同醬汁,味美無窮
蜜桃/茘枝乳酸梳打
蜜桃/茘枝乳酸梳打
手打墨魚棒一串
申子居酒屋於銅鑼灣開設分店後已經多次回頭,食物款式比其他居酒屋別出心裁。不論是創意料理抑或是普通菜餚都總有驚喜,人氣有增無減絕非浪得虛名。日式特製鵝肝 ($198) 口感有如肝醬一樣細滑綿稠,味道偏鹹而又不失甘香,製成冷盤作為佐酒小食就最適合不過,惟一客只得兩小件性價比較低。蓬松玉子 ($98) 比起一般奄列多一份空氣感,鬆軟嫩滑介乎於炒蛋及玉子燒之間,內餡芝士軟滑流心,面層再加上燒汁、沙律醬及蔥花卻依然蛋香十足。明太子天婦羅 ($128) 炸衣輕薄酥脆,有別於平時作為伴菜的生食用明太子,炸至半熟後口感變得較為結實,鹹鮮味濃並以紫蘇葉包住更加清爽,配上金菇及本菇天婦羅能夠進一步中和鹹度。豚肉鵪鶉蛋 ($38) 將五花腩片裹住鵪鶉蛋,掃上燒汁燒製後肉質仍然保持軟嫩多汁,油香十足。豚肉金菇卷 ($32) 與金菇肥牛卷如出一轍,換上五花腩片令金菇盡吸油香別有風味。大蔥雞肉燒 ($48) 標榜用上日本地雞,肉質緊緻而肉味鮮美香濃並不帶絲毫雪藏味,蔥香更是撲鼻而來。雞翼 ($40) 皮脆肉嫩恰到好處,分別有梅子或鹽燒兩款風味,選了前者會於面層唧上梅子醬,鹹中略帶微酸近似柚子胡椒醬。極上鹽燒牛舌芯

日式特製鵝肝

豚肉鵪鶉蛋

豚肉金菇卷

雞翼

極上鹽燒牛舌芯
極上鹽燒牛舌芯 ($118) 厚肉爽彈而表面更燒得焦脆,入口油香與肉汁傾巢而出,甚至稱得上我心目中全港首屈一指的燒牛舌,絕對是每次必點之選。

海膽炒飯
海膽炒飯 ($198) 色澤金色均勻而且粒粒分明,可惜過猶不及口感比較乾硬,面層舖上蟹子及一瓣海膽之餘當中更混有蝦皮及香菇,或因蝦皮鹹鮮味重喧賓奪主,令飯底海膽味道微不足道,相對之下上次的極上蟹膏蟹肉燉飯大獲全勝。

青蘋果乳酸梳打、巨峰乳酸梳打
青蘋果乳酸梳打 ($58) 巨峰乳酸梳打 ($48) 則是每次到居酒屋的首選非酒精飲品,酸甜清新。
日式特製鵝肝
豚肉金菇卷
2022-10-05 29 浏览
[🇭🇰香港- 銅鑼灣].初訪 - 高質居酒屋個個都post呢道用鹿兒島A4整嘅"申子和牛燒" , 梗係要黎試下睇吓係咪真係咁好味, 的確係入口即溶, 不過得二塊, 性價比偏低必食個夾口彈牙嘅"手打墨魚棒"而我覺得最有驚喜係個”鮮蟹肉粥”.🔻🍽 申子居酒屋📌 地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓.#tummysreadyatcausewaybay #tummysreadyforyakitori #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 銅鑼灣]
初訪 - 高質居酒屋
必食個夾口彈牙嘅"手打墨魚棒"
而我覺得最有驚喜係個”鮮蟹肉粥”
🔻
🍽 申子居酒屋
📌 地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
2022-10-04 32 浏览
終於食到bookmark咗勁耐既申子!🤤食完之後完全明白點解有咁多人推介,令人想再encore多次🤩今次黎試咗佢既lunch set,非常抵食👍🏻精選套餐第二份有半價優惠,而且選擇都好多,唔會話半價餐就hea你咁,食物非常高質素🙈餐廳內座位寬綽,燈光亦營造得好有氣氛😍好想下次夜晚再黎多次感受一下居酒屋既氛圍壽司定食配烏冬💰$298呢份定食有六貫壽司同一份刺身,壽司種類包括海膽,牡丹蝦,吞拿魚,三文魚籽同章紅魚🤤食材非常新鮮,吞拿魚尤其出色🥳不過刺身方面就只有三塊三文魚,略顯有啲失色😞以呢個價位黎講會期望一份高質少少既刺身而烏冬配上豬骨湯底,清爽既味道配上壽司就啱啱好啦🤤三文魚籽牛扒丼💰$114 (原價$228)對比起壽司定食,呢個牛扒丼反而更有驚喜😜五分熟既牛扒夠晒肉汁,配上帶有鹹香既三文魚籽同埋生蛋黃撈飯食好正😍飯上面仲有啲炸牛蒡絲,為成個丼加晒分👍🏻極上鹽燒牛舌芯💰$88牛舌芯本身就係牛舌最嫩既部分🤤燒出黎當然唔會令人失望,口感彈牙又有油香,佢旁邊有普通岩鹽,柚子鹽同檸檬可以點😜柚子鹽特別得黎又同個牛舌芯幾夾,值得推薦!手打免治雞肉棒 💰$68黎到居酒屋又點可以唔食免治雞肉棒呢🤣雞

壽司定食配烏冬💰$298
呢份定食有六貫壽司同一份刺身壽司種類包括海膽,牡丹蝦,吞拿魚,三文魚籽同章紅魚🤤食材非常新鮮,吞拿魚尤其出色🥳不過刺身方面就只有三塊三文魚,略顯有啲失色😞以呢個價位黎講會期望一份高質少少既刺身
而烏冬配上豬骨湯底,清爽既味道配上壽司就啱啱好啦🤤

三文魚籽牛扒丼💰$114 (原價$228)

極上鹽燒牛舌芯💰$88

手打免治雞肉棒 💰$68
黎到居酒屋又點可以唔食免治雞肉棒呢🤣雞肉裏面溝咗啲雞軟骨,唔同既口感配上雞蛋漿簡直冇得輸🤩

螢光魷魚沖漬 💰$62
自從係壽司郎試過螢光魷魚之後,就好似打開咗新世界既大門咁🫢每次見到都忍唔住叫一份🤣呢個味道同口感唔係人人都接受到,鍾意既人會好鍾意,唔鍾意既就會即刻彈開幾尺遠🤣但係都真係好值得一嚐既!

總體而言呢間餐廳食物質素都算唔錯👍🏻好適合成班friend夜晚黎食下野飲下酒,氣氛都幾熱鬧🤤

食物: 4/5
環境: 4.3/5
服務: 4.5/5
性價比: 4/5
香港有好多居酒屋😳,不過在眾多居酒屋之中,銅鑼灣的🇯🇵申子居酒屋,特別受年輕人歡迎哦~餐廳以超邪惡的芝士豬扒打響名堂,風頭一時無兩,我也曾經吃過呢~ 餐廳最近換了新菜單,所以便帶媽媽來試試啦。晚市分兩段時間入座,每次用餐90分餐。服務員雖然人數不多,但欣勤親切,還常常主動添水,值得一讚💓。 「 鹿兒島A4申子和牛燒🍖$338 」 服務員在客人面前燒的申子和牛燒,好吸引呢~用火槍燒阿燒,把鹿兒島A4燒至熟透☺️。和牛肉軟腍又鮮味,配上雞蛋黄拌飯,令人吃不停口呀。 「 明太子天婦羅😳$128 」 鹹香的明太子天婦羅,酥脆可口。明太子略鹹,個人覺得配烏冬吃味道更好。 「 蓬鬆玉子🍳$98 」 我向來愛吃玉子燒,但申子的玉子燒跟坊間的完全不一樣。質感和形狀比較想炒滑蛋,滑嫩有光澤,充滿蛋香😍,好吃好吃!! 「 冷稻庭烏冬🍜$78 」 明明已經快10月,可是天氣還很熱🫠。來碗滑溜溜的稻庭烏冬就最適合啦。 餐廳最近更有優惠,只有18:30前或20:45後訂座,都會送和牛壽司哦~

「 鹿兒島A4申子和牛燒🍖$338 」

「 明太子天婦羅😳$128 」

「 蓬鬆玉子🍳$98 」

「 冷稻庭烏冬🍜$78 」

2022-09-28
放工跟朋友想吃日本野,想起了這家人氣店,幸運地walk-in成功🙌🏻🙌🏻 店內不算大,有幾組卡位~Menu以燒物為主,也有刺身/一品料理等,款式蠻多的☺️👉🏻申子和牛燒(鹿兒島A4和牛) $278店家的招牌~我也是衝著這個來的😂🙈 和牛油脂分布平均,油花美美的~店員會在席邊直接炙燒,卷入雞蛋跟白飯,美味的和牛卷完成✅ 超嫩又香☺️好好吃🤤👉🏻極上蟹膏蟹肉燉飯 $288移開蟹蓋會看到一座小山的蟹膏蟹肉及蟹籽,以為就只有這些嗎?Nono👉🏻燉飯裡也有很多蟹肉,啖啖鮮甜🤤 必點!!!👉🏻廣島蠔鍋 $138不要看鍋仔細細,裡面有5-6隻超飽滿又大隻的蠔😍🦪師傅煮到剛剛好熟👍🏻 湯底也很鮮甜,蠔控𣎴能錯過🥰👉🏻篷鬆玉子燒 $98玉子燒size不小,一夾開,裡面的半熟蛋漿即刻湧出來😍😍 蛋很嫩,加上大阪燒醬汁跟沙律醬,完美🙌🏻❤️👉🏻豚肉香葱卷 $28豚肉燒到外面香脆,卷著葱段,好合好吃😋👉🏻和牛壽司 和牛燒到半熟,簡單好吃😋 🎈總歸一句: 終於明白為什麼是人氣店~東西好吃😋店員又友善👍🏻👍🏻一定會再來🥰

👉🏻申子和牛燒(鹿兒島A4和牛) $278

👉🏻極上蟹膏蟹肉燉飯 $288

👉🏻廣島蠔鍋 $138

👉🏻篷鬆玉子燒 $98

👉🏻豚肉香葱卷 $28
豚肉燒到外面香脆,卷著葱段,好合好吃😋

👉🏻和牛壽司
和牛燒到半熟,簡單好吃😋

🎈總歸一句:
  • 申子和牛燒(鹿兒島A4)
一直以黎不斷見到有人推介【申子居酒屋】🏮又知道申子係良心小店💛Bookmark左好一段時間~覺得點都要去支持下😙🫶🏼近日終於book到去食啦😍餐廳俾我既第一印象係服務態度好好😚店員態度好殷勤,又會主動同我地推介d食物,勤力加茶,好加分🙌🏻餐廳以傳統和風格局為主,座位係梳化設計,寬敞舒適☺️店內環境昏暗,感覺幾有情調💕我地係平日去,夜晚7點幾已經full house,真係好旺場🫰🏽❥ 申子和牛燒 (鹿兒島A4) $278好食打卡又正🤭📸 超級推介‼️店員會喺你面前用火槍燒和牛,再用和牛包住飯團同日本雞蛋🤤和牛勁高質,油花分佈平均,色澤粉嫩🤩食落肉質鮮嫩,充滿油脂香♨️連埋蛋汁、飯團、燒汁一齊食,有入口即溶既感覺💕❥ 明太子天婦羅 $128第一次食明太子天婦羅🤣好有特色😙天婦羅炸到脆卜卜!炸粉好薄身,食落冇油膩感👍明太子份量多,咸香味突出,另外仲配有金菇同真姬菇天婦羅🍤同樣酥脆好食😋❥ 聖金聖衣(雞皮) $45雞皮好香脆🤎雞味香濃,幾岩送酒食🍻❥ 海膽炒飯 $238大大碗!海膽份量都好慷慨🫶🏼加左醬油一齊炒,炒得好香♨️粒粒分明👏將海膽、蟹籽、香菇同炒飯撈埋一齊食,口感味道都好豐富❣️海膽味道鮮甜,
一直以黎不斷見到有人推介【申子居酒屋】🏮
近日終於book到去食啦😍

餐廳俾我既第一印象係服務態度好好😚

❥ 申子和牛燒 (鹿兒島A4) $278
好食打卡又正🤭📸 超級推介‼️
店員會喺你面前用火槍燒和牛,再用和牛包住飯團同日本雞蛋🤤
和牛勁高質,油花分佈平均,色澤粉嫩🤩
食落肉質鮮嫩,充滿油脂香♨️
連埋蛋汁、飯團、燒汁一齊食,有入口即溶既感覺💕

❥ 明太子天婦羅 $128
第一次食明太子天婦羅🤣好有特色😙
天婦羅炸到脆卜卜!炸粉好薄身,食落冇油膩感👍

❥ 聖金聖衣(雞皮) $45
雞皮好香脆🤎雞味香濃,幾岩送酒食🍻

❥ 海膽炒飯 $238
大大碗!海膽份量都好慷慨🫶🏼
加左醬油一齊炒,炒得好香♨️粒粒分明👏
將海膽、蟹籽、香菇同炒飯撈埋一齊食,口感味道都好豐富❣️海膽味道鮮甜,完全唔會腥,高質💗

❥ 極上鹽燒牛舌心 $118
必點❤️牛舌好厚身,咬落口唔會韌,仲充滿肉汁😋牛味香濃🐮
配搭埋檸檬、岩鹽一齊食,更加好食🥰

❥ 荔枝/青蘋果乳酸梳打 $68
兩杯飲品都大大杯,梳打氣泡感十足,好清新解膩!
2022-09-15
1K
2022-09-21 457 浏览
《高質必撐居酒屋🇯🇵》———————————————-#申子居酒屋 🏮-呢間人氣日本料理一定係必撐,之前食過旺角本店,今次嚟食銅鑼灣分店一樣咁高質,餐廳不少食材都由日本直送,保留著濃濃和風味道,別具格調🇯🇵 而且店員嘅服務態度好殷勤,加分!-🔥 申子和牛燒睇住店員即場用火槍燒嘅感覺好震撼,鹿兒島A4級和牛肉質鮮嫩,油花分佈平均,色澤粉嫩,肉質鮮嫩,充滿油脂香😍 再包住日本飯團同滑蛋,配搭特製醬汁,可以中和溜膩感,好滿足😝-🦀 極上蟹肉蟹膏燉飯呢道菜式亦好特別,將蟹膏、蟹肉、蟹籽同燉飯撈埋一齊,十分足料,啖啖鮮甜蟹味,層次豐富😚-🐠 汁煮左口魚裙邊超中意左口魚裙邊嘅好我哋都未試過熱食左口魚,魚油味份外突出,配合埋三文魚籽同魚子醬味道極濃郁🤩-🐂 極上鹽燒牛舌芯粒粒牛舌芯口感彈牙爽口,牛味香濃,略有鹽味,滴埋啲檸檬汁咁食更加正😙-⭐價錢參考:(另收加一)申子和牛燒:$278極上蟹肉蟹膏燉飯:$288極上鹽燒牛舌芯:$118汁煮左口魚裙邊:$138柚子乳酸梳打:$68蜜桃乳酸梳打:$68🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$450
《高質必撐居酒屋🇯🇵》
———————————————-
#申子居酒屋 🏮
🔥 申子和牛燒
🦀 極上蟹肉蟹膏燉飯
🐠 汁煮左口魚裙邊
🐂 極上鹽燒牛舌芯
⭐價錢參考:(另收加一)
申子和牛燒:$278
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$450
2022-09-19
2022-09-16 542 浏览
🌸滋味精緻日本菜 🌸申子居酒屋🍽想品嚐滋味精緻的日本菜?今天我便相約好友到了銅鑼灣一間主打高質日本菜的餐廳-「申子居酒屋」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,甚有情調,座位寬敞。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣申子和牛燒(鹿兒島A4) $278和牛為鹿兒島A4級和牛,和牛肉質鮮嫩,由店員用心以火槍燒製並包裏日本米飯及滑蛋,和牛入口即溶,配搭豐富有層次,絕對是必點之選。2️⃣海膽炒飯 $238海膽炒飯以新鮮濃郁的海膽、粒粒蝦籽、爆汁三文魚籽及香脆櫻花蝦配搭粒粒日本香飯炒製而成,炒飯粒粒分明,帶鮮甜海膽味道,十分惹味!3️⃣蟹肉蟹膏蟹甲燒配紫菜杯 $148蟹甲燒有豐富的香滑蟹肉及濃郁蟹膏,配搭香脆紫菜,把蟹肉蟹混合並以紫菜包裹後口感滋味。4️⃣燒雞翼 $40燒雞翼即叫即製,外皮香脆,內裏肉質香滑多汁,帶淡淡焦香!5️⃣大蔥雞肉燒 $48大蔥雞肉燒即叫即製,雞肉及大蔥外皮香脆,雞肉鬆化多汁,大蔥味道清新,鹹度適中!6️⃣和牛壽司 (訂座贈送)以Openrice訂座平日晚上6時或8時45分入坐便可獲贈火炙和牛壽司2件,和牛肉質香嫩,牛肉片入口即溶,帶淡淡焦香。7️⃣手打墨魚棒 $78手打墨魚以新鮮墨魚製成,墨魚捧彈牙
🌸滋味精緻日本菜 🌸申子居酒屋🍽

餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,甚有情調,座位寬敞。

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣申子和牛燒(鹿兒島A4) $278

2️⃣海膽炒飯 $238

3️⃣蟹肉蟹膏蟹甲燒配紫菜杯 $148
蟹肉蟹膏蟹甲燒配紫菜杯

4️⃣燒雞翼 $40
燒雞翼即叫即製,外皮香脆,內裏肉質香滑多汁,帶淡淡焦香!
燒雞翼

5️⃣大蔥雞肉燒 $48
大蔥雞肉燒

6️⃣和牛壽司 (訂座贈送)

7️⃣手打墨魚棒 $78
手打墨魚以新鮮墨魚製成,墨魚捧彈牙爽口,配搭香滑滑蛋漿十分惹味!
手打墨魚棒

8️⃣青蘋果乳酸梳打 $68
青蘋果乳酸梳打帶開胃清甜的明青蘋果味,味道酸酸甜甜,十分醒胃!

9️⃣巨峰乳酸梳打 $68
青蘋果乳酸梳打帶鮮甜巨峰味,乳酸梳打開胃醒神,十分消暑!
青蘋果乳酸梳打、巨峰乳酸梳打

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,有多款和風飲品及食物,絕對是銅鑼灣一帶高質滋味居酒屋之選❗
2022-09-15
蟹肉蟹膏蟹甲燒配紫菜杯
燒雞翼
手打墨魚棒
  • 申子和牛燒(鹿兒島A4)
  • 申子和牛燒 (鹿兒島A4)
  • 乳酸梳打
2022-09-14 70 浏览
今晚同好朋友聚會,我地選擇了位於銅鑼灣的「申子居酒屋」。 居酒屋這名字,總是予人歡聚放鬆感覺。從前日本旅行,在下班的時間,居酒屋總是堆滿客人,十分熱鬧。而今天這間居酒屋也不例外。 甫進店內,熱鬧氣氛澎湃;餐廳裝潢設計modern 風格,巨型月亮燈吸晴。-餐牌款式選擇多,有串燒、壽司刺身,鍋物等,滿足不同人的喜好。 還有銅鑼灣分店限定的特色佳餚。 ❤️申子和牛燒 鐵板上的鹿兒島A4 和牛肉質鮮紅、脂肪分佈均勻。 貼心的職員熟練地即席為食客用火槍多層次地火炙。 A4和牛油脂含量高,經火炙後,肉質柔嫩、油花甜美。入口油香肉香極致享受。包著日珍珠米飯及蛋黃一併吃,口感更豐富。 -❤️極上蟹肉蟹膏燉飯 鮮味無比💯❗️推薦❗️用上鮮蟹膏蟹肉餚製,湯式鮮甜,鮮味十足。 燉飯口感軟熟,混上鮮菇、蟹籽、蟹肉,每一口都好吃得感動。-⭐️廣島蠔鍋 ❗️性價比高❗️ 廣島蠔份量相當多!特別巨大,肥美飽滿,其肉質鮮甜嫩滑,非常甘香可口! -⭐️串燒▪️汁燒活白鱔超愛白鱔,任何烹調方法都有一股特別的風味。尤其是燒白鱔的魚皮,金黃香脆可口。這串白鱔相當厚肉,肉質爽彈,令人回味。-▪️豚肉香蔥卷 薄片豚肉包著香蔥,豚肉肉質亦很軟嫩。-▪️
而今天這間居酒屋也不例外。

❤️申子和牛燒

❤️極上蟹肉蟹膏燉飯

⭐️廣島蠔鍋

⭐️串燒
▪️汁燒活白鱔

▪️豚肉香蔥卷
薄片豚肉包著香蔥,豚肉肉質亦很軟嫩。

▪️大蔥黑豚燒
可選擇柚子或汁燒。 柚子香氣減輕一份油膩感,口感扎實的黑豚配上大蔥獨有的香氣。

▪️軟芝士黑豚卷
溢出的流心軟芝士亦是必點

▪️豚肉鵪鶉蛋卷
這個款式配搭新穎,一咬下盡是蛋香與肉香的滋味。
2022-09-10 169 浏览
申子居酒屋,相信有留意開黃店嘅你唔會唔識😉👉🏻食物高質之餘而且長期爆滿,幾星期前book左終於有得試啦😍😍😍申子和牛燒🥩($278)呢味係佢哋嘅招牌菜,牛係鹿兒島A4和牛,上菜後店員會幫手用火槍慢慢將牛肉燒熟,店員提醒大概五成熟會最好味,所以我哋都照跟😁 燒香左和牛表面之後,店員會整爛個蛋黃撈勻啲飯,用片和牛包住個飯再燒多一次,和牛燒過之後啲油份流晒出嚟非常之香,撈埋個飯一齊食超正😋極上蟹膏蟹肉燉飯🦀($288)睇過我之前食平嘅都知道我超鍾意食蟹膏,見到呢味仲唔即刻叫!入面有滿滿嘅蟹膏蟹肉同埋蟹子,而且個飯係龍蝦湯base燉嘅,就咁食已經好入味,感覺有d似食rissotto咁,撈埋d蟹食係perfect match👍🏼👍🏼👍🏼蓬鬆玉子🍳($98)呢個日式玉子唔似平時食嗰啲咁硬正,好似佢個名咁真係好蓬鬆,切開入面加咗芝士,啲蛋炒得非常之軟滑,上面配上八爪魚丸嘅醬汁同埋蛋黃醬,日式風味十足🥰天婦羅牛扒🥩($198)天婦羅海鮮同埋椰菜就食得多,第一次見牛扒,所以就叫黎試吓🤣 雖然呢個唔係黃牛菜式,但係牛扒炸過之後都唔會鞋,而且仲保存到肉汁,係唔錯嘅小食😇

申子和牛燒🥩($278)

極上蟹膏蟹肉燉飯🦀($288)

蓬鬆玉子🍳($98)

天婦羅牛扒🥩($198)
  • 蓬松玉子
  • 極上蟹膏蟹肉燉飯
2022-09-04 156 浏览
之前一直都慕名想試呢間良心居酒屋,一嚟好想試佢嗰個芝士吉列豬扒,二嚟佢旺角嘅分店之前比人停咗晚市,真係想大大力去支持下💪🏻 終是就趁上星期平日收咗工去咗幫襯佢😎見到網上好多人都推介呢個菜式,本身覺得佢幾貴下,但係食完真係覺得非常值得一試🤤 店員會喺你面前將日本A4和牛用火槍燒成你想要嘅熟度,油脂爆炸嘅和牛再包埋蛋汁飯一齊食,超完美嘅配搭,和牛入口即溶,食完一啖已經想再encore😍 但可惜太貴😝呢個亦係我呢個芝士控一直想試嘅菜式😚 上到嚟真係勁誇張,佢嘅芝士多到瀉晒出嚟!佢嘅外皮炸到好脆好薄,冇好厚嘅炸粉👍🏻 入面一層層嘅豚肉再加埋甜甜哋嘅三重芝士,口感非常邪惡,但同時又好滿足🥰 P.S.呢道菜一定要趁熱食,凍咗嘅芝士就唔拉絲嫁啦!呢個壽司睇落雖然都好貴下,但絕對真材實料😌 用上罕有珍貴嘅北海道赤膽,口感非常幼滑creamy,配搭埋新鮮嘅拖羅蓉同面頭嘅魚子醬一齊食,非常之夾,鮮味十足!最有誠意嘅係佢連塊紫菜都脆過人😎呢個亦係呢度不可錯過嘅菜式!即叫即燒,等咗差唔多20分鐘,終於上場🤤 每舊都大大粒,好厚肉🤩 口感鮮嫩彈牙有嚼勁,但又唔會靭,仲有肉汁咇出嚟😳 餐廳好貼心咁安排咗幾種調味,

吉列三重芝士千層豚肉

極上鹽燒牛舌芯
呢個亦係呢度不可錯過嘅菜式!即叫即燒,等咗差唔多20分鐘,終於上場🤤 每舊都大大粒,好厚肉🤩 口感鮮嫩彈牙有嚼勁,但又唔會靭,仲有肉汁咇出嚟😳 餐廳好貼心咁安排咗幾種調味,我覺得最正嘅都係用鹽調味!

蓬松玉子
鍾意食玉子燒同芝士嘅人都唔可以錯過呢個蓬松玉子!成個玉子燒都比較fluffy啲,唔係嗰種成咗型嘅玉子燒,幾特別!玉子整得非常鬆軟,原來入面仲加咗拉絲芝士,又一邪惡之選🤤

乳酸梳打
飲嘢方面,我哋嗌咗柚子同蜜桃梳打,好大杯,味道酸酸甜甜,balance返嘢食嘅油膩感,同埋都開胃啲😌

和菓子
總括而言,好耐都未試過一間咁高質嘅餐廳😍 差唔多每樣都好推薦🙌🏻 最後仲送上和菓子作結,非常滿足嘅一餐!而店內環境都好有心機佈置,有大大個月球燈同埋香港人好有共鳴嘅獅子山☺️ 遲啲一定會再encore!

吉列三重芝士千層豚肉
乳酸梳打
和菓子
2022-09-04 66 浏览
依間居酒屋一直都好想試🥰 原來訂座仲有兩件和牛壽司送🍣 超超正❤️ 全部食物都勁高質👍🏻海苔拖羅赤膽壽司🍣 ($198)買相超靚❤️ 紫菜做底,再放上壽司米🍚 拖羅蓉🐟 赤膽,面頭再加左啲魚籽做點綴🥰 海膽入口鮮甜😋 真係好好食😍申子和牛燒🔥($278)係用咗鹿兒島和牛🐮 色澤粉嫩,油脂分布平均🥰 面頭仲加咗隻日本蛋🥚同埋日本米🍚 店員仲會即席係你面前幫你燒埋🔥 店員好好仲會建議我哋食三至五成熟係最好食嘅👍🏻 和牛入口即溶❤️ 配埋半生熟質地嘅蛋,同埋日本米, 更加有口感🥰 係幸福嘅感覺😍汁煮左口魚裙邊🐟($138)買盤成朵花咁好靚❤️ 左口魚嗰邊火炙過脆脆地🥰 而肉身好淋,入口好有油香,個汁味道酸酸甜甜, 好食😋螢光魷魚沖漬🦑($62)其實我咁大個人第一次食螢光魷魚😆 螢光魷魚好爽口👍🏻 因為漬過好入味🥰 但又唔會過鹹☺️吉列千層豚肉🐷($248)超邪惡之選😆 吉列豬扒入面包住左超多芝士🧀 個拉絲到勁高😍 吉列做得夠薄夠脆👍🏻 豬扒軟熟Juicy❤️

海苔拖羅赤膽壽司🍣 ($198)

申子和牛燒🔥($278)

汁煮左口魚裙邊🐟($138)

螢光魷魚沖漬🦑($62)

吉列千層豚肉🐷($248)
2022-08-31
  • 申子和牛燒
  • 海苔拖羅赤膽壽司
  • 汁煮左口魚裙邊
  • 和牛壽司
早排見到申子又比人停𝟏𝟒日堂食呀🥺即刻去撐下黃店💛佢地係旺角同銅鑼灣都有分店☺️平日夜晚去食都幾多人😳同路人要大大力支持💛➣三色迷你丼(💰𝟐𝟗𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱迷你丼分別有海膽、三文魚籽同蟹肉🥰用料相當新鮮~話就話迷你𝐒𝐈𝐙𝐄但都絕對足料❤️➣申子和牛燒(💰𝟐𝟕𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟓/𝟱必點𝐢𝐭𝐞𝐦𝐬😍店員會上菜時問你要幾多成熟~然後即場燒俾你!中間包左蛋黃同飯😛入口即化食完大滿足啊😳➣極上鹽燒牛舌芯(💰𝟐𝟕𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟓/𝟱厚切牛舌芯真係冇得輸🥰肉味香濃滋味十足!😝ღ串燒➣雞軟骨(💰𝟑𝟐)➣豚肉金菇卷(💰𝟑𝟐)➣手打墨魚棒(💰𝟕𝟖)❤️特別喜歡墨魚棒~咬落爽口彈牙!其餘兩款就正常發揮😬➣青蘋果乳酸梳打(💰𝟔𝟖)➣蜜桃乳酸梳打(💰𝟔𝟖)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟖/𝟱飲品唔太甜可以一試😬

➣三色迷你丼(💰𝟐𝟗𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

➣申子和牛燒(💰𝟐𝟕𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟓/𝟱

➣極上鹽燒牛舌芯(💰𝟐𝟕𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟓/𝟱
厚切牛舌芯真係冇得輸🥰肉味香濃滋味十足!😝

ღ串燒
➣雞軟骨(💰𝟑𝟐)
➣豚肉金菇卷(💰𝟑𝟐)
➣手打墨魚棒(💰𝟕𝟖)❤️
特別喜歡墨魚棒~咬落爽口彈牙!其餘兩款就正常發揮😬

➣青蘋果乳酸梳打(💰𝟔𝟖)
➣蜜桃乳酸梳打(💰𝟔𝟖)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟑.𝟖/𝟱
飲品唔太甜可以一試😬
💛 #銅鑼灣 #申子居酒屋申子世一🥰 第二次食申子居酒屋,依然都係咁鍾意🤤 呢度嘅裝修都好靚,日系中帶點香港特色💛 呢間日式居酒屋有超多食物選擇,刺身、壽司、燒物、肉類、天婦羅、炒飯茶漬飯、烏冬、鍋物、甜品,一定有嘢啱你心水😚 而我就… 全部都要😆!🐮 申子和牛燒($278)建議大家必食申子和牛燒🤤! 店員會喺你面前即燒即食,超好味😋! 和牛用咗鹿兒島生產嘅A4級和牛,超靚的! 和牛上放咗白飯同日本蛋,一路燒一路捲起,一啖放晒入口,入口即化超正🤤🍣 海苔拖羅赤膽壽司 ($198)超肥美嘅拖羅同勁多赤海膽🥹 好好好食😋 刺身同壽司飯嘅比例幾乎係一比一咁多🤤🐏 紐西蘭羊架 ($78)羊架係慢煮嘅,所以最遲上枱,但亦因為咁煮得超級軟腍,啲肉十分嫩滑,同時都好香口🤤🍢 明太子芝士山藥 ($62)唔知咩係山藥就貪新鮮叫咗,咬落清新爽口嘅,有少少清甜,加上一塊大大塊嘅芝士同明太子,又靚又好味😋🍳 薘松玉子 ($98)蛋控必叫嘅玉子😋 玉子裏面半流心,成熟度控制得啱啱好🤤 🍲 茶瀆飯(鮮蟹肉) ($98)第一次食嘅茶漬飯☺️ 價錢好抵食! 有三款配料揀,我哋揀咗鮮蟹肉,日本飯上加咗好多蟹肉同蟹籽,澆上
💛 #銅鑼灣 #申子居酒屋

申子世一🥰 第二次食申子居酒屋,依然都係咁鍾意🤤 呢度嘅裝修都好靚,日系中帶點香港特色💛 呢間日式居酒屋有超多食物選擇,刺身壽司、燒物、肉類、天婦羅、炒飯茶漬飯、烏冬、鍋物、甜品,一定有嘢啱你心水😚 而我就… 全部都要😆!

🐮 申子和牛燒($278)

🍣 海苔拖羅赤膽壽司 ($198)
超肥美嘅拖羅同勁多赤海膽🥹 好好好食😋 刺身壽司飯嘅比例幾乎係一比一咁多🤤

🐏 紐西蘭羊架 ($78)

🍢 明太子芝士山藥 ($62)

🍳 薘松玉子 ($98)
蛋控必叫嘅玉子😋 玉子裏面半流心,成熟度控制得啱啱好🤤

🍲 茶瀆飯(鮮蟹肉) ($98)
第一次食嘅茶漬飯☺️ 價錢好抵食! 有三款配料揀,我哋揀咗鮮蟹肉,日本飯上加咗好多蟹肉同蟹籽,澆上茶漬湯、海苔、蔥、wasabi,好香好味😋

🍏 青蘋果乳酸梳打 ($68)
🍊 柚子乳酸梳打 ($68)
梳打清新,有自然果甜,唔會死甜☺️👌🏻
2022-08-31
  • 申子和牛燒
  • 蓬松玉子
  • 蓬鬆玉子
  • 申子和牛燒 (鹿兒島A4)
  • 和牛壽司
  • 明太子芝士山藥