2021-03-19 24 浏览
係正街口嘅麵店,燈光夠亮,足以吸引事頭幫襯,來到店裡,牛腩好似好吸引,就點碗(崩沙腩麵),帶少少肥脂,幾甘香,入口溶化兼帶著咬口,加埋好夾佢嘅無渣白蘿蔔,麵條沒甚鹼水味, 好味呀。事頭點左(牛筋河)佢鐘意河粉配腩汁,貪佢浸係濃味嘅湯頭內,河粉好味d,我都認同佢嘅食法,係好味d!至於呢碗牛筋,入晒味,嫩滑中帶煙韌,唔會腍到無口感,配埋蔥粒香,亦好味。點咗(芥蘭菜)同(通菜), 芥蘭要腩汁,通菜當然要腐乳啦,好嫩嘅青菜,疫情下打緊折,每碟都係8蚊雞咋,我哋點會唔食多碟。(炸魚皮)食返碟魚皮,唔腥又脆口。加埋(淨雲吞),有7-8粒,大大粒,蝦肉同豬肉又足料,抵食又美味。這裡的滷水汁唔會太重八角味或澀味,除咗牛腩,我唔走雞特價油菜。
係正街口嘅麵店,燈光夠亮,足以吸引事頭幫襯,

(炸魚皮)食返碟魚皮,唔腥又脆口。

2021-03-13
  • 油菜
2021-03-18 24 浏览
午餐不想吃太飽,經過太子吃個🍜 雲吞 魚蛋河粉,加幾根葱。 朋友就食牛雜河 ,佢哋嘅魚蛋爽口彈牙 ✨✨而且可粉份量特別多!! 😆 朋友就話個牛腩, 牛肉味好重 唔肥 ,好好味!!。。如果好細食嘅朋友我覺得可以 兩個人食一碗再加小食😋下午時段,這裡還是客人好多, 生意幾好 而且 同同類型餐廳比較 ,環境嚟講都比較 舒適!!♨️ 😚餐廳望上去感覺上都係新裝修而且以藍色為主, 叫咗兩碟蔬菜😋 一碟生菜一碟 通菜 ,最近養生嘅我就揀咗熱飲熱杏霜, 味道濃沃~✨✨

如果好細食嘅朋友我覺得可以 兩個人食一碗再加小食😋
2021-03-12 66 浏览
放工回家後,想快點回家休息,所以買了外賣回家和媽媽一起吃~🔶崩沙牛腩河粉想不到這個價錢,份量超級多😱不單止河粉的量,就連牛腩的份量也是超多🥳一個人也有可能吃不完啊🤪牛腩的肉質嫩滑程度適中,不會過分軟林或硬身,肥肉的部分也不會太多啊🤩正正👍🏾湯底很清甜,滲透著淡淡的牛肉汁的味道🤗🔶牛三寶河粉這個也是超級大碗🤩牛三寶包括了牛腩、牛肚、牛筋,我比較不偏食😂所以點了這個🥳什麼都有✌🏾而且不是每樣只有1-2件而已😮份量真的不是開玩笑啊🤟🏾😎牛肚十分爽口,牛筋也很彈牙😋想不到小小的店,也可以有如此美味的食物❤️🔶芥蘭為了更加健康,我們都各自加了一碟芥蘭~非常新鮮☺️而且色澤也很青嫩~雖然筤大棵,可是吃起來不會有渣😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️崩沙牛腩河粉$40芥蘭+ $15熱華田⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛三寶河粉$42(牛腩、牛肚、牛筋)芥蘭+ $15熱華田📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖
放工回家後,想快點回家休息,所以買了外賣回家和媽媽一起吃~

🔶崩沙牛腩河粉

芥蘭+ $15
熱華田
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛三寶河粉$42
(牛腩、牛肚、牛筋)
芥蘭+ $15
熱華田
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)
太子塘尾道201號華安樓地舖
外卖自取
2021-03-10 30 浏览
田記魚蛋牛腩專門店崩沙牛腩河粉 $42有驚喜!崩沙腩好嫩滑,一咬即斷,一層既肉有口感,邊位夾少少油脂,更能帶出香濃既牛味。相當唔錯,份量極大碗,河粉幼滑,索晒腩汁既味,再加幾舊白蘿蔔,超級飽。鳳城水餃河粉 $28 + 牛筋 $10 鳳城水餃足料,有原隻蝦,再加上木耳,脆口有口感,調味不錯。加左牛筋,份量都好多,牛筋好入味,好軟淋,咬落少少黏口豐富。整體入味,好食! 炸魚皮 $18同普通魚皮有少少唔同,有少少魚骨較硬身,浸左湯之後,都仲好脆口,有濃濃既魚鮮味,香口份量大!如果河粉既話,河粉會好快索晒d湯,就會有晒湯點魚皮,如果想魚皮浸得淋身d,可以叫其他麵底。腐乳通菜 $8份量都好多,通菜較淋身,新鮮鮮甜既!熱阿華田 +$6唔會係水加粉既感覺,好濃滑!熱奶茶 +$6睇色水都知道幾濃,茶多奶少,茶味出既,少少既奶增加香滑度。正宗茶餐廳水準。
田記魚蛋牛腩專門店

崩沙牛腩河粉 $42

鳳城水餃河粉 $28 + 牛筋 $10

炸魚皮 $18

腐乳通菜 $8
份量都好多,通菜較淋身,新鮮鮮甜既!

熱阿華田 +$6
唔會係水加粉既感覺,好濃滑!

熱奶茶 +$6
2021-03-05
2021-03-07 49 浏览
有天經開太子,在塘尾道有間粉麵店,同小朋友入去午餐,點了招牌崩沙牛腩河、淨魚旦魚片、炸魚皮、蠔油菜芯及兩杯凍檸茶。一入店先量體溫及掃安心出行,午餐時段也有不少食客,店員服務態度不錯,速度快。餐牌有抗疫優惠,可以半價$8點菜或湯蘿蔔,很抵食。崩沙牛腩河有牛腩及蘿蔔,崩沙腩煙靭爽口,牛味濃,湯底很不錯,河粉也香滑。招牌魚旦有魚旦及魚片,店員稱日日新鮮製作,果然彈牙好味,而且啖啖魚肉,小朋友也很喜歡吃。炸魚皮香脆大片,小朋友大愛吃過不停,蠔油菜芯香甜。整體非常好,期待下次再光顧。

餐牌有抗疫優惠,可以半價$8點菜或湯蘿蔔,很抵食。

炸魚皮香脆大片,小朋友大愛吃過不停,蠔油菜芯香甜。

整體非常好,期待下次再光顧。
  • 招牌淨魚旦
2021-03-07 23 浏览
之前成日想食牛腩啊魚蛋粉啊,發覺深水埗封區,行至白楊街糖尾道,去呢間專門店食個午餐!😍見到牛腩飯太抵食,但係怕食唔晒,唔想浪費,改食三寶河加芥蘭菜蘿蔔同熱飲。值得一讚!魚蛋同魚角極之鮮味爽口彈牙,魚餃肉好味鮮嫩!但最讚係蘿蔔吸收了牛腩肉汁及香燶鹵水汁,香味沒法擋,雖然好似好誇張,但係簡直係成個午餐嘅精粹❤️先食曬的蘿蔔同飲埋啲湯,之後再慢慢欣賞其他配菜(其實係主菜)。一個午餐甚抵,下次再肚餓的去試豬手撈!
2021-03-03 27 浏览
平時食開魚蛋粉麵,就鍾意來太子的田記魚蛋牛腩專門店食,簡單健康又平民價好味。今日雖然簡單食其實都唔簡單,又係點到成台都係🤪因為實在太抵食,唔夠侯。我地兩人點左一碗淨鮮蝦雲吞,雙淨丸(墨魚丸及牛丸), 淨蘿蔔,蠔油青菜,及炸魚皮同埋兩杯野飲。鮮蝦雲吞的鮮蝦真係好新鮮,爽脆的蝦肉是整個雲吞的精華。雙淨丸真係正到不得了,兩款都超有口感,墨魚丸能吃到一顆顆細細粒好像墨魚粒的,每一口都是豐富的口感。牛丸偏似牛筋丸,肥瘦並存,能吃到整顆牛丸不同的分佈,真係好味到不得了。另外炸魚皮又係無得輸,超新鮮炸出來的炸魚片,沾少少湯食真係滿分。食咁多野,埋單唔洗$150,真係又平民又好味。
食咁多野,埋單唔洗$150,真係又平民又好味。
2021-01-28
2021-03-03 48 浏览
這個星期都要來塘尾道工作,聽朋友介紹呢間d魚蛋同牛腩幾好食,所以就買d外賣返家同家人分享。今次叫左招牌魚蛋河粉加配蘿蔔同紫菜,崩沙牛腩河粉,淨汕頭魚皮餃,淨扎肉。.招牌魚蛋河粉加配蘿蔔同紫菜魚蛋同魚片好重魚味,口感彈牙,蘿蔔清甜又沒有渣,紫菜份量都好多。而河粉係幼身,滑滑的,吸晒清甜湯底。.崩沙牛腩河粉牛腩夠晒牛味,肥瘦比例岩岩好,而且肉質夠淋,入口鬆化,份量夠多,果然係招牌菜。.淨汕頭魚皮餃 外皮煙韌而不厚,肉餡份量充足,不似其他店舖的外皮厚而肉餡少,像食香口膠一樣。.淨扎肉扎肉份量都多,如果自己一個人食,食一碗已經吃不了其他。
招牌魚蛋河粉加配蘿蔔同紫菜
崩沙牛腩河粉
淨汕頭魚皮餃
淨扎肉
扎肉份量都多,如果自己一個人食,食一碗已經吃不了其他。
2021-03-02
10 分钟 (外卖送餐)
  • 崩沙牛腩河粉
平時很喜歡吃粉麵,近日就到了位於太子的田記,因為聞說它的牛腩很馳名。😋到步之後就覺得舖頭很光鮮,有光猛的燈光,地方也很乾淨,加上也有獨立紙巾供應,絕對是很加分!🤪由於我們很肚餓的關係,所以兩個人叫了超多東西吃!😋金牌牛腩河粉 牛腩是半肥瘦,不會太乾又不會太肥,又不會痴牙,加上富有腩汁的湯,很入味,配上蔥花令味道提升!😋牛三寶飯 牛三寶是牛腩、牛筋和牛肚,一次過嘗盡三種不同牛的部位,加上襯了白蘿蔔是一絕。牛三寶的湯相對較濃,但它另上了紫菜湯,很清新,一濃一淡很相配。湯蘿蔔 蘿蔔很清甜,沒有渣,配上湯確是很清新。生菜 吃了這麼多肉,當然要吃些菜嘅!菜很新鮮,襯上蠔油很入味。豆漿 不得不讚這瓶黑豆漿,不是死甜,而是微甜,也充滿豆香,很有驚喜!總括而言,它性價比蠻高的,值得推薦!👍🏻👍🏻❤️

金牌牛腩河粉

牛三寶飯

湯蘿蔔
蘿蔔很清甜,沒有渣,配上湯確是很清新。

生菜
吃了這麼多肉,當然要吃些菜嘅!菜很新鮮,襯上蠔油很入味。

豆漿

總括而言,它性價比蠻高的,值得推薦!👍🏻👍🏻❤️
  • 金牌牛腩河粉
2K
喺太子覓食,想簡簡單單食碗麵,經過呢度,睇落幾啱我呢日嘅需求,兼且小店光猛企理,咁就決定入去開餐😆叫咗$42嘅「崩沙牛腩河粉」,加$6轉伊麵,再加$20要牛肚變咗雙拼,另加$6要杯熱檸水;然後再叫多一碟$8嘅油菜😋「崩沙牛腩」牛味非常濃郁,有少少肥令肉味更甘香,又好似連住少少牛筋所以有啲咬頭,非常之正,食到舔舔脷😋;仲有三件幾鮮甜嫩滑嘅白蘿蔔,同伊麵一齊食好惹味😋。油菜要咗生菜,新鮮簡單好食😋

今時今日食下粉麵都要四五十蚊,仲要好多都唔好食~但今次食到間平靚正好推介!呢間粉麵店普通食碗麵$28有交易真係平民救星!而我今次食咗特別啲嘅選擇但都物超所值~崩沙腩河($42)真係靚料,牛味十足又夠肥美,陣陣肉香,爽口彈牙,高質到一個點!牛三寶河($42)有牛筋牛肚牛腩,穩打穩扎~而最高質要講我散叫淨魚三寶($31),佢係真係百份百魚肉日日新鮮打出嚟嘅魚蛋,魚片頭,同魚皮餃,一般魚蛋麵根本無得同佢比,魚味超鮮甜,加埋150%嘅彈牙程度,好正!另外就係炸魚皮($18)應該都係自家製,比起市面上嘅魚味再香小小~同埋幾鍾意佢加$6有野飲~因為好多粉麵店飲品係要用單點價。

同埋幾鍾意佢加$6有野飲~因為好多粉麵店飲品係要用單點價。
2021-02-23 25 浏览
以為一碗普通魚蛋粉冇咩特別?魚蛋粉係香港嘅地都美食,無論大人細路都鍾意。我對魚蛋粉喜愛嘅程度誇張到就算要每日食都唔會厭㗎!😆 今次嚟到位於太子嘅田記魚蛋,聽聞呢度係專食崩沙腩嘅專誠過嚟試吓。先來一碗牛三寶米粉 ($42) 一碗就有晒牛筋、牛腩同埋牛肚,全部都係我最鍾意食嘅!牛腩同牛肚炆得好腍而且好入味,牛筋腍得黎口感帶點煙韌,唔似出面有啲粉面店會將啲牛筋炆得過腍一夾就散。淨魚三寶($31) 有魚蛋、魚片頭同埋魚皮餃。全部都係新鮮手打而成,口感非常彈牙,鮮魚肉味濃。淨餸黎講呢個價錢真係好抵!性價比超高。😇👍🏻再叫埋碟菜心同埋特飲就100分喇!叫左凍檸檳同凍檸蜜。順帶一提,呢度嘅自製辣椒油好惹味,用嚟點魚蛋食味道一流。

2021-02-19
午餐
今日小妹同朋友去左太子睇港產皮革, 睇完之後就打算去附近食個lunch, 見到E間粉麵價錢唔貴而且幾多人等位於是就決定試下🤭 餐廳除左提供多款粉麵飯類, 仲有小食湯品等等…小妹見到魚蛋同崩沙腩咁出名當然要試下啦🤭, 本身想點炸魚皮但已經賣哂了😢, 所以就揀左個紫菜湯同湯蘿蔔試試😊🌟紫菜湯紫菜幾多, 湯汁味道幾濃郁🌟白灼芥蘭🌟湯蘿蔔味道清甜無渣🌟招牌魚蛋麵魚蛋爽口彈牙, 魚味濃, 小妹叫左幼麵, 麵質柔軟順滑幾好食!🌟崩沙牛腩米粉崩沙腩油脂甘香, 膠質豐富, 連住少少肉, 口感爽軟不硬, 味道唔錯!

🌟紫菜湯
紫菜幾多, 湯汁味道幾濃郁

🌟白灼芥蘭

🌟湯蘿蔔
味道清甜無渣

🌟招牌魚蛋麵

🌟崩沙牛腩米粉
2021-02-20
2021-02-19 23 浏览
今日食既呢一間外賣係位於太子既, 由於好近我屋企, 所以返屋企之前買黎食岩岩好, 而且價錢唔算貴, 係粉麵黎講都算係平, 平均都係3X-4X, 選擇都幾多下好快就已經出到餐, 等左前後都只係5分鐘, 而且仲係分湯上的, 咁樣就唔會返到屋企就已經淋哂崩沙腩河我點左既係崩沙腩河, 因為呢度最出名既就係牛腩, 既然黎到就叫好一點既崩沙腩超大的一碗, 牛腩味道十足, 勁入味, 即使食完都唔會覺得好口喝, 完全係冇味精的!!睇下D牛腩肥瘦均勻就知係幾好味加上有幾塊蘿蔔係度 都係爽口的

崩沙腩河

睇下D牛腩肥瘦均勻就知係幾好味
加上有幾塊蘿蔔係度 都係爽口的
2021-01-04
3K
2021-02-14 42 浏览
出黎買野順便食個晏,行過呢間牛腩店覺得唔錯就食佢啦,價錢大眾化,選擇也不少。量一量體溫就可以入座,枱面用具幾乾淨,仲有紙巾提供添。天氣熱返,飲下凍野先,點左支裝雪碧同凍奶茶,奶茶幾滑唔錯喎。跟飯送的紫菜湯,熱騰騰有誠意。朋友點的崩沙牛腩飯,分開上㗎。牛腩炆得軟腍入味,隔膜位有咬口,牛腩份量都幾多,下層有少量蘿蔔墊底,蘿蔔吸飽腩汁好甜,完全無渣正呀。飯都大大碟,可惜不太熱扣些小分啦。自己點左碗牛三寶河,有牛腩,牛肚同牛筋,普通版的牛腩都好食,無崩沙咁有咬口,至愛牛筋,咬落軟綿綿好正。河粉份量多,滑滑的。湯頭清甜不錯嘛。仲叫左碟油菜,揀左芥蘭,好軟嫩翠綠,用腩汁淥過好正。食左咁多野都係百幾蚊,抵啦。
量一量體溫就可以入座,枱面用具幾乾淨,仲有紙巾提供添。
跟飯送的紫菜湯,熱騰騰有誠意。
朋友點的崩沙牛腩飯,分開上㗎。
飯都大大碟,可惜不太熱扣些小分啦。
河粉份量多,滑滑的。
湯頭清甜不錯嘛。
仲叫左碟油菜,揀左芥蘭,好軟嫩翠綠,用腩汁淥過好正。
食左咁多野都係百幾蚊,抵啦。
2021-02-06