​ 之前有個朋友同我講話呢間居酒屋有「吉列牛柳」食,吉列魚柳、吉列豬排就食得多啫,從來都未聽過話有「吉列牛柳」😱今晚終於的起心肝唻試下。 一入到去就發現呢度啲燈唔係太光,有少少浪漫嘅氣氛😃 牆上面有啲畫。 酒吧上面嘅架擺咗啲酒。 除咗牛肉之外,呢度其實都有其他嘢食,睇落都唔錯,不過嗰啲都係下次先至試啦…… 噉就叫咗個「牛吉列御膳」嘞。 可能我哋今日唻得早,唔使等咗好耐就唻到。侍應話啲牛柳每便燒三十到四十五秒就食得㗎嘑,燒得太耐會好韌,亦都講解下每種醬料係啲乜嘢唻,跟住就同我哋點着個石爐嘞。 前菜有椰菜沙律,同埋龍蝦薯蓉,雖然係細細粒,不過啲薯仔味好香,凍凍哋,幾好食,啲龍蝦味唔會太濃,都算係幾大粒,冇搶到薯仔啲味。 個面豉湯熱辣辣,而且又唔會好似其他舖頭噉搏命落味噌,所以就唔算好鹹,幾好味😋 個set重有個溫泉蛋,我睇《深夜食堂》見啲食客都係將啲蛋faak勻就倒落去啲飯度食,噉我咪照跟囖,不過就倒得多得滯,唔記得留返†少少愛唻點牛柳食……🙁不過有啲人就驚呢樣驚嗰樣,驚乜鬼吖,細細個食滒蛋牛肉飯隻蛋都係生㗎啦,啲蛋重要係大陸蛋,咪又係照食😂 不過唔知係咪我之前食個前菜食得

之前有個朋友同我講話呢間居酒屋有「吉列牛柳」食,吉列魚柳、

酒吧上面嘅架擺咗啲酒。

噉就叫咗個「牛吉列御膳」嘞。

可能我哋今日唻得早,唔使等咗好耐就唻到。

侍應話啲牛柳每便燒三十到四十五秒就食得㗎嘑,

燒得太耐會好韌,亦都講解下每種醬料係啲乜嘢唻,

跟住就同我哋點着個石爐嘞。

前菜有椰菜沙律,同埋龍蝦薯蓉,雖然係細細粒,

不過啲薯仔味好香,凍凍哋,幾好食,

啲龍蝦味唔會太濃,都算係幾大粒,冇搶到薯仔啲味。

個面豉湯熱辣辣,而且又唔會好似其他舖頭噉搏命落味噌,

所以就唔算好鹹,幾好味😋

不過唔知係咪我之前食個前菜食得太慢,啲飯已經唔夠啲湯咁熱,不過都OK啦,

我今日係唻食牛,又唔係唻食白飯🤣飯上面有啲木魚絲,味道淡得唻又幾好食。

跟住就燒啲牛柳食嘞,我食韓燒嘅時候通常都係隔一陣就反一反,

不過我個朋友就比較嬾惰,真係三、四十秒先至將嚿牛柳反轉,噉我就梗係燒得靚過佢啦😛

啲牛柳外面有層麵包糠,肉身係紅卜卜,睇落去都好新鮮,

脂肪分布都好勻旬,切得厚薄適中,而咬落去都好軟熟,

肉汁都唔少,啲筋都唔算太多(不過就唔知點解我個朋友個啲係完全冇筋嘅😠)

啲牛肉味好甘香,應該都算係比較上乘嘅安格斯牛肉。牛柳外面有一層吉列炸粉,

燒咗之後脆脆哋,食落好香口😋

佢哋提供咗三款醬汁畀我哋揀,有香濃燒汁、和風芥末,重有一款柚子檸醋,三款都好香,又或者可以點薯蓉旁邊嗰啲七味椒鹽、粗粒山葵同埋柚子胡椒蓉,不過我就最鍾意食和風芥末,食到最尾†嗰陣,我差唔多點晒噉滯。

由於我同埋我個朋友都係慢食之人,所以食到半路個爐啲火就已經熄咗!有個侍應見倒就即刻幫我哋換過一嚿燃料,好彩唔使另外收錢唧😜

食下食下突然發現身後嘅食客都愈來愈多……

由於我係唔食菌類嘅關係,啲菇就畀晒我朋友食,佢話幾好食𢰸!

食飽飽就埋單,一個人都係二百文†鬆啲,美國牛柳唻講都算係幾抵食啦!

出咗門口,都係七點半倒,不過已經排晒長龍!!!好彩我哋之前訂咗檯唧!

琥酌

太子西洋菜北街159A地下
2017-01-05
2017-01-09 1696 浏览
店內店外也充滿濃濃日本氣息,燈光昏黃,別有一番風味,裡面有約十張四人桌子還有吧枱,每張桌子都放有數個小火爐。 店內的食材選擇不多,主打「牛吉列御膳」,美國安格斯牛肉盛惠一百七十八個大洋,要再高級一點的還有極黑和牛跟A5和牛。 身為牛魔王到哪裡都要點上牛,牛扒、生牛肉、牛腩等等都食過,這碟吉列牛還真是頭一回接觸。 說明是御膳豈可只有一碟牛肉?小食菇菌、白飯、溫泉蛋(可沾牛肉吃)、熱茶、麵豉湯、椰菜絲,還有六款沾醬,可以任意mix&match 此時店員燃點爐內的火種,示意可以把吉列牛每邊煎三十秒左右,我試過把牛都煎到不同熟度,5秒10秒20秒⋯果然是30秒熟一點口感更好!吉列外層脆脆,假如肉質太生反而不太搭當,兩邊煎香一點,肉質結實而內裡保留一點滑嫩,I like it  醬汁方面我也挺挑嘴的, 我喜歡先點上燒汁再沾上一點粗粒山葵,我覺得這配搭最能挑起牛的鮮味~而且很欣賞這裡的山葵帶有一種很fresh的感覺,滲出攻鼻卻不會很辣的刺激感
店內店外也充滿濃濃日本氣息,
燈光昏黃,別有一番風味,
裡面有約十張四人桌子還有吧枱,
每張桌子都放有數個小火爐。

店內的食材選擇不多,主打「牛吉列御膳」,
美國安格斯牛肉盛惠一百七十八個大洋,
要再高級一點的還有極黑和牛跟A5和牛。

身為牛魔王到哪裡都要點上牛,
牛扒、生牛肉、牛腩等等都食過,
這碟吉列牛還真是頭一回接觸。

說明是御膳豈可只有一碟牛肉?
小食菇菌、白飯、溫泉蛋(可沾牛肉吃)、
熱茶、麵豉湯、椰菜絲,還有六款沾醬,
可以任意mix&match

此時店員燃點爐內的火種,
示意可以把吉列牛每邊煎三十秒左右,
我試過把牛都煎到不同熟度,5秒10秒20秒⋯
果然是30秒熟一點口感更好!吉列外層脆脆,
假如肉質太生反而不太搭當,兩邊煎香一點,
肉質結實而內裡保留一點滑嫩,I like it

醬汁方面我也挺挑嘴的, 我喜歡先點上燒汁
再沾上一點粗粒山葵,我覺得這配搭最能挑起
牛的鮮味~而且很欣賞這裡的山葵帶有一種
很fresh的感覺,滲出攻鼻卻不會很辣的刺激感
2017-01-05 185 浏览
香港第一家食吉列牛嘅鋪頭開咗係太子,四周都瘋傳share呃like!我當然唔汁輸,即刻去試下啦!鋪頭唔大,但裝飾走日式木系路線,感覺幾舒服。二人位其實位置唔大,岩岩好夠放兩個set。小試牛刀,就叫咗個178嘅牛吉列御膳。一個餐會包咗溫泉蛋,自家製漬物,赤味噌湯,日本珍珠米,龍蝦薯仔沙律,椰菜絲沙律同六種特選調料。一份牛切開排好一件件,外表有一層吉列嘅炸層,入面大概係三成熟。店員建議安格斯牛要每面燒三十到四十秒就最適合。附上一人一個嘅小火爐火力好夠,會有小小痴底,但燒得香口。安格斯油脂唔多,但牛味較濃。而且肉質唔韌,又帶小小咬口。六種調味中,我最中意七味椒鹽,小小嘅咸香更能帶出牛嘅原汁原味。柚子胡椒都唔錯,酸中帶小辣,好醒胃。珍珠米上有柴魚絲,飯粒粒分明加上溫泉蛋食就一流了整體感覺幾新鮮,可以一試。睇得出店家嘅用心制作,印象令人深刻嘅一餐。

我當然唔汁輸,即刻去試下啦!
鋪頭唔大,但裝飾走日式木系路線,感覺幾舒服。
二人位其實位置唔大,岩岩好夠放兩個set。
小試牛刀,就叫咗個178嘅牛吉列御膳
店員建議安格斯牛要每面燒三十到四十秒就最適合。
附上一人一個嘅小火爐火力好夠,會有小小痴底,但燒得香口。
安格斯油脂唔多,但牛味較濃。
而且肉質唔韌,又帶小小咬口。
柚子胡椒都唔錯,酸中帶小辣,好醒胃。
珍珠米上有柴魚絲,飯粒粒分明
加上溫泉蛋食就一流了

整體感覺幾新鮮,可以一試。
睇得出店家嘅用心制作,印象令人深刻嘅一餐。
2016-12-28
2017-01-04 1641 浏览
吉列豬就食得多,今晚特登去食一間近來很多朋友推介的吉列牛放左工就去太子,行3分鐘就到門面易認,坐低睇左MENU,選左安格斯牛排有三種醬汁同三種調料提供,醬汁有燒汁,芥末醬同柚子檸醋另外仲有柚子胡椒,WASABI仲有一隻唔記得,不過我比較喜歡燒汁同芥末醬,同牛肉味道好夾,WASABI都OK仲有一個球狀的龍蝦沙律,咬開就會見到大大粒龍蝦肉,肉質都幾爽口。珍球米加鏗魚乾,算典型日式風格。玉子蛋香軟又滑溜。主角就梗係安格斯牛排,表面已經炸好,上碟時都已經有香香的氣味,我自己就比較喜歡熟一點,牛排應該得兩三成熟,每客都付上小火爐不用加油,反覆煎香,之後就可以點醬汁,肉質軟嫩,肉汁都保存到由於可以自己煎,生一點熟一點都可以調節,都算好玩而且同一些較正宗的吉列豬排店一樣,亦付上椰菜絲,加埋WASABI都幾特別閒日晚去都九成滿,吉列牛的確夠焯頭,建議唔想排隊就7 點前去。總括價錢略貴,不過食到特別吉列煮法的牛肉,都算物有所值。
吉列豬就食得多,今晚特登去食一間近來很多朋友推介的吉列牛

放左工就去太子,行3分鐘就到
門面易認,坐低睇左MENU,選左安格斯牛排
安格斯牛肉
有三種醬汁同三種調料提供,

醬汁有燒汁,芥末醬同柚子檸醋
龍蝦薯仔沙律
珍球米加鏗魚乾,算典型日式風格。
珍珠米飯+鏗魚乾
玉子蛋香軟又滑溜。
溫泉蛋

不用加油,反覆煎香,
之後就可以點醬汁,肉質軟嫩,肉汁都保存到
由於可以自己煎,生一點熟一點都可以調節,都算好玩
安格斯牛肉
龍蝦薯仔沙律
2016-12-28 1704 浏览
香脆,外層金黃麵包糠炸得酥脆; 鮮甜,麵包糠下的牛肉是三成熟的生度。吃的時候可隨意地把牛肉放在鐵板上燒至自己喜歡的熟度,麵包糠的脆皮又可以再脆過。無論是單配日本珍珠米飯,或是加 溫泉蛋 及蘸上 柚子胡椒蓉 同吃,味道頓時豐富起來。 其實配吃的醬料還包括 香濃燒肉汁、柚子檸醋、和風芥末汁、粗粒山葵,還有 七味椒鹽。一客 安格斯牛吉列御膳 $ 178 御膳 包括 自家製漬物、溫泉王子、赤味噌湯、日本珍珠米、龍蝦薯仔沙律、菇沙律、蘸醬六款。每客的進餐時間只限 60 分鐘也有這麼多食客願意排隊等候。味道 4環境 3服務 3衛生 4抵食 3.5
香脆,外層金黃麵包糠炸得酥脆;

鮮甜,麵包糠下的牛肉是三成熟的生度。
無論是單配日本珍珠米飯,
一客 安格斯牛吉列御膳 $ 178

每客的進餐時間只限 60 分鐘也有這麼多食客願意排隊等候。

味道 4

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 3.5
2016-12-28 1215 浏览
早在半年前的電視節目「關西攻略」已經留意得到日本新興的吉列牛,但因為關西美食什多,在上一次的關西之旅未能試得到它。但最近發現吉列牛也來到香港,上次在關西試不到,這次來到香港就試一試吧。餐廳位於太子,從地鐵站走過去也只需幾分鐘。幸好一早訂了位子,六點四十五分來到時,門外已有一條人龍,可見其人氣。所以建議大家可考慮先訂位子,而且早一點點來到。餐廳不大,我們被安排到吧枱位置,反而覺得更自成一角,沒有人在旁邊,哈哈。而牆上亦掛了不少裝飾來推介吉列牛。餐牌很簡單,因為套餐只有兩款,是$398的日本A5和牛或是$178的美國安格斯牛肉,而我們選了後者來試一試。成個套餐會一併送上,包括了吉列牛、日本珍珠米、赤味噌湯、溫泉蛋、龍蝦薯仔沙律、調味料、椰菜絲沙律及燒爐。先說一下伴菜的漬物跟溫泉蛋。前者是香菇,酸酸甜甜,很開胃;而後者,我自己將一隻溫泉蛋分了幾個食法,直接吃、將吉列牛蘸來吃、拌著白飯吃,幾個吃法都不錯∼當然少不了主角——吉列牛。吉列牛預先已炸好,但略嫌炸得不夠,建議炸粉多一點及炸多一點,效果應該更佳。而肉質從表面的紋理都看得出是有質素的,油脂分佈均勻。放它在燒爐上,一開始因為燒盆沒有油,是有

餐廳位於太子,從地鐵站走過去也只需幾分鐘。

而牆上亦掛了不少裝飾來推介吉列牛。
美國安格斯牛肉套餐
溫泉蛋、日本珍珠米
美國安格斯牛肉
而肉質從表面的紋理都看得出是有質素的,油脂分佈均勻。放它在燒爐上,一開始因為燒盆沒有油,是有一點點「痴底」,但燒了一會兒,牛肉的油脂令牛肉不再痴底,然後按個人喜好決定燒到幾成熟。

吃下去一點也不韌,但同時也不會覺得很油膩,蘸著六款調味料來吃,個人覺得柚子檸醋的酸甜味跟牛肉最相配!

試了這一次後,大致明白為什麼吉列牛開始在日本流行,亦覺得很值得一試。下一次去日本的時候也要把它列在為食的清單上。
美國安格斯牛肉套餐
美國安格斯牛肉
2016-12-24 250 浏览
係日本食唔到,但今日終於有機會朝聖啦!小店用日式裝飾,簡單又華麗台上已預備左三款醬汁有柚子檸醋、和風芥末同香濃燒汁成個餐有好多款精緻既食物安格斯牛牛既花紋勁既,肥瘦分佈平均!放係爐上每面燒35-40秒就食得啦過程好得意!口感亦都好特別,外層香香脆脆,但內層既牛肉就有燒烤feel ,而且肉汁好多,有濃濃既牛肉味!可以點溫泉蛋食,蛋汁加埋牛肉係另一番滋味!波型果個係龍蝦薯仔沙律好特別又好食!沙律波旁邊既係柚子胡椒、七味鹽同粗味芥末都係用黎配上吉列牛肉食,我就最鐘意柚子胡椒啦,有胡椒既爆發力之外又有柚子既清香!珍珠米飯雖然較乾身,不過味道好好!香味四溢!
係日本食唔到,但今日終於有機會朝聖啦!
小店用日式裝飾,簡單又華麗
台上已預備左三款醬汁
有柚子檸醋、和風芥末同香濃燒汁
美國安格斯牛御膳
成個餐有好多款精緻既食物
吉列美國安格斯牛肉
安格斯牛牛既花紋勁既,肥瘦分佈平均!
放係爐上每面燒35-40秒就食得啦
可以點溫泉蛋食,蛋汁加埋牛肉係另一番滋味!
波型果個係龍蝦薯仔沙律
好特別又好食!沙律波旁邊既係柚子胡椒、七味鹽同粗味芥末
珍珠米飯
珍珠米飯雖然較乾身,不過味道好好!香味四溢!
赤味增湯
美國安格斯牛御膳
吉列美國安格斯牛肉
珍珠米飯
赤味增湯
2016-12-23 227 浏览
今日去左食吉列牛飯。呢間之前已經聽過好出名架啦!今日終於有機會食。叫左個吉列牛肉飯。餐廳好快就上菜,效率搞。服務態度唔錯,侍應會介紹一次點樣煮,食呢個特別的吉列飯。原來吉列牛肉飯有6個唔同既醬可以點,幾貼心,可以食到6種唔同既味道。仲有溫泉蛋,牛肉溝埋溫泉蛋一齊食,好甜。牛肉根本唔洗葉,好食既牛就係食佢既鮮甜味。侍應建議牛肉每邊燒30至40秒,燒得啱啱好,牛肉中間仲有少少紅色,好甜。本身牛肉已經高質,所以齋食牛肉唔點醬,可以慢慢品嘗牛肉既真鮮味。鍾意食牛肉溝埋燒汁,牛肉既甜味會更加特出,柔滑香脆加埋燒汁既味道,好有層次感。牛肉一片一片咁燒,其實幾有情趣,帶女黎一定好有氣氛。珍珠飯可以再濕d,口感仲好!總體黎講,唔洗去日本食,呢度有得食,開心既!
今日去左食吉列牛飯。呢間之前已經聽過好出名架啦!
今日終於有機會食。叫左個吉列牛肉飯。

牛肉一片一片咁燒,其實幾有情趣,帶女黎一定好有氣氛。
珍珠飯可以再濕d,口感仲好!
總體黎講,唔洗去日本食,呢度有得食,開心既!
2016-12-23 202 浏览
之前曾經系社交網站睇過推薦話lee個系首間吉列牛既餐廳新離到港,有好野試唔去試對唔住自己真係因爲我地都幾多人去試新野,所以就叫多個前菜一定有幾多試幾多拼盤望落好骨指,由左至右數起系好似肉鬆醬既生蒜頭,酸酸地既蕎頭同埋醃牛蒡,全部都系日式烹調,好醒胃好推介然後離料,吉列a5和牛餐廳比左哩個裝置去燒和牛,因為未見過哩種食法好新鮮,個個都手機食先可以見到係一set好地道既日本定食,有主食姐係和牛、白飯、麵豉湯,同埋有溫泉蛋做配菜加上七種配料沾和牛食本身和牛已經用左吉列嘅煮法炸好再切咗片, 電器店員介紹我地將生和牛放上頭先個裝置去慢慢燒 ,燒到自己鍾意嘅熟度之後就可以伴飯食, 當我哋再將溫泉蛋撈埋白飯一齊食嘅時候,簡直係極高級嘅享受,除左可以完全品嘗到和牛嘅鮮味,同埋入口即溶嘅感覺,再加埋餐廳提供既七種配料去沾和牛食,完全覺得食飯好新奇完全值得推介,未試過一定要去幫襯下因為唔止service好好,而且食物品質都好高,成個過程同日本燒烤有啲相似,但又係另一種玩法:

因爲我地都幾多人去試新野,所以就叫多個前菜一定有幾多試幾多
瞔物拼盤

然後離料,吉列a5和牛
和式牛吉列御膳(日本a5和牛)

完全值得推介,未試過一定要去幫襯下

2016-11-30
瞔物拼盤
和式牛吉列御膳(日本a5和牛)
2016-12-23 1238 浏览
最近常在臉書看見洗版的吉列牛,一直想試,今日幸好有老友記提早下班才可以試到這大排長龍的熱店~! 太子的琥酌就在警署附近,不難找,走到西洋菜北街看到有人龍的店就是了。 除了一些居酒屋料理,最受注目的當然是和式牛吉列御膳啦!有日本A5和牛或美國安格斯牛兩種,豐儉由人~ 最後選了美國安格斯牛御膳,擺盤相當豐富,由漬物、沙律、湯、安格斯牛、米飯到調料,一絲不苟。 每席都置有小石爐,和風造型精緻,拍照呃Like少不免。在用餐過程中店員也會時常留意小爐裡的火種是否需要更換,值得一讚。 作為主角的美國安格斯牛在上桌前已經過事先處理,外層是炸過的吉列脆皮,裡面是仍然呈嫩紅的生肉,脂肪分佈均勻。上桌後讓食客自行放在小爐子上煎熟,既可享受烹調過程,又可控制生熟程度,增加了樂趣。 石爐傳熱快,放上吉列牛後不需多久已經開始變熟,油分慢慢滲出,散發誘人的脂香肉香,這時就可按照個人喜好決定肉的生熟程度。我喜歡將肉煎得微焦,肉質軟嫩中帶點焦香味最棒,一口咬下還有肉汁淌出,特別喜歡美國安格斯牛牛味夠濃郁! 在煎肉的同時也可以先吃其他配菜,這天琥酌自家製的漬物是香菇,軟滑微咸,很開胃。 呷一口味噌湯

呷一口味噌湯,用的是赤味噌,不會過咸,暖暖的喝了很舒服。

薯仔沙律中混入龍蝦肉,小小一團不怕吃了會吃不下其他美味!

溫泉玉子可以用來當作吉列牛的沾醬,或是拌飯,或單獨吃,完全自由發揮。剛好凝固的溫泉玉子,細滑如一道清泉滑進我的喉嚨,口裡仍殘留著淡淡蛋香,讚!

米飯用上日本珍珠米,粒粒圓潤飽滿,入口香軟,再放上充滿動感的木魚片,和風味極濃。

邊吃邊煎,過程是有趣又享受的,受追捧確實有道理,下次有空再來吧~XD
2016-11-03
  • 美國安格斯牛御膳
2016-12-22 242 浏览
期待很久既一餐,Book 左8點半,要在門外等了10分鐘一睇menu 有點悶,不吸引,吉列牛得2款,我選擇普通$176另外選擇飲品,小食,但由於飲品是罐裝道地飲品,所以太普通,都係選擇一客小食,蟹蓋期待既時刻出現喇,店員細心講解,賣相好靚,肉質都唔錯,麵豉湯好飲(不過冇蓋蓋住所以好快已經凍晒),配一碗白飯,感覺全set嘢乾爭爭,溫泉蛋都冇意思,醬汁器皿不太好,只能點到肉邊位置,而醬汁得幾滴店舖內環境很好,但氣氛沉悶小食選擇亦不多,反而蟹蓋勁好味,暖笠笠
期待很久既一餐,Book 左8點半,要在門外等了10分鐘
店舖內環境很好,但氣氛沉悶
蟹蓋
小食選擇亦不多,反而蟹蓋勁好味,暖笠笠
2016-12-19
蟹蓋
2016-12-20 248 浏览
下午1點去到太子搵食,發現又開咗一堆新食肆, 想來想去, 轉來轉去轉咗45分鐘最後決定入呢間。明知入呢間是要食吉烈牛, 但幾佰元一份唔捨得食又怕中伏, 所以叫set lunch 試一試。 set lunch 選擇唔多, 揀咗最貴嘅鰻魚茶漬飯$118, 然後再揀一個便宜嘅溫泉蛋牛丼飯$78。 牛丼飯無乜特別。 鰻魚茶漬飯好食,食之前有人介紹點樣食,侍應 有山椒粉俾你點鰻魚食, 山椒與鰻魚原來是搭檔。食茶漬飯另有自製漬物 附送, 有蒜頭、 蕎頭和牛蒡,爽脆入味👍。兩個餐嘅飯和料都多,食完實夠飽。 餐飲主要是罐裝飲料, 可加$10 轉特飲 , 未試過蝶戀花, 所以叫咗杯蝶戀花梨子梳 打😋好靚喎!同樣嘅餐放咗喺銅鑼灣和尖沙咀應該貴三、 四成。我下次要嚟食一次吉烈牛。
蝶戀花梨子梳打
鰻魚飯
鰻魚茶漬飯套餐
  • 鰻魚茶漬飯
2016-12-20 232 浏览
黎呢間餐廳之前唔知道係「自私迷你燒」,坐低見到個個枱面放置一盤盤嘅吉列生牛 心打左個突'咁厚身點生食😶'之際望見佢...一切心結都解開💖 原來如此😝傾向美國牛嘅我揀左美國安格斯牛肉。個餐牌會介紹埋個汁 同埋調味 好細緻👏🏼我知道塊牛煎30秒至1分鐘就perfectly ready 但最近愛食較熟嘅我就由佢煎耐啲 再點下生蛋漿 好香好正食食下我食到煎鴨/鵝肝嘅感覺 應該就係油脂嘅香味😌點下呢樣點下嗰樣調味 好過癮。豉油就冇食 因為會太咸。bar 位置放滿日本酒🍶🍶🍶🍶🍶盡興喇今晚 唯一希望用餐時間長啲就仲好 有少少唔夠時間食嘅壓力🙊
個餐牌會介紹埋個汁 同埋調味 好細緻👏🏼
牛吉列御膳
bar 位置放滿日本酒🍶🍶🍶🍶🍶
雖然呢到出名係吉列牛不過同事食完返黎大讚lunch高質今日放假專登黎食。假日lunch人流都多 嘿嘿格局裝潢頗日系,坐得舒適!order了牛盛同鰻魚茶漬上定食。嘿嘿先說牛盛,A5和牛,澳洲和牛,麵鼓湯,漬物。非常豐盛,等爐熱了才放牛,每邊燒2-3分鐘反轉再燒2-3分鐘日本和牛油脂口感非常好,澳洲和牛就比較有咬感7成左右半溶化,兩款同樣牛味濃郁!就咁食味道已經不錯不過總共有六款調味,侍應有講解過,袖子胡椒、芥末醬等等珍珠米黏韌,口感一流,嘿嘿非常有驚喜既鰻魚茶漬上定食。份量十足,診熱食每一件都好肥美厚肉多汁而不油膩第一食。直接食,個人偏好淨食原汁原味,因為秘製鰻魚汁甜而濃每一片鰻魚都燒得剛剛好,魚肉鬆軟,珍珠米軟身,非常岩口味。嘿嘿第二食。 加入喜愛的調味料,然後食用。嘿嘿第二食,加入茶漬湯,但不會將鰻魚的香味沖淡。下一次會黎食有名氣既吉列牛。嘿嘿
雖然呢到出名係吉列牛

不過同事食完返黎大讚lunch高質

今日放假專登黎食。假日lunch人流都多 嘿嘿
格局裝潢頗日系,坐得舒適!

order了牛盛同鰻魚茶漬上定食。嘿嘿
先說牛盛,A5和牛,澳洲和牛,麵鼓湯,漬物。

日本和牛油脂口感非常好,澳洲和牛就比較有咬感

7成左右半溶化,兩款同樣牛味濃郁!就咁食味道已經不錯

不過總共有六款調味,侍應有講解過,袖子胡椒、芥末醬等等

珍珠米黏韌,口感一流,嘿嘿
非常有驚喜既鰻魚茶漬上定食。

份量十足,診熱食每一件都好肥美厚肉多汁而不油膩

第一食。直接食,個人偏好淨食原汁原味,因為秘製鰻魚汁甜而濃

第二食。 加入喜愛的調味料,然後食用。嘿嘿
第二食,加入茶漬湯,但不會將鰻魚的香味沖淡。

下一次會黎食有名氣既吉列牛。嘿嘿
2016-12-03
午餐
2016-12-20 218 浏览
之前成日full booking 呢日甘好彩吾洗排隊即刻去試 餐廳內既2款牛肉都點左各一 A5和牛肉質軟滑 燒30-40秒岩岩好 配上醬料非常好吃 安格斯牛肉比較硬 食落口冇A5和牛個種有牛肉脂肪既感覺 蟹蓋既蟹肉味比黑松露味蓋過左