餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2021-10-07 77 浏览
平時坐巴士經過銅鑼灣百德新街個邊,都會發現呢個間印尼小店,店前放左各色各樣獨立包裝食物,一直以為係專賣印度零食的鋪頭。但原來前面係賣零食後面係一間小餐廳。見到個價錢都合理,所以就入去一試!-香茅椰糖薑蜜-箭葉果混桔蜜本身想叫賣相好吸引嘅沙冰,但係好似作感冒,就想叫左熱飲。好驚喜地,呢到有得叫舒緩感冒的特色熱飲,唔甜,仲要飲落好暖好舒服。-燒雞三色飯個賣相好特別,有3色小山飯堆,係薑黃飯,椰汁飯,班蘭飯。雖然睇落好似好少飯咁,但2個食岩岩好。個燒雞燒到好脆再加上少少辣,食落好嘢味。-虎蝦花膠湯配米粉有花膠一定要叫黎try try 。真心估唔到花膠好大一塊,仲3隻蝦!!好抵食-牛肉沙嗲(三串)個沙嗲汁一流,加埋牛肉燒少少焦,食完好想叫多碟。

-香茅椰糖薑蜜
-箭葉果混桔蜜

-燒雞三色飯
個賣相好特別,有3色小山飯堆,係薑黃飯,

-虎蝦花膠湯配米粉

-牛肉沙嗲(三串)
個沙嗲汁一流,加埋牛肉燒少少焦,食完好想叫多碟。
2021-09-28
2021-09-29 67 浏览
都唔知幾時有得去旅行,我平時都好鍾意去東南亞,因為夠平又夠重口味。好多東南亞菜都食過晒,但印尼野又真係唔係度度都有,所以今次就黎呢間有勁多好評嘅印尼餐廳食吓原來佢呢度唔止係餐廳,門口仲擺賣咗好多印尼小食,好想可以掃晒佢黎食!餐牌十分之好,因為每款食物都有圖,方便我呢啲唔太熟悉印尼菜嘅人。我同朋友咩都想試,所以就叫咗個烤雞三色飯,同埋炒貴刁,仲叫咗個串燒,一杯野飲同埋甜品呢個主食十分之打卡-able! 色彩繽紛嘅飯唔係得個樣,係真係有唔同味道,所以就咁食飯都覺得好夠味。個烤雞係超級超級好食,外皮脆之餘,仲有好香濃嘅調味,但香料味唔會過重,所以香港人都好接受倒!炒貴刁係餐廳嘅必食推介,佢有陣幾特別嘅味,似係食緊好食嘅印尼撈麵,再香好多同健康好多。佢亦有加咗唔少炸蔥,令成碟炒麵更加開胃,好快就食晒成碟lu牛肉沙嗲嘅肉都大大舊,個沙嗲醬係有好多花生碎,唔會好咸,我點滿晒成舊肉咁食,十分滋味班蘭沙冰同上海刨冰都起咗個好重要嘅作用,就係解辣!我好鍾意佢啲野好大杯,所以食完成餐飯都唔會頸渴,仲有飲剩少少,食完慢慢飲回吓氣~好開心香港有啲咁有特色嘅小店,希望店家繼續努力帶美食俾香港人~

2021-09-27 53 浏览
平時經過完全無留意原來有間餐廳,今次都係因為舊同事先知,佢帶我到呢邊食飯!午飯時間都偏多人,要等一陣,都幾多印尼姐姐幫襯,所以都覺得正宗印尼炒飯唔會太乾,串燒有咬口又唔會乾身,炒飯又唔會油立立!唔錯滑雞班蘭飯飯帶有班蘭椰香,軟熟微甜雞肉似海南雞!好滑,有彈性!好大碟,份量多於一個女仔可以share食,超飽馬拉盞通菜呢個比較辣,我唔太食到同偏咸,不過好大碟其實整體係水準之作,份量又多推比附近返工人士!
平時經過完全無留意原來有間餐廳,
今次都係因為舊同事先知,
佢帶我到呢邊食飯!

午飯時間都偏多人,要等一陣,
都幾多印尼姐姐幫襯,所以都覺得正宗

印尼炒飯

唔會太乾,串燒有咬口又唔會乾身,
炒飯又唔會油立立!唔錯

滑雞班蘭飯

飯帶有班蘭椰香,軟熟微甜
雞肉似海南雞!好滑,有彈性!
好大碟,份量多於一個女仔
可以share食,超飽

馬拉盞通菜

呢個比較辣,我唔太食到
同偏咸,不過好大碟
其實整體係水準之作,份量又多
推比附近返工人士!

午餐
2021-09-20 111 浏览
同同事放工去銅鑼灣睇基路仔,睇完向附近見到間門口好多小食,糕點既印尼餐廳,初初係比門口食品吸引過去,之見到餐牌。。價錢合理,向銅鑼灣區應該都算平🤔🤔所以就決定試下佢,入到去環境都有特色。我哋兩個人叫左兩樣野同飲品,都食唔曬,男仔應該夠飽。黑糯米特飲。椰汁味重,糯米煙韌。。香茅椰糖薑蜜。有驚喜,唔太甜,順口唔辣,有潤喉既感覺左邊係燒雞班蘭尖塔飯,由於我唔食辣冇點佢個汁,雞身係甜甜地,幾入味,生菜包住嚟食好fresh。。。右邊係三重芝士炸碎雞撈麵。。我竟然唔記得印尼撈麵係辣既🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,但估唔到wo,有驚喜雖然有啲辣,但都食到,加埋芝士中和返好惹味,正

所以就決定試下佢,入到去環境都有特色。

我哋兩個人叫左兩樣野同飲品,都食唔曬,男仔應該夠飽。

黑糯米特飲。椰汁味重,糯米煙韌。。

香茅椰糖薑蜜。有驚喜,唔太甜,順口唔辣,有潤喉既感覺

• 燒雞班蘭尖塔飯
2021-09-19 58 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅斑斕葉印度餐廳雖然睇落唔太顯眼,但食物質素都幾有驚喜。而且夜晚七點左右去到居然滿座到要等幾個字先有位,人潮洶湧。巴東班蘭尖塔飯賣相非常之宏偉,粒粒分明嘅飯配上班蘭嘅香味非常夾。牛肉嘅肉質鮮嫩,醬汁亦都好香濃,撈飯一流。燒雞花膠湯粉皮燒雞好大舊,分量十足,而且雞肉亦都好滑。花膠湯就比較清淡,粉皮都有一定嘅份量,夠厚實。羊肉沙嗲串燒羊肉好爽口彈牙,沙嗲汁好濃郁,無論係賣相定係味道都一流。斑蘭沙冰|印尼咖啡涼粉冰值得一試!

巴東班蘭尖塔飯

燒雞花膠湯粉皮

羊肉沙嗲串燒
羊肉好爽口彈牙,沙嗲汁好濃郁,無論係賣相定係味道都一流。

斑蘭沙冰|印尼咖啡涼粉冰
值得一試!
2021-09-17 152 浏览
📌從來都冇食過印尼菜,朋友話要去試下🤗去到先知,原來銅鑼灣糖街呢邊有好多好地道嘅🇮🇩印尼餐廳,幾有特色,第一次食完全冇idea😂🔸印尼小食拼盤 $88有炸秋葵,炸雞,燒雞翼,炸豆腐同埋黃豆餅。炸物嘅炸粉有落咗少少椒鹽,食落少少鹹香,唔錯😛炸雞最好味,香脆冇骨啖啖肉,好juice, 正😍燒雞翼肉質都幾滑,炸秋葵好清新,而黃豆餅口感好奇怪,炸豆腐就偏油酸酸地,呢兩樣唔啱食😂🔸巴東牛肉花膠湯粉皮 $68巴東牛肉喺印尼係好出名的,牛肉好淋好入味,味道幾好😋而個花膠湯粉皮,個湯好足料,好有雞湯味,花膠有兩大塊,吸收曬湯嘅精華🤩粉皮入口好滑溜,飲完個湯完全唔口渴,讚😛👍🏻🔸雞肉沙嗲3串 $48雞肉嫩滑,沙嗲醬係靈魂所在,花生味濃帶微辣,幾好🔸青檸梳打 $28解渴一流😍😍💫餐廳鋪位細細間,都幾乾淨,係逼咗少少,當日冇book位,等左15分鐘左右,呢到係落單俾咗錢先上菜嘅,食物整體好大份,味道唔錯,幾抵食😋呢間餐廳門口仲有賣下d印尼小食,好多人幫襯🤗

🔸印尼小食拼盤 $88

🔸巴東牛肉花膠湯粉皮 $68

🔸雞肉沙嗲3串 $48
雞肉嫩滑,沙嗲醬係靈魂所在,花生味濃帶微辣,幾好

🔸青檸梳打 $28
解渴一流😍😍

• 炸雞
  • 巴東牛肉飯
  • 花膠湯粉皮
🥩燒牛仔骨花膠粉皮 💵88🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀首先湯底無我想像中杰,但個味有重重既花膠味,有2塊大花膠同埋好多粉皮,粉皮整到勁似腸粉既樣😆而牛仔骨煮得勁腍同埋好入味,個汁鹹鹹帶少少🤏🏻辣味~🍗燒雞班蘭尖塔飯 💵98🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀好可愛既尖塔飯,第一次食班蘭飯,有眼前一亮既感覺!個飯有班蘭味同時有油香味,食落口感軟熟🤩平時我唔會食咁多飯,今次竟然食唔停🤣而燒雞超大隻,配埋個汁,好野味,個汁就甜甜地、酸酸辣辣、帶有啲苦澀味,但係燒雞既肉質就有啲鞋🤫🍢牛丸沙嗲三串 💵48🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 夢寐以求嘅Bakso ,即係牛丸串🍢,話說我一個好鍾意既YouTuber 係印尼人,佢介紹Bakso好好食😋果然無令我失望,本身已經用醬汁去燒過再比客人沾沙嗲醬食,沙嗲汁有另一種風味,唔似平時香港人食既味,入面有檸檬葉味,亦有啲似香茅味,我同朋友偏向唔沾沙嗲醬食🤣🤣🍢雞肉沙嗲三串 💵48🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 雞肉肉質勁嫩滑🤤本身已經用醬汁去燒過,個醬汁帶有甜味,唔使配沙嗲醬醬食都好食👍🏻🍹椰汁冰 💵38🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀👏🏻超級大杯同埋勁重椰子味,因為係沙冰關係,好快就溶,令到個味道變淡左~🥑牛油果

🥩燒牛仔骨花膠粉皮 💵88

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🍹椰汁冰 💵38

🥑牛油果沙冰 💵48
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
👏🏻超級大杯,啜頭一啖勁重朱古力味🍫,再啜啜下就勁有牛油果味🥑鍾意食牛油果既食貨,一定會鍾意飲依杯野❤️

☀️整體而言,店員服務💯,雖然我book左枱但朋友未到,仲要撞正晚飯時段,但佢地都比我入座等🥺印尼菜款式勁多,有選擇困難既食貨一定有排揀😏另外價錢又唔貴味道又好食😋
2021-09-14 58 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣行街,見到有間賣印尼小食嘅店,小食嘅種類多同埋價錢平,所以停低睇一睇,望真啲原來係一間主打印尼美食嘅餐廳,剛好同朋友都未食晚餐,所以就坐低試試。餐廳由印尼人主理,餐單菜式有特色,可以俾食客食到傳統印尼風味,我朋友叫咗燒雞班蘭尖塔飯、三重芝士炸碎雞撈麵、香茅椰糖薑蜜同黑糯米特飲。燒雞班蘭尖塔飯,整體賣相好吸引,燒雞塗上甜甜的醬汁,單食都好惹味,旁邊仲有個以洋蔥、辣椒、魚露、青檸等調製而成的醬汁,點埋個醬汁就更開胃!侍應仲好貼心咁附上手套,我同朋友用生菜包住班蘭飯同燒雞,再點醬汁,食落好清新同滋味!三重芝士炸碎雞撈麵,呢個撈麵就係大家熟悉嘅印尼撈麵,配上邪惡嘅三重芝士同炸到好脆身的炸雞,完全係重口味之選!餐廳仲有提供好多不同嘅特色飲品,香茅椰糖薑蜜適合怕凍體質人士飲用,而黑糯米特飲用左椰汁、黑糯米、椰糖漿調配而成,飲落好飲又解辣!

2021-09-13 136 浏览
銅鑼灣鬧市原來都有非常之地道嘅印尼菜舖頭有印尼姐姐打理, 門口擺咗好多印尼小食同埋印尼糕點。我買咗幾舊千層糕返屋企食 都幾好食口感煙韌唔會太甜有淡淡嘅椰漿味推薦除此之外我仲坐低咗食嘢 叫咗兩個主食兩杯飲品同一串串燒。原條魚花膠湯粉皮88蚊性價比非常高,條魚好大條,魚皮炸到脆咯咯,裏面啲肉仲係非常嫩滑。花膠有兩大塊,好厚身。滋補之選。印尼四大天王飯78蚊四大天王飯有雞肉,巴東牛肉等等。好抵食!食肉獸必點!雞肉沙爹三串四十八蚊 雞肉串燒嘅雞肉燒得剛好, 啲肉仲好juicy嫩滑,面頭有少少焦脆。加埋個沙爹醬,高質推介!牛油果沙冰48蚊有少少似牛油果味嘅豆漿,好creamy箭葉果混桔蜜 28蚊我最推薦嘅一款飲品! 好開胃,甜甜地,有啲似柑桔,但係又比柑桔多咗一陣特別嘅味道。
銅鑼灣鬧市原來都有非常之地道嘅印尼菜

舖頭有印尼姐姐打理, 門口擺咗好多印尼小食同埋印尼糕點。

除此之外我仲坐低咗食嘢 叫咗兩個主食兩杯飲品同一串串燒。

原條魚花膠湯粉皮88蚊

印尼四大天王飯78蚊
四大天王飯有雞肉,巴東牛肉等等。好抵食!食肉獸必點!

雞肉沙爹三串四十八蚊

牛油果沙冰48蚊
有少少似牛油果味嘅豆漿,好creamy

箭葉果混桔蜜 28蚊
回歸無飯家庭既生活,平日最多係西餐/日本菜,所以間唔中食下東南亞野中和下,有日放工前search下附近有咩印尼餐廳,見斑蘭葉印尼美食幾多好評,就試下啦😆講下兩個人食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 印尼小食拼盤 ($88)次次食親泰國菜十次都有八次都會叫小食拼盤,因為咩都有,試到多d野😝 今次黎到印尼餐廳,都係揀左拼盤,因為有幾款小食幾少見!我地會形容呢個小食拼盤好fusion,有港式既味道(i.e. 炸豆腐、烤柚子雞翼),都有日式既味道(i.e. 炸秋葵,是秋葵天婦羅無誤,哈哈) 而淨低既兩款小食就係重印尼特色既,炸碎雞炸漿碎而不散,好香脆啊!而炸黃豆餅既質感就有芋頭糕既質感,食到粒粒完整黃豆喺入面~➿ 印尼四大天王 ($78 + $15)又係唔洗點諗既選擇,哈哈😆 四大天王有巴東牛肉、酸辣倉魚、斑蘭雞、沙嗲醬通菜,巴東牛肉炆得好入味,而通菜上既沙嗲醬好香花生啊,仲有少少鮮味,幾特別🙂 班蘭控一定要轉配班蘭飯啊,第一次食到真係有班蘭味既飯,表示滾動~➿ 燒雞花膠湯粉皮 ($88)燒雞肉質唔乾柴,味道都唔錯👍🏽 而最有驚喜既係花膠湯,湯頭既厚度一飲落去就知道有幾真材實料,又有螺片,「好膠質」,真心超高

講下兩個人食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 印尼小食拼盤 ($88)

而炸黃豆餅既質感就有芋頭糕既質感,食到粒粒完整黃豆喺入面~

➿ 印尼四大天王 ($78 + $15)

➿ 燒雞花膠湯粉皮 ($88)
燒雞肉質唔乾柴,味道都唔錯👍🏽 而最有驚喜既係花膠湯,湯頭既厚度一飲落去就知道有幾真材實料,又有螺片,「好膠質」,真心超高質!😋

➿ 牛油果沙冰 ($48)
➿ 椰汁沙冰 ($48)
兩杯沙冰都大大杯,好消暑😌 沙冰打得好幼細~ 椰汁沙冰仲食到椰子碎添🥥
加左朱古力醬既牛油果沙冰🥑係邪惡既,甜甜der~ 兩種味道都飲得到!
2021-09-02 2271 浏览
餐廳主打印尼美食,門外仲有售賣印尼小食添。價錢親民,而且QR code落單,食物款式花多眼亂,睇左好耐就揀到食咩,因為心大心細好多野想食。晚市7點半左右到,已經full哂,邊食都邊keep住有食客入。叫左燒雞椰漿飯($88),燒牛仔骨花膠湯粉皮($78),芝士炸碎雞($48),雜錦冰,珍多冰。椰漿飯混有魚仔、香茅,睇落d飯白色,但原來係帶辣,一開頭唔辣,但之後辣味就出現,唔鍾意食辣既朋友,可以叫薑黃飯/班蘭飯,顏色仲鮮艷靚添。燒雞外皮脆,半飯雞有雞髀有雞翼部位,肉嫩,咬落有汁唔乾,讚。伴碟仲有炸豆腐、青瓜片、蕃茄,仲有辣醬。驚食到骯髒,可以問侍應拎手套添。尼到既花膠湯粉皮必叫,花膠湯超濃郁,花膠既份量亦唔少,飲完個嘴黏黏地,充滿骨膠原。粉皮滑嘟嘟,食幾件已經好有飽足感。燒牛仔骨有3件,每件都塗上蜜糖燒製,甜絲絲,肉唔會好un。炸雞估唔到有驚喜,外皮炸到好脆,係脆卜卜既口感。d肉完全唔乾亦唔鞋口,放耐左先食,一樣熱辣辣,如果芝士熱溶就更perfect。飲品種類有好多,熱飲都有好多特別整少見款,選擇亦好有彈性。珍多冰好重椰奶味,少甜剛剛好,綠色既係椰子味軟條。而雜錦冰就揀左走甜,2者相比確

燒雞椰漿飯

花膠湯粉皮

燒牛仔骨

燒牛仔骨有3件,每件都塗上蜜糖燒製,甜絲絲,肉唔會好un。

芝士炸碎雞

雜錦冰

而雜錦冰就揀左走甜,2者相比確實冇咁甜。有牛油果、涼粉條、椰條等,拌勻後飲用口感更豐富。

整體,個花膠湯好值得再回頭食,而且好少有正宗印尼餸菜。肉類食物烹調得好好食。餐廳仲播住印尼歌添,好洗腦。
2021-09-01
燒雞椰漿飯
花膠湯粉皮
燒牛仔骨
芝士炸碎雞
雜錦冰
  • 燒牛仔骨花膠湯粉皮
2021-09-02 72 浏览
Wanna be green today? 🤱. 想體會下變綠係咩感受唔一定要戴綠帽既,嚟班蘭葉食地道印尼菜同樣可以!一去到餐廳先來杯班蘭沙冰($42),滿滿既梛香配合班蘭汁同煉奶真係好邪惡!員工力推既巴東燒倉魚飯($148)皮脆肉汁多,點埋上菜時奉送既特色甜醬可謂出奇地配合!破乳鴿雜菜飯($128) 鴿皮上掛住滿滿既肉鬆,一搣開脆脆外皮就係媲美沙田乳鴿嘅鴿肉,唔算超級細嫩但勝在惹味同整體層次豐富。不得不讚額外奉送嘅辣椒汁,辣得來好醒胃兼配合鴿肉!印尼小食拼盤($88)最愛反而係睇落最整既炸雞,炸粉薄得來又保持到鬆脆兼肉滑,真係功力少d都整唔到,下次來我應該只會單點炸碎雞($38, fyr~) 一項as小食,慳返我個胃啲位😂好似嫌間野,我本人同成個post唔夠綠咁,我個fd最後仲嗌多左碟馬拉盞炒秋葵($68),well 係依度嗌綠色嘅嘢果然唔會有伏,鐘意食秋葵既人應該會爆鐘意食呢碟嘢,個配搭好有驚喜,有好似蝦醬既汁做底,大愛,無得輸!我願意為依個餐廳做一個綠既人💚
Wanna be green today? 🤱

• 巴東燒倉魚飯
  • 破乳鴿雜菜飯
  • 馬拉盞炒秋葵
  • 班蘭沙冰
2021-09-01 200 浏览
🍽牛仔骨花膠雞湯粉皮、巴東牛肉花膠雞湯粉皮餸同粉皮係分開上既牛仔骨燒得幾香,充滿厚身偏甜既醬汁雖然燒得香但d肉仲係腍身👍🏻 巴東牛肉好夠味,味道正宗,都正花膠雞湯好足料, 有✋🏻手掌甘長既花膠同螺片,個湯都好濃郁,稍嫌d粉皮太大塊同厚身正價比高👍🏻🍽 串燒-燒鱔,大啡菇醬燒鱔同大啡菇, 鱔厚肉多汁,店家燒得剛剛好,好味👍🏻但留意返價錢都幾貴好少食菇既串燒,呢個啡菇食落有些少草青味,唔太like 串燒跟左碟沙爹花生醬,我覺得同鱔唔夾,會蓋過魚既鮮味,個醬都係跟返肉比較適合🍽珍多冰正宗珍多冰係要用椰糖,椰糖,椰糖! 非常之重要店家係用左椰糖👍🏻, 但d斑蘭粉條唔係太好味,所以一般般🍽三重芝士炸碎雞撈麵雖然寫碎雞,其實炸實係炸雞塊,都幾大舊,絕對唔碎炸得好脆口,味道還可以,無特別經驗身為芝士迷, 對於呢個芝士撈麵好有期待但希望越大失望越大😔芝士分量係算多既,店家應該有用火槍燒一燒d芝士,但明顯唔夠,所以食落口d芝士係一舊舊,完全無拉絲既效果知道自己食緊舊芝士,但無乜芝士味都無深究’三重’芝士究竟係邊三重為芝士而叫既朋友🙅🏻‍♀️唔推撈麵同印尼撈麵係一樣,調味比印尼撈麵淡少少伴碟有辣椒醬, 辣度
🍽牛仔骨花膠雞湯粉皮、巴東牛肉花膠雞湯粉皮

餸同粉皮係分開上既
牛仔骨燒得幾香,充滿厚身偏甜既醬汁
雖然燒得香但d肉仲係腍身👍🏻
巴東牛肉好夠味,味道正宗,都正
正價比高👍🏻

🍽 串燒-燒鱔,大啡菇

好少食菇既串燒,呢個啡菇食落有些少草青味,唔太like

🍽珍多冰

正宗珍多冰係要用椰糖,椰糖,椰糖! 非常之重要
店家係用左椰糖👍🏻, 但d斑蘭粉條唔係太好味,所以一般般

🍽三重芝士炸碎雞撈麵

雖然寫碎雞,其實炸實係炸雞塊,都幾大舊,絕對唔碎
炸得好脆口,味道還可以,無特別經驗
身為芝士迷, 對於呢個芝士撈麵好有期待
但希望越大失望越大😔
知道自己食緊舊芝士,但無乜芝士味
都無深究’三重’芝士究竟係邊三重
為芝士而叫既朋友🙅🏻‍♀️唔推
撈麵同印尼撈麵係一樣,調味比印尼撈麵淡少少
伴碟有辣椒醬, 辣度都幾勁🌶🌶,起碼中辣以上,幾過癮,唔食得辣既朋友建議唔好掂😂

🍽炒秋葵

本身麻麻秋葵,同行鐘意食秋葵既朋友覺得幾好食
熟既程度剛剛好,唔會太唸仲爽口
唯一係太多油,食到最尾要滰下d油

💁🏻‍♀️總括而言,係銅鑼灣係CP值高既印尼餐廳,但多過兩個人既gathering就唔太建議,因為餐廳比較細,要gathering 傾下計既話 會坐得唔係甘舒服
同唔太滿意餐具唔太乾淨

燒牛仔骨花膠湯粉皮
  • 牛仔骨花膠雞湯粉皮
  • 巴東牛肉花膠雞湯粉皮
2021-08-31 104 浏览
自問都係半個為食之人,中意周圍試下唔同菜式,但就從來冇食過正宗印尼菜。餐廳位於銅鑼灣糖街,好就腳。佢提供好多唔同菜式,樣樣都想試,選擇困難症又發作。 啦斯啦媽班蘭飯 Indonesian assorted pandan rice 炸雞炸得好脆幾好味,配上香濃既班蘭飯,好開胃。餐廳除左班蘭飯外,仲有黃薑飯同椰汁飯,有機會可以試下。 不過伴碟既炸豆腐同炸黃豆餅就唔太啱我口味。 黃薑破雞雜錦飯 Turmeric fried broken chicken with rice and vegetables 燒雞夠入味,皮香又脆,唯一可挑剔係有部份肉比較鞋口。右下角嗰個紅色醬幾好味,但真係比較辣,點少少就夠。 牛肉沙嗲串燒 Beef satay 牛肉串燒好味,令人驚喜既係佢個醬,甜甜地同牛肉好夾,將牛肉既味道提高到另一層次,不過唔點醬亦好夠味。 班蘭沙冰 Pandan Smoothie 幾乎枱枱都有叫沙冰,必點! 大大杯好抵飲,冇乜冰粒,班蘭味濃,全靠佢先可以解下辣。 另外,隔離枱叫左牛油果沙冰都好吸引,睇落好濃郁棉滑,下次可以試。 箭葉果混吉蜜 Arrow fruit ta

牛肉沙嗲串燒 Beef satay

班蘭沙冰 Pandan Smoothie

箭葉果混吉蜜 Arrow fruit tangerine with honey
幾特別,有檸檬,桔仔同印尼既箭葉果,味道幾清新,可惜比較甜 。

整體黎講算比較特別既一餐,身處香港依個美食天堂,就算即使啲外國地道菜式未必適合本地人口味,人一世物一世都應該試下既。如果怕啲菜式太過地道,可以試下佢個印尼炒飯,眼見最少都兩三枱食緊。另外,餐廳門口擺左好多唔同種類既印尼小食同甜品,都keep住有人幫襯,有興趣可以試下。
2021-08-29 149 浏览
今日去開銅鑼灣搵食,見到有間印尼餐廳有條小人龍,其實本身想試印尼菜好耐,覺得佢地D野食鮮艷吸引,只係未有機會食,於是就決定等一等試呢間!等左15分鐘終於入得啦!入到去全場滿座咁濟,餐廳好有印尼熱帶風情,木造既裝橫配試竹藤既燈光。未入座前已經被佢餐牌既食物吸引,其一係佢D 野食真係地道印尼菜,好似班蘭飯,烤魚等,其二係有見到少見既花膠雞湯粉皮,我係超鐘意呢個配搭,養生又鮮味。於是我地叫左總統古法燒飯,印尼花膠湯班蘭雞粉皮,牛油果沙冰,班蘭沙冰同烤秋葵。聽店員講古法燒飯要等10-15分鐘。先黎係花膠班蘭雞湯粉皮,望到濃濃既花膠湯底,睇得出充滿骨膠原,而家花膠係超級大塊同份量好多,估唔到呢個價錢可以食到呢個份量既花膠,而且一樣滑而鮮甜,冇腥味,未開始食雞已經食左半碗。雖然唔太知點鮮叫班蘭雞(食落係冇班蘭味既),但雞都係鮮甜嫩滑,反而係點左佢自家製薑蓉好味倍增,少少辣但更加調出鮮味。之後就試埋牛油果沙冰同班蘭沙冰,餐廳既野飲份量都係大大杯,牛油果沙冰再加上印尼地道既黑糖蜜,初頭以為好甜,但飲落反而令牛油果既甜味更有層次,非常解渴清涼。班蘭沙冰我就好中意,因為班蘭味真係好濃,而我男朋友就有點怕怕

之後就試埋牛油果沙冰同班蘭沙冰,餐廳既野飲份量都係大大杯,牛油果沙冰再加上印尼地道既黑糖蜜,初頭以為好甜,但飲落反而令牛油果既甜味更有層次,非常解渴清涼。班蘭沙冰我就好中意,因為班蘭味真係好濃,而我男朋友就有點怕怕。

炸秋葵上場,就算喺日本餐廳通常都係見燒秋葵,好少見炸秋葵,所以中意秋葵既我就專登試下,一食落去,炸漿做到好香脆可口,睇落去炸得唔均勻,事實上炸漿份量岩岩好,如果唔係就搶走秋葵既爽脆,炸漿係有少少咸香似係用蛋黃炸,所以更加香口,秋葵黏黏既質感配上蘇脆既外層,好好既配搭。
等左10-15 分鐘,終於到傳說中既總統炒飯,我男朋友揀佢,貪佢咩都有 ,又有雞,又有飯,同試到印尼炸物。 份量真係升lv 地好大份,我諗佢要等既原因係因為個包飯原來好似粽咁,包左佢再去烤焗,程序十分有心機。炸物有黃豆餅,炸雞,炸豆腐,再配上辣小魚乾。個粽更加有驚喜,原來入面係包左海鮮好似魷魚仔,小魚乾,青椒紅椒香葉等,睇落就好好食。一入口,原來係超級辣
好似食麻辣火鍋咁,好辣但好惹味好食 我都試左個黃豆餅,感覺好特別,係真係有好濃既豆味,唔係麵粉。
Overall, 呢間餐廳D野食又特別又高質 ,店員都好有禮貌,有機會會再去多次。
2021-08-18