餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

2021-03-26 268 浏览
<重慶大廈印度嘢🥴🇮🇳>#露比覓食尖沙咀 #露比吃料理第一次去重慶大廈食嘢,呢間係氣氛唔錯嘅印度餐廳,適合一班fd一齊去食🤣-🌟Tandoori Platter🍖 $168 (6/10)呢個混合肉拼盤都唔算好大🤔有魚塊、tandoori雞塊、羊肉卷同chicken tikka各二,啱晒我哋2個share😛味道方面會最中意魚~魚肉都幾滑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🌟印式煮羊肉 $108 (6/10)選了中辣完全冇辣味😂😂應該揀大辣的LOL 但香料味好重,好香,同腍腍嘅羊肉好夾,如果羊肉臊d就正,我鐘意臊d🤣🤣🌟Mango Lassi (6/10)唔會好甜,送惹味印度野的確唔錯的😗-📍 珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖

<重慶大廈印度嘢🥴🇮🇳>
#露比覓食尖沙咀 #露比吃料理

味道方面會最中意魚~魚肉都幾滑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🌟印式煮羊肉 $108 (6/10)

選了中辣完全冇辣味😂😂應該揀大辣的LOL

🌟Mango Lassi (6/10)

唔會好甜,送惹味印度野的確唔錯的😗
📍 珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)
地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
今次第一次同朋友一齊去食,環境乾淨清潔優雅,讓人食得好舒適D餸亦刻意貼近香港人口味,slide dish叫咗香烤雞片,main dish叫咗魚同butter chicken ,最後嗌埋芝士烤餅同蒜蓉烤餅,全部都好淋好香,亦唔會話好喊好重口味。另外個印度奶茶非常特別,同泰國/其他地方嘅好唔一樣,D奶好滑好純。而且去到最後個店主仲送咗一個餅仔我哋食,係我試過最好味同埋人情味嘅印度餐廳!之後一定再帶多啲朋友幫襯!
今次第一次同朋友一齊去食,環境乾淨清潔優雅,讓人食得好舒適
之後一定再帶多啲朋友幫襯!
2021-03-20
  • 印度奶茶
重慶雖然有好多印度餐廳,但香港人通常來來去去都係去某兩間,最近去左一間從未去過嘅印度餐廳就俾倒好深刻印象我,因為啲咖哩比起香港好多印度餐廳都要辣,唔會特登較到冇咁辣咁,似返印度人食開嘅辣度,最重要係店面都比較乾淨同企理,食得更放心。講緊嘅就係珍珠皇宮,佢喺重慶大廈1樓,喺地下中間看更位後面就有樓梯上去。哩度嘅定價比重慶其他印度餐廳貴少少,但基本上人均$150-200已經食到飽。胡椒餅(免費) - 點完餐侍應就送上一份胡椒餅,好薄好脆,蘸埋辣辣地嘅薄荷醬,惹味又好食。炸洋蔥圈($52) - 賣相雖然同想像中有啲出入,不過我反而幾鍾意,因為啲炸洋蔥炸皮冇平時西餐廳食倒嘅咁厚咁硬,好似食緊炸白飯魚咁,係脆得黎軟身嘅,蘸埋佢個甜甜地嘅醬汁味道都唔錯,加上夠大份,如果有叫酒飲嘅叫哩碟炸洋蔥圈就啱晒。瑪沙拉煮魚($118) - 瑪沙拉本身的確係應該食倒辣味嘅,不過之前喺香港食過唔少印度餐廳,啲咖哩都較到就返香港人冇咁辣,所以瑪沙拉通常都較到唔辣嘅,但哩度嘅瑪沙拉就真係辣辣地,辣度大約係小辣,鍾意食辣嘅朋友就會覺得惹味好食,如果本身唔食得辣我會建議點椰汁咖哩。魚塊大約有五六舊,肉質唔會太腍,食倒少少

胡椒餅

炸洋蔥圈

瑪沙拉煮魚

魚塊大約有五六舊,肉質唔會太腍,食倒少少彈口。
瑪沙拉煮魚

蒜蓉烤餅($28) - 烤餅一客有三大塊,好腍好軟身,就算唔想用手,淨係用匙羹同叉都好易切開小塊食。
蒜蓉烤餅

芒果奶昔($35) - 食咖哩當然唔少得一杯芒果奶昔,佢地嘅奶昔都打得幾滑唔會太稀,芒果味好香甜。
芒果奶昔
士多啤梨奶昔($35) - 哩度嘅奶昔都算多口味,除左常見嘅芒果、甜味同咸味奶昔,仲有士多啤梨、香蕉同玫瑰,朋友叫左士多啤梨,酸酸甜甜一啲都唔藥水味,味道唔錯。
士多啤梨奶昔
總結,雖然哩度嘅價錢比重慶其他餐廳貴少少,但環境就乾沬企理好多,張枱唔會立痴痴咁,而且每張枱都有枝酒精搓手液喺度,我最鍾意係佢啲咖哩好夠辣,除左頭先講到嘅瑪沙拉,佢地仲有一款叫勁辣咖哩,有機會都想挑戰下。
胡椒餅
炸洋蔥圈
蒜蓉烤餅
芒果奶昔
士多啤梨奶昔
2021-03-08 229 浏览
今晚收工特登出尖沙咀,就係為咗要嚟重慶大廈食我至愛的印度咖喱😃。今次呢間餐廳喺1樓,整體好整齊乾淨,感覺舒服。隨餐牌先送上的是鹹脆薄餅配薄荷醬,邊食邊點菜。Chicken tikka masala瑪莎拉洋蔥蕃茄烤雞由多種香辛料混合熬製,香辣有勁度,喜愛食辣的一定要試👍Roganjosh印式燴羊肉羊肉經過長時間燴煮,唔會乾柴起渣,超軟冧😋😋醬汁充滿蕃茄味,好特別!Plain nan 烤餅點少得咖哩嘅好拍檔Roti 烤麥餅充滿麥香,淨食都好好味,必點😄Mango lassi用酸奶調配,飲落有芒果味,微酸不太甜。

今次呢間餐廳喺1樓,整體好整齊乾淨,感覺舒服。

隨餐牌先送上的是鹹脆薄餅配薄荷醬,邊食邊點菜。

Chicken tikka masala
瑪莎拉洋蔥蕃茄烤雞
由多種香辛料混合熬製,香辣有勁度,喜愛食辣的一定要試👍

Roganjosh
印式燴羊肉

Plain nan 烤餅
點少得咖哩嘅好拍檔

Roti 烤麥餅
充滿麥香,淨食都好好味,必點😄

Mango lassi
用酸奶調配,飲落有芒果味,微酸不太甜。

• Chicken tikka masala 瑪莎拉洋蔥蕃茄烤雞
  • Roganjosh 印式燴羊肉
  • Roti 烤麥餅
2021-03-08 136 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$200-$250+📍Address: Moti Palace, Tsim Sha TauiIf you are looking for garlic naan bread/ nice curry? Just visit this place!! They offer authentic Indian food for real😗 When you first arrived the table, they offered us free Masala Papadam with mint sauce. It was so crispy that i really wanted one more pls... The attitude of the manager was really nice that he patiently introduce us every dishes!!You must order their signature drink: Yoghurt shakes ($35). I ordered
🇭🇰Hong Kong

You must order their signature drink: Yoghurt shakes ($35). I ordered the mango yoghurt drink, it was not too sweet and very refreshing after the Indian meal!!

If you can try spicy cuisine like me, I suggest you order the Lamb Vindaloo ($108) with Garlic Nan ($28) The slow cooked lamb with spices went really well with the naan. Especially when they served the garlic naan hot on the table, the chewy texture of naan allowed it fully absorbed the curry sauce😍It made me wanna order more and more...

Okay if you want some meat, there are still a variety of choices for you!! Highly recommend their Murgh Malai Tikka ($118) and Tandoori Chicken ($98 for half;$158 for full). The Murgh Malai Tikka is the boneless chicken marinated in the yoghurt and cashew based sauce, the texture of chicken was still very tender. While for the tandoori chicken, it is the roasted chicken with Indian spices. Still out of expectation, the chicken was super smooth!!
2021-03-04 118 浏览
第一次同男朋友勇闖重慶大廈,行到門口已經要過五關斬六將咁🤣 好彩都成功搵到間想食既印度餐廳~入到大廈直行上樓梯轉個彎就見到珍珠皇宮,沿路都有人介紹,依度乾淨企理環境幾好,入到去招呼都唔錯。點餐後就送上一份用粟米整嘅印度薄脆,好脆口鹹鹹地重胡椒味,點薄荷醬清新啲又幾夾。嚟到當然要點番個特色印度菜,我地就叫咗辣嘅瑪莎拉煮羊肉-瑪莎拉混合咗幾種香料,係比較杰身嘅咖喱,羊肉亦都好腍帶啲羊騷味,同洋蔥同葱煮埋一齊非常惹味。有咖喱就梗係要有埋印度烤餅啦!蒜蓉烤餅蒜香味十足,有脆邊而咬落好軟熟,點咖喱食就perfect,有三大塊配一客瑪莎拉啱啱好。另外仲試咗印度版炸雞-炸雞有層薄薄嘅麵衣,用印度香料調味,食落特別有風味。店員推介我地飲Mango Lassi,原來依款飲品係好多人食印度菜必嗌嘅,用乳酪打成嘅芒果奶昔甜度適中好啱我口味,另外一杯香蕉味嘅即刻被比下去,可能香蕉未熟透所以冇咁甜。第一次食印度餐廳整體體驗都幾滿意,真係有令我對印度菜改觀呢~

印度薄脆

Lamb  Masala

Garlic  Nan

另外仲試咗印度版炸雞炸雞有層薄薄嘅麵衣,用印度香料調味,食落特別有風味。
Chicken  Pakora
Mango  /  Banana  Yoghurt  Shakes
  • 瑪莎拉煮羊肉
  • 蒜蓉烤餅
2021-03-04 97 浏览
今晚經過重慶大廈,心思思走入去食咖喱,走上一層後已經有人介紹及派咭片,本著撞彩心態入去一試。印度菜除了雞之後就只有羊,因為我唔食羊,所以揀了兩個雞的主菜。店員先送上薄脆,配上特製的薄荷汁,香脆可口。串燒香雞片用鐵板送上,下面舖上了洋葱、椰菜,雞件用大量香料醃製,煎至表面帶焦香,雞肉醃得入味,帶點微辣。另一個主菜要了牛油烤雞,入口較甜,都是充滿香料味,配上帶甜香的Roti,非常惹味。蒜蓉烤餅則較香脆,蒜香味道比較淡,不過很脆口,跟醬汁很夾。最後飲返杯印度奶茶,即叫即煮,帶點masala及薑香味,奶茶幼滑,茶味不會太濃。

店員先送上薄脆,配上特製的薄荷汁,香脆可口。

蒜蓉烤餅則較香脆,蒜香味道比較淡,不過很脆口,跟醬汁很夾。

2021-03-03 93 浏览
記得前兩年去過印度旅遊,愛上印度菜,但印度衛生條件差,在香港吃有質數的地道印度菜比較安心。我個人認為重慶大廈是印度菜集中地,而珍珠皇宮印度餐廳真心地道好吃之外,衛生也非常理想,更重要是餐廳有一位港人經理,他非常有耐性為我們介紹每一道菜,非常抵讚。經理介紹的Bombay Chaat香辣薯仔,是印度的沙律,主要材料是薯仔粒、鷹嘴豆、蕃茄粒和印度薄脆,拌上很多不同的醬汁,口感豐富,香辣開胃。Dahi Poori炸米餅粒,樣子有點像章魚燒,丸子裹釀了些薯仔,青豆等雜菜;表面淋上乳酪和炸印度脆米,非常特別。Chicken Tikka串烤香雞片,印度鐵板Tandoori上㮚, 經理說Chicken Tikka非常出名,跟我們的叉燒一樣出名。雞塊用香草醃好後,一塊塊叉好,放在深的烤爐燒烤,雞肉非常入味嫩滑,是我吃印度菜一定會叫的菜。Fish Masala瑪莎拉煮魚,咖喱的一種,咖喱比較濃稠,味道更香濃惹味,塗在烤餅上進食,完美演繹。不可不叫的Garlic Nan蒜蓉烤餅 和 Lachha Paranth 炸牛油鬆餅,配上瑪莎拉煮魚,超讚的搭配。
2021-03-02 82 浏览
珍珠皇宮印度餐廳位於尖沙咀重慶大廈,主打印度菜,亦由印度人主理,保證正宗!胡椒脆餅 (送)又薄又脆, 加上印度醬汁, 好開胃!牛油烤雞 $98Butter Chicken 牛油烤雞係印度菜之中,我最喜愛嘅菜式! 醬汁帶有非常濃郁嘅印度香料味及香滑奶油味,加上烤雞肉, 忍唔住一口接一口, 好快食清光!瑪莎拉煮羊肉 $98Lamb Masala醬汁香辣,辣得過癮! 羊肉份量多,羊羶味輕微,唔錯!蒜蓉烤餅$28Garlic Nan比起炸牛油鬆餅,多了一份令人滿足嘅牛油香,外層微脆,無論配牛油烤雞或者瑪莎拉煮羊肉都一樣咁好味!炸牛油鬆餅$28Lachha Paranth美味可口,同牛油烤雞係絕配!

胡椒脆餅 (送)

又薄又脆, 加上印度醬汁, 好開胃!

牛油烤雞 $98
Butter Chicken

瑪莎拉煮羊肉 $98
Lamb Masala

醬汁香辣,辣得過癮! 羊肉份量多,羊羶味輕微,唔錯!

蒜蓉烤餅$28
Garlic Nan

炸牛油鬆餅$28
Lachha Paranth

美味可口,同牛油烤雞係絕配!
我与两个日本朋友来这里吃印度菜。她们写了以下推介:The owner was very friendlyand gave us complimentarydessert. Malai kofta and dosa were excellent and i can highly recommend this restaurant to anyone who is looking for good Indian food!
我与两个日本朋友来这里吃印度菜。她们写了以下推介:

Dosa
2021-01-06
Dosa
  • Malai Kofta
  • 印度奶茶
2020-12-15 79 浏览
因為疫情最近好多食肆都愁雲慘霧我闖關終於食到好耐都冇食過嘅印度菜呢間我一直都係捧場客其一係非常之方便 喺重慶大廈入面 勁近我第二係佢嘅裝修 環境幾舒服 紅色皮椅 好好坐第三佢啲咖哩真係超級抵食 勁大 性價比超高 即叫即整✅chicken tikka masala其實即係蕃茄咖哩 呢個有微辣大約係x仔五小辣左右入面好多香料雞肉好滑又大兜食落去好香口好好味✅butter chicken 牛油味好香甜味ok夾埋牛油味更香好多雞份量好多✅我哋叫咗蒜蓉味naan真係好香蒜蓉味 feel到脆卜卜嘅外圍再點咖哩真心好好食.座位舒適喺疫情嘅打擊下都少咗人幫襯但係其實性價比真係好高地點方便 附近嘅人不妨試下支持下小店
因為疫情最近好多食肆都愁雲慘霧
座位舒適喺疫情嘅打擊下都少咗人幫襯
但係其實性價比真係好高
地點方便 附近嘅人不妨試下支持下小店
2020-12-13 83 浏览
講到重慶大廈 諗到嘅除咗有王家衛嘅重慶森林🌳當然少不了正宗印度菜🇮🇳今日就同友人黎到位於一樓嘅珍珠皇宮印度餐廳黎個印度之夜😝-Main dishes我地嗌咗兩個餸紅橙色嘅係牛油烤雞($98)佢甜甜地超級creamy 個醬汁係超正點garlic nan簡直一流😼雞肉十分嫩滑 真係必嗌啊!!!而另一款係辣椒蕃茄洋蔥煮蝦($138)依款就偏辣 非常惹味最緊要係蝦唔洗剝殼 而且好彈牙不過唔係好食得辣嘅就真係要嗌少辣😹-食印度野又點可以唔飲mango lassi ($35)佢嘅乳酪味好重!! 酸酸甜甜好好飲🤪咁正宗嘅印度野 兩個人食到飽飽都係三百蚊度🤔性價比真係唔錯😚😚
講到重慶大廈 諗到嘅除咗有王家衛嘅重慶森林🌳
當然少不了正宗印度菜🇮🇳
今日就同友人黎到位於一樓嘅珍珠皇宮印度餐廳黎個印度之夜😝
Main dishes我地嗌咗兩個餸
紅橙色嘅係牛油烤雞($98)
佢甜甜地超級creamy 個醬汁係超正
點garlic nan簡直一流😼
雞肉十分嫩滑 真係必嗌啊!!!
而另一款係辣椒蕃茄洋蔥煮蝦($138)
依款就偏辣 非常惹味
最緊要係蝦唔洗剝殼 而且好彈牙
不過唔係好食得辣嘅就真係要嗌少辣😹

食印度野又點可以唔飲mango lassi ($35)
佢嘅乳酪味好重!! 酸酸甜甜好好飲🤪
咁正宗嘅印度野 兩個人食到飽飽都係三百蚊度🤔
性價比真係唔錯😚😚

2020-12-11 79 浏览
🥠Paper Masala Dosa 薄紙瑪薩拉香料捲餅 $78呢款南印度美食喺香港比較少見。Dosa係以米漿製成嘅捲餅。香脆嘅dosa夾住香料同薯仔好惹味。各款香料辣度低但層次相當豐富。洋蔥薯仔似平時samosa咖喱角嘅餡料,口感夠腍夠粉合晒我心意。.🧀Malai Kofta 牛油奶酪餃子 $88Malai Kofta另一種譯法係印度鄉村芝士球,一般以paneer(印度芝士)同埋薯仔製成。芝士球口感偏粉,亦有好重嘅香料味。相反咖喱味道溫和唔辣。.🍞Onion Kulcha 洋蔥烤餅 $30烤餅入口有洋蔥清甜味道,亦驚喜地帶有果仁碎。配上Malai Kofta嘅咖喱食簡直一流。.🥛Sweet Lassi 甜味奶昔 $35🍓 Strawberry Lassi 士多啤梨奶昔 $35是日salted lassi賣晒,唯有飲sweet lassi。飲落係甜度較低嘅益力多。Strawberry lassi用咗新鮮士多啤梨製成,味道天然而且甘甜可口。.🍽珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
🧀Malai Kofta 牛油奶酪餃子 $88
🍞Onion Kulcha 洋蔥烤餅 $30
🥛Sweet Lassi 甜味奶昔 $35
🍓 Strawberry Lassi 士多啤梨奶昔 $35
🍽珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
早排同女朋友行尖沙咀,話想試下重慶咖哩,估唔到佢一句就話好,難得咁順攤haha~其實一早已經bookmark定呢間餐廳環境幾大幾舒服 入邊仲有包廂 方便一大班人嚟食飯(雖然而家暫時都唔得😭)入到去坐低,店員已經好快手放低咗小食胡椒薄脆餅,本身脆片比較辣,配合薄荷醬蘸中和返個味道,另外因為餐牌太多嘢揀,花多眼亂所以揀咗好耐~最後就叫咗個牛油烤雞、芝士菠菜、咖哩角同埋蒜蓉烤餅。咖哩角比起平時嘅大舊得多,外皮脆卜卜而內餡好足料!食得出係自家製嘅完全唔似出面嘅有雪藏未,咖哩味道亦相當濃厚,配合埋酸咪咪嘅醬中和返炸物嘅油膩感,當做主菜前嘅小食都唔錯!牛油烤雞屬於印度嘅名菜啦,難得嚟到正宗印度餐廳點都要試下嘅!用牛油同茄醬所煮成嘅甜酸嘅惹味感,真係令人難以抗拒!超香!!!個人認為比起普通咖喱雞出色得多,因為咖哩有時只會有種死辣嘅味道,但牛油烤雞充滿著各種香味,如洋蔥、桂皮、孜然等等。就咁食雞又得,落啲醬喺薄餅上食都得!平時食開東南亞嘅薄餅都較為脆口同薄身,而呢款嘅印度薄餅就較煙靭同厚身,適合沾醬食!呢個就係芝士菠菜,其實一上菜時真係有少少嚇親,因為同我想像中嘅芝士菠菜都有啲出入haha~不過味道行
其實一早已經bookmark定呢間

最後就叫咗個牛油烤雞、芝士菠菜、咖哩角同埋蒜蓉烤餅。

呢個就係芝士菠菜,其實一上菜時真係有少少嚇親,因為同我想像中嘅芝士菠菜都有啲出入haha~不過味道行先,都要讚讚佢嘅!芝士不是拉絲個種~但勝在芝味濃,同攪碎咗菠菜融為一體,加埋蒜蓉薄餅就一流!
呢度嘅服務質素超好 老細雖然係印度人 但廣東話口音超級純正 仲要係有良心同路人 梗係要去支持下🙈👍🏻
2020-12-07 49 浏览
印度係一個我好想去既地方奈何一直都無機會無時間到想去既時候又因為疫情唯有係香港望梅止渴食住由印度人主理既印度菜餐廳好大環境寬敞坐得好舒適瑪沙拉香茶係印度式奶茶主要用香料而口感會無咁濃稠個人甚為喜歡豌豆湯則好濃郁,質感濃稠適中每一口都食到點點豆蓉印度式咖哩配魚柳味道偏濃烈跟日本咖哩不同不會甜,而辣度較重配上飯同吃更正甜品亦係甚有特色呢款印度番紅花杏仁雪糕口感完全唔似雪糕但入囗冰凍香滑有杏仁香氣奶香都好重值得試試味道討好仲有好多選擇都想試只好下次再來
印度係一個我好想去既地方

瑪沙拉香茶係印度式奶茶
主要用香料
而口感會無咁濃稠
個人甚為喜歡

豌豆湯則好濃郁,質感濃稠適中
每一口都食到點點豆蓉

印度式咖哩配魚柳