餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

2021-09-07 276 浏览
這次本著冒險精神第一次進入尖沙咀的重慶大廈去覓食,主因是本人時有翻查一下youtube的食物/餐廳介紹片,其中一個題材是介紹本地提供的"非洲菜",其中一間坐落於尖沙咀重慶大廈,片中畫面的介紹很吸引我眼球,所以膽大心細地決定去找。這次進入重慶大廈繞場一周連上下層的觀感是,很多店舖裝潢簡陋,太多類似的裝潢使我感到有些審美疲勞,使得我其實很快找到那間非洲菜餐廳,但是環境有點簡陋使我卻步然後上到二樓,被一位南亞裔先生主動介紹我去他的餐廳午飯,就是這次介紹的珍珠皇宮印度餐廳。所以結果就是,有待下次再挑戰非洲菜瑪撒拉香料捲餅(Masala Dosa)($68):跟三種醬汁:上面白色不清楚,查找網上資訊得知應該是椰子酸辣醬,但我只感受到酸味及碎洋蔥粒的物體,尚可接受;中間紅色酸辣醬,酸得開胃,辣得過癮;下面不能說是醬汁,它像極咖哩薯仔配莞荽乾辣椒湯,味道跟捲餅餡料幾乎一樣味道,而捲餅裡面餡料正是塞得滿滿的咖哩薯仔。捲餅真心超級脆口,又大塊,餡料多多,下面的湯額外加分,基本上吃得飽。因為太好吃的關係,吃到差不多尾聲才記起應該要拍下滿滿餡料的畫面。亦因為太多餡料的關係,令我反而想分開餡料,用餅配醬汁吃。

瑪撒拉香料捲餅(Masala Dosa)($68):

亦因為太多餡料的關係,令我反而想分開餡料,用餅配醬汁吃。

雞肉湯(Murgh Shorba)($58):

特別叫的,因沒有試過印度式的湯。
濃雞湯味,偏咸,料多。雞肉是特別烤過的,類似從土耳其那些一大根烤肉串,廚師用刀削下外面的烤肉得來的一份焦面烤雞。我十分喜愛,但是單點的,偏貴。下次可能試豆湯。

完場前再叫一杯印度奶茶,我叫法是Masala Tea($25)。
乍看就是一杯普通奶茶,但印度奶茶是用不同香料及草藥混合而成,如肉桂、荳蔻、八角,亦因每家每戶製法不同,所以每間印度餐廳提供的奶茶亦不同,這間的茶比較溫和、順滑,味道沒有很特出。但相比起之前在觀塘某間試過的奶茶,味道上有很大差別。

整餐最可惜的是,當日沒有套餐提供,否則可以比較省錢,性價比更高。
2021-08-26
一入到重慶大廈就即刻比三、四個人圍住( 想體驗返大學 reg day 比一堆人圍住爭嘅感覺,一定要黎呢度感受下😂)。 當中,比一個廣東話最純正嘅人叫Jacky 跑贏,就被帶黎呢間餐廳。( 佢幾好人親切)先講餐廳環境氣氛,有種好casual幾親切嘅感覺。 當時有人表演彈琴同唱歌,亦有人開心到手舞足蹈喺度跳舞,氣氛係幾得意幾開心嘅。(但店員大媽可否戴反個口罩先??😂) 店員比左一個利是封我地,示意話可以點歌(但要比利是),但態度係friendly嘅可點可不點。我地就冇點到歌,聽下佢地唱啲老英文歌。餐廳單點食物選擇非常多,亦有好幾個set 可以選擇。set 內嘅野唔啱食仲可以同店員講,睇下可以點樣同其他食物對換,好彈性。我地最終點左一個set, 包含脆餅、雞翼、咖喱角、 牛油雞配飯、芝士菠菜、薄餅、芒果奶昔。脆餅點埋汁食落似nachos( 墨西哥脆餅) 味道。 大部分食物都因應香港人嘅口味唔會太辣,不過咖哩角對我嚟講都係太辣。 當中牛油雞取名好得意, 因為唔覺有牛油成分,但味道帶少少甜又辣辣地係好食嘅。芝士菠菜嘅味道好特別,從未食過呢種味,覺得都ok 但接受唔到新事物嘅人可能會覺得好奇怪。入
我地最終點左一個set, 包含脆餅、雞翼、咖喱角、 牛油雞配飯、芝士菠菜、薄餅、芒果奶昔。脆餅點埋汁食落似nachos( 墨西哥脆餅) 味道。 大部分食物都因應香港人嘅口味唔會太辣,不過咖哩角對我嚟講都係太辣。 當中牛油雞取名好得意, 因為唔覺有牛油成分,但味道帶少少甜又辣辣地係好食嘅。芝士菠菜嘅味道好特別,從未食過呢種味,覺得都ok 但接受唔到新事物嘅人可能會覺得好奇怪。入面嘅大粒芝士係一粒粒可以直接食嘅而唔會太濃太膩。 薄餅唔錯煙韌有口感(但非脆嘅質感)。飯亦係好得意嘅質感同味道,好似整碎咗嘅米粉咁,溝汁又幾好食。 最後芒果奶昔不過不失甜甜的。
整體感覺係一個好特別嘅體驗,而且食物味道亦不錯,所以亦推薦大家嘗試一下!
2021-08-29 140 浏览
我同我最愛行經重慶大廈,見到好多印度人喺度推銷緊咖喱,我嗰個童養媳話裡面好雜怕唔怕⋯⋯{唔巧食),於是我哋鼓起最大嘅勇氣入咗去,由於諗住一樓快啲走,所以求其揀咗呢一間,結果非常之有警喜,基本上樓下都有九折卡送記住攞呀,Menu中英對照,上址有一位小妹妹識得中文同會介紹推食品俾你,其他都識少少中文,主要都係英文溝通,要留意佢啲辣,真係唔係講笑,飯種係我私人推介⋯⋯正!雙子嘅招牌飲品係芒果奶昔,但係佢哋係用酸奶做,我叫咗一個唔辣嘅雞肉同薄餅⋯超正,最後我同老婆食到飽晒肚打包剩低食品返屋企比印尼工人姐姐食,佢哋都讚不絕口,大家進去去試吓
2021-08-28
用餐优惠
優惠券
Génial ! J’adore la cuisine indienne. Moi j’aime bien vos crêpés,elles sont très bonnes.Et le curry est sympas, le goût est épicé. Les services sont très polis!
Génial !

2021-08-13
2021-08-06 261 浏览
一直對重慶大廈呢度好好奇~ 成日聽人講入面嘅印度嘢好好食!今日終於同朋友去到啦🤪/一入重慶大廈即刻有好多人嚟sell去佢地嘅餐廳試 仲會帶埋你行過去😗/餐廳佈置好有格調,人唔多,坐得好舒適要讚係佢地會提供埋酒精搓手液客人用👍🏻/我地叫咗羊肉薄荷黃飯($98)、芝士炒菠菜($88)、素咖哩角、雞肉咖哩😋/咖哩非常濃郁,好香嘅蕃茄同忌廉味,超級送飯!菠菜雖然賣相唔討好,但芝士味同菜融合得好好,充滿驚喜嘅一道菜👅 炒飯炒得粒粒分明,肉份量多,好味!唯一挑剔嘅係啲肉太大舊~ 今餐嗌得嘅嘢食都好好味👍🏻成個用餐體驗都好好💯 無論員工態度定食物質素都好高!係比預期中好😙 推介大家想食印度嘢時嚟重慶大廈😝
餐廳佈置好有格調,人唔多,坐得好舒適
要讚係佢地會提供埋酒精搓手液客人用👍🏻

This is my first time entering Chungking mansions, and I had a superb experienceWith it. I reserved a booking at 6:30 pm and a server bring me up all the way from ground floor to 1st floor. That’s the best service I ever met in hk. Server are very nice and kind and explain all the food detaily to me and my fd. Few server could speak and under Cantonese but we mainly communicate in English. So Language won’t be a problem form everyone. The food was nice however I can’t stand with any spicy at all
With it. I reserved a booking at 6:30 pm and a server bring me up all the way from ground floor to 1st floor. That’s the best service I ever met in hk. Server are very nice and kind and explain all the food detaily to me and my fd. Few server could speak and under Cantonese but we mainly communicate in English. So Language won’t be a problem form everyone. The food was nice however I can’t stand with any spicy at all. Although it’s hot I still enjoy the time there.
未上主菜之前,員工首先會送黎胡椒餅同薄荷醬😗胡椒餅似墨西哥脆片,但多左種胡椒香。薄荷醬好新奇,唔係我最憎嘅牙膏味😣Butter chicken 驚辣嘅朋友哩碟係必叫!醬汁係好濃郁嘅蕃茄同忌廉味,加埋滑嘟嘟雞肉,用黎點或者夾麵包一流☺️ Bread basket 嘩Naan全部都係naan🥰一個籃有齊garlic naan同butter naan,每款三塊,仲要塊塊都大大件🤤撕開有好多層次,食落好鬆軟,一定要嗌黎點咖喱! Green salad沙律有多款蔬菜🥬有青瓜、蘿蔔、洋蔥同蕃茄等等,淋左啲酸酸咸咸嘅汁,好開胃~不過些少硬😅 哩間openrice book有八折,每人平均一百蚊唔洗但已經食到要攬住個肚走,食物同服務質素都好好又抵食😉臨走個員工仲送左張VIP 八折卡比我地🤣

Butter chicken

Bread basket

Green salad

2021-07-07
我地一行五個朋友第一次去呢間印度餐廳食飯👏🏻同之前去過嘅印度餐廳唔同,環境好乾淨好企理,而且幾闊落,適合一班朋友一齊食!👍🏻食物方面,呢間餐廳有特登為咗香港人而調整過口味,唔洗驚野食太辣或者甜品太甜。最後餐廳送左甜品—芒果西米布甸比我地食,雖然都有少少甜但芒果既酸味都中和番😋 如果想辣啲或者想走甜可以落單嗰陣講埋。飲品方面,Plain yogurt & Mango yogurt 都好好飲,唔會太甜!店員們十分熱情,服務好奶,值得一去再去😊
店員們十分熱情,服務好奶,值得一去再去😊
2021-06-19
  • Honey  Chili  Potato
  • Butter  chicken
  • Palak  Paneer
  • Chicken  Tikka  Masala
一日一黃店-初試尖沙咀重慶大慶良心印度菜 係YouTube 見到果籽介紹 個捲餅勁大塊 好吸引 心血來潮 就入去試試 記錄下呢日經歷啦.目標 去影片入面介紹既 #華達印度餐廳去到重慶門口 唔識路既我 四圍望比4-5位印度餐廳店員圍住佢地勁勤力咁 推介 跟住你 問你想去邊間(其實都幾大壓力 幾反感😖本人比較怕羞 唔講野果類)(自己行下 搵下 會比較 感覺良好d)最後同佢地講 我想去 #華達印度餐廳佢地就冇追問我啦😅.之後係重慶行左一個圈 都搵唔到🤦🏻‍♀️撞到影片入面餐廳老闆jacky 主動問我地想去邊我話想去 #華達印度餐廳佢話 其實呢幾間都係我咖 我帶路啦(其實對話間 feel到佢十分好客 幾nice).最後入左 #珍珠皇宮印度餐廳💁🏻‍♂️老細話:隨便揀 想坐邊都得店內唔多客人 環境乾淨企理 偏暗 有feel既店員見我影相 有主動問我洗唔洗開燈(加分)佢地先上小食 ⭐️胡椒餅配薄荷醬都幾重胡椒味 係一塊勁脆既薯片口感落單果時 我指住張相:我想要呢個!.⭐️瑪撒拉香料捲餅 Masala Dosa $68😱真係好大份 捲餅仲長過隻手👍🏻入面包住薯蓉 同乾辣椒開頭食落唔算辣 大概小辣辣味黎得慢
目標 去影片入面介紹既 #華達印度餐廳
去到重慶門口 唔識路既我 四圍望
比4-5位印度餐廳店員圍住
佢地勁勤力咁 推介 跟住你 問你想去邊間
(其實都幾大壓力 幾反感😖本人比較怕羞 唔講野果類)
(自己行下 搵下 會比較 感覺良好d)
最後同佢地講 我想去 #華達印度餐廳
佢地就冇追問我啦😅
之後係重慶行左一個圈 都搵唔到🤦🏻‍♀️
撞到影片入面餐廳老闆jacky 主動問我地想去邊
我話想去 #華達印度餐廳
佢話 其實呢幾間都係我咖 我帶路啦
(其實對話間 feel到佢十分好客 幾nice)
最後入左 #珍珠皇宮印度餐廳
💁🏻‍♂️老細話:隨便揀 想坐邊都得
店內唔多客人 環境乾淨企理 偏暗 有feel既
店員見我影相 有主動問我洗唔洗開燈(加分)
佢地先上小食 ⭐️胡椒餅配薄荷醬
都幾重胡椒味 係一塊勁脆既薯片口感
落單果時 我指住張相:我想要呢個!
⭐️瑪撒拉香料捲餅 Masala Dosa $68
點解唔早d去重慶 探險呢🤦🏻‍♀️
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_尖沙咀
#hkfunfoodrecord黃店
#珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3.5/5
服務:4.5/5 感覺到員工真係有服務比到你
抵食:3/5
重慶大廈無論疫情前後都係令人卻步既地域🙈🙈 我之前都只係入過去1-2次今次同朋友食飯 忽發其想想去食印度野☺️雖然心中忐忑 但真係冇去錯 好好味!- 蒜蓉烤餅 Garlic Nan x 2- 咖哩羊肉 Lamb Curry- 牛油烤雞 Butter Chicken- 原味烤餅 Plain Nan- Mango Lassi蒜蓉烤餅勁香又熱辣辣 就咁食都好好味😋😋不過當然要用黎送啲咖喱超級推介佢既牛油烤雞🥰個汁幾香又creamy 重牛油味 而佢既咖喱羊肉 羊肉好好味 少少羶味 🤩我個人係勁鍾意 🌟個咖喱就唔算好辣 咩人都岩食由於啲實在大好味 我地就嗌多咁份原味烤餅黎送埋啲汁🤣🤣雖然最後食到勁飽Mango Lassi 係去印度餐飯必嗌既飲品之一😙而呢間既mango Lassi 就甜度岩岩 唔會好流😋餐廳唔算好多人 而且裝演都唔錯😇食得好舒適 同時啲員工都好nice 會問你食成點 啲食物好冇味等等🥳而我哋就不停同佢講好好味 🤣🤣仲有好多野食想下次再試!

- 蒜蓉烤餅 Garlic Nan x 2
- 咖哩羊肉 Lamb Curry
- 牛油烤雞 Butter Chicken
- 原味烤餅 Plain Nan
- Mango Lassi

超級推介佢既牛油烤雞🥰個汁幾香又creamy 重牛油味

仲有好多野食想下次再試!
2021-06-02 233 浏览
📍🌀 Garlic Nann 蒜蓉烤餅我最鐘意既Nann Bread 次次都會點🙉蒜蓉香超重! 🌟食落唔會好油 🌀 Butter Chicken 牛油咖喱烤雞 香濃咖喱味 配上印度香料🌱 夠香口牛油味中和辣味 相對上甜味比較重 容易入口沾上nann bread食真係好正🍽️🍴雞肉份量唔少 而且夠嫩滑 🔥必點! 🌀 Plain Dosa 原味煎餅好得意! 好大塊🤣 好似手臂咁長嘅煎餅 第一次食!中間係咖哩薯蓉同雜菜☘️🍀煎餅好似食薄版熱香餅咁😂😂🌀 Vegetable Samosa 素咖喱角一樣都係咖哩薯蓉同雜菜青豆 外皮炸到好脆皮有點厚 食落好飽🌀 胡椒脆餅 (贈送餐前小食)超脆 食落鹹鹹地有胡椒香可以沾附上嘅薄荷香料醬 (不過我麻麻!)🌀 仲推介大家飲 mango /strawberry Lassi 印度餐廳必點嘅飲品奶昔類完全冇藥水味 飲落幾清新
📍

🌀 Butter Chicken 牛油咖喱烤雞
香濃咖喱味 配上印度香料🌱 夠香口
牛油味中和辣味 相對上甜味比較重 容易入口
沾上nann bread食真係好正🍽️🍴
雞肉份量唔少 而且夠嫩滑 🔥必點!

🌀 Plain Dosa 原味煎餅
好得意! 好大塊🤣 好似手臂咁長嘅煎餅 第一次食!
中間係咖哩薯蓉同雜菜☘️🍀
煎餅好似食薄版熱香餅咁😂😂

🌀 Vegetable Samosa 素咖喱角
一樣都係咖哩薯蓉同雜菜青豆 外皮炸到好脆
皮有點厚 食落好飽

🌀 胡椒脆餅 (贈送餐前小食)
超脆 食落鹹鹹地有胡椒香
可以沾附上嘅薄荷香料醬 (不過我麻麻!)

印度餐廳必點嘅飲品

Plain Dosa 原味煎餅
Butter Chicken 牛油咖喱烤雞
  • 原味煎餅
2021-05-26 187 浏览
印度菜好野味哩間上完食完無post,今次推介下先!食完去做運動,十分充實!Lunch set $98 好豐富,一個份咖哩、一份薄餅、一碗飯、一杯芒果奶昔,我們退回其中一碗飯免得浪費😂😂.咖喱雞 😋😋😋😋牛油烤雞好好味,上次食完今次再食,辣度可以落單時提出,香辣豐富香料味,喜歡濃味很適合,印度米粒粒分明,乾身,和濕潤的咖哩又異常夾,食左半碗飯!.咖喱蝦 😋😋😋😋😋意想不到好食,蝦好爽口又彈牙,黃咖喱少少辣,香味濃,和薄餅最夾,香軟薄餅配野味咖哩好正!
印度菜好野味
哩間上完食完無post,今次推介下先!
食完去做運動,十分充實!
Lunch set $98 好豐富,一個
咖喱雞 😋😋😋😋
咖喱蝦 😋😋😋😋😋
2021-05-26
2021-05-17 233 浏览
星期日晚我地一行7人book咗枱,仲未入餐廳離遠已經見到老板,一眼就知我地book咗枱。入到餐廳好乾淨企理,老板仲安排咗房間比我地。野食方面都幾唔錯,每道菜都有驚喜,我地appetiser 我地點咗薯條,唔知係咪佢地一向都係咁煮,但唔係脆身既,但非常香👍🏻main dishes 當然係食咖哩啦,款式非常多,我地都試咗幾款,最好味係butter chicken 同chicken tikka甜品就非常有特色,有糖不甩同雪糕,最特別係雪糕加入咗藏紅花同黃薑粉!如果係一大班人嚟食會相當適合,氣氛好好,老細熱情到我嚇親!老板個種待客之道係香港真係所剩無幾了❤️

2021-05-16 168 浏览
餐廳播放柔和既歌,又會枱放一朵玫瑰花。侍應服務好好,仲會用廣東話格每台介紹食物,問客人意見。🥘乳酪腰果燒雞:燒雞用乳酪腰果泥醃,以鐵板上菜香噴噴。加埋檸檬汁,有啲草本味好清新,似食fusion 菜。🥠乾果果仁燒餅:燒餅夾滿椰絲和果仁,香甜易入口。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥠乾果果仁燒餅:燒餅夾滿椰絲和果仁,香甜易入口。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-03-31 273 浏览
好好味, 點左個烤芝士,夠實淨、夠香, 咖喱魚和薄餅超好食 薄餅係真野 好香既麥香味個炒飯又係好正, 夠鑊氣 ,第一次食素炒飯都咁夠味👍🏻每一碟都有驚喜 ,價錢又抵 ,我真係覺得好好食,下次帶埋老公黎食🥰Good taste, order the grilled cheese on the left, it is solid enough and fragrant, the curry fish and the pancakes are super good, the pancakes are really wild, so fragrant and wheaty. This fried rice is well-formed, and it is full of gas. The first time vegetarian fried rice is delicious 👍🏻 Every dish has a surprise, and the price is worth it. I really think it’s a good meal. Next time I will b

個炒飯又係好正, 夠鑊氣 ,第一次食素炒飯都咁夠味👍🏻

Every dish has a surprise, and the price is worth it. I really think it’s a good meal. Next time I will bring my husband’s food 🥰
2021-03-31
  • 印度烤雞