2019-05-18 81 浏览
考完試,男朋友提議不如慶祝吃一頓飯,但是,晚上又要跟爸媽吃飯,難得有一個空閒的下午,就不如去銅鑼灣吃頓日式的午餐吧!之所以選戲玄鮨,無他,款式多,高貴得來,味道好!男朋友點了特上刺身定食,三文魚係我們的至愛,新鮮厚切,味道濃郁;油甘魚雖然不及冬天是吃的肥美多油,現在的少點油,反而肥而不膩,入口即溶;吞拿魚色澤鮮紅帶油光,軟滑口感,魚味清甜;簿切金目鯛雖說不是港人常吃嘅魚生,油脂較少,但我喜歡肉質細膩,鮮美而冇腥味;牡丹蝦得一只,男友吃完拋低句:「夠哂甜!醬油都唔洗點!」鮮甜不在話下, 擺碟方面亦見心思,不單上碟更加美觀,也避免海膽悄悄地滲進其他刺身或米飯入面的尷尬。至於我點了一個三式刺身飯,除了有刺身飯外,還可選一個蕎麥面或烏冬,我選了烏冬,冷的。話到明三色,就當然就只有三款啦,但你唔好以為喎,不要以為三款份量就很少,其實跟上述的菜式,食法是完全不一樣的,為什麼我這樣說呢❓首先,拖羅不再是完整上,反而是變成了蓉,口感又不一樣,入口即溶的速度比平時更加快。另外,還朝原粒魚子,每粒魚子入邊都充滿了魚油,一咬即爆,魚香充滿口腔。當然就不少得海膽啦,海膽依舊香甜美味。如果你細心的話,就不難發現

之所以選戲玄鮨,無他,款式多,高貴得來,味道好!

另外,還朝原粒魚子,每粒魚子入邊都充滿了魚油,一咬即爆,魚香充滿口腔。當然就不少得海膽啦,海膽依舊香甜美味。如果你細心的話,就不難發現這三款刺身送飯都是一流,因此,這個飯又有不同的感覺了。

而米飯加了酸醋,非常開胃。

當然最重要的還是夠新鮮,不夠新鮮的根本連食的需要也不必,而玄鮨這一點絕對可以叫大家放心,因為刺身中能保留到魚的鮮甜就證明處理得十分到位。

另外,其他前菜、湯及甜品也很不錯!
2019-05-16 85 浏览
見好耐無同媽咪出街街,所以我決定又帶媽咪去食好西啦,見佢成日話好想食海膽,所以就決定揀一間日本餐廳同佢去食啦,去到呢間餐廳發現環境好高貴,打卡一流🙈🙈當日我哋就叫咗兩個Set lunch一齊share試下好唔好食啦,我地就叫左sashimi lunch 同埋三色丼,兩樣餐既份量都比我地想像中多妹多,好有驚喜🥰🥰三色丼海膽、吞拿魚同埋魚子既份量都超多,撈飯食啖啖都係海鮮,鮮甜得黎配飯岩岩好🥰🥰Sashimi set既刺身款式又係超多,個人最中意既係北寄貝,好鮮甜而且口感爽爽地,超正🙈🙈其他魚刺身舊舊都好厚切,每舊都好肥美,令人好滿足🥰🥰每樣刺身仲最少有兩舊,真係岩曬同人share餐仲配有蒸蛋,呢個蛋除左好滑之外,仲有好多既材料係入面,令到口感更加豐富除咗主菜好有驚喜之外,我覺得呢度嘅咖啡同埋甜品都好正,咖啡嘅牛奶好香濃,飲得出極重嘅奶味,超正😍😍而柚子雪葩,酸酸甜甜好解膩🥰🥰

2019-05-16 119 浏览
之前聽朋友介紹過呢間米芝蓮嘅日本餐廳- 位於銅鑼灣Cubus 嘅玄鮨 我同友人一直都好想去試下Omakase 感受下呢一種[廚師發板] 嘅感覺 入到去環境好好 金碧輝煌 十二點半左右就已經坐滿曬人😮😮 我同朋友就一齊坐咗喺 壽司吧檯望住師傅整😛 我哋就嗌咗比較多人叫嘅 Sushimi Lunch ($330) 同埋 三色丼 ($420)前菜就率先嚟咗每人一份牛蒡 伴上芝麻同埋特製醬汁 甜甜地好開胃Sushimi Lunch ($330)套餐入面就有一份味噌湯同煮物 魚係先炸後醃配上蘿蔔 再加上酸酸甜甜的醬汁 幾出色刺身方面 有魚類, 貝類, 蝦類唔同類型嘅刺身 刺身嘅擺位都好靚 靚嘅擺位令到食慾大增🤤🤤入面嘅油甘魚 赤身 甜蝦 拖羅 鮑魚 樣樣都食得出係好新鮮 最欣賞嘅莫過於就係赤身 簡直係入口即溶 山葵亦都唔會太辣 刺身拼盤配有一份白飯 三色丼 ($420)三色丼套餐一開始就奉上一碗茶碗蒸 口感滑溜溜的 😛😛三色丼嘅意思就係 (三文魚子 海膽 吞拿魚蓉) 個海膽十分滿分嘅話我比十一分 真係超級新鮮同鮮甜 種甘甜嘅味道係口入面久久不能散三文魚子用左特調嘅醬油調味 配搭得宜 吞拿魚蓉一個

Sushimi Lunch ($330)

三色丼 ($420)
三色丼套餐一開始就奉上一碗茶碗蒸 口感滑溜溜的 😛😛

三文魚子用左特調嘅醬油調味 配搭得宜 吞拿魚蓉一個字:鮮🤤🤤🤤

食完份三色丼之後就徐徐送上一份凍烏冬 同特調醬汁 因為係凍食嘅關係 食落好爽口彈牙

最後飯後甜品一人一個柚子雪糕 簡直係一個完美嘅作結

2019-05-07
  • SashimiLunch
  • 三色丼
  • 茶碗蒸
  • 前菜
2019-05-16 80 浏览
上次同閨蜜黎食午餐覺得好正,今次帶先生黎。我要左壽司lunch set, 先生要左刺身set。前菜係牛蒡絲,爽脆甜口好入味有d芝麻增加香氣。刺身set先黎,擺盤比上次更精細,平時食鰹魚最怕腥,但lee度既鰹魚竟然無腥味仲好柔軟。今次仲多左種貝類,爽口鮮甜好好味。魷魚軟糯新鮮。所有刺身同上次一樣好新鮮,鮮甜。壽司set飯粒軟硬適中有飯香味,每種魚類,貝類都好好味,甜蛋香甜有蛋香味。吞拿魚蓉反卷有新鮮山藥幾特別。最後甜品係杏仁奶凍,唔會好甜有杏仁同牛奶香味。先生好滿意今餐午餐,亦好鍾意餐廳環境夠寧靜優雅。下次再帶家人來食。
上次同閨蜜黎食午餐覺得好正,今次帶先生黎。

我要左壽司lunch set, 先生要左刺身set。

前菜係牛蒡絲,爽脆甜口好入味有d芝麻增加香氣。

最後甜品係杏仁奶凍,唔會好甜有杏仁同牛奶香味。

午餐
  • Sashimi Lunch
  • 壽司
2019-05-15 171 浏览
適逢母親節,決定帶媽媽去一間連續五年得到米之蓮推介的日本料理餐廳,而且每天食材即日由日本運送到港。一進入餐廳,已經有經理熱情招呼,環顧四周,餐廳亦裝修非常高級豪華,餐廳更有壽司吧枱可以近距離欣賞到壽司師傅的手藝。餐廳位於銅鑼灣鬧市市中心,一幢半商業大廈的Cubus內,當日中午到達餐廳時竟然全場爆滿,這一次我們應該沒有選擇錯餐廳吧。Lunch set 有10款,menu可供參考。套餐包括前菜(牛蒡絲)、麵豉湯、日式燉蛋和抹茶布丁。麵豉湯鮮甜,日式燉蛋嫩滑這個抹茶布甸,令我對抹茶的苦澀味刮目相看,抹茶味既重而不苦澀。今次我和媽媽分別選擇了🍣特上Deluxe Chirashi $360😍由多款厚切刺身組合而成😍拖羅肥美,入口即溶,帶子鮮甜😍海膽同三色丼相同海膽非常多、鮮甜冇苦澀味同creamy🍣三色丼Sea Urchin, Salmon Roe,Minced Prime Tuna on vinegar rice $420😍三色丼上的海膽非常多、鮮甜冇苦澀味同creamy😍加上有師傅即場切碎的拖羅蓉😍魚子大粒爽脆,一咬爆汁😍壽司飯中有甜醋味道,不用加上豉油,更加健康和吃出刺身的鮮甜感

一進入餐廳,已經有經理熱情招呼,
環顧四周,餐廳亦裝修非常高級豪華,
餐廳更有壽司吧枱可以近距離欣賞到壽司師傅的手藝。

Lunch set 有10款,menu可供參考。

套餐包括前菜(牛蒡絲)、麵豉湯、日式燉蛋和抹茶布丁。
牛蒡絲

麵豉湯鮮甜,日式燉蛋嫩滑
日式燉蛋

抹茶布丁

今次我和媽媽分別選擇了

🍣特上Deluxe Chirashi $360
😍由多款厚切刺身組合而成
😍拖羅肥美,入口即溶,帶子鮮甜
😍海膽同三色丼相同海膽非常多、鮮甜冇苦澀味同creamy
特上海鮮丼

冷烏冬

😍三色丼上的海膽非常多、鮮甜冇苦澀味同creamy
😍加上有師傅即場切碎的拖羅蓉
😍魚子大粒爽脆,一咬爆汁

午餐
牛蒡絲
日式燉蛋
抹茶布丁
特上海鮮丼
冷烏冬
  • Deluxe  Chirashi
2019-05-15 95 浏览
今日來到銅鑼灣開平道l號Cubus7樓玄鮨吃午餐,母親節吃豪D連續五年被評為米芝蓮餐廳果然各方面都是高水準的,舒適優雅環境,服務一流,坐落侍應細心送上熱毛巾我地點左二個Lunch午餐,三色丼和極上刺身,綠茶都特別幽香,前菜,牛腩鮮甜軟滑,大根清甜入味,連味噌湯材料都足過人,有成5只鮮爽蚧,味道非常鮮甜,我最愛極上刺身來啦,太美啦!簡直是一幅北海道四季彩之丘美画,欣賞他擺設的藝術和超級新鮮的色彩,齒甲留香的拖羅,爽口彈牙魷魚,鮮味至極嫩滑牡丹蝦,大只帶子鮮甜無比⋯老公的三色丼飯賣相已相當吸引,北海道馬糞海膽,大粒的三文鱼籽、入口螎化吞拿魚蓉,口感豐富鮮甜,無論視覺嗅覺味覺都是最高亨受,最后送上綠茶布丁,清甜嫩滑不油膩這兩個高質完美 Lunch真是令人回味無窮!

最后送上綠茶布丁,清甜嫩滑不油膩
這兩個高質完美 Lunch真是令人回味無窮!

🔎銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓*「米芝蓮一星推介!超級高質!!!」- 玄鮨.三色丼($420)呢個有吞拿魚、海膽仲有魚籽。超級多料!加上食落便知好新鮮,啖啖鮮味。完全咩醬料都唔駛落。當你以為個飯好大夠哂飽之時,原來仲有個烏冬!所以以米芝蓮質素絕對係抵食!刺身lunch($360)有甜蝦、魷魚、帶子、拖羅等每款都成2-3件,超級正!而且刺身其實比三色丼更平!你都咪話唔抵食呀。照舊都係非常鮮甜。加上仲有碗飯絕對唔會唔飽肚。呢個lunch夠哂deluxe.🍽8/10
🔎銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
「米芝蓮一星推介!超級高質!!!」- 玄鮨
三色丼($420)

刺身lunch($360)

🍽8/10
2019-05-13 133 浏览
同朋友今日lunch去左開平道1號Cubus 7樓玄鮨由於12點鐘已經去到,餐廳開始有一兩枱客入座,眼見餐廳環境好闊落同舒服就算lunch set都有10款可以揀,侍應話頭4款都係餐廳推介既set,所以同朋友都分別揀左2同4試下呢間米芝蓮餐廳有幾好味~ 刺身定食lunch set - $330定食包前菜、白飯、麵豉湯同煮物,非常豐富!刺身種類都唔欺場,總共有7款,包括拖羅、活北寄貝、油甘魚等等~如果鐘意海膽就建議揀特上lunch set,除左有海膽亦會有茶碗蒸拖羅入口完全感受到油脂平均分佈,散發出魚甘香味,而活北寄貝亦鮮甜爽口,總括所有食材都好新鮮! 三色丼 - $420三色丼lunch set有前菜、茶碗蒸同埋烏冬或Soba二選一而丼飯就由海膽、三文魚籽、拖羅蓉配上醋飯組成,海膽都差唔多有1/6板而味道亦夠鮮甜,拖羅蓉配上醋飯亦係一絕~食完丼飯已經忘記左一早揀好既Soba~侍應等完成丼飯再上菜午餐包咖啡或甜品,是日有黑芝麻雪糕,為整個午餐畫上完美句號雖然整體午市價位不低,但以餐廳環境同埋食物質素,絕對有興趣再黎試晚市既Omakse~
同朋友今日lunch去左開平道1號Cubus 7樓玄鮨

刺身定食lunch set - $330
刺身定食

定食包前菜、白飯、麵豉湯同煮物,非常豐富!

三色丼 - $420

食完丼飯已經忘記左一早揀好既Soba~侍應等完成丼飯再上菜
蕎麥麵

午餐包咖啡或甜品,是日有黑芝麻雪糕,為整個午餐畫上完美句號
黑芝麻雪糕

2019-05-11
刺身定食
蕎麥麵
黑芝麻雪糕
  • 刺身定食lunch set
趁着女朋友生日,決定食一餐好啲嘅慶祝一下,就揀咗呢一間喺銅鑼灣食Omakase 嘅米之蓮一星餐廳,玄鮨!👀平日晚上入到去食,都唔使點等位,而環境不得不讚,好開揚好光猛,安排嘅座位亦都坐喺bar枱,喺正師傅前面,食住日本料理之餘仲可以欣賞下師傅嘅手藝刀功。上前菜前,師傅已經準備好秋葵同薑,先嚟嘅係前菜,中間嘅青瓜檸檬汁櫻花蝦令人難忘,青瓜蓉嘅青甜同櫻花蝦好夾好清新!跟住就到刺身,有第一次食嘅海蜇刺身,撈埋特調過嘅醬油好好食,然後有一啲時令刺身:鰈魚,鰹魚,拖羅,北寄貝,每一件要好好欣賞師傅嘅刀功,亦都好鮮甜肥美🤤之後有螢光魷魚,赤貝,油甘魚,拖羅同海膽壽司等等,女朋友極鐘意海膽壽司,好creamy,味道亦好rich!🥰最尾仲有個蜆湯同時令水果作結,為完美的一餐作結。不得不提服務好專業,每一道菜都會介紹同建議點食,以每人$1500價格都係值得的。

庆祝纪念
生日
今天因為工作關係,下班前要來銅鑼灣這邊跑一趟,所以順道來這邊吃晚飯慶祝寶寶前幾天贏了數千元股票錢🤣。正在我還在找餐廳之際,原來寶寶早已挑好在這間米之蓮指南推介的餐廳吃晚飯🥰!慶祝當然要吃好一點,我們各點了個 Omakase set ‘紫' (Murasaki)。前菜 3 款 - 分別是沙甸魚、青瓜蓉配白飯魚、炸銀杏沙甸魚:底部墊上檸檬,面層鋪上洋蔥,完全把沙甸魚的腥味癖走,帶出沙甸魚刺身的鮮味。👍🏻青瓜蓉配白飯魚:綿綿的口感,清新帶酸的味道,開胃又討好☺️。炸銀杏:即白果,半透明黃金色的外表蠻吸引的,表面再洒上少許鹽巴,把銀杏的微苦味中和了,是個很特別的前菜。刺身拼盤刺身拼盤分別有拖羅,鱆紅魚,鰹魚,金目鯛,鰈魚邊,響螺,針魚,全部皆為日本直送。除了普通豉油外,店家還特別附上蒜茸豉油及薑蔥豉油供客人品嚐鰈魚邊及針魚,非常貼心。款款新鮮當然不在話下,每款刺身也有不同的特色和口感,響螺新鮮爽脆,拖羅入口即溶,鱆紅魚及鰹魚肉質厚實富彈性。個人而言,我最喜歡鰈魚邊(是偏白的那兩片),口感不像普通刺身,有點像中式棉花雞😝,但同時有日本魚的鮮味,是個品嚐魚刺身的新體驗!另不得不提店員們的細心服務,那

前菜 3 款 - 分別是
前菜

沙甸魚、青瓜蓉配白飯魚、炸銀杏

刺身拼盤
刺身

另不得不提店員們的細心服務,那麼多種類的刺身,其實我根本記不住🙈🤣,多得店員的細心講解及提醒,我才可以正確地使用合適的豉油品嚐魚刺身😋,感謝厲害而親切的店員們🙏🏻。

是日廚師推介 — 燒白貝
燒白貝

很完整體積很大的白貝,口感爽脆彈牙,肥美肉厚,鮮甜多汁,非一般貝殼類海產可比擬!

壽司 - 6貫(件)
壽司

海膽 - 量多且味道鮮甜,真的很甜,是我吃過最甜的海膽😍,上次在日本築地市場吃也吃不到這麼好的,而且保存得非常好,沒有半點放壞了的臭味,並非一般的日本餐廳可比擬。

新鮮北寄貝 - 為什麼要註明是新鮮?是因為我們在一般日本餐廳吃到的(紅白色的那種)是已經烹調過的,今天吃的是紫白色的。不過其實也差不多🤣,口感一樣是爽滑彈牙,連紫菜也新鮮容易咬👍🏻。

白蝦明太子 - 店員叮囑說,這件壽司不需蘸豉油,直接吃即可。口感黏滑帶鹹香~

燒拖羅 - 油脂分布平均,燒得剛好,表面焦香,入口即溶。

深海池魚 及 赤鮭 - 肉質厚實,鮮味十足!

蜆肉味增湯

有三隻蜆,蜆肉同樣爽脆新鮮,味增湯濃香細滑。

水果 - 芒果+士多啤梨

新鮮的芒果及士多啤梨為完美的晚餐畫上了句號。
2019-05-10
庆祝纪念
纪念日
前菜
刺身
燒白貝
壽司
2019-05-11 59 浏览
餐廳裝修整潔, 彷彿置身於日本當地高級和食餐廳一樣。點了刺身飯, 食材非常新鮮, 吞拿魚肥美毛而無筋,而且入口即溶感覺奇妙, 完全感受到佢哋選用食材嘅嚴謹同埋師傅嘅刀工。 海膽呢隻非常可口分量十足, 充滿海水味而不膩 ,一食就知道不是一般餐廳的貨式。 魚子大粒得來充滿彈性, 咬落去魚子裏嘅水分爆出, 而且不會過鹹, 令人回味。其他配菜同日本米飯都屬高級水準, 軟硬剛好, 完全可帶出刺身嘅鮮味。另外不可不提前菜同麵豉湯亦經過精心烹調, 最後奉上即磨熱咖啡, 享受到一餐完美嘅日式商務 午餐。
餐廳裝修整潔, 彷彿置身於日本當地高級和食餐廳一樣。

母親節就黎到,本身諗住同母親大人去日本旅行,不過真係忙到抽唔到時間。所以特登book咗間靚嘅日本餐廳食lunch,希望可以過到骨😂😂😂😂 餐廳十分乾淨整潔,lunch set 都有好多選擇。最後我們選擇了刺身和三色丼,刺身有很多款,有甜蝦 🦐 ,魷魚🦑,帶子,拖羅等,每款都有2-3件👍🏻👍🏻👍🏻而三色丼裏面就有海膽,三文魚子同吞拿魚拖羅碎,每一樣都非常新鮮,而且份量非常好。熱食有我最鍾意嘅日式蒸蛋👍🏻👍🏻仲可以選擇烏冬或冷麵。最後仲有甜品檸檬柚子雪芭。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講,食物同環境都非常好,冇令人失望,絕對可以encore😁😁😁😁👍🏻

2019-05-09 111 浏览
見husby考完讀書生涯最後一個考試📚 一於食豪d🤤Lunch Set🍱Sashimi lunch 💲330Sea urchin, Salmon roe and Minced prime tuna on vinegar rice 💲420✅ 燉蛋有蜆肉雞肉白果百合同菇等等嘅材料😳感覺滿足得黎又養生🥰✅ 刺身黎講平日較少接觸「赤鯥」 感覺油香十足 放喺中間顯得尤其珍貴🔮✅ 丼飯加入香菇作為配料 食落甜甜地幾開胃👍🏻 而海膽三文魚子同吞拿魚茸呢個配搭冇得輸💕✅ 是日甜品係柚子雪芭🍨除左有清新既柚子味🍊仲好有冰感👅Taste:3.25/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♀️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5
見husby考完讀書生涯最後一個考試📚 一於食豪d🤤

💰CP值:3/5
🙋🏻‍♀️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2019-05-07
$412.5 (午餐)
Sashimi lunch
2019-05-08 2312 浏览
It’s my second time here at xuan. It’s always an exciting moment coming to this restaurant as it’s definitely one of my favorite Japanese in town. They have the Michelin reward so quality is ensure to be the very best. we came here for lunch this time as the dinner we had last time was quite amazing. I love how clear and bright this place is and spacious too. looking at the set menu, we picked the sashimi and sushi set. both came with a delicious starter, it was so yummy that I want a few more b
both came with a delicious starter, it was so yummy that I want a few more bowls. Fresh and crunchy!
sushi set came first, eight pieces of sushi with two egg rolls. It was up to the standard and each piece was fresh.
sashimi set is so affordable in terms of the quality they provided. Both of us loved it, it also included a soup, rice and a beef tongue which melted in my mouth. Overall, I will definitely recommend (highly) this Japanese restaurant as they have all the top notch ingredients that you can ever asked for. I cannot wait to come back for lunch again.
  • 刺身
  • Deluxe Chirashi
  • Sashimi Lunch
  • Deluxe  Chirashi
2019-05-06 830 浏览
今日森仔去咗位於銅鑼灣Cubus 7樓嘅玄鮨餐廳裝潢係現代風同日本風crossover,雅緻簡潔乾淨舒服,座位多,同嘖時枱與枱之間仍有一定距離,方便談天。呢度除左可以喺高枱Bar位邊睇邊食之外😆👨🏻‍🍳唔想坐Bar位亦有其他散枱讓食客選擇☺店員亦好熱心體貼地招待😆氣氛亦配搭高質素既日式料理😋三色丼嘅食材好豐富,飯同料嘅份量亦好多,有香蔥吞拿魚腩蓉、半板海膽同三大羹三文魚籽。半板海膽真係好正,軟滑味道鮮甜。香蔥吞拿魚腩蓉幼細香滑,未到入口即溶,但口感係軟棉棉,有魚香又有種脂香。撈均後啖啖飯都充滿魚香味,真係無得輸,重點係啲魚蓉係無筋!三文魚好大粒之餘,又籽晶瑩剔透,好彈牙,咬爆外層入面啲汁湧出,好鮮甜。呢個set仲配咗烏冬/蕎麥麵,仲有冷熱可以揀添。食完main course有味增湯同茶碗蒸。這個湯底比較特別,內裡加了許多豆類,比起海鮮的更為清香。最後仲有甜品或者咖啡做結尾,我女友要咗杯香滑嘅熱咖啡,而我要咗個抹茶雪糕,唔太甜唔太苦,又creamy又滑!
今日森仔去咗位於銅鑼灣Cubus 7樓嘅玄鮨
呢度除左可以喺高枱Bar位邊睇邊食之外😆👨🏻‍🍳