招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
牧羊少年咖啡館是一間以旅遊為主題的咖啡店,不知道大家去過哪一間呢?我的話就去過葵青劇院那間散發著濃厚文化氣息的牧羊少年咖啡館而最近他們在尖沙咀文化中心開了間 全新的概念店 Lemna of the alchemist中文的名稱是牧羊少年與他的浮萍﹐是不是極有詩意 (笑)結合餐廳、酒吧、舞台、展覽場地於一身,讓食客和文化工作者能有交流的平台。我是晚上時間過來,店內頗黑漆漆,照片都是特地調光了。設有落地大玻璃,若果是日照時間來用餐應該別有一番味道吧!?晚上6點半,餐牌上有一些餐點已經沒有供應 ... 另外也沒有套餐之類﹐所以飲品那些也是需要單點的喔!香茅薑橙冰茶 ($48) & 熱特濃朱古力 ($46)前者的香茅味頗重,然後有種酸酸澀澀的味道;後者的朱古力確實很濃,不過浮在上面的不知是有心還是朱古力粉太多溶不掉呢?西西里番茄醬西班牙肉丸 ($78) - 肉丸下面還有很香牛油味的薯蓉。吃落會幾飽肚,但因為那個醬有滿滿的番茄酸﹐所以一點也不膩。而且肉丸也很軟嫩多汁,推薦喔!紅酒燴牛肉貓耳朵粉 ($128) - 因為是較少見的貓耳朵粉,所以點了這個。和平時吃的貝殼粉有點像,但這個再厚身點,吃起來
我的話就去過葵青劇院那間散發著濃厚文化氣息的牧羊少年咖啡館
中文的名稱是牧羊少年與他的浮萍﹐是不是極有詩意 (笑)
我是晚上時間過來,店內頗黑漆漆,照片都是特地調光了。
設有落地大玻璃,若果是日照時間來用餐應該別有一番味道吧!?

晚上6點半,餐牌上有一些餐點已經沒有供應 ...
另外也沒有套餐之類﹐所以飲品那些也是需要單點的喔!

香茅薑橙冰茶 ($48) & 熱特濃朱古力 ($46)
前者的香茅味頗重,然後有種酸酸澀澀的味道;
香茅薑橙冰茶 & 熱特濃朱古力

西西里番茄醬西班牙肉丸

和平時吃的貝殼粉有點像,但這個再厚身點,吃起來煙韌富嚼勁。
甜美的醬汁中有獨特的牛肉味,十分惹味。再配上粟米芯和菌類,口感更豐富!
紅酒燴牛肉貓耳朵粉
题外话/补充资料: 晚市17:30後設有網上訂座﹐如果沒有預先Book好桌子就要去拿票等位囉 會有興趣再來嚐嚐午市的Menu和參觀閱讀區的位置
2022-07-17
紅酒燴牛肉貓耳朵粉
牧羊少年咖啡館,自2012年開業十年後首次幫襯,這次挑選了位於尖沙咀香港文化中心內的分店 - The Lemna of The Alchemist 牧羊少年與他的浮萍,一嚐他們的Course Set,平日約下午約2點半到達,2位的要等9組.等待約20分鐘入坐。QR Code點餐制,沒壓力輕鬆慢慢考慮。適合有選擇困難的食客XD。點了兩份3 Course,餐湯,茄子田樂燒 / 烤雞漢堡薯條,明太子忌廉大蝦意粉 / 烤蘋果批,提拉米蘇 / 美式咖啡。是日餐湯 – 甘荀濃湯 (⭐⭐⭐⭐⭐)濃郁的甘筍湯味,泥泥的口感,餐湯來說算高分。燒茄子 (⭐⭐)芝麻香口但太乾,沒什麼茄子的味道。烤雞漢堡薯條 (⭐⭐⭐⭐)烤雞烤到皮微脆帶點juicy,上配一塊芝士,下配番茄生菜,上層面包帶有蛋黃醬。薯條是現炸,不過不失。明太子忌廉大蝦意粉 (⭐⭐⭐⭐)這是很討人厭的菜色,望見個名已經流口水。因而怕有膩的感覺就吃不下去。結果頭四啖香口濃郁,但第五啖已有膩的感覺,不過好在因不算大份,再幾口就已經完食XD。(但男士可能五啖已經KO),大蝦共有四隻,新鮮彈牙爽口。因兩人位比較窄小,所以選了在甜品部前的吧台位,所以一直
是日餐湯 – 甘荀濃湯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
濃郁的甘筍湯味,泥泥的口感,餐湯來說算高分。
燒茄子 (⭐⭐)
芝麻香口但太乾,沒什麼茄子的味道。
烤雞漢堡薯條 (⭐⭐⭐⭐)

明太子忌廉大蝦意粉 (⭐⭐⭐⭐)
因兩人位比較窄小,所以選了在甜品部前的吧台位,所以一直見到很多甜品出出入入XD。眼見甜品服務員一直拆開盒子把甜品拿出來再放盤上再灑上糖粉。就炮製出以下呢兩道甜品
烤蘋果批和提拉米蘇 (⭐⭐)
甜品當然是甜的,各人能接受甜的程度也不同,但不愛甜食的應該會覺得為偏甜甜甜甜甜。
美式咖啡 (⭐⭐⭐⭐)
至於美式咖啡就較為Fruity。果酸味較重。兩位埋單加一承惠$345蚊,以3 Course set來說價位合理。今天最為滿意的是 - 是日餐湯XD。
烤蘋果批,提拉米蘇
明太子忌廉大蝦意粉
烤雞漢堡薯條
茄子田樂燒
美式咖啡
甘荀濃湯
题外话/补充资料: 食完仲可行下海傍消化欣賞黃昏都不錯啊。
2022-07-19
明太子忌廉大蝦意粉
烤雞漢堡薯條
美式咖啡
甘荀濃湯
入去坐低落完單,等緊嘢諗住影下相。有位望落Tomboy打扮的侍應行過黎話:「你地落左單未」,語氣直頭似老師質問學生點解唔做功課。我地話落左啦,不過有個frd借緊尿袋一陣過黎,那位侍應不停追:「要快d,5點半我地唔落得單啦」。我地一望鐘已經5點半,於是我問:「咁係咪依家唔落得單?」佢又話:「依家仲得,不過一陣就唔得。」我話我個frd其實就係你地間餐廳借緊尿袋,我send個message俾佢,那位侍應直頭叫我地:「你地過去叫個frd黎落單啦」。之後我個frd跑過黎落單,但落單之後都等左一段時間先上,亦見到仲有客人陸續入座,而對面一圍比我們早入座的客人亦等到我地開始食先落單,唔明點解那位侍應要咁講?食物不過不失,但那位侍應真的倒人胃口,食咩都冇味啦。

2022-07-09
📍嘗試新餐廳,牧羊少年的西餐,位於文化中心的外圍,不用進入文化中心演奏廳。🕰平日午餐時間,下午1:00於現場GULU機取票,(或可以GULU app取票)1位,等15分鐘就入得。👀根據觀察,下午1:30之前都多人,轉流較快。而2點後啲枱就無咁緊張。📋平日午市套餐可選兩/三道菜,亦有BRUNCH ,都差唔多價位,已包餐飲一杯。有加一,好似不設時限。所以今日就試試三道菜的午餐。🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴「𝟑 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇」- 01 𝑆𝑇𝐴𝑅𝑇𝐸𝑅 前菜 -<味噌 白芝麻 茄子 田樂燒 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙈𝙞𝙨𝙤 𝙖𝙣𝙙 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚>首先,擺盤很精緻,🍽放到好似藝術品咁,矜貴的茄子仔令人不禁要更認真細味。😅而食物方面,原以為味噌醬用於醃茄子,但原來味噌醬藏身於大茄子下,被蓋住,令我食左一條真原味的乾烤茄子😅😅因水份已焗走,🍆所以口感會覺得皮層有啲厚有啲韌,同時亦令茄子天生的tangy感覺更強烈,好似食菠蘿/生奇異果時,條脷的刺激感覺。😛 自從發現了味噌醬,味道從此昇華了,一口焗茄子+抹上少少醬+拌碟的水芥(garden cress
📍
嘗試新餐廳,
牧羊少年的西餐,
位於文化中心的外圍,
不用進入文化中心演奏廳。
🕰
平日午餐時間,
下午1:00於現場GULU機取票,
(或可以GULU app取票)
1位,等15分鐘就入得。

👀
根據觀察,
下午1:30之前都多人,
轉流較快。
而2點後啲枱就無咁緊張。

📋
平日午市套餐可選兩/三道菜,
亦有BRUNCH ,
都差唔多價位,
已包餐飲一杯。
有加一,
好似不設時限。
所以今日就試試三道菜的午餐。
🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴
「𝟑 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇」

- 01 𝑆𝑇𝐴𝑅𝑇𝐸𝑅 前菜 -
首先,
擺盤很精緻,🍽
放到好似藝術品咁,
矜貴的茄子仔令人不禁要更認真細味。😅
而食物方面,
原以為味噌醬用於醃茄子,
但原來味噌醬藏身於大茄子下,被蓋住,
令我食左一條真原味的乾烤茄子😅😅
因水份已焗走,🍆
所以口感會覺得皮層有啲厚有啲韌,
同時亦令茄子天生的tangy感覺更強烈,
好似食菠蘿/生奇異果時,條脷的刺激感覺。😛
自從發現了味噌醬,
味道從此昇華了,
一口焗茄子+抹上少少醬+拌碟的水芥(garden cress)
感覺層次豐富了。
味噌 白芝麻 茄子 田樂燒

- 02 𝑀𝐴𝐼𝑁主菜 -
<紅酒燴牛肉扁意粉 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 𝙞𝙣 𝙍𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙣𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚>
首先,
份量滿意。
味道屬偏濃郁的類型,
幾件牛腩剛好一口size,牛味濃,又夠淋,
同場仲有,
鮮冬菇粒、雞髀菇粒、粟米仔粒、
全部配搭都有助提鮮,
令個汁不再單調。
拌碟的水芹(garden cress),
個人嚟講幾喜歡這配搭,
它制衡住這帶咸的牛肉汁,
私心覺得這草可以再多一點😙

- 03 𝐷𝐸𝑆𝑆𝐸𝑅𝑇 甜品 -
<是日蛋糕 𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝘾𝙖𝙠𝙚 - 檸檬撻𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙏𝙖𝙧𝙩 >
當初,
我是想試烤蘋果批,
可惜,今日沒有。
所以我就勇敢啲,試下這不固定演出的。
一入口,
夾心的檸檬醬是冰涼透心的,
而撻的底和面感覺是同一種皮,
像潮濕了的曲奇批,密度高,
撻面更鋪上大量花生和糖霜,
令我覺得又甜又膩,
唯一一款沒有清碟的食物。
如果個批沒有蓋上撻皮,可能會無咁膩 🫣
檸檬撻

- 04 𝐷𝑅𝐼𝑁𝐾 飲品 -
<檸檬特調 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣𝙖𝙙𝙚>
夠酸,
無氣的,
除了檸檬汁,仲有檸檬皮的清澀。
檸檬特調
味噌 白芝麻 茄子 田樂燒
檸檬特調
朋友介紹一齊去試。星期六。人多。但餐廳好大好寬敞。當日已經下午3點左右都要等20張枱。但同壽司郞一樣。中間好多拎咗飛走咗。所以都算好快有位。餐牌有set有散叫小食。我哋一人一個餐。組合可以自選前菜加主菜。主菜加甜品。或三樣要晒。。烤味噌漬挪威三文魚柳加Tiramisu。三文魚柳好大件。好入味。配菜都好驚喜。薯蓉。同粟米仔都好食到要同朋友分享。😂😂。💯我最愛嘅Tirasimu好大件。係出面正常蛋糕size。Tiramisu好creamy中間係蛋糕而唔係手指餅。💯。南瓜湯。龍蒿明太子忌廉大蝦扁意粉。成份意粉都撈到醬汁。蝦都好大隻。好爽口。好creamy。睇到都想食一啖。😂😂。南瓜湯我無飲到。應該係正常南瓜湯🎃。飲品方面我哋叫左。哈密瓜牛奶氮氣咖啡。冷壓奇異果青瓜羽衣甘藍蜂蜜。咖啡第一啖好苦😂帶少少哈密瓜香。飲多幾啖咖啡同奶完美結合左!非常好飲。另一杯應該係賣健康嘅飲品。🤣🤣整體黎講。好值得試。加上如果平日少啲人。扮偽文青不是夢。成間野新裝修。木系色調。餐廳入面又有植物裝飾。環境真係唔錯🥰🥰

。烤味噌漬挪威三文魚柳加Tiramisu。

。南瓜湯。龍蒿明太子忌廉大蝦扁意粉。

2022-07-16
2022-07-17 299 浏览
𝘓𝘦𝘮𝘯𝘢 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘭𝘤𝘩𝘦𝘮𝘪𝘴𝘵 Ⱄ𖤣𖥧ⱄ𖡼𓋼𖥧永遠食物都高水準的牧羊少年,最近大熱新開的分店,木系餐廳設計感覺好舒服,而且周邊都有好多落地玻璃,光線充足。‎യ‎യ❁ 龍萵明太子忌廉大蝦扁意粉 $148 明太子已經融化入白汁,而且意粉都已經好入味。❁ 慢燒美國牛胸腹 $204 肉質很淋,有慢煮的質感,但相對肉比較多肥膏,食得多會有少少油膩感。❁ 紅酒燴牛肉扁意粉 $170 相對上牛肉無咁多肥膏,而且都唔嚡身,味道一樣好味。 ❁ 烤蘋果批 / 意大利提拉米蘇 / 檸檬芝士蛋糕 三款甜品入面比較推薦蘋果批,味道唔會太甜而且多蘋果肉,有驚喜。 ✍︎ 因為上網睇開11點,但11點到已經有不少客人已到🤔所以我估可以再早早入,因為我哋個陣坐已經係坐外面位置,睇唔到吧枱同書櫃🥲🥲☞ 牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

‎യ‎യ

❁ 龍萵明太子忌廉大蝦扁意粉 $148
明太子已經融化入白汁,而且意粉都已經好入味。

❁ 慢燒美國牛胸腹 $204

❁ 紅酒燴牛肉扁意粉 $170
相對上牛肉無咁多肥膏,而且都唔嚡身,味道一樣好味。

❁ 烤蘋果批 / 意大利提拉米蘇 / 檸檬芝士蛋糕

☞ 牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下
2022-07-09
2022-07-16 318 浏览
煙三文魚伴溫泉蛋好食,正常發揮的煙三文魚同溫泉蛋,係一個唔錯的前菜明太子忌廉大蝦扁意粉份量睇落細份,但由於忌廉都幾漏,所以最後都係食唔曬,食落味道好食的,伴4隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,唔錯!西班牙辣肉腸番茄燴牛肚配藜麥飯朋友食個飯有驚喜! 擺盤已經覺得好靚,另外個飯都幾大份,食落去番茄味好濃,辛辣味比想像中出,而個牛肚都幾淋,好食!朋友話個汁同個飯好夾好開胃👍是日甜品- 檸檬撻超甜!勁甜!不得了既甜!我食左2啖果斷放棄🙈咖啡我就叫咗cappuccino,朋友就叫咗expressocappuccino 味道正正常常,無咩驚喜,但覺得係+$18的情況下,比想像中細杯,飲左2啖已經無左一半😓朋友杯expresso唔知點解有拉花,但係兔仔拉花!超靚😍 佢話味道可以,正常
煙三文魚伴溫泉蛋
好食,正常發揮的煙三文魚同溫泉蛋,係一個唔錯的前菜

明太子忌廉大蝦扁意粉

西班牙辣肉腸番茄燴牛肚配藜麥飯

是日甜品- 檸檬撻
超甜!勁甜!不得了既甜!我食左2啖果斷放棄🙈

咖啡
我就叫咗cappuccino,朋友就叫咗expresso
2022-07-12 571 浏览
為咗去攞鏡門票 所以專程去咗文化中心一趟 (其實係為咗二訪牧羊少年所以專程去文化中心攞門票)🤣甫入去餐廳已經有種好寬躺嘅感覺 設計好有空間感 座位距離適中 走到盡頭有一條長走廊 右邊裝滿書籍 有一種圖書館嘅感覺 好有文青feel講回食物 午餐佢哋主要供應西餐 上次食過意粉 質素唔錯👍今次係食下午茶 選咗極邪惡嘅豬背油薯條 炸得好香口 可以極速食哂 唯一要挑剔嘅係薯條本身比較碎同短 其實比到$58一份應該可以篩走啲薯條碎先俾客人另一要讚嘅係店員態度親切有禮 會再三訪
講回食物 午餐佢哋主要供應西餐 上次食過意粉 質素唔錯👍
依比利豬背油薯條
另一要讚嘅係店員態度親切有禮 會再三訪
依比利豬背油薯條
下午4點零,行完藝術館見攰攰地,有間新開嘅餐廳,就同朋友入去試吓,坐低環境氣氛、座位都舒適,裝修擺設簡約風,而當日都滿座,只等了5分鐘就入座了,用手機落單方便快捷,點咗迷迭香菠蘿咖啡,聞到好香嘅迷迭香,還有菠蘿嘅果肉,配上咖啡感覺幾得意,凍蕎麥茶,伯爵茶焦糖燉蛋,喜歡不太甜蛋亦做得細滑,意大利提拉米蘇軟熟,忌廉蝦意粉🍝,🍤新鮮意粉煮得軟硬適中!可能因為新開,員工喺送餐時叫我送錯食物,埋單亦搞錯了枱號🥹
可能因為新開,員工喺送餐時叫我送錯食物,埋單亦搞錯了枱號🥹
2022-07-11 395 浏览
男同事叫set lunch主菜揀沙律,大大"碟",但份量少得可憐,男士食兩三碟先夠。我的主菜是大蝦意粉,份量同樣太少,男士食完好太肚餓。前菜+主菜+飲品 $118 另加一服務費。忠告,男顧客慎入!值得表揚餐廳經理,我同事即時反應有關份量問題給侍應,經理即時處理給與額外一小碟沙律給同事,處理快捷得宜。

2022-07-11
牧羊少年邁進10年之際,開設了新支線 𝘉𝘢𝘳 𝘓𝘦𝘮𝘯𝘢 進駐尖沙咀文化中心。新支線結合餐廳、酒吧、舞台、展覽場地為一體,就正如店名 𝘓𝘦𝘮𝘯𝘢 浮萍的意思,寄意希望聚集所有本地文化工作者,正正與文化中心濃厚的文藝氣息互相呼應着呢~ 先說說環境,一進門口環境較昏暗,接着進去會看到高身吧枱和碎花卡座,然後來到咖啡吧的位置會看到水泥石的中島,一旁還有看着閃爍水池的二人座。細心留意最深處會有一個放滿展品和書架的展覽區,聽說會定期舉辦展覽或工作坊喔~ 新店𝘔𝘦𝘯𝘶 亦有所改良,香更精緻的餐點進發,中午亦有𝘚𝘦𝘵 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 會更划算!‎𓏸 𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 英式早午餐食材豐富的𝘈𝘋𝘉~ 比目魚柳很嫩滑,蜜糖豬肉腸淡淡的煙熏味有嚼勁,另外有我很喜歡的𝘨𝘳𝘢𝘯𝘰𝘭𝘢 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘬 𝘺𝘰𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵,不過酸種麵包就切得有點薄。‎𓏸 2 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦 𝘚𝘦𝘵 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩𓊪 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳: 𝘚𝘪𝘤𝘪𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘉𝘢𝘭𝘭𝘴 西西里蕃茄醬西班牙肉丸總共有四小粒,肉質紮實不鬆散,蕃茄醬開胃𓊪 𝘔𝘢𝘪𝘯: 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸/ 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 & 𝘖𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘖𝘪𝘭 蒜片辣椒乾

‎𓏸 𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 英式早午餐
英式早午餐

‎𓏸 2 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦 𝘚𝘦𝘵 𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩
總共有四小粒,肉質紮實不鬆散,蕃茄醬開胃
西西里番茄醬西班牙肉丸

𓊪 𝘔𝘢𝘪𝘯: 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸/ 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 & 𝘖𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘖𝘪𝘭 蒜片辣椒乾扁意粉
略為失望的扁意粉,味道偏淡,蒜和辣椒的味道可以再加強,但扁意粉質地做得不錯,滿煙靭的~
蒜片辣椒乾扁意粉

‎𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
超美的拉花!! 可惜味道較淡
抹茶鮮奶

𓏸 𝘊𝘢𝘱𝘱𝘶𝘤𝘤𝘪𝘯𝘰
咖啡就做得很不錯

自從開業後已經迅速成為打卡聚腳點,當日平日前往離開的時候門口已經有滿滿的人龍,想拍照的話建議在非繁忙時間前往呢~ 未來這裏亦會舉辦不同的展覽、表演或工作坊,以推動本地文藝發展,有興趣的話記得留意了! ¨̮
英式早午餐
2022-07-09 258 浏览

呢間餐廳新開分店,曾經食過其他分店食物唔錯服務態度都非常之好,但係呢一間嘅餐廳新開張可能因為賣過廣告嘅關係,特別多人排隊,所以我都預早1小時黎拎飛,喺我前面有18張飛,我就坐喺附近嘅公園位置等,因為佢嘅位置位於文化中心下面所以距離公園都有一小段路程,所以我都遙距透過Apps,睇住佢叫飛嘅情況,開頭叫飛嘅情況都好正常兩張飛或者三張飛咁樣叫,但係等咗超過30分鐘之後,喺5分鐘之內叫咗超過10張飛,一下子我張飛就過咗三張(我張飛188,app顯示191),我知道我嘅號碼根據Apps嘅排隊指引,號碼超過左五張就不能補飛,要重新排隊,所以我即刻知蓮餐廳同佢講我5分鐘內會去到餐廳門口,職員都表示叫我盡快,但係係呢5分鐘嘅時間號碼已經由191去到202,當我去到同職員講我嘅號碼係188嘅時候,佢就同我講根據排隊指引超過五個號碼就唔會再補位,其實對於我來講呢位職員嘅服務態度真係十分之差劣,食唔食呢間餐廳對我來講已經唔再重要,因為職員喺電話度有講叫我盡快過嚟,但係我嚟到又變咗過號,如果明知號碼會繼續過嘅話職員應該係電話通知我,佢會繼續叫號,同我講一聲我過到嚟要重新攞飛,我會無咁氣憤,而我都唔會再喺呢一間餐廳食嘢。如果大家想食呢間餐廳,建議等位一定要喺門口就算前面排緊18張都好,有機會5分鐘就過咗號碼,而餐廳同事係唔會做任何嘅安排。因為佢哋餐廳太多顧客等候,根本唔會理會一個或半個客人嘅感受,佢只務求盡快清完面前嘅號碼。
2022-07-08 484 浏览
有個中年女侍应,服務态度令人失望,我d食物未食完,趕住收碟,又無問清楚要唔要,就收走咗,好無禮貌。還有,看見她抹枱,真係嚇親,竞然将枱面少少食渣直接掃落地下,好唔衛生,我仲以为我去咗露天大排檔,好失望。希望改善。
希望改善。
今次係第一次食牧羊少年咖啡館🐏 呢間新分店開左喺香港文化中心 店內面積過萬呎 空間感十足🫧 閒日1430去到都仲要等位 果然非常受歡迎!! 一坐低嗌咗個3 course lunch✨($148) 頭盤、主食同埋甜品都有唔少選擇❤️‍🔥🥢starter: smoked salmon stir-fry with basil oil served with soft boiled egg🍳其實只係普通煙三文魚兩片 唔知點解餐牌寫係stir-fry(?)😅 感覺煙三文魚同溫泉蛋好似夾硬要擺喺同一碟🤔 有啲尷尬 因為底下完全冇醬的~ 最後都係分開食🥹 溫泉蛋係高質嘅 流心而且水汪汪巧吸引!!😻🥢mains: braised beef linguine in red wine sauce🍝意粉質感軟熟但係我prefer硬啲😗 紅酒汁煮得幾唔錯🤟🏻 但係燉牛肉唔夠淋身 撈埋切粒蘑菇一齊食就OK啦~(其實仲有粟米筍 但係我偏食🤣)🥢dessert: baked apple pie🥧甜品總共有四款揀 但係今日得呢個available🤷🏻‍♀️ 蘋果批好好食!! 餅底鬆脆 夾埋蘋果同少少糖漿一齊食好正🤤 🥢d

🥢dessert: baked apple pie🥧

🥢drink: espresso macchiato☕️
拉花圖案係兔仔超級可愛🐇 咖啡濃厚creamy仲有少少回甘☁️

🧑🏻‍💼service: 呢個特登要寫!! 因為真係要用惡劣嚟形容!!😡重要嘢要講多次: 好worse😡 頭盤同主食都上得好快~ 不過甜品就追極都唔見🥲 聽到隔籬幾枱都勁唔耐煩係咁追嘢食 隔咗可能有半個鐘先出現(已經係非凡忙時段)😞 同埋埋單嗰陣找少咗錢俾我⋯個侍應即刻拎走張單去check~ 第二次啲找續就嚟拎到埋我到 佢一打開張單即縮沙又返轉頭(似乎又錯🥶) 總之就好慢同好好好亂🫠

overall: 10% service charge真係唔應該俾🤕食物質素搭救得到 不過如果試業之後都係咁 真係好趕客😵‍💫 好彩今日我唔趕時間 否則心裏面一定更加炆憎💀 一定要改善啊!
baked apple pie🥧
2022-07-06
baked apple pie🥧
2022-07-03 684 浏览
2022.6.29 星期三 3:30pm原來都頗多人,應該是新店的關係。裡面有不同的座位類型,我們坐近落地玻璃旁邊。••••••••••••••••••••Set & Free drink| 明太子康堤芝士蟹肉塔 & 檸檬特調 $78 |🥧🦀🧀第一口已經有明太子的辣味,餅底少少脆,有牛油香,可能比較多沙律醬,令餅底容易鬆散,不過味道都好夾。蝦味很突出,亦有嚐到蟹肉味。層次豐富,各種配料、醬汁和芝士配合得很好。🍋🍹檸檬特調即是leomonade,味道調得不錯,酸甜適中,還加了片乾檸檬作點綴。Lunch Set - 2 course $118Starter/Main course/Dessert & Free drink我們選了Main course & Dessert| 紅酒燴牛肉扁意粉 & 伯爵茶焦糖燉蛋(+$18)| 🍝🍄🌽🐂一上枱以為自己點錯餐,變了港式意粉(?)因為全碟大部分都是冬菇+粟米芯,與牛肉的比例大約是3:1。味道一般,汁很稀,沒有紅酒味,扁意粉正常。牛肉都很細粒,有點碎,冬菇比牛肉更大粒,不覺得是吃紅酒燴牛肉。而餐牌並沒有寫有冬菇和粟米芯在內。🍵🥚伯爵茶焦糖燉蛋的焦糖很
2022.6.29 星期三 3:30pm

| 紅酒燴牛肉扁意粉 & 伯爵茶焦糖燉蛋(+$18)|
🍝🍄🌽🐂
伯爵茶焦糖燉蛋
🍵🥚
伯爵茶焦糖燉蛋的焦糖很薄,沒有焦脆的效果。盤子很淺,分量少,一羹見底,兩人幾口吃完。燉蛋有點伯爵茶味,但不覺有蛋味。加了合桃粒之後,就完全在吃合桃的感覺,更加不覺是燉蛋。這個甜品在set裡還加了$18,覺得不太值。

🍵
朋友點了熱桂花烏龍茶,正常分量。沒有試過所以不作評論。

••••••••••••••••••••

預期到cafe多數是食環境,所以食物水準正常就好。不過食物與餐牌不相符,最後要加一,就覺得有點少貴。
2022-06-29
下午茶