招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
2023-02-08 46 浏览
晚上約左老友來到尖沙咀文化中心,#牧羊少年與他的浮萍晚飯,是一間集合餐廳同酒吧的地方,佈置有藝術感,空間感闊落,很有文青feel🫣,設計很捧的,很多打卡地方。晚上用餐時段的燈光帶點昏暗,令人份外放鬆💆🏻‍♀️。點了一份烤比目魚蜜桃綠牛油生菜沙律配烤南瓜籽及自制油醋汁,擺盤美美的,魚皮煎烤得香脆,魚肉肥美滑,調味得好好,併上清爽的沙律菜,確係唔錯👍。風乾豬腩肉奶油蛋黃扁意粉,醬汁濃度適中,條條扁意粉都索到汁,口感煙韌相當好。海風眷戀沙,飲品很有創意咖啡味都濃郁,用黎打卡都很靚啊☺️。
晚上約左老友來到尖沙咀文化中心,#牧羊少年與他的浮萍晚飯,

點了一份烤比目魚蜜桃綠牛油生菜沙律配烤南瓜籽及自制油醋汁,

2023-02-08
2023-02-08 38 浏览
多年前跟朋友聚會的太子白楊街「牧羊少年咖啡館」至今依然屹立不倒且分店偏及港九新界,為一家有理念的文化藝術餐廳今次到訪的是座落於跟餐廳理念相連結的香港文化中心,餐廳命名為「牧羊少年與他的浮萍」餐廳環境寬敞,座位舒適,以不少植物佈置配合其主題走到盡頭有兩張長桌及鋼琴,兩旁是放滿書籍的書架及藝術作品,一直播放著柔和的藝術音樂,文化氣息濃厚;適合metime閱讀享受,同時適合跟知己戀人用膳談天的好地方餐廳分兩部份,其中一部份日間為咖啡室,晚間會化身為酒吧==========🔹澳洲西蘭花苗配龍萵荷蘭汁 $88上檯時已聞到醬汁的香味龍萵荷蘭汁輕柔Creamy,味道有點像忌廉芝士,鹹度適中帶微酸,個人非常喜歡推介指數:8.5/10==========🔹油封法國鴨髀配鴨油伴北小米佐橙酒柑橘醬 $238鴨髀外皮焦脆,肉質緊實配以份量充足的養胃小米,輕身易入口加上不少的柑橘肉令整個飯層次豐富 柑橘醬能中和鴨髀的微膩感推介指數:8/10==========🔹黑芝麻燕麥奶 $48芝麻味濃厚,質感柔滑,甜度適中推介指數:9/10==========連加一埋單$4️⃣1️⃣1️⃣整體用餐體驗感滿意,環境幽雅舒適,出品用心有誠

餐廳環境寬敞,座位舒適,以不少植物佈置配合其主題

餐廳分兩部份,其中一部份日間為咖啡室,晚間會化身為酒吧
🔹澳洲西蘭花苗配龍萵荷蘭汁 $88
上檯時已聞到醬汁的香味
推介指數:8.5/10
🔹油封法國鴨髀配鴨油伴北小米佐橙酒柑橘醬 $238
鴨髀外皮焦脆,肉質緊實
配以份量充足的養胃小米,輕身易入口
加上不少的柑橘肉令整個飯層次豐富 柑橘醬能中和鴨髀的微膩感
推介指數:8/10
🔹黑芝麻燕麥奶 $48
芝麻味濃厚,質感柔滑,甜度適中
推介指數:9/10
連加一埋單$4️⃣1️⃣1️⃣
整體用餐體驗感滿意,環境幽雅舒適,出品用心有誠意
2023-02-06
2023-02-07 363 浏览
一直都好鐘意去牧羊少年cafe, 次次都係上堂前去旺角雅蘭嗰間開餐。今晚係尖沙咀行完街,見到呢間個牧羊的裝修同餐牌同平時唔一樣,就決定入去食。可能個用餐環境比較好,所以叫牧羊少年與他的浮萍,但價錢同平時的牧羊cafe 好似無分別。餐廳隔離仲有佢的酒吧。同平時一樣,兩個人開餐叫咗個沙律,主菜同甜品。嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律配自製油醋汁($158) - 超大塊雞,份量好似同主菜一樣,而想多食菜的朋友就有少少失望。不過個雞都算嫩口,油醋汁帶出酸酸開胃的味道。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188) - 每一塊的貓耳朵粉都能沾滿海膽醬,味道香濃。而貓耳朵粉比較彈牙,係al dente 的感覺。烤 10安士澳洲M4安格斯西冷配燒新薯及烤美國蘆筍($288) - 個牛超大塊仲好有厚道,一切開就見到我地要的五成熟。牛味濃,一食就知係澳洲牛。覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅($98) - 呢個成晚的亮點❤️最初以為佢係一大塊蛋白餅再加士多啤利果醬同少少水果,會好甜。原來佢係果醬同忌廉入面係一大個雪糕球同脆脆蛋白餅。味道酸酸甜甜,仲有多重口感。大愛❤️❤️

同平時一樣,兩個人開餐叫咗個沙律,主菜同甜品

嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律配自製油醋汁

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

2023-02-06
嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律配自製油醋汁
海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
2023-02-06 81 浏览
同朋友臨時臨急其求book,同名夠特別,整晚體驗都幾好。餐廳裝修唔錯,好寛落,同埋用左好夕曲線,幾柔和,燈光偏暗。侍應服務幾好,上菜都快菜式唔多,本身揀唔落手,因為好啲配塔比較陌生,啲醬又幻想唔到咩味。後黎叫試左個菜,豬腩漢堡同海鮮飯。個菜唔知咩汁黎,望落好普通但原來幾好食,個名我唔記得,大家睇相啦豬腩漢堡係3個迷你漢堡黎,夠細件,油脂好香但唔肥膩,一定要試海鮮炒飯不過不失,海鮮都有質素,但無上面兩款咁好食
同朋友臨時臨急其求book,同名夠特別,整晚體驗都幾好。
餐廳裝修唔錯,好寛落,同埋用左好夕曲線,幾柔和,燈光偏暗。
侍應服務幾好,上菜都快
後黎叫試左個菜,豬腩漢堡同海鮮飯。
海鮮炒飯不過不失,海鮮都有質素,但無上面兩款咁好食
2022-12-16
牧羊少年與他的浮萍真係勁好view 🥹牧羊少年館宜家愈黎愈多分店老實講我本身對牧羊少年評價唔係太高但見到呢度咁靚就忍唔住黎食啦😗坐既位置仲要對住條河真係好有feel 食完真係對牧羊少年有大大既改觀✨明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅$118呢個墨西哥夾餅好多餡料好足蟹肉多到滿寫晒入面有好多牛油果醬蕃茄粒加上好多明太子同芝士又酸又鹹又辣辣地咁味覺多重享受 食落夠晒惹味✨海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉$188貓耳朵粉近期都好hit 外貌得意之餘又比意粉近易入口唔怕容易整污糟呢碟嘅精華絕對係上面嘅海膽海膽鮮甜再加上濃濃既汁 真係好享受😚✨依比利豬背油薯條$78呢個係勁大兜 份量絕不欺場多到食到底都係一上黎係勁熱 即食係勁香脆食到我唔停得口🤤✨香芋椰子鮮奶$48呢杯香芋鮮奶比較重 椰子就冇咁強烈感受到但同出面既手搖飲品店既水準就不相上下
牧羊少年與他的浮萍真係勁好view 🥹

✨香芋椰子鮮奶$48
呢杯香芋鮮奶比較重 椰子就冇咁強烈感受到
但同出面既手搖飲品店既水準就不相上下
2023-01-27 96 浏览
今日喺朋友嘅介紹之下嚟咗呢一間咁好打卡嘅餐廳,餐廳佔地廣闊,座位與座位之間分隔得好遠,坐得非常舒適。Hero's craft beer Jasmine Wheat,用茉莉花茶冷泡而成的清爽小麥啤,外觀上近似於德式酵母小麥,由啤酒花帶出淡淡柑橘香氣,僅以微微的果香呈現,加上橙皮、芫荽籽令優雅的茉莉花香味更有層次。小麥麥芽中和茶葉產生的茶多酚,令口感變得更加細滑。明太子康堤芝士配墨西哥夾餅,康堤芝士係一隻好獨特而又美味嘅芝士,呢隻嚟自法國嘅美味色澤金黃,風味濃郁細緻,具有堅果同埋大地嘅味道;薄脆嘅墨西哥夾餅裏頭夾著海量嘅明太子, 同康堤芝士味道相輔相成,相當惹味。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉,貓耳朵粉上面嘅海膽同埋黑魚子醬相當吸睛,海膽夠哂新鮮,餘韻散發住海洋嘅回甘,貓耳朵粉口感煙煙韌韌,相當掛汁,黑魚子醬絕對提升咗整個食味嘅層次。慢煮法國豬鞍配烤粟米及新薯伴芥末籽蘋果醬,法國豬鞍好夠份量,幾乎霸佔哂全個碟咁滯,一刀切開,裏面係嬌嫩嘅粉紅色,慢煮處理過嘅豬鞍緃然厚切個口感都非常軟嫩,特別鍾意佢嘅薯仔有走過油,香脆嘅薯皮配上芥末子蘋果醬,非常出色。

2023-01-26 1534 浏览
今日到訪位於尖沙咀文化中心的cafe. 午餐時分,全場滿座。寬濶的空間,加上高樓底,和素雅的色調,再配上綠色植物,感覺療癒。午餐兩個course $128.前菜選擇了餐湯。這甘筍湯的味道不錯!雖然不愛甘筍,但這甘筍湯有的甘筍味很平易近人,有蔬菜的甜美,幾creamy 但質地唔會太稠厚。油封法國鴨脾+$48這鴨脾沒平日的油封鴨脾咁油膩,是比較乾身的那一種,但調味方面幾出息,十分滋味,加上皮又薄,皮下沒太多脂肪,味道不錯。照燒揶威三文魚+$48這三文魚大大件,啖啖肉,又無骨,而且煎到表皮脆香,魚肉嫩口又唔腥,加埋蒜香旦黃醬,creamy 又惹味,而那長身西蘭花真爽口嫩滑,日本南瓜又甜又軟,是有心思的配菜。竹炭牛奶咖啡+$14這竹炭牛奶咖啡真係好香滑,拉花也很美。不太清楚竹炭的什麼口味,但就是latte 多-點點炭燒風味,沒什麼甜味的,味道幾特別。另-檸檬特飲口味清新,入口冰涼,但味道太酸了,飲了幾口要放棄了。吃過午餐,晚餐也吃不下了,十分飽足。

午餐兩個course $128.

前菜選擇了餐湯。

油封法國鴨脾+$48

加上皮又薄,皮下沒太多脂肪,味道不錯。

照燒揶威三文魚+$48

竹炭牛奶咖啡+$14

另-檸檬特飲口味清新,
入口冰涼,但味道太酸了,飲了幾口要放棄了。

吃過午餐,晚餐也吃不下了,十分飽足。

2023-01-26
午餐
2023-01-26 109 浏览
餐廳裝修簡約,空間感充裕,自然得來揉合了現代感,整體氣氛悠閒。伊比利亞豬背油薯條( $78 )用豬油把薯仔炸得特別香脆。紅菜頭合桃沙律感覺清新健康又開胃。主菜之一的印度香料馬沙拉咖喱慢煮法國羊肋排配暖墨西哥餅及阿根廷青醬乳酪( $458 )味道非常有水準,被烤得香脆的羊肋排外皮包著嫩滑而多汁的羊肉,配上乳酪醬和夾餅,一點不覺得油膩。另一主菜萬少威士忌保濕三黃雞配生薯及西蘭花苗( $248 )把雞皮烤得金黃香脆,也能保持雞肉的香嫩。餐牌價錢稍高,但對食物、環境和服務確實挺滿意。
伊比利亞豬背油薯條
紅菜頭合桃沙律
萬少威士忌保濕三黃雞配生薯及西蘭花苗
伊比利亞豬背油薯條
紅菜頭合桃沙律
萬少威士忌保濕三黃雞配生薯及西蘭花苗
2023-01-25 81 浏览
幾日農曆新年連假,當然要黎到「牧羊少年與他的浮萍」,炭一下,享受一下係CAFE入面CHILL既感覺。呢間CAFE既格局好有文青既FEELING,入面既裝修好有林木FEEL。講返食物先,今次既主食就叫左個海鮮燴飯,燴飯唔會煮到濕立立,入面既海鮮都好足料,有大大隻既蝦啖啖肉,又有帶子,都非常之鮮味,仲有D蜆、青口,魷魚。另外仲有個芝士PIZZA,個PIZZA既芝士好香濃,芝士味好重同埋亦包含唔止一款芝士。最後仲有雞翼,外皮炸得好香脆,入面既肉肉汁好多,非常好食。
2023-01-22
牧羊少年咖啡館以旅遊為主題,在香港有9間分店,全新的概念店牧羊少年與他的浮萍Lemna of the alchemist7月在尖沙咀文化中心開業,港鐵尖沙咀/尖東站, 步行約6分鐘。在牧羊少年店內,你會看見一個供場內閱讀的旅遊書書架,放置了所有世界各地最新的旅遊攻略,深度遊記和世界見聞等等。你可點一杯卡布,吃一件蛋糕, 然後開始拿出你的記事本,跟你的朋友,一邊呷著咖啡,一邊快樂地編排下一個旅程✈️如你家中有封了塵的舊書,不會再翻閱,但又不捨得丟掉。你可以把它帶來牧羊少年交換一張餐飲現金券🎫舊書得到被再次翻開的命運,捐書人以舊書換到優惠券,買書人廉價買到心頭好,書款用在文化慈善之上。一石四鳥,這就是牧羊少年在很多年前已經開始,「以書易啡」的漂書精神📚牧羊少年裡,有明信片售賣及代寄服務,鼓勵客人放下手機,用筆記下感受,刻下心情,然後在五年內任何一個指定日子,由餐廳代為寄出💌牧羊少年全線分店只供晚市17:30 後訂座,17:30 前只限walk-in,當日Weekdays下午3:30pm於現場取票,等約15分鍾,人流都不少餐廳裝潢和上手鋪位的餐廳沒有大變化和驚喜,以簡約為主Weekend和We

餐廳裝潢和上手鋪位的餐廳沒有大變化和驚喜,以簡約為主

Weekend和Weekdays的Tea set款式一樣,但Weekdays會包一杯飲品,食物味道係好,但套餐非常單調,Tea set menu應該加有配菜,如薯條、沙律等~自助QR code點餐,店員隨後送上食物

今次Order:$78挪威煙三文魚比高包配海苔奶油芝士、 $88烤雞漢堡配乾茄蒜香蛋黃醬、 蘋果汁和瑪琪雅朵咖啡(另收加一服務費)

如果用餐後想睇耐些,亦可以坐到閱讀區繼續打書釘📚

2023-01-22 143 浏览
原來喺尖沙咀文化中心開咗一間文青嘅cafe,仔細一睇原來係牧羊少年全新概念店Lemna! .分別有Brunch Set/Lunch Set最後揀咗Lunch Set Menu (A+B/B+C)A.Starter 湯/沙律B.Main Course 主菜C.Dessert 甜品好鐘意依種有彈性又可以自己揀嘅組合,每一份Lunch Set都包括一杯飲品👯最後點咗B+C(主菜 + 甜品)分別係青醬雞肉露荀貓耳朵粉同是日甜品~.青醬雞肉露荀貓耳朵粉每粒貓耳朵粉都沾滿咗青醬,雞肉份量都唔少,整體味道唔錯!.是日甜品:雜莓乳酪蛋糕酸酸甜甜嘅雜莓乳酪,配埋鬆軟嘅海綿蛋糕好食唔會膩😋.飲品:熱鮮奶咖啡.朋友點咗美國牛羊漢堡配乾茄蒜香蛋黃醬及海鹽薯條;甜品係焦糖燉蛋脆脆蛋糕,睇落都好唔錯!.店內環境都幾舒適,經過都值得再試啊~
分別有Brunch Set/Lunch Set

最後揀咗Lunch Set Menu (A+B/B+C)
A.Starter 湯/沙律
B.Main Course 主菜
C.Dessert 甜品
青醬雞肉露荀貓耳朵粉

每粒貓耳朵粉都沾滿咗青醬,雞肉份量都唔少,整體味道唔錯!
是日甜品:雜莓乳酪蛋糕

酸酸甜甜嘅雜莓乳酪,配埋鬆軟嘅海綿蛋糕好食唔會膩😋
飲品:熱鮮奶咖啡

店內環境都幾舒適,經過都值得再試啊~

2023-01-13
午餐
  • 青醬雞肉露荀貓耳朵粉
  • 雜苺乳酪蛋糕
2023-01-20 102 浏览
香港文化中心地下,唔難搵。餐廳好大,座位之間非常闊落,坐得非常舒適。中間有唔同綠色嘅盆栽擺設,非常有feel.我地獲安排坐窗邊位置,窗邊有人造河流,睇得好舒適。午餐有2 或者 3 courses 選擇,又可以揀all day breakfast.龍萵蝦油慢烤蕃茄醬大蝦扁意粉蕃茄醬酸酸的,雖然唔覺龍萵蝦油嘅香味,蝦肉爽口,扁意粉唔會好糊口,幾好。英式早餐睇落好豐富,酸種多士入面仲有果仁,無咁單調。炒蛋幾香幾滑,但就油膩左少少。魚柳偏細。反而係幾鍾意個酸乳酪,夠杰身,仲有南瓜籽,口感一流。依比利豬背油薯條上枱時超級香,有好濃嘅蒜香味,唔知係咪豬背油嘅關係,薯條好香,亦好脆口。蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬雖然蒜味唔強,但雞翼肉質滑且有肉汁,唔錯。焦糖燉蛋脆脆蛋糕外貌同味道都同我想像有出入,焦糖燉蛋味唔錯,但唔算好脆,質感差dd。整體上食物味道唔錯,但價錢中上,午餐連飲品加小食,人均消費200蚊。但勝在環境舒適,可以享受一個chilling lunch.
香港文化中心地下,唔難搵。

我地獲安排坐窗邊位置,窗邊有人造河流,睇得好舒適。

龍萵蝦油慢烤蕃茄醬大蝦扁意粉

英式早餐

依比利豬背油薯條

蒜香法國雞翼配是拉差蛋黃醬
雖然蒜味唔強,但雞翼肉質滑且有肉汁,唔錯。

焦糖燉蛋脆脆蛋糕

2023-01-17 328 浏览
價錢不菲 食物素質參差 湯有草青味 份量不大 最重要的是等左足足90分鐘 先開始上齊主食 最可笑既地方係 上完甜品先再上主食 催足四五次先上齊所有野 剩係識講等多5分鐘5分鐘 結果等左成粒幾鐘催餐期間 店員多次以今日客人比較多為由 所以比較需時 不禁令我深思 此店平時是否沒有什麼客人光顧 出餐次序極度混亂 不按點餐順序出餐 最後連甜品和主食的出餐次序都不理會 今天是第一次嘗試這一間分店 真心不推介時間繁忙既時候來這裡用餐 等齊餐點再用膳完畢足足耗時兩小時

2023-01-17
2023-01-17 82 浏览
環境超級超級舒服,餐廳走清新簡約風,令人有好放鬆既感覺,超大落地玻璃可以望到出面的環境 當日坐係玻璃窗旁 好享受 ,見到好多客人都係慢慢嘆杯咖啡☕️睇下書 果日去完文化中心腳仔軟就搵間餐廳嘆下先,一邊嘆住 cake🍰 一邊嘆咖啡☕️

• 伯爵茶提拉米蘇
落住嘅天氣+坐到窗邊海景位 同frd子傾下計 再望住係池塘形成嘅漣漪 嗰種浪漫真都幾正哈哈🥰店內行到最入右轉更可見個gallery 不時有啲特別畫作/展覽。。。🦔𝕃𝕌ℕℂℍ 𝕊𝔼𝕋2̲-̲c̲o̲u̲r̲s̲e̲ 𝕄𝕒𝕚𝕟👉烤味噌漬挪威三文魚柳 配紫蘇奶油汁 伴薯蓉雖然條魚煎落微焦 但肉質幾嫩滑😚又鎖到啲肉汁 好得意咁調味醬汁有啲日式燒汁嘅味道🤣朋友仲食到似港式叉燒味 any肥是好味的放心 幾鍾意三文魚蘸上薯蓉啲醬汁食😋薯蓉好creamy 入口順滑 係份量比多啲會開心啲kekee bonus係幾鍾意佢嘅煙燻栗米仔🤪有零食嗰種燒烤sauce嘅味道🤭 🥗𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣配前菜 - 西西里蕃茄醬西班牙肉丸肉丸美美地 入口幾飽滿 肉質又唔粗糙+無乜肥豬肉 加埋juicy又唔會太重口味嘅蕃茄醬汁👍 🍵凍靜岡焙茶呢度茶都有幾多選擇: 白桃/桂花烏龍茶、玄米茶、靜岡焙茶、不含咖啡因嘅蕎麥茶茶底唔會hea🤭焙茶嘅香氣幾突出 係茶味比起熱沖實無咁濃郁。。。🦔 👉純素早午餐 配餐飲 $128(蜜餞香草南瓜、牛油果、酸忌廉炒蛋、澳洲西蘭花醬、Granola希臘乳酪、烤蘑菇、烤蕃茄、酸種多士)睇落不俗 但整體質素可再提高啲😎滑

。。。🦔

凍靜岡焙茶
茶底唔會hea🤭焙茶嘅香氣幾突出 係茶味比起熱沖實無咁濃郁
。。。🦔

👉純素早午餐 配餐飲 $128
睇落不俗 但整體質素可再提高啲😎滑蛋可以再fluid啲 最值得一試係個greek yogurt