招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (9)
.早2日同朋友去尖沙咀食飯 係香港文化中心地下 非常方便店水裝修得好靚 而且坐得舒服.我地叫左海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵 烤安格斯西冷 另外小食 純素松露醬薯條同蒜香雞翼🤤貓耳朵醬汁香濃 而且非常掛汁 面頭仲有海膽同魚子醬 撈勻食更加香 食落不會太膩 一食就停唔到口.薯條同雞翼上枱仲熱辣辣 雞翼點埋拉差蛋黃醬超正外脆內軟 仲有6隻雞翼 同朋友share岩岩好薯條都炸得香脆 金黃色 點黑松露醬食 好香濃😝.安格斯西冷我地order 7成熟 仲配有露筍同薯粒M4澳洲安格斯西冷一切就爆汁 肉味香濃又juicy 勁厚切 份量不少 有10安士 男士食都一定夠餸😋.另外仲叫左heroes craft beer 🍺 入口順滑 勁chill呀🫶🏻
早2日同朋友去尖沙咀食飯 係香港文化中心地下 非常方便

另外仲叫左heroes craft beer 🍺
入口順滑 勁chill呀🫶🏻
2023-05-18
2023-05-22 71 浏览
二刷 牧羊少年與他的浮萍,我自己都幾鐘意lee 間餐廳, 佢地既坐位距離好好 無擠迫感,成間餐廳都有空間感,特別鍾意入邊其中一個圖書館嘅角落🫶🏻•今次係接近晚飯時間到訪💖,叫左幾款食物, ❤️純素松露薯條 🧡澳洲西蘭花配荷蘭汁純素松露薯條 即叫即整,份量十足,再加埋松露醬滋味加倍! 而澳洲西蘭花配荷蘭汁,新鮮爽口,個醬仲好開胃💛海鮮拼盤超有份量既海鮮拼盤,係店員推介 👍🏻,入面有蝦、帶子、鱸魚、魷魚,樣樣都新鮮同烤到香噴噴,下面仲有d配菜,成份野食完都夠飽😚•🍹百香果乳酸☕️桂花咖啡梳打•最後都加左個甜品💜覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅,粉紅色既賣相,好啱打卡📸,外面係豐盈空氣感既🍓mousse,入面有雪糕外層仲有蛋白脆餅! yummy ! ••⚠️溫馨提示圖書館嘅角落不可飲食,可以話係飯後拍照區🤭•

今次係接近晚飯時間到訪💖,叫左幾款食物,
❤️純素松露薯條
🧡澳洲西蘭花配荷蘭汁

💛海鮮拼盤

🍹百香果乳酸
☕️桂花咖啡梳打

⚠️溫馨提示圖書館嘅角落不可飲食,可以話係飯後拍照區🤭

2023-04-19
2023-05-21 76 浏览
浮萍隨水漂泊 聚散不定萍水相逢 儘是他鄉之客不期而遇的餐廳,味道是我會如期而至的美好😊🐔嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律 配 自製油醋汁 💰158雞胸肉的肉質很緊實,表面煎得焦香,裏面的肉質卻又嫩滑多汁😋,乾的番茄🍅味道很特別,意外地與無花果很搭紅菜頭漬三文魚辣根流心布袋芝士 配 小蕃茄及青提沙律💰148第一次吃紅菜頭漬三文魚,三文魚的顏色都變成紅色😍,紅菜頭本身味道就很清甜,經過紅菜頭漬的三文魚就變得更鮮甜👍🏻🦐西班牙海鮮燴飯(2人用)💰278口感層次豐富🥰,第一口吃到點微微辣,然後鹹再到一點點酸,而且海鮮真的蠻多的,有青口、魷魚圈、帶子、蜆、巴掌大的蝦🦐,還有很多肉腸片百香果乳酸(凍)💰48酸酸甜甜的還帶點氣🫧洛神花玫瑰蜜柚茶(熱)💰48聞起來很清香,味道比想像中甜✨PS:明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅一定要吃🤤,這次再度光顧本來想回味一次,可惜沒有了😭
浮萍隨水漂泊 聚散不定
萍水相逢 儘是他鄉之客

不期而遇的餐廳,味道是我會如期而至的美好😊

🦐西班牙海鮮燴飯(2人用)💰278

百香果乳酸(凍)💰48
酸酸甜甜的還帶點氣🫧

洛神花玫瑰蜜柚茶(熱)💰48
聞起來很清香,味道比想像中甜

行完藝術館就順便揀左附近嘅餐廳食dinner 😝。餐廳裝修雅致頗有藝術氛圍,適合聚會傾計dating .餐廳主要分為三個部區域一個係入門口附近嘅酒吧區再行入啲嘢區域是餐廳,依兩個區域光線較為略暗,再行入啲就係圖書區,一個區域光🧵較為充足。中間放了幾個假樹幾綠色植物,感覺很relax 🧚‍♂️菜名並沒有取巧,五花百門。菜名代表即是包含那些材料👍👍消費者不用左估右估到底係咩嚟,從菜名就能辨析自己能否吃。💫嫩雞胸乾茄無花果北非小米甜菜葉沙律 配 自製油醋汁💰158雞胸口size頗大,外皮焦香,肉質唔會很硬,配搭濕潤嘅小米,很有飽腹感,非常適合正在減肥啲人士。💫紅菜頭漬三文魚辣根流心布袋芝士配 小蕃茄及青提沙律💰148total一共有五件左右嘅*紅色三文魚*開頭有啲驚,第一次見紅色嘅三文魚😂但係入口有啲鮮甜同埋幾新鮮,小番茄同埋青提好甜😍中間個布袋芝士真係不得了,濃厚嘅creamy cheese ,cheese控必點😻,仲可以用嚟搽雞胸肉。😹西班牙海鮮燴飯(2人用)💰278賣相吸引,聞起來很香!材料十分豐盛,有大蝦X2,青口及蚬各3、鮮魷魚圈、頗多嘅辣肉腸片。燴飯味道有啲微酸微辣,軟硬適中。大蝦

行完藝術館就順便揀左附近嘅餐廳食dinner 😝。

💫紅菜頭漬三文魚辣根流心布袋芝士
配 小蕃茄及青提沙律💰148

西班牙海鮮燴飯(2人用)💰278
賣相吸引,聞起來很香!材料十分豐盛,有大蝦X2,青口及蚬各3、鮮魷魚圈、頗多嘅辣肉腸片。燴飯味道有啲微酸微辣,軟硬適中。大蝦size 女仔手掌般大,肉質爽口,有啲啲辣,不過中和了燴飯味道,還是挺開胃。

百香果乳酸(凍)💰48
百香果味道較淡。

洛神花玫瑰蜜柚茶(熱)💰48
味道有點太甜了。
2023-05-19 58 浏览
成日都在海港城午餐食到有點悶今日就同同事去左文化中心附近搵野食估唔到原佢裝修好靚好有文化氣息好適合我這種偽文青來打打卡午餐有好多不同的配搭前菜我地揀左本日餐湯份量有點少不過味道搭救我地分別揀左青醬雞肉露荀貓耳朵粉同埋油封法國鴨脾青醬雞肉露荀貓耳朵粉好有口感青醬味道清新無白汁咁HEAVY雞肉嫩滑配埋露荀成件事都好FRESH而油封法國鴨脾配上鴨油伴北非小米佐香橙奶油醬鴨脾鴨肉嫩滑外皮香香脆脆北非小米質感好特別食晒都唔會覺得好油膩甜品方面我地揀左焦糖燉蛋脆脆蛋糕起初以為係焦糖燉蛋點知原來係蛋糕甜道不錯不過我覺得單純吃焦糖燉蛋會更好總結想靜靜地嘆午餐不妨來這邊不過要早一點哦午餐時段常常滿座吃飽也可以到圖書館那邊打打卡哦
成日都在海港城午餐

不過要早一點哦
午餐時段常常滿座
吃飽也可以到圖書館那邊打打卡哦
2023-05-18 61 浏览
一直以來都係牧羊少年嘅支持者,不過尖沙咀呢間分店都係第一次食。凍薄荷奶泡朱古力朱古力上嘅奶泡打得夠細密,朱古力味又夠濃厚,口感一流。慢煮豚五花迷你漢堡配配波本威士忌燒烤醬以前菜嚟講,呢三個迷你漢堡絕對唔迷你,份量十足。漢堡包外皮有俾牛油烤過,食落夠脆口。入面嘅豬五花充滿肉汁,外皮又燒得香脆,配搭返漢堡包嘅配菜同酸瓜,食落唔會覺得太肥膩。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉一上枱已經聞到好香濃嘅鮮味,醬汁味道濃郁又夠鮮甜,仲超級多蟹肉,啖啖蟹肉嘅口感一流。照燒烤挪威三文魚柳配辣根蛋黃醬及烤日本南瓜魚柳烤嘅時間啱啱好,保留到魚肉入面嘅油脂,又唔會太乾,魚皮食落仲有少少香脆。加上蛋黃醬同烤南瓜,令成道菜冇咁油膩又更有特色。相比起其他牧羊少年,呢間分店嘅裝修比較有格調,都幾適合情侶嚟食。餐牌上嘅食物,都同其他分店有較大嘅分別,選擇亦都足夠。

凍薄荷奶泡朱古力
朱古力上嘅奶泡打得夠細密,朱古力味又夠濃厚,口感一流。

慢煮豚五花迷你漢堡配配波本威士忌燒烤醬

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

照燒烤挪威三文魚柳配辣根蛋黃醬及烤日本南瓜

2023-05-17
  • 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
  • 慢煮豚五花迷你漢堡配配波本威士忌燒烤醬
2023-05-17 66 浏览
餐廳裝修融合左藝術元素,環境舒適 好岩黎呢到打打卡同同朋友傾下計食下野分左酒吧同餐廳2個area,今次我地就試下餐廳先🎏純素忪露醬薯條 ($78)必食!!炸到金黃色,每條薯條都好脆,份量勁多😂😂松露醬都好出色🎏蒜香法國雞翼(6隻)配是拉差蛋黃醬($88)大大隻嘅雞翼內裡肉質很嫩淡淡嘅蒜香,拉差醬有輕微嘅辣配埋一齊食幾惹味🎏海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 ($188)推介! 濃濃嘅海膽醬味再加上一絲絲嘅蟹肉再撈埋海膽同一些黑魚子一齊食 勁鮮味另外貓耳朵粉係貝殼形的可以兜住好多汁一齊食🤤🎏烤10安主澳洲A4安格斯西冷配燒新薯及烤美國露荀 ($288)牛扒很厚身,食落好有牛油嘅香味肉質都好juicy唔會好鞋🎏Heroes Craft Beer (Glass) Hangry Donut ($88)呢個啤酒好易入口,有少少嘅甜味又唔會好苦,用黎送炸野食一流🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地

分左酒吧同餐廳2個area,今次我地就試下餐廳先
🎏純素忪露醬薯條 ($78)

必食!!炸到金黃色,每條薯條都好脆,份量勁多😂😂
松露醬都好出色
🎏蒜香法國雞翼(6隻)配是拉差蛋黃醬($88)
大大隻嘅雞翼內裡肉質很嫩
淡淡嘅蒜香,拉差醬有輕微嘅辣配埋一齊食幾惹味
🎏海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 ($188)

推介! 濃濃嘅海膽醬味再加上一絲絲嘅蟹肉
再撈埋海膽同一些黑魚子一齊食 勁鮮味
另外貓耳朵粉係貝殼形的可以兜住好多汁一齊食🤤

牛扒很厚身,食落好有牛油嘅香味
肉質都好juicy唔會好鞋
呢個啤酒好易入口,有少少嘅甜味又唔會好苦,用黎送炸野食一流
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地
Foodie IG @foodpilgrimage.gps ➲ 尖沙咀 牧羊少年與他的浮萍➳ 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ⁽¹⁰/¹⁰⁾純素松露醬薯條炸得好脆,唔會過分油,啱啱好,分量超大桶,黑松露醬完全唔夠點。最值得欣賞嘅係佢放咗好耐都仲係咁脆,一定要試下。➳ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 & 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐏𝐞𝐬𝐭𝐨𝐎𝐫𝐞𝐜𝐜𝐡𝐢𝐞𝐭𝐭𝐞 ⁽⁹/¹⁰⁾青醬雞肉露荀貓耳朵粉青醬份量好足,而且用貓耳朵粉好掛汁,面頭有芝士點綴,私心雞肉可以多少少。➳ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧𝐢𝐞𝐬 𝐰/ 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 ⁽⁷/¹⁰⁾焦糖香蕉合桃朱古力布朗尼 配雲尼拿雪糕Brownie 偏薄身結實,口感較為失色。香蕉有層焦糖薄脆,雪糕都有呼應返係香蕉味。⤵ @thealchemistcafehk尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong
Foodie IG @foodpilgrimage.gps

➲ 尖沙咀 牧羊少年與他的浮萍

➳ 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

焦糖香蕉合桃朱古力布朗尼 配雲尼拿雪糕

@thealchemistcafehk
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #尖沙咀美食 #牧羊少年 #薯條 #黑松露 #黑松露薯條 #青醬 #意粉 #布朗尼
2023-05-11 2478 浏览
星期六在文化中心附近,又熱又攰,有朋友推薦這間,剛好又有位,於是馬上坐下。.🎈餐牌有午市套餐 Set lunch,包一杯飲品。.🎈食物..👇homemade lemonade⭐️⭐️⭐️⭐️有點酸,即是少糖份一點,比較健康,感覺上挺refreshing。.👇Shrimp cocktail peach salsa 3.5分⭐️⭐️⭐️💫.👇Pumpkin soup 南瓜湯⭐️⭐️⭐️💫3.5分.👇Couscous salad with chicken breast, dried tomato, fig, beet, greeens, & vinaigrette嫩雞胸乾茄無花果和北美小米甜菜葉沙律⭐️⭐️⭐️⭐️💫4.5分.👇Shrimp linguine with tarragon and slow cooked shrimp oil tomato sauce龍萵蝦油慢烤蕃茄醬大蝦扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️💫4.5分.👇Clam linguine with chili and olive oil +18辣椒乾橄欖油大蜆扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️
🎈餐牌

有午市套餐 Set lunch,包一杯飲品。

🎈食物

⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-03-18
homemade lemonade
2023-05-11 58 浏览
以前食過太子店覺得好有特色,好似入咗去一個旅行咁,今次去尖沙咀文化中心店,有另一個feel,文青又優雅既書卷氣息,夜晚燈光較陰暗,幾浪漫有feel。慢煮豚五花迷你漢堡 配波本威士忌燒烤醬 $118個包真係好迷你…但味道係ok,大個啲話就更prefect!莎樂美腸pizza $178Pizza厚底,配辣肉腸,啲芝士味好重,重口味嘅話會喜歡!烤10oz 澳洲M4 安格斯西冷 $288塊西冷幾大塊,都有少少厚度,配燒薯仔同埋烤美國露荀幾好。

慢煮豚五花迷你漢堡 配波本威士忌燒烤醬 $118
個包真係好迷你…但味道係ok,大個啲話就更prefect!

莎樂美腸pizza $178
Pizza厚底,配辣肉腸,啲芝士味好重,重口味嘅話會喜歡!

烤10oz 澳洲M4 安格斯西冷 $288
塊西冷幾大塊,都有少少厚度,配燒薯仔同埋烤美國露荀幾好。
空間感十足,裝潢充滿藝術氣息同高級感,而且不定時仲會搞 workshop、performance night、小型藝術展分享會等文藝活動。旁邊既 Lemna bar 都好有氣氛,可以趁 happy hour / 食完飯黎飲一杯。○ 𝐒𝐚𝐟𝐟𝐫𝐨𝐧 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐦𝐞𝐚𝐭 𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 // $158一撈個飯,就見到好多一絲絲蟹肉絲, 蟹膏+蟹肉鮮味十足。○ 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 𝐏𝐞𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 海 風 眷 戀 沙 // $58估唔到咖啡同鐵好清新既感覺,係咖啡加上紫藍色嘅蝶豆花,好夢幻 ♡ʾʾꕀFOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

一撈個飯,就見到好多一絲絲蟹肉絲, 蟹膏+蟹肉鮮味十足。

估唔到咖啡同鐵好清新既感覺,
係咖啡加上紫藍色嘅蝶豆花,好夢幻 ♡ʾʾ

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.
2023-05-09 73 浏览
由snack,main course 到dessert 同drinks都好美味,Dinner 時段A la carte 比lunch 仲出色~加上夜晚環境好有氣氛更Chill- able,真心值得幫襯第二次!服務都好細心同有禮,讚👍🏻@thealchemistcafehk 🍕Margherita pizza 餅底夠薄脆,芝士好香熱辣辣入口拉得出絲。🌮Cod Roe and crab meat Taco夾餅脆,牛油果蓉蟹肉明太子一起食好軟滑鮮味,呢個Taco 係幾特別。🦐Grill seafood platter 大蝦,蜆,帶子,魷魚圈,比目魚魚柳,以至配菜嘅薯粒蔬菜,全部食得出好新鮮冇hea 你,海鮮燒得香,加上有少少調味粉灑在面,更惹味!🍰Chestnut and chocolate chiffon cake 栗子蓉配朱古力唔過甜,Chiffon cake 鬆軟,作為飯後甜點好合適。🍹Homemade Lemonade 🥛Black Sesame oat milk2杯drinks 都滿意~
服務都好細心同有禮,讚👍🏻
@thealchemistcafehk

🍕Margherita pizza
餅底夠薄脆,芝士好香熱辣辣入口拉得出絲。

🌮Cod Roe and crab meat Taco

🦐Grill seafood platter

🍹Homemade Lemonade
🥛Black Sesame oat milk
2杯drinks 都滿意~

2023-05-08
  • 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅
  • 奶油栗子蓉朱古力戚風蛋糕
  • 烤義式時令海鮮拼盤
  • 檸檬特調
2023-05-08 89 浏览
跟女友外出到尖沙咀行,之前試過去the one 附近食野,今次就食之前在銅鑼灣食過,女友覺得幾好味的西餐。門面比另一間分店近靚蟹膏蟹肉意大利飯👍這個是女友點的,佢好鍾意蟹膏的味道,而且整個飯的蟹膏味道好濃😋😋😋我地估計外層有用火燒一燒,所以有少少燒的痕跡,所以有少香口。辣肉腸大蝦扁意粉同平時在外面食的扁意粉很不同,這個味道超濃味,但我又不知道是什麼味道,好像有很多不同香料的味道,再加上辣肉腸本身味道比較濃,所以整個意粉都很濃味,如果重口味的朋友應該會比較鍾意蒜香雞翼味道正常,不算特別,感覺上炸雞翼,不過都十分有誠意,雞翼是新鮮炸起有時間還可以看看維港的夜景🥰

蟹膏蟹肉意大利飯👍

辣肉腸大蝦扁意粉

蒜香雞翼

有時間還可以看看維港的夜景🥰
2023-04-30
  • 卡拉布里辣肉腸苦艾酒大蝦扁意粉
2023-05-08 82 浏览
好有文藝氣息嘅餐廳呀,有得食仲有得影相打卡,正合我意,餐廳行到最入有個位打卡真係一流呀,後面有一排長長既書架,前面全落地玻璃,背景係文化中心,係⋯⋯就位於尖沙咀文化中心既牧羊少年與他的浮萍,一開始搵左好耐,原來‘LEMNA’就係啦,就在眼前意大利火腿.冷葷.芝士拼盤$178可以一次食到幾款火腿,同軟硬芝士,而我本身都好鐘意食ham同芝士🧀️烤義式海鮮時令拼盤$298拼盤有虎蝦、帶子、魷魚、鱸魚、貝類同薯菜,虎蝦有手掌咁大,仲好彈牙⋯⋯鱸魚唔腥,魚皮好脆,魚肉好滑,其他海鮮都好新鮮海膽黑魚子醬蟹肉蜆殼粉$188有濃厚嘅醬汁同滿滿嘅蟹肉,加海膽同黑魚子非常搭

好有文藝氣息嘅餐廳呀,有得食仲有得影相打卡,正合我意
,餐廳行到最入有個位打卡真係一流呀
,就在眼前

意大利火腿.冷葷.芝士拼盤$178

烤義式海鮮時令拼盤$298

海膽黑魚子醬蟹肉蜆殼粉$188
有濃厚嘅醬汁同滿滿嘅蟹肉,加海膽同黑魚子非常搭
2023-04-30
  • 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
  • 烤意式時令海鮮拼盤
2023-05-02 75 浏览
【油尖旺區】【Lemna】終於有得做義工,幾早起身都要出席,不但可以為香港海洋保育作出貢獻,而且有三位美女義工相伴工作,何其快哉。做完義工,首領葉先生話要請食飯,我就喺半推半就、欲拒還迎嘅情況之下勉為其難咁出席咗,佢請吖嘛。咁有人提議去牧羊少年,當然唔係我闔埋眼都會諗起嘅將軍澳香港單車館分店啦,而係喺文化中心嘅「牧羊少年與他的浮萍」,同女仔食呢啲文青嘢都係適合嘅。恰巧店員亦都安排到一個河邊位畀我哋,緩緩咁流淌住浪漫。我哋一行四人,各叫一個 $158 嘅「Lunch Set」然後再 share 食,咁就唔分邊個打邊個喇,反正四份大家都有機會食到。套餐有前菜、主菜、飲品各一款,亦都可以加錢以換取貴啲嘅食物或者多一項食物呀甜品呀之類,係咁。前菜三款裡面我哋要咗兩款,「挪威煙三文魚配溫泉蛋及香草油」幾做到開胃作用,個油幾順滑,溫泉蛋又夠香,唔錯。另外仲有「本日餐湯」,係南瓜湯嚟,但朋友話普通正常無特別,無死鹹係佢優點但其實冇咩嘢好提及。主菜方面,加 $58 要嘅「燒美國牛側腹配龍萵荷蘭汁烤新薯及澳洲西蘭花苗」生熟度 okay 略嫌肉質稍靭,配菜西蘭花苗幾好食。而「獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意

主菜方面,加 $58 要嘅「燒美國牛側腹配龍萵荷蘭汁烤新薯及澳洲西蘭花苗」生熟度 okay 略嫌肉質稍靭,配菜西蘭花苗幾好食。而「獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉」有啲辣同濃味,加上本身我唔多好蕃茄味,係失望嘅。

另外嘅「菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯」幾好食,濃而不膩又易入口。最後係碟「明太子奶油龍萵大蝦扁意粉」,白汁嘅奶油味重,但係就爭啲明太子味,少少辣度都冇,隻蝦夠爽口之下,會係白汁控嘅選擇嚟。

加 $58 要咗四隻「蒜香法國雞翼配紐奧良風味蛋黃醬」,正常,冇乜特別,個醬都唔算出眾所以幫唔到幾多。反而我杯飲品,凍「黃金蕎麥茶」有驚喜,蕎麥味好香,比平時飲伊藤園嗰啲玄米茶佢少咗啲熱氣 feel,清清哋。

朋友嘅凍「白桃烏龍茶」同凍「檸檬特調」嚟講,後者有朋友話難飲所以我試咗啖,係新鮮檸檬汁溝 lemonade 嘅感覺,好清新,但飲唔慣係會唔中意。夾埋 $748,加埋一就 $823,每位 $205.75,理得佢吖,又唔使我出錢。。。

(地址:尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #globaleats #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #牧羊少年與他的浮萍 #lemna #挪威煙三文魚配溫泉蛋及香草油 #燒美國牛側腹配龍萵荷蘭汁烤新薯及澳洲西蘭花苗 #黃金蕎麥茶 #南瓜湯 #獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉 #白桃烏龍茶 #菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯 #檸檬特調 #挪威煙三文魚配溫泉蛋及香草油 #明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 #蒜香法國雞翼配紐奧良風味蛋黃醬 #1am0889 #1ambackup