2021-12-08
餐廳位於銅鑼灣廣場二期隔離嘅 The L. Square,The L. Square 係一幢銀座式嘅商廈,食肆小店林立,牡蠣小屋喺十樓,裝潢以淺木色為主調,一入門口左手邊係一列吧枱,可以欣賞到師傅嘅功架,右手邊有啲 Tatami,充滿日本小店嘅感覺。三陸牡蠣黑啤,酒體呈黑色,入口可以飲到微微嘅草本、果香同 Dark chocolate 嘅香氣,尾韻則有烤麥芽同埋牡蠣嘅鮮味,啤酒用咗三陸廣田灣產嘅牡蠣連同牡蠣殼一齊釀造而成,牡蠣殼係相當好嘅發酵素材,而牡蠣肉就給予黑啤酒更多嘅深度同鮮味,口感豐富卻清爽回甘,係一款非常有特色嘅風味啤酒。明太子芝士玉子燒,玉子燒口感滑嫩,帶有微微嘅蛋香,本身微甜,但係喺明太子嘅內餡助攻之下,吊起咗個鹹味,加上芝士嘅香氣,非常出色。免治雞肉串燒,免治雞肉內含少許軟骨,口感層次豐富,味道係經典嘅日式燒汁,配以日本蛋黃嘅濃香,味道很好。kagura 彩虹魚生飯,魚生飯嘅魚生係裝咗喺一個玻璃樽入面,賣相非常特別,食之前將魚生倒出嚟舖喺飯面,刺身種類豐富,海膽新鮮甘甜,最得意嘅係有啲磨成蓉嘅淮山喺裏面,口感非常特別。燒牡蠣飯團,廚師將燒飯團嘅火侯掌握得啱啱好,外層脆卜
燒牡蠣飯團,廚師將燒飯團嘅火侯掌握得啱啱好,外層脆卜卜,燒到有少少好似飯焦咁嘅口感,但係內裏嘅蠔肉依然保持住水潤 Juicy,沒有過熟老柴嘅情況,值得一讚。
日本生蠔涮涮鍋,嗰六隻涮涮鍋嘅生蠔隻隻都有手板咁大,店員細心提醒水滾之後放啲蠔肉落去煮 30秒就可以夾上嚟食,30秒個效果果然非常好,五成嘅熟度,既又有生蠔嘅鮮味,亦帶熟蠔嘅蠔香,野菜、蘿蔔、金菇以及京蔥索盡蠔肉嘅鮮味,更為吸引。