2021-06-14 35 浏览
是日與好友相約到牡蠣不如歸吃晚餐。入座後睇餐牌見介紹牡蠣鹽味拉麵個湯底以大量牡蠣煲湯底,所以和朋友每人點一碗試試先。另外,點了牡蠣野菜天婦羅,菇燒牡蠣串。牡蠣鹽味拉麵:果真如介紹般,蠔味十足還蠔油點啜一下更能帶出鮮味。肉質好配合湯底一流,紫洋蔥我至愛。只有蠔又唔夠層次加上蔬菜及肉更能有口感。牡蠣野菜天婦羅:脆漿厚薄剛剛好,香口得來不會太粉漿感覺。有粟米天婦羅,茄子天婦羅及尖椒天婦羅。重點蠔簡直香口及鮮蠔味。菇燒牡蠣串:冇諗過的配搭但有意想不到的效果。燒既時間得宜,配搭上菇與蠔互補。口感都非常之好。我們還點了紫蘇雙檸洛神花茶:甜甜地凍凍地好味道。白桃焙茶:好香桃味,唔會太甜岩岩好。

另外,點了牡蠣野菜天婦羅,菇燒牡蠣串。

我們還點了紫蘇雙檸洛神花茶:甜甜地凍凍地好味道。

白桃焙茶:好香桃味,唔會太甜岩岩好。

2021-06-11
  • 牡蠣鹽味拉麵
日本既拉麵名店金色不如歸,係銅鑼灣開新店~牡蠣不如帰銅鑼灣新店裝修色彩好夢幻,環境舒服,裝飾骨子。先介紹兩味小食~菇燒牡蠣串 -~巨型size牡蠣燒,火喉剛剛好,蠔肉軟綿綿,菇面小小燒焦提供煙韌口感,夾住紫蘇葉同風乾火腿,味道更有層次。醬漬牡蠣一口飯 ~醬油調味既牡蠣,加上牡蠣湯煮既飯糰,鮮味無械可擊,薄薄紫菜加入薄脆口感, 好食又好看!主角拉麵!牡蠣鹽味拉麵 ~三重湯底,用左牡蠣、豬骨同魚清湯煲成,湯底十分有層次,味濃又不鹹,而且濃郁香噴噴,調味用上紫洋蔥、意大利蕃茜、京蔥、自家蠔醬同鮮蠔油等等,色香味俱存!麵身軟硬度適中,配合香港人口味;低溫叉燒嫩滑少肥超滑,十分出色!蕃茄梳打 ~蕃茄味出奇地與梳打超襯,我喜歡!
日本既拉麵名店金色不如歸,係銅鑼灣開新店~牡蠣不如帰

銅鑼灣新店裝修色彩好夢幻,環境舒服,裝飾骨子。

先介紹兩味小食~

主角拉麵!

蕃茄梳打 ~蕃茄味出奇地與梳打超襯,我喜歡!

屋企附近開左新餐廳🙆🏼‍♀️日本米之連一星拉面🍜襯第一日開張無乜人去拿拿聲去左先拉麵湯底唔錯,signature 好濃既松露同蠔味,落左番茜同火箭菜,有啲似意粉會岀現既味,略咸但唔口渴。另外仲試左豚骨辛拉麵,辣得幾香~拉麵主要都係食湯底,細食既話兩個人share一個ok,因為小食太正~牛舌丼係小份,個飯好香白松露油味,牛舌有5、6件厚切,有兩件比較韌,但唔韌果啲真係好好食天婦羅係兩件蠔天婦羅擺左係蠔殼上面,下面有脆脆墊底,蠔殼用鹽墊住,側邊擺左玉米,矮瓜同青椒天婦羅,攞盤十分有心機,蠔好juicy蠔串燒又係正,都係juicy, 側邊擺左幾片酸蘿蔔解油膩一口飯好好食,紫菜包住青瓜、飯同隻蠔,蠔呢度小凍,唔知係咪配合返壽司既造型,好食侍應服務好好,仲會問客人對食物有咩意見,經常添水同有笑容
屋企附近開左新餐廳🙆🏼‍♀️日本米之連一星拉面🍜
襯第一日開張無乜人去拿拿聲去左先

蠔串燒又係正,都係juicy, 側邊擺左幾片酸蘿蔔解油膩

侍應服務好好,仲會問客人對食物有咩意見,經常添水同有笑容
白松露油厚燒牛舌丼
豚骨辛拉麵
獎漬牡蠣一口飯
2021-06-12
白松露油厚燒牛舌丼
豚骨辛拉麵
獎漬牡蠣一口飯
2021-06-12 76 浏览
其實之前已經係又一城試過金色不如歸,今次見係銅鑼灣有新店叫牡蠣不如歸,仲要主打我好鐘意嘅蠔湯底拉麵,必須過黎朝聖!佢呢間D裝修好有活力,色彩鮮明又夠modern,雖然唔大但環境好舒服牡蠣鹽味拉麵 - 今晚嘅主角就係佢!調味配料本身超級豐富,有紫洋蔥、火箭菜、意大利蕃茜、京蔥、自家蠔醬同鮮蠔油,已經見到呢碗麵幾有Heart!首先講個三重湯底,係用左蠔、豬骨同魚清湯,唔會死咸,望落夠清但飲落好濃郁,最緊要仲係熱辣辣,個種鮮真係非一般,一滴都無剩XD個麵軟硬適中,但我本身鍾意偏硬,下次要再黎問下有無得揀先;唔少得低溫叉燒,嫩滑無渣,不錯,覺得呢款新拉麵都好出色~會再Encore!醬漬牡蠣一口飯 - 呢個真係好驚豔,經過調味GE蠔,加埋用蠔湯煮GE飯,鮮上加鮮,加埋甜甜GE紫菜口感一脆一軟,無得彈菇燒牡蠣串 - 呢個燒得好入味,直菇口感夠爽,入面有紫蘇葉同風乾火腿,平衡油膩感蕃茄梳打 - 本身純粹想試新嘢,不抱期望,點知又夾WOR杯野~蕃茄味唔算太重,但酸甜平衡得好好白桃焙茶 - 通常見白桃都係配紅茶,但焙茶的焦香風味原來更加能襯托出白桃清甜,超級鍾意

看了報導講銅鑼灣Fashion Walk開幕有米芝蓮一星的牡蠣不如帰新店,等我去試下「牡蠣黃金湯」的拉麵。🦪牡蠣鹽味拉麵清澈的牡蠣黃金湯底,沒有牡蠣粒,不會有豬骨湯的濃郁,那是鮮美而帶有「回甘」之味😋。難怪牡蠣稱得上是美味海珍和健美強身之佳餚。薄切肥瘦適中的豚肉及新鮮火箭菜,拉麵以特選100%北海道上乘小麥粉去製作,口感像蕎麥麵般有的煙韌。🦪牡蠣野菜天婦羅這款天婦羅原隻牡蠣連殼上,殼底更鋪滿了脆蒜,炸牡蠣外層酥脆,我只需輕輕一咬,嘴裏灌滿了新鮮的牡蠣肉汁,令人回味無窮的鮮味! 配菜有新鮮粟米、紫洋蔥及明太子釀尖椒,脆尖椒內有惹味的明太子,味濃而有內涵。🦪菇燒牡蠣串濃郁醬汁版的牡蠣串,牡蠣面卷上煙韌的直菇,質感好像魷魚片一樣,加上紫蘇葉,好豐富的口感,而上不油膩。🍹飲品方面有凍白桃培茶有大片桃肉,香甜又消暑,連個鳥型木杯墊都好精緻。我本身不太喜歡喝新鮮番茄汁,第一次試木村完熟番茄梳打,味道有些似甜西瓜汁Cocktail帶甜而有氣,淡淡的鮮番茄味,好值得推介。

🦪牡蠣鹽味拉麵

🦪牡蠣野菜天婦羅