2021-01-06 65 浏览
今日約咗個friend喺銅鑼灣食午餐,因為個friend喺銅鑼灣返工,我就約咗佢2:00食呢間餐廳。我地一去到大廈嘅樓下,已經有姐姐派傳單宣傳呢間餐廳。其實呢間餐廳我哋之前已經食過一次餐廳,食物質素好高,但係以正價價錢食lunch就唔算好抵,但因為今次有七折嘅關係,所以都十分之抵食。我地點咗四海刺身和安格斯牛仔骨刺身來講雖然正價有啲貴,但係絕對係物超所值,刺身十分之厚,啖啖肉,肉質十分之新鮮,軟滑嘅口感。另外牛仔骨呢個係我十分之推薦,價錢亦都比較實惠,牛仔骨啲肉一啲都唔UM ,煎得十分之滋味,而且有好多配菜,不過配菜就唔係十分之好食,所以我都冇將配菜食晒。每一個餐都會配左麵豉湯以及沙律,竟然有大大條蟹柳,呢點十分之讚👍🏻,菜亦都很新鮮。整體來講食物質素十分之高,但係如果價錢可以經濟少少,一定會再次光顧。
我地一去到大廈嘅樓下,已經有姐姐派傳單宣傳呢間餐廳。
我地點咗四海刺身和安格斯牛仔骨
2021-01-05
牛惣,若非有好友帶路,是估不到銅鑼灣區內有如此高質素的日菜串燒餐廳!位於核心美食集中地段的登龍街,在芸芸食肆當中,好友說起此店,言語間流露著讚賞之情,所以此個午宴聚餐一定又有口福了!以其門面裝潢,東瀛風味十足,燈光聚焦著醒目的木製牌匾--牛惣居酎(音:就,意思為燒酒)屋;加上大門及其他細節位構成的畫面,令此大半年間不能飛到日本的達人或許有一種親切感吧!內裡的裝潢貫徹著居酒屋的格調,木質為主色調的牆飾,擺放了盡是琳瑯滿目的清酒及燒酎酒樽,有燈光的配合,甚具氣勢!觀其餐牌,以串燒食物為主打,加上其他的選擇亦很豐富,就交由好友來點菜吧!作為前菜的--日本芫茜鮮菜沙律,絕對是芫茜粉絲的恩物;新鮮的芫茜本味極之香艷,伴隨有沙律菜及紫菜,淋上芝蔴醬,再灑上七味粉,多種清新及香濃美味集於一身,味道紛陳,尤其是七味粉的辣勁令人更開胃!小食類的雞泡魚乾,肉質煙韌中又透著滑嫩,味甜美而不膩,蘸上沙律醬來吃更加滋味!然觀其酒牌,此店是以林林總總的日本燒酎為主打;但好友的口味另有所好--清酒,所以此時就叫上一枝,佐以美食,或許更能體驗雞泡魚乾蘊藏著的鮮味元素!好友叫了個刺身盛合,因其中等的份量,始終受兩人聚所

日本芫茜鮮菜沙律
作為前菜的--日本芫茜鮮菜沙律,絕對是芫茜粉絲的恩物;

刺身盛合
好友叫了個刺身盛合,因其中等的份量,始終受兩人聚所限;但見食材的賣相色澤鮮明,在在說明其新鮮度!
鯛魚
好友與我分而食之--屬白身魚類的鯛魚刺身,魚味較淡而清甜,以芥末及醬油帶來的濃厚味道,令整體口感更佳,配上甘口的清酒,鮮味更突出!
三文魚
個人平時甚少食三文魚刺身,但經店長介紹到,此店選用的食材及處理手法,全然安全而認真,值得一吃;既然如此,但吃無妨,果然啖味在口中,肥美的質感,三文魚的鮮味即時湧出在味蕾上,豐潤的魚油更添綿滑!此時配上一口純米大吟釀,酒中的果香令魚肉突顯了甜與鮮!
海膽
來自日本的海膽,用薄脆的紫菜捲著來吃,鹹香與些許的煙燻氣息,完全帶出的海膽的鮮甜軟滑,而且蘊藏著天然的甜味元素,入口即溶,配搭著純米大吟釀就是天作之合!

燒白鱔
食材高質的白鱔,只用簡單的竹串鹽燒,就是一道賞心悅目的美食風景!
燒白鱔
爽彈的肉質伴隨豐腴的油份,加上脆口的鱔皮,全然極度討了喜味蕾,其餘韻悠長!且看簡單如雞翼此類,牛惣的廚師也能發揮匠人精神,將其味道發揮到極致;

串燒雞翼
爽彈的雞皮包裹著嫩滑的雞肉,適當的鹹味及煙燻味正正將雞翼的本味娓娓道來,多一分不多,少一分不少!
串燒雞翼
加上純米大吟釀清酒的助興,醇酒佳餚,莫過如此!

蘆筍豚肉卷
而蘆筍豚肉卷,燒到滲出油份的大和豚肉,捲著爽脆的蘆筍,油香肉香加上蘆筍的田園氣息,變得中和而雋永,味道帶著甜美又感覺健康一些!
蘆筍豚肉卷

對應店名--牛惣,既然用上平時極少接觸到的惣(音:總),意思也基本上有集大成之意;所以好友也點了數樣關於牛的美食;
鹹牛肉明太子燒山芋
鹹牛肉明太子燒山芋,一上來就要趁熱即時;
鹹牛肉明太子燒山芋
乘著熱度,將牛肉的鹹香,明太子的鮮味,山芋(即新鮮山藥)的軟糯合而為一,口感飽滿且極為滋味又富層次感,美味程度真的是令人驚艷!

牛舌根
牛舌根,顧名思義也知其部位,但在其他食肆甚少有供應,這次一食方知其美;
牛舌根
比一般的牛舌更加彈牙,而且多了些豐腴的舌根位,燒到內蘊的油脂溢出,咀嚼了數下,有點溶化的質感,透出鹽份的鹹味及黑椒粒的香辣,確是佐酒的極尚滋味!

燒牛柏葉
採用了處理得十分細膩的黑柏葉--燒牛柏葉,亦是用簡單的調味,就成了一道佐酒美食!黑柏葉野性的本味經燒烤過後,更加濃郁,帶有絲絲香甜的純米大吟釀清酒正好讓這股野性味道在味蕾上燃起了煙火,瞬間的耀眼,雖短暫但很美好!

牛尾西京燒
牛尾西京燒,帶點甜甜的調味,蘸上沙律醬,酸度及綿滑為彈牙的牛尾帶來了近似西式的口味,豐富的膠質吃起來十分黏口,其骨膠原成份是乾燥冬天對皮膚的恩物!配上清酒,放大了酒中的旨味,亦甚有趣!

橫格肌
一套四串的橫格肌,以其不少份量加上價錢相宜,差不多是必點之選,以此為收結,實在完美;
蔥燒橫格肌
四種口味,個人最欣賞蔥燒,濃郁的香蔥味遇上滿溢的牛脂,將爽彈的橫格肌肉質賦予了更厚重的肉慾感,與味蕾的纏綿甚是曖昧!也在此時,將純米大吟釀清酒一杯而乾盡!

將日式串燒居酒屋的地道文化搬到香港,牛惣可謂是一間非常有心的餐廳!整體食物質素之高,環境之舒適優美,實在是讓人留下深刻而美好的印記!
2020-12-28
燒牛柏葉
橫格肌
蔥燒橫格肌
2021-01-01 43 浏览
今天與男朋友相約午膳,我提起想吃日本菜,隨即提議帶我到銅鑼灣區的牛惣居酎屋,他作為周遊品嚐美食的愛好者,跟他到此用餐定必不會有錯。餐廳門口是木門,視覺矚目富有特色,入內可見四周均有牛隻木雕,清晰易見以吃牛肉爲主打,而整體店內裝潢從餐桌坐椅、酒櫃、到部份牆壁等均用上木製設計作主題,到處掛有日文字布和日本酒類,令餐廳富有日式風味,猶如置身日本之中。燒雞泡魚乾燒製後的雞泡魚乾色澤深啡,表面帶有光澤,外形呈現條狀,口感煙韌硬身,味道鹹香鮮味,油脂清香,配上日式沙拉醬同食很是滋味,是送酒一流的小吃。刺身盛盒五款刺身盛盒分別有帆立貝、三文魚、赤蝦、馬糞海膽、油甘魚五款,師傅使用葉子、樹枝、花朵作擺盤襯托,賣相富有大自然氣息,感覺清新。食材入口新鮮,帆立貝厚身柔軟,清甜滑溜,頂部加入蟹籽作裝飾,增加鹹香爽脆的味道。三文魚外形寬厚,紋理清晰,肉質結實飽滿,魚油豐盈,甘香爽滑,絲毫沒有腥味。赤蝦甘甜黏糯,蝦味濃郁。馬糞海膽色澤橙黃,口感幼滑鮮嫩,香甜黏稠,沒有甘苦氣味,配搭青瓜、紫菜食用,味道清新爽脆。油甘魚是厚切的,魚肉肥美飽滿,白中透紅,入口柔軟細滑,入口即溶,滿口魚香,而且沒有骨刺,方便食用。日本
燒雞泡魚乾
刺身盛盒五款
日本芫茜鮮菜沙律
沙律分別用上主角芫茜、雜菜、蘿蔔絲、紫菜製作而成,將其混合後即可享用,來自日本的芫茜獨特清香,配上其餘食材口感新鮮爽脆,幼嫩清甜,味道富有特色,較為少見。
牛舌根
牛舌根即牛舌底部的根,師傅把其製成串燒,烤製後其表面佈滿油光,香氣四溢。口感煙韌彈牙,軟嫩鮮脆,味道醇香多汁,牛味出眾,有少許入口即溶的感覺。
雞翼
大廚把雞翼中間𠝹開後才燒烤,更易入味同時亦可方便顧客食用。雞翼色澤金黃,𠝹開燒製令肉質比日常鬆散,較易於咀嚼,其外層香酥惹味,內裡則嫩滑濃郁。
牛筋
牛筋的製作過程是先用長時間把其慢煮,然後再燒烤而成。燒後的牛筋表面肉質香脆酥口,慢煮的部分煙韌微黏,軟腍鮮香,牛味香濃,與青蔥粒同食令味道多一份清香,緩和膩滯。
咸牛肉明太子燒山芋
上桌時店員已貼心提醒,此款菜式必須要熱食。使用鹹牛肉、明太子、山芋三款食材製作,其外形猶如球狀,賣相金黃微焦,頂部放有鮮花襯托,令人垂涎欲滴。鹹牛肉醇香嫩滑,肉味濃郁。明太子綿密滑溜,濃郁鹹香。山芋細密爽脆,黏滑微甜,是營養價值豐富的植物。數款食材甚是相配,味道層次十足,是一道富有特色,而且花費心機的功夫菜。
牛柏葉
店內的牛柏葉使用黑柏葉,是沒有經過漂色而且最正宗的。黑色的牛柏葉入口新鮮,亦更能鎖緊原有的一切原汁原味,口感爽脆煙韌,彈牙鮮味,加入黑椒汁、洋蔥絲,味道香口並能解除臊味。
蘆筍豚肉捲
店內的特色是把肥肉配搭蔬菜,讓顧客能享受肉質的油香同時亦有蔬菜可作解膩,是頗有特色的創意,此味串燒便是其中一款。豚肉鮮嫩軟滑,肉味鹹香,油脂於口腔中甘香四溢,配上清甜爽脆的蘆筍,味道香濃滋味而絲毫不油膩。
白鱔
白鱔肉質肥美厚身,燒製後的鱔肉金黃帶焦,外層香酥爽脆,魚皮軟糯微黏,內裏魚肉色澤潔白,口感鮮嫩滑溜,入口即化,幼細的魚刺經咀嚼後亦可下肚食用。
和牛尾西京燒
西京燒是指以白味噌醬汁加入酒、味醂等調味料而混成西京漬,再用以醃製肉類的料理。師傅先把和牛尾慢煮超過六小時後再把其燒烤而成,經過慢煮後的肉質比平常更易於咀嚼,食用時入口即溶,鹹香多汁,牛味濃郁。
燒隔肌 set
隔肌即是橫膈膜,廚師特意將隔肌配搭不同食材製出四種食法。從左邊開始分別是蒜香橫膈肌、Wasahi 橫膈肌、蜜糖芥辣橫膈肌、黑燒橫膈肌,四款串燒均牛味濃郁,煙韌紮實。蒜香橫膈肌就是以青蔥粒、蒜汁調味,入口清新惹味。Wasahi 橫膈肌辣度適中,帶有芥末的刺激嗆鼻感,氣味亦於口腔中緩緩散發。蜜糖芥辣橫膈肌味道有著蜜糖香甜,而芥辣味道則輕微淡口,易於食用。黑燒橫膈肌是加入黑芝麻和醬汁燒製,味道微甜鹹香,富有黑芝麻氣味。

總結而言,餐廳裝潢甚有特色,設計富有日本風味,配上昏暗柔和燈光,感覺放鬆休閒。菜餚賣相精美,擺盤用心,很是適合愛打卡拍照人士,食材貨真價實,味道高質出色,是和朋友到居酒屋聚餐的好選擇。
2020-12-30 395 浏览
約咗朋友去銅鑼灣誠品書店打書釘,附近呢條街,有好多嘢食,呢間居酒屋做緊午市優惠,定食有八折優惠,串燒有七折,試吓先。午市時間,都幾多顧客喎。鍾意飲酒嘅朋友入到餐廳好開心😆,因為佢見到間餐廳,放咗好多不同種類嘅清酒。我哋點咗兩杯店員推介自家釀製嘅酒。我杯Lychee Liquor $68,帶點荔枝香香味,酒精度適中。朋友杯 Mixed Berry Liqueur $79,果味較重,冰冰涼涼,好飲。然後,點咗幾樣嘢食一齊share:◽️刺身盛合(五點) $298 🐟🦐擺盤好靚,內有海膽、油金魚、牡丹蝦、三文魚、帶子;食材新鮮,甜度亦足,肥嘟嘟厚切嘅刺身,很可愛。我最鍾意係鮮甜嘅海膽配以爽脆嘅紫菜,包住一齊食,令人回味。◽️燒物我哋點咗:橫格肌set $138 、牛尾西京燒$128、牛小腸$40、牛心管$34。燒物質素高。橫格肌set 一客有四件,有黑燒、蜜糖燒、芥末燒及香蔥燒,原來橫格肌部份嘅牛肉,口感帶點爽脆,一次過試晒四個煮法,食得好過癮。牛尾西京燒燉煮得好琳滑,好入味。◽️最後,點咗火焰牛肉溫泉蛋飯套餐$79,好抵,呢個價錢仲有8折,好抵食。會再來。

然後,點咗幾樣嘢食一齊share:

◽️刺身盛合(五點) $298 🐟🦐

午餐
2K
朋友知道我鍾意去居酒屋食嘢同飲番兩杯,今日特登約我喺銅鑼灣,帶咗我嚟呢間喺樓上嘅餐廳食晏😄呢度有好多比較少有嘅牛內臟部位,兼且有大量焼酎,喺香港來講算係幾特別😋- 首先嚟$58嘅「厚燒牛舌」:非常厚肉,簡單鹽燒,彈牙味美,送酒一流,作為starter好合適😋- $298嘅「刺身盛合(五種)」:全部新鮮美味,特別出色嘅有:海膽好creamy,完全唔腥😋;鮮蝦好大隻,肉質結實😋;油甘魚腩好肥美,充滿umami😋- $128嘅「牛尾西京燒」、 $34嘅「牛心管」、$40嘅「牛小腸」:呢幾樣食物放埋同一碟;「牛尾」黐住好多肉,外邊竟然燒到脆脆地,裏邊嘅肉就好軟熟,盡顯廚師功力,仲好好牛味,呢個有小驚喜😋;「心管」彈牙有咬頭,好食,又係送酒一流😋;「小腸」感覺輕身,似乎大部份嘅油都燒咗出嚟😋- $40嘅「牛骨髓」:骨髓已經完全喺骨頭中挑出,軟腍腍又有少少煙韌,燒過之後配大量香蔥食好yummy😋- $138嘅「橫格肌set」:一共有四件,如果冇記錯嘅話,名字應該係黑燒、蜜糖燒、芥末燒、香蔥燒;橫格肌肉質有啲爽脆,好多肉汁,不同燒法都幾好味😋- 我哋仲叫咗餐廳自家炮製嘅焼酎飲品,有$68嘅Lyche

- 我哋仲叫咗餐廳自家炮製嘅焼酎飲品,有$68嘅Lychee Liquor同$79嘅Mixed Berry Liqueur, 都係用焼酎做base, 兩杯都清新、幾好飲😋

雖然依家去唔到日本食,但係呢餐絕對可以媲美喺日本嘅高質居酒屋🏮😋
午餐
2020-12-21 53 浏览
呢間居酎屋最主要係食串燒燒物,特別係牛,有好多部位我連名都未聽過!煮食或者其他食物都有。一邊食住燒物一邊同朋友飲酒傾計其實都幾正。**講下幾款我覺得幾推介食既先**雞翼:燒完都仲好juicy,keep到夠嫩滑三色甲羅燒:平時甲羅燒都食得多,第一次食呢款三色甲羅燒,裡面仲加左海膽、蟹籽、蟹柳、口感更加豐富,唔錯唔錯!橫膈肌set (黑燒、蜜糖芥辣、wasabi、蒜香)呢個set好推薦!牛味濃郁,燒完香得黎又keep到夠嫩滑。幾款醬都match到。黑燒個醬好特別,形容唔到係咩汁,好黏口,但係配合埋一齊食又幾ok。個人就最鐘意wasabi果款。**第一次食覺得幾特別既**牛草肚:原來係牛嘅第一個胃牛大腸:同豬大腸類似口感,都幾有咬口牛骨髓:第一次食,好軟好淋係一種唔識形容嘅口感,都幾特別其他例如岩手縣雞皮、蝦夷蔥牛肉卷都唔錯。

**講下幾款我覺得幾推介食既先**
雞翼:燒完都仲好juicy,keep到夠嫩滑
橫膈肌set (黑燒、蜜糖芥辣、wasabi、蒜香)

**第一次食覺得幾特別既**
牛草肚:原來係牛嘅第一個胃
牛大腸:同豬大腸類似口感,都幾有咬口
牛骨髓:第一次食,好軟好淋係一種唔識形容嘅口感,都幾特別

其他例如岩手縣雞皮、蝦夷蔥牛肉卷都唔錯。
2020-12-19 28 浏览
忙左成個朝早,lunch time決定要食好啲黎慰勞自己登龍街多野食就係人都知,但呢間居酒屋係樓上鋪,如果唔係同事帶路,我諗有排都搵佢唔到午膳時間普遍都比較多人,如果想上黎食book左位時間會比較容易控制啲同事嗌左手打烏冬,我就嗌左個五品刺身丼望落同出面既刺身丼無大分別,食落就見真章啦☺️首先,刺身基本上鋪滿整個丼飯,每一件都非常新鮮,絕對有入口即溶既感覺;特別要讚個帶子刺身,有清徹既甜味,而且非常厚身,無偷工減料;另外,店鋪提供既wasabi係手磨芥末(你知啦,食刺身第二大靈魂就係芥末),好食既芥末絕對可以將成個丼飯提升到另一個層次😌
忙左成個朝早,lunch time決定要食好啲黎慰勞自己

同事嗌左手打烏冬,我就嗌左個五品刺身

望落同出面既刺身丼無大分別,食落就見真章啦☺️

之前在飲食雜誌見到介紹這間主要食牛內臟串燒的居酒屋,約埋牛魔王朋友一齊去摸酒杯刷番餐。去到居酒屋當然要飲番幾杯燒酌,店員非常細心詢問我地飲酒既程度,之後就推介我地數款燒酌伴串燒。荔枝梅酒: 店長自家釀製,好清甜。蕃薯燒酌: 比較淡味壹岐麥燒酌: 麥味重少少纖月木桶燒酌: 香氣馥郁,易入口。牛魔王朋友點完幾款串燒,都非常合我口味。牛沙瓜: 只知係內藏其中一部份,燒至表面香脆,另一面就好爽。牛骨髓: 我都係第一次食,口感軟嫩,配上蔥末,好香口。牛舌: 我既至愛,厚切之外,亦都唔鞋,好爽口。萵筍牛肉卷: 濃濃的肥牛味加上清脆解膩的萵筍橫隔肌: 有4款醬汁,店員提議我地由淡味食到濃味,牛味超濃,而且配上不同醬汁,均有不同風味,亦都刺激返牛既鮮味,極力推介。

荔枝梅酒: 店長自家釀製,好清甜。
蕃薯燒酌: 比較淡味
壹岐麥燒酌: 麥味重少少
纖月木桶燒酌: 香氣馥郁,易入口。

牛魔王朋友點完幾款串燒,都非常合我口味。

牛骨髓: 我都係第一次食,口感軟嫩,配上蔥末,好香口。

牛舌: 我既至愛,厚切之外,亦都唔鞋,好爽口。

萵筍牛肉卷: 濃濃的肥牛味加上清脆解膩的萵筍

2020-11-30
2020-12-10 37 浏览
今日同朋友嚟到呢一間食牛肉,同埋牛內臟串燒嘅專門店,喺香港真係好少見到餐廳有做牛內臟嘅串燒,所以特登黎試下。今日我哋叫咗好多唔同嘅菜式,同埋好多特別嘅串燒, 配搭埋佢哋自家製嘅燒酌!真係好似去咗日本咁!首先我哋就叫咗火炙韓式生牛肉,呢個牛肉你都本身係生嘅,之後師傅就喺我哋面前笑到佢大概5成熟,之後再包埋紫菜同埋蛋汁一齊食, 感覺自己好似食緊牛肉他他咁,味道都幾好!係串燒方面,我哋就叫咗橫隔肌set,免治牛肉棒 配生雞蛋,牛大腸,牛小腸,牛骨髓,仲有牛草肚同埋雞翼。總括來講,我哋都覺得佢哋兩款食物都燒得幾好,特別係內在每款都配搭唔同嘅醬汁,唔會有牛騷味之餘,又帶得出內臟本身嘅味道!

2020-11-30
2020-12-10 193 浏览
登龍街一向都是美食街~今天和好友喝兩杯吃串燒,先來杯白桃燒酒,是自家製浸的,淡淡清香桃味~很甘甜~接著我們吃的是全牛串燒~~厚切牛舌,很有嚼頭,滿口都是肉汁,沾些七味粉更好吃~牛大腸質感比小腸較實,很有嚼頭,燒得恰到好處~牛骨髓平時都是火鍋煮的,想不到燒的也別具風味~很滑溜,我最喜歡吃牛骨髓~牛小腸,質感腍身牛柏葉,質感爽口不硬,夾著蔥吃很配合牛沙瓜 即是牛胃,很腍滑,牛味香濃~~牛心管,質感最實最有嚼頭,一邊吃一邊喝酒一流~牛心,呈嫩粉紅色,內裡仍保留肉汁~很juicy模隔肌 set有四款味道,各有特色,包括黑燒、蜜糖芥末、Wasabi, 蒜香,黑燒滿有芝麻香味,香芹混和Wasabi,味道夠濃,橫隔肌這個部位特格腍滑,師傅燒得很好,外面有小小脆內裡滿是肉汁~咸牛肉燒飯團,超美味!外面燒到脆脆飯焦感,咸牛肉和米粒一起吃也不會過咸,夾著紫菜吃~很滋味啊!
登龍街一向都是美食街~
今天和好友喝兩杯吃串燒,

先來杯白桃燒酒,是自家製浸的,
淡淡清香桃味~很甘甜~

接著我們吃的是全牛串燒~~
厚切牛舌,很有嚼頭,滿口都是肉汁,
沾些七味粉更好吃~

牛大腸
質感比小腸較實,很有嚼頭,
燒得恰到好處~

牛骨髓
平時都是火鍋煮的,
想不到燒的也別具風味~
很滑溜,我最喜歡吃牛骨髓~

牛小腸,質感腍身

牛柏葉,質感爽口不硬,夾著蔥吃很配合

牛沙瓜 即是牛胃,
很腍滑,牛味香濃~~

牛心管,質感最實最有嚼頭,
一邊吃一邊喝酒一流~

牛心,呈嫩粉紅色,
內裡仍保留肉汁~很juicy

模隔肌 set有四款味道,各有特色,
包括黑燒、蜜糖芥末、Wasabi, 蒜香,
黑燒滿有芝麻香味,
香芹混和Wasabi,味道夠濃,
橫隔肌這個部位特格腍滑,
師傅燒得很好,外面有小小脆內裡滿是肉汁~

咸牛肉燒飯團,超美味!
外面燒到脆脆飯焦感,
咸牛肉和米粒一起吃也不會過咸,
夾著紫菜吃~很滋味啊!
2020-11-29
  • 牛沙瓜
  • 牛草肚
  • 橫隔肌set
2020-12-07 34 浏览
銅鑼灣區好多餐廳選擇,我最鍾意食日式料理。今日同朋友去食串燒。串燒叫咗橫間肌set,有四串。分別有唔同嘅口味,牛味好香,而且夠Juicy! 肥瘦適中,仲一次過食到四種味道。火炙韓式生牛肉,包紫菜食厚切牛舌我覺得一定要叫,牛舌爽得來肉質又林,調味又好食。少少鹽燒好袋。然後叫咗一啲內臟串燒,有牛大腸、牛小腸、牛骨髓及牛筋。估唔到燒得幾香、又有味道。鍾意大腸小腸外皮香脆,牛骨髓我覺得都整得幾好食,大家都可以一試。牛筋串燒第一次食,估唔到都幾得意,口感唔錯。燒飯團係我食串燒比較鍾意食,呢度嘅飯團🍙有鹹牛肉味燒得好香、外邊有飯焦,yummy!

銅鑼灣區好多餐廳選擇,我最鍾意食日式料理。
今日同朋友去食串燒。串燒叫咗橫間肌set,有四串。

火炙韓式生牛肉,包紫菜食

然後叫咗一啲內臟串燒,有牛大腸、牛小腸、牛骨髓及牛筋。

牛筋串燒第一次食,估唔到都幾得意,口感唔錯。

香港少有出色牛肉內臟燒串,配搭埋燒酌,真係冇得頂!耐唔耐真係要去chill下!環境都好日式,擺滿左唔同嘅酒🥃今次試咗好多款唔同嘅嘢,特別想推薦同介紹以下嘅燒串!!真係好特別好好食!✨火炙韓式生牛肉呢個生牛肉即刻現場有師傅燒,可以自由揀生熟度,我自己就比較食得生啲,所以揀咗五成熟左右,食落配埋蛋汁,好有層次!✨橫格肌set芝麻醬 蜜糖芥末 Wasabi 香蔥呢個係我最推薦嘅燒串!有四款唔同口味師傅話要由右邊到到左邊每一款都好特別,而且牛嘅肉質特別嫩滑👍🏻我個人最鍾意係香蔥😍😍✨免治牛肉棒 配生雞蛋呢款好多居酒屋都會有但係呢度嘅牛肉味食落比較重、比較香!✨馬蹄牛肉卷🫔✨萵筍牛肉卷食咗咁多肉梗係要食返啲蔬菜嘅卷😛呢兩款卷物都好好食馬蹄就會比較爽口;蘆筍食落相對嫩口!呢幾款串物都係比較推薦👍🏻✨牛大腸✨牛小腸✨牛骨髓✨鴨舌每一款都燒得啱啱好,唔會好膩,同埋都唔會有腥嘅味道!配搭埋佢獨有嘅醬汁,真係好好味😋好少喺出面嘅居酒屋食到,所以難得嚟到真係要試一試!燒飯團🍙呢兩個燒飯團都好出色,飯團外層燒得焦焦的,食落好脆口,一個係鹹牛肉,另一個就係普通飯團!鹹牛肉食落會比較有層次,但都相對重口味啲😛

✨火炙韓式生牛肉

✨橫格肌set
芝麻醬 蜜糖芥末 Wasabi 香蔥
呢個係我最推薦嘅燒串!有四款唔同口味
師傅話要由右邊到到左邊
每一款都好特別,而且牛嘅肉質特別嫩滑👍🏻
我個人最鍾意係香蔥😍😍

✨免治牛肉棒 配生雞蛋
呢款好多居酒屋都會有
但係呢度嘅牛肉味食落比較重、比較香!

✨馬蹄牛肉卷🫔
✨萵筍牛肉卷
食咗咁多肉梗係要食返啲蔬菜嘅卷😛
呢兩款卷物都好好食
馬蹄就會比較爽口;蘆筍食落相對嫩口!

呢幾款串物都係比較推薦👍🏻
✨牛大腸
✨牛小腸
✨牛骨髓
✨鴨舌

燒飯團🍙
  • 牛骨髓
  • 牛大腸
約了朋友食串燒飲酒🍶,這間餐廳用了不少酒樽裝飾,感覺不錯。我們坐在吧枱看著師傅燒串燒,串燒熱辣辣🍢燒起,夠安心食用。牛舌 | $58牛舌厚切有四塊,牛舌👅燒得好香,雖然厚身但好腍。雞翼 | $34雞翼燒得皮脆肉嫩,肉質依然好滑,不會燒得太老,仍然有肉汁。👍🏻(左起) 牛大腸 $38 | 牛骨髓 $40 | 牛小腸 $40牛大腸口感像五花腩肉般,不像內臟腸的感覺;牛骨髓含有豐富的蛋白質及鈣質,吃起來煙煙韌韌;牛小腸好大串,咬落去粉粉的。月見免治牛肉棒 | $58把蛋汁攪勻,以牛肉棒點蛋汁吃,蛋汁令到串燒也變得滑溜,牛肉棒中間有些軟骨,讓免治肉中有些不同的口感。(左起) 牛柏葉 $36 | 牛沙瓜 $36牛柏葉好爽口,有洋蔥絲一起食;牛沙瓜是牛的第四個胃,即反芻的那一個,很多皺皺的部位,口感跟牛柏葉有點相似,也是爽爽的,但牛沙瓜會比較綿一點。牛心管 | $34有些麻油味幾香,初吃有些爽口,吃起來有些嚼口,不說也不覺得是內臟。牛心 | $32牛心好厚身,雖然厚,但肉質軟腍,味道濃郁。橫隔肌set | $138橫隔肌肉較腍,有四款不同口味,左前方起有蒜香、wasabi、蜜糖芥辣、黑燒。蒜香上有

牛舌 | $58
牛舌厚切有四塊,牛舌👅燒得好香,雖然厚身但好腍。

雞翼 | $34

牛大腸口感像五花腩肉般,不像內臟腸的感覺

月見免治牛肉棒 | $58

(左起) 牛柏葉 $36 | 牛沙瓜 $36

牛心管 | $34

牛心 | $32
牛心好厚身,雖然厚,但肉質軟腍,味道濃郁。

橫隔肌set | $138
橫隔肌肉較腍,有四款不同口味,左前方起有蒜香、wasabi、蜜糖芥辣、黑燒。蒜香上有不少蔥花,蒜香味重;Wasabi味道有些蔥,味道嗆好正😆,蜜糖芥辣味道甜甜地,黑燒的芝麻味突出。

燒飯團 | $38
燒飯團上有咸牛肉、飯團兩邊煎得香脆,飯有焦香,有些少飯焦,
鹹牛肉就是夠為飯團添上不少味道,底下有紫菜可跟飯團一起吃。

自家製白桃酒 | $68
白桃酒是餐廳自家製,除了白桃外還有咖啡、菠蘿、玫瑰茶等等。邊食串燒邊飲番杯,優哉游哉😌

本身比較少吃內臟,原來吃起來感覺也挺不錯。
2020-11-29
  • 橫隔肌set
  • 牛舌
  • 牛沙瓜
  • 自家製白桃酒
2020-12-06 46 浏览
最鍾意食日本居酒屋🏮可以一邊飲酒🍻一邊食串燒🍢呢間居酒屋有吧枱、有普通table~ 我哋坐咗吧枱。首先有生野菜沙律🥗新鮮開胃! 之後就到串燒。呢度嘅串燒師傅卷得唔錯,樣皮都好食!▶️火炙韓燒牛肉一師傅即刻喺你面前燒,點生蛋食舊肉就夠滑。▶️厚燒牛舌夠爽口,燒到剛剛好,有鹽燒風味。▶️免治牛肉棒鍾意食呢個,平時食開豬免治,今次食牛又唔錯~我幾鍾意食燒內臟嘅串燒,因為好多都夠香口☺️▶️牛大腸、牛小腸洗得夠乾淨,燒到外皮香脆,真心好食。▶️牛骨髓口感唔錯,有啲「漿」住嘅口感,感覺好有營養🤪▶️牛筋 有蔥喺面,食落更香~▶️雞翼燒雞翼正呀!卜卜脆雞皮~▶️咸牛肉燒飯團🍙飯焦咁,好脆口,入面好熱,估唔到咸牛肉幾特別~▶️ Mixed berries 嘅酒🥃清清地帶少少雜莓味~

▶️火炙韓燒牛肉
一師傅即刻喺你面前燒,點生蛋食舊肉就夠滑。

▶️厚燒牛舌
夠爽口,燒到剛剛好,有鹽燒風味。

▶️免治牛肉棒
鍾意食呢個,平時食開豬免治,今次食牛又唔錯~

我幾鍾意食燒內臟嘅串燒,因為好多都夠香口☺️
▶️牛大腸、牛小腸
洗得夠乾淨,燒到外皮香脆,真心好食。

▶️牛骨髓
口感唔錯,有啲「漿」住嘅口感,感覺好有營養🤪

▶️牛筋
有蔥喺面,食落更香~

▶️雞翼
燒雞翼正呀!卜卜脆雞皮~

▶️咸牛肉燒飯團🍙
飯焦咁,好脆口,入面好熱,估唔到咸牛肉幾特別~

▶️ Mixed berries 嘅酒🥃
清清地帶少少雜莓味~

2020-12-03 21 浏览
今日同朋友經開銅鑼灣,想搵一個好坐地方,宵一宵夜。於是經過永光中心時入左間居酒屋,牛惣居酎屋,專門食牛。先上一個牛肉扒配月見汁。牛肉扒好厚切,肉質鬆軟,裡面鎖住肉汁。食法係打散蛋黃,然後同醬一齊食,味道令人眼前一亮。免治牛肉棒、精選牛三點,有唔同牛肉部位。第一次發現原來牛肉唔同位置,口感分別可以咁大,有鬆軟、有彈牙、有蘇味特別重。有唔同醬料搭配,加上檸檬汁味感清新,令人唔會覺得太膩。食完一輪串燒,牛肉令人齒頰留香,送酒一流。甲羅燒。難得菜單有海鮮,當然會忍唔住試一試!巨型蟹蓋上釀左唔同蟹部位,有蟹籽、蟹膏、蟹肉,食用時搭配紫菜,捲起再放入口。蟹膏質感幼滑,蟹籽充滿海水鮮味,蟹肉清甜,令人回味無窮,唔錯。今次叫左玫瑰燒酒,貪佢顏酒樽粉紅色,非常吸引。玫瑰酒適合細口細口、輕輕品嚐。總結黎講,牛惣居酎屋係唔錯的選擇,既坐得耐、氛圍又適合傾計小聚,食物水平中上。今次甚為滿意,推介比大家!

• 甲羅燒