2021-03-24 39 浏览
今日難得老公放假,二人世界行下尖沙咀,行到差唔多晚飯時間,突然想食燒牛肉😋行經一間叫牛匠石燒,就去咗呢間醫肚😄我同老公叫咗幾樣😋🎀溫泉蛋凱撒沙律🥗,首先食個沙律先,沙律菜撈埋溫泉蛋食,味道更加鮮甜啊!😋🎀和風芥末脆牛舌小食,牛舌外脆炸香口,口感又脆又香牛舌肉味,令人好開胃。😋🎀日本A4鹿兒島牛肩肉,感覺自己正處於日本鹿兒島食緊A4牛肩肉,肉質口感簡直無得頂👍🏻👍🏻👍🏻,太好味了😋🎀嚴選風門柳,未燒前,肉身斑紋好靚,肉質好新鮮,食完好想再食😋🎀柚子豚肉COMBO,豚肉醃過柚子,燒完肉質咬落去,柚子加豬肉味好特別呀!😋🎀我哋再加一碗湯烏冬,湯底無得頂,一碗好大碗,兩個人食岩岩好😋🎀雪芝茱莉蜂蜜&菠蘿柑桔,一邊食燒牛肉,一邊飲,好滋味😋

🎀雪芝茱莉蜂蜜&菠蘿柑桔,一邊食燒牛肉,一邊飲,好滋味😋
2021-03-22 64 浏览
有日即興想食石燒和牛見呢間好平即日book左黎試下我地叫左兩個set分別係-A4鹿兒島牛肩肉定食-A4和牛肉眼定食有埋飯同湯 Set個飯係有櫻花蝦既飯 (不過我鐘意食白飯 ) 所以就請店員幫我改一碗白飯D牛脂其實好靚 一見到就流晒口水麵豉湯好飲 有好滑既豆腐但有樣好失望就係d牛切得唔好 每一塊都連住左😞😞要自己再用筷子扯返開😅咁雖然話平 但黎一碟生肉係切得唔好 就接受唔到😩同埋d牛肉好薄 一人叫一個定食就唔夠飽不過牛都香同埋夠肥
有日即興想食石燒和牛

咁雖然話平 但黎一碟生肉係切得唔好 就接受唔到😩
同埋d牛肉好薄 一人叫一個定食就唔夠飽
不過牛都香同埋夠肥

2021-03-16 169 浏览
身邊有個食肉獸,成日都會想食牛肉嘅人,呢一間就真係唔好錯過。佢呢間日式燒肉餐廳,主打係和牛石燒,座位都算多,而且若果你好彩嘅話都可以坐喺卡位度,位置比較寬闊,而且裝修都好有具有日本嘅燒肉風格。咁食物方面我就叫咗佢哋嘅石燒A4和牛肉眼定食、柚子將豚肉combo定食,另外我再叫咗一份鹽燒粟米。你見到佢哋和牛色澤都非常之靚,雪花都好分明,而且食落都好多肉汁同好滑嫩,燒嗰陣時你都唔需要特登落油,牛肉嘅脂肪都會自己出油。另外,佢哋豚肉Cambo,當中包括左薄切豚肉、同埋豚肉粒,食落非常之有豬肉味,而且一次過滿足晒兩個願望,薄薄咁食一片或者成粒放落口度都可以,再配合埋佢哋嘅燒肉汁或者柚子汁,調高左佢哋肉質嘅味道。而每一份定食都會包括左有前菜白飯同味噌湯。最後佢哋鹽燒燒粟米都非常之特別,食落好香脆,又唔會炸得好乾,大家都可以叫你試一試!咁佢哋嘅定食套餐都配左熱茶、奶茶或者咖啡。或者你可以加$10轉做佢哋嘅特飲,咁嘢飲方面就叫咗佢哋嘅四季春。

而每一份定食都會包括左有前菜白飯同味噌湯。
石燒A4和牛肉眼定食

石燒A4和牛肉眼定食
餐廳算比較擁擠 有卡位影相會比較好 輪友可以坐近門口幾張檯 不過冇位放袋 活動空間不大( TДT)味道挺不錯的 價錢合理- ̗̀(๑ᵔ⌔ᵔ๑)w𐤔✦ A4和牛肉眼石燒*·˚🥩﹆🥚(+溫泉蛋 海苔味素飯)這個可以說是必點🌼♡店員會告訴你應該燒多久 個人覺得不用太快 多燒幾下 真的會入口即化 肉份量不算太多 飯加入溫泉蛋和 牛的味道很搭哦✦ 厚切特上牛舌👅〴⋄🍜(+烏冬)這個也推薦👍🏽⁺◦牛舌很爽口 牛味也很濃 烏冬正常發揮✦ 明太子玉子燒🍳 ˙ ͜ʟ˙這個是人氣食物 個人覺得還好喇 可能不是明太子控 還有其他明太子食物可以參考哦✦ 芝士奶蓋四季春🍼⤾·˚🧀想不到牛燒也可以喝到芝士奶蓋 雖然有點胖 但是沒後悔 芝士味很濃 奶蓋很厚身

味道挺不錯的 價錢合理- ̗̀(๑ᵔ⌔ᵔ๑)w𐤔
A4和牛肉眼石燒*·˚🥩﹆🥚(+溫泉蛋 海苔味素飯)

✦ A4和牛肉眼石燒*·˚🥩﹆🥚(+溫泉蛋 海苔味素飯)

✦ 厚切特上牛舌👅〴⋄🍜(+烏冬)
這個也推薦👍🏽⁺◦牛舌很爽口 牛味也很濃 烏冬正常發揮
厚切特上牛舌👅

✦ 明太子玉子燒🍳 ˙ ͜ʟ˙
明太子玉子燒🍳 ˙ ͜ʟ˙

✦ 芝士奶蓋四季春🍼⤾·˚🧀
芝士奶蓋四季春🍼
A4和牛肉眼石燒*·˚🥩﹆🥚(+溫泉蛋 海苔味素飯)
厚切特上牛舌👅
芝士奶蓋四季春🍼
位於金馬倫道的日式燒肉店 — 牛匠石燒 性價比十分高岩哂間唔中口痕想食日式燒肉但唔想食太貴嘅大家😋就算人少少都可以照食😝❤️.👉🏻 發現而家係OpenRice訂位 仲有九折😳.店內有卡位 空間十足 坐得尚算舒服每位客人都會派即棄圍裙同消毒用品 相當貼心❣️放上枱後 職員仲會好詳細咁講解點樣燒👍🏻.🔸石燒A4和牛肉眼定食 $228🔸每份定食都會配有前菜、麵豉湯同白飯超肥美的A4和牛 脂肪比例剛剛好🙆🏻‍♀️用上灰石岩明爐同石板燒 無咁容易燒焦肉質軟腍 油脂香重 配飯食一流!.🔸厚切牛舌拼牛五花定食 $98🔸呢個餐相當抵食 包有四條厚切牛舌同五片肉牛舌質感十分爽彈 夠哂厚身唔會韌 個人很喜歡💕整體相當高質!但留意返定食係晏晝先有架🙌🏻.🔸炸墨魚咀 $48🔸🔸芝士奶蓋四季春 (+$12)🔸🔸菠蘿柑桔 (+$12)🔸
位於金馬倫道的日式燒肉店 — 牛匠石燒 性價比十分高
岩哂間唔中口痕想食日式燒肉但唔想食太貴嘅大家😋
就算人少少都可以照食😝❤️
👉🏻 發現而家係OpenRice訂位 仲有九折😳
店內有卡位 空間十足 坐得尚算舒服
每位客人都會派即棄圍裙同消毒用品 相當貼心❣️
放上枱後 職員仲會好詳細咁講解點樣燒👍🏻
🔸石燒A4和牛肉眼定食 $228🔸
每份定食都會配有前菜、麵豉湯同白飯
超肥美的A4和牛 脂肪比例剛剛好🙆🏻‍♀️
用上灰石岩明爐同石板燒 無咁容易燒焦
肉質軟腍 油脂香重 配飯食一流!

🔸厚切牛舌拼牛五花定食 $98🔸
呢個餐相當抵食 包有四條厚切牛舌同五片肉
牛舌質感十分爽彈 夠哂厚身唔會韌 個人很喜歡💕
整體相當高質!但留意返定食係晏晝先有架🙌🏻

🔸炸墨魚咀 $48🔸

🔸芝士奶蓋四季春 (+$12)🔸
🔸菠蘿柑桔 (+$12)🔸
2021-03-13 109 浏览
經openrice訂位好方便,周末晚peak hour唔使點等就入座👍🏻餐廳裝修令人覺得身處日本,而家冇得去日本嚟呢度慰籍吓都唔錯😁牛肉質地幾好,爐仔雖然細細但火力夠,兩款調味醬汁好味。特飲夠大杯又好飲。店員無論接待同招呼都好好,如果份量多啲就完美喇,不過價錢唔貴有質素都滿意嘅,話哂尖沙咀旺區喎。手機用QR code scanner apps落單唔成功,要用相機scan功能至得。總括嚟講食得開心嘅👍🏻
總括嚟講食得開心嘅👍🏻
厚切特上牛舌combo
清新薄荷
和風芥末脆牛舌
粗條牛舌
My friend and I went to a restaurant called "Kausumisu" (牛匠石燒) located in G/F, Fook Kiu Mansion, 34-36A Cameron Road, Tsim Sha Tsui(尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖).This restaurant specializes in stone grilled beef in Japanese style!My friend and I ordered beef stone grilled lunch sets."Kausumisu special beef"特選牛肉定食HKD$98The beef is very tender, soft, succulent with strong nice flavour!..Serving with a snack, a drink , tofu miso soup and macerated burdock side dish...Snack.."Kagoshima beef cubes" (front)鹿兒

"Kausumisu special beef"
特選牛肉定食
HKD$98

Snack

鹿兒島和牛 (前)
+HKD$18

"Fried chicken" (back)
炸嫰雞 (後)
+HKD$15

"Strawberry yogurt drink"
草莓乳酸
+HKD$10

"Grass feed cutlet beef"
吉列草飼牛眼肉定食
HKD$108

This restaurant offering quality beef in Japanese stone with affordable price!!

• "Kausumisu special beef" 特選牛肉定食
2021-03-11 58 浏览
最近尖沙咀有間石燒牛好hit😍!帶🐽🐽黎幫襯先!石燒定食有12款,豬牛雞樣樣齊🤩!定食配前菜、白飯、麵豉湯!A4和牛肉眼定食和牛油脂分布好均勻!一睇就知係靚牛🤤!呢塊A4只係$228,平時喺超市都買唔到😅!石🔥令肉受熱一致,食落更添美味😋!A3和牛西冷定食和牛比較之下,呢塊冇甘粉嫩!食落都好香,滿滿肉汁🤪!追加小食和風芥末脆牛舌!外脆內軟,食落有d似牛腩😬!加$10仲可以有特飲!
A4和牛肉眼定食
和牛油脂分布好均勻!一睇就知係靚牛🤤!
呢塊A4只係$228,平時喺超市都買唔到😅!
石🔥令肉受熱一致,食落更添美味😋!
A3和牛西冷定食
和牛比較之下,呢塊冇甘粉嫩!
食落都好香,滿滿肉汁🤪!
追加小食
和風芥末脆牛舌!外脆內軟,食落有d似牛腩😬!
加$10仲可以有特飲!
  • 石燒A4和牛肉眼定食
2021-03-10 82 浏览
# 晚上沒有set dinner ,牛類全單點, 食lunch 相信更開心~#純粹食物質素好,A4和牛ok , 價錢合理,另加38元有飯有湯有溫泉蛋。## 但對其他不要有期望。## 通風系統差,環境很焗。### 連一杯水都沒有,自助落單叫食物,order 了蓝莓乳酸,食完也未來,最後取消了。### 員工一對手套走天下,全拎完生肉,再拎碗比你用。你放心用饍嗎?# 没理你有冇scan安心出行,沒員工需要你填寫资料。真的是自己要盡公民責任啦!
## 但對其他不要有期望。
## 通風系統差,環境很焗。

2021-03-09 80 浏览
一直都想試吓石燒,今日終於一嘗😋。一入餐廳已經聞到好濃嘅燒肉味😆餐廳採用自助落單,客人只要📱scan QR code就可以選餐。🈶一次性酒精消毒餐具包、口罩紙袋、圍裙,唔怕整污糟件衫👍🏻隨餐會有一舊肥膏仔俾你搽喺石板上面,職員都會介紹點用,「搽3圈就可以開始燒肉」💁🏻‍♀️。 🔸厚切牛舌拼牛五花定食 ($98) 6.5/10牛舌呈長方形條狀,幾有咬口。前菜的淹漬牛蒡有啲硬,味噌湯唔錯,湯入面嘅豆腐仲好靚添😻喺花花🌸🔸嚴選風門柳定食 ($98) 6/10風門柳不太腍,牛味欠奉😢跟餐的2款醬汁,味道偏淡。另外,當日跟餐的白飯略嫌濕咗啲,唔夠乾身🙈▫️+$10 菠蘿乳酸🍍▫️+$10 芝士🧀奶蓋四季春鹹鹹地嘅奶蓋配上清香的四季春,唔會太膩😋👍🏻

🔸厚切牛舌拼牛五花定食 ($98) 6.5/10

🔸嚴選風門柳定食 ($98) 6/10

▫️+$10 菠蘿乳酸🍍
▫️+$10 芝士🧀奶蓋四季春
鹹鹹地嘅奶蓋配上清香的四季春,唔會太膩😋👍🏻
2021-03-02 2701 浏览
喜歡吃牛肉的朋友仔生日,加上當日剛好在尖沙咀工作,所以特意在openrice找了牛匠石燒作為生日午餐,簡簡單單但又開開心心地慶祝。平日下午2點前來,剛好過了最熱鬧的午餐時間,店內不算太多人,加上安排了半開放式的卡位,剛好適合靜靜地聊天及吃飯。但如果是假日前來,最好還是先book位。牛匠石燒使用手機落單,午餐價錢大約$100左右,在尖沙咀區也算合理。今次我點了一份風門柳定食,以及朋友點了一份厚切牛舌牛五花定食。風門柳約有10片,肉片顏色鮮紅及脂肪紋路漂亮,石燒時輕烤幾秒就可以食,入口肉味和油脂香都算平均,沒有筋:厚切牛舌約4件,牛五花約5件,個人覺得牛舌比較吸引,入口沒有腥味,口感柔軟,牛五花切得厚身,入口有濃郁油脂香。另外加點了一份溏心蛋及牛柳粒,前者不過不失,蛋黃流心剛好,口感細膩,後者略嫌少少硬,較為遜色。面豉湯頗有驚喜,裡面的豆腐居然是切成花花狀,在湯中散開,廚師的刀功值得一讚。

2021-02-05
庆祝纪念
生日
2021-03-02 173 浏览
呢到嘅石燒定食有成12款,包埋前菜、白飯及味增湯,平均都係$100左右 (和牛系列除外)同朋友分別叫咗厚切牛舌拼牛五花定食同吉列草飼牛肉眼定食,兩個餐都份量十足厚切牛舌拼牛五花定食 $98第一次見條狀嘅牛舌,好似反沙芋咁XD,夠曬厚身~留意返牛舌同牛五花都冇經過調味,可以食到肉嘅原汁原味,鍾意濃味少少嘅亦可以點餐廳提供嘅醬汁吉列草飼牛肉眼定食 $108呢個嘅味道相對濃烈好多,估計應該係外層嘅吉列有調味,唔洗點汁已經好夠味~肉眼肉質嫩滑,外層吉列厚薄剛剛好,燒完後外脆內嫩另外追加咗兩款小食鹿兒島一口牛 跟餐+$18勁大舊!完全唔係一口size,食完都飽咗一半溫泉蛋沙律 跟餐+$18芝士奶蓋四季春 跟餐+$10藍莓巨峰 跟餐+$10

厚切牛舌拼牛五花定食 $98

吉列草飼牛肉眼定食 $108

另外追加咗兩款小食

鹿兒島一口牛 跟餐+$18
勁大舊!完全唔係一口size,食完都飽咗一半

溫泉蛋沙律 跟餐+$18

芝士奶蓋四季春 跟餐+$10
藍莓巨峰 跟餐+$10
2021-03-01 139 浏览
疫情期間,選擇餐廳會注意更多嘅細節,而呢間燒肉係防疫/質素上都滿足到我👍🏻有一次性嘅酒精消毒餐具包,細心地準備咗口罩袋😷地方坐得闊落,而且餐廳都會分隔顧客~嚟到呢度當然係要食出名嘅牛肉燒啦,係石燒定食度選擇,分別揀咗I餐同J餐🤭J. 吉烈草飼牛肉眼定食 $108金黃嘅脆皮,肉量多,配上米飯同麵豉湯。又有得玩又有得食,不過要睇實反塊吉烈牛,先無甘容易過熟🤣吉列牛係一個幾特別嘅食法,而且配上肉眼扒會比較多汁😋+$15 可以選擇定食-鹿兒島一口牛,配上燒汁😋I餐 嚴選風門柳定食 $98同樣都係包左前菜,麵豉湯,米飯同埋醬汁麵豉湯中嘅豆腐仲係叼左花🤩雪花分布平均,肥瘦剛好,午餐來講份量啱啱好😋滑身之餘,帶油脂香,牛香都好重🥰另外一款小食選擇左炸雞🍗,都唔錯,雞肉滑嫩✨呢度有好多唔同特色嘅嘢飲,唔同嘅果茶,同埋奶蓋茶都有,幾特別☺️另外值得一提,呢度嘅服務生都好細心,提供圍裙,而且會主動講解同埋幫手換火,絕對係一間高質嘅燒肉選擇♥️

有一次性嘅酒精消毒餐具包,細心地準備咗口罩袋😷
地方坐得闊落,而且餐廳都會分隔顧客~

J. 吉烈草飼牛肉眼定食 $108
金黃嘅脆皮,肉量多,配上米飯同麵豉湯。

又有得玩又有得食,不過要睇實反塊吉烈牛,先無甘容易過熟🤣

吉列牛係一個幾特別嘅食法,而且配上肉眼扒會比較多汁😋

+$15 可以選擇定食-鹿兒島一口牛,配上燒汁😋

I餐 嚴選風門柳定食 $98
同樣都係包左前菜,麵豉湯,米飯同埋醬汁
麵豉湯中嘅豆腐仲係叼左花🤩

雪花分布平均,肥瘦剛好,午餐來講份量啱啱好😋

滑身之餘,帶油脂香,牛香都好重🥰

另外一款小食選擇左炸雞🍗,都唔錯,雞肉滑嫩✨

自從轉了新公司到尖沙咀,發現食lunch的選擇比在銅鑼灣更闊更廣,今天行經金馬倫道見到“牛匠”,午市石燒定食除了選擇多而且價錢實惠,決定一試。店子裝飾日系,乾淨整齊,店員服務殷勤,即時加分。午市石燒定食一共有12款選擇,價錢由$88至$228不等,配前菜,白飯和味噌湯,另可追加小食和特飲。嚴選封風柳定食$98~前菜是胡麻豆腐和牛蒡漬,胡麻豆腐滑嫩,配胡麻醬酸酸甜甜好開胃,牛蒡漬口感爽脆,味道甘香,好正呀!味噌湯也很有驚喜,除了有海帶還有一朵手工切成的菊花形豆腐,非常有心思。醬汁有2款,生薑芝麻汁比較香,果味燒汁則帶甘甜,各有特色。封門柳~是牛的模隔膜肌肉,每隻牛只得一條,脂肪分佈比較均勻,只需燒1,2分鐘即可,入口即溶,牛味好濃郁,好好味呀!厚切牛舌拼牛五花定食$98~牛舌~厚切切成條狀,口感爽脆有彈性,肉質細嫩多汁,令人回味無窮。牛五花~即牛胸腹肉,肉質富彈性而帶咬口,脂肪不多,肉甜味美。菠蘿柑桔(特飲+$10)~食燒肉除了配啤酒,其實飲番杯酸酸甜甜嘅菠蘿柑桔也非常正!酸甜度啱啱好,還有粒粒新鮮菠蘿,冷涼又清新!
午市石燒定食除了選擇多而且價錢實惠,決定一試。

店子裝飾日系,乾淨整齊,店員服務殷勤,即時加分。

醬汁有2款,生薑芝麻汁比較香,果味燒汁則帶甘甜,各有特色。

厚切牛舌拼牛五花定食$98~

2021-02-03
  • 嚴選封門柳定食
  • 厚切牛舌拼牛五花定食
2021-03-01 115 浏览
好耐無食過燒肉,又唔想食咁放題咁多,呢間有lunch set一人份量岩岩好可以掃code點餐,好方便,仲有一次性餐具包、圍裙同口罩袋,感覺衛生我叫左封門柳定食套餐加鹿兒島一口牛,朋友叫吉列牛肉眼定食加脆牛舌每款定食都跟一碗飯、前菜、味噌湯同兩款汁味噌湯夠滑,有雕花豆腐,幾有驚喜,我食封門柳,其實係牛橫隔膜肌肉,每隻牛得一條,肉味較重,油花較少,岩我呢種鐘意肉味濃既人,配埋跟餐既燒肉汁就更加惹味!小食一口牛口感夠嫩,我都幾滿意飲品幾多野簡,我叫左冬瓜露清熱

每款定食都跟一碗飯、前菜、味噌湯同兩款汁

小食一口牛口感夠嫩,我都幾滿意

飲品幾多野簡,我叫左冬瓜露清熱