又爆健身群組,不知道幾時又沒有晚市,所以決定約朋友出黎食左先講朋友家住銅鑼灣推介呢間日式火鍋放題, 勝在款式多,價錢相宜除左火鍋配料,仲有刺身、沙律、一品料理、燒物、壽司、手卷、軍艦、天婦羅等等重點係超過十款雪糕甜品 任食😍,連平時要加錢的啤酒都任飲❤cheer一坐低職員推介A/b餐的分別, 價錢相差唔多,當然食最貴喇,都只不過係二百幾蚊👍有得選一大鍋/一人一鍋💕好配合疫情需要❤ 為左安全起見,我哋選擇了一人一鍋細細鍋又 衛生又唔使比人夾錯野食點完湯底, 侍應就比左一大疊點菜紙,朋友果然沒有推介錯誤,果然超多選擇❤黎食火鍋當然要牛靚喇,雖然只是2百幾蚊一個人,d牛比我想像中好❤非常滿意脂肪比例❤肉味濃火鍋配料:各種海鮮,丸類,豆製成品海鮮選擇多而新鮮刺身:近十款選擇, 三文魚肥美帶子刺身已放題來講,算大粒前菜: 芝麻八爪魚,海蜇任食海蜇配上麻油,爽口美味燒物:正正,有我最愛的菠蘿, 燒到恰到好處,唔會太乾身,微微提升左甜味有十多本軍艦手捲選擇,件件迷你,可以嘗試多款醬料區:正常發揮蔬菜區:正常發揮生啤飲任, 隨便添!除左生啤, 雪櫃仲有其他啤酒 /汽水 /紙包飲品仲有仲有食放題必備消滯
朋友家住銅鑼灣推介呢間日式火鍋放題, 勝在款式多,價錢相宜

細細鍋又 衛生又唔使比人夾錯野食

火鍋配料:各種海鮮,丸類,豆製成品
海鮮選擇多而新鮮

刺身:近十款選擇, 三文魚肥美
帶子刺身放題來講,算大粒

前菜: 芝麻八爪魚,海蜇任食
海蜇配上麻油,爽口美味

有十多本軍艦手捲選擇,件件迷你,可以嘗試多款

醬料區:正常發揮
蔬菜區:正常發揮

仲有仲有食放題必備消滯熱茶

最後最後,飲飽食醉當然要滿足下我第二個胃
即製甜品有近20款選擇
可惜已飽到頂點,唔係都想款款都食

必食宇治抹茶芭菲, 餐廳沒有因為放題任食而減低質素, 根本係出面的中size版
配料非常足,小丸子及各配料配上茶味濃宇治雪糕👍非常正
出面平時叫一個都要過五十蚊,食一杯回曬本

非常滿意的一餐飯,性價比高,選擇多,質素唔錯
2021-03-28 43 浏览
好耐無打邊爐, 呢兩日天氣涼返, 大食妹就約左朋友去附近嘅牛之鍋食dinner牛之鍋晚市放題超級抵, 兩舊水食兩個鐘, 又有火鍋又有熟食, 仲要有埋刺食同甜品而且每類野食都有超多選項真係無頂火鍋可以揀大鍋或一人自私鍋, 自己一個無朋友都唔洗驚大食妹同朋友就加18蚊嗌左個雙拼大鍋一邊係甜甜嘅壽喜燒湯底, 另一邊係辣辣地嘅胡椒豬肚湯底, 一次過滿足你兩個願望<特選豚肉>大食妹覺得肉類最好食就係呢個特選豚肉半肥瘦嘅五花腩烚熟後一啲都唔肥膩, 反而係偏向爽口嘅沾上自製醬料, 非常好食, 大食妹都唔知食咗幾多碟<美國極上牛肉>呢份美國極上牛肉都唔錯, 帶有少少筋, 幾有咬口<各種丸類>大食妹打邊爐嘅時候超鍾意落丸牛之鍋嘅丸類種類多樣, 除咗基本款好似貢丸、午餐肉同魚皮餃外, 仲有黃金麻吉燒同粟米粒流心丸呢啲特別款最緊要係有打邊爐必食嘅腐皮響鈴啊<炙燒芝士包>大食妹每隻丸都食過吓, 推介大家一定要食炙燒芝士包小心熱, 芝士餡料濃郁但流心<各種海鮮>唔鍾意食肉食丸, 可以食下海鮮聽朋友講生猛海蝦、半殼帆立貝同日本廣島蠔都
而且每類野食都有超多選項
真係無頂

火鍋可以揀大鍋或一人自私鍋, 自己一個無朋友都唔洗驚
大食妹同朋友就加18蚊嗌左個雙拼大鍋
<特選豚肉>
大食妹覺得肉類最好食就係呢個特選豚肉
半肥瘦嘅五花腩烚熟後一啲都唔肥膩, 反而係偏向爽口嘅
沾上自製醬料, 非常好食, 大食妹都唔知食咗幾多碟

<美國極上牛肉>
呢份美國極上牛肉都唔錯, 帶有少少筋, 幾有咬口

<各種丸類>
大食妹打邊爐嘅時候超鍾意落丸
最緊要係有打邊爐必食嘅腐皮響鈴啊

<炙燒芝士包>
大食妹每隻丸都食過吓, 推介大家一定要食炙燒芝士包
小心熱, 芝士餡料濃郁但流心

<各種海鮮>
唔鍾意食肉食丸, 可以食下海鮮
聽朋友講生猛海蝦、半殼帆立貝同日本廣島蠔都幾新鮮, 大家不妨試試

<各種蔬菜>
蔬菜就可以出去自己夾, 種類唔少, 仲有一啲麵食

<調味料>
調味料就係一啲基本款, 大食妹至愛先落蒜蓉, 再落青蔥同辣椒仔, 然後加好多炸蒜茸, 最後落火鍋豉油
咁樣點咩都好惹味

<海膽三文魚籽軍艦>
令人意想不到嘅係呢間火鍋店嘅壽司竟然幾好食
海膽三文魚籽軍艦雖然海膽唔係好多, 但三文魚籽好飽滿, 有海水味嘅鹹味
紫菜都係脆嘅

<黑松露帶子壽司>
至於呢個黑松露帶子壽司嘅黑松露味道突出, 質素都唔差

<仙草芋圓>
甜品嘅種類都好多, 可惜大食妹已經有啲飽
嗌咗份仙草芋圓, 味道正正常常, 又幾足料喎

• 特選豚肉
  • 腐皮響鈴
  • 炙燒芝士包
  • 海膽三文魚籽軍艦
2021-03-28 53 浏览
食咗咁多次刺身放題,火鍋任食,呢一間都算真係價錢抵食,多選擇之餘,亦都有質素平日夜晚繁忙時段成人$178加一,有傳統「寫紙仔」日式放題 ,除了鍋物之外基本上都有齊放題嘅必點食物,刺身、燒物、壽司、炸物,要乜有乜, 不過冇鍋物又如何?! 火鍋料也是任點任食, 除了寫紙仔,也有自助火鍋料枱, 飲品是大路的飲料櫃任攞任飲之餘,仲有罐裝啤酒、生啤任飲,真係抵抵抵抵抵 至於質素方面,對得起呢個價錢不特止, 我個人認為仲係超乎呢個價錢嘅預期, 食物選擇這麼多,兩個鐘真的試不完,等我講下食咗乜和有什麼特別好食湯底有六款,唔多介紹,我們一人一鍋分別點了清甜椰青湯和胡椒豬肚湯,椰青真的比較清和比較甜, 胡椒豬肚湯夠辣,個人比較喜歡這一款美國極上牛肉、紐西蘭羊肩肉和特選豚肉之中, 我最喜歡吃羊肩肉,羊味濃唔騷,豚肉有點肥海鮮方面,廣島蠔和紐西蘭青口都是肥美大隻鮮甜刺身每款都試了一點,真新鮮,沒有雪到凍冰冰冇味, 最欣賞赤貝,爽甜彈牙,反而鮑片有點太甜仲想講埋蔬菜,一般人可能最緊張肉類,對蔬菜不置可否, 但今次我在這間餐廳特別感受到他們連菜都處理得很乾淨,有些餐廳都是講求快捷,生菜的頭還藏有沙泥,但這裏我見
食咗咁多次刺身放題火鍋任食,呢一間都算真係價錢抵食,多選擇之餘,亦都有質素

海鮮方面,廣島蠔和紐西蘭青口都是肥美大隻鮮甜

仲想講埋蔬菜,一般人可能最緊張肉類,對蔬菜不置可否, 但今次我在這間餐廳特別感受到他們連菜都處理得很乾淨,有些餐廳都是講求快捷,生菜的頭還藏有沙泥,但這裏我見到菜都洗得很乾淨,我食的時候都很放心

呢一間餐廳都唔止係放題火鍋任食咁簡單,仲有甜品放題,不只是三四款五六款選擇, 有整整十多款選擇,有凍有熱,唔同口味,即點即製, 必食宇治抹茶芭菲,抹茶雪糕好味, 底層還有丸子、紅豆、忌廉、蒟蒻和可可米, 超正, 另外試的幾款,榴槤 班戟、楊枝甘露 、仙草芋圓 、芒果布甸、牛奶燉木瓜雪耳都有質素

銅鑼灣呢間日式火鍋放題牛之鍋,之前都試過佢荃灣分店覺得幾唔錯,今次就一於同朋友再試下!佢哋嘅價錢唔太貴,好啱朋友聚會傾下計。佢地有兩款set ,平啲既唔包日式料理同埋刺身,但一場黎到就加幾十蚊試埋啦~~~其佢哋呢度有6款嘅湯底可以選擇,有辣有唔辣,亦有啲較清潤,仲有日式嘅口味,呢次我哋各自揀左一個壽喜燒同埋胡椒豬肚湯底。日式料理食物種類都算多,三文魚甜蝦帶子刺身正常發揮;另外仲有海鮮,我地係咁叫蜆生蠔青口因為好新鮮!跟住就係肉類喇,極上牛最正,油脂分布都算均勻,肉味都好濃~之後就係日式小食,雞泡魚干一次有一條,份量細細淺嘗剛剛好,壽司又係細細舊,個海膽魚籽軍艦都推薦~~再到炸物 燒菠蘿鮮甜多汁,粒榴連炸彈剛炸起熱辣辣,仲有鰻魚天婦羅又係好新穎!最後,就梗係要試佢地啲甜品!我覺得佢地既甜品都幾係皇牌,因為有勁多選擇!當中推薦珍珠伯爵茶奶凍,藍莓芝士杯最後自助區就放左唔同種類嘅蔬菜,丸類豆腐等等~~飲品方面種類都好多有汽水,茶類,啤酒任君選擇

跟住就係肉類喇,極上牛最正,油脂分布都算均勻,肉味都好濃~

最後自助區就放左唔同種類嘅蔬菜,丸類豆腐等等~~
飲品方面種類都好多有汽水,茶類,啤酒任君選擇
餐廳主打日式火鍋放題料理,晚市放題兩小時,有超過200款日本料理、刺身、火鍋配料、即製甜品等等,食物選擇多不勝數,啱晒同屋企人或者朋友聚會👍🏻店內設有自助醬料、飲品及火鍋配料區,分門別類,環境乾淨衛生飲品有啤酒、汽水、茶等等,有甜有唔甜,任君選擇,解渴必飲火鍋配料區主要供應素菜或蔬菜類,每款望落去都好新鮮☺️湯底揀咗鴛鴦鍋:胡椒豬肚湯及皮蛋芫荽清湯。兩款湯底都好足料,胡椒豬肚湯底鮮甜且帶胡椒辣香!皮蛋芫荽湯帶有陣陣芫荽香,可降火,解熱氣,用嚟打邊爐就啱晒首先攞咗少少自助火鍋配料,炸支竹同雲耳都好新鮮,日本大蔥都好甜美呢另外仲叫咗韭菜餃、魚皮餃、凍豆腐、黃金麻吉燒、炙燒芝心包、牛筋丸等等配料,每款都好高質素,靚料👍🏻韭菜餃飽滿又大隻,充滿韭菜香~豆腐放湯就啱晒打邊爐又點少得牛肉呢🐮牛肉有美國牛肉或美國極上牛肉🇺🇸仲有紐西蘭羊肩肉及特選豚肉,可以揀大碟或者細碟,減少浪費👏🏻 美國極上牛肉雪花分布均勻,入口軟硬適中,充滿牛肉香且味道濃郁😋另外仲叫咗醬汁金菇牛肉卷、日本章魚燒、芝士燒蟹蓋、串燒日本雞軟骨、番薯仔等等。章魚燒外脆內軟。燒蟹蓋熱辣辣,好好食呢!金菇牛肉卷同雞軟骨都好正,啖啖肉,佐酒一
餐廳主打日式火鍋放題料理,晚市放題兩小時,有超過200款日本料理、刺身火鍋配料、即製甜品等等,食物選擇多不勝數,啱晒同屋企人或者朋友聚會👍🏻

店內設有自助醬料、飲品及火鍋配料區,分門別類,環境乾淨衛生

飲品有啤酒、汽水、茶等等,有甜有唔甜,任君選擇,解渴必飲

火鍋配料區主要供應素菜或蔬菜類,每款望落去都好新鮮☺️

另外仲叫咗醬汁金菇牛肉卷、日本章魚燒、芝士燒蟹蓋、串燒日本雞軟骨、番薯仔等等。章魚燒外脆內軟。燒蟹蓋熱辣辣,好好食呢!金菇牛肉卷同雞軟骨都好正,啖啖肉,佐酒一流哦

最後係最期待嘅甜品!呢度嘅甜品有10幾款選擇,仲有榴槤添🤩食到最尾太飽所以只係叫咗三樣甜品:榴槤班戟、榴槤甘露同薑汁湯圓。榴槤甘露嘅榴槤味好香濃😍班戟內嘅cream同榴槤肉都好軟滑,榴槤愛好者必點!湯圓煙韌彈牙,好夠「薑」
2021-03-17
2021-03-28 42 浏览
開放晚飯夜市之後必須把握機會來到人氣火鍋放題。位於銅鑼灣時代廣場附近,臨近地鐵,交通方便。室內空間大,通道寬敞,座位舒適,餐枱空間足夠,室內環境乾淨,冷氣夠凍。坊間一般火鍋食店每枱共用一鍋,大家十下十下,好容易細菌交流。呢度可以選擇每人一鍋,可以選擇各自有不同的鍋底,更重要的係衛生程度更高,吃得安心又放心。火鍋放題多元化,吾止打邊爐咁簡單,可以先吃一些心儀的刺生。火鍋料首選係肉類啦,呢碟紐西蘭羊肩肉,肥肉吾多,用清湯烚熟後,吃落好有羊肉味。美國極上牛肉,雪花分佈均勻,薄薄的一塊,基本上烚幾秒就可以進食,入口即熔,有牛肉味,又吾會太肥膩。菠蘿消滯和暫時讓味蕾清洗一下,然後又啓動第二個胃的運作。朋友對芝麻雞冀贊嘆不已。我就對榴槤炸彈讚口不絕,外脆內軟,有榴連的香味,必食!火鍋料有少量海鮮提供,還有一般配料,例如響鈴、豆腐、丸類、餃類都係火鍋配料必備的。最後食些青菜,選擇也不少,還有菇類,木耳,瓜類,可以達到平衡飲食的好習慣。飲品種類不少,還有啤酒🍻可以啤一啤。最後以甜品作為完結,甜品方面好有驚喜,估唔到有17類甜品咁多。份量適中,一小碗吾會太飽肚,可以試吾同種類。還全新推出泰式芒果糯米飯、

火鍋放題多元化,吾止打邊爐咁簡單,可以先吃一些心儀的刺生。

菠蘿消滯和暫時讓味蕾清洗一下,然後又啓動第二個胃的運作。

飲品種類不少,還有啤酒🍻可以啤一啤。

份量適中,一小碗吾會太飽肚,可以試吾同種類。還全新推出泰式芒果糯米飯、榴槤班戟、珍珠伯爵茶奶凍、薑汁湯丸、3.6牛奶燉木瓜雪耳⋯好滿足
呢晚喺銅鑼灣買完嘢,經過鵝頸橋附近,又同老婆上咗嚟牛之鍋打邊爐,之前試過lunch覺得唔錯,價錢又抵,特登再試下佢地嘅晚餐!晚市食物有更加多選擇,刺身/火鍋料/天婦羅/揚物/燒物/壽司/手卷/軍艦/沙律/一品料理/海鮮/甜品,全部都係任食!外面仲有飲品雪櫃,都係自助任飲!自助蔬菜吧都有好多選擇,有各式菜類/菇類/豆品類/麵等。肉類方面有: 美國牛肉/美國極上牛肉/紐西蘭羊肩肉/特選豚肉,肉質質素唔錯,解凍程度亦都啱啱好,唔會冰住成舊,亦唔會全解凍滲哂血水。最後我哋兩個人食咗四碟肉😂成績唔錯。火鍋配料有十多款丸/腸/餃類,仲有啲係特別款,例如芝士波波腸,唔係度度有得食㗎。我哋仲有叫咗唔同嘅日式食品。刺身/壽司都新鮮,質素味道都唔錯。串燒/天婦羅亦係正常發揮。最後連甜品都有好多款選擇,由於我哋食得太飽嘅關係😂只係叫到五款試吓,每款都好味有特色!最鍾意佢嘅Waffle,外脆內軟,蛋香十足!呢度嘅食物種類真係好多,而且整體質素中上,性價比高!下次會再嚟!

外面仲有飲品雪櫃,都係自助任飲!
自助蔬菜吧都有好多選擇,有各式菜類/菇類/豆品類/麵等。

串燒/天婦羅亦係正常發揮。

2021-03-27 30 浏览
琴晚放工去左銅鑼灣既牛之鍋任食打邊爐,第一次幫襯試下味道如何。莞茜皮蛋清湯湯底:由於我比較中意食清淡既湯底,叫依款湯底就岩晒;味道好清,吾會蓋過左食物原身既味道,仲會吾會有打邊爐既罪惡感。蕃茄薯仔牛粒湯湯底:味道帶少少甜甜地酸酸地,朋友食得更開胃。刺身類:依度既刺身有幾款選擇,包括左三文魚,甜蝦,帆立貝,北寄貝,赤貝等等。最討好我的就是三文魚和甜蝦,三文魚既厚度足夠,食落會有口感,味道夠晒鮮味;而甜蝦味道幾甜又吾腥。肉類:有四款肉類-美國牛肉,美國極上牛肉,紐西蘭羊肩肉和特選豚肉。美國牛肉脂肪會比另一款牛多,所以食落會較多牛脂。美國極上牛肉比例上吾會有脂肪,牛味較出者突出。特選豚肉口感幾軟身啊。海鮮類:依度也有少許海鮮選擇。海蝦,蜆也新鮮的,沒有沙粒。甜品類:喜歡食甜品既朋友黎牛之鍋就岩晒你!勁多款既甜品,款款質素亦吾會差。同朋友不停地order,食吾停口。本人最愛的士多啤梨窩夫配雪糕,即叫即整,窩夫外脆內軟,仲熱熱地,配合埋雪糕一同食用,味道真的很夾!精選綿綿冰是朋友大推之一,冰吾會太淡味,又夠晒凍。宇治抹茶芭菲,細細杯吾怕太漏,抹茶味香口,下層仲有多層口咸配合添!

海鮮類:依度也有少許海鮮選擇。海蝦,蜆也新鮮的,沒有沙粒。

《牛の鍋》天氣開始回暖,已經好耐無打邊爐,趁住今日天氣涼涼哋,捉住冬天嘅尾巴食返個火鍋放題先😆今次揀咗呢間牛之鍋,地點夠方便就喺鵝頸橋隔離💁🏻‍♀️.火鍋料方面平時會見到嘅都有,連平時放題火鍋少見嘅配料都有供應!海鮮質素中上,仲有廣島蠔食😍豚肉、羊肉質素唔錯,我地都食咗3、4份🥳另外有黃金麻吉燒、灸燒芝心包,幾特別🤟🏼食放題火鍋我自己會鍾意試多啲菜類,呢度個蔬菜bar選擇都真心多,個人最鍾意竹笙、窩荀、南瓜同埋菇類,放題都可以好健康!.壽司方面比較impressive嘅係黑松露帶子壽司同海膽三文魚子軍艦,感覺好新鮮,而且壽司size偏細,食多兩件都唔會過飽!.另外都有點吓小食,佢地嘅日式料理真心有水準🤟🏼試咗芝麻雞翼、炸生蠔、魚餅等等,全部都即叫即炸,好香口!.食放題除咗主菜,最吸引我嘅都係甜品🍰🍮其中榴連甘露超高質,口感creamy,甜度啱啱好帶出榴連本身嘅果香,有驚喜!.仲要讚一讚餐廳好細心,會提供存放口罩嘅folder俾客人,仲有櫻花🌸圖案㗎!抵讚!
《牛の鍋》

今次揀咗呢間牛之鍋,地點夠方便就喺鵝頸橋隔離💁🏻‍♀️

另外有黃金麻吉燒、灸燒芝心包,幾特別🤟🏼

放題除咗主菜,最吸引我嘅都係甜品🍰🍮其中榴連甘露

2021-03-26 44 浏览
又好耐冇食過火鍋放題,媽咪生日想食但係又想打邊爐,俾Fatbrown 搵到呢間係銅鑼灣嘅火鍋放題,刺身、壽司、打邊爐材料有齊,好開心<晚市放題$228>晚市放題二百幾蚊個,好抵食平時打邊爐放題都唔止呢個價喇,呢度仲有刺身、壽司、甜品食,啱晒咩都想食嘅媽咪打邊爐想一大班人share 一鍋,或者一人一鍋都OK今次揀咗個鴛鴦湯底可以自己配搭,壽喜燒甜甜地幾正特別推介佢嘅豬肉片雖然薄切,但係豬肉味濃,幾秒就熟,幾好味甜品都好有新意,居然有Fatbrown 最愛抹茶芭菲,賣相同出邊甜品舖一樣,抵食呀
又好耐冇食過火鍋放題,媽咪生日想食但係又想打邊爐,俾Fatbrown 搵到呢間係銅鑼灣嘅火鍋放題刺身壽司、打邊爐材料有齊,好開心

<晚市放題$228>
晚市放題二百幾蚊個,好抵食
平時打邊爐放題都唔止呢個價喇,呢度仲有刺身壽司甜品食,啱晒咩都想食嘅媽咪
打邊爐想一大班人share 一鍋,或者一人一鍋都OK
今次揀咗個鴛鴦湯底可以自己配搭,壽喜燒甜甜地幾正
特別推介佢嘅豬肉片
雖然薄切,但係豬肉味濃,幾秒就熟,幾好味
上一次出街食放題同打邊爐對我黎講已經係好遙遠既事,今次難得見疫情有返少少起色就約左朋友收工後去食.呢間牛之鍋集合晒我最鍾意既邊爐同日式料理放題,係銅鑼灣地區黎講價錢合理之餘食物選擇都幾多.火鍋湯底可以選擇一人一鍋或share一大鍋.同朋友分別揀左皮蛋芫茜湯同胡椒豬肚湯.芫茜皮蛋湯清香,帶一陣芫茜獨特香氣.胡椒豬肚湯充滿胡椒辛香辣味,香濃暖胃,內裏豬肚乾淨爽彈.雖然肉類方面唔算多選擇,4款肉類有2款牛,1款豬肉及1款羊肉其實都足夠,勝在貴精不貴多.美國極上牛肉,紅潤的牛肉下充滿平均分佈的牛脂紋,食落唔會過肥膩.海鮮選擇比肉類多,仲有廣島蠔選擇.廣島蠔size雖然唔算大但入口同creamy充滿鮮味.除左有常見丸類好似牛丸,墨魚丸外亦有其他特色丸類.當中最特別係粟米流心丸,咬開內裹既粟米流心香甜又creamy,好似飲緊粟米忌廉湯咁.菜蔬類係以自助形式,去店內一旁既吧枱拎,選擇亦相當豐富而且十分新鮮.除左蔬菜外,亦有年糕,稻庭烏冬,公仔麵或薯粉呢d吸湯之選.日式料理比預其中更有驚喜!有各款刺身,壽司,天婦羅/炸物,串燒及料理,而且仲有海膽供應.壽司刺身新鮮,入口彈牙夠冰凍得黎咬落食到冰粒,帶子

日式料理比預其中更有驚喜!有各款刺身,壽司,天婦羅/炸物,串燒及料理,而且仲有海膽供應.壽司刺身新鮮,入口彈牙夠冰凍得黎咬落食到冰粒,帶子甘甜而且厚身,十分滿足.

到最後甜品估唔到齊中,台,西又有日式甜品.食飽再黎多個甜品放題.窩夫即叫即製,外膽內軟熟,加上雪粒一冷一凍食落層次更豐富.伯爵茶奶凍茶味特香,奶味亦同樣香濃.
  • 美國極上牛肉
  • 粟米流心丸
  • 伯爵茶奶凍
朋友話有野宣布,約個飯聚開心下,原來就係出pool 成功。主人家話想食牛,有咩好過打邊爐放題?上次去附近食飯已經見到呢間牛之鍋好多人食,價錢唔貴,望落又幾高質咁,所以就去試下。 餐廳地方不大,但環境都幾舒服,唔會太逼,飲品同蔬菜、醬料等採用自助形式,晚上更有啤酒任飲,正啦。湯底可以一人一鍋或用大鍋分享,我地就叫左一人一鍋,可以試齊大家喜歡既味,我就叫左胡椒豬肚鍋,暖胃又惹味!食物嘅款式都幾多,由刺身、燒物、炸物、小食、火鍋配料都一應俱全。而且任食嘅火鍋配料選擇豐富,除丸類之外,亦有唔少嘅海鮮蔬菜。牛肉,豚肉都好高質,美國極上牛肉,每片紋理清晰,好多雪花!啱曬啲牛魔王。刺身都好多款,赤貝、帶子、三文魚、劍魚都係我既至愛,味道鮮甜,肉質嫩滑爽口。火鍋既海鮮配料都好多,我就比較鍾意大蜆同大蝦,兩者都煮得好入味,好香胡椒味,尤其大蜆一啲沙都無,仲好鮮甜,蝦肉好爽口彈牙。不得不提甜品,叫左幾款既賣相都好靚,例如呢個芒果糯米飯同楊枝金露,芒味十足,不輸坊間甜品鋪!整體嘅食物質素都幾高質,而且好乾淨衛生,今餐真係食得好滿足。

今次黎到銅鑼灣牛之鍋打邊爐,呢間餐廳係任食牛肉、配菜同甜品既店鋪。一黎到就緊係先簡湯底啦,佢有得俾我地一人一鍋,岩哂大家各自想試唔同既湯底,非常貼心。今次我就試左佢地既松草花松茸湯,同行就試左胡椒湯底。先講松草花松茸湯,我個湯底比較清淡,但唔會淡而無味,打邊爐仲可以無咁熱氣。至於同行既胡椒湯底,湯底比較刺激,胡椒味極重。呢間餐廳更有多款牛肉,例如極上牛肉同美國牛肉俾我地簡,啲牛肉質素好靚,非常吸引。另外,佢地既食物種類非常多,既可以選擇不同既刺身,又可以選擇不同既炸物,比起食開既放題,CP值超高。最後甜品方面,我叫左抹茶白玉芭菲同窩夫雪糕。然而,甜品真係出乎我意料,味道不錯,外貌亦可以媲美外面甜品店。

今次我就試左佢地既松草花松茸湯,同行就試左胡椒湯底。

• 美國極上牛肉
  • 美國牛肉
  • 特選豚肉
  • 紐西蘭羊肩肉
2021-03-19 62 浏览
平時打邊爐都是一個煲一大班人滾滾下,但疫情下大家的衛生意識都提高了,而今次這間牛之鍋更有一人一鍋,乾淨衛生。麻辣鍋真係幾辣下,幸好有任飲生啤搭救一下。火鍋就主攻牛肉,美國極上牛肉切得很薄,碌一碌就食得,肉味尚可,而且夠腍。海鮮都是蝦、蠔,蜆及魚等,蠔肉鮮甜。刺生及壽司很多款,三文魚雖然不算肥,但味道鮮甜,還有海膽壽司等。天婦羅炸得香脆,炸雞翼更是外脆內juicy,放題質素真係有驚喜。甜品都是放題中重要一環,窩夫雪糕香脆,拍得住外面甜品店質素,奶凍茶味濃又夠滑。
麻辣鍋真係幾辣下,幸好有任飲生啤搭救一下。

海鮮都是蝦、蠔,蜆及魚等,蠔肉鮮甜。

2021-03-18 692 浏览
因應疫情而禁食左好多日,開返晚市仲可以4人食飯,就梗係同朋友去食個飯!今次就揀左間位於銅鑼灣嘅火鍋加日式料理放題。無論火鍋定日式料理嘅選擇都好多,適合唔同人嘅口味。而且火鍋可以選擇一人一鍋,可以選擇自己鐘意湯底。呢到環境好乾淨企理,自助區分開左飲品區、雪糕配料區、醬料區同食物區。飲品款式比出面多好多,由最普通嘅汽水、啤酒、檸檬茶,竹蔗芧根、蘋果茉莉等等,而且有韓式飲料包括Aloe、Milkis,仲有我好鐘意飲嘅巨峰提子同柑桔檸檬。咁多款一定搵到一款岩你飲嘅!雪糕配料區就係小朋友之選。醬料區就係最基本嘅芫荽、蔥、生蒜、炸蒜、辣椒仔、火鍋豉油、芝麻醬、柚子醋、芥末、日式豉油,仲有沙律醬。仲有唔同嘅火鍋配料可以自取!刺身類實在令我哋充滿驚喜,完全無諗過一間火鍋放題可以有咁好食嘅刺身!三文魚好正常;北寄貝鮮甜爽口;赤貝好爽口一啲都唔腥;帶子好鮮甜;甜蝦正常;八爪魚都幾鮮甜;鮑片都好鮮甜,不過就比較有嚼口。除左鮑魚,我哋都encore左幾轉!炸物都好好食,全部都熱辣辣,而且個味道同質素都好好。黃金魷魚餅個口感好有趣,入面有粒粒魷魚。芝麻雞翼超香口,外面脆入面仲好juicy。芝士春卷真係芝士愛好者

雪糕配料區就係小朋友之選。
仲有唔同嘅火鍋配料可以自取!
炸物都好好食,全部都熱辣辣,而且個味道同質素都好好。
黃金魷魚餅個口感好有趣,入面有粒粒魷魚。
芝麻雞翼超香口,外面脆入面仲好juicy。
芝士春卷真係芝士愛好者必點,外面一層皮入面就係香濃嘅芝士喇!
胡椒豬肚湯底
火鍋方面,我點嘅胡椒豬肚湯底,味道濃淡適中。好香胡椒味,我仲飲左幾碗湯。
牛肉同豬肉無論外貌同味道都不錯,一啲都唔腥。由於薄切,無好重咬感,但唔會好嚡或者好韌。
仲有甜品食架!呢個宇治抹茶芭菲都幾好食,有丸子、宇治抹茶軟雪糕、忌廉、紅豆同脆米。

整體而言,以放題嘅質素同價錢,絕對推薦!
2021-03-02
胡椒豬肚湯底