2021-04-21 150 浏览
牛之鍋 - 一人一火鍋今日到了銅鑼灣一間火鍋專門店,每次和朋友打邊爐最煩惱就是選湯底,因為有人想食辣,有人想食清淡啲,今次就唔使煩啦,因為這間火鍋店提供一人一鍋,可以選自己鍾意湯底。湯底選了胡椒豬肚湯和皮蛋芫荽清湯。特色刺身在火鍋之前,可以點特色刺身作為開胃菜,推薦三文魚和帶子。火鍋肉類肉類提供兩款美國牛肉片、紐西蘭羊肉和豚肉,最欣賞是每款火鍋種類都是非常薄切,輕輕一焯就熟,完全唔會有過韌的感覺。火鍋海鮮類另外也有適合鍾意食海鮮朋友,有海蝦、魚類、青口等配料。日式小食除了火鍋和刺身,還有多款日式小食例如燒物、炸物、天婦羅。甜品溫馨提示,記得留肚食甜品,因為餐廳有多款甜品,推介宇治抹茶芭菲,賣相味道可以媲美甜品專門店。
牛之鍋 - 一人一火鍋

湯底選了胡椒豬肚湯和皮蛋芫荽清湯。

特色刺身
火鍋之前,可以點特色刺身作為開胃菜,推薦三文魚和帶子。

火鍋肉類

火鍋海鮮類
另外也有適合鍾意食海鮮朋友,有海蝦、魚類、青口等配料。

日式小食
除了火鍋刺身,還有多款日式小食例如燒物、炸物、天婦羅。

甜品
2021-04-21 126 浏览
刺身、放題,打邊爐絕對係有選擇困難症既最好選擇。刺身例牌都係果d,最正係帶子,夠肥美、甜蝦就夠甘甜,三文魚都唔錯,但係切得太薄身,一次叫十幾廿件都唔怕。熟食方面選擇唔係好多,最正既係榴連炸彈,一咬開榴連蓉炸到個舌頭不行,又脆又軟又香,一個人食左8粒。叫左九州豬骨湯同埋蟲草花松茸,味道唔會太強烈且較健康。兩款牛黎講,我會喜歡肥d既,一黎軟d二黎牛味重d,涮完肉肥膏縮到好細,食落感覺一d都唔肥。另一邊爐必食係花膠,膠膠地既口感又帶d爽,又易入味!絕對要留肚食🥢榴連班戟🥢軟綿綿又唔膩既cream加埋榴連肉好正。榴連蓉雖然唔係過好重手,但cover到成件班戟。棉棉冰就好伏,真係冰無咩味。

刺身放題,打邊爐絕對係有選擇困難症既最好選擇。

叫左九州豬骨湯同埋蟲草花松茸,味道唔會太強烈且較健康。

另一邊爐必食係花膠,膠膠地既口感又帶d爽,又易入味!

棉棉冰就好伏,真係冰無咩味。

2021-04-19 100 浏览
今日去了銅鑼灣同一班朋友去了,食火鍋放題!我們選了升級的火鍋可以食魚生,炸物,沙律,壽司,燒物,((甜品))👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甜品好好味!魚生都有好多種三文魚,帶子,甜蝦,赤貝......味道不錯,幾新鮮!炸物有天婦羅......沙律~中華沙律,芝麻八爪魚仔......的前菜...壽司有火炙壽司,火炙三文魚,燒一燒油香四溢!帶子壽司!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甜品好好味!藍苺芝士杯好好味!火鍋料都好好味!羊肉好新鮮好香!
今日去了銅鑼灣同一班朋友去了,食火鍋放題
我們選了升級的火鍋
甜品好好味!

魚生都有好多種三文魚,帶子,甜蝦,赤貝......

味道不錯,幾新鮮!
炸物有天婦羅......
沙律~中華沙律,芝麻八爪魚仔......的前菜...
甜品好好味!藍苺芝士杯好好味!
火鍋料都好好味!
羊肉好新鮮好香!
2021-04-18 85 浏览
放工之後想同男友食餐飽,就黎左呢間可以任食既😆。揀左日本料理+火鍋+即製甜品,火鍋湯底揀左清甜椰青湯,幾清新可以去膩。我地想試多d唔同款食物,每款只係叫左少量。極上牛肉比較薄身但味就比較濃,油分比較均勻。另外推介炙燒芝心包🧀。壽司同刺身款式都好多,好開心有海膽手卷!鮮甜!小食幾岩口味,芝士燒蟹蓋同日本雞軟骨都好惹味!估唔到呢到最驚喜既係即製甜品!抹茶芭菲賣相好靚,仲有日式丸子。芋圓夠煙韌,配埋仙草食真係👍。呢個價錢食到咁多種食物,CP值幾高,推介!
放工之後想同男友食餐飽,就黎左呢間可以任食既😆。

揀左日本料理+火鍋+即製甜品火鍋湯底揀左清甜椰青湯,幾清新可以去膩。

我地想試多d唔同款食物,每款只係叫左少量。

壽司刺身款式都好多,好開心有海膽手卷!鮮甜!

小食幾岩口味,芝士燒蟹蓋同日本雞軟骨都好惹味!

呢個價錢食到咁多種食物,CP值幾高,推介!
2021-04-18 165 浏览
今日去咗銅鑼灣度掃平貨 喺sogo度買咗好多嘢 又攰又熱又肚餓 朋友話不如去搵間餐廳慢慢坐低食嘢 醫返個五臟廟 慰勞下自己咁辛苦 所以就決定去咗呢間牛之鍋度食飯 入到去環境都好闊 好多客 睇落真係唔錯飲品同埋火鍋配料嘅選擇都好多可以慢慢揀跟住就叫咗一個五花腩 呢排嘅五花腩都幾靚 肉質好嫩滑而且油脂好豐富跟住就叫咗一個美國極上牛肉 大家都見到牛肉本身油脂唔係好多 但係正正因為咁 牛肉味好重 亦都冇咁有罪惡感 啱曬各位想減肥嘅女士嚟放肆一下紐西蘭羊肩肉 羊肉不嬲都係我嘅至愛 呢個羊肉食落唔太蘇 可以接受 但係肉質都好彈牙爽口 肉味都幾好刺身拼盤 有三文魚 油甘魚 帶子 赤貝 甜蝦 八爪魚等等 全部都好新鮮肥美 係極上級數朱古力窩夫 外皮整得好脆口 但係入面蛋味十足而且好軟滑 值得一讚 灑上少少糖霜 令成個口感更加甜 朱古力味亦都好出 配上雪糕一齊食 令人有冰火嘅感覺 甜入心呀

飲品同埋火鍋配料嘅選擇都好多可以慢慢揀

2021-04-17 127 浏览
香港人最鍾意打邊爐,今晚試咗銅鑼灣冠景樓牛之鍋日式火鍋放題。兩小時任食刺身、火鍋、炸物、甜品等不同日式料理,多款飲品&生啤任飲(無須加錢),包羅萬有,各位一定要試吓啦!!!主角當然是火鍋!鮮紅新鮮入口即溶的薄切美國極上牛肉,質素絕對有保證,紐西蘭羊肩肉無腥味,讓口感更鮮嫩甜美。除了肉類之外,還有海鮮,各式各樣的火鍋配料。刺身有三文魚、八爪魚、帶子、北寄貝、赤貝、甜蝦等,十分鮮甜高質。至於脆卜卜的炸物,芝麻雞翼, 黃金炸生蠔,紫心香芋丸, 榴槤炸彈 ,大蝦天婦羅,不油膩炸得十分鬆脆,必試!甜品亦是這餐廳的王牌,提供了17種不同款式的即製甜品,當中最最最欣賞的是抹茶芭菲和抹茶新地雪糕,香濃的抹茶味,不可不試!大家記得留肚食甜品啦!
香港人最鍾意打邊爐,今晚試咗銅鑼灣冠景樓牛之鍋日式火鍋放題。兩小時任食刺身火鍋、炸物、甜品等不同日式料理,多款飲品&生啤任飲(無須加錢),包羅萬有,各位一定要試吓啦!!!
大家記得留肚食甜品啦!
2021-04-15
本來同朋友滿心歡喜黎食放題,點知食到一肚氣,俾啲職員”hup”,真係好差嘅用餐體驗。首先,上菜速度慢過豬油。搭半坐低,完全冇人主動送上點餐紙,要問先有。點完,成搭十一先慢慢黎第二,上菜嘅數量同我地點嘅不符。嗌6件刺身,黎得2件,仲要黎唔齊,尤其甜品叫極唔黎第三,最最最嬲嘅係,當我地發現啲嘢黎唔齊,所以就叫員工跟下,居然串返我地嚇我地再嗌就要罰附加費,但事前完全冇提過,明明係佢黎唔齊第四,員工之間講嘢有極大出入,責怪客人。A員工叫我地可以俾返正價延長用餐時間,食埋枱上嘅嘢,到我地食完臨走,B員工走黎用極晦氣嘅態度,同我地訓話,話加左價唔等於加時,係佢地好人啲先俾我地繼續坐,態度非常差總括嚟講,唔想俾啲員工咁對待就千其咪去銅鑼灣店,好差,荃灣店試過幾次都唔係咁,點解可以咁大反差?

2021-03-30
2021-04-17 118 浏览
好耐無去放題放肆一番,呢間牛之鍋有齊日式料理、火鍋、甜品放題,平日晚市228蚊加一食足兩粒鐘,款式極之豐富,質素絕不遜於其他專做日式料理或日式火鍋嘅放題餐廳,仲有Erdinger生啤任飲。火鍋湯底一人一鍋,叫左麻辣同壽喜燒,兩款都好濃,淥完野食直接食夠晒味,豉油都唔使點。美國極上牛肉油花平均唔太膩,肉味唔錯,唔韌唔鞋。廣島蠔幾甜,蠔味頗濃。麻辣湯底當然唔少得鴨血,香滑。刺身都唔錯,算新鮮,帶子、赤貝、甜蝦寧舍鮮甜。炸物夠脆夠乾身,炸粟米本身夠甜,再加埋鹹鹹地嘅調味,好滋味。醬汁牛舌厚厚地,又腍又入味。甜品有成十幾款,宇治抹茶芭菲茶味突出,唔會得個甜字。珍珠伯爵茶奶凍一放入口淡淡地,吞完先慢慢回甘,有料到。📍牛之鍋銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓A號舖
好耐無去放題放肆一番,呢間牛之鍋有齊日式料理、火鍋甜品放題,平日晚市228蚊加一食足兩粒鐘,款式極之豐富,質素絕不遜於其他專做日式料理或日式火鍋放題餐廳,仲有Erdinger生啤任飲。

📍牛之鍋
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓A號舖
朋友喺CWB收工我地就直接約左果頭食飯~一上到去環境好寬敞而且職員都好有禮貌! 讚讚~自助飲品同菜吧, 超級多選擇~連啤酒都係任飲的!先叫左刺身壽司食~刺身幾新鮮而且選擇都唔少~~壽司仲有海膽魚子黑松露帶子等等, 食多幾件都輕鬆回本啊!!湯底選擇左一邊麻辣另一邊蟲草花松茸湯, 肉類放麻辣果邊, 海鮮同菜菇就放蟲草花松茸果邊, 做到提鮮效果!!超正!!我有影低任食MENU有咩食, 放埋上黎俾大家參考下!極上牛肉, 豚肉都有影俾大家睇~兩者相比我比較鐘意豚肉~~肉質較有彈性,脂肪比例好D~~海鮮方面叫左帆立貝、廣島蠔、海蝦、鯇魚件、蜆等等~選擇都唔少, 而且任食黎講質素算OKAY! 仲叫埋鴨血, 諗住放麻辣湯底整麻辣鴨血XDDDD熟食方面叫左炸蠔同芝士燒蟹蓋試下~嗯~我都係鐘意食刺身壽司同火鍋多D ~~~最後一定一定要點埋佢地嘅甜品作結!!! 食過咁多間放題, 認真真係第一次見到會有咁多選擇!!! 而且大部份都係高質的甜品而唔係俾粒糯米滋HEA你果D!!!我呢杯抹茶雪糕芭菲真係要TRY!!!! (唔記得有冇記錯個名) 極具層次, 抹茶味濃~下次朱古力脆脆米同CREAM令到杯甜品LEVEL
朋友喺CWB收工我地就直接約左果頭食飯~
一上到去環境好寬敞而且職員都好有禮貌!
讚讚~

自助飲品同菜吧, 超級多選擇~連啤酒都係任飲的!

先叫左刺身壽司食~
刺身幾新鮮而且選擇都唔少~~

壽司仲有海膽魚子黑松露帶子等等, 食多幾件都輕鬆回本啊!!

我有影低任食MENU有咩食, 放埋上黎俾大家參考下!

熟食方面叫左炸蠔同芝士燒蟹蓋試下~嗯~我都係鐘意食刺身壽司火鍋多D ~~~

最後一定一定要點埋佢地嘅甜品作結!!! 食過咁多間放題, 認真真係第一次見到會有咁多選擇!!! 而且大部份都係高質的甜品而唔係俾粒糯米滋HEA你果D!!!我呢杯抹茶雪糕芭菲真係要TRY!!!! (唔記得有冇記錯個名) 極具層次, 抹茶味濃~下次朱古力脆脆米同CREAM令到杯甜品LEVEL UP左好多! 真係同出面甜品店叫杯四五十蚊嘅質素相若! 可惜飽左食唔到多一ROUND甜品><下次再去食埋佢其他款先得!!!
經過銅鑼灣,眼闊肚窄嘅我又想打邊爐,又想食壽司,所以就去咗食久違嘅放題!講起放題,大家都一定覺得質素麻麻。但出奇地呢間放題啲質素整體唔錯,係中上水準!特別出色嘅係打邊爐配料,選擇多而且好新鮮!特別推薦廣島蠔同鴨血!絶對係回本之選!另外仲有刺身、壽司、炸物同串燒,每樣試少少都滿足到我口癮🤣 抵讚嘅係佢甜品選擇勁多!平時啲放題通常都淨係得雪糕個啲,呢到有芋圓仙草、抹茶芭菲!好有誠意!整體嚟講係一個幾唔錯嘅放題餐廳!下次想咩都食下嘅時候都會再返嚟!

另外仲有刺身壽司、炸物同串燒,每樣試少少都滿足到我口癮🤣 抵讚嘅係佢甜品選擇勁多!平時啲放題通常都淨係得雪糕個啲,呢到有芋圓仙草、抹茶芭菲!好有誠意!

2021-04-15 97 浏览
今天放工約埋朋友去銅鑼灣堅拿道西10號一家日式名為“牛之鍋”放題食飯,據說還有好幾家分店,很受歡迎,與家人、朋友聚會都能放開的好好飽餐一頓。火鍋店面積都很大,能坐不少人,環境布置寬敞明亮,我們平日夜晚七點半來都基本上full house。火鍋湯底就有近十種,我們點了壽喜燒和麻辣湯鴛鴦鍋,享受兩種風味。火鍋配料和熟食品種齊全,可根據自己的口味選擇。燒烤類如蟹蓋、雞軟骨、牛舌都質素極高!蔬菜和飲品都是自助的,食物擺放整齊有序,品種繁多,新鮮營養。我哋兩個女仔都叫咗日本小食,都几好食!Staff都好nice同熱心,同我們不斷介紹,我與朋友好自在、隨心所欲,即使人少也能吃到好多好吃的,“牛之鍋”真是放題的好去處!

想吃刺身,壽司,燒物,甜品和火鍋? 牛之鍋都能一次過滿足你的要求,而且它具一定的質素,價錢在銅鑼灣區來說堪稱親民價,對於附近工作的上班族來說是個不賴之選。火炙三文魚壽司柔軟肥美,可謂入口即化,火炙三文魚壽司放入嘴裡真是一種享受。三文魚親子軍艦咬開橙紅晶亮的三文魚子,鹹香味躍到舌尖,海膽有著濃稠的鮮甜。黑松露帶子壽司鮮美滑溜,口感細緻,吃完還有陣陣黑松露的清香。刺身集合我最愛的三文魚,北寄貝,赤貝,鮑片,甜蝦,赤貝夠厚度,挺爽口的,口感極佳,甜蝦甘甜又彈牙,一口一尾多爽快。三文魚色澤很美,模樣動人,鮮嫩無比,北寄貝彈脆絕美,給人大快朵頤的滿足。熱騰騰的千島燒蟹蓋相當吸睛,甜嫩的蟹肉微微香烤,配上酸香開胃的千島醬,瞬間令人食指大動。串燒日本雞軟骨選用的雞軟骨品質蠻好的,嚼起來脆中帶韌,嚼感甚佳,強力推薦當餐前小食。雙拼火鍋湯底我們選了蟲草花松茸湯與麻辣湯,麻辣湯上桌時已能聞到陣陣香辣味,入口時完全不是印象中的重油,重鹹,重麻辣,而是香麻中帶溫潤的辣。拍檔湯底蟲草花松茸湯入喉回甜,蟲草花和松茸交織出清香,順口得讓人忍不住一碗接一碗。愛吃火鍋丸餃類的朋友,我強力推薦粟米流心丸,裡頭的粟米流心瀑

想吃刺身壽司,燒物,甜品火鍋? 牛之鍋都能一次過滿足你的要求,而且它具一定的質素,價錢在銅鑼灣區來說堪稱親民價,對於附近工作的上班族來說是個不賴之選。

愛吃火鍋丸餃類的朋友,我強力推薦粟米流心丸,裡頭的粟米流心瀑布不斷傾瀉,大家品嚐時可得小心燙舌,千萬別一大口咬下。噴汁的牛筋丸極具彈力,牛味濃濃,配麻辣湯一流。韭菜豬肉餃不用沾醬也好吃,韭菜天然甜味顯現,好不耐吃。

風琴豆腐一級棒,煮愈久愈入味,美味在嘴裡,台灣鴨血均為薄切,讓湯頭更易滲透鴨血當中,滿足鴨血迷的嘴巴。魚皮餃比一般吃的大,外皮極具嚼勁,內餡豐足,不論在麻辣湯,或是蟲草花松茸湯都有好表現。

沒想到日本廣島蠔,滋補花膠,紐西蘭青口均是任吃,紐西蘭青口甜鮮味強烈,嚐到它的原味,日本廣島蠔碩大不怎麼收縮,滿嘴海潮味在口腔爆發。大白蜆雖沒青口,廣島蠔豐潤,卻彈勁十足,擁有獨特的貝類鮮味。

滋補花膠素來是女性的最愛,牛之鍋的花膠十分厚實,膠質豐沛,吸飽蟲草花松茸湯汁,大口吸吮,絕對是補上加補。

美國極上牛肉放入湯鍋中晃動十多秒,顏色轉為粉紅色就可以享用,美國極上牛肉涮麻辣湯底超好吃。微微的麻辣襯托出極上牛肉的嫩和甘美肉汁,吃時濃濃香香,令人著迷。

美國牛肉的脂香是一般牛肉所無法比擬的,嚐得到美國牛肉甜鮮味,簡單涮一涮,約七分熟就可品味,朋友直呼美國牛肉太優秀,無可挑剔。

特選豚肉油花完美分佈,大片大片的把它滾鍋燙熟即可食用。特選豚肉頗有咬勁,咀嚼中還帶有彈彈的嫩脆感,每一口都可以感受到肉香四溢,自然的豚肉甜,獲得一致好評。

最後當然是甜品時間,我們點了一大堆甜品,如宇治抹茶芭菲,泰式芒果糯米飯,榴槤班戟,榴槤甘露,珍珠伯爵茶奶凍和藍莓芝士杯。

宇治抹茶芭菲是眾多甜品中最為驚喜,一大球抹茶雪糕,白玉,忌廉,紅豆,脆米與抹茶凍層層堆疊,視覺效果滿分。宇治抹茶芭菲屬清新茶香風格,雪糕味道甘甜,伴隨輕柔不膩的忌廉,清爽的抹茶凍,每一口都有京都宇治感覺。

珍珠伯爵奶茶凍的珍珠煮得極好,咬來軟軟彈彈的,跟拍檔伯爵奶茶凍十分契合,口感層次多元,伯爵奶茶凍細滑綿綿,茶甘味醇。

芒果糯米飯將道地的泰式風味洋溢出來,朋友說今年沒法去泰國旅行,靠著吃芒果糯米飯讓她徜徉一下也好。芒果濃郁的果甜教人念念不忘,底下的糯米飯軟糯有咬口,體驗到淡淡的椰汁香,真棒。
年初黎過一次食午市日式火鍋放題,相隔一排又心思思想打邊爐,就約友人黎呢度試下晚市放題先。原來晚市放題有兩款,分別係火鍋+甜品,或者日本料理+火鍋+甜品,價錢相差四五十蚊,時間兩個鐘。實際價錢視乎入座日子同時間。今日胃口大開,於是決定一試日本料理+火鍋+甜品放題,星期二晚,每人$228加一。一)日本料理都有幾多野食,分五大類。1)刺身,重點有貴價既帶子,甜蝦同赤貝!三文魚:肥美八爪魚:稍為韌左少少鮑片:有嚼勁,少少鹹帶子:雖然細粒同薄左少少,但係好鮮甜,必食北寄貝:正常赤貝:爽脆有海水味,必食甜蝦:雖然細隻,不過好鮮甜,必食希靈魚:非常爽脆2)壽司/手卷/軍艦,壽司飯量唔係特別少,所以唔可以試太多燒鰻魚壽司:正常火炙芝士蝦壽司火炙三文魚壽司三文魚腩壽司黑松露帶子壽司馬刀背壽司芝麻鰻魚卷:芝麻好香,卷入面加左d芝士,多重味道同口感芒果吉列蝦卷加州反卷蟹籽軍艦貝柱甜蝦軍艦香蔥吞拿魚軍艦:紫菜仲係脆脆地,香蔥吞拿魚滑溜三文魚親子軍艦3)天婦羅/揚物,重點居然有日式放題熱門菜式如黃金炸生蠔,紫心香芋丸,榴蓮炸彈!芝麻雞翼黃金炸生蠔:外皮薄脆,入面勁多汁,蠔味香濃,必食紫心香芋丸:外皮薄脆,入面煙

一)日本料理都有幾多野食,分五大類。

1)刺身,重點有貴價既帶子,甜蝦同赤貝!

三文魚:肥美
八爪魚:稍為韌左少少
鮑片:有嚼勁,少少鹹
帶子:雖然細粒同薄左少少,但係好鮮甜,必食
北寄貝:正常
赤貝:爽脆有海水味,必食
甜蝦:雖然細隻,不過好鮮甜,必食
希靈魚:非常爽脆

火炙三文魚壽司
三文魚腩壽司
黑松露帶子壽司
馬刀背壽司
芝麻鰻魚卷:芝麻好香,卷入面加左d芝士,多重味道同口感
芒果吉列蝦卷
加州反卷
蟹籽軍艦
貝柱甜蝦軍艦
香蔥吞拿魚軍艦:紫菜仲係脆脆地,香蔥吞拿魚滑溜
三文魚親子軍艦
燒鰻魚壽司,芝麻鰻魚卷,香蔥吞拿魚軍艦

芝麻雞翼
黃金炸生蠔:外皮薄脆,入面勁多汁,蠔味香濃,必食
紫心香芋丸:外皮薄脆,入面煙煙韌韌,香芋味香濃,必食
榴蓮炸彈:外皮一樣薄脆,入面煙韌,榴槤流心唔過火,必食
牛油炸粟米
黃金墨魚餅
大蝦天婦羅:其實係吉列蝦,炸皮香脆,蝦肉新鮮彈牙
番薯天婦羅

大蝦天婦羅,榴蓮炸彈,紫心香芋丸,黃金炸生蠔

4)燒物

燒日本番薯仔:腍身味濃,唔錯
千島燒蟹蓋
燒雞泡魚乾
串燒日本雞軟骨:燒得好脆口又唔過鹹,必食
串燒香蔥雞腿肉
燒茄子:上面加左木魚絲同蔥花,腍腍地幾好味
燒菠蘿:正常
燒茄子,燒日本番薯仔,串燒日本雞軟骨,燒菠蘿

5)沙律/一品料理

海蜇沙律
蟹籽沙律
芝麻八爪魚
味付螺肉
日本章魚燒:可以叫一粒實在太好,真材實料有好多章魚粒,雖然硬身左少少。章魚燒沙律醬,木魚絲同紫菜絲都齊全
醬汁金菇牛肉卷
醬汁牛舌:超爽脆彈牙,調味適中,加左好多芝麻粒,味道更香,必食
日本章魚燒,醬汁牛舌

講完日本料理,講返火鍋先,湯底有八款,分別係九州豬骨湯,壽喜燒,蕃茄薯仔牛粒湯,清甜椰青湯,皮蛋芫茜清湯,麻辣湯,胡椒豬肚湯,蟲草花松茸湯。壽喜燒係必點既,甜甜地,打邊爐食牛肉最夾!另外我地揀左清甜椰青湯,呢個湯有紅棗同杞子,好清淡,略嫌唔夠味。一人一小鍋,方便衛生。個爐都夠勁,唔洗點等湯滾。
壽喜燒,清甜椰青湯

二)火鍋配料(要落單),重點有唔同肉類多款(好貼心可揀大碟或細碟)同海鮮如日本廣島蠔!

美國牛肉:即美國肥牛。有美國極上牛肉,仲洗食美國牛肉?
美國極上牛肉:牛味濃而質感嫩口,最欣賞脂肪比較少可以食多幾轉,而之後幾轉既質素都穩定
紐西蘭羊肩肉:比美國極上牛肉肥少少但係都好嫩,完全唔羶
特選豚肉:豬味濃又唔鞋,係多少少脂肪啫
五香鮮雞件:已經調好左味,味道幾好,質感好嫩滑
美國極上牛肉(大碟)

紐西蘭羊肩肉(大碟)

特選豚肉(細碟)

五香鮮雞件(細碟)

生猛海蝦:超新鮮,一上枱已經聞到海水味。係麻煩少少要自己剝殼,但係又爽脆又鮮甜,絕對可大量食
日本廣島蠔:呢個價錢居然有日本廣島蠔任食!好juicy但質感紮實,又係另一可大量食既item
台灣東鮑片:有d嚼勁,有少少鹹
鮮魷魚件:較硬
滋補花膠:其實係大大舊爽口魚肚,唔錯
紐西蘭青口:味道略為淡
雞公子
豬肚
牛柏葉
台灣鴨血:好爽脆
大白蜆:細細隻連殼
炸魚皮

日本廣島蠔,生猛海蝦

大白蜆,台灣鴨血,日本廣島蠔

紐西蘭青口,台灣東鮑片,滋補花膠,鮮魷魚件

墨魚丸
海帶結
家鄉蛋角
白飯
稻庭烏冬
火鍋配料(自助)

三)火鍋配料(自助)

除左以上配料,你可以攞住你枱上隻大碗出去攞其他配料,有好多新鮮綠葉菜如菠菜,油墨菜,生菜,菜心,娃娃菜同其他蔬菜如番茄,南瓜,翠玉瓜,粟米,菇類,蓮藕,冬瓜,雲耳,萵苣片,芋頭等等。仲有雞蛋,麵等等。基本上試過既所有質素都好好,好新鮮。
綠葉菜

四)即制甜品,非常驚喜,超多款式,連巴菲,窩夫,綿綿冰,糯米飯都有!

宇治抹茶巴菲:好大杯,抹茶軟雪糕香滑,下面有好多朱古力脆脆,最下底有d忌廉同透明啫喱粒,上面加片酸酸地嘅士多啤梨中和下d甜味,好有誠意嘅甜品!
扭紋抹茶新地:呢杯細杯d,香滑抹茶加牛奶味軟雪糕有甜甜紅豆蓉同透明啫喱粒墊底,上面又有一片士多啤梨,好味
軟雪糕窩夫:呢個正到爆!窩夫係熱辣辣出爐,又香又脆,加左糖霜,另上一小杯香滑牛奶軟雪糕,一冷一熱,一脆一滑,正,必食
精選綿綿冰:原來係芒果味同牛奶味既綿綿冰,唔會太甜,所以旁邊放左一粒粒爆漿甜甜芒果味果汁波波平衡一下,好得意
泰式芒果糯米飯
榴蓮班戟
仙草芋圓
藍莓芝士杯
Oreo朱古力慕斯
珍珠伯爵茶奶凍
楊枝甘露:非常濃厚,有唔少西米粒同芒果肉,好refreshing又唔過甜,必食
榴蓮甘露:非常濃厚但係榴蓮味唔過份,都係加左西米粒同有真榴蓮蓉,雖然呢個都好味,但係個人鍾意楊枝甘露多d
軟雪糕:係牛奶味,香滑得黎都幾甜,但係都解膩
芒果布甸
薑汁湯丸:個薑汁超辣,但係同湯丸一齊食可以減甜。粒湯丸居然係有黑芝麻流心餡,正!
香草綠豆沙
冰糖雪耳燉木瓜
宇治抹茶巴菲

扭紋抹茶新地

軟雪糕窩夫,楊枝甘露,軟雪糕

精選綿綿冰

榴蓮甘露

薑汁湯丸

五)飲品櫃(自助)

飲品櫃

飲品包括唔同種類既汽水,盒裝茶,盒裝果汁,啤酒,生啤等。熱水熱茶都有供應。
飲品櫃

火鍋醬料如芝麻醬,柚子醋,火鍋醬油,芫茜,葱花,炸蒜,辣椒,蒜蓉等都係自助。隔離有雪糕配料如朱古力碎,M&M等俾你自己加落雪糕度。
火鍋醬料

總括而言,呢個價錢有齊日本料理,火鍋甜品而食物款式衆多,都幾抵食!特別欣賞種類繁多既甜品!好食既食物又夠多,夠你大飽口福。雖然無可避免有少少漏單既情況出現,不過大部分order都上得好快同足料,兩小時絕對夠時間食飽飽。服務都唔錯,有時服務員上菜時會講下d肉係咩。座位舒適,兩個人霸佔四人座,足夠私隱度。
2021-04-12
北寄貝,甜蝦,赤貝,希靈魚,八爪魚,帶子,三文魚,鮑片
帶子
燒鰻魚壽司,芝麻鰻魚卷,香蔥吞拿魚軍艦
大蝦天婦羅,榴蓮炸彈,紫心香芋丸,黃金炸生蠔
燒茄子,燒日本番薯仔,串燒日本雞軟骨,燒菠蘿
美國極上牛肉(大碟)
特選豚肉(細碟)
五香鮮雞件(細碟)
日本廣島蠔,生猛海蝦
精選綿綿冰
榴蓮甘露
薑汁湯丸
2021-04-12 97 浏览
最近天氣又稍為清涼,食火鍋最合時。友人帶我去了一間任飲任食火鍋店,鍋底可選一個大鍋或一人一鍋。疫情下,一人一鍋最好,又可自選喜愛湯底。㨂選了胡椒豬肚湯,翻滾後,散發出胡椒的辛香味。牛肉有兩款,美國牛肉和美國極上牛肉。美國牛肉較為脂肪多少少,極上紋理,肥瘦均勻,但兩者嘅肉質都好軟腍。海鮮有蝦,蠔,帆立貝.....鮮甜味美啊!自助區有醬料和蔬菜類,亦可在餐紙上剔選,各式各樣,乾淨衛生。隨了火鍋外,還有熟食,刺身,壽司等,款式多。點了牛舌,牛肉卷,燒魚乾,串燒...味道不錯!甜品我好喜歡抹茶芭菲,份量恰到好處,好正!

最近天氣又稍為清涼,食火鍋最合時。

疫情下,一人一鍋最好,又可自選喜愛湯底。
㨂選了胡椒豬肚湯,翻滾後,散發出胡椒的辛香味。

牛肉有兩款,美國牛肉和美國極上牛肉。

海鮮有蝦,蠔,帆立貝.....鮮甜味美啊!

隨了火鍋外,還有熟食,刺身壽司等,款式多。
點了牛舌,牛肉卷,燒魚乾,串燒...味道不錯!

甜品我好喜歡抹茶芭菲,份量恰到好處,好正!
2021-04-12
2021-04-12 110 浏览
見到呢間係任食,有刺身壽司又可以食打邊爐,種類夠多啱晒我地為食嘅人😂刺身同壽司質素意外地都唔錯。刺身雖則薄薄地,但都好食嘅;壽司就同出面普通壽司店可媲美,呢個價錢任食好抵食~炸物質素唔錯,食物上到黎係熱辣辣,係即叫即製~炸雞翼、炸蝦、炸鰻魚都好食👍打邊爐一人一鍋,我地叫左麻辣同壽喜燒湯底,推薦麻辣湯底👍係食過同類日式火鍋中,呢到麻辣湯最夠味~配料方面種類都好多,我地都係鍾意食肉多,美國牛肉&上級牛肉都好食,同麻辣湯好夾~其他蔬菜類配料係自己出去夾,食幾多夾幾多~

刺身壽司質素意外地都唔錯。