2018-04-28
大陸同事落咗嚟,入住熊貓酒店。佢食力指數高,又要快靚正,一於同佢去佢樓下食放題。約咗佢8點,餐廳人頭湧湧,好彩個場夠大,仲有位,亦都算好坐。食咩好? 仲使問? 梗係 $218 咩都食啦!都話佢食力夠,又猴擒,坐低就即叫嘢食,仲滿場飛。火鍋:-火鍋湯底叫咗九洲豬骨湯。我問佢,點解要帶隻公仔嚟影相,佢話佢哋上面興,影相打卡,然後 post 上微信朋友圈喎 (真係頂你唔順!)。【美國極上牛肉】牛肉味濃,超好食。【特選豚肉】肥、肉各佔一半,口感一流,要嚟兩個 round。【牛柏葉、日本廣島蠔】呢兩個麻麻哋。【其他火鍋食材】選擇都好多,同事話,呢度拎嘢食,見啲人好斯文,唔似得佢哋上面咁狼死。同事唔好生嘢,呢個小刺身拼盤就係我 my favorite。有頭甜蝦、八爪魚、三文魚、帶子,好新鮮。壽司、手卷就開正佢嗰瓣:- 火灸和牛壽司、火灸三文魚腩壽司、蟹籽軍艦、玉子燒壽司、海膽三文魚籽軍艦、芝士炸蝦卷、海膽手卷,食到唔停,讚不絕口,尤其是火灸的兩款壽司。佢話火灸過的無咁生喎。炸物、燒物當然唔會放過:-炸番薯、炸大蝦、芝麻雞翼、芝士年糕、鹽燒海蝦、燒雞軟骨。雞翼和鹽燒海蝦好得,其他一般。其實今晚個主角
食咩好? 仲使問? 梗係 $218 咩都食啦!
都話佢食力夠,又猴擒,坐低就即叫嘢食,仲滿場飛。
火鍋:-
【美國極上牛肉】
【特選豚肉】
【牛柏葉、日本廣島蠔】
【其他火鍋食材】
壽司、手卷就開正佢嗰瓣:-
炸物、燒物當然唔會放過:-
其實今晚個主角係甜品:-
宇治抹茶芭菲、軟雪糕窩夫、芒果班戟、楊枝甘露,每人一份,無須share。樣樣甜品都係大酒店水準,超好味。
雖然佢好有食力,但佢都有小小後悔無留定個肚去食甜品,埋怨仲有十幾款甜品未食。我話,唔緊要啦,反正你未返上去,可以聽晚再來食過,食 $168嗰個餐,專攻甜品,最多我陪你。